abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    21.4. 19:11 | Komunita

    Thunderbird 128, příští major verze naplánovaná na červenec, přijde s nativní podporou Exchange napsanou v Rustu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 25
    21.4. 04:44 | Komunita

    Byly vyhlášeny výsledky letošní volby vedoucího projektu Debian (DPL, Wikipedie). Novým vedoucím je Andreas Tille.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    21.4. 00:11 | Nová verze

    Po osmi měsících vývoje byla vydána nová verze 0.12.0 programovacího jazyka Zig (GitHub, Wikipedie). Přispělo 268 vývojářů. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    20.4. 23:55 | Pozvánky

    Poslední měsíc byl plný zajímavých akcí, o kterých Vám bastlíři z projektu MacGyver mohou povědět, protože se na ně sami vydali. Kde všude byli, ptáte se? Objevili se na Installfestu, Arduino Day, Hackaday Europe a tajném srazu bastlířů z Twitteru. A z každé akce pro vás mají zajímavé poznatky.

    … více »
    bkralik | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (18%)
    Celkem 674 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: Intel Thunderbolt míří do PC světa

    25. 5. 2012 | David Ježek | Hardware | 3302×

    Thunderbolt konečně přichází a my se spolu můžeme nyní podívat na první základní desky jím vybavené. Ale aby to nebyla nuda, dáme si ještě druhé velké téma: Nvidia Kepler, tedy hlavně ten skutečný Kepler s více než 7 miliardami tranzistorů v GPU.

    Obsah

    Základní desky s Thunderboltem jsou tu

    link

    Rok a čtvrt to trvalo rozhraní Thunderbolt dostat se reálně do PC světa. Prozatím si užívali jen majitelé Macintosthů, nyní ale přichází na trh celá škála základních desek s tímto rozhraním. Dnes si ukážeme modely od firem Asus, Gigabyte a MSI, tedy tří největších výrobců základních desek.

    Asus

    link

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Asustek představil modely dva. Oba celkem dle očekávání staví na čipsetu Intel Z77 s jsou marketingově spojeny s platformou Intel Sandy Bridge. P8Z77-V PREMIUM a P8Z77-V PRO/THUNDERBOLT se liší v několika aspektech výbavy, ale dovolím si říci, že i s tou nižší si vystačí prakticky všichni zájemci.

    P8Z77-V PREMIUM nabízí výbavu 20 napájecími fázemi pro „Intelovo APU“, podrobněji 16 fází pro CPU část a 4 fáze pro integrovanou grafiku. Paměti jsou v OC režimu podporovány až na rychlosti DDR3-2800, díky přítomnosti čtyř PCI Express ×16 slotů lze využívat i QuadCrossFire či 4-way SLI. resp čtyři grafické karty. Samozřejmě, že s ohledem na počet v systému dostupných PCI Express linek, nejsou tyto sloty „plnotučné“, spoleh ale určitě bude na ten první, a to včetně verze PCI Express 3.0.

    Součástí je dále Bluetooth 4.0 a WiFi 802.11 a/b/g/n s dual-band, kdy se rovnou k desce připojují obě antény. Další specialitkou je variace na SSD cache, zde v podobě 32GB 3,0Gbps mSATA SSD a softwarového balíku ASUS SSD Caching II.

    Nižší model P8Z77-V PRO/THUNDERBOLT je ochuzen o čtyři napájecí fáze pro CPU, paměti umí pouze do DDR3-2600 a nemá dual-bandovou WiFi a chybí mu i modrý zub, stejně jako ono mSATA SSD.

    Gigabyte

    link

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Na konkrétní modely Gigabytu si ještě chvilku počkáme, nicméně firma ve svých slajdech slibuje až 864MB/s čtení a až 764MB/s zápis. Tolik tedy lze reálně prolévat skrze Thunderbolt. Gigabyte hovoří také o tom, že na jeden Thunderbolt lze nařetězit („daisy-chain“) jeden monitor a šest dalších zařízení, ty pak pochopitelně budou sdílet celkovou datovou propustnost Thunderboltu. Nevíme zatím jak u ostatních, případně jestli se toto vůbec bude lišit, ale Gigabyte také udává, že skrze toto rozhraní, tedy onen miniDisplayPort konektor, lze dodávat až 10 W. U Gigabyte čekejme na rozjezd minimálně několik modelů na bázi Intel Z77.

    MSI

    link

    Řešení na bázi základní desky MSI Z77A-GD80 již u kolegů z AnandTechu proběhlo testy a nevypadá to vůbec špatně. Vedle Thunderboltu zde AnandTech ukázal v akci i vše další podstatné, tedy technologii Lucid Virtu umožňující nasadit dedikovanou výkonnou grafiku, a přesto vše k systému připojit jen skrze onen Thunderbolt.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Monitor je totiž v takovéto konfiguraci připojen k systému spolu s pevnými disky skrze Thunderbolt přímo na integrované GPU v procesoru Intel. Toto GPU ale samozřejmě nerenderuje náročné hry, v takovém případě předá práci dedikované grafické kartě, ta vše oddře a i GPU Intelu si jen slízává výsledek z jejího framebufferu. Takto vypadá toto vysoce elegantní řešení v celé své kráse v akci a v tu chvíli člověk teprve docení schopnost Radeonů HD 7000 v případě kompletní nečinnosti srazit svoji spotřebu k nule. Dedikovaná grafika, ostatně jak plyne z fotografie, pak není k žádnému monitoru vůbec nijak připojena, ani by sama o sobě výstupy nepotřebovala.

    Pokud si mohu takto brzy tipnout, tak právě tato kombinace rychlého Thunderboltu spolu s uvedeným grafickým řešením, která u mě momentálně aspiruje na technologickou jedničku pro desktopy roku 2012, nebude do konce roku už ničím překonána. Nic to ale nemění na faktu, že nevěřím, že Thunderbolt stihne něco jiného než osud FireWire versus USB 2.0, tentokrát pochopitelně versus USB 3.0. Thunderbolt bude stejně tak specializované rozhraní pro ty, kteří vědí jak jej využít, zatímco USB 3.0 „bude kralovat masám“.

    Nvidia představila „Velkého Keplera“, přijde v Q4/2012

    link

    Když už jsme naťukli ty Keplery od Nvidie, podívejme se v rychlosti i na plnohodnotný Kepler. Nvidia má za sebou svou tradiční akci GPU Technology Conference a tentokrát vedle Tesla karty na bázi GeForce GTX 680, resp. GTX 690, představila, byť zatím jen papírově, i plnohodnotného Keplera postaveného na GPU se 7,1 miliardami tranzistorů. Ale protože přijde na trh až koncem roku, odbudeme si nejdříve ty současné Keplery.

    Hardwarové novinky

    Keplerová rodina Tesla karet začíná s dual-GPU modelem K10. Ten není ničím jiným než variací na GPU GK104 z GeForce GTX 680, zde tedy v duálním provedení jako na GTX 690. Karta je primárně cílena na extrémní nasazení tam, kde je potřeba výkon jen a pouze v single-precision. Double-precision sice také umí, ale protože staví na herním GPU, její výkon je v takové situaci doslova zoufalý až tragický. Pokud tedy nepotřebujete double-precision a víte, že jej potřebovat nebudete, Tesla K10 je zde, nabízí 2×2 GB paměti a celkem 3072 CUDA procesorů.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Pokud ale double-precision vyžadujete, buď zůstaňte u karet na bázi GeForce GTX 500, tedy například na Tesle 2090, nebo počkejte do konce roku na kartu Tesla K20. Její GPU se 7 miliardami tranzistorů je zatím částečně opředeno tajemstvím, ale něco se ví. Samozřejmostí je 28nm výroba u TSMC, nic jiného nepřipadá v úvahu. Z die-shotu GPU, kde je vidět 15 výpočetních bloků, se předpokládá 2688 aktivních CUDA jader z celkových 2880, takt někde poblíž 1 GHz a hodně rychlé GDDR5 paměti. Odhady TDP jsou něco, do čeho je lepší se v tuto chvíli raději nepouštět, Nvidia si samozřejmě nemůže dovolit ustřelit někam nahoru, protože tyhle karty potřebuje prodávat do superpočítačů a výpočetních rackových modulů.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Nová architektura podporuje efektivnější zpracování úloh, ať již díky technologii Hyper-Q (32 simultánních úloh v rámci výpočetního bloku) či Dynamickému paralelismu, kde si jednotlivé běžící GPU kernely už samy umí vytvářet potřebné potomky, aniž by tím obtěžovaly hlavní CPU. Nvidii se tak podařilo dosáhnout daleko lepšího vytížení celého systému, kdy zejména právě tohle superrychlé a flexibilní GPU nebude muset tak často (tedy téměř vůbec) čekat, až mu hlavní CPU předchroustá jeho data/úlohy.

    K novým Teslám se váže i testovací verze CUDA SDK 5, která je k dispozici registrovaným vývojářům.

    Otázkou je, jaké to bude s dostupností karet na bázi GPU GK110 (Tesla K20), tedy zejména karet Quadro a případných GeForce. Pokud má Nvidia uloven, případně se jí podaří ulovit, nějaký velký kšeft na dodávku těchto karet pro superpočítač(e), pak bude pochopitelně primárně saturovat tento trh a na retail se dostane později. Ostatně GeForce GTX 680 a GTX 690 jsou vůči konkurenci zcela srovnatelné a Nvidii tak zatím nic netlačí do toho, aby svá největší a výrobně nejnáročnější (tudíž s ohledem na nižší výtěžnost výroby, zejména nyní v počátcích 28nm éry), plýtvala v retailu, kde za ně dostane zaplaceno podstatně méně (GeForce jsou vůči svým Quadro/Tesla ekvivalentům několikanásobně levnější, byť nemají ani zdaleka takovou zákaznickou podporu ze strany Nvidie).

    Také se můžete v klidu podívat na 100minutové vystoupení šéfa Nvidie, Jen-Hsun Huanga.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    25.5.2012 11:05 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel Thunderbolt míří do PC světa
    stillborn
    25.5.2012 22:26 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel Thunderbolt míří do PC světa
    Takze Thunderbolt umi nativne PCIe? Zkoumal uz nekdo bezpecnostni otazky s tim spojene? Taky pres to pujde snadno nahackovat pocitac jako u Firewire?
    27.5.2012 15:54 i6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Intel Thunderbolt míří do PC světa
    Jo, taky mě ten odstaveček "stihne thunderbolt stejný osud jako firewire" k takové myšlence motivoval.

    Můžeš si k němu připojit PCIe firewire řadič, ne?
    Víc děr netřeba :P Ikdyž se jistě najdou.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.