abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 757 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Přechytralá Fedora?

    14.4.2005 00:38 | Přečteno: 1780×

    Možná popis této povedené taškařice někomu ušetří trochu času.
    Dnes večer (nebo spíše už vnoci) jsem na svém domácím WiFi access pointu provedl pravidelné "yum update" a vzhledem k tomu, že součástí várky oprav byl i kernel 2.6.11-1.14_FC3, následoval po updatu restart, rekompilace a instalace hostap ovladače (v AP je stará, dobrá karta XI-626), malá změna v konfiguraci Grubu atd... a ještě jeden ,trochu zbytečný, restart. Na tom není nic moc pozoruhodného a já jen znuděně čekal, až naběhnou všechny služby a AP opět pojede - jako již mnohokrát před tím. Z klimbání mě vytrhla nezvyká hláška na monitoru, kde jeden můj script hlásil, že "tentokrát wlan0 rozhraní nenahodí". To bylo trochu překvapivé, ale budiž - následovala kontrola, zda kompilace ovladače proběhla správně, nikde žádná chyba, modul je tam kde má být, depmod také proběhlo OK. Zkouším lsmod|grep hostap_pci, modul je v paměti! Následuje pokus o ruční inicializaci z konzole pomocí iwconfig, iwconfig hlásí, že rozhraní neexistuje...Poté zoufalé hostap_diag wlan0 -a, odpovědí je pochopitelně cosi ve smyslu "nelze komunikovat s ovladačem". Propadám na okamžik zoufalství, hlavou mně bleskne, že je to možná jen zlý sen, možná jsem se zbláznil..., pak klasické, že asi odešla karta, následuje několik nepublikovatelných slov na adresu týmu Fedory, proč pořád upgradují kernel, poté restart do předchozí verze jádra (2.6.10-neco) a zjištění, že rozhraní je nadále nedostupné...Jádrem to tedy není, chytám se myšlenky, že to asi nějak souvisí s updatem wireless-tools, který také proběhl. Tuto myšlenku posléze zavrhuji a čumím na to jak tele. Až konečně :-) mé ruce vyťukají spásné: lsmod bez filtru a co nevidím! V paměti se mně usídlil ten protivný modul pro karty Orinoco. Následuje rmmod orinoco_pci, rmmod orinoco, rmmod hostap_pci, modprobe hostap_pci a test pomocí hostap_diag - Funguje to, je to jasné. Ale kde se tam ten modul pro Orinoco proboha vzal ?

    Byla to samozřejmě také moje chyba. Když jsem AP před časem instaloval, příliš jsem se nestaral o to, že by mohla být karta XI-626 Fedorou detekována, protože tehdy nebyla, až dodneška nebyla...Napsal jsem si prostě svůj init script, který nastavil AP, všechno perfektně šlapalo..."Průzkum" příčin jsem začal v /etc/rc.d/rc.sysinit. Tam mě zaujala řádka
    eval `kmodule | while read devtype mod ; do
    Zde začíná počáteční natahování modulů s ovladači... Utilita kmodule je vcelku užitečná a je součástí balíku initscripts..Inu otestoval jsem, co praví kmodule a pravil toto:
    NETWORK orinoco_pci
    Následoval pohled do logu yumu a co nevidím - balík initscripts byl updatován na mém AP 1. dubna 2005. Opravdu svérázný Aprýlový vtípek, tato časovaná bomba :-)

    Náprava již byla velmi prostá - přidat název modulů pro Orinoco do /etc/hotplug/blacklist ...
    Pikantní je to, ža až do dneška (respektive do 1. dubna) to nutné nebylo.
    Vzhledem k tomu, že už je pokročilá noční hodina, nemohu vyloučit, že v mé úvaze je někde nedostatek, prosím, pokud má někdo něco k doplnění, uvítám každou informaci. Někdy mě ty přechytralé detekce všeho možného a následné nesmysly, které díky jim občas vznikají, už opravdu lezou na nervy (proč se nás někdo pořád snaží - nejen ve Fedoře - přesvědčit, že pro XI-626 máme používat modul Orinoca, to opravdu nechápu). Není nad to mít vše pod kontrolou. A to píšu z pozice člověka, který má na desktopu "klikací" SuSE 9.2 . :-)

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    TomCat avatar 14.4.2005 13:31 TomCat | skóre: 11 | blog: Proti proudu | Praha-západ
    Rozbalit Rozbalit vše Proc?
    Pak mi nezbyva nez se zeptat PROC vlastne pouzivas distra, ktera si v systemu delaji co chteji bez tveho vedomi... Vzpominam si jak jsem byl nekdy v dobe RedHatu 4 nadsen myslenkou RPM, jak jsem studoval dokumentaci, abych zjistil, co vsechno tento "zazrak" dokaze a jak mi usnadni praci. A taky si vzpominam na pozdejsi marne boje presne s tim, co popisujes, na to jak jsem si zoufale delal vlastni balicky, protoze ty oficialni ci polooficialni proste nebyly kompilovane s volbami, ktere jsem potreboval, jak jsem pravidelne prichazel o ruzne casti svych vypilovanych nastaveni vseho mozneho...

    Pak jsem vztekle zacal koketovat s myslenkou LFS, abych mel cely system pod kontrolou a nakonec si zacal hrat s Gentoo ve velmi rannych fazich jeho vyvoje. Vysledkem bylo, ze jsem dosel k poznani, ze vetsinou nemam cas na hrani si s kravinami, a uz nejaky ten patek vsude pouzivam Slackware, se kterym jsem pred skoro 10 lety zacal a v posledni dobe Arch. Obe distra jsou si v zakladnich rysech podobna, kompiluju jen to, co je opravdu nutne, a uz nikdy se mi nestava, ze by se distro snazilo byt chytrejsi nez jeho root nebo ze bych prisel o nejaka nastaveni. Howgh.
    Lazarus Long: Hloupost nelze vyléčit penězi, výchovou a dokonce ani zákony. (Robert Anson Heinlein - Dost času na lásku)
    14.4.2005 17:03 Milan Hejpetr | skóre: 25 | blog: poznamky | Plzen
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proc?
    Takovou reakci jsem cekal.
    Na desktopu je SuSE velmi prijemna distribuce a co na ni ocenuji je to, ze se jevi jako dotazena, pusobi (alespon na me) velmi profesionalne, je s ni minimum problemu. Co se tyce Fedory, pak tady je duvodem, ze jde porad vlastne o RedHat na ktery jsem proste zvykly (od roku 1997). Vyhovuje mne napr. to, jak jsou delany init scripty a podobne zalezitosti, jsem v tom prostredi proste doma a doted povazuju za jednu z nejpovedenejsich veci distribuci RedHat 6.2, pripadne 7.3 (pochopitelne v kontextu doby, kdy vznikly). No, a kdyz to shrneme, ve firemnim prostredi (clovek se necim musi zivit) maji otevrene dvere predevsim Enterprise distribuce od RedHatu a SuSE - proc mit doma neco vyrazne jineho nez to, s cim se clovek muze setkat pri praci - ma to proste svoje vyhody a neomezenym mnozstvim casu opravdu nedisponuju. Prechytralost, ktera se stava modou v poslednich nekolika letech me ale samozrejme obcas vytoci. Nastesti se porad jedna o Linux, staci sahnout pod tu "slupku" a clovek problem vetsinou celkem v pohode vyresi (ac se nekdy orosi celo).
    Slackware mam velice rad - byla to moje prvni distribuce - je to uz snad vic nez 10 let, kdyz jsem s nim zacinal. Jeho nejnovejsi verze neznam, ale jiz nejaky cas planuju, ze si s nimi pohraju. Hlavne aby byl ten cas...
    14.4.2005 17:40 Michal Marek (twofish) | skóre: 55 | blog: { display: blog; } | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Opačný problém
    Já zas nedávno řešil, proč mi to při bootu NEdetekuje tv kartu :-)

    Kdyby to někoho zajímalo: rc.sysinit runs kmodule before mounting /usr -- zrovna tohle neupdatovali :-(
    14.4.2005 18:13 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Nestezuj si...
    ... bude hur :-)
    No me se stalo to samy, ale pri cerstvy instalaci, ale to bylo urcite pred 1. dubnem ... A melo to ten rozdil, ze me se 626 tvarila jako ze chodi, akorat ze do logu padaly stovky chybovejch hlasek a to spojeni taky nebylo to, co bych si zrovna pral ... :-(

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.