abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 765 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Windows XP Home -> Arch Linux (1)

    5.12.2006 13:26 | Přečteno: 2192× | arch linux | Výběrový blog | poslední úprava: 29.12.2006 10:04

    Proc? Protoze chci rychlejsi, stabilnejsi a lepe vypadajici system, ktery budu mit vice pod kontrolou. Ve skole a v praci pouzivam Linux jiz nekolik let a myslim si, ze dozral cas k tomu zkusit ho i v domacim provozu. Arch je mi ze soucasnych distribuci nejvice sympaticky -- prijemny instalator, KIS, pacman,...

    Na Abicko o tom pisu proto, abych nemusel pracne vzpominat co jsem jak delal, az budu Arch davat na pocitace mamy, taty, bratra, rodicu me milovane pritelkyne a sestry me milovane pritelkyne:) Treba tim take nekomu pomuzu (budu se snazit psat hodne podrobne...), nebo nekdo pomuze mne, az si nebudu vedet s necim rady. Nektere veci se vam muzou zdat jako triviality, ale ac Linux pouzivam hodne dlouho, nikdy jsem nebyl nucen se potykat s narodnim nastavenim, multimedii atp. -- vzdy jsem si vystacil se zakladni instalaci pripadne prisel k pocitaci administrovanemu nekym jinym.

    Pocitac:

    Laptop HP nx6110, nejslabsi mozna konfigurace, ve ktere nx6110 delaji (nebo delali).

    Instalace systemu:

    Vypalil jsem arch-0.7.2-base.iso, nabootoval z nej, rozdelil disk takto:

       Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
    /dev/hda1               1        3813    28826248+   7  HPFS/NTFS
    /dev/hda2   *        3814        3817       30240   83  Linux
    /dev/hda3            3818        5168    10213560    f  W95 Ext'd (LBA)
    /dev/hda5            3818        3850      249448+  82  Linux swap / Solaris
    /dev/hda6            3851        5168     9964048+  83  Linux
    

    (Ale nejsem si jisty, jak moc je tohle idealni -- kdyz nabootuju Win, tak predelaji bootable flag na svuj oddil a zrusi flag u oddilu s grubem, takze do Archu pak musim bootovat pres CD a fdiskem tabulku vratit do puvodniho stavu:()

    UPDATE: vyreseno v http://www.abclinuxu.cz/clanky/tipy/dual-boot-pomoci-zavadece-windows#26), -- diky! (V /boot/grub/menu.lst zakomentovat radek s makeactive u Windows.)

    Pak jsem z CD nainstaloval vsechny base balicky, upravil konfiguracni soubory (zmenil jsem jen TIMEZONE="Europe/Prague", hostname, ip, gateway (tu povolil do route) a nameservery), nainstaloval 2.6.x jadro a poprve nastartoval...

    Instalace dalsich programu, nastaveni a upravy:

    Nejdrive jsem vytvoril obycejneho uzivatele, zmenil heslo roota, pak aktualizoval system pacman -Suy (peknych cca 130 MB:))

    Prvni problem -- panika po rebootu... Za nejakou tu hodinku jsem nasel na Internetu reseni (v /boot/grub/menu.lst zmenit radek z initrd /initrd26.img na initrd /kernel26.img). Jen me trochu mrzelo, ze k nicemu takovemu vubec nemuselo dojit. Vypisy pri aktualizaci jsem sledoval, vsiml i duleziteho infa v ramecku, ale nez jsem ho prelouskal, tak mi "odplulo":( Ve /var/log/pacman.log se tyto vypisy neuchovavaji (kde tedy?), takze zbytecne problemy. Ponauceni: s pacman -Suy opatrne a dalsi pokusy az proniknu hloubeji do systemu (zazalohuju jadro,...).

    Zvuk:

    ALSA, demon do konfiguraku (v /etc/rc.conf, sekce DAEMONS), pridani vybranych uzivatelu do skupiny sound. Zadny problem, jen musim jeste povolit vicenasobny pristup ke zvukovce.

    Grafika:

    XOrg, FluxBox, mmaker (mmaker -vf FluxBox generuje menu do Fluxboxu) funguje az po instalaci xtermu, etermu nebo neceho podobneho. (Docela vtipne mi pripada, ze mmaker neoblomne zarazuje pacmana v menu do skupiny Games -> Arcade -> PacMan -- holt neni pacman jako pacman:)). GIMP je v menu zase trikrat po sobe -- az bude programove vybaveni ustalene, tak ty dve instance navic rucne odmazu.) Grafika se mi zdala nejaka pomala, glxgear nekde kolem 400 FPS, video se ve fullscreenu nesnesitelne sekalo... Reseni:

    pacman -S xf86-video-i810 1.6.5-2 (X.org Intel i810/i830/i915 video drivers, nx6110 ma i915)

    v /etc/X11/xorg.conf zmenit:

    Section "Device"
           Identifier  "Card0"
           Driver      "vesa"
           VendorName  "All"
           BoardName   "All"
    EndSection
    

    na:

    Section "Device"
            Identifier      "Card0"
            VendorName      "Intel Corp."
            BoardName       "Unknown Board"
            Driver          "i810"
            BusID           "PCI:0:2:0"
    EndSection
    

    "Lehke" zlepseni, glxgear cca 1200 FPS... Victory, spokojenost;)

    Ostani programy:

    Psi (komunikator jabber/icq), FireFox (prohlizec), Thunderbird (posta), Acrobat Reader (prohlizeni pdf), mp3blaster, XMMS (mp3 prehravace), Audacity (zvukovy editor), MPlayer, Xine (video prehravace, chci porovnat), OpenOffice2 (zatim nelokalizovane), Conky (vyuziti pameti, procesoru, deni na ethernetu), Wesnoth (kdyz budou ty Vanoce...;)), qiv (prohlizec obrazku -- ten je uplne super, puvodne jsem uvazoval o XnView, ale tenhle programek dela presne to, co chci...), GIMP (editace obrazku), GFtp (ftp klient), Azureus (torrent) a par drobnosti (mc, unrar, zip, unzip,...). MPlayer a Xine si jeste neporadi s ceskymi titulky, doladim az bude cas. Jinak jsem zatim s zadnym z programu nemel sebemensi potize. Dalsi budou nasledovat, az je budu potrebovat...

    Co me v nejblizsi dobe ceka:

    Jinak jsem zatim maximalne spokojen, system se bleskove zapina a vypina, i s 256 MB RAM zatim neswapoval (no jeste aby, vzdyt jsem zatim nic poradneho nedelal:)). Tesim se na dalsi zazitky.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    5.12.2006 13:31 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows XP Home -> Arch Linux (1)
    Ty mas na mp3 prehravaci NTFS? Tak to je soda...
    5.12.2006 13:36 drak89 | skóre: 9 | blog: sluj89
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows XP Home -> Arch Linux (1)
    ee, na tom HDD ("...disk uz jsem pripojil...")
    andree avatar 5.12.2006 13:36 andree | skóre: 39 | blog: andreeeeelog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows XP Home -> Arch Linux (1)
    inak alsa podporuje v novych verziach multiplexing nativne (bez upravy aconf suboru), afaik :) dobry trik je ale vypnut aRts, ak pouzivas kde - vyriesi to vela problemov :)
    5.12.2006 14:04 *
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows XP Home -> Arch Linux (1)
    od slacku jsem odesel k archu, zustal jsem 2 roky. ted jedu na ubuntu (ano, a paradoxne dovedu nakonfugurovat slackware ;-)). zbytecne jsem ztratil uz dost casu, trvalo sice trochu dele nez mi to doslo, ale utechou mi je, ze jsem nezkusil gentoo ;-)
    5.12.2006 14:24 happy barney | skóre: 34 | blog: dont_worry_be_happy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows XP Home -> Arch Linux (1)
    ad čas: /usr/bin/ntpdate time.fi.muni.cz &
    5.12.2006 14:32 drak89 | skóre: 9 | blog: sluj89
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows XP Home -> Arch Linux (1)
    no jasne, jak proste... dekuju!
    vogo avatar 5.12.2006 15:32 vogo | skóre: 34 | blog: "Skládat papír"
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows XP Home -> Arch Linux (1)
    je na to sluzba, jmenuje se ntpd, a konfigurak je v /etc/conf.d/ntpclient.conf jestli se nepletu
    Nejsem paranoidní, ale to ještě neznamená, že po mě nejdou.
    5.12.2006 16:39 drak89 | skóre: 9 | blog: sluj89
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows XP Home -> Arch Linux (1)
    tuhle sluzbu jsem take nainstaloval, ale nespoustim ji -- synchronizovat jednou za cas (po startu) mne prijde dostatecne.
    5.12.2006 14:46 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows XP Home -> Arch Linux (1)
    Muj blog jsi cetl? mozna se ti to hodi..

    http://www.abclinuxu.cz/blog/uz_mam_taky_blog/2006/10/27/155614

    Jinak ja Arch neinstaluju, ale kopiruju z myho hlavniho kompu. Arch je skvelej, ale instalace je fakt zdlouhava, zejmena kdyz jsem pouzil FTP ISO, vse tahal z netu a nainstaloval instalatorem jen Base system. Trvalo snad tejden, nez jsem prestal kazdodenne instalovat programy, kteri mi chybeli.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    5.12.2006 16:42 drak89 | skóre: 9 | blog: sluj89
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows XP Home -> Arch Linux (1)
    jj, videl jsem... postrehu neni nikdy dost, urcite pokracuj, obcas se mrknu;)
    5.12.2006 15:00 robertK | skóre: 26 | blog: Klokanuv_blog | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows XP Home -> Arch Linux (1)
    Pro pouzivani na cestach dej spousteni site na pozadi (zkrati to boot, zavinac pred modul v rc.conf) a latex nainstaluj z texlive a bude to behat bez problemu.
    6.12.2006 21:07 Sodalite | skóre: 18 | blog: tucnakov | Břeclav
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows XP Home -> Arch Linux (1)
    A proč instalovat \LaTeX z TexLive? Vždyť je to všechno v repozitářích, takže stačí dát jenom pacman -S tetex a je vymalováno. Funguje mi to skvěle.
    Absolutní pravda je nepoznatelná. Všechny ostatní jsou jenom soukromé lži.
    5.12.2006 15:11 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows XP Home -> Arch Linux (1)
    oddel si /var a /home ak mas dost miesta.
    5.12.2006 17:29 drak89 | skóre: 9 | blog: sluj89
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows XP Home -> Arch Linux (1)
    zatim moc mista nemam, ale az se dostanu do takoveho stadia, ze nebudu potrebovat win, tak v ramci prerozdelovani zdroju dam na Tvoji radu:)
    alblaho avatar 5.12.2006 15:18 alblaho | skóre: 17 | blog: alblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows XP Home -> Arch Linux (1)
    No, kdybys tam nahodil ubuntu, tak by se ti všechno nakonfigurovalo samo a ušetřil bys spoustu čadu. Ale jestli tě baví si s tím hrát, tak proč ne. Arch je pro hračičky asi fajn, aspoň nemusíš čekat na kompilaci jako u Gentoo.

    Btw, tuhle mi můj bratr - gentooák říkal, že uvažoval, že by kompiloval s -O0, aby to měl rychlejc :-). Má jen nějaké pentium D :-).
    5.12.2006 15:53 mikky | skóre: 25 | blog: Ghlog | M. L. - Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows XP Home -> Arch Linux (1)
    Snad můžu drobet poradit, na archu už jedu >půl roku :-)
    narodni nastaveni a prepinani klavesnice (toho se bojim)
    Imho je lepší nechat si locale na POSIX C, nebo EN-US a ještě chvíli se vyhýbat unicode (pravda, to už sem nezkoušel dlouho :-) ).

    Klávesnice a locale pro konzoli asi takhle: (relevantní část z rc.conf)
    LOCALE="en_US"
    HARDWARECLOCK="UTC"
    TIMEZONE="Europe/Prague"
    KEYMAP="cz-lat2-prog"
    CONSOLEFONT="lat2-16"
    CONSOLEMAP=
    USECOLOR="yes"
    
    Totéž pro Xka: (kousek z xorg.conf)
    Section "InputDevice"
            Identifier  "Keyboard[0]"
            Driver      "kbd"
            Option      "Protocol" "Standard"
            Option      "XkbLayout" "us,cz"
            Option      "XkbModel" "pc104"
            Option      "XkbOptions" "grp:alt_shift_toggle,grp:switch,grp_led:scroll"
            Option      "XkbRules" "xorg"
    EndSection
    
    Tim XkbOptions sem si udělal globální přepínání pomocí alt+shift, včetně indikace pomocí diody scroll lock :-)
    pripojeni externiho disku a mp3 prehravace pres USB (snad pohoda, disk uz jsem pripojil ale ntfs na nem je nejake "dirty", takze zatim jen pro cteni:()
    Esli to podporuje mass storage, není problém.
    rochodit wifi
    Co máš za kartu? Esli nějaký Pro/Wireless od Intelu, tak stačí pohledat v repozitářích drivery, nainstalit je a fungovat ;-)

    Ještě doporučuju zkusit kernel26beyond, nebo aspoň kernel26ck. Na desktopech to pomáhá a Iphitus konečně po dlouhé době vydal další verzi beyondu. Tu sem si právě teď nainstalil a hned jak dopíšu, pujdu jí zkusit :-)

    Happy Archin'!

    -miky
    Je vám méně než 30 ? (jsme vrstevnící => budeme si tykat) : (jsem pro vás bažant => můžete mi tykat);
    bazil avatar 5.12.2006 18:12 bazil | skóre: 33 | blog: sluje | Miroslav
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows XP Home -> Arch Linux (1)
    použití UTF8 v archu je fpohodě, jediněj menší problémek je, že to občas rozháže nějakou konzolovou aplikaci v ncurses ... a tím pádem se nemuže instalovat mc, ale mc-utf8 :-) jinak sem nic závažnějšího neobjevil
    vogo avatar 5.12.2006 18:38 vogo | skóre: 34 | blog: "Skládat papír"
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows XP Home -> Arch Linux (1)
    obdobá zkušenost, v X je to bez problému, v konzoli občas něco zaskřípe, ale rozhodně nic závažného
    Nejsem paranoidní, ale to ještě neznamená, že po mě nejdou.
    6.12.2006 16:27 robertK | skóre: 26 | blog: Klokanuv_blog | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows XP Home -> Arch Linux (1)
    mě mc-ut8 odmita vlezt do adresare, ktery ma v nazvu podtrznitko ....
    7.12.2006 08:50 drak89 | skóre: 9 | blog: sluj89
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows XP Home -> Arch Linux (1)
    vsem dekuju za reakce, postrehy a rady! v brzke dobe (snad;)) dam vedet, jak jsem pokrocil...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.