abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 6
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 34
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 817 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Ceph autor končí - obč. práva místo distribuovaného úložiště

    31.10.2021 15:42 | Přečteno: 1925× | poslední úprava: 31.10.2021 17:19

    Sage Weil, autor systému Ceph a odpovědný za Ceph ve společnosti Red Hat, odchází z projektu. Více času chce věnovat politické činnosti, jako jsou občanská práva.

    Upozornění: v tomto blogu se neprobírá pandemie, očkování atd. a lidé, kteří chtějí po stopadesáté sdělit, jak by se to mělo s tou pandemií správně dělat (protože mají k ruce ty správné statistiky a k tomu doktorát ze statistické a operační analýzy) jsou odkázáni na jiné blogy zde na portálu.

    V posledních letech se distribuované objektové úložiště Ceph stalo oblíbenou alternativou ke konvenčním úložištím, jako jsou SAN nebo NAS. Po celou dobu existence výrobku stojí v čele jeho autor Sage Weil. Ten je však nyní pro projekt ztracen: Weil ve zprávě pro uživatelskou konferenci Ceph oznámil, že letos předá vedení projektu. Podle jeho vlastního vyjádření se bude nadále podílet na projektu Ceph "Quincy", který je v současné době ve vývoji, jako vývojář. Na následné verzi "R" se však Weil na již nebude významně podílet. A nejen to: Weil také opustí Red Hat a omezí principielně své vývojové aktivity.

    V e-mailu, ve kterém oficiálně oznamuje svůj odchod, objasňuje take důvody svého rozhodnutí. V roce 2020 se angažoval u VoteAmerica v prezidentských volbách v USA. Jedná se o organizaci na ochranu občanských práv, která pomáhá Američanům orientovat se ve složitém volebním systému USA a registrovat se jako voliči. Weil říká, že tato práce na něj udělala dojem - a připomněla mu staré časy, kdy komunitu Ceph tvořila hrstka lidí a měla mnohem větší sílu než dnes při rozhodování o dalekosáhlých změnách a jejich zavádění.

    Weil chce svůj přínos zopakovat i pro nadcházející volby v USA. V zásadě se pohybuje v prostředí, v němž hraje hlavní roli otázka občanských práv. To sice zcela nevylučuje angažmá v IT, ale pravděpodobnost takových aktivit je malá.

    Jistě, mnozí řeknou, no a co, nějaký vývojář opustil softwárový projekt. Ale každá taková zpráva musí byt pro občany se zdravým rozumem alarmující. Uvedený vývojář je totiž jen jeden z mnoha mladých vzdělaných lidí, kteří v poslední době opouští cestu předznamenaného neoliberálního způsobu života a obrací se skoro k 'okultním' praktikam. Jak jinak by se měla aktivita ve sdružení pro občanská práva charakterizovat? Každý normální občan v jeho postavení by využil svýych znalostí a jistě i kapitálu k tomu, aby byl ještě úspěšnější (podle účtu na bance), skupoval by nemovitosti nebo půdu (jako Bill Gates), byl by aktivní na burze (kvůli té inflaci). Ale né, pan vývojář sekne s prací a jde se věnovat občanským právům.

    V Nemecku nyní převážně mladší voliči pomohli Zeleným do vlády - ty Zelené, kteří jim tu Zemi chtějí zničit. A i ty statisíce mladých lidí v zapadnich zemích, kteří v ty pátky demostrují proti něčemu, co vůbec neexistuje ukazují na to, že něco nehraje. Tato poblázněná masa občanů hovoří o entitách jako udržitelnost života, ohleduplnost k přírodě, důstojnost jatečních zvířat, ale i např. minimální mzda :-) :-) apod. Jako by peníze už neměly rozhodovat o tom, jak kvalitní je nějaký člověk a jak přínosná je jeho činnost pro společnost.

    Protože se zde na portálu nachází jen několik málo jedinců, kteří tuto problematiku plně chápou (jako JiK, Odin a pár daších), cítím se povinnen to pro ostatní rozvést.

    Tím, že Sage Weil odejde pracovat do nějaké neziskovky, tím že statisíce lidí malují plakáty o životním prostředí, misto aby seděli v lavici a nebo aby na vedlejšák utírali stolky u McDonald¨s, tak tím podkopávají základní princip našeho stávajícího neoliberálního systému. Nepobírají za svou činnost nějaký plat a tím znemožnují společnosti (nám všem) strhnout z toho platu daň z příjmu. Tím, že se nějaký produkt (činnost) daruje přicházíme my všichni o daň z přidané hodnoty. Pochopme to konečně, nový současný clověk - Homo oeconomicus - je sice geneticky shodný s Homo sapiens s tím rozdílem, že Homo oeconomicus píše faktury.

    Kdo nevydává faktury - škodi! Kdo nefakturoval - nežil (V. Klaus)

    Začali jsme distribuovaným úložištěm, také tím skončeme. Podle zkušeností víme, že když se odporoučí zakladatel nejakého projektu, tak je jeho budoucnost problematická (ať už říká Red Hat co chce). Proto otázka na zdejší zkušené adminy - zde míním např. pana Kapicu, Herona - je to skutečně tak hrozná ztráta, když Ceph skončí?

    Noste roušky a zůstaňte zdrávi.

    Jan Sekanina, Vokovice        

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    vencour avatar 31.10.2021 15:50 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ceph autor končí - obč. práva místo distribuovaného úložiště
    Vzhledem k tomu, co se děje s občanskou společností, mi přijde, že nějaká aktivita od člověka s rozumem může mít smysl.
    A že není růst do nekonečna i proto dává smysl kašlat primárně na nějakou hromadu prachů a dělat něco pro lepšího ducha společnosti. Možná, že to Amerika potřebuje víc, než další milionáře.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    Gréta avatar 31.10.2021 16:37 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ceph autor končí - obč. práva místo distribuovaného úložiště

    organizaci na ochranu občanských práv, která pomáhá Američanům orientovat se ve složitém volebním systému USA a registrovat se jako voliči.

    jestli to jakoby neni ňáká taková jakože pojistka by pitomové nemohli volit :O :D :D ;D

    V Nemecku nyní převážně mladší voliči pomohli Zeleným do vlády

    zelený by nejvíc pomohli týdletý planetě by se upcyklovali na normální slušný lidi :D ;D

    31.10.2021 17:54 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Zelení a Piráti = agenti Číny
    Tihle Zelení (nebo u nás Piráti) jsou prakticky agenti Pekingu. Někteří o tom zatím nevědí, "myslí to upřímě" a jsou jen užitečnými idioty, ale výsledek je stejný - směřuje to k ekonomickému (a následně společenskému) rozvratu vyspělých ekonomik, zatímco Čína půjde stále nahoru, bude bohatnout a vojensky/mocesnky sílit, Číňani budou (ještě víc) skupovat Afriku a zbytek světa. To, že si zničíme hospodářství k "záchraně planety" nijak nepomůže, protože většina znečištění vzniká jinde a ty země se budou stejně řídit podle sebe, ne podle nás - my pro ně budeme jen jakýsi skanzen a místo, kam si občas možná zajedou na dovolenou nebo koupí domeček na důchod. Nám zbudou jen směšné figurky typu Vystrčilů, které pronášejí silná slova, ale nikoho ve světě nezajímají.

    Jestli chceme mít možnost ovlivňovat chod světa (ať už jde o ekologii, lidská práva, tržní principy nebo cokoli jiného), tak musíme mít v první řadě dobře fungující hospodářství - potřebujeme mít ekonomickou převahu. Od toho se odvíjí všechno ostatní. Ono se sice říká, že chudoba cti netratí a morální převaha je z dlouhodobého hlediska určitě dobrá a potřebná věc, to nerozporuji, ale praktická stránka věci je ta, že bohatší/silnější má větší možnost prosadit svoje. To je prostě realita, kterou nelze ignorovat.
    Max avatar 31.10.2021 18:57 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zelení a Piráti = agenti Číny
    Čím "zeleným" se aktuálně ekonomicky ničíme? Jen se ptám. Vím jen o přísných normách na auta, ale to asi záporný efekt na ekonomiku nemá.
    Pak vím o emisních povolenkách, které tu jsou asi od roku 2007? A postupně zdražují, těžko říci, jak moc je to drsný, ale také tak trochu pochybuji.
    Nutit lidi otočit kotle, jaký to má ekonomický dopad? Nejsem si jím zcela jist. Čím si ale jist jsem je, že spousta lidí neumí efektivně topit v kamnech nebo má nevhodná kamna (s nevhodným výkonem). Novější kotle toto trochu řeší (nemyslím teď automat) a ve finále mohou nakonec dost uspořit.
    Pokud narážíš na GreenDeal, tak to je jen nějaký možný plán, který se zatím ani nerozběhl.
    A pokud proti zelenému šílenství udáváš jako vzor Čínu, tak by mě zajímalo, v čem má jít příkladem? Co vím, tak tlačí EV docela hodně stejně jako emise CO2, a to tak, že kvůli plnění musí omezovat výrobu.

    Akce výměna oken v ČR byla myslím také ok, rozpohybovalo to další trh a bylo to celkem dost k užitku, stejně jako postupné zateplování a pohyb směrem k nízkoenergetickým domům. Je to přelévání energie, na domě se enormně ušetří, ale postupně se naleje jinam (EV apod.)
    Jediný, čím si ubíráme na síle, jsou podle mě dotace. Na druhou stranu, jsou zase takovým hybným faktorem pro experimenty na vyšším levelu :).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    31.10.2021 19:31 panika
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zelení a Piráti = agenti Číny
    vesely cteni to neni, mozna lepsi nevedet, ale kdyz se ptas:

    https://dfens-cz.com/pirati-s-eu-chteji-zdrazit-benzin-na-44-kc-za-litr-a-ods-tomu-nechce-branit/ https://dfens-cz.com/o-cem-se-ve-skutecnosti-bude-hlasovat-tyto-volby/
    Max avatar 1.11.2021 08:57 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zelení a Piráti = agenti Číny
    Nevím, jak mám na tyhle hurá panické články, které vycházejí každou chvíli někde, reagovat. Jsou na úrovni článků o konci světa.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    31.10.2021 21:01 ajtacka
    Rozbalit Rozbalit vše Re:
    Aj pravidelná kontrola komínov je dôležitá, bez toho sa môžu ľudia udusiť alebo vyhorieť. Pred pár rokmi sa to zanedbalo a kominári pomaly vymreli, ale už opäť je ich ako tak dostatok. Prechod domu na vyšší level môže znamenať všeličo a niečo bolo aj v reklamách a v budúcnosti to môže znamenať aj vyššie pohodlie a vyššie emisie aj z výroby inde a bude treba porozmýšľať čo s tým a obchod je toho súčasťou a Čína sa sama musí zamyslieť ako z pasce von(alebo niekto za ňu).

    Problém s emisiami je ten, že cena síce stúpa, ale nie je vybudovaný priemysel s nimi a je problém s ním, že jeho nielen ekonomická nestabilita a obrovské náklady na vývoj treba niekde premietnuť a to kde sa to momentálne skryto deje je aj zdravie ľudí, za ktoré si síce môžu aj sami, ale aj niekedy nie a napríklad rapídne stúpa počet ľudí majúcich problém dokonca aj s umelým oplodnením, aj keď vývoj aj v tejto oblasti pokročil, ale aj to je dôsledok životného prostredia a životného štýlu a emisie sú toho len malou súčasťou...
    Jendа avatar 31.10.2021 23:15 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zelení a Piráti = agenti Číny
    Čím "zeleným" se aktuálně ekonomicky ničíme? Jen se ptám.
    Vypouštěním CO2 z uhlí (a moderně plynu → navíc jako bonus politická závislost na zemích dodávajících plyn), které už dávno mohlo být kompletně nahrazeno jádrem.

    Pěstováním řepky na spálení.

    Zemědělstvím s hnojivy, pesticidy a fyzickými zvířaty, místo aby to někdo celé zbioinženýroval.
    31.10.2021 23:36 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zelení a Piráti = agenti Číny
    Vím jen o přísných normách na auta, ale to asi záporný efekt na ekonomiku nemá.
    Myslíte, že když jedno z nejvýznamnějších průmyslových odvětví v Evropě zaženete do nerealizovatelnosti (přinejmenším za cenu a tedy v objemu současnosti), že to nebude mít vliv na ekonomiku?
    Quando omni flunkus moritati
    Max avatar 1.11.2021 08:48 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zelení a Piráti = agenti Číny
    Právě, že nevím. Toto slýchávám posledních asi 8 let a pořád nic. Když se někoho ptám, co reálně znamená ta ekonorma 7, tak nikdo není schopný odpovědět, všichni jen mluví o tom, že je to nereálné podobně jako kdysi u EURO 4 nebo 5. Ale nějaké technické vyjádření, to jsem nikde nenašel. Tak co si o tom mám pak myslet, když jedna strana managerů (EU) řve, že to půjde, druhá strana manegerů (automobilky), že to je nereálné. Vyjádření nějakého technika, nějaký odborný článek, kde všude jsou problémy, to jsem nikde nezaznamenal. Takže řeším jen to, co bylo, co se řeklo, kdo jak křičel a jak to dopadlo.
    Mě je to vesměs jedno, sám jezdím EURO3 sazovníkem, ale zajímá mě, kde je ta skutečnost, reálné možnosti atd.
    A pak je tu ta věc, že doposud ekonomicky nedošlo k poškození toho trhu.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Heron avatar 1.11.2021 09:47 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zelení a Piráti = agenti Číny
    Toto slýchávám posledních asi 8 let a pořád nic.

    Já tohle slýchávám od ZŠ, když se řešilo, jestli je nebo není dobrý nápad do benzínu přidával olovo nebo jestli je nebo není dobrý nápad mít v autě katalyzátor. Furt to samé.
    1.11.2021 14:28 xxx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zelení a Piráti = agenti Číny
    Tak muzes se ptat, proc to auto neni levnjsi. Nebo jestli se investice a zvysene naklady pro prechod a vyrobu z EURO3 na EURO5 nedaly pouzit na neco uzitecnejsiho. Stejne plati pro vsechny ruzne asistenty.

    Zatim auta i tak zlevnovala. To prestava platit. Tak bude zajimave sledovat, zda-li ty tvrdsi normy bude snadne obhajovat se stejnou lehkosti jako doposud.
    Max avatar 1.11.2021 15:45 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zelení a Piráti = agenti Číny
    Bavíme se o ekologii, která se cpe na úkor ekonomie (na úrovni států). Vývoj nových technik spalování a filtrací podle mě není na úkor ekonomie, možná to ještě dál vytváří další pracovní místa. Co by mohl být problém je větší zdražování, ale doposud to problém nebyl a automobilky navyšovaly výrobu i zisky (dokud nepřišel koroňák).
    Tím chci říci, že zatím ten strašák, co se pořád omílá stále dokola, nenastal.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    1.11.2021 16:23 xxx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zelení a Piráti = agenti Číny
    Pointa byla, ze to, ze vydelavas, neznamena, ze to neni na ukor ekonomie. Neznamena to, ze jinak by jsi nemohl vydelavat jeste vic. Stejne tak si mohl vytvorit jina pracovni mista. Etc. Zalezi na tom, jestli si vic cenis lepsiho vzduchu, nebo vyhrivaneho volantu.
    2.11.2021 21:44 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zelení a Piráti = agenti Číny
    Hele a vis, jak ty ekonormy (NE)fungujou? Vubec totiz nejde o to, co generuje nejaky jedno auto, ale o to, co jakoze vygeneruje cela automobilka. Rekneme, ze doted jim to vychazelo tak, ze na jeden prodanej ekoterormobil muzou vyrobit 10 normalnich pouzitelnych aut, a holt se par blbcu co si to koupili naslo. Predstav si, ze by to melo byt i jen trebas 1:3. Ty si koupis vrak, kterej bude nepouzitelnej uz novej?

    Takze znova, uvedom si, ze ZADNY, ani JEDINY auto nesplnuje nejaky EURO. Ve skutecnosti to znamena jen to, ze ta automobilka jakoze hypoteticky a teoreticky vygeneruje nejaky mg per auto v prumeru.

    Podivej se uz jen na to, jakou spotrebu mas v technicaku a porovnej to s realitou. Rozdil klidne +100% ze? Ve felde sem mel v technicaku 7l a jezdil sem za +- 6,5. Dneska mam v technicaku 2,9l (sranda, v manualu je 5,6) ... a jezdim za 5,5. Takze realne jezdim o litr levnejs, ale papirove o 4 ze? Takze papirove automobilka vykaze, ze to auto ma 40% emisi vuci ty felde, ale realita je, ze 80%, ze? A pritom vyrobit vsechny ty picoviny kolem aby se usetrilo tech 20% emisi === to auto je vyrobne nejmin 3x drazsi, ze?

    Jinak receno, vsechno je to jen ekoteror predevsim na papire, kdyz vemes soucasnej motor a motor 30 let starej, tak zjistis, ze rozdil v emisich bude naprosto nezajimavej. Tzn RADOVE ekologictejsi je jezdit tim 30 let starym autem, protoze to nemusis za stovky tun emisi znova vyrabet.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    2.11.2021 22:29 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zelení a Piráti = agenti Číny
    Příloha:
    Takze znova, uvedom si, ze ZADNY, ani JEDINY auto nesplnuje nejaky EURO.
    Ale splňuje. Auta jsou testovaný procedurou WLTP/WLTC, jejíž smysl není predikovat, jaké přesně bude mít auto emise v reálném použití (to ani není možný - nikdo neví, co s tim autem budeš dělat), ale je to především definovaný způsob, jak porovnávat auta vzájemně.
    Jinak receno, vsechno je to jen ekoteror predevsim na papire, kdyz vemes soucasnej motor a motor 30 let starej, tak zjistis, ze rozdil v emisich bude naprosto nezajimavej.
    Zajímavá otázka. Přikládám graf reálných emisí aut v Evropě za posledních pár desítek let [zdroj]. Je vidět, že auta ca. 2015 mají cca 80% emisí aut ca. 1995. Naškálováno na celou Evropu to nezajímavé číslo určitě nebude.
    Tzn RADOVE ekologictejsi je jezdit tim 30 let starym autem, protoze to nemusis za stovky tun emisi znova vyrabet.
    Existuje ještě možnost koupit auto z druhé ruky. Pokud nechceš kupovat nové auto (a máš pravdu, že výroba nového má slušné emise), nejšetrnější možnost v podmínkách ČR je koupit z druhé ruky auto na CNG nebo eHybrid nebo EV (záleží na konkrétích nabídkách).
    1.11.2021 08:24 (_._)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zelení a Piráti = agenti Číny
    Čím "zeleným" se aktuálně ekonomicky ničíme?
    Tady je problém v tom, že ČR je hodně konzervativní společnost, kde se lidé děsí jakékoliv změny. Je to vidět prakticky ve všech oborech i třeba při volbách. Takže změnu neberou jako příležitost, ale hrozbu.
    Fluttershy, yay! avatar 31.10.2021 20:51 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Čest práci, Františku
    Těmhle žgryndům nějak nerozumím.

    Zelení, Piráti i Peking aspoň programově hovoří o masivních investicích do moderní infrastruktury, energetiky aj.

    Prezentovaná mainstreamová alternativa je fosilní skanzen.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    31.10.2021 21:28 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čest práci, Františku
    Piráti tu moderní infrastrukturu také masivně zavádějí: https://echo24.cz/a/S8NWN/praha-se-v-zebricku-takzvanych-chytrych-mest-propadla-za-dva-roky-z-19-mista-na-78-pozici

    Jen se obávám, že menší zlo byl i Pol Pot...
    Fluttershy, yay! avatar 31.10.2021 21:43 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše co ten odkaz vlastně říká?
    …na základě průzkumů veřejného mínění mezi obyvateli 118 světových metropolí…

    V Praze lidé uvedli, že pro ně má největší prioritu dostupné bydlení, dopravní situace a korupce. V těchto oblastech si přitom česká metropole vede podle svých obyvatel nejhůře. Velmi podprůměrnou známku například dostala v otázce, zda je ve městě bezproblémové najít bydlení s nájmem nepřesahujícím 30 procent měsíčního příjmu. Nevalně si vedla rovněž v otázkách ohledně dopravních zácp či toho, zda se digitalizace podepsala pozitivně na kvalitě služeb místních úřadů.
    Aha.

    Já tedy nevím, jak si kdo představuje dostupné bydlení v Praze, aniž by to Modří ptáci (od Pospíšila v koalici dál do opozice) označili za KOMUNISMUS, Analogicky se saháním na výfuky individuálních okolených rakví seřazených v zácpách.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    31.10.2021 21:36 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zelení a Piráti = agenti Číny
    zatímco Čína půjde stále nahoru, bude bohatnout a vojensky/mocesnky sílit, Číňani budou (ještě víc) skupovat Afriku a zbytek světa
    To ano, ale za to poděkuj západnímu tržnímu systému, který posledních 40 let masivně outsourcuje do Číny skoro všechno. Za to fakt nějaký Zelený nebo Piráti nemůžou.

    Btw. není pravda, že Čína udržitelnost neřeší. Oni taky nechtějí mít furt jen zasmogovaný města, nejsou úplný retardi a uměj si spočítat, že oteplování a znečišťování pro ně taky není až tak supr. Ano, je pravda, že Čína otvírá nové a nové uhelné elektrárny (protože víceméně musí), ale zároveň investuje poměrně hodně masivně např. do obnovitelných zdrojů, takže podíl uhelné energie u nich za poslední dekádu klesl o 14 procentních bodů. Viz poučné video. Čína má zdaleka největší solární výrobní kapacitu na světě, víc než EU a USA dohromady, a celkově vyrábí >32% světové solární energie [2]. Podobně je to s větrnou energií, i v ní vede Čína [3], za rok 2020 postavili Číňani víc větrých elektráren než zbytek světa dohromady [4].

    V sumě, takový ty řeči, že tady v EU blbnem s obnovitelnejma kravinama, zatímco Čína se nám směje a jede na uhlí, jsou bullshit*, kterým nás tu krmí politická linie Bureš-Zeman-Klaus. Čína ty "kraviny" dělá taky.

    *) resp. je to klasický trik, kdy se řekne A a neřekne B.
    1.11.2021 12:41 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zelení a Piráti = agenti Číny
    Nevím, jestli jsi to jen nepochopil, nebo mi schválně podsouváš něco, co jsem neřekl...
    není pravda, že Čína udržitelnost neřeší. Oni taky nechtějí mít furt jen zasmogovaný města, nejsou úplný retardi a uměj si spočítat, že oteplování a znečišťování pro ně taky není až tak supr.
    Samozřejmě. Číňan nechce žít ve smradlavém městě a nechce pít otrávenou vodu. Už dlouho se tam ekologie řeší, dělají se jak různé kampaně, jede tam zelená propaganda, ale i reálné změny, je to aktuální téma... Ale přistupují k tomu tak nějak střízlivěji, pragmaticky, aby si pod sebou nepodřízli větev. Nejsou takoví fanatici jako gréty nebo zelení blešivci, kteří si půjdou přilepit hlavu k silnici nebo eurosoudruzi odtržení od reality, kteří od stolu škrtají celá průmyslová odvětví a likvidují živobytí milionům lidí.

    Oni na rozdíl od tebe a zelených soudruhů chápou, že je potřeba vybalancovat ty dlouhodobé a krátkodobé/střednědobé cíle, protože když se zaměříš jen na ty dlouhodobé*, tak se vyřadíš ze hry, vypadneš mnohem dřív a na realizaci těch dlouhodobých vizí ani nedojde - nebudeš na to mít sílu, protože budeš řešit různé přízemní věci a abys vůbec přežil.

    Nesnaž se z toho dělat falešné dilema ekologie vs. ekonomika. Já to taky nedělám. Nikdo nechceme žít ve špinavém ošklivém prostředí, být nemocní atd. Jde o to, zvolit vhodnou strategii, která umožní dosáhnout těch cílů - užívat si bohatství a žít v čistém a zdravém prostředí. Mimochodem to zdravé a čisté prostředí je stejně tak hodnotou, pro kterou se vyplatí optimalizovat, neméně důležitou než spotřební statky, luxus atd. A každý kapitalista to ví a řídí se podle toho. Rozhodně to není výsada nějakých zelených blešivců, kteří se nám snaží namluvit, že je to jejich téma a bez nich by se o něj nikdo nestaral. Není tomu tak.

    Ale zpět k té strategii - zdá se, že Číňani s tím svým střídmějším pragmatičtějším přístupem budou úspěšnější a spíš dosáhnou těch cílů. Ne, že by ekologii neřešili vůbec, naopak, ale řeší ji tempem, které je únosné a které je nevyřadí ze hry. A to je právě ten průšvih - vzhledem k jejich pojetí lidských práv, pohledu na svobodu slova, mentalitu "nas mnohgo" resp. nevalnou cenu života jednotlivce... Tenhle národ směřuje ke světové dominanci a tomu, že bude ostatním (třeba v té Africe, jinde v Asii, v Jižní Americe, ale časem třeba i u nás) říkat, jak mají žít, jaké hodnoty mají uznávat. Koho chleba jíš, toho píseň zpívej - to platilo vždycky a platit bude. Západ může mít klidně svoje filosofy, bohatou historii, kulturu, ale pokud to nebude podložené ekonomickou mocí, tak je to prakticky k ničemu.
    V sumě, takový ty řeči, že tady v EU blbnem s obnovitelnejma kravinama, zatímco Čína se nám směje a jede na uhlí, jsou bullshit*, kterým nás tu krmí politická linie Bureš-Zeman-Klaus. Čína ty "kraviny" dělá taky.
    Viz třeba Čína představila klimatický plán. A zabila celosvětové naděje. Čína se o ekologii stará, ovšem tempem, které je únosné a které jim nezruinuje ekonomiku a nepřipraví je o ekonomickou moc. A to se ti tu snažím celou dobu vysvětlit.

    Ovšem toto tempo je pro západní ekofašisty a eurosoudruhy "zcela nedostatečné" - a teď je otázka, jestli je to jen jejich zaslepeností a fanatismem nebo je v tom i zlý úmysl a snaha zničit západ či ho potrestat za nějaké domnělé hříchy z minulosti.

    *) a to je ještě otázka, s jakou úspěšností, protože řadu věcí tak moc dopředu odhadnout a naplánovat nejde.
    1.11.2021 14:52 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zelení a Piráti = agenti Číny
    Jde o to, zvolit vhodnou strategii, která umožní dosáhnout těch cílů - užívat si bohatství a žít v čistém a zdravém prostředí. Mimochodem to zdravé a čisté prostředí je stejně tak hodnotou, pro kterou se vyplatí optimalizovat, neméně důležitou než spotřební statky, luxus atd. A každý kapitalista to ví a řídí se podle toho.
    To není pravda. Není kapitalista jako kapitalista, existuje nemalé množství, kteří na tohle úplně kašlou, jde jim jenom o tady a teď, případně ty věci prostě nevědí nebo nechtějí vědět. A podobně to platí i o "zelených blešivcích", to taky není jedna entita, jsou mezi nimi celkem velké rozdíly (např. Zelení jsou proti jádru, Piráti pro), což je spor, kterej existuje i na unijní úrovni (Francie a spol. vs Německo a spol.). Mně přijde, že tohle je do značný míry jakási mediálně vytvořená groteska, kde na pomyslnou přední stránku se dá fotka rozhořčené Gréty nebo nějakých aktivistů a vytváří se dojem, že tyhle lidi jednohlasně bez opozice určují strategii a politiku EU. Přitom reálně typicky ty nejvíce radikální části toho spektra mají nejmenší vliv.

    Btw. ten mediální obrázek o šílených ekofanaticích ženoucích EU do záhuby je IMO také z nemalé části dílo Ruska (a politiků, kteří za něj kopou, ie. Klaus, Zeman, SPD apod.). Rusko je ekonomicky závislé na exportu fosilních paliv a narozdíl od tý Číny AFAIK moc žádný plány na obnovitelné zdroje a investice do s tim spojených technologií nemá.
    zdá se, že Číňani s tím svým střídmějším pragmatičtějším přístupem budou úspěšnější a spíš dosáhnou těch cílů. Ne, že by ekologii neřešili vůbec, naopak, ale řeší ji tempem, které je únosné a které je nevyřadí ze hry. A to je právě ten průšvih - vzhledem k jejich pojetí lidských práv, pohledu na svobodu slova, mentalitu "nas mnohgo" resp. nevalnou cenu života jednotlivce... Tenhle národ směřuje ke světové dominanci a tomu, že bude ostatním (třeba v té Africe, jinde v Asii, v Jižní Americe, ale časem třeba i u nás) říkat, jak mají žít, jaké hodnoty mají uznávat. Koho chleba jíš, toho píseň zpívej - to platilo vždycky a platit bude. Západ může mít klidně svoje filosofy, bohatou historii, kulturu, ale pokud to nebude podložené ekonomickou mocí, tak je to prakticky k ničemu.
    Já s tim souhlasim, je to jak píšeš, ale přijde mi lehce absurdní tohle řešit až teď a v reakci na nějaké Zelené, Gréty apod., které s tim souvisí minimálně. Pokud bychom chtěli ekonomicky porážet Čínu, museli bychom začít desítky let zpátky. Myslíš si, že je reálné v týhle chvíli začít předhánět Čínu ekonomicky? IMO nemáme šanci to dát, ani kdybychom okamžitě 100% rezignovali na veškerou ekologii. IMO osud západu vůči Číně byl zpečetěn ve chvíli, kdy tam byla přesunuta výroba všeho.
    Ovšem toto tempo je pro západní ekofašisty a eurosoudruhy "zcela nedostatečné" - a teď je otázka, jestli je to jen jejich zaslepeností a fanatismem nebo je v tom i zlý úmysl a snaha zničit západ či ho potrestat za nějaké domnělé hříchy z minulosti.
    Co konkrétně máš na mysli? Mně třeba přijde nepragmatický odklon od jádra (což už bylo zmíněno). Co ještě jiného má být v EU tak hrozně sebevražedné?
    Gréta avatar 1.11.2021 19:19 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše zelenej boj s vnitřím nepřítelem

    existuje nemalé množství, kteří na tohle úplně kašlou, jde jim jenom o tady a teď, případně ty věci prostě nevědí nebo nechtějí vědět.

    a sou taky lidi kterejm mužeš donekonečna vysvětlovat že co2/methan nemaj takovou váhu by mohli ňák moc hejbat celopanetovou teplotou že euroregulace vysavačů nemá s ekologií nic společnýho že zákaz uchošťourů planetu nezachrání aže ikdyž budem 100 dalších let topit poctivým uhlím tak žádnou venuši zezemě neuděláme a furt to jako bude houby platný :D

    .............a furt budou rvát peníze do extrémistickejch terroristickejch hnutí jako sou extinction rebelion :P ;D

    Btw. ten mediální obrázek o šílených ekofanaticích ženoucích EU do záhuby je IMO také z nemalé části dílo Ruska

    nsdap/ksč taky ďáli že bojovali s vnitřním nepřítelem :P :P

    Btw. ten mediální obrázek o šílených ekofanaticích ženoucích EU do záhuby je IMO také z nemalé části dílo Ruska (a politiků, kteří za něj kopou, ie. Klaus, Zeman, SPD apod.). Rusko je ekonomicky závislé na exportu fosilních paliv a narozdíl od tý Číny AFAIK moc žádný plány na obnovitelné zdroje a investice do s tim spojených technologií nemá.

    takže jako řikáš že rusáci vovlivňujou vedení eu by se vomezovala těžba uhlí by mohli prodávat víc plynu :O :O :P :P :D ;D

    btw rusáci sou uplně neuvěřitelně přizpůsobivý by si poradili i bez plynu :D ;D

    Já s tim souhlasim, je to jak píšeš, ale přijde mi lehce absurdní tohle řešit až teď a v reakci na nějaké Zelené, Gréty apod., které s tim souvisí minimálně. Pokud bychom chtěli ekonomicky porážet Čínu, museli bychom začít desítky let zpátky. Myslíš si, že je reálné v týhle chvíli začít předhánět Čínu ekonomicky? IMO nemáme šanci to dát, ani kdybychom okamžitě 100% rezignovali na veškerou ekologii. IMO osud západu vůči Číně byl zpečetěn ve chvíli, kdy tam byla přesunuta výroba všeho.

    poraženecký keci.

    1.11.2021 23:23 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: zelenej boj s vnitřím nepřítelem
    a sou taky lidi kterejm mužeš donekonečna vysvětlovat že co2/methan nemaj takovou váhu by mohli ňák moc hejbat celopanetovou teplotou
    Simtě Gréto, tak se o tom běž pohádat s jednou ze svejch názorovejch osobností (třeba s tou, která tvrdí, že nevíme vůbec nic a musíme to všechno děsně prozkoumat). Už jsi pohořela v asi 5 nebo kolika megavlákench, nechtěj po mě furt další a další. Chápu, že doufáš, že to jednou konečně vyjde a prosadíš si svou, ale já bych se rád pro změnu zase pobavil s někým jiným...
    Gréta avatar 2.11.2021 12:25 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: zelenej boj s vnitřím nepřítelem

    Už jsi pohořela v asi 5 nebo kolika megavlákench, nechtěj po mě furt další a další.

    tvl krályku. vůůůůbec s tebou jako neválčim se tě jenom snažim zachránit před ekoterroristama :D

    joa jestli těma válkama jakoby myslíš ty naše ekopovidání tak mam jako pocit žesem na stůl položila víc lepšejší argumenty zatimco ty si si furt jel nějaký 4. karly/spd klauze/papouškoval ofiko propagandu napsanou eurouřednikama/etc :P :P

    2.11.2021 13:19 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: zelenej boj s vnitřím nepřítelem
    tvl krályku. vůůůůbec s tebou jako neválčim se tě jenom snažim zachránit před ekoterroristama :D
    Jj, jako když na dveře klepou Jehovisti a snažej se mě zachránit před peklem. Já do tý vaší církve vstoupit nechci, se s tim smíř už :-D
    joa jestli těma válkama jakoby myslíš ty naše ekopovidání tak mam jako pocit žesem na stůl položila víc lepšejší argumenty
    Vždyť ty argumenty ani nesouhlasily navzájem jeden s druhým, vůbec se mi nepodařilo zjistit nějakej tvůj finální názor na věc...
    zatimco ty si si furt jel nějaký 4. karly/spd klauze/papouškoval ofiko propagandu
    Teplý Karly 4. jsi do toho zatáh ty. Zapomeň na ně, se radši vrať tý k analogii se zdí nebo jakejkoli jinej příklad, kde 0.04% něčeho v něčem (nebo i o dost míň) má efekt, třeba pití kafe nebo něco :Đ
    Gréta avatar 2.11.2021 15:45 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: zelenej boj s vnitřím nepřítelem

    Jj, jako když na dveře klepou Jehovisti a snažej se mě zachránit před peklem

    akorátže jehovisti sou zelený a jejich ráj je jakože uhliková neutralita :D ;D

    Vždyť ty argumenty ani nesouhlasily navzájem jeden s druhým

    ale souhlasili :D ;D

    Teplý Karly 4. jsi do toho zatáh ty.

    ttssss ale jenom jako protiváhu tomu tvýmu legračnímu jezernímu bahnu protože i pitomej 4. karel je víc přesnější než tadleta proxy duchařina :P :P

    2.11.2021 17:36 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: zelenej boj s vnitřím nepřítelem
    Nj, ale ani u toho Karla pitomýho nevim, jestli jako tvůj názor je, že za Karla bylo teplíčko, protože vinice, nebo jestli bylo teplíčko 150 let předtim, protože si jen nějakej ODS politik trochu spletl století a "ekoteroristi" mu z toho dělaj zbytečně hroznej problém (psal jsi obě tyhle věci)...
    Gréta avatar 2.11.2021 19:07 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: zelenej boj s vnitřím nepřítelem

    dyď to jako řikám že si furt jedeš toho 4. karla :D ;D

    vysavače padly uhlikový dogma padlo green deal padnul pozitivní vliv ekologizmusu na ekonomiku padnul jediný co si jakoby myslíš žeti eště zbylo je 4. karel teplej a ani snim nemáš pravdu :D

    jestli jako tvůj názor je, že za Karla bylo teplíčko, protože vinice

    jeto hodně pravděpodobný že i za toho krala bylo teplo nejenom přednim aže proxy modýlky 'debunkovací' selhávaj protože s chybou meření těch proxy nám uplně logicky taky muže lítat víslednej čas modýlkem vodhadnutej statisticky vodhadnutej. vodchylka +150 let při proxy 'měření' něčeho před 600-700 rokama by jako nebylo žádný překvápko velikántcký a spíš víc než teplo za krala 4. se nám 'debunkovala' metoda těch datovejch svazáků kdyby sem si jako měla vsadit :D ;D

    2.11.2021 20:11 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: zelenej boj s vnitřím nepřítelem
    vysavače padly uhlikový dogma padlo
    Vědeckej konsensus není dogma, že to jehovisti nechápou není můj problém...
    jediný co si jakoby myslíš žeti eště zbylo je 4. karel teplej a ani snim nemáš pravdu :D
    Dyť i tady v tý diskusi jsi ho vytáh ty...
    jeto hodně pravděpodobný že i za toho krala bylo teplo nejenom přednim aže proxy modýlky 'debunkovací' selhávaj
    Jenže tvýho teplýho Karla nedebunkujou (jenom) "modýlky", ale i ty kroniky, cos předtim tak prosazoval, protože popisujou začínající nástup malý doby ledový (minimálně v západní Evropě, což stačí na to, aby Karel byl přinejlepším lokální). Takže zas to je na pohádání se s tou Grétou, co prosazovala kroniky a já k tomu ani vlastně nejsem potřeba...
    Gréta avatar 3.11.2021 13:07 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: zelenej boj s vnitřím nepřítelem

    Vědeckej konsensus není dogma

    tttssss pravda se neměří počtem věřicích :D ;D

    btw už si ty srandamodýlky zkoušel přepočítat nebo jim eště věříš?? :P :P :D ;D

    Dyť i tady v tý diskusi jsi ho vytáh ty...

    tttsssss sem řekla x různejch věcí ale ztoho všeho si si uplně nevomylně vybral tamtoho karla 4. a začal si ho znova jet :D :D ;D ;D

    Jenže tvýho teplýho Karla nedebunkujou (jenom) "modýlky", ale i ty kroniky, cos předtim tak prosazoval, protože popisujou začínající nástup malý doby ledový

    zdroj dej :D ;D

    3.11.2021 16:56 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: zelenej boj s vnitřím nepřítelem
    btw už si ty srandamodýlky zkoušel přepočítat nebo jim eště věříš?? :P :P :D ;D
    Tak občas si něco spočítám, ale všechno dopodrobna určitě ne, to prostě nedávám - což se netýká jen klimatologie, ale víceméně jakýkoli oblasti vědy.

    Ale i kdybych to všechno přepočítal, k čemu mi to bude, když diskvalifikovaný jsou už vstupní data - jezerní bahna, ledovce atd.?
    tttsssss sem řekla x různejch věcí ale ztoho všeho si si uplně nevomylně vybral tamtoho karla 4. a začal si ho znova jet :D :D ;D ;D
    Nvm, co to tady na mě zkoušíš trapně, já jsem k tomu tvýmu seznamu napsal "Teplý Karly 4. jsi do toho zatáh ty. Zapomeň na ně, se radši vrať tý k analogii se zdí". Z toho by asi normálnímu člověku došlo, že nemam chuť se Karlem zabejvat. Tys ho pak pitval v dalším komentáři...
    zdroj dej :D ;D
    Ne nedám, bylo by to úplně k ničemu, buďto rovnou řekneš, že to je nějakej podvod nebo forkneš Grétu na několik dalších kopií a každá z ních to nějak napadne a bude z toho zas jen další absurdní megavlákno...

    Vykašli se na to, smiř se s tim, že mě nezkonvertuješ, bež si užívat své vrcholně skeptické zdravorozumové názory a dej mi pokoj :)
    Darth Phantom avatar 5.11.2021 12:15 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: zelenej boj s vnitřím nepřítelem
    smiř se s tim, že mě nezkonvertuješ, bež si užívat své vrcholně skeptické zdravorozumové názory a dej mi pokoj :)

    Kluci, teďko jsem si vzpomněl na legendární a nedostižnou na Age of Empires II a na tamní "konvertování" mnichama :-). Ta hra je nesmírně poučná a didaktická i z těchto důvodů: Už od začátku se tam učíš, že bez fungující ekonomiky nemáš na nic. Na armádu, na nové technologie, no a nakonec ani na ty mnichy :). Bez silné ekonomiky si nic a ostatní tě rozpráší a namažou na chleba.

    To platí samosebou neustále i v neherní sféře. Učiníš-li pološílenými grýndýly ze střední třídy nuzáky (o nízkopříjmových ani nemluvě), kteří stěží zaplatí účty za energie, pude to všechno kam? No přeci do (_!_). No a to je hlavní poznatek, který by sis měl z tohoto PŠM odnést. No a to je to, co tady nastiňoval Petr, Grétl a teď já. Takže si to zapiš do notýsku, podtrhni červeně a nechci slyšet, že to jsou překonané poučky od IVK :-) (tvůj rutinní výpad :-D :)))) ).

    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    Fluttershy, yay! avatar 5.11.2021 13:28 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše prý AoE2
    Jo a taky se občas stává, že na mapě zdroje dojdou.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Darth Phantom avatar 5.11.2021 13:36 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: prý AoE2
    To se řešilo (ve hře) tak, že si pobil přebytečné vesničany a pokračoval už jen ve válčení.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    Fluttershy, yay! avatar 5.11.2021 13:45 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: prý AoE2
    To je populační limit, ale neřeší se tím situace, kdy není za co kupovat nové jednotky.

    Typický, dobově věrný scénář je ostrovní mapa, kde dojde dřevo.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    5.11.2021 14:36 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: prý AoE2
    Ještě lepší jsou v tomto směru Kozáci. Postavičky žerou, střelci spotřebovávají střelný prach, železo a zlato. Dělňasy, hospodářské budovy a za určitých okolností i jiné budovy, lze zajmout. Organizované vojenské jednotky mají větší účinnost a když přijdou o vedení zmateně se rozběhnou na všechny strany. Inu… tak jak to chodí.
    Darth Phantom avatar 5.11.2021 20:39 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: prý AoE2
    Jo, na ně si vzpomínam docela dobře. Na tehdejší dobu to mělo líbivější kabátek a grafiku. Zkrátka ty panďuláci a mapy byly hezčí. Ale zase ta populace byla neomezená ne, což bylo trochu nerealistický a zkrátka se v tom člověk ztrácel s přibývajícíma jednotkama a měl v tom celkem bordel.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    Darth Phantom avatar 5.11.2021 20:49 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: prý AoE2
    Jo aha, ty odkazuješ na na ty nejnovější. Já jsem myslel tu původní jedničku, European wars to byly.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    19.11.2021 10:10 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: prý AoE2
    Ale zase ta populace byla neomezená ne, což bylo trochu nerealistický a zkrátka se v tom člověk ztrácel s přibývajícíma jednotkama a měl v tom celkem bordel.
    Tak nevím jak u těch prvních verzí, ale v tom co si občas pro odreagování zapařím neomezená není. Jsi limitován barákama. A počítají se ti všichni co žerou. Vojáci i dělňasové. A když delší dobu nežerou, chcípají.

    A právě ten bordel, který vzniká s nárůstem jednotek je naopak velice realistický. Jednoznačně demonstruje, že vyšší počty neznamenají automaticky vítězství. A umění je právě v tom udržet to ve správné rovnováze. Což se mi v té hře podaří jen málo kdy. Ovšem hraju ji na hard. Bez toho by mi to přišlo nudné. I když mnohem lepší by to bylo v multiplayeru, jenže ten se mi nepodařilo rozběhat.
    5.11.2021 23:44 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: prý AoE2
    Jo a taky se občas stává, že na mapě zdroje dojdou.
    Jo, přesně z tohohle důvodu jsem si na AoE taky párkrát vzpomněl tady v těch diskusích. Jen bych to upřesnil: V AoE na mapě zdroje dojdou vždycky, jedinej způsob, jak se tomu vyhnout, je zničit všechny neprátele (a ukončit tím pádem hru) dřív, než se to stane.

    Zbývá jen doufat, že AoE v tomhle ohledu není věrná reprezentace světa...
    Fluttershy, yay! avatar 6.11.2021 00:09 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: prý AoE2
    jedinej způsob, jak se tomu vyhnout, je zničit všechny neprátele (a ukončit tím pádem hru)
    no gg
    so bm
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Darth Phantom avatar 7.11.2021 09:13 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: prý AoE2
    Zbývá jen doufat, že AoE v tomhle ohledu není věrná reprezentace světa...

    Kluci, měl bych pro vás námět na hru podle vašeho gusta. Jmenuje se Tropico. V zeleném komunismu zdroje určitě nikdy nedojdou a všichni se budou mít rádi a válčit se nebude.

    it will be gg
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    Gréta avatar 8.11.2021 20:59 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: prý AoE2

    sem hrála jenom 0ad klon noa tam de posílat vochodníky mezi tržištěma ato ti dává další suroviny ato je víc logičtější protože ty natěžený šutry/železo nemůže zmiznout a furt musí nějak relálně existovat a furt snim de kšeftovat + to co buduje civilizaci jakoby neni existence zdrojů ale jejich transfer :O ;D

    Gréta avatar 8.11.2021 21:01 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: prý AoE2

    a vtom ages of empire to funguje prej taky takle hele :O :D si to jakoby hrál celou dobu blbě :P ;D

    8.11.2021 22:31 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: prý AoE2
    sem hrála jenom 0ad klon noa tam de posílat vochodníky mezi tržištěma ato ti dává další suroviny
    To jde v AoE taky a kromě tržišť jde posílat i obchodní lodě mezi přístavy, ale dává ti to jen zlato, který sice můžeš směnit za ostatní suroviny (pokud je to v mapě povolený), ale ta cena se s každou koupí zhoršuje až na nějakou absurdní úroveň (ie. to zlato ztrácí hodnotu).
    ato je víc logičtější protože ty natěžený šutry/železo nemůže zmiznout a furt musí nějak relálně existovat a furt snim de kšeftovat + to co buduje civilizaci jakoby neni existence zdrojů ale jejich transfer :O ;D
    Gratuluji, vynalezla jsi velocity of money a cirkulární ekonomiku. Full-circle Gréta.
    Gréta avatar 8.11.2021 21:05 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: zelenej boj s vnitřím nepřítelem
    všechno dopodrobna určitě ne, to prostě nedávám

    takže jim prostě jako splepě věřiš :D

    zdroj dej :D ;D

    Ne nedám, bylo by to úplně k ničemu, buďto rovnou řekneš, že to je nějakej podvod nebo bla bla bla

    nemáš :P :P

    8.11.2021 22:37 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: zelenej boj s vnitřím nepřítelem
    takže jim prostě jako splepě věřiš :D
    "Slepě věřit" a "mít všechno přepočítaný" jsou dva extrémy mezi kterýma existuje dost velká škála, na který se pohybuje naprostá většina lidí.

    Tohle už jsme řešili, psal jsem ti, že to je o pravděpodobnosti.
    nemáš :P :P
    Užs to mohl mít 10× dohledaný...
    Petr Tomášek avatar 11.11.2021 06:50 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: zelenej boj s vnitřím nepřítelem
    Vědeckej konsensus není dogma

    Nemá být, ale často je...

    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    Darth Phantom avatar 3.11.2021 12:29 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: zelenej boj s vnitřím nepřítelem
    Já do tý vaší církve vstoupit nechci, se s tim smíř už

    Chápu, tresty za odpadlictví od oteplenecké sekty neomarxistů budou asi vysoké :-). To by ti tvůj ideový guru Josif Stalin (JS1) pěkně vyčinil. Kde je vůbec Josif? Právě on měl drahnou dobu v patičce ty ekoteroristý spolky, něco ho nutilo to pořád hustit, asi dělal nábor. No a tam, jak jsem zjistil, řekněme si to na rovinu, dělají výcvikové tábory pro mladé ekoteroristy. Čiže co má vypadat jako spontánní akce mladých naštvaných lidí se připravuje právě zde, ve výcvikových táborech ziskových organizací. To jsou ty různé vzpoury koťátek, lepení k silnici atp. Čiže vidíme organizovanou strukturu (zatím ne militantní) a určitě i něco, co můžeme přirovnat k sektě.

    J. Stalin obvykle přilepil k svému příspěvku odkaz na Guardian a blisty. Když to spojíme dohromady, tak vysral tři kýble komunistickejch hoven v jednom příspěvku. Nicméně koukam, že si zdatně převzal řemeslo a zalíbilo se ti ostrovní Rudé právo (Guardian) :-)

    Jako neřikam, že co produkuje Grétka je nějaká extra hitparáda, to teda ne. Avšak vytyčená linie a ideologické směřování je v zásadě správné, košer. A ta nabídnutá pomocná ruka od ní je pěkné gesto, to se musí uznat. Takže kdybys prozřel, naše volné sdružení klimaracionálních realistů má dveře otevřené i pro odpadlíky od oteplenců :-D

    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    3.11.2021 12:47 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: zelenej boj s vnitřím nepřítelem
    Jako neřikam, že co produkuje Grétka je nějaká extra hitparáda, to teda ne. Avšak vytyčená linie a ideologické směřování je v zásadě správné, košer.
    Když to trochu od-eufemizuju: Píše kraviny, ale je na správné ideologické straně barikády.

    Děkuji nechci.

    Fakt náročný tyhle na dveře bušící jehovisti.
    Gréta avatar 3.11.2021 13:07 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: zelenej boj s vnitřím nepřítelem

    Když to trochu od-eufemizuju: Píše kraviny, ale je na správné ideologické straně barikády.

    mi je jako jasný že pro klimavěřícího je klimaracionální skeptickej přístup co dělá že hledá nezpochybnitelný důkazy kravinka uplná :P :P :D ;D

    Darth Phantom avatar 3.11.2021 13:08 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: zelenej boj s vnitřím nepřítelem
    Jen pro připomenutí, co všechno produkuje tvoje sekta. Doporučuju zaměřit pozornost na třetí obrázek, dost hustej materiál.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    Fluttershy, yay! avatar 3.11.2021 13:19 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: zelenej boj s vnitřím nepřítelem
    based
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Darth Phantom avatar 3.11.2021 13:31 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: zelenej boj s vnitřím nepřítelem
    Seš tam někde taky, soudruhu, nebo nemáš na lístek do Bratislavy
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    3.11.2021 15:42 __
    Rozbalit Rozbalit vše Re: zelenej boj s vnitřím nepřítelem
    Vidíš, kdyby propagovali názor opačný, skvěle bys mezi něm zapad. Alespoň podle toho, jak fanaticky se tu vyjadřuješ.
    Gréta avatar 8.11.2021 21:26 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: zelenej boj s vnitřím nepřítelem

    Doporučuju zaměřit pozornost na třetí obrázek

    jj do tohodlectoho lágru se asi jako taky lidi vozej vlakama :D

    Darth Phantom avatar 3.11.2021 12:25 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zelení a Piráti = agenti Číny
    IMO nemáme šanci to dát, ani kdybychom okamžitě 100% rezignovali na veškerou ekologii.

    Takže navrhuješ splnit dlouhodobý sojuzní plán uhlíkové neutrality děj se co děj, na 120%. Planetu to nespasí, ale akceleruje ten propad do volného pádu. Velmi často slýchávám z neomarxistických progresivistických kruhů (piráti, Top) papouškování frází, jaký je Zelený úder nová výzva k nastartování ekonomiky, inovací, nových technologií (všechno na sekeru, dluh) Realita je taková, že Evropa brutálně zaostává v inovacích, technologiích. Uvázání oprátky kolem krku v podobě green dealů přiblíží sojuz k rozvojovým zemím. A myslim si, že nejsem zdaleka sám, kdo si tohle myslí. Někteří eurobolševičtí vtipálci hovoří i o zvýšení konkurenceschopnosti. Hahaha.

    Btw. není pravda, že Čína udržitelnost neřeší

    Todle je potřeba uvést na pravou míru. V nějaké míře to samozřejmě řeší a musí řešit. Avšak. V celkovém objemu a číslech jsou ty emise pořád velké. Proč? Protože je jich zkrátka strašně moc. Baj vočko Evropa+USA má polovinu obyvatel co jenom jedna Čína. Velmi dobře to popsal Petr ve svých postech, s tím se naprosto ztotožňuju. Ještě k tý Africe. Tu ztratil Západ už dávno. Kvůli své demenci. Co očekává Západ od přikrmování, stavění nemocnic, ekologických školení ziskových oganizací? Odpověď neznám, ale znám reálné dopady - a to je rostoucí porodnost. Obyvatele takových zemí ekologie nikdy zajímat nebude.

    A to z jednoduchého důvodu, protože pro Umumbu je prioritou mít co do huby pro něho a pro 18 černoušků v blátěné chatrči. Ahmeda skutečně nebude zajímat kolik vyprodukuje jeho koza, kterou pase, skleníkových plynů. Takže si klidně zapálí pneumatiku, abyse ohřál. Až se černoušci pořádně namnoží, nepůjdou do Číny (tam by je hnali). Číňan pak přijde jako Bohuš z Kurvahošigutentag a řekne: "Tak, a teď si vás kúpim všechny..". Realita je taková, že Čína potřebuje Západ čím dál méně. Zatím ještě musí brát ohledy a brát nás v potaz. Blíží se doba, kdy Číňani nebudou potřebovat Západ k ničemu, a to bude velkej, opravdu velkej průšvih...

    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    3.11.2021 16:26 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zelení a Piráti = agenti Číny
    Takže navrhuješ splnit dlouhodobý sojuzní plán uhlíkové neutrality děj se co děj, na 120%.
    Tak jednoduchý to není. Za mě důležitý je vzít eko problémy na vědomí a nějak je řešit (včetně CO2, ale nejen CO2). Jakým způsobem by se to správně mělo dělat, to je velká otázka a nikdo to IMO neví úplně spolehlivě. Možností je teoreticky hodně, politická nabídka je ale strašně malá. Takže v důsledku toho postup EU má moji vlažnou podporu (s tim, že se obávám, aby to nějak nepo**ali), víceméně prostě protože moc nevidim, že by někde existovala nějaká alternativa. Není z čeho vybírat.
    Realita je taková, že Evropa brutálně zaostává v inovacích, technologiích.
    Souhlasim, že na tom není kdovíjak skvěle, ale opět: Nevidim v tomhle ohledu použitelnou alternativu. Tvoje "ideová linie", jak tomu říkáš, IMO tu šanci ještě masivně zhoršuje různými teoretickými vlhkými ideo-sny o ideálních sférických trzích ve vakuu, protežováním fosilního průmyslu do bezvědomí a snahou o rekord v počtu lokálních naprosto nezávislých vlád na kilometr čtvereční atd.
    Todle je potřeba uvést na pravou míru. V nějaké míře to samozřejmě řeší a musí řešit. Avšak. V celkovém objemu a číslech jsou ty emise pořád velké. Proč? Protože je jich zkrátka strašně moc. Baj vočko Evropa+USA má polovinu obyvatel co jenom jedna Čína.
    Nj, já vim, že máš tenhle argument velmi v oblibě :-D Jako jo, do značný míry to tak je. Ale je tu ještě jeden IMO minimálně stejně důležitý faktor: Mezinárodní export do celýho světa. Zajímavý je, že v každý diskusi o elektroautech se vždycky najde pár lidí, co zdůrazní, že je blbost říct, že EV má nula emisí, protože ty emise musí produkovat elektrárna. To je samozřejmě pravda, ale neměli by ti samí lidé tím pádem stejně uvažovat i o Číně? Jestliže máme uvažovat, že naše EV mají emise v elektrárnách, měli bychom taky uvažovat, že zboží, který kupujem, má emise v Číně, ne?
    Ještě k tý Africe. Tu ztratil Západ už dávno. Kvůli své demenci. Co očekává Západ od přikrmování, stavění nemocnic, ekologických školení ziskových oganizací? Odpověď neznám, ale znám reálné dopady - a to je rostoucí porodnost.
    To není pravda, dostupnost zdravotnictví a vzdělání empiricky porodnost snižuje, a krom toho, porodnsot Afriky se dlouhodobě snižuje, ne zvyšuje. (Samozřejmě stále i přes snižování je v některých oblastech hodně vysoká - to nepopírám.)
    Realita je taková, že Čína potřebuje Západ čím dál méně. Zatím ještě musí brát ohledy a brát nás v potaz. Blíží se doba, kdy Číňani nebudou potřebovat Západ k ničemu, a to bude velkej, opravdu velkej průšvih...
    Ano, to je bohužel možné...
    Darth Phantom avatar 5.11.2021 12:06 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zelení a Piráti = agenti Číny
    Přílohy:
    Takže v důsledku toho postup EU má moji vlažnou podporu

    Ne, budu si šetřit žilku a nebudu se k tomuto orgánu vyjadřovat. Jednak by to bylo zbytečné, už jsem to udělal mnohokrát no a necham tu cévku v klidu. Nicméně to můžu uchopit tak nějak po jikovsku a zeptat se. Co způsobilo, že se Západ stal nyjvyspělejší civilizací s nedostižnými technologiemi (to ale už přestává platit). Bylo to tím, že se po staletí vyučovaly genderová studia a že se po ulicích promenádovaly kreatury v latexových oblečcích se zapíchnutým pavím pérem v prdeli na Pride Prague? Což jsou v kostce hodnoty, které představuje současná EU. A nebo to bylo jaksi svobodou a tržními mechanismy (což jsou v kostce hodnoty, které můžeme dnes zhruba označit za pravicově konzervativní)?

    dostupnost zdravotnictví a vzdělání empiricky porodnost snižuje,

    No, ještě před nějakou dobou (pár měsíci) bych s tebou vlažně souhlasil. Názor jsem ale přehodnotil po tom, co se odehrálo v Afghánistánu. V příloze máš demografický vývoj v Afghánistánu. Raketový růst celkem dobře koreluje s okupačními obdobími. Podíváme-li se na období sovětské invaze, populační nárůst je mírný, ale zjistitelný. SSSR podporoval Afghánistán taky. Ale spíš se soustředil na na udržení soudružské vlády u moci, než na vzdělání aj. Nicméně by se dalo říci, že posunul Afghán o pár let ze středověku. To, co vidíme po roce 2000 je skoro k neuvěření. Za pouhých dvacet let se populace zdvojnásobila. Dovedeš si představit, jak by to bypadalo třeba v ČR, kdybychom se za tak krátkou dobu takto namnožili (s ohledem na zdroje atp.)? No a nejhorší na tom je, že vítězem operace Trvalá svoboda je opět Čína. Po astronomických nákladech a desetiletích okupace prostě Číňani suše přijdou a Afghánistán koupí. Vzdělanější, zdravější a silnější pastevci s lepší infrastrukturou mohou tak lépe a radostněji kopat nerostné suroviny pro Čínu. Analogická situace bude v Africe.

    Mezi středověkými kmenovými pastevci (100% muslimů) a africkými pastevci (50% muslimů) nevidím nějaké zásadnější rozdíly. Ty tvrdíš, že africká populace roste i navzdory humánním tzv. populačně-růstově omezovacím opatřením (vzdělávání, sypání do krmelce, zdravotnictví, kopání studen Člověkem v tísni). No a já tvrdím, že roste i díky této "pomoci", která je ve skutečnosti kulometnou dávkou do vlastní nohy.

    Trochu jsem popřemýšlela třeba i o tom přikrmování. Trochu jsem to uchopila jako IVK a představ si, že nějakej Umumba se rozhodne něco produkovat (něco pěstovat, nebo péct chleba). A pak s tím půjde na jarmark. Mezitím ale přivezou "humatitární" potravinovou pomoc z USA nebo Evropy. Placky na jarmarku samozřejmě neprodá,zkrachuje a tak co by se namáhal, půjde jako ostatní čekat před hliněnou chatrč a bude se dívat vzhůru co mu spadne z letadla do huby. Další věc, o které jsem přemýšlela, že ta potr. pomoc musí být zkrátka nějaké přebytky produkce (zkrátka něco, co se může postrádat). Což vede u nás k větší intenzifikaci zemědělství a ničení půdy. A v Africe máš (netvrdím že všude) leckde mnohem příhodnější podmínky a spoustu dobré půdy pro zemědělství (dá se sklízet vícekrát do roka). Podtženo a sečteno, zdravotnictví a vzdělání může snižovat porodnost, ovšem ne ve středověkých kmenových kulturách, tam je efekt opačný.

    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    Fluttershy, yay! avatar 5.11.2021 13:26 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Kancelář pro uvádění románových příběhů na pravou míru
    Co způsobilo, že se Západ stal nyjvyspělejší civilizací s nedostižnými technologiemi (to ale už přestává platit).
    To záleží, co znamená, že civilizace je „nyjvyspělejší“ (sic). Sofistikovanější kvéry? Onehdá tu kralyk zmiňoval Big [Whig] History Jareda Diamonda, ale tak jednoduché to nebude. Jestli to znamená průmyslovou revoluci, no tak k té byla ohromně užitečná bezplatná pracovní síla pro získávání surových materiálů v koloniích, takže Zápaďáci samotní se mohli specializovat na industrializaci místní ekonomiky.

    Ale málokterá civilizace si neříká nejvyspělejší, jen tím myslí různé věci.
    Bylo to tím, že se po staletí vyučovaly genderová studia
    Genderová studia jsou už v Talmudu.
    že se po ulicích promenádovaly kreatury v latexových oblečcích se zapíchnutým pavím pérem v prdeli na Pride Prague
    Nepřijde mi, že by se to v zásadě lišilo od karnevalu, bacchanalií, encierra nebo Jízdy králů.
    SSSR podporoval Afghánistán taky. Ale spíš se soustředil na na udržení soudružské vlády u moci, než na vzdělání aj.
    No a co asi dělala ta soudružská vláda? Aha, vůbec začala s modernizací včetně té oblíbené emancipace žen.
    Za pouhých dvacet let se populace zdvojnásobila. Dovedeš si představit, jak by to bypadalo třeba v ČR, kdybychom se za tak krátkou dobu takto namnožili (s ohledem na zdroje atp.)?
    Populační křivky v Evropě 19. století byly taky zajímavé.
    No a nejhorší na tom je, že vítězem operace Trvalá svoboda je opět Čína.
    Takže nejhorší na tom nejsou statisíce, ne-li miliony tragédií, ani ztráta důvěry (ať už mezinárodní nebo i vnitřní v ony západní instituce), která lidi vede do náruče Da'eš atp.
    Trochu jsem to uchopila jako IVK a představ si, že nějakej Umumba se rozhodne něco produkovat (něco pěstovat, nebo péct chleba). A pak s tím půjde na jarmark. Mezitím ale přivezou "humatitární" potravinovou pomoc z USA nebo Evropy. Placky na jarmarku samozřejmě neprodá,zkrachuje…
    Gratulki k objevu, to je dávno prokázaná věc. Ona taky ona „humanitární“ pomoc vedená touto formou může být způsob, jak dosáhnout geopolitické a ekonomické závislosti…
    …a tak co by se namáhal, půjde jako ostatní čekat před hliněnou chatrč a bude se dívat vzhůru co mu spadne z letadla do huby.
    …nebo makat do dolů, dílen, na plantáž…
    Což vede u nás k větší intenzifikaci zemědělství a ničení půdy. A v Africe máš (netvrdím že všude) leckde mnohem příhodnější podmínky a spoustu dobré půdy pro zemědělství (dá se sklízet vícekrát do roka).
    U nás? To se děje tam: přes mezivládní programy a otevření trhu pro nadnárodní zemědělské koncerny. Zopakuji referenci na případovou studii.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    5.11.2021 20:17 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zelení a Piráti = agenti Číny
    Bylo to tím, že se po staletí vyučovaly genderová studia a že se po ulicích promenádovaly kreatury v latexových oblečcích se zapíchnutým pavím pérem v prdeli na Pride Prague?
    Absolvent genderovych studii by se nam tu ted moc hodil, protoze by byl schopen fundovane vysvetlit, proc nekdo pise cast prispevku v muzskem rode a pak o sobe mluvi v rode zenskem, viz
    No, ještě před nějakou dobou (pár měsíci) bych s tebou vlažně souhlasil
    Trochu jsem popřemýšlela třeba i o tom přikrmování. Trochu jsem to uchopila jako IVK
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    Darth Phantom avatar 5.11.2021 20:33 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zelení a Piráti = agenti Číny
    Protože jsem se stal trangender neomarxistou, víš
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    15.11.2021 01:34 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zelení a Piráti = agenti Číny
    Nicméně to můžu uchopit tak nějak po jikovsku a zeptat se. Co způsobilo, že se Západ stal nyjvyspělejší civilizací s nedostižnými technologiemi (to ale už přestává platit). Bylo to tím, že se po staletí vyučovaly genderová studia a že se po ulicích promenádovaly kreatury v latexových oblečcích se zapíchnutým pavím pérem v prdeli na Pride Prague?
    Samozřejmě, že ne, nebyly to genderový studia ani gay pride, za pokrokem západního světa stojí jednoznačně byznys studia* a leštění vizitek.

    *) což je mimochodem i dnes stále největší procento absolventů, násobně více než nějaký genderový studia, ale i než STEM.
    A nebo to bylo jaksi svobodou a tržními mechanismy (což jsou v kostce hodnoty, které můžeme dnes zhruba označit za pravicově konzervativní)?
    Vezmu to popořadě:

    Svoboda - bylo by to hezké, ale bohužel právě ta zmiňovaná Čína ukazuje, že úspěch a vyspělou civilizaci je možné mít i s nízkou svobodou. Přiznám se, že v tomhle bodě mě opravdu netěší tu myšlenku vyvracet, přál bych si, aby to bylo, jak píšeš, ale bohužel taková není realita.

    Tržními mechanismy - Částečně souhlasim, s tim, že "trh" je celkem širokej pojem a ne vždycky se "pravicově-konzervativní" představy o trhu potkávají s tim, co funguje v reálném světě. To je jedna věc.

    Druhá věc, to je taková achilova pata pravokonzervní ideologie, a sice: Armáda. To je velmi zajímavá kategorie, protože co se armády týče, nejen, že pravokonzervám nevadí centrální státní plánování, ale dokonce ho podporují v téhle branži mnohdy více než "levičáci". Bývá to "vysvětleno" tím, že armádu, obranu hranic atd. suverénní stát opravdu potřebuje, není ji možné ze státu ořezat jako některé jiné "blbosti". Což je strašně hezké (a souhlasim, že armáda skutečně potřeba je), ale tohle vůbec nijak nevysvětluje, jak je možné, že státem řízené zbrojení vůbec nějak funguje. Vždyť pravokonzervy nám celou dobu tvrdí, že jakmile něco řídí stát místo trhu, tak je to brutální neefektivní průser, nemůže to nikdy pořádně fungovat, a tudíž to zásadně nemáme dělat nebo jen v krajní nouzi. Ale jakmile jde o armádu, tak najednou nastává názorová otočka o 1620° a státní řízení je najednou ok, žádná minimalizace, naopak, pořádně do toho nainvestovat.

    A skutečně, v praxi vidíme, že nemálo pokroku západní civilizace je právě produktem téhle kategorie (včetně státního řízení, financování). Například základy internetu. Nebo GPS. Nebo většina úspěchů vesmírného závodu.

    Zbývá teda otázka, jak je možné, že státní plánování je zároveň naprosto nefungující levičácký bastl, ale zároveň dost dobré na to, aby řešilo extrémně důležité úlohy jako obrana země nebo dostávalo člověka na měsíc. Docela záhada.

    Btw. tohle nemá sloužit jako nějaká oslavná píseň na centrální plánování. Pouze poukazuju na to, že ta problematika není zdaleka tak primitivně tržně-sluníčková, jak se mi tu s JiKem snažíte namluvit.

    Pravicově konzervativní hodnoty - za mě tohle je strašně arbitrární. To je prostě jenom o tom, že někdo někde z pozice autority řekne, že to a to je "tradiční", "správné", "přirozené" a basta, a kdo nesouhlasí, tak ohrožuje "od nepaměti fungující" řád společnosti a snaží se za každou cenu prosazovat novoty a různé nesmysly bez rozumného úsudku atd. atd. prostě tyhle řeči. Reálně to je jen rétorika pro prosazení nějakého celkem arbitrárního názoru a zesměšnění názorů konkurenčních... Včetně třeba toho, co tady s JiKem předvádíte s tou západní civilizací - všechno dobré se připíše automaticky pravokonzervatismu a všechno špatné státní regulaci, levičákům, pokrokářům atd.
    14.11.2021 19:09 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zelení a Piráti = agenti Číny
    Nj, já vim, že máš tenhle argument velmi v oblibě  Jako jo, do značný míry to tak je. Ale je tu ještě jeden IMO minimálně stejně důležitý faktor: Mezinárodní export do celýho světa. Zajímavý je, že v každý diskusi o elektroautech se vždycky najde pár lidí, co zdůrazní, že je blbost říct, že EV má nula emisí, protože ty emise musí produkovat elektrárna. To je samozřejmě pravda, ale neměli by ti samí lidé tím pádem stejně uvažovat i o Číně? Jestliže máme uvažovat, že naše EV mají emise v elektrárnách, měli bychom taky uvažovat, že zboží, který kupujem, má emise v Číně, ne?
    Viz Zklamání i Gretino „bla, bla, bla“. Svět reaguje na klimatickou dohodu:
    Formulace závazku byla pod tlakem Číny a Indie na poslední chvíli oslabena. Místo původně navrhovaného postupného zavržení uhlí tak hovoří jen o postupném omezení jeho používání. Mnoho delegátů vyjádřilo z ústupku těmto dvěma zemím zklamání, ale pro text nakonec všichni hlasovali.
    Jen ta Čína a Indie jsou dvě miliardy lidí a to je dost velký trh sám o sobě. Evropa a USA je zajímají čím dál méně a postupně si vystačí sami se sebou. Pak je tu ta Afrika - černoušci budou rádi, že od Číňana nakoupí levně a že budou moci pracovat v jeho továrně na azbest, nějakou ekologii nebo zdraví moc řešit nebudou. Objednat na AliExpressu jim přinese víc štěstí. A těch černých tam jsou spousty a když někteří zemřou při nějaké nehodě nebo se jim v důsledku nezdravého prostředí zkrátí život, tak to v zásadě ničemu nevadí, protože se tam hned zase namnoží další. Číňan si je tam může takhle hezky pěstovat/chovat a doba dožití jednoho černocha je pro něj celkem nepodstatná. Pak je tu ještě zbytek Asie, různé další shithole countries, Jižní Amerika... tam je ta ekologie možná trochu zajímá, ale stejně na vyšším místě priorit mají: mít co do huby a mít se dobře.

    Napadnout Čínu nebo Indii vojensky by byla sebevražda. A ekonomicky na ně taky nemáme. Tyhle země si prostě budou dělat, co chtějí. My se to můžeme maximálně snažit trochu usměrnit a inspirovat je - a oni na to přistoupí, pokud jim to např. umožní vypadat lépe (před svými občany, před mezinárodním publikem), ale v zásadě to dělat nemusí a pokud by jim to nějak vážně křížilo (ekonomické, politické...) plány, tak se na to vykašlou.

    Nicméně i když tuhle současnou/budoucí realitu budeme ignorovat, a budeme se držet toho tvého předpokladu, že Čína nás (jako zákazníky) děsně nutně potřebuje:
    Jestliže máme uvažovat, že naše EV mají emise v elektrárnách, měli bychom taky uvažovat, že zboží, který kupujem, má emise v Číně, ne?
    tak i my potřebujeme Čínu. Pokud bys chtěl jít touhle cestou (nějaký ekonomický bojkot, omezení dovozů), tak začni tím, že lidem na západě vysvětlíš, že budou mít všechno dražší, že zchudnou a že si všeho budou moci dovolit méně. Jak říkal už Mao Ce-tung: Chudoba - to je dobrá věc. Snad na to tedy lidé přistoupí, když za tou myšlenkou stojí takový velikán. Zdraží veškerá elektronika, baterky do aut, další součástky do moderních "ekologických" aut, zdraží i fotovoltaické panely (do toho připočti i problémy s Ujgury, takže pokud budeš chtít řešit i ty, zdraží ty panely rovnou dvakrát), zdraží i různé léky a prakticky všechno ostatní. Ty "ekologické" výrobky, které se dnes vyplácely jen díky dotacím (a i tak měli dost dlouhou návratnost), se vyplácet přestanou resp. návratnost investice bude rázem delší než životnost (už teď je to dost na hraně), takže bys musel ještě víc navýšit dotace, což ale znamená navýšit daně a tím ztrestat a demotivovat všechny, kdo ještě na západě vytvářejí nějaké hodnoty, vydělávají peníze a odvádí zde daně. Nebo se ti lidi na ty "ekologické" výrobky a "pokrok" vykašlou a budou jezdit ve starých autech a používat staré spotřebiče, protože nic jiného jim nebude dávat ekonomicky smysl. Evropa sice bude "zásadová" (nebude kupovat od té ošklivé Číny porušující lidská práva a chovající se neekologicky), ale bude stát na místě nebo se posune desítky let zpátky. (z téhle pozice ale můžeš těžko Čínu inspirovat, aby tě následovala, protože např. takový chudý zanedbaný Němec jezdící v dosluhujícím autě a používajícím retro spotřebiče, moc inspirativním příkladem není).

    Vydat se tedy cestou, kterou vytyčil Velký Kormidelník, mi tedy nepřijde nikterak skvělé. Tobě nebo Davkolovi či Josifu Stalinovi Jedničce možná ano, ale pak byste měli ostatním upřímně říkat, co je čeká a jakou pro ně chystáte budoucnost.

    14.11.2021 21:46 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zelení a Piráti = agenti Číny
    Nicméně i když tuhle současnou/budoucí realitu budeme ignorovat, a budeme se držet toho tvého předpokladu, že Čína nás (jako zákazníky) děsně nutně potřebuje
    Žádný takový předpoklad nemam.
    Pokud bys chtěl jít touhle cestou (nějaký ekonomický bojkot, omezení dovozů)
    Nechtěl. Smysl té poznámky o čínském exportu na západ, který ti zřejmě zcela unikl, byl poukázat na to, že čínské emise jsou (díky supply chainům) do značné míry naše emise, a tedy není možné se vymlouvat, že si to mají vyřešit Číňani a nás to nezajímá. Nic víc, nic míň.
    tak začni tím, že lidem na západě vysvětlíš, že budou mít všechno dražší, že zchudnou a že si všeho budou moci dovolit méně
    Tohle se ale stane zcela bez ohledu na to, co já udělám nebo neudělám, a pravděpodobně dokonce i bez ohledu na to, co udělá nebo neudělá třeba EU atd.
    Vydat se tedy cestou, kterou vytyčil Velký Kormidelník, mi tedy nepřijde nikterak skvělé. Tobě nebo Davkolovi či Josifu Stalinovi Jedničce možná ano, ale pak byste měli ostatním upřímně říkat, co je čeká a jakou pro ně chystáte budoucnost.
    Polib mi prdel. S Davkolem nebo JS1 se na politice neshodnu o nijak dramaticky více než s tebou. Nikomu žádnou budoucnost nechystám.
    Darth Phantom avatar 7.11.2021 10:08 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zelení a Piráti = agenti Číny
    to taky není jedna entita, jsou mezi nimi celkem velké rozdíly (např. Zelení jsou proti jádru, Piráti pro)

    Tvrdí strana, která dodnes balamutí veřejnost o tom, jaká je liberální středová strana. To bys taky moh věřit na Klekánici, Ježíška, Polednici.. No před volbama jsem vyslovil tajné přání o Pirátech, kde jsem apeloval na pud sebezáchovy a zdravý úsudek. Musím říci, že tak dobrý výsledek pro rudozelené blešivce jsem nečekal - 1.6%. Je mi ale jasný, že za tim stojí Rusko a IVK, o tom vůbec nepochybuju.

    . Přitom reálně typicky ty nejvíce radikální části toho spektra mají nejmenší vliv.
    Taky nesouhlasim, rudozelený teror v Evropě je dílem německých Zelených. Něco jako green deal nemůže vymyslet příčetný člověk nebo skupina lidí. U těchto rudých blešivců mám stejné přání jako i Pirátů. Vím, ale toto se už mi nevyplní. Odcituji soudruha:
    V Nemecku nyní převážně mladší voliči pomohli Zeleným do vlády - ty Zelené, kteří jim tu Zemi chtějí zničit.
    S tím jsem se soudruhem inženýrem naprosto zajedno. Nakonec naše volby nejsou nijak moc důležité. Důležité jsou voby v Německu a ty jsme prohráli. Nová totalita a zmar už klepe na dveře. Není vůbec překvapující, že pochází opět z Německa. Zase moc dlouho to netrvalo, co? Jen něco přes málo přes třicet let.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    Darth Phantom avatar 7.11.2021 13:08 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zelení a Piráti = agenti Číny
    Ještě bych doplnil, že jediný citelný rozdíl mezi Piráty a Zelenými bude, že Piráti jsou více cítit 1. To je jenom takové jedno svědectví.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    7.11.2021 21:46 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zelení a Piráti = agenti Číny
    Rofl. Profant je poněkud hovádko, nicméně když je někdo takovej blb, že po dvou rozvodech jde do politiky prosazovat tradiční rodinu, tak se nemůže moc divit, že si z něj lidi dělaj p*del. To je asi jako kdyby nějaká politička v EU prosazovala ekologii, ale přitom by třeba, plácnu, lítala osobním tryskáčem z Vídně do Bratislavy ;-)
    Darth Phantom avatar 8.11.2021 12:38 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zelení a Piráti = agenti Číny
    z Vídně do Bratislavy

    Tak todle mě nerozhodilo ani trochu. To platí odpradávna, že vrchnost káže vodu a pije víno. 4. říše není výjimkou.

    S tou osobou ale nějak pořád tápu. Kdybych to vzal pragmaticky. Bude-li soudružka menedžovat eurosojuz jako wehrmacht, významně to akceleruje odstředivé tendence a uspíší rozpad eurocholchozu. Vrchní komisařka by měla z rukou Puťky převzít maršálskou hůl a řád Hrdina SSSR. Protože to, jak ona dokázala zatočit s wehrmachtem, nedokázal ani maršál Žukov.

    Vypadá dost ambiciózně a asi Zelený úder dotáhne do konce. Na druhou stranu si ale nepřeji další biblickou ránu pro ČR, která je asi nejprůmyslovější země Evropy a nepřeji si ani Českou republiku plnou nuzáků, kvůli jedné ambiciozní manežerce wehrmachtu. Takže jsem v tomto dost rozpolcená.

    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    8.11.2021 16:39 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zelení a Piráti = agenti Číny
    ČR, která je asi nejprůmyslovější země Evropy
    Hezký eufemismus pro "kromě aut se toho tady moc neděje"... Ono to totiž platí jen procentuálně (vzhledem k HNP nebo na hlavu). Ie. v podstatě nízká diverzifikace.
    Darth Phantom avatar 9.11.2021 19:49 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zelení a Piráti = agenti Číny
    Hezký eufemismus

    No jako jo no. S tim souhlasim a to se mi taky nazamlouvá vůbec. Zas ale na druhou stranu je autoprůmysl jedno z posledních odvětví, ve kterym je Evropa jakž takž konkurenceschopná. A prostě je páteřním průmyslem v ČR.

    A kam se to bude ubírat je plně v rukou Německa. Že se tam dostali k moci ekoteroristé, tak s tím taky nic neuděláme. A ať se ti to líbí nebo ne, ekoteromobil není prostě schopen obstát na trhu (i s dotacema). I když máš rudo před očima ze slova trh. Takže zase přijde na řadu voblíbený unijní všelék dotace. Znáš nějakej stát, kterej se prodotoval k prosperitě, inovacím, novým technologiím a blahobytu? Já ne. Ale znám stát, kterej se prodotoval do prdele a to je Řecko. Kdysi opěvovaná výkladní skříň úspěchů EUSSSR.

    Další věc je, že elektromoror je technologicky mnohem jednodušší a to povede k čemu? Ke snížení počtu pracovních míst a ke tření bídy s nouzí. Zkrátka to pude do kopru tak jako tak.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    Fluttershy, yay! avatar 9.11.2021 23:54 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše co že je to eurozóna zač?

    Notorický problém eurozóny spočívá v tom, že se v ní sdružují státy s odlišnými ekonomikami a tudíž odlišnými měnovými politikami. Na jednom konci je Německo, které pro svou orientaci na export potřebuje měnu stabilní, na druhém mj. ony „jižní“ ekonomiky s mj. interní spotřebou, odlišnou demografií atd., pročež se tradičně stabilizovaly aktivní prací s vlastními jednotlivými měnami – až jim Německo a spol. naordinovali vlastní přístup. Zajímavé to bude nejen v případě další krize eurozóny po vzoru řeckého případu, čímž se straší v případě Itálie nebo Španělska, ale především s ohledem na projekt „strategické autonomie“, s nímž přišla zvláště Francie a který je v ostrém kontrastu s německou exportní ekonomikou (hint: autonomie).

    V těchto souvislostech nerozumím „euroskeptikům“, kteří zároveň chtějí soupeřit s ČLR, ale brání se hlubší ekonomické integraci, zvláště v oblasti oné strategické autonomie, a nebo se ohánějí fiskální ekonomikou, která je právě funkcí té exportní ekonomiky. To prostě nejsou vnitřně konzistentní postoje.


    poznámka pod čarou: No tak se „konzervám“ přání vyplní a budeme vyrábět škodovky se spalovacími motory na export… na export kam vlastně? Protože lukrativní trhy jako ten čínský opouštějí spalovací motory. Takže jako za minulého režimu do zemí RVHP?

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    10.11.2021 01:33 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: co že je to eurozóna zač?
    V těchto souvislostech nerozumím „euroskeptikům“, kteří zároveň chtějí soupeřit s ČLR, ale brání se hlubší ekonomické integraci, zvláště v oblasti oné strategické autonomie, a nebo se ohánějí fiskální ekonomikou, která je právě funkcí té exportní ekonomiky. To prostě nejsou vnitřně konzistentní postoje.
    To by tě nemělo nijak překvapovat, to je klasická fíčura lolbertarianismu. Když to zobecnim, tohle jsou situace analogické vězňovu dilematu, tj. sobecky/krátkotodbě výhodná možnost vs sázka na kooperaci a dlouhodobou kontinuitu v zájmu svém, ale i větší skupiny. Můžeš si za to dosadit různé věci, třeba volbu mezi výhodnou koupí produktu od monopolní nebo jinak "zlé" firmy vs méně výhodná koupě od slušného vendora... nebo volbu mezi finančně lukrativní spoluprácí s Číňanem vs něčim méně výhodným a náročnějším doma... atp. No a libertarianismus víceméně vyžaduje častou existenci / každodenní účast v těchto situacích (protože odmítná explicitní / závazné dohody, protože to by omezovalo osobní/národní svobodu) a v těch situacích pak očekává od lidí/států/státečků super-racionalitu...

    (A pak, když to nevyjde, následuje buďto Kübler-Ross, nebo spokojené zamnutí si rukou, podle toho, jestli se jednalo o skutečného přesvědčeného libertariána, nebo 'odborníka' z nějakého toho institutu.)
    Fluttershy, yay! avatar 10.11.2021 01:40 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: co že je to eurozóna zač?
    Tak já samozřejmě vím, že spousta z nich, nebo jejich kámošů, kteří v tom podnikají, se prostě chce co nejrychleji napakovat, dokonce rozumím tomu, že někteří přestárlí chlapci se genderově identifikují jako volanti, ale proč ti do toho tahají fiskální odpovědnost? Protože to slyšeli od svých idolů, to ještě pořád chápu, nicméně je to nesmysl.

    Jde rozumět nesmyslu?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Darth Phantom avatar 10.11.2021 08:43 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: co že je to eurozóna zač?
    Notorický problém eurozóny spočívá v tom,

    Moc slov, nic z nich. Tumáš krátké a jasné zhodnocení: Eurozóna byla kdysi dávno prestižním klubem. Dnes je to spolek bankrotářů stojících nad propastí. Kromě Německa neplní kritéria pro vstup do zóny snad vůbec nikdo a s radostí uvítají dnes ve svých řadách Rumunsko s Albánií. Čili to, čemu řikáte, soudruzi, hlubší ekonomická integrace je dluhová past, oprátka kolem krku a zbavení se posledních drobtů nezávislosti.

    Když tu slyšim zas něco o lollibertiánech, tak ty si lolkomouš jo? Jo sorry, vlastně liberální demokrat (středový) :-)

    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    Gréta avatar 8.11.2021 21:19 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zelení a Piráti = agenti Číny

    když jako budem předpokládat že von lejnová má informace ke kterejm se nedostanem + lítá tryskáčem 50km zdálenosti tak to asi jako s tim člověkovým globálním voteplováním veskutečnosti nebude zas tak horký :D ;D

    btw vo alžbětkách z extinction rebelion řikáš že to sou extrémisti aže to jako neni ta pravá zelená idelologie (ikdyž jim cpeš prachy by měly na lepidla :P :P) vo von lejnový z evropský slonovinový věže zase jako řikáš žeje prej pokrytec a taky že to prej neni ta pravá zelená idelologie :D tak kde jako sou ty lidi za který bojuješ :P :P

    8.11.2021 23:05 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zelení a Piráti = agenti Číny
    aže to jako neni ta pravá zelená idelologie ... tak kde jako sou ty lidi za který bojuješ :P :P
    Tvl vždyť tu píšu celou dobu, že k žádnejm zelenejm se nehlásim a že nevim o politický straně ani ideologii, se kterou bych se fakt mohl ztotožnit. Sem tam se objeví něco, co je tak trochu mým směrem, ale to je celkem vzácnost...

    Jo a to pravo-levý rozdělení je arbitrární "fotbalová" idiocie. Mrzí mě, že ti v tom jednoduchým rozdělené na správňáky a záporáky dělám bordel, ale není moje vina, že většina politickýho diskurzu se vede retardovaným způsobem...
    Darth Phantom avatar 9.11.2021 20:00 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zelení a Piráti = agenti Číny
    je arbitrární "fotbalová" idiocie

    Proti tomuto se musím zásadně vymezit. Hraje-li si někdo na středového liberála, vždy se z něj vyklube ultralevicový živel. To prostě zavání těmi, kteří podivně zavání (Pirátstvo). To prostě smrdí Holodňákem a Ferjenčíkem a je to maskovací balamutící manévr neomarxistů na ohlupení mas.

    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    Fluttershy, yay! avatar 9.11.2021 21:13 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše scratch a liberal and a fascist bleeds

    Historická zkušenost praví něco jiného, takovou mnichovskou zradu zosnovali právě – středoví liberálové. Šířeji o tom píše např. profláknutý George Orwell v 80letém eseji Lev a jednorožec.

    Dejme tomu, ale doba se změnila, ne? Ani ne. Jelikož pozoruji krajně pravicové kruhy, vidím, jak je „klasický liberál“ oblíbená nálepka, s níž se lze tvářit jako naprostý mainstream (viz např. IDW); můžeme pozorovat i přebírání krajně pravicových témat právě plus minus středovými stranami (jako např. Fiala se točí u ostnatého drátu).

    A z druhé strany, oSvÍcEnÝ cEnTrIsTa je mezi „ultralevičáky“ rozšířený posměšek.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    10.11.2021 12:24 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zelení a Piráti = agenti Číny
    je arbitrární "fotbalová" idiocie
    Proti tomuto se musím zásadně vymezit. Hraje-li si někdo na středového liberála, vždy se z něj vyklube ultralevicový živel. To prostě zavání těmi, kteří podivně zavání (Pirátstvo). To prostě smrdí Holodňákem a Ferjenčíkem a je to maskovací balamutící manévr neomarxistů na ohlupení mas.
    Meh, to píšeš jenom proto, že se potřebuješ vymezit pro Pirátům. Pravo-levé rozdělení je idiotické zcela bez ohledu na to, co zrovna dělaj nebo nedělaj Piráti.
    1.11.2021 14:18 xxx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zelení a Piráti = agenti Číny
    Ty jo, ja z toho mam spis pocit, ze za poklesem uhli stoji nedostatek permoniku a nizka kvalita, nez ze by ho nechteli rubat. Takze pro ukojeni sve energeticke potreby stavi co se da.
    1.11.2021 14:21 xxx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zelení a Piráti = agenti Číny
    A spis mne prekvapilo, ze se zavazali, ze nebudou stavet/financovat uhelne elektrarny jinde po svete.
    Gréta avatar 1.11.2021 19:11 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše měňte titulky = zmatem kolibáče :D :D
    Čína má zdaleka největší solární výrobní kapacitu na světě, víc než EU a USA dohromady, a celkově vyrábí >32% světové solární energie [2]. Podobně je to s větrnou energií, i v ní vede Čína [3], za rok 2020 postavili Číňani víc větrých elektráren než zbytek světa dohromady [4]. ..................... Čína se nám směje a jede na uhlí, jsou bullshit*, kterým nás tu krmí politická linie Bureš-Zeman-Klaus

    jj zeman-klauz-babiš sou lháři ale číňan ten je jakoby uplně jinej čínan by jako vo ničem nelhal :D :D :P :P

    tvl krályku. tim levičáckým furt vomýlaným trust the government se fakt jako nemyslí čínská vláda :D ;D

    Jendа avatar 31.10.2021 23:18 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zelení a Piráti = agenti Číny
    protože většina znečištění vzniká jinde a ty země se budou stejně řídit podle sebe, ne podle nás
    To znečištění vzniká jinde, protože máš hovězí z Argentiny, notebook z Taiwanu, mobil z Číny, kalhoty z Vietnamu a odpad posíláš do Afriky -- tak to by bylo hodně zvláštní, kdyby to znečištění vznikalo tady. A současně tím dost jasně říkáme co chceme, takže žádné že se ty země řídí podle sebe a ne podle nás.
    1.11.2021 12:07 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zelení a Piráti = agenti Číny
    Tohle platilo dřív, když západ byl klíčovým odbytištěm a nic se bez něj neobešlo. Tahle éra ale pomalu končí a pokud to s tou "zeleností" přeženeme, tak to jen urychlíme a dobrovolně se vzdáme.

    Dřív měl západ jednak unikátní know-how a technologický náskok a jednak spousty bohatých spotřebitelů, kterým chtěl každý dodávat. Outsourcingem to know-how přešlo jinam a ti spotřebitelé už nejsou tak bohatí resp. nejsou na planetě jediní. Čína je obrovský trh sám pro sebe a máš tu i jiné bohaté země a zajímavé trhy. Zatím si ještě nevystačí sami se sebou a nemůžou se úplně odříznout, ale zajímá je čím dál méně, co říkáme a co chceme, není to pro ně už moc důležité. Směřuje to k tomu, že Evropu budou vnímat jako fajn turistickou destinaci, ale obchod a politika se bude odehrávat jinde. Číňani, někteří další bohatí Asiati a někteří bohatí Arabové vytěží primárně Afriku a Jižní Ameriku, černoši budou pracovat za pár šupů v jejich továrnách případně jim sloužit a budou nadšeně kupovat jejich výrobky, stanou se z nich de facto otroci, ale budou pociťovat ekonomický růst, takže nebudou moc remcat (na rozdíl od rozmazlených evropanů a Američanů). Všichni budou spokojení, jen ta EU nebude nikoho zajímat. Eurosoudruzi budou dál schůzovat a vystrčilové budou pronášet silná slova, aniž by si všimli, že už je nikdo neposlouchá - protože nemusí a protože to důležité se už odehrává jinde.

    Chápu, že to je dost pesimistická předpověď a že se to špatně čte, ale nemyslím si, že by bylo vše ztraceno - nemusíme se vzdávat tak snadno a rychle. Předpokladem ale je, zachovat si ekonomickou úroveň. Tzn. zavádět inovace nejen dlouhodobě výhodné (i to je často sporné), ale takovým tempem, které nás v krátkodobém a střednědobém horizontu nevyřadí ze hry.
    1.11.2021 14:19 xxx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zelení a Piráti = agenti Číny
    Kdyz si asi pred mesicem VW stezoval, ze nema horcik, tak jsem si rikal, kolik nas deli od toho, ze mu Cinan odepise, ze ho rad doda. Ale jedine jako soucast hotovych aut.
    31.10.2021 16:53 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ceph autor končí - obč. práva místo distribuovaného úložiště
    Ne. Existují jiné, lepší.
    Max avatar 31.10.2021 17:17 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ceph autor končí - obč. práva místo distribuovaného úložiště
    Jen pro zajímavost, jaké?
    Mrtvej Sheepdog?
    Nedokončený Stratis?
    Gluster, který není vhodný pro vše?
    S3 Storage, které také nejsou vhodné pro vše?
    Bulharský StorPool? (ani nevím, zda je OSS)
    MooseFS?
    HDFS?
    DRBD?
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    31.10.2021 19:21 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ceph autor končí - obč. práva místo distribuovaného úložiště
    Nemyslím si, že je nutné do věcí co fungují vrtat. Skript, který mi řeší totéž co libvirt jsem si napsal v roce 2017 a funguje spolehlivě. Takže ano. Upřednostnil bych Sheepdog.
    Max avatar 1.11.2021 14:10 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ceph autor končí - obč. práva místo distribuovaného úložiště
    Moje zkušenost je, že i když to funguje, musí se do toho vrtat, jinak se člověk může dostat do pořádné pasti. Jinými slovy, raději si něco plánovaně nabořit s možností nějaké vratky, než neplánovaně v nejméně vhodný čas.
    Pokud jde o Sheepdog, tak už se tam objevují možné deadlocky za nějakých konstelací. Takové zmínky mě vždy trochu děsí.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    1.11.2021 15:04 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ceph autor končí - obč. práva místo distribuovaného úložiště
    Pokud jde o Sheepdog, tak už se tam objevují možné deadlocky za nějakých konstelací.
    Jo? A za jakých? V současné době už žádný distribuovaný storage nespravuji. Využívám CEPH, ovšem jen proto že je, až ty stroje doslouží (což už nebude dlouho trvat) tak se stejně nejspíš přejde na styl, který využívám pro disklessovou infrastrukturu – vzájemně zrcadlené adresáře na úrovni Btrfs (model send-receive). Pochybuji totiž, že by se zas někdo plácnul přes kapsu a nakoupil 7 serverů jako tenkrát, když už se vyvalil ten ranec za netapp.

    A vůbec. Měli bychom zas po té dlouhé době zajít někdy poplkat Maxi u piva, ať jsme navzájem víc v obraze. ;-)
    Max avatar 3.11.2021 16:03 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ceph autor končí - obč. práva místo distribuovaného úložiště
    Samozřejmě na to myslím často, ale není kam, jelikož nejsem autorizovaná osoba :-/.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    4.11.2021 00:04 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ceph autor končí - obč. práva místo distribuovaného úložiště
    Tam, co jsme byli naposled nás obslouží i bez cejchu. Zrovna dnes jsem tam byl.
    1.11.2021 15:08 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ceph autor končí - obč. práva místo distribuovaného úložiště
    A ještě doplním svoji zkušenost. S porozuměním sheepdogu je to naprosto stejné jako s porozuměním Btrfs. V reále jsou totiž ty věci velmi podobné.
    2.11.2021 10:22 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ceph autor končí - obč. práva místo distribuovaného úložiště
    Tady je nějaké srovnání ceph versus sheepdog.

    Ale přivedl jsi mě Maxi na zajímavou myšlenku, kterou rozhodně musím vyzkoušet. Je to kapitální zvěrstvo, ale pokud by to fungovalo, tak by z toho vylezl velice zajímavý koncept. ;-)
    2.11.2021 13:29 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ceph autor končí - obč. práva místo distribuovaného úložiště
    Myslím, že problém sheepdogu je vyřešen. Z debianu ho vyhodili, protože v rámci aktuální distribuce se nedá bez opravy zdrojového kódu zkompilovat. Binární balík co jsem kompiloval před lety má jen minimální závislosti a normálně funguje.
    Max avatar 31.10.2021 17:43 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ceph autor končí - obč. práva místo distribuovaného úložiště
    Ztráta to je, ale nemyslím si, že by to Ceph ovlivnilo. Vývojářů je hodně, komunita obrovská, vize snad jasný. Nemálo firem za tím stojí atd.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    31.10.2021 19:26 Miriam | blog: RychlovarnaKonvice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ceph autor končí - obč. práva místo distribuovaného úložiště
    Žádná ztráta, když se kouknu na jeho commity, tak jsou to většinou nesmysly a zbytečnosti přidělávájící práci jiným.
    31.10.2021 20:49 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ceph autor končí - obč. práva místo distribuovaného úložiště
    To, ze povazuji alternatovni cestu za okultni, mi jen podsouvas. Nemam vubec zadny problem s tim, ze nekdo uprednostni jine hodnoty pred penezi a vyda se jinou cestou. Problem je, kdyz se prida k hnutim, ktera chteji narizovat ostatnim, co maji delat. Ale nebojim se, ze by zeleni soudruzi, zejmena ti mladi, rychle ze sve ideologie nevystrizliveli pri snizeni zivotni urovni, kterou prosazuji, ale na kterou jsou uvykli.

    Minimalni mzda je statem stanovena spodni hranice ceny prace. Dopadne to na lidi, jejichz produktivita lezi pod touto hranici. Bere to temto lidem svobodu pracovat a zamestnavatelum svobodu tyto lidi prijmou. Stat si timto vyrabi dalsi ovecky, ktere na nem budou zavisle a ktere budou volit pekne doleva.

    Uz nemam pochyb o tom, ze jsi dad. Tva az nezdrava fixace na pana profesora je mi dobre znama.

    Na zaver ti doporucim prehodnotit adoraci zelenych soudruhu. Ti radikalnejsi castuji lidi tveho veku nepeknym vyrazivem, jelikoz zijete prilis dlouho a emitujete oxid uhlicity.

    Tve az naivni podsouvani pohledu na vec vypada az senilne. Skoda. Vnimani hodnoty a uzitku ze sve prace a z casu, ktery necemu venujeme, je ryze subjektivni. Pro mne jsou to samozrejme penize a pocet vyhozenych lidskych zdroju, jelikoz jsem ten zly kapitalista, pro nekoho je to treba dobry pocit z toho, ze nekomu pomohl. Nevim, jak te mohlo napadnout, ze zrovna ja toto budu odsuzovat.

    1.11.2021 10:52 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ceph autor končí - obč. práva místo distribuovaného úložiště
    Vnimani hodnoty a uzitku ze sve prace a z casu, ktery necemu venujeme, je ryze subjektivni. Pro mne jsou to samozrejme penize a pocet vyhozenych lidskych zdroju
    Nikdy není pozdě začít dělat něco kreativního / poctivého / apod., ať už rukama nebo hlavou nebo kombinace obojího, možností je spousta. Specielně pokud jsi jak říkáš hodně bohatý, pak nejspíš máš (nebo můžeš mít) pasivní příjem a můžeš dělat +- cokoli ;-)
    31.10.2021 22:04 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ceph autor končí - obč. práva místo distribuovaného úložiště
    Chtěl jsem kliknout "špatný" když jsem došel k tý pitomý zmínce, jak je ochrana životního prostředí špatná, ale pak mi došlo, že je to celý parodie, tak teď nevím, jestli dát dobrý, nebo ne (protože zase ten satirickej záměr možná ně každýmu tady dojde).
    Gréta avatar 1.11.2021 19:36 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ceph autor končí - obč. práva místo distribuovaného úložiště

    ovoce neni ti jakoby vidět takovej ten malej profilovej vobrázek tady v diskuzi :O :O

    Darth Phantom avatar 3.11.2021 12:32 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ceph autor končí - obč. práva místo distribuovaného úložiště
    jako myslíš že by si tam měl dát soudruch konečně ten rozpůlenej meloun jo :D :D
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    Gréta avatar 3.11.2021 13:08 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ceph autor končí - obč. práva místo distribuovaného úložiště

    hlavně jako nevim jestli to je nějaká chyba vo který neví nebo to uďál naschvál z nějakýho důvodu divnýho :O :O

    31.10.2021 23:52 omg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ceph autor končí - obč. práva místo distribuovaného úložiště
    To je zase erupce blábolů. Ty tvoje faktury a daně milujou především levičáci ne pravičáci do kterejch sis trošku neobratně kopnul.
    1.11.2021 08:20 (_._)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ceph autor končí - obč. práva místo distribuovaného úložiště
    "Jedná se o organizaci na ochranu občanských práv, která pomáhá Američanům orientovat se ve složitém volebním systému USA a registrovat se jako voliči."

    To bude infarktů mezi příznivci Trumpa a jinými nácky.
    1.11.2021 13:10 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ceph autor končí - obč. práva místo distribuovaného úložiště
    Myslis, ze Trumpovi volici potrebuji organizaci na pomoc orientovat se ve volebnim systemu? :-D Mozna to volici demokraticke strany potrebuji, nevim...
    1.11.2021 14:04 (_._)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ceph autor končí - obč. práva místo distribuovaného úložiště
    Trumpovi voliči by to potřebovali taky, jinak by nesežrali ty jeho nesmysly o ukradených volbách. Hlavně v tom ale náckové vidí útok na demokracii, když třeba černoši budou moct konečně využít svého volebního práva (bez pomoci by to nezvládli), a tak se posílí šance demokratů na vítězství :-)
    1.11.2021 14:22 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ceph autor končí - obč. práva místo distribuovaného úložiště
    Myslím, že by místní voliči udělali lépe, kdyby přestali prožívat americké politické poměry a nežrali ty nesmysly kterými je krmí naši politici.

    Jako vždy jde totiž v prvé řadě o peníze. Za péči o kovidového pacienta zacáluje pojišťovna 1,5 mega tak by asi bylo na místě si položit otázku, komu asi tak vyhovuje současný stav, kdy očkovaní vesele roznášejí nákazu dál a dál, aniž by je někdo testoval. A počítají se jen pacienti na JIPkách. Pokud možno bez udání informace kdo očkován byl a kdo ne.
    Heron avatar 1.11.2021 09:06 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ceph autor končí - obč. práva místo distribuovaného úložiště
    Proto otázka na zdejší zkušené adminy - zde míním např. pana Kapicu, Herona - je to skutečně tak hrozná ztráta, když Ceph skončí?
    Nikdy jsem to neviděl nasazené v reálném provozu, tak nevím. Kolega to zkoušel rozjet někdy v roce 2016 a nepodařilo se mu to dostat do stabilního stavu, vždycky jsme byli schopni to shodit, jak cephfs, tak ten jejich blockdevice. Za mě to tehdy bylo příliš složité na nasazení na pár serverů (něco jiného je provoz ala CERN, něco jiného je 5 node v clusteru). Takže nemohu soudit. Obecně nemám rád kritický systém, který je nutné konfigurovat půl roku. Když jsem poprvé (a naposledy) zkoušel glusterfs, tak jsem to měl nasazené a otestované za jeden den. Takhle to má vypadat. Už jsem tady o CEPH psal dřív, ten projekt (za mě) není dobře vedený. To, že jako backend úložiště vyzkoušeli a otestovali a doporučovali do produkce snad všechno (ext2, ext3, btrfs, xfs), není dobrou známkou. Potom si začali psát vlastní backend "fs" - nic proti, ale všechny ostatní fs jsou dospělé za deset, dvacet let. Podívejte se na historii xfs. Na můj vkus prostě moc rychlých změn.

    Ale je obecně škoda, když nějaký projekt končí. Nemyslím si, že CEPH končí. Je nasazen na tisících důležitých místech a někdo se toho projektu určitě do budoucna ujme. Bylo by špatné, kdyby to byl one man show. A třeba to tomu prospěje.

    Jinak k zápisku, jako nemusíme se hádat o naprosto nesmyslnou osu levice / pravice. Já jenom fascinovaně (i s humorem) sleduju, tak zástupci jistého politické zaměření bojují proti jakékoliv inovaci a jen stále dokola opakují to, že jsme automobilová velmoc a jsme na tom závislí. Tak fajn, proč teda nejsme lídři? Proč nejsme tahouny všech inovací? Kde jsou auta na vodík? Ne, nic z toho. Do skonání světa budeme vyrábět jen o něco málo lepší motory z doby našich pradědů a budeme říkat, že všechno je nesmysl a diktát.
    1.11.2021 10:46 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ceph autor končí - obč. práva místo distribuovaného úložiště
    tak zástupci jistého politické zaměření bojují proti jakékoliv inovaci a jen stále dokola opakují to, že jsme automobilová velmoc a jsme na tom závislí
    Do urcite miry jsme. Ale cim je to dano? Investicnimi pobidkami z 90. let. Moc dobre to neni, ale je to realita dnesnich dnu. Konzervativci ze bojuji proti inovacim? Pokud je inovace dana poptavkou a vyvojem trhu, tak proti ni nikdo soudny byti nemuze. Pokud je inovace tlacena legislativou bez ohledu na trzni realitu, poptavku, naklady, atd., tak to neni inovace, ale buzerace, kdy stat rozhoduje o tom, jak ma vypadat auto.
    Tak fajn, proč teda nejsme lídři?
    Hadej, tomesi. :-D
    a budeme říkat, že všechno je nesmysl a diktát
    Ale ono z velke casti je! Jak jsem psal vyse!

    Kdyz vidim toho politika s dready, jak rika, ze je treba zrusit montovny a udelat mozkovny. Kdo mu poradil tento debilni nazev BTW? :D Rikam si: Zaplat buh za montovny. Vize, ze stat zde nejakym zasahem vykouzli behem 10 let milion inzenyru, ktery budou delat nejaky vyvoj, je uplna kravina. Je to takovy levicovy cargo-cult. Stat proste bude bez ohledu na poptavku tlacit nejake obory, o ktere treba trh mit zajem nebude. Cela bartosova mozkovna bude pruser. Bude to stat akorat zbytecne zdroje. Kdy statu dojde, ze toto stat proste neni schopen efektivne uridit. Nikdy. Vime, jak to dopadlo posledne, proc opakovat tuto chybu?
    Fluttershy, yay! avatar 1.11.2021 10:54 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ceph autor končí - obč. práva místo distribuovaného úložiště
    Before the US declared war, President Franklin Roosevelt had begun to draft troops and build his “arsenal of democracy”: the materiel with which he supplied the allied forces. To “outbuild Hitler”, he called for levels of production widely considered impossible. But after the Japanese attack on Pearl Harbor on 7 December 1941, the impossible happened.

    The day after the attack, Roosevelt requested and achieved a declaration of war from Congress. He immediately began to reorganise not only the government but the entire nation. He set up a series of agencies that were lightly overseen but coordinated through simple but effective measures such as the “controlled materials plan”.

    He introduced, for the first time in US history, general federal income taxes. The government rapidly raised the top rate until, in 1944, it reached 94%. It issued war bonds and borrowed massively. Between 1940 and 1945, total government spending rose roughly tenfold. Astonishingly the US government spent more money (in current dollar terms) between 1942 and 1945 than it had between 1789 and 1941. From 1940 to 1944, its military budget rose by a factor of 42, outstripping Germany’s, Japan’s and the United Kingdom’s put together.

    Civilian industries were entirely retooled for war. When the car industry was instructed to switch to military production, its massive equipment was immediately jack-hammered out of the floor and replaced, often in a matter of weeks, with new machines. General Motors began turning out tanks, aircraft engines, fighter planes, cannons and machine guns. Oldsmobile started making artillery shells; Pontiac produced anti-aircraft guns. By 1944, Ford was completing a long-range bomber plane almost every hour. During its three years of war, the US manufactured 87,000 naval vessels, including 27 aircraft carriers, 300,000 planes, 100,000 tanks and armoured cars and 44bn rounds of ammunition. Roosevelt described it as a “miracle of production”. But it wasn’t a miracle. It was the realisation of a well-laid plan.

    The US war effort mobilised tens of millions of people. Between 1940 and the end of the war, the number of American troops rose 26-fold, while the civilian labour force increased by 10 million. Many of the new workers were women.

    George Monbiot
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    1.11.2021 12:00 ajtacka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ceph autor končí - obč. práva místo distribuovaného úložiště
    Ako sa proti tomuto ubrániť, keby to bol nemenovaný susedný štát(alebo impérium)? Vojačikovia možno na to budú mať nejaký názor, ale nemal by to byť jediný spôsob...
    1.11.2021 11:14 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ceph autor končí - obč. práva místo distribuovaného úložiště
    Kdy statu dojde, ze toto stat proste neni schopen efektivne uridit. Nikdy. Vime, jak to dopadlo posledne, proc opakovat tuto chybu?
    To, co prosazuješ ty, se také zkoušelo a zkončilo to největší hospodářskou krizí v dějinách.

    (Jasně, jasně, já vím, za to trh nemohl, za to mohl stát a/nebo nezodpovědní lidé, vždycky se najde způsob, jak jim to přišít, nemusíš to vypisovat, už tu vaši tržně-sluníčkovou internacionálu znám nazpaměť...)
    1.11.2021 13:04 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ceph autor končí - obč. práva místo distribuovaného úložiště
    A ty mas jako pocit, ze stat dobre centralne urci, jake obory budou treba za x let? Neurci, ani omylem. Jinak nastuduj si, cim byla zpusobena ta "krize", o ktere mluvis. Mozna pochopis, ze trh jako takovy za to nemuze. Ja nikde netvrdim, ze trzni reseni se musi libit kazdemu. To ani omylem. Jen bude jaksi s jistotou relevantnejsi a efektivnejsi. Statni reseni je na prd skoro s jistotou, a jeste jako bonus jej zaplatime vsichni bez ohledu na to, zda se na nem chceme podilet.
    1.11.2021 15:00 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ceph autor končí - obč. práva místo distribuovaného úložiště
    Mozna pochopis, ze trh jako takovy za to nemuze.
    Samozřejmě, že ne, tradiční trh je svatý, dokonalý, nejlepší mechanismus co kdy byl objeven a nikdy za nic nemůže :-D
    A ty mas jako pocit, ze stat dobre centralne urci, jake obory budou treba za x let? (...) Statni reseni je na prd skoro s jistotou, a jeste jako bonus jej zaplatime vsichni bez ohledu na to, zda se na nem chceme podilet.
    Tohle je falešné dilema. Řídit úplně všechno centrálně z jednoho místa je stejná blbost jako nechat úplně všechno na trhu, věřit všem těm nesmyslům o neviditelné ruce a neřídit vůbec nic.

    Jediná historicky dlouhodobě fungující strategie je mix těchto dvou přístupů a podstatnější jsou úplně jiné otázky, než absolutní centralizace vs neregulovaný trh.
    Fluttershy, yay! avatar 1.11.2021 15:17 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ceph autor končí - obč. práva místo distribuovaného úložiště
    Ceny závisí na Alláhově vůli; on je tím, kdo je zvyšuje či snižuje.

    —prorok Mohamed
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Jendа avatar 1.11.2021 21:27 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ceph autor končí - obč. práva místo distribuovaného úložiště
    Zdroj? (už mám z tohoto zápisku jednu patičku na faktury, ale tohle by bylo taky dobré)
    Fluttershy, yay! avatar 1.11.2021 21:57 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ceph autor končí - obč. práva místo distribuovaného úložiště
    Prorok Mohamed, přece.

    First, a hadith reported by Anas that “one person came to the Prophet and requested him to fix prices in the market but he refused. Another man came and made the same request; the Prophet said it is Allah who pushes prices up or down, I do not want to face Him with a burden of injustice”. (Muhammad Lawal Ahmad Bashar. Price Control in an Islamic Economy.)

    Pro shrnutí souvislostí je tu opět Graeber, který ten citát taky používá – (nejen) kapitola stojí za přečtení.

    Vypadá to tedy, že velkou část naší nauky o volném trhu jsme si původně vypůjčili kousek po kousku z úplně odlišného společenského a morálního světa. Obchodnické vrstvy středověkého Blízkého východu vykonaly výjimečné činy. Tím, že zanechaly lichvy, pro kterou je jejich sousedé považovali za odporné po mnoho předcházejících staletí, mohly se spolu s náboženskými učiteli stát skutečnými vůdci svých společenství: těch, jež se stále zřejmě do velké míry sdružovala kolem dvou těsně spjatých pólů - mešity a bazaru. Šíření islámu umožnilo, aby se trh stal globálním fenoménem fungujícím téměř nezávisle na státu, podle svých vlastní vnitřních zákonitosti. Fakt, že šlo určitým způsobem o opravdový volný trh, nevytvořený státem za podpory policie a vězení - o svět úmluv uzavřených potřesením ruky a papírových slibů krytých pouze poctivosti signatáře - ale znamenal, že se nikdy nemohl opravdu stát světem, jaký si představovali ti, kdo později přijali mnoho stejných myšlenek a argumentů: světem čistě sobeckých individuí za každou cenu soupeřících o hmotné výhody s využitím čehokoli, co je po ruce.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    2.11.2021 00:36 Dirka | skóre: 15 | blog: dirka12345
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ceph autor končí - obč. práva místo distribuovaného úložiště
    Ehm, takze v Rime, Recku, Egypte, Babylonu a cemkoliv predtim nic takovyho nebylo? Jak naivni.Moc slov, nic z nich.
    2.11.2021 06:41 Miriam | blog: RychlovarnaKonvice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ceph autor končí - obč. práva místo distribuovaného úložiště
    Teď jsi krásně popsala Kolibáčovo vyjadřování: Moc slov, nic z nich.
    2.11.2021 10:19 podlesh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ceph autor končí - obč. práva místo distribuovaného úložiště
    Ehm, takze v Rime, Recku, Egypte, Babylonu a cemkoliv predtim nic takovyho nebylo? Jak naivni.
    V těchto zemích samozřejmě obchodnická vrstva byla, ale byli to spíš příštipkáři. V Římě se opravdové bohatství získávalo jako vojenská kořist (především ve formě otroků). V Egyptě zase naprostá většina majetku patřila některému božstvu, především pak tomu pozemskému (královi) nebo některému chrámu. V obou případech tedy platilo, že kdo chtěl opravdu vydělat, dělal kariéru státního úředníka. Slovy dnešního politického slovníku "socialismus" (je to neuvěřitelné, ale už jsem tuto charakteristikuz několikát slyšel, naprosto neironicky míněnou).
    Moc slov, nic z nich.
    S tím celkem souhlasím.
    1.11.2021 15:11 Kate | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ceph autor končí - obč. práva místo distribuovaného úložiště
    Jak tohle vyřeší trh?
    • Zprivatizuje se školství
    • Protože je školství docela drahé, lidi budou studovat jen obory, které vydělávají aktuálně - nikdo si nedovolí studovat něco, o čem neví, jestli jim to zaplatí školné.
    • Vytratí se diverzita studovaných oborů, studuje se jen to, co si diktuje aktuální trh
    Jak tenhle model umožní přípravu na to, že za x let bude relevantní něco úplně jiného?
    Gréta avatar 1.11.2021 19:33 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ceph autor končí - obč. práva místo distribuovaného úložiště

    Protože je školství docela drahé, lidi budou studovat jen obory, které vydělávají aktuálně

    normální lidi to jako dělaj takle i teď :D ;D

    Vytratí se diverzita studovaných oborů, studuje se jen to, co si diktuje aktuální trh

    trch si diktuje dobře zatimco netržně se nám tam cpu různý androgogiky/lgbt studia/multikulturalologie/etc. jak ktomu jako příde franta vomáčka vod soustruhu ve fabrice že má todlecto financovat ze svejch peněz?? je todleto snad jako ňáká sociální spravedlnost?? :D

    btw jim ty gender studies/další divnovobory jako neberu ale když si chce někdo studovat nějakej jakože 'hobby' vobor kterej je uplně nepraktickej by si to jako měl taky platit sami :D ;D

    Fluttershy, yay! avatar 1.11.2021 19:59 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ceph autor končí - obč. práva místo distribuovaného úložiště
    různý androgogiky/lgbt studia/multikulturalologie/etc
    by tě naučily vyjadřovat se civilizovaně (forma) a neblábolit nesmysly (obsah).

    Jsi ve střetu s hodnotami osvícenské společnosti, nebo i předosvícenské (viz svobodná umění).
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Gréta avatar 1.11.2021 20:17 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše různý lgbt studia

    jak k tomu žeto všecko musí živit jakoby příde tamten franta vomáčka vod soustruhu si mi jako vubec neřek :O :/ tvl dyď jeto jako sociální nespravedlnost děsně velikatatatatatáncká :O :O

    Fluttershy, yay! avatar 1.11.2021 20:31 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: různý lgbt studia
    To je přesně případ, kdy se i hovado vyjadřuje srozumitelněji.

    „Živit“ znamená co?

    Lidé, kteří absolvují humanitní obory snad s výjimkou tuším hudby, jsou na tom statisticky mzdově lépe než soustružníci.

    Nebo že soustružník dělá rukama? Něco reálně soustruží? To je pravda. Ve fabrice tady za kopcem tím vydělává v prvé řadě na menežment, „inženýry ekonomie“ (sic) z Vysoké školy klausismu a podobné vyžírky.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Heron avatar 1.11.2021 21:35 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: různý lgbt studia
    Lidé, kteří absolvují humanitní obory snad s výjimkou tuším hudby, jsou na tom statisticky mzdově lépe než soustružníci.

    Hlavně je to nesmyslný argument. On někdo dělá (jenom) to, co vystudoval? Já jsem si vystudoval fyziku, protože mě to prostě bavilo. To, že budu dělat (mimo jiné) počítače, jsem věděl vždycky. Kdyby bylo nejhůř, tak hold půjdu do fakultky připravovat radiofarmaka, nic se neděje. (Tj takový to rozhodování mezi tím, co člověk chce dělat a co musí dělat.)
    Nebo že soustružník dělá rukama? Něco reálně soustruží? To je pravda. Ve fabrice tady za kopcem tím vydělává v prvé řadě na menežment, „inženýry ekonomie“ (sic) z Vysoké školy klausismu a podobné vyžírky.

    Asi tak.

    Jinak, viz níže. Soustružník fakt nemá prázdnou peněženku. Jestli má víc nebo míň je trochu jiná otázka, ale je to prostě nadprůměr.
    Gréta avatar 2.11.2021 15:53 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: různý lgbt studia

    tak jako fyzika ani počítače nejsou žádnej zbytečnej vobor to s nějakejma genderovejma studiema/multikulturalizmama/etc škodlivejma přeci jako vubec nejde měřit ;D se navíc frantoj vomáčkoj muže vyplatit tydlety vobory sponozorovat protože +- maj pozitivní vliv na kvalitu jeho života a vubec blahobytu v celý čechii :D ;D to vo různejch těch progresivistickejch social studies fakt jako nejde říct :D ;D

    Kdyby bylo nejhůř, tak hold půjdu do fakultky připravovat radiofarmaka, nic se neděje

    noa když bude nejhůř tak genderista/multikulturalista/islamolog/etc pude mejt podlahu do mcdonalda protože nic jinýho neumí ani pitomí příkopy nakabely kopat neumí :D a mohli sme ho před takovýmdle španým vosudem zachránit kdyby sme mu to všichni (i s frantou vomáčkou vod soustruhu) nezaplatili ty gender studies :D ;D

    Gréta avatar 2.11.2021 12:37 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: různý lgbt studia

    To je přesně případ, kdy se i hovado vyjadřuje srozumitelněji.

    zato jako nemužu že sem voběť čechijskýho školství aže absolventi peďáků vodvedli mizernou práci :P :P

    Lidé, kteří absolvují humanitní obory snad s výjimkou tuším hudby, jsou na tom statisticky mzdově lépe než soustružníci.

    tak by jako pro ně nemělo bejt problém si vzit třeba nějakou studentckou půčku nebo takovýho něco a nemuseli by vykořisťovat chudáka frantu vomáčku vod soustruhu :P ;D

    1.11.2021 20:35 Kréta Hromada
    Rozbalit Rozbalit vše Re: různý lgbt studia
    I Franta Vomáčka vod soustruhu si může strkat růžový dildo do zadku a při tom koukat na film s černochem v hlavní roli a platit vysokej účet za eletryku, no ne? Ty studovaný yntoši z těch zbytečnejch škol tu sou pak vod toho, aby mu vysvětlili, že je to tak správně a má bejt vlastně spokojenej, když s ním vyjebaly a má prázdnou peněženku.
    Heron avatar 1.11.2021 21:23 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: různý lgbt studia
    vod soustruhu
    a má prázdnou peněženku
    Já teda nevím kdys naposledy vidělo soustruh, ale to je dneska (dneska, tj asi tak posledních 30 let) počítačem řízená mašina s několika (desítkami) nástrojů, schopná vyvinout 20tis otáček a ovládá se to na setiny milimetrů přesně pomocí G-kódů. A ten soustružník musí ty nástroje přesně odměřit na jiné mašině, protože je potřeba znát přesně jejich uchycení.

    Takže ten soustružník rozhodně nemá prázdnou peněženku. Znám nejméně jednoho, který byl schopen krmit 3 CN stroje naráz a 3 roky před důchodem se naučit state of the art další "7-axis" stroj (i když ve 3D je počet os jen marketingový tah, spíše jsou to stupně volnosti).

    3x do roka jezdí na dovolenou kam se mu zachce a ynotoši ze zbytečných škol jsou mu šumák.

    A pokud se budeme bavit o starém dobrém "analogovém" soustruhu, tak lidí, kteří jej umí používat je limitně 0, takže jsou velmi cenění.

    Tohle přirovnání je prostě úplně mimo.
    1.11.2021 22:49 Kréta Hromada
    Rozbalit Rozbalit vše Re: různý lgbt studia
    Ty sice píšeš vo soustruhu, ale je mi jasný, že tě do tohodle vlákna přilákalo spíš to růžový dildo :-D
    Já teda nevím kdys naposledy vidělo soustruh, ale to je dneska (dneska, tj asi tak posledních 30 let) počítačem řízená mašina s několika (desítkami) nástrojů, schopná vyvinout 20tis otáček a ovládá se to na setiny milimetrů přesně pomocí G-kódů. A ten soustružník musí ty nástroje přesně odměřit na jiné mašině, protože je potřeba znát přesně jejich uchycení.
    Ber to s rezervou - reagoval jsem na Grétu (viz výše), vím že to neni přesný, spíš je to tak jak píšeš. A Gréta tim asi myslela spíš nějakej ten stereotyp z dob socialismu před rokem 89, i kdyš ani v techdejšim kontekstu neni ten soustružník úplně přesnej, spíš to měl bej ten skladník ve šroubárně jenže ten je už moc provařenej, takový klišé, jak se řiká, nebo nějakej anonymní nekvalifikovanej dělník.
    Takže ten soustružník rozhodně nemá prázdnou peněženku.
    Viz předchozí věta "platit vysokej účet za eletryku" - von nemá prázdnou peněženku, protože by málo vidělal, ale protože mu to ukradli ekofašisti a eurokomunisti. Musíš to číst celý.
    A pokud se budeme bavit o starém dobrém "analogovém" soustruhu, tak lidí, kteří jej umí používat je limitně 0, takže jsou velmi cenění.
    Ale jo, nad videama vo soustružení, ať ručním nebo CNC, taky občas pohonim, je to nádhera, když to někdo umí.
    Heron avatar 1.11.2021 23:08 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: různý lgbt studia
    Ty sice píšeš vo soustruhu, ale je mi jasný, že tě do tohodle vlákna přilákalo spíš to růžový dildo
    Růžovou nesnáším.
    mu to ukradli ekofašisti a eurokomunisti
    Tak určitě.
    Ale jo, nad videama vo soustružení, ať ručním nebo CNC, taky občas pohonim, je to nádhera, když to někdo umí.

    Jo. A když se k tomu přidá správný humor, tak... Jako jo.
    Gréta avatar 2.11.2021 16:01 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: různý lgbt studia

    sem jakoby myslela nějakýho takovýho chlápka jak tam jako celej den stojí u mašiny a kouká nato jak se to tam točí a když se to dotočí tak máčkne čudlik vyndá to a strčí do krabice krabici zadělá z dopravníku veme další polotovar strčí do soustruhu máčkne čudlik a zase kouká a takle furt dokolečka celej den :D ;D

    ......sem jako nemyslela programátora vobráběcích strojů ale 'voperátora výroby' jak se jakoby slušně řiká biorobotům/manuálům :D ;D

    2.11.2021 12:23 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ceph autor končí - obč. práva místo distribuovaného úložiště
    Zprivatizuje se školství
    Uz, aby to bylo! Samozrejme to musi jit ruku v ruce s uvolnenim pravidel tak, aby toto odvetvi bylo opravdu volnotrzni.
    Protože je školství docela drahé,
    Je drahe diky tomu, ze je statni. To, ktere je soukrome, je brutalne preregulovane, licencovane statem a dotovane.
    lidi budou studovat jen obory, které vydělávají aktuálně - nikdo si nedovolí studovat něco, o čem neví, jestli jim to zaplatí školné
    Lide budou studovat to, co chteji. Stejne jako to delaji dnes.
    Vytratí se diverzita studovaných oborů, studuje se jen to, co si diktuje aktuální trh
    Uz, aby to bylo! Pekne, at kazdy studuje za sve.
    Jak tenhle model umožní přípravu na to, že za x let bude relevantní něco úplně jiného?
    Umozni to rozhodne lepe nez stavajici model statem organizovaneho skolstvi. :-D
    2.11.2021 13:11 sekacka | skóre: 1 | blog: sekblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ceph autor končí - obč. práva místo distribuovaného úložiště
    já si myslím, že trh by měl zejména zajistit, aby určití lidé nezapomínali brát pravidelně předepsané léky.
    2.11.2021 13:47 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ceph autor končí - obč. práva místo distribuovaného úložiště
    Vidis dedku, vem si prasky na srdce a neotravuj :-)
    2.11.2021 13:34 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ceph autor končí - obč. práva místo distribuovaného úložiště
    tak, aby toto odvetvi bylo opravdu volnotrzni.
    Kde se můžu podívat na stabilní (dlouhodobé) fungování tebou popisovaného systému? Sorry, možná je to profesní deformace - jsem programátor a když někdo přijde s tim, že jeho oblíbená technologie XY (jazyk, operační systém, framework, ...) je úplně nejvíc nejlepší, tak po něm chci nějakou praktickou ukázku, testy, benchmarky apod. než mu začnu věřit.
    1.11.2021 10:57 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ceph autor končí - obč. práva místo distribuovaného úložiště
    Protože jsme automobilová "velmoc" vlastněná skutečnou velmocí (dneska už ne jednou) v zahraničí. Zahraničí nařídí, my smontujeme. Inovace, které by předčily mateřskou společnost, zakázány (Příkladem budiž Škoda Superb.) Akorát to, že jsme na tom závislí, je pravda - automobilky a jejich dodavatelé jsou momentálně (odhaduju) nejvýznamnější složkou našeho HDP.
    Obecně nemám rád kritický systém, který je nutné konfigurovat půl roku.
    A jaký je váš názor na Ceph, který není nutné konfigurovat půl roku? ;-) Uznávám, že když jsem to před 5+ lety dělal prvně, tak to nebylo úplně triviální, ale tak nemožné to taky nebylo. Takže jestli to spíš nebylo rukama a tím, jak moc se chtělo.

    Glusterfs jsem zkoušel taky, ale z toho si pamatuju akorát to, že mi to přišlo celé nějaké divné.
    Quando omni flunkus moritati
    Heron avatar 1.11.2021 11:37 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ceph autor končí - obč. práva místo distribuovaného úložiště
    A jaký je váš názor na Ceph, který není nutné konfigurovat půl roku?
    Až ho uvidím v provozu a sáhnu si na něj, tak potom budu mít názor. Z určitého pohledu je to to, co chci: přidat disk, přidat server, odebrat disk, odebrat server, vytvořit / zrušit volume, má to blockdevice / fs / s3 api. Po této stránce paráda. Nastavení redundance bylo nějaké divné (ale neříkám, že jsem jinde viděl výrazně lepší). Takže jo, až někde narazím na návod, jak si to rozchodit "za hodinu" (rozuměj během jednoho dne) a budu mít o víkendu náladu, tak potom si na to udělám názor.
    Glusterfs jsem zkoušel taky, ale z toho si pamatuju akorát to, že mi to přišlo celé nějaké divné.
    Jo, je to divný, ale na druhou stranu jsem to měl bez zkušeností během jednoho dopoledne nasazené, napojený vmware, nainstalovaná testovací vmka, otestován výkon, otestováno rozpadnutí clusteru. Když jsem viděl, jak ve stejné době kolega už několik týdnů zápasil s ceph, tak ve srovnání prostě vyšel lépe glusterfs. Ale v provozu jsem to nikdy neměl, ona se ta redundance dá udělat jinak. (Je otázkou, jestli se vždycky vyplatí řešit nezničitelný storage, když stačí mít 5 serverů se single diskem a redundanci si řeší appka nebo použitá datová vrstva.
    AraxoN avatar 1.11.2021 11:17 AraxoN | skóre: 47 | blog: slon_v_porcelane | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ceph autor končí - obč. práva místo distribuovaného úložiště
    Nikdy jsem to neviděl nasazené v reálném provozu, tak nevím. Kolega to zkoušel rozjet někdy v roce 2016 a nepodařilo se mu to dostat do stabilního stavu, vždycky jsme byli schopni to shodit, jak cephfs, tak ten jejich blockdevice.
    Spravujem tri ceph clustery, spolu 11 nodov, 20 diskov, 160 TB priestoru. Produkt mi príde vyspelý, použiteľný a stabilný, používame ho v produkcii.

    Vlastne mám k tomu rozpísaný blog tu na Abíčku, ako si človek nainštaluje cluster. Len som nevedel, či by o to mal niekto záujem, keďže u nás máme špecifické podmienky (Gentoo + OpenRC), čo dosť limituje množinu ľudí, ktorým by to mohlo byť užitočné.
    Heron avatar 1.11.2021 11:40 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ceph autor končí - obč. práva místo distribuovaného úložiště
    Já zájem mám. Specifické podmínky nevadí, alespoň je vidět, jak změna prostředí může přinést klady nebo zápory.
    1.11.2021 11:45 johnyK | skóre: 2 | blog: uxblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ceph autor končí - obč. práva místo distribuovaného úložiště
    ja si myslim, ze by to bylo treba napsat - je tady blog z roku 2015, ve kterem zmineny kolega Kapica popisuje, ze se mu to nekolikrat nepodarilo ani rozchodit. Kolega Heron nahore o tom take mluvi. Take je tam zminovan Snajpa, podle ktereho je CEPH pomaly. Takze by asi neylo od veci, aby si to mohl podle nejakeho smysluplneho navodu kazdy vyzklouset sam a udelat si obrazek.

    V cem je konkretne ten problem, ze to provozujete na Gentoo + OpenRC ... to smrdi absenci systemd .. :-) - to by snad mel byt plus.
    1.11.2021 12:01 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ceph autor končí - obč. práva místo distribuovaného úložiště
    Podle Snajpy je pomalé všechno, co nedosahuje rychlosti přímého přístupu na hardware.
    Takze by asi neylo od veci, aby si to mohl podle nejakeho smysluplneho navodu kazdy vyzklouset sam a udelat si obrazek.

    Myslíte každý, kdo má po ruce tak pět serverů? ;-)
    Quando omni flunkus moritati
    1.11.2021 14:15 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ceph autor končí - obč. práva místo distribuovaného úložiště
    V tom roce 2015, kdy jsem to zkoušel, byl CEPH ještě hodně ve vývoji. Kolega ho o něco později úspěšně nasadil na čtyřech nových serverech a postupem času „sežral” pro CEPH i ty stroje co jsem měl dřív měl k dispozici já.

    Co k tomu říct. Funguje to. Ovšem stejně tak fungoval i sheepdog, než u té externí firmy přestěhovali lokalitu kde byl nasazen. Bohužel admin co nastoupil po mě tomu zřejmě moc nerozuměl.

    Sheepdog je podle mne lepší než CEPH z principálního hlediska. Je to jeden agent, který na rozdíl od CEPHu neřeší bambilion blbostí, protože využívá systémových možností. CEPH šel cestou plné kontroly nad fyzickým blokovým zařízením. Sheepdog tohle vůbec neřeší a naprosto ideální FS je pro něj Btrfs. Stejně tak si CEPH řeší samostatně komunikaci mezi démony. Sheepdog spoléhá (podle konfigurace) buď na corosync, nebo zookeeper. Podle mne se dá ale naprosto jednoduše přizpůsobit i jakémukoliv jinému řešení, protože ho zajímá jediná informace, a to který stroj má mít při obnově spojení přednost.

    Pro uživatele CEPHu je nezvyklé obzvláště to, že sheepdog je schopen fungovat i v single modu. Tzn. nepotřebujete nějaké funkční minimum strojů. A dá se tak používat podobným způsobem jako DRBD. A je velice efektivní, protože funguje podobně jako Btrfs v raid1 módu. Akorát po síti. Z mého pohledu není co na Sheepdogu vylepšit, což je také důvod proč do něj není nutné vrtat a poslední commit je z r. 2018.
    1.11.2021 11:58 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ceph autor končí - obč. práva místo distribuovaného úložiště
    (Gentoo + OpenRC), čo dosť limituje množinu ľudí, ktorým by to mohlo byť užitočné
    Záleží na tom, kolik toho musíte dělat ručně a s čím se vyrovná to, co je pro instalaci v dokumentaci. Ale IMO když u jednotlivých kroků zmíníte, že pro jiné distribuce to a to není potřeba nebo se to dělá jinak (hádám, že Ceph nemá podporu OpenRC a spouštění služeb se tak musí řešit ručně), tak se to třeba někomu hodit bude.

    Quando omni flunkus moritati
    1.11.2021 12:36 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ceph autor končí - obč. práva místo distribuovaného úložiště
    Nikdy jsem to neviděl nasazené v reálném provozu, tak nevím.
    V realnem provozu to ma CESNET, xxxTB storage pro instituce maji vyexportovany jako Ceph rbd. Z hlediska uzivatele se to chova jako normalni blockdevice nad kterym si kazdy udela co chce (ja mam cryptsetup+xfs) a stejne je clovek limitovany propustnosti internetu. Za me velky dobry.
    1.11.2021 12:54 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ceph autor končí - obč. práva místo distribuovaného úložiště
    zástupci jistého politické zaměření bojují proti jakékoliv inovaci a jen stále dokola opakují to, že jsme automobilová velmoc a jsme na tom závislí.
    Závislost na automobilovém průmyslu a obchodu s Německem hodně lidí dlouhodobě kritizuje a říkají, že bychom měli víc diverzifikovat. Jenže odpověď eurosoudruhů je, že je označí za přisluhovače Ruska, udělají z toho falešné dilema a řeknou, že se musíme dál uzavírat v EU, obchodovat přednostně s Německem, potažmo pokračovat v automobilovém průmyslu.

    Jinak viz odpovědi Jendovi a Králíkovi: #40, #42
    1.11.2021 13:02 Mayhem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ceph autor končí - obč. práva místo distribuovaného úložiště
    že bychom měli víc diverzifikovat
    Jiste, ale toto musi jit prirozenou a trzni cestou. Ne to tlacit shora nasilim bez ohledu na nabidku a poptavku.
    1.11.2021 13:50 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Mezinárodní obchod, diverzifikace, automobilový průmysl
    Ano. Ono by úplně stačilo, aby obchod s jinými státy nebyl uměle znevýhodněn (EU) oproti obchodu např. s tím Německem. Přirozenou cestou bychom pak získali pestřejší skladbu průmyslu i obchodních vztahů a nebyli tak jednostranně orientovaní.
    1.11.2021 18:52 Chulda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mezinárodní obchod, diverzifikace, automobilový průmysl
    Znevýhodněn obchod uprostřed Schengenu? Jak, když jakékoliv znevýhodnění je proti jejich pravidlům a náprava vymáhána?
    Heron avatar 1.11.2021 19:01 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ceph autor končí - obč. práva místo distribuovaného úložiště
    Mohl bys toto své tvrzení podložit důkazy? Kdo a jak přesně brání obchodnímu styku se světem? Máme čilou průmyslovou spolupráci s Taiwanem, Jižní Koreou, Kanadou a tak dále. Tady v Olmiku se dělají gyroskopy pro družice. O softwarovém průmyslu ani nemluvě. Kdo a jak nám brání v obchodování s celým světem? Nějak jsem si toho nevšiml. Kupuju výrobky z celého (civilizovaného) světa a současně naše firmy dodávají v podstatě kamkoliv.
    1.11.2021 23:31 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ceph autor končí - obč. práva místo distribuovaného úložiště
    O softwarovém průmyslu ani nemluvě. Kdo a jak nám brání v obchodování s celým světem? Nějak jsem si toho nevšiml. Kupuju výrobky z celého (civilizovaného) světa a současně naše firmy dodávají v podstatě kamkoliv.
    Moje zkušenost z oblasti toho SW vývoje je, že, ironicky, fakturovat za oceán může být z legálního/daňového hlediska jednodušší než do Prahy/Brna :-D
    Petr Tomášek avatar 2.11.2021 11:09 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ceph autor končí - obč. práva místo distribuovaného úložiště
    Jako, asi docela souhlasím, ale asi moc nechápu, proč kvůli takovým samozřejmostem psát blogpost, LOL.
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    Nikola Ciprich avatar 3.11.2021 14:53 Nikola Ciprich | skóre: 23 | blog: NiX_blog | Palkovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ceph autor končí - obč. práva místo distribuovaného úložiště
    Zdravím,

    CEPH používáme na desítkách clusterů, od SATA po pure NVME, od menších až po petabajtové. Skvělých vlastností to má spousty, jako každý SW i chyby, vzhledem ke komplexnosti se občas dost těžko ladí, obecně learning curve u cephu je hodně strmá. Komunita je ale vcelku ochotná. Osobně ten projekt mám rád, fandím mu, to že Sage odchází je dost stará informace, ale vzhledem k množství vývojářů (a firem) podílejích se na projektu v tom zásadní problém asi nevidím, stejně jako se prakticky neprojevilo, že Avi Kivity před ledy odešel od KVM.

    Co se týče té politické části, to ani nevím co bylo myšleno vážně a co jako ironie / satira, k tomu se nevyjadřuju.

    n.
    Did you ever touch the starlight ? Dream for a thousand years? Have you ever seen the beauty Of a newborn century?

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.