abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 5
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 32
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 806 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Linuxové DMZ - VII

    19. 3. 2003 | Martin Pavlíček | Bezpečnost | 15868×

    Paketové filtry s pomocí IPTABLES. Nastavování pravidel. Spouštění firewallu.

    V minulém díle jsme si pověděli něco obecně o firewallech. Dnes se podrobněji zaměříme na zřejmě nejčastěji využívanou část a to na paketové filtry.

    Co je paketový filtr?

    Paketový filtr je software, který zkoumá hlavičky paketů a podle nastavených pravidel rozhoduje, jestli je pustí dál nebo zahodí (nebo třeba rozhodne, zda bude paket routován, zda informace o něm bude zapsána do systémového logu, atd.). Filtrování probíhá na úrovni síťové vrstvy.

    Firewall v Linuxu 2.4 se jmenuje NETFILTER (mimo jiné je to první "oficiální" stavový firewall v Linuxu). Je přímo součástí jádra (může být i jako modul). Pokud používáte originální jádro z vaší distribuce, tak zřejmě nebude třeba cokoliv měnit. V případě, že si jádro kompilujete sami, tak je potřeba zahrnout minimálně tohle:

    • CONFIG_PACKET
    • CONFIG_NETFILTER
    • CONFIG_IP_NF_IPTABLES

    Konfigurační utilita pro NETFILTER se jmenuje IPTABLES a měla by být součástí všech běžných distribucí, pokud ne tak si ji můžete stáhnout např. zde.

    Trocha historie

    První generace paketového filtru se v Linuxu objevila v roce 1994, když Alan Cox portoval ipfw z BSD do jádra řady 1.1. Později se v řadě 2.0 objevil nástroj ipfwadmin. V polovině roku 1998 se v jádrech 2.2 po poměrně rozsáhlých změnách objevil program ipchains. No a nakonec se v nejnovějších jádrech řady 2.4 začal používat netfilter/iptables.

    Základní princip IPTABLES

    Nejdříve si řekněme podle čeho se mohou paketové filtry rozhodovat o tom, co vlastně filtrovat (netýká se jen iptables):

    • typ protokolu: TCP, UDP, ICMP atd.
    • číslo portu u protokolů TCP, UDP
    • typ datagramu, např. SYN/ACK
    • data
    • zdrojová adresa datagramu
    • cílová adresa datagramu

    Jak fungují IPTABLES

    Obecný tvar příkazu iptables:

    iptables příkaz specifikace_pravidel rozšíření

    Základní pojmy:

    chain
    [čejn], česky řetězec, většinou se ale používá anglický termín. Je to soubor pravidel, které jsou na paket aplikovány ve chvíli, kdy paket daným chainem prochází.

    Základní ("vestavěné") chainy jsou INPUT, OUTPUT a FORWARD. Můžeme si samozřejmě vytvářet a pojmenovávat vlastní. Vestavěné, narozdíl od těch vlastních, nemůžeme smazat (můžeme vymazat pouze jejich obsah).

    Další "vestavěné", které se používají při routování s NAT jsou třeba PREROUTING a POSTROUTING.

    pravidlo
    jsou sdruženy v chainech podle typu paketů, o kterých rozhodují, např. pravidla rozhodující o příchozích paketech jsou přidávány do chainu INPUT atd.
    policy
    pravidlo, které se použije v případě, že na paket nelze použít žádné jiné.

    Nyní si pojďme vysvětlit, jak vlastně filtrování paketů probíhá. Pro ilustraci použijeme obrázek:

    Co se tedy děje?

    1. Ve chvíli, kdy do našeho počítače dorazí paket (např. skrze ethernetovou síť či přes modem), jádro se nejdříve podívá na cílové určení paketu (což je routing).
    2. Jestliže je cílovým místem náš stroj, pak paket putuje přes chain INPUT, pokud projde je předán do příslušného procesu (aplikace), který běží na našem počítači.
    3. Pokud není paket určen pro náš stroj, pak záleží na tom, zda je v jádře povoleno forwardování (a to defaultně není) paketů. Pokud není nebo jádro neví, kam ho forwardovat, pak je paket zahozen a do chainu se vůbec nedostane. V opačném případě jím paket prochází a jestliže projde, je odeslán dál.
    4. No a poslední varianta. Program běžící na našem stroji vyšle paket, který může být filtrován v chainu OUTPUT (schválně píšu "může", protože teoreticky, zvláště v menších a jednodušších sítích není filtrování v chainu OUTPUT potřeba).

    Jako pozn. k bodu 3 a pro zopakování si připomeňme, že forward v kernelu "zapnete" pomocí příkazu:

    # echo "1" > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward

    Zde bych zmínil jeden z největších rozdílů oproti ipchains. Každý paket je porovnáván (filtrován) jen s jedním chainem, takže pokud paket patří do chainu FORWARD, je porovnán pouze s jeho pravidly. V ipchains by v tomto případě paket putoval skrz všechny chainy, což by celý skript dělalo delším, složitějším a méně přehledným.

    Základní operace, které můžeme provádět s chainy:

    1. vytvořit nový chain -N
    2. smazat prázdný chain -X
    3. změnit policy pro vestavěný chain -P
    4. zobrazit pravidla v chainu -L
    5. vymazat pravidla z chainu -F
    6. vynulovat počítadla paketů a bajtů ve všech pravidlech v chainu -Z

    Základní pravidla pro manipulaci v rámci chainu

    -A (--append) přidá pravidlo na konec chainu.

    # iptables -A INPUT ...

    -D (--delete) smaže pravidlo z chainu, buď můžete uvést pravidlo, které chcete vymazat, nebo číslo pozice pravidla v chainu.

    # iptables -D INPUT -dport 80 -j DROP
    # iptables -D INPUT 3

    -P (--policy) tento příkaz nastavuje defaultní akci, která se s paketem provede v případě, že nebude vyhovovat žádnému pravidlu.

    # iptables -P INPUT DROP

    -N (--new-chain) vytvoří nový chain, který si nějak pojmenujete.

    # iptables -N novy_chain

    -F (--flush) pokud specifikujeme jméno chainu, pak vymaže všechny pravidla, která jsou uvnitř, pokud ho neuvedeme, pak smaže všechny pravidla ve všech chainech.

    # iptables -F FORWARD # iptables -F

    -L (--list) vypíše všechna pravidla v daném chainu.

    # iptables -L INPUT

    Základní parametry

    Někdy je vhodné specifikovat opak pravidla, tedy popisovat paket, který pokud pravidlu nevyhoví, tak na něj bude pravidlo aplikováno. Proto některá pravidla podporují negaci svého argumentu pomocí znaku ! (vykřičník), příklady viz. dále.

    -p (--protocol) pomocí tohoto pravidla můžete specifikovat protokol, např. TCP, UDP, ICMP nebo ALL (pro všechny protokoly), hodnota ALL je defaultní.

    # iptables -A INPUT -p TCP ...
    # iptables -A INPUT -p ! ICMP ...

    -s (--source) definice zdrojové adresy - může být ve formátu jmenném i číselném, můžeme použít negaci, za IP adresou můžeme specifikovat masku podsítě.

    # iptables -A INPUT -s 192.168.2.1 ...
    # iptables -A OUTPUT -s 192.168.1.1/24
    (nebo ... 192.168.1.1/255.255.255.0 ...)

    -d (--destination) opak parametru "-s", zde určujeme cílovou adresu paketu, opět můžeme použít negaci.

    # iptables -A OUTPUT -d ! 192.168.1.22 ...

    Co můžeme s paketem provést?

    -j (jump target) tento parametr slouží k nastavení "akce", kterou s paketem chceme provést, máme následující možnosti:

    ACCEPT
    paket je přijat
    DROP
    paket je zahozen
    REJECT
    paket je zahozen, ale počítač, ze kterého pocházel, je informován pomocí zprávy ICMP port unreacheable.
    LOG
    záhlaví paketu je zapsáno do systémového logu

    Aby to nebylo pořád jen nudná teorie, můžeme si vyzkoušet jednoduchý příklad:

    # iptables -A INPUT -s 127.0.0.1 -p ICMP -j DROP

    Co jsme provedli? Do vstupního chainu jsme přidali pravidlo, které způsobí, že všechny pakety se zdrojovou adresou 127.0.0.1 využívající protokol ICMP, budou zahozeny. Takže pokud nyní zkusíte příkaz:

    # ping 127.0.0.1

    tak vám nebude fungovat (resp. on fungovat bude, ale žádného výsledku se nedočkáte :-)), což se nám nelíbí, takže pravidlo zase, třeba takto, smažeme:

    # iptables -D INPUT 1

    Spouštění firewallu

    Pravidla můžete zapisovat přímo na příkazový řádek (a ona budou hned fungovat), ale po restartu se všechno ztratí. Je proto vhodné vše zapisovat do souboru, který pak nastavíte, aby byl spustitelný a necháte jej spouštět např. ze souboru /etc/rc.local.

    V některých distribucích můžete narazit na příkazy iptables-save a iptables-restrore, které vám mohou pomoci s nastavováním pravidel, kdo chce nechť si přečte jejich manuálové stránky. Mnohde jsou ještě zároveň nainstalovány starší ipchains, které můžete klidně odinstalovat.

    Pár tipů při tvorbě pravidel

    Firewall se většinou vytváří podle pravidla, že "co není výslovně dovoleno, je zakázáno". Lze jej samozřejmě vytvářet i opačně, tedy "co není zakázáno, je dovoleno", ale první varianta bývá většinou bezpečnější.

    Pokud se budeme držet prvního pravidla, pak "firewallový skript" bychom měli začít takto:

    iptables -P INPUT DROP
    iptables -P FORWARD DROP
    iptables -P OUTPUT DROP

    Je to důležité uvést, protože defaultně jsou policy nastaveny na ACCEPT.

    Filtrování ICMP paketů

    Tyto pakety jsou tak trošku zvláštní případ, nepřenáší data jako takové, ale používají se pro přenos diagnostických a chybových zpráv. V některých sítích jsou tyto pakety úplně blokovány (zahazovány), ale to myslím není úplně nejlepší nápad. Je dobré pouštět alespoň ty, které zajistí fungování utilit ping a traceroute, tzn.:

    ICMP 3 "destination unreachable"
    ICMP 0 "echo reply"
    ICMP 8 "echo request"
    ICMP 11 "time exceeded"

    Logování

    Tady se dá říci, že v běžném provozu může "méně být více". Logování všech zahozených paketů může způsobit znatelné zpomalení firewallu a docela rychle vám bude mizet místo na disku. Logování všeho je výhodné jen ze začátku než firewall odladíte, poté je můžete omezit např. takto:

    # iptables -A INPUT -m limit -limit 15/h -j LOG

    Ještě pro zpřehlednění (při procházení logu) můžeme přidat parametr --log-prefix s nějakým popiskem.

    Podrobnosti o analyzování logů (včetně popisu několika užitečných programů) se dozvíte v příštím díle.

    Tolik tedy z dnešního dílu. Vím, že na tak malé ploše není možno paketové filtry popsat do nějakých podrobností. Pokud vás ale zaujaly, můžete pokračovat ve studiu s pomocí odkazů pod článkem.

    Související články

    Linuxové DMZ - I (Úvod do problematiky)
    Linuxové DMZ - II (Zařízení v DMZ)
    Linuxové DMZ - III (Modelové topologie)
    Linuxové DMZ - IV (Protokoly rodiny TCP/IP)
    Linuxové DMZ - V (Routery a minidistribuce LRP)
    Linuxové DMZ - VI (Firewally)

    Odkazy a zdroje

    Iptables HOWTO (vyčerpávající popis)
    man iptables
    Packet Filtering in kernel 2.4
    Netfilter.org
           

    Hodnocení: 38 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    19.3.2003 10:46 polish
    Rozbalit Rozbalit vše odkaz na souvisejici clanky
    Ahoj, nejak vam nefacha ten odkaz na 6. dil tohoto serialu, misto toho to skace na 5. dil Mejte se fajn Polish
    19.3.2003 12:33 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše odkaz na souvisejici clanky
    diky. moje chyba. uz je to napraveno.
    19.3.2003 11:12 Als
    Rozbalit Rozbalit vše Stavy
    Chybi tu naprosto zakladni vec! A to informace, ze iptables je stavovy firewall.
    19.3.2003 11:42 Michal Vymazal | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Stavy
    Chyba lavky. V clanku je jasne uvedeno, ze IPTABLES je konfiguracni utilita k modulu NETFILTER, kde NETFILTER je stavovy firewall.
    19.3.2003 12:12 Peter Black
    Rozbalit Rozbalit vše Schématické znázornění FW, IN, OUT
    Opravdu je to takhle? Přesněji viz. http://www.netfilter.org/documentation/HOWTO//netfilter-hacking-HOWTO-3.html
    19.3.2003 14:06 Martin Pavlíček | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Schématické znázornění FW, IN, OUT
    Ja si myslim, ze je to spravne, jen tam nejsou zahrnuty chainy PREROUTING, POSTROUTING atd.
    19.3.2003 20:13 kolisko | skóre: 21 | blog: prace
    Rozbalit Rozbalit vše -t filter
    To tu zase chybi mne, ze popisujes tabulku filter a ze jsou jeste jine tabulky (nat, mangle). To by asi mel user vedet jeste pred vysvetlovanim syntaxe a prikladu, ne? Asi to budes vysvetlovat v jednom z dalsich dilu. kolisko
    21.3.2003 16:11 Vrana
    Rozbalit Rozbalit vše router/fw
    Můžete mi poradit nějakou vhodnou distribuci pro vystavbu routeru/FW s DHCP blokovaným na registrované MAC adresy, a možnosti dělení pásma (např. 128kB pro mne a 64 pro ostatní v síti)?
    24.3.2003 07:25 b0dYn
    Rozbalit Rozbalit vše router/fw
    Zkus slackware. Ted zrovna vysla verze 9.0

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.