abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 700 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: Nejlevnější přehrávač pro Blu-ray 4k se jmenuje Xbox One S

    3. 9. 2016 | David Ježek | Hardware | 2526×

    Kdo se chce vézt na vlně filmů ve 4k / UltraHD, ten aktuálně (vedle plateb za streamovací služby typu Netflix) řeší velmi vysoké ceny přehrávačů. Řešení trochu netradiční nemá nikdo jiný než Microsoft, jehož nová verze herní konzole disponuje příslušnou mechanikou i GPU schopným daný formát dekódovat, a to za cenu nižší než u přehrávačů, které ani jako herní konzole sloužit nemohou. Vedle Xboxu One S se dále podíváme na chystanou 10nm výrobu u Intelu, nové NAND flash čipy Toshiby a co společnost Nvidia mění v oblasti výroby svých GPU.

    Intel spustí maloobjemovou 10nm výrobu již za několik týdnů

    Krátce se ještě vrátíme k tématu, které navazuje na předchozí speciál Hardwarových novinek. Intel totiž pole posledních dostupných informací spustí výrobu 10nm FinFET procesem už nyní na počátku podzimu. To sice představuje určitý skluz oproti dávnějším optimistickým plánům, ale buďme rádi alespoň za to.

    Aktuálně se to má tak, že zpočátku půjde o zkušební malosériovou výrobu vzorků, na kterých se odladí poslední detaily, aby bylo vše připraveno pro velký rozjezd nových linek. Připomeňme, že ač měla být aktuálně dostupná procesorová generace Skylake tou poslední 14nm, Intel do roadmapy vřadil ještě 14nm Kaby Lake a hovoří se také o dalším mezistupni, 14nm Coffee Lake. To ale neznamená, že nebude existovat určitý souběh technologií, ostatně jako dnes, kdy je stále v prodeji i 22nm Haswell Refresh, případně první 14nm generace v podobě procesorů Broadwell-E. Nejnověji nyní pouze víme, že 14nm Kaby Lake už je z továren Intelu expedován, bez bližšího upřesnění objemů výroby a určení čipů. Jen bláhový optimista by si však vsadil na uvedení 10nm Cannonlake podle někdejších roadmap. Vsadit si ale můžeme na to, že nejprve se tyto procesory objeví v mobilním, resp. ultramobilním segmentu.

    Toshiba zvýšila počet NAND flash die v jednom pouzdře na 64

    Toshiba nedávno (ve spolupráci se SanDiskem, tedy dnes Western Digital) povýšila svoji výrobu vrstvených NAND flash čipů z 48 na 64 vrstev, a to logicky znamená jediné. Kapacita NAND flash čipů tohoto výrobce může vzrůst o jednu třetinu jak bez nového výrobního procesu (aktuálně Toshiba umí 15nm), tak bez více bitů v buňce (SLC, MLC, TLC a výhledově QLC). Ruku v ruce s těmito novými vrstvenými čipy (které Toshiba označuje BiCS) přichází nová SSD solidních kapacit v miniaturních form factorech typu M.2

    Nová řada SSD BG byla představena před několika dny v Kalifornii na Flash Memory Summitu 2016. Nabízí miniaturní SSD o velikosti kartičky pouhých 16×20 mm (formát M.2 1620) s kapacitami 128 a 256 GB a dále větší kartičku M.2 2230 (délka 30 mm) o kapacitě 512 GB. Řadič SSD podporuje jak PCI Express 3.0, tak protokol NVM Express, rychlosti tedy budou velmi vysoké. Použité čipy jsou technologie TLC, tedy té s nejnižší životností uchovávající 3 bity v buňce. Zkušební vzorky už dostávají partneři Toshiby a sériová výroba se rozeběhne v posledním kvartálu tohoto roku.

    S ohledem na to, že se množí informace o tom, že by nový iPhone 7 měl nabídnou velikost úložiště 32 GB, 128 GB a zejména 256 GB, lze předpokládat, že v jeho útrobách bude právě nějaký takovýto mnohovrstvý NAND flash čip, možná přímo od Toshiby. Teoreticky je možné, že na bázi těchto čipů někdo jiný riskne více a uvede smartphone s kapacitou 512 GB (neboť 256GB Android smartphone existoval už před těmito novými čipy).

    HWN

    Vylepšený Xbox One S je nejlevnější UltraHD Blu-ray přehrávač

    On to už vlastně není paradox, protože PlayStation 3 byla ve své době také velmi sympatickým Blu-ray přehrávačem, ke kterému člověk navíc získal víceméně bezplatně i slušnou herní konzoli, nicméně vtipné je to i nyní ve 4k éře. Zatímco standardní UltraHD Blu-ray přehrávače stojí hodně velké peníze (což – přiznejme si – platí i pro 4k filmy na 12cm plackách), Xbox One S dostal cenovku 299 dolarů. Za ni zákazník získá vylepšenou herní konzoli s vyšším výkonem, postavenou kolem x86 APU od AMD (vyráběného 16nm FinFET procesem u TSMC) a doplněnou o BDXL mechaniku a podporu přehrávání a dekódování 4k filmů ve formátu H.265 / HDR, který UltraHD Blu-ray využívá.

    Zatímco z hlediska herního výkonu rozhodně ani Xbox One S neaspiruje na plynulé hraní ve 4k (výkon APU vzrostl oproti originálnímu Xboxu One o necelých 10 %, což na 4× větší rozlišení nestačí), je zde společně s HDMI 2.0 výstupem s podporou HDCP 2.2 vše potřebné pro filmy, které často byly nově remasterovány pro 4k formát. Pouze si v tomto kontextu dovolím doplnit ne úplně hardwarovou věc: u Blu-ray filmů je potřeba rozlišovat tři druhy disků. Ten první klasický s maximálně 1920×1080 záznamem, ten nový, tedy filmy v rozlišení 3840×něco (2160 maximálně) a také mezistupeň v podobě disků „Mastered in 4k“, které sice studia nově remasterovala, ale film je na nich opět nejvíce jen v 1920×1080. Obvykle to poznáte podle cenovky, aktuálně „Mastered in 4K“ filmy stojí cca 399 Kč, zatímco plné UltraHD Blu-ray filmy typicky přes 700 Kč (a je jich zatím opravdu velmi málo).

    Každopádně i cenová výhodnost nového Xbox One S z hlediska přehrávání 4k filmů stojí za tím, že je po něm obrovská poptávka, kterou Microsoft nestíhá uspokojovat. Otázkou je, jestli jde přímo o problém Microsoftu, nebo kupříkladu nedostatku určitých komponent (od 14nm APU AMD, přes BDXL mechaniky či lasery v nich až po cokoli dalšího).

    HWN

    Nvidia kromě 16nm u TSMC použije i 14nm výrobu u Samsungu

    Přestože 16nm FinFET proces u TSMC je aktuálně asi nejlepší pro velká komplexní a vysoko taktovaná GPU – díky čemuž mohla Nvidia představit hi-end modely nové řady GeForce dřív, než to udělá AMD využívající 14nm FinFET výrobu u Samsungu – neznamená to, že by právě výroba u Samsungu nebyla vhodná pro nižší typy GPU. AMD to prokazuje s řadou Polaris, která se velmi povedla a i Nvidia výrobní linky Samsungu nakonec využije. V tuto chvíli není známo, jestli půjde o grafické čipy pro desktopy/notebooky, nebo o ARM SoC řady Tegra, nabízí se možnost obého. Asi ale nelze očekávat, že by Nvidia využila Samsung nějak výrazněji; je dobře zakotvena u TSMC a jeho výrobní procesy potřebuje pro čipy, které jí – na rozdíl od ARMů – vydělávají velké peníze, tedy pro velké karty typu Tesla, Quadro a částečně i vyšší modely GeForce.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Jendа avatar 4.9.2016 20:53 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Nejlevnější přehrávač pro Blu-ray 4k se jmenuje Xbox One S
    Kdo se chce vézt na vlně filmů ve 4k / UltraHD, ten aktuálně řeší velmi vysoké ceny přehrávačů.
    A normální počítač použít nejde?
    pushkin avatar 4.9.2016 21:54 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Nejlevnější přehrávač pro Blu-ray 4k se jmenuje Xbox One S
    <spekulace> Možná ne, kvůli DRM... </spekulace>
    5.9.2016 10:34 BUFU
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Nejlevnější přehrávač pro Blu-ray 4k se jmenuje Xbox One S
    Teď jsem na nějakym blu-ray fóru při hledání seznamu filmů ve 4K (BTW třeba Ghostbusters vypadají ve 4K naprosto žalostně, ale to může bejt taky jinym barevnym prostorem nebo tak) našel i informaci o tom, že je potřeba mít dokonce i jinou mechaniku...
    6.9.2016 03:16 Ovocníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Nejlevnější přehrávač pro Blu-ray 4k se jmenuje Xbox One S
    Jinou meachniku rozhodně, média mají větší kapacitu a můžou mít až tři vrstvy, což je dobře kvůli kvalitě (čím větší bitrate tím líp), i když zamrzí kvůli nekompatibiltě.

    PC by asi mohlo fungovat, pakliže má monitor připojenej do grafiky přes HDMI 2.0 a oboje podporuje HDCP 2.2. Teda za předpokladu, že někdo začne prodávat softwarovej přehrávač pro Windows. To není tak nutná věc, jak to může vypadat. SW přehrávače byly hlvním zdrojem průlomů doochrany blurayů první generace, takže je možné, že tentokrát jim nebudou ochotní dávat licence.

    Pokud něco takového nastane, tak bude možná potřeba počkat až na případné prolomení ochrany...
    6.9.2016 13:19 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Nejlevnější přehrávač pro Blu-ray 4k se jmenuje Xbox One S
    Pokud nebude přehrávač ani pro Windows, do výroby (a hlavně nákupu) mechanik se nikdo moc nepohrne.
    6.9.2016 18:59 Ovocníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Nejlevnější přehrávač pro Blu-ray 4k se jmenuje Xbox One S
    Teď jsem trošku koukal a zdá se, že CyberLink by něco chtěl mít a ty mechaniky snad už jsou: http://forum.cyberlink.com/forum/posts/list/48353.page;jsessionid=FF13C95764EC0F6B7E06B575260F7ADE

    Tak snad přehrávače budou, protože jinak by to fakt bylo až absurdní. Ale holt těm vlastníků copyrightů v tom potenciálně jede dost peněz, takže holt opatrnost bude asi značná, viz to jak 4K streaming byl dlouho nebo ještě snad je jen do televizí a podobnejch krabičkovejch blbostí, kde ty firmy víc věří, že DRM vydrží, nebo že vydrží dýl.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.