abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 3
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 30
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 796 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: výrobci SSD svorně hovoří o 100TB kapacitě

    12. 9. 2016 | David Ježek | Hardware | 3640×

    Hustota tranzistorů na čipech nám roste velice rychle a mezi prvními jednoduššími typy na výrobu jsou vždy NAND flash paměti. Spolu se zmenšujícími se tranzistory a přidáváním bitů do buněk tak rostoucí kapacita přivádí reálně na trh SSD o desítkách TB a výhledově se můžeme těšit na 100TB a větší SSD, neb o nich hovoří všichni významní výrobci. Čekají nás ale samozřejmě i další témata.

    Samsung představil 32TB SSD a zmiňuje 100 TB kapacitu

    Tradiční akce Flash Memory Summit obvykle přináší spoustu zajímavých novinek v oblasti NAND flash pamětí a ani letos tomu v kalifornské Santa Claře nebylo jinak. Vezměme to popořadě a připomeňme, kterak jihokorejský Samsung relativně nedávno uvedl na trh 15,36TB SSD pro servery. Firma v poslední době ve výrobě vrstvených NAND flash čipů (kterým říká V-NAND) více investuje do vývoje dalšího zvýšení počtu vrstev v čipu a současně také ve vylepšování vícebitových technologií, aktuálně převážně TLC. Nové SSD s v podstatě dvojnásobnou kapacitou je tak logickým vyústěním snah v oblasti vrstvení, kde Samsung disponuje 64vrstvými čipy. Rozhraní je typu SAS, fyzické provedení je 2,5palcový disk s výškou těla 12 mm, tedy ideální řešení pro servery. To je ale pouze další krok na dlouhém pochodu. Již nyní zástupci firmy hovoří o 100TB SSD, která by technicky mohli realizovat již dnes, kdyby zvolil provedení 3,5palcového disku. Lze předpokládat, že během roku-dvou se dočkáme nejméně 64TB SSD Samsung v 2,5palcovém šasi a další mety budou následovat spolu s rostoucím počtem NAND flash die (72 / 80 či rovnou 96 až 128?) a zmenšujícími se tranzistory (Samsung nyní disponuje odladěnou 14nm FinFET výrobou a dokončuje 10nm proces).

    HWN

    Seagate ukázal prototyp 60TB 3,5" SSD a hovoří o 100TB

    V kontextu Samsungova reálného produktu vypadá Seagate jako až druhý v pořadí, nicméně v jeho případě je pro změnu zajímavé to, že se pouští do většího form factoru a logicky také do většího počtu NAND flash čipů, které jeho SSD řadič obhospodařuje. Na stejném Flash Memory Summitu tak vedle třeba 8TB NVMe SSD byl k vidění i SAS prototyp s kapacitou 60 TB. Kapacita je dána tím, že v tuto chvíli nejsou na trhu kapacitně vyšší NAND flash čipy. Seagate uvádí, že jeho architektura řadiče je velmi flexibilní, takže lze předpokládat, že jakmile se dostane k budoucím dvojnásobně velkým čipům, bude schopen ukázat 120TB SSD. A tak dále. Reálná dostupnost finálního 60TB produktu je očekávána ale až v příštím roce. A jelikož se SAS úložiště musí vejít do určitých limitů odběru / tepelného vyzařování, Seagate explicitně vyzdvihuje, že se dostal na poměr 4 TB / 1 W, tedy celé toto SSD by nemělo konzumovat více než 15 W.

    HWN

    I Toshiba míří ke 100TB SSD, nadále pracuje na QLC čipech

    A ještě do třetice Flash Memory Summit 2016. Japonská Toshiba, u níž byla technologie NAND flash před několika desetiletími uvedena v život, pokračuje ve vývoji NAND flash čipů uchovávajících v paměťových buňkách 4 bity, tedy 16 hodnot napětí. Z vývoje, který nastiňují SLC → MLC → TLC čipy, vyplývá, že s garantovaným počtem P/E cyklů u QLC čipů to nebude slavné, nicméně při extrémní kapacitě a cílení na úlohy, kde výrazně převažuje čtení nad zápisem, mohou taková SSD najít svého zákazníka celkem bez problémů. Jednoho opravdu velkého už Toshiba získala, na vývoji SSD s QLC čipy s ní spolupracuje samotný Facebook, který ve svém datovém universu nasazuje flexibilně v několika úrovních vše možné, od supertenkých BDXL disků pro cold storage, až právě po velice rychlá SSD v různých úrovních cache a storage. Lze tedy předpokládat, že pokud Samsung i Seagate dovedou jít na desítky TB už dnes s nejhůře TLC čipy, je v teoretických možnostech Toshiby nabídnout výhledově 100TB kapacitu jak v 3,5palcovém, tak 2,5palcovém form factoru. Jedinou ošemetnou otázkou je právě ona životnost v počtu cyklů zápisu buněk. O tom se ale zpráva více nezmiňuje.

    Obecně ale pro všechna výše zmíněná SSD všech hlavních výrobců platí, že je stále více a více omezuje nízká propustnost SAS rozhraní, která aktuálně typicky v serverech nabízí 12,0 Gbit/s s tím, že ve vývoji byla/je 24,0Gbit/s verze, nově označovaná jako 22,5Gbit/s s plánovanou dostupností finální verze v roce 2017.

    HWN HWN HWN

    Nový low-end od Nikonu se jmenuje D3400

    Nejnižší model klasické digitální zrcadlovky Nikon nyní povyšuje na typ D3400. D3300 se tak stává minulostí, oproti ní nový nástupce přidává výrazně lepší správu napájení a větší akumulátor, takže místo 700 snímků nafotíte na jedno nabití 1200 snímků (měřeno standardní metodikou CIPA). Co chybí z dnes obvyklé moderní výbavy, je Wi-Fi, namísto toho umí D3400 komunikovat s chytrými zařízeními skrze Bluetooth Low Energy.

    Ale k věci, snímač je stále 25megapixelový s efektivně využívaným rozlišením 6000×4000. Procesor EXPEED 4 stojí jak za 12bit RAW podporou, tak třeba „pouze“ 1080/60p videem s mono zvukem. ISO nabízí rozsah 100 až 25600, autofocus 11 bodů a je zde pevný třípalcový displej s rozlišením 921k bodů (640×480). Hledáček je zrcátkový s 95% pokrytím a 0,85× zvětšením, závěrka má nejkratší čas 1/4000 a rychlost přístroje je 5 fps. Používány jsou SD karty, to vše v rozměrech 124 × 98 × 76 mm a hmotnosti 395 g. Tedy nic, co by vybočovalo z nikoního low-endu, na druhou stranu zamrzí ten mono zvuk u videa, případně ty, kdož znají Pentax, také menší hledáček. Tělo je párováno v kitech s novými objektivy s krokovým motorkem, a sice AF-P DX Nikkor 18-55mm F3.5-5.6G VR, případně 18-105 a 18-55 + 70-300, vše VR i non-VR verze.

    HWN

    Mobilní Pascal od Nvidie se takřka shoduje s desktopovým

    Celkem dobře už můžeme pochopit, proč Nvidia u 16nm FinFET generace grafik upustila od písmenka „M“ v názvu mobilních grafik. Jak GeForce GTX 1060, tak GTX 1070 a GTX 1080 se v mobilní verzi téměř shodují s desktopovými kartami. Obecně platí, že jsou taktovány zhruba o 50 až 100 MHz níže (na hodnotách kolem 1,5 GHz), ale paměti nesou stejně a lze tak vyvozovat, že kromě mírně nižších maximálních frekvencí zde bude jen agresivnější řízení parametrů za účelem udržení vhodných provozních teplot. Vlastně v jedné věci bych se měl ještě opravit, mobilní verze GeForce GTX 1070 nese dokonce víc CUDA jednotek než desktopová (2048 oproti 1920), čímž de facto kompenzuje ony nižší takty. Není jasné, nakolik u této nové generace jde o výběrové čipy, či obecně až překvapivě dobrou kvalitu výrobního procesu u TSMC, nicméně tohle je generace grafik, která jako první jasně ukazuje, že i do notebooků se dá vměstnat výkon srovnatelný s desktopy.

    HWN

           

    Hodnocení: 67 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    12.9.2016 08:16 nic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobci SSD svorně hovoří o 100TB kapacitě
    Nesmysl k ničemu. Než ty terabajty někdo zaplní do konce, tak ty počáteční kvůli leakům nábojů v buňkách už dávno "zapomenou", co tam bylo uloženo. Navíc z toho tak nějak čuchám, že výrobci spoléhají právě na to, že "to snad nikdy nikdo pořádně nezaplní" (mluvím teda o běžném desktopovém použití, servery velikosti YT asi nemá každej druhej).
    Václav 12.9.2016 10:47 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobci SSD svorně hovoří o 100TB kapacitě
    Ta výdrž dat na odpojeném SSD by mě zajímala, máš k tomu něco?

    Jinak by mě fakt zajímal magor který si koupí šíleně drahý 60TB SAS disk do desktopu. Pochopitelně to je určené pro servery (možná ještě užítí ve workstation na střih 4K filmů a podobně si dovedu představit, ale to taky nedělá každej druhej)
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    12.9.2016 11:34 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobci SSD svorně hovoří o 100TB kapacitě
    +-5 let, pokud mas v supleti 5 let hozenej magnetickej disk, tak nejspis data na nem uz davno nepotrebujes.

    BTW: Ono to zas tak silene drahy bejt nemuze, bude to stat IMO +- stejne, jako kdyz totez poskladas v discich. Pocitej s tim, ze do SASu ti "oficielne" aktualne dodaji max 2TB => takovy 50 diskovy pole, coz je za rekneme 1M, takze pokud to bude stat 1M a min (a to podle me stat nebude, spis tak 1/4), tak je to vlastne levny.

    Na strihani to prave moc nebude, kvuli nizkym prepisum, spis jako velkokapacitni odkladiste. Defakto vymenis rekneme 8Ucek za 2 SSD ;D.
    12.9.2016 13:40 yada
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobci SSD svorně hovoří o 100TB kapacitě
    "velkokapacitni odkladiste"

    Eh ? odkladiste ? Co by jste chtel skladovat na SSD, a jak dlouho ? Uz jen z hlediska ceny je naprosty nesmysl pouzivat jakekoliv SSD jako odkladiste na cokoliv...

    Tohle bude mit smysl spis jako ZFS cache, nebo Postgres WAL, a podobni vecicky.
    12.9.2016 17:06 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobci SSD svorně hovoří o 100TB kapacitě
    A umis ty tatare cist? To ssd bude MNOHEM levnejsi nez stejna kapacita v discich. Pouzivat TOTO na cache muze leda magor, na to se pouziva SLC.
    12.9.2016 17:16 nyan | blog: Freudian_slip
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobci SSD svorně hovoří o 100TB kapacitě
    MNOHEM levnejsi nez stejna kapacita v discich
    Ja umim cist, a ty zjevne umis snit. Klidne sni dal.
    12.9.2016 17:46 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobci SSD svorně hovoří o 100TB kapacitě
    To vizejo ... to je tak kdyz na web lezou negramoti ...

    https://www.cdw.com/shop/products/Samsung-PM1633a-MZILS15THMLS-solid-state-drive-15.36-TB-SAS-12Gb-s/4079174.aspx

    Bezna cena je samo 1/2. Takze za nejakych 5k, coz je rekneme +- 100kKc ... k smichu, beru obratem. Mam tu starsi pole ve kterym sou dve stovky (100GB) ... kazda za 100k. Dvojnasobna kapacita (tedy tech avizovanych 30TB) bude stat mozna o 50% vic, kdovi jestli. 100TB by dneska stalo prave tech 1/4M ... dneska, za 2 roky kdyz to vydaj bude stat tech +- 100 - 150k.

    Z toho se vyrobci poli pomerne podelaj, protoze zlaty casy kdy i maly firme prodali dve police ... koncej.

    Pro tvoji informaci, nejlevnejsi jednopolicovy pole plny disku s rekneme 20 diskama ... bude stat tak od 300k (bez supportu). A dostanes z toho smesnych 2k IOps. V nejlepsim pripade. Kapacita bude pak +- odpovidat tomu jednomu ssd, v zavislosti na konfiguraci.
    12.9.2016 23:44 nic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobci SSD svorně hovoří o 100TB kapacitě
    Takže lidstvo postupně při svý blbosti přestane vyrábět plotnový disky protože se nevyplatěj, a jelikož SSD při nezapisování chcípaj na leakage (jen záznam) nebo při používání na ojetí hradla a následnej zvětšenej leakage (to už si vezme do křemíkovýho nebe i buňky, a tím postupně i SSD), tak ten Internet nakonec vyhnije postupně sám i bez kriminalizování linků :-D Jdu si zkusit jestli ještě umím psát na papír, a pro jistotu se podívám i po dlátu a kladívku :-D
    Bystroushaak avatar 13.9.2016 13:24 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobci SSD svorně hovoří o 100TB kapacitě
    Dobrá slippery slope. Zapoměl jsi ještě konec světa, smrt a hlad.
    13.9.2016 13:55 nic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobci SSD svorně hovoří o 100TB kapacitě
    Jj... ty nemáš rád nadsázku? Zkratka "NRAM" tě dostatečně uklidní a navrátí ti ztracené "jistoty desetinásobku"?
    13.9.2016 14:52 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobci SSD svorně hovoří o 100TB kapacitě
    Jenze plotnovy disky uz sou mrtvola. Jejich kapacita za poslednich nejmin 5 let se ani nehla, koncis nekde mezi 6-8TB/disk. Je to (minimalne v korporatu) zdaleka nejporuchovejsi komponenta vubec. A nevim jak ty, ale normalne lidi nekde mezi 5-10lety obmenej veskerou elektroniku a prekvapive, data si prevazne berou sebou.

    Mas ve svym aktualnim PC disketovku? Natoz velkou? A co teprve 8" plachty ... a hromada dalsich a dalsich ulozist, ktery tu byly par let a je po nich veta.
    13.9.2016 19:15 nic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobci SSD svorně hovoří o 100TB kapacitě
    Pravda, ale mnoha lidem to tak bude vyhovovat, takže pořád tak nějak tajně doufám, že se pevné disky v určitých oblastech budou pořád z nějakého důvodu vyplácet, byť budou třeba malinko dražší (cena nemusí být jediný důvod).

    Co se týče mě, tak trochu nastíním - zrovna dneska mě přišly objednané MHB8080A a všechny své počítače, které jsem kdy vlastnil, vlastním stále (začínal jsem na 286; kromě jednoho K6-400, ten jsem tedy prodal a dodneška si to vyčítám, páč jsem v něm měl Voodoo 2).
    15.9.2016 08:58 daemon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobci SSD svorně hovoří o 100TB kapacitě
    Jsme na tom podobně. ;-) Ale na co - proboha - MHB8080A? Jako jo, já si taky po chvilkách bastlím 8bit mikropočítač, ale mám v tom Z80/Z180. Ze svých počítačů jsem nikdy nic nevyhodil, mám těch věcí uskladněných mnoho beden. A z různých zdrojů průběžně věci ještě dokupuji.
    15.9.2016 15:57 nic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobci SSD svorně hovoří o 100TB kapacitě
    Byla to origoš Tesla, pět kusů za výbornou cenu v aukci. V některých svých československých osmibitech mám OEM Tungsramy, chtěl jsem je nahradit (s těma OEMkovýma o něco rychleji odchází MH8224). Se Z80 taky bastlím ;-)
    15.9.2016 13:16 petko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobci SSD svorně hovoří o 100TB kapacitě
    Na cache v raidoch sa pouziva mram a ssd je imho slepa ulicka. Intel, micron, ibm aj samsung, vsetci vyvijaju inu technologiu (mram, pcm, xpoint), lebo ssd je naprd. Len ked uz tie fabriky postavili, tak nech aj nieco zarobia.
    12.9.2016 23:24 nic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobci SSD svorně hovoří o 100TB kapacitě
    Vidíš, a já zrovna předevčírem vytáhnul 7 let starej 80GB Seagate ST380011A co jsem měl ještě v Tualatinu, a kterej byl celou tu dobu navíc uskladněnej v ne úplně nejlepších podmínkách (zahradní domek, takže venkovní teploty a vlhkost, jen na něj nepršelo). Fungoval, a data tam byly.
    12.9.2016 23:29 nic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobci SSD svorně hovoří o 100TB kapacitě
    To je známá věc, je to vlastnost přímo těch paměťových buněk. Navíc čím novější technologie a menší litografie, tím je tenhle jev silnější (doba uložení se zkracuje). Hledej "nand cell leakage", najdeš toho o tom tuny.
    12.9.2016 15:57 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobci SSD svorně hovoří o 100TB kapacitě
    Holt bude muset bejt zaplej.
    12.9.2016 23:19 nic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobci SSD svorně hovoří o 100TB kapacitě
    A to je tak nějak úplně jedno, on se ten "gate kondík" postupně vybije přes substrát tak jako tak. Nabíjí se jenom při zápisu.
    13.9.2016 07:33 Buchta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobci SSD svorně hovoří o 100TB kapacitě
    No to právě jedno není. SSD řadiče na pozadí v době nečinosti periodicky kontrolují stav dat a v případě problému je znovu zapisují. Takže stačí jen napájení a data tam vydrží.
    13.9.2016 13:52 nic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobci SSD svorně hovoří o 100TB kapacitě
    Takže ty buňky vlastně taky opotřebovávají. Opravdu "úžasná" technologie. Kdyby se radši trochu zasnažili a přešli už konečně na NRAM, tak se tu nemusíme dohadovat nad kravinama. Pro mě zatím vítězí plotnovej disk, mám rád spolehlivost i v dlouhodobém výhledu a možnost záchrany "kdyby náhodou".
    14.9.2016 03:16 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobci SSD svorně hovoří o 100TB kapacitě
    Tak i blbá EPROM (a první EEPROM) měly tak 100 zápisů, takže pokud refresheš jeden blok jednou za 5 let, tak ti to vydrží skoro 500 let ;-).
    14.9.2016 14:49 nic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobci SSD svorně hovoří o 100TB kapacitě
    Jj, dík za výpočet, ten bych určitě nezvládl ;-) Chtěl jsem tím hlavně vyjádřit, že mě celá ta technologie příjde jako škrabání se pravou rukou za levým uchem.

    Až se rozšíří uhlíkový nanotrubičky, tak (tedy podle toho co slibují) to má být úplně o něčem jiným. Doufám že někde něco nepřehlédli a bude to jak říkají.
    14.9.2016 17:49 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobci SSD svorně hovoří o 100TB kapacitě
    Ta technologie ... prinesla narust IOps o minimalne 3 rady ... a ted i narust kapacity o aktualne rad, pricemz potencial sou mozna klidne i ty 3 rady taky.

    Cenou za to je rekneme omezena zivotnost. Jenze kdybys na magnetickou plotnu naladoval data o stejny hustote, tak ta zivotnost tech dat na ty plotne nebude o nic vetsi. Ovsem rychlost bude jeste o 3 rady horsi nez u aktualnich disku. Di se podivat na ten "archive" seagate.

    Uvedom si, ze se proste atakuje velikost jednotlivych atomu, a udrzeni neceho tak malyho v nejakym stavu dlouhobe je zkratka problem. A je uplne jedno, jestli ten stav bude elektrickej nebo magnetickej, protoze na tyhle urovni to splyne.

    Vem hypotetickou variantu, ze budes mit SSD, ktery bude mit zivotnost jednoho prepisu, ale kapacitu rekneme 1PB. Pritom to bude mit velikost 2,5" disku nebo podobu USB flashky a cena bude v radu maximalne jednotek tisicikorun. Beru, i kdyz to vydrzi rekneme tech 5 let, tak si holt kazdejch 5 let koupim novy, prepalim na to vsechny svoje data ... a i pri 8K a velikosti filmu 1TB se mi na to vejde tisicovka filmu, coz mi neprijde zas tak spatny.

    Vypaloval si CD/DVD/...? To taky vydrzelo jen jeden zapis (az na spesl media), a zivotnost pro cteni to taky melo (realne) tak 5 let. Ovsem rychlost ... tragicka, o IOps ani nemluve. A film se ti na to vesel jeden, pripadne mozna tak 5 v SD.
    14.9.2016 17:52 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobci SSD svorně hovoří o 100TB kapacitě
    Edit: Jo a data ktery se budou menit budes proste drzet v RAM ... nejakej kondenzator by to mel udrzet v principu i mesice. Dneska mam ve svym desktopu 32GB ... ve svym desktopu z roku 1995 sem mel .. gigantikej a nevyuzitelnej disk ... 1,6GB velkej. Takze by se mi veskerej jeho obsah do soucasny RAM vesel 20x.
    14.9.2016 21:45 nic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobci SSD svorně hovoří o 100TB kapacitě
    Pořád jsi úplně neakceptoval podstatu sdělení: Ne každej na to pohlíží jako na spotřebák (i když on dneska je, co si budem nalhávat). Je mi jasný že jsem minorita a budu ještě větší, ale prostě ne všechno starý je nutně špatný. Ony se mi za to ty stroje odměňujou zase jinak.
    14.9.2016 03:14 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobci SSD svorně hovoří o 100TB kapacitě
    Přesně tak, SSD je vlastně něco jako DRAM, akorát má tak miliardkrát delší refreshe.
    12.9.2016 20:02 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: výrobci SSD svorně hovoří o 100TB kapacitě
    Když to zlevní setinové kapacity pro masu uživatelů, tak proč nepumpnout megalomany? Servery pochopitelně nebudou objemově to, co produkci takových vysokých kapacit zaplatí. Šetřit se bude prostě muset, globální finance jdou do háje.
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.