abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 36
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 824 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Digitální pozemní televize - 4: archivace nahrávek - úvod

    15.4.2010 14:01 | Přečteno: 1800× | Multimedia | Výběrový blog

    Konečně jsem se dokopal k sepsání svých zkušeností s archivací nahrávek z digitálního pozemního vysílání. Jelikož se mi zápisek pod rukama nějak moc rozrostl, rozhodl jsem se ho rozdělit. Tohle je tedy úvodní část.

    Sledování digitálního pozemního vysílání už funguje, nahrávání taky, a může se stát, že občas si nějaký film chceme uložit v bláhové naději, že se k němu někdy vrátíme, nebo že se na něj jednou rádi podívají naši potomci. Jenže volného místa na disku nějak rychle ubývá, neboť jak věděl už pan Murphy, čím větší disk, tím rychleji se zaplní. Začneme tedy zjišťovat, jak si nahrávky uložit na nějaké přenosné medium, např. DVD. Pokusil jsem se sepsat svoje zkušenosti s archivací nahrávek, nečekejte tedy obsáhlý návod zahrnující množství různých variant, uvádím jen jednu cestu z těch mnoha, které vedou k cíli.

    První důležitou otázkou je, jak se budou uložené nahrávky přehrávat. S tím souvisí formát, do kterého nahrávky převedeme. Pokud víme, že budeme k přehrávání používat pouze počítač, můžeme použít formát x.264, který má vysoký stupeň komprimace videa. Jestli chceme, aby nahrávka byla spustitelná skoro na všem, je dobrou volbou formát MPEG4, často nepřesně označovaný jako DIVX nebo XVID, a kontejner AVI, se kterým si poradí většina novějších stolních DVD přehrávačů.

    Video signál televizního digitálního vysílání je MPEG2 stream v normě PAL (viděl jsem i označení DVD PAL kvůli odlišení od analogu), tedy s rozlišením 720x576. Pokusně se pozemně vysílá i v HD rozlišení, s tím ovšem nemám zkušenosti, protože tenhle signál se naší anténě vyhýbá. Zkusím ale napsat tento návod tak, aby ho mohli použít případně i ti, kdo si chtějí uchovat nahrávky ve vysokém rozlišení.

    Pokud byste ctěli uložit nahrávku v původní kvalitě, můžete použít video signál bez úpravy (stačí jen sestříhat) k výrobě klasického DVD, zvuk asi bude potřebovat nějaké zpracování. Moc o tom nevím, protože jsem DVD nikdy nedělal, ale návodů na internetu se dá najít hodně. Při tomto zpracování se na DVD vejdou asi 3 hodiny vysílání.

    Já jsem se rozhodl pro co největší přenositelnost (MPEG4 v AVI), přitom jsem se snažil najít rozumný kompromis mezi velikostí souboru a kvalitou obrazu. Postupně jsem došel k tomu, že nahrávky s polovičním rozlišením oproti originálu jsou stále ještě poměrně dobře sledovatelné. Takhle se na jedno DVD vejde 6 nebo 7 běžných filmů. Pouze filmy po obrazové stránce nějak výjimečné si uchovávám v lepším rozlišení. Záleží samozřejmě taky na tom, jak velký monitor či TV používáte ke sledování. Doporučuji zkusit ve fullscreen režimu pár kvalitních ukázek s různým rozlišením a podle toho se rozhodnout pro výsledné rozlišení.

    Další věcí, na kterou je třeba dát si pozor, je poměr stran. Jak už jsem uvedl, vysílaný videosignál má rozlišení 720x576, což je poměr 5:4, ale obraz na obrazovce je v poměru 4:3 nebo 16:9, takže základní rozlišení je 768x576 či 1024x576. Šířka obrazu je tedy přenásobena koeficientem 16/15 nebo 64/45. V televizním signálu je výsledný poměr stran uložen, a je možné ho uložit i do AVI souboru, ale ne všechny přehrávače ho využívají. Proto je nejjistější převést nahrávku do rozlišení ve stejném poměru, v jakém se má zobrazovat. Tedy buď v rozlišení uvedeném o pár řádku výš, případně při redukci na polovinu je to 384x288 či 512x288. Ale, jak uvidíme dál, občas je potřeba použít i rozlišení jiné.

    Pro zpracování nahrávek jsem si zvykl používat mencoder. Jeho výhodou je, že můžu snadno nastavit spuštění příslušné dávky někdy v noci, a taky upravit v editoru spouštěcí dávku je daleko rychlejší než naklikávat parametry myší. Jednou jsem použil pro zpracování avidemux, který jinak používám ke stříhání, protože mencoder z nezjištěných příčin havaroval během zpracování. Avidemux to kupodivu zvládl.

    Taky jsem si zvykl nahrávku předpracovat. VDR ukládá surový stream a rozděluje ho do více souborů, navíc může být rozhozené indexování. Následující dávkou převedu nahrávku do MPEG2 souboru a původní nahrávku pak po kontrole můžu smazat. Při zpracování se objevuje poměrně hodně chybových hlášení, ale na výsledku nic není poznat.

    #!/bin/bash
    # předzpracování televizní nahrávky
    # první parametr je vstupní adresář s nahrávkou
    # pro VDR je to /var/lib/video.00/......
    inputdir=$1
    # druhý parametr je název výstupního souboru
    outname=$2
    if [ -e $outname.mpeg ]; then
      echo "Výstupní soubor již existuje";
    else
      mencoder -oac copy -ovc copy -of mpeg -o $outname.mpeg $inputdir/00*.vdr;
    fi
    

    To by mohlo být na úvod všechno, pokračování příště (doufám).

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Nicky726 avatar 15.4.2010 17:37 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Digitální pozemní televize - 4: archivace nahrávek - úvod
    No nevím, při ceně DVD kolem 4 Kč, bych se s nějakým překódováváním videjí asi nepáral. Maximálně bych z toho udělal korektní DVD, ale nejspíš bych to tam dal prostě syrové, nanejvýš bez reklam.
    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
    15.4.2010 20:29 Vtipnéř | skóre: 38 | blog: Vtipnéřův blog | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Digitální pozemní televize - 4: archivace nahrávek - úvod
    Ono ani nejde tak o cenu, jako spíš o to, kam to pak dávat.

    Jirka
    Opening Windows is better than washing them. Clearing Windows (e.g. erasing or deleting) is even much better.
    otula avatar 16.4.2010 17:37 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Digitální pozemní televize - 4: archivace nahrávek - úvod
    Kam to dávat, no nevím, já už se (při ceně 2 GB disků za necelých 3.300 Kč netrápím s nějakými DVD - obzvláště, když mám všechny DVD značky Verbatim, starší 2 a více let, nečitelné (uložené v zavěšené pošetce, naprosto nepoužívané - ne všechny, ale asi 95% úmrtnost). Naprosto spolehlivě mi drží všechny Taiyo Yuden, ale ty nestojí pod 10 korun ani omylem, takže jsou dražší, než ten HDD. Přitom ten HDD není problém někam uklidit, a lépe se s ním pracuje.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    16.4.2010 22:34 Vtipnéř | skóre: 38 | blog: Vtipnéřův blog | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Digitální pozemní televize - 4: archivace nahrávek - úvod
    DVD jsou pořád o dost levnější (kolem tisíce Kč za 1 TB). Já mám nejstarší kusy něco přes čtyři roky a zatím jsem s čitelností neměl problémy. Navíc jsou DVD daleko odolnější vůči poškození (nárazy apod.)

    Jirka
    Opening Windows is better than washing them. Clearing Windows (e.g. erasing or deleting) is even much better.
    Fluttershy, yay! avatar 16.4.2010 22:39 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Digitální pozemní televize - 4: archivace nahrávek - úvod
    DVD odcházejí (a mizerně se to kontroluje), špatně se skladují, špatně se mezi nimi hledá. Disk zabírá minimum místa, snadno se kontroluje, snadno se indexuje, zálohy u něj taky nejsou problém.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    otula avatar 16.4.2010 22:59 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Digitální pozemní televize - 4: archivace nahrávek - úvod
    Mám DVD prakticky jen dvou značek - Verbatim (tedy de facto neznámý výrobce, ale nechal jsem se nalákat dobrou pověstí a jejich "doživotními zárukami") a potom originál Tayio Yuden (které, jak jsem psal, stojí ještě i dnes více, než 10 Kč). A když chtěla Jana asi před měsícem pustit jakýsi film, zjistil jsem, že DVD Verbatim (uskladněné v suchu, chladu, temnu a čistotě) je naprosto nečitelné. Zkusil jsem další, další, další, další. Nebudu raději psát, kolik set, naskládaných za x let, jsem jich vyhodil. Čitelných bylo jen pár kousků, které jsem přehrál na disk a vyhodil také. Média Tayio Yuden jsou čitelná úplně bez problémů.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    otula avatar 16.4.2010 23:00 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Digitální pozemní televize - 4: archivace nahrávek - úvod
    s/Tayio/Taiyo
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    17.4.2010 00:28 Vtipnéř | skóre: 38 | blog: Vtipnéřův blog | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Digitální pozemní televize - 4: archivace nahrávek - úvod
    Projel jsem si pět nejstarších DVD (4 Verbatim a 1 Imation, stáří 4 roky), jsou OK. Tak nevím, jestli jsem měl štěstí, nebo Vy smůlu. Ale stejně jsem začal uvažovat o záloze. Jenže na HDD se mi moc nechce, už mi jednou jeden trochu vyklouzl z ruky, ťukl o stůl a byl v čudu.

    Jirka
    Opening Windows is better than washing them. Clearing Windows (e.g. erasing or deleting) is even much better.
    otula avatar 17.4.2010 08:48 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Digitální pozemní televize - 4: archivace nahrávek - úvod
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    Fluttershy, yay! avatar 17.4.2010 09:35 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Digitální pozemní televize - 4: archivace nahrávek - úvod
    Já teda s HDD nemlátím o stůl. Prostě je mám ve skříni (počítače) a tam se jim vážně nemůže skoro nic stát.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    15.4.2010 19:55 Alka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Digitální pozemní televize - 4: archivace nahrávek - úvod
    Kdysi jsem taky TV pořady archivovala. Nikdy mě ovšem nenapadlo už tak mizernou kvalitu zhoršovat další komprimací, nebo dokonce (3x fuj) snížením rozlišení. To bych si už vážně raději nafackovala. Spousta práce, strojovýho času a výsledek bídnej. Dneska už nearchivuju nic. Pokud něco nahraju, přehraju to a smažu. Opravdu nevěřím, že bych si něco ze současnosti pustila za 1-2 roky. Neřku-li za 10 let, kdy mě totéž bude zajímat jen pokud se bude jednat o předělávku do 5D-6D ;-). DVB-T je pro mě mrtvá záležitost, lepší je DVB-S (DVB-S2).

    otasomil avatar 16.4.2010 15:41 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Digitální pozemní televize - 4: archivace nahrávek - úvod

    Myslenka dobra. Ovsem zda se bude nekdo divat na ty zaznamy za par let.

    Filmy budiz, ale porady vytvarene televizemi bych dosti pochyboval zda se po letech na ne clovek podiva.

    I 4 Kc za DVD disk mi prijde moc penez.

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    16.4.2010 22:46 Vtipnéř | skóre: 38 | blog: Vtipnéřův blog | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Digitální pozemní televize - 4: archivace nahrávek - úvod
    Taky mám pochybnosti, jestli se ke všem těm nahrávkám ještě někdy dostanu. V poslední době jsem to dost omezil, nahrávám dokumenty o tom, co mě zajímá, něco pro děti, z filmů jen klasiku. Ale i tady občas přijde zklamání, třeba nově předabovaných Sedm statečných.

    Jirka
    Opening Windows is better than washing them. Clearing Windows (e.g. erasing or deleting) is even much better.
    Fluttershy, yay! avatar 16.4.2010 23:01 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Digitální pozemní televize - 4: archivace nahrávek - úvod
    Dokumenty? Věci typu Česká soda?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    17.4.2010 00:01 Vtipnéř | skóre: 38 | blog: Vtipnéřův blog | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Digitální pozemní televize - 4: archivace nahrávek - úvod
    V poslední době to byl třeba šestidílný dokument o Monty Python.

    Jirka
    Opening Windows is better than washing them. Clearing Windows (e.g. erasing or deleting) is even much better.
    3.5.2010 11:01 hajoucha | skóre: 22
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Digitální pozemní televize - 4: archivace nahrávek - úvod
    nevíte někdo, co je za formát *.dvr ?
    $ file 000.dvr
    000.dvr: MPEG sequence, v2, program multiplex
    
    bohužel mi s tímhle výše uvedený příkaz nefunguje:
    $ mencoder -oac copy -ovc copy -of mpeg -o test.mpeg ./00*.dvr
    MEncoder SVN-r29796-4.3.4 (C) 2000-2009 MPlayer Team
    success: format: 0  data: 0x0 - 0x39c17000
    Seek failed
    RAWDV file format detected.
    VIDEO:  [DVSD]  720x576  24bpp  25.000 fps    0.0 kbps ( 0.0 kbyte/s)
    [V] filefmt:22  fourcc:0x44535644  size:720x576  fps:25.000  ftime:=0.0400
    PACKET SIZE: 2048 bytes, deltascr: 245760
    videocodec: framecopy (720x576 24bpp fourcc=44535644)
    Audio format 0x56444152 is incompatible with '-oac copy', please try '-oac pcm' instead or use '-fafmttag' to override it.
    
    Exiting...
    
    5.5.2010 21:22 Vtipnéř | skóre: 38 | blog: Vtipnéřův blog | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Digitální pozemní televize - 4: archivace nahrávek - úvod
    Jak jste k tomu souboru přišel? Existuje program DVR pro Linux, ale mám pocit, že není pro nahrávání digitální televize. Taky existuje video formát DVR od Microsoftu, detaily neznám. Tipnul bych, že to bude tenhle případ. Zkuste mplayer -v, vypíše víc informací.

    Tady pomůže překódování, další díl, kde se o tom píše, už mám rozepsaný, ale návodů se určitě najde spousta.

    Jirka
    Opening Windows is better than washing them. Clearing Windows (e.g. erasing or deleting) is even much better.
    7.5.2010 14:04 hajoucha | skóre: 22
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Digitální pozemní televize - 4: archivace nahrávek - úvod
    inu, našel jsem ten soubor na flash, na kterou nahrává můj setopbox. Ověřil jsem, že soubor je v pořádku, neb mohu opakovaně film přehrát právě skrze onen setopbox. Taky by mne docela zajímalo, co je to za formát.
    7.5.2010 23:19 Vtipnéř | skóre: 38 | blog: Vtipnéřův blog | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Digitální pozemní televize - 4: archivace nahrávek - úvod
    A zkusil jste na to mplayer či jiný přehrávač (xine, kaffeine, totem)?

    Jirka
    Opening Windows is better than washing them. Clearing Windows (e.g. erasing or deleting) is even much better.
    8.5.2010 11:50 hajoucha | skóre: 22
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Digitální pozemní televize - 4: archivace nahrávek - úvod
    ano, to jsem zkoušel (nefunguje), ale asi bude háček jinde, jedná se o přístroj: Starcom 8891-HD, a když jsem zapátral po netu, našel jsem toto:
    Nahrávky jsou segmentovány po každé hodině záznamu (cca 1-1,5 GB pro SD) a ukládány do samostatných složek, a to bez ohledu na použitý souborový systém. Zpracovat v PC je lze jako spojené (MPEG-2 např. v ProjectX). Přístroj sám segmenty jednoho záznamu přehrává samozřejmě bez přerušení také.
    Na základě výše uvedeného se tedy domnívám, že bude zapotřebí nejprve všechny soubory typu .dvr v příslušném adresáři spojit a pak teprve přehrát.

    Ovšem prostý
    $> cat infor.dvr 000.dvr 001.dvr > vysledek.dvr
    
    nestačí.
    9.5.2010 22:13 Vtipnéř | skóre: 38 | blog: Vtipnéřův blog | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Digitální pozemní televize - 4: archivace nahrávek - úvod
    Zkuste poslat výpis hlášení mplayeru. A kdyby šlo soubor někam dát ke stáhnutí (ftp, dc++, torrent), tak bych ho zkusil otestovat a případně zpracovat.

    Jirka
    Opening Windows is better than washing them. Clearing Windows (e.g. erasing or deleting) is even much better.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.