abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 5
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 33
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 806 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: Nvidia i AMD chystají obrovská next-gen GPU

    14. 11. 2014 | David Ježek | Hardware | 5591×

    Vedle připravovaných nových megačipů pro Radeony i GeForce se dnes speciálně podíváme, co se děje u Intelu a jak dopadly jeho námluvy s ARMovými výrobci v Číně.

    Obsah

    Rockchip a Spreadtrum skončí s ARMy a přejdou na výrobu CPU Intel x86

    link

    Dokonáno jest, dalo by se říci. Před časem jsme si psali o tom, že Intel v rámci boje s rostoucími ARMy a vlastně tak trochu i kvůli optimalizaci vlastních výrobních kapacit, láme dva přední čínské výrobce, aby přestali vyrábět „ten ohavný ARM“ a pustili se do krásného x86 světa. Tak se nyní stalo, Rockchip i Spreadtrum od nynějška zahajují proces přechodu výroby na x86 procesory, tedy přesněji malá SoC.

    Přechod to bude postupný, obě firmy mají ledasco nasmlouváno a nemohou jen tak ze dne na den odkopnout zakázky. V horizontu dvou až tří let ale zcela přejdou na x86. Dle slov Intelu přitom k tomu nebyli nijak tlačeni, firmě se podařilo je přesvědčit o kvalitě x86 as budoucnosti, která jim zajistí, že o odbyt jejich výrobků nebude nouze. Rockchip aktuálně vyrábí své produkty 28nm procesem u GlobalFoundries a je nad slunce jasné, že propříště hodlá nasadit 14nm FinFET technologii, na které se GlobalFoundries sjednotila se Samsungem. Procesory x86 Intel v návrhu a realizaci čínského výrobce tak do budoucna bude pro něj vyrábět bývalá výrobní divize společnosti AMD.

    Intel ani tímto novým partnerstvím nekončí. Hodlá oslovit a nabídnout x86 architekturu i dalším potenciálním partnerům, kteří dnes dělají ARM. Už před pár lety jsem s drzostí sobě vlastní hlásal, že Microsoft bude chtě-nechtě muset více přiblížit svůj svět k open-source a hle, děje se to (pravda, nenapadlo mě ani ve snu, že mu bude pro to muset šéfovat „jakýsi dosud neznámý“ pán z Indie). Stejně tak jsem předpokládal, že Intel se bude potýkat se stále větším problémem v podobě rostoucího ARMu. I to se nyní naplňuje. Dle mého není daleko doba, kdy Intel pokročí velmi blízko konceptu ARMu (tedy pouze návrh a následné licencování technologií výrobcům) či možná spíše konceptu Nvidie (návrh a vlastní výroba hi-end produktů, na kterých se skvěle rejžuje, plus později nastupující licencování dané architektury dalším subjektům).

    Zahraju si na opravdu šíleného proroka: Dle mého - pokud to antimonopolní úřady nezatrhnou - nás čeká v horizontu 10 let den, kdy AMD bude s Intelem rovnocenným partnerem ve snaze udržet x86 architekturu na co nejširším množství trhů. Budou společně vylepšovat instrukční sady x86 procesorů a dělit se o zisky a přitom paradoxně oba též využívat ARM architektury všude tam, kde se jim to bude ve vlastních výrobcích hodit. Ano, dnes tohle zní šíleně, ale to znělo open-sourcování .NET či přispívání do linuxového kernelu ze strany Microsoftu před 10 lety také. Bývaly doby, kdy Intel tvrdě držel otěže x86 a skrze licencování neumožňoval nikomu dalšímu tuto architekturu vyrábět. Dnes ji naopak nabízí světu. Není to paradox, je to pragmatismus.

    Jaká bude GeForce GTX 960

    link

    Pomalu se nám rýsují parametry nových grafických karet, které v nadcházejících měsících přijdou na trh. Tou nejbližší jistě je GeForce GTX 960, která je levnější variantou na GeForce GTX 970, resp. GTX 980. Prostě Maxwell 2.0 pro ty, kdož mají trošku hlouběji do kapsy. Nicméně doba pokročila, takže vedle vlastního GPU GM204 zde stále bude 256bitová paměťová sběrnice a 4 GB grafické paměti. Kolik bude aktivních CUDA jader či ROP jednotek, to zatím nechme koňovi. Termín uvedení této karty je zatím otázkou. Nvidia si tradičně nebude parazitovat stávající (dobíhající) karty, takže tento model čekejme až příští rok. Jestli (z hlediska ohlášení) hned na CESu, nebo až na CeBITu, toť otázka.

    A co takhle „Velký Maxwell“?

    link

    Pokud lze věřit databázi SiSoftu, pak nás čeká óbrčip GM200 s 3072 CUDA jádry a 96 ROP jednotkami, 384bitovou paměťovou sběrnicí využívající ty nejrychlejší GDDR5 paměti a prý také 12 GB paměti. To se může týkat Tesly / Quadra, nevylučoval bych v případě GeForce 6GB variantu, ale otázkou je, jaké GDDR5 čipy budou v té době na trhu a jak to bude s hraním na UltraHD monitorech, resp. na více kusech, pokud to tato grafika výkonově utáhne.

    Z hlediska výrobního procesu se spekulovalo, spekuluje a spekulovat nadále bude o všem možném. Od stávající 28nm TSMC technologie, přes 20nm ač po 16nm FinFET, jejíž rozjezd na RISC waferech prý již probíhá. Osobně si myslím, že 28 nm je méně pravděpodobné, protože GPU bude opět obrovské. Hned to vysvětlím: GM204 z GeForce GTX 970/980 má velikost 398 mm² a GM200 má být právě o polovinu větší co do počtu jednotek apod. Ano, bavíme se tedy o čipu dosažitelném 28nm technologií (řekněme o zhruba 530 až 600 mm²), který by se Nvidii v podobě karet Tesla či Quadro zaplatil, na druhou stranu není jasné, jak na tom je z hlediska výkonu v double-precision.

    Jenže druhá varianta, tedy cokoli menšího, zejména pak více pravděpodobný 16nm FinFET proces, zní také jako z říše snů. Že by TSMC hned na první dobrou zvládala čip s přibližně 8 miliardami tranzistorů a velikostí řekněme 380 až 450 mm², to by musel být malý zázrak. V tuhle chvíli si vůbec netroufám vsadit ani na jednu variantu.

    A proč ne tedy rovnou Radeon R9 390X?

    link

    Ještě víc na obláčku zatím leží příští generace Radeonů. I k ní se objevily první náznaky specifikací z jakýchsi uniklých dat a i u ní se nyní hovoří o 28nm TSMC procesu. A když už, tak se vší parádou, GPU má mít velikost 500 mm²+ a podporovat paměti typu HBM, které efektivně umožní obejít výkonnostní limit daný současnými, již bohužel nedostačujícím GDDR5 (bez ohledu na možnost taktovat je až někam k efektivně 7 GHz+). SiSoft tak hovoří o 4096bitové paměťové sběrnici (!) a celkem 4096 stream procesorech s taktem GPU zhruba 1 GHz. Toto vše je v kombinaci s hybridním chladičem ve stylu Radeonu R9 295 X2 možné na 28nm procesu dosáhnout. Jelikož mají být v oběhu již nějaké reálné vzorky, nelze předpokládat, že by takto obrovské GPU bylo vyráběno u TSMC novou 16nm FinFET technologií.

    Je to opravdu s novými GPU poměrně zamotané. Tento chaotický stav pochopitelně prospívá oběma výrobcům, jelikož jim umožňuje udržovat představu, že něco opravdu velkého je za rohem. Ano, může to platit, ale třeba jen pro profi produkty typu Quadro, Tesla, FirePro. Stejně tak to ale může znamenat, že spotřebitelské karty řad Radeon a GeForce, myšleno hi-endové modely, se reálně (a slovo reálně zdůrazňuji) na trhu objeví někdy po Computexu 2015 (koná se v červnu), nebo až na podzim. Pak bude záležet i na tom, v jakém stavu bude 16nm FinFET výroba u TSMC a jak velká GPU bude možné s ní vyrábět, případně jaká budou mít již v šuplíku ve finálním stádiu vývoje oba výrobci.

           

    Hodnocení: 67 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    14.11.2014 08:18 Honz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Nvidia i AMD chystají obrovská next-gen GPU
    Takže prognostik... Ježek na Hrad!
    14.11.2014 13:04 koudy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Nvidia i AMD chystají obrovská next-gen GPU
    Probůh NE!

    Jeden z Prognostického ústavu tam už teď je a jak to vypadá...

    I když je fakt, že si pohoršit už asi nemůžeme :)

    (naivně doufám, že Kim Čong Una by si Češi nezvolily)
    14.11.2014 14:03 ebik | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Nvidia i AMD chystají obrovská next-gen GPU
    Zapoměl si na to ho předchozího, ten byl taky z prognosťáku.
    14.11.2014 14:56 koudy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Nvidia i AMD chystají obrovská next-gen GPU
    Jo jo pravda, že by nějaká líheň?

    Ten ale jen kradl propisky, sežral ho**no šalamouna a byl to demagog.

    Ten nynější chlastá jak doga, nadává, tvrdí že se máme co učit od Číny a je to demagog. ( chtěl jsem použít v obou případech horší slovo, ale nebudu se snižovat na jejich úroveň :) )

    MŮJ poslední prezident byl Havel, ať si o něm nemyslím že byl bez chyb ( hlavně ke konci ), ale nestyděl jsem se za něj...
    14.11.2014 16:04 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Nvidia i AMD chystají obrovská next-gen GPU
    Vzhledem k tomu, že lžete a neopodstatněně urážíte, tak by pro vás to snižování na Zemanovu úroveň zjevně nebylo tak těžké.
    Quando omni flunkus moritati
    14.11.2014 16:37 koudy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Nvidia i AMD chystají obrovská next-gen GPU
    Čeho jsem se to při pátku dočkal? :D

    Jen tak pro zajímavost - co jsem kde ukradl a kde lžu? ( pokud něco tvrdíte a sám si to myslíte, není to lhaní, pouze hloupost... )
    14.11.2014 16:41 koudy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Nvidia i AMD chystají obrovská next-gen GPU
    F**k a ještě ko*ot neumím číst. :)

    Tak se omlouvám, pouze lžu, nekradu. To už je lepší, to mám snad alespoň nějakou morálku :)
    14.11.2014 18:20 koudy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Nvidia i AMD chystají obrovská next-gen GPU
    OK nebudu dělat vlny, máte pravdu jsem ten nejhorší na světě a zasloužím si trest smrti, za to že se mi nelíbí porušování lidských práv.

    Myslel jsem to samozřejmě v nadsázce, ale podle mého to co se v číně děje není v pořádku a to že pan prezident řekl "Tibet a Tchaj-Wan patří číně" také není úplně pravda.

    Já netvrdím, že bychom měly hned přestat obchodovat s Čínou, ale podporovat je v tomto směru není dobře!

    Prosím berte mě trošku s nadhledem a nadsázkou, děkuji :)
    15.11.2014 06:51 Ovoce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Nvidia i AMD chystají obrovská next-gen GPU
    Kde lže? A to ani o Klausovi neřekl, že *prokazatelně* omilostnil tuneláře :)
    15.11.2014 12:27 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Nvidia i AMD chystají obrovská next-gen GPU
    To s tou propiskou je lež, stokrát omílaná, ale to z ní nedělá pravdu.
    Quando omni flunkus moritati
    15.11.2014 12:41 Ovoce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Nvidia i AMD chystají obrovská next-gen GPU
    No, oficiální verze je taková, že mu předtím řekli, že si ji může vzít, to je sice pravda. Ale oficiální verze je taky, že Zeman měl virózu a tuhle chtěl zase upozornit na problém vulgarismů v politice.

    Naopak, v těchhle trapnejch záležitostech právě že oficiální linií nesmí bejt ta pravda... alespoň tedy za funkčního období konkrétního prasidenta.
    15.11.2014 12:42 Ovoce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Nvidia i AMD chystají obrovská next-gen GPU
    Pokud teda nemyslíte "lží" to, že šlohl péro, a ne propisku.
    the.max avatar 15.11.2014 09:33 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Nvidia i AMD chystají obrovská next-gen GPU
    To já jo. Když vyrazil někam do zahraničí, vždycky se zmatlal a zlomil si ruku nebo něco.
    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
    18.11.2014 11:06 ebik | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Nvidia i AMD chystají obrovská next-gen GPU
    Jo jo pravda, že by nějaká líheň?
    No, tak v prognosťáku, pokud měli aspoň trochu dobře prognózovat, tak museli vědět, co je špatně (jen to nesměli veřejně říkat). Takže vpodstatě jo, líheň lidí, kteří věděli proč jsme byli tam kde jsme byli i po teoretické stránce. A protože jsou to oba pánové chytří, tak měli/mají fundovaný (nikoli však nutně jediný správný) názor na to jak z toho ven a jak dnes pokračovat. No a protože jsou oba jací jsou, tak se ten svůj názor pokusili prosadit. (Jestli úspěšně nebo správně hodnotit nebudu, začlo by to další zbytečný flame).
    18.11.2014 14:42 ...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Nvidia i AMD chystají obrovská next-gen GPU
    s tim "šalamounovo"... to chce klid. spocitejte si 1+1 a vyjde vam, ze se cela taskarice okolo ocernovani dela v zajmu zahranicni politky a ekonomicke spoluprace s cinou. scenar se senilnim jedovatym dedkem se bude hodit pro omluvu situace pro ty mene bystre.
    14.11.2014 14:34 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Nvidia i AMD chystají obrovská next-gen GPU
    přispívání do linuxového kernelu ze strany Microsoftu
    Okolo toho byl akorát velký humbuk. Ve skutečnosti jenom hodili vývojářům na hlavu nějaké ovladače pro běh Linuxu pod Hyper-V, o ty ovladače se pár měsíců nikdo nestaral, takže z mainline zase vypadly.
    Quando omni flunkus moritati
    14.11.2014 16:19 Peter Fodrek | skóre: 11
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Nvidia i AMD chystají obrovská next-gen GPU
    >Zahraju si na opravdu šíleného proroka: Dle mého - pokud to antimonopolní úřady nezatrhnou - >nás čeká v horizontu 10 let den, kdy AMD bude s Intelem rovnocenným partnerem ve snaze udržet >x86 architekturu na co nejširším množství trhů. Budou společně vylepšovat instrukční sady x86 >procesorů a dělit se o zisky a přitom paradoxně oba též využívat ARM architektury všude tam, >kde se jim to bude ve vlastních výrobcích hodit

    To je neskutocna odvaha toto tvrdit tento tyzden

    Ked nie je iste, ze x86 vobec bude pokracovat, lebo o novejzmluve vzdy obe firmy hulakali

    v roku 1976 (platna od 1.1.1977) to nebolo az tak vele

    1977-1981 1982-1991 1992-2001 2001-2010 (vypovedana v roku 2009) 2009-2014

    SUNNYVALE/SANTA CLARA, Calif. – Nov. 12, 2009 – Intel Corporation and Advanced Micro Devices (NYSE: AMD) today announced a comprehensive agreement to end all outstanding legal disputes between the companies, including antitrust litigation and patent cross license disputes.

    Under terms of the agreement, AMD and Intel obtain patent rights from a new 5-year cross license agreement, http://www.intel.com/pressroom/archive/releases/2009/20091112corp_a.htm

    Napr. intel propaguje

    An Intel-Based Ubuntu Touch Tablet Is Planning To Launch Soon Hardware Published on 29 October 2014 12:09 PM EDT Today we've received some information a device dubbed the "UT One" that is an Ubuntu Touch tablet powered by an Intel Bay Trail processor and aims to ship in December.

    According to the information we've been supplied, the UT One is going to launch in late November for pre-ordering with hopes of shipping by late December. The Ubuntu Touch tablet is based around an Intel Atom Z3735D http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MTgyNTM

    Tymto sa ale Intel vyhyba niektorym patentom AMD. minimalne dvom 1. Viac ako jednoknalovy radic RAM v x86 CPU 2. Viac ako 32-bitova adresacia RAM v x86 CPU

    Intel® Atom™ Processor Z3735D (2M Cache, up to 1.83 GHz) Launch Date Q1'14 Processor Number Z3735D Performance # of Cores 4 # of Threads 4

    Memory Specifications Max Memory Size (dependent on memory type) 2 GB Memory Types DDR3L-RS-1333 # of Memory Channels 1 http://ark.intel.com/products/80272/Intel-Atom-Processor-Z3735D-2M-Cache-up-to-1_83-GHz

    Stvorjadro s jednokanalovym radicom je minimalne divne.

    v SoC to nemsi byt tak problem ako inde...
    14.11.2014 16:59 Peter Fodrek | skóre: 11
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Nvidia i AMD chystají obrovská next-gen GPU
    k tomu dovetok

    Si­tuácia z hľa­dis­ka li­cen­cií a pre­da­ja je v prí­pa­de ARM znač­ne od­liš­ná od x86. ISA v po­do­be x86 pat­rí de fac­to In­te­lu, kto­rý umož­nil vý­ro­bu tých­to pro­ce­so­rov kon­ku­ren­cii len z to­ho dô­vo­du, že IBM na vý­ro­bu po­čí­ta­čov po­ža­do­va­lo v 70. ro­koch mi­nu­lé­ho sto­ro­čia mi­ni­mál­ne dvoch do­dá­va­te­ľov CPU. In­tel a AMD tak ma­jú od­vte­dy pod­pí­sa­nú zmlu­vu o vý­me­ne pa­ten­to­vých práv, kto­rá dod­nes pla­tí. V sú­čas­nos­ti obe spo­loč­nos­ti pou­ží­va­jú vo svo­jich CPU mno­hé pa­ten­to­va­né tech­no­ló­gie, kto­ré vy­vi­nu­la v prie­be­hu ča­su jed­na ale­bo dru­há z nich.

    http://www.itnews.sk/tituly/pc-revue/2013-10-17/c159283-schyluje-sa-k-vojne-arm-a-x86-procesory-arm-pod-drobnohladom.?page=2

    Processor with coprocessor interfacing functional unit for forwarding result from coprocessor to retirement unit US 7930519 B2

    Advanced Micro Devices, Inc.

    AMD ma patent aj na FPU,aje ked toto je nieco ine

    Parallel, multiple coprocessor computer architecture having plural execution modes US 4809169 A

    ale toto je paleta

    Microprocessor using an instruction field to specify expanded functionality and a computer system employing same US 5680578 A Abstrakt A microprocessor is provided which expands the functionality and/or performance of the implemented architecture in transparent and/or non-transparent ways. The microprocessor is configured to detect the presence of segment override prefixes in instruction code sequences being executed in flat memory mode and to use the prefix value to control internal and/or external functions. Additionally, the microprocessor may be configured to signal a change or modification of the normal execution of the instruction(s) which follow. Many embodiments are shown which use the segment override prefixes to expand the performance or capability of the microprocessor. Backward compatibility with older implementations of the x86 architecture may be maintained when implementing transparent embodiments.
    15.11.2014 08:52 Ovoce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Nvidia i AMD chystají obrovská next-gen GPU
    Ked nie je iste, ze x86 vobec bude pokracovat, lebo o novejzmluve vzdy obe firmy hulakali
    Já myslím, že jisté to je. Sice "nehulákají", ale to je tak všechno, není to IMHO vůbec dostatečný důvod k vyvozování, že agreement nebude prodloužen a x86 by se dostalo do problémů.

    Ten průšvih, do který by to uvrhlo nejen Intel/AMD, ale i celé IT by byl tak drahý, že si to zúčastnění nelajznou. I kdyby se třeba Intel úplně dočista zbláznil, tak by ho velcí klienti dávno dotlačili k změně názoru (HP, Dell, Lenovo, Asus, Apple, Acer, Microsoft, ale dále by to pokračovalo velkými provozovateli datacenter, jako je Amazon, Google, Facebook - ten používá vedle Xeonů i ARMy, ale stejně by to pro něj byl průšvih, kdyby se najednou Xeony vypařily z trhu. ETC ETC).
    16.11.2014 10:30 nyan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Nvidia i AMD chystají obrovská next-gen GPU
    A ja si dovolim prorokovat, ze o 10 let bude ARM mrtvej, a vsude bude pod**ane x86. Alespon ty blby kecy o "dobrovolnem prechodu" si mohl Intel odpustit, vsichni vi ze jim hezky zacaloval aby utekli od ARMu. A vzhledem k tomu kolik mu ten monopol vydelava, si muze dovolit zacalovat vsechny dulezite hrace v ARMu.

    A AMD se bud uplne vzda x86, nebo bude kupovat design od Intelu (jak se dnes kupuje ARM), protoze prachy na nejaky poradny vyvoj nemaji uz davno. Zadna "spoluprace" nebude.
    16.11.2014 14:24 Ovoce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Nvidia i AMD chystají obrovská next-gen GPU
    To je BS. Mrkněte na tu původní zprávu na Reuters, šéf Intelu tam říká jenom, že "si *myslí*, že se ty dvě firmy na ARM vys...", protože "[si *myslí*], že v ARMu je moc velká konkurence a jim se nebude chtít dělat x86 a ARM najednou". Je třeba umět interpretovat text...

    Není tam ani fň o tom, že se to skutečně stane, nebo že by to ty firmy fakt jako plánovaly (a tím méně že by jim za to Intel zaplatil kvůli reklamě etc). "Monopol" (kterej IMHO nemá) vynáší Intelu 2,5 - 3,0 miliardy čistého zisku, z čehož platí ~25% daň, protože není Appple, heh. Z toho zbytku fakt asi nemůže "zacálovat všechny důležité hráče ARMu," protože akcionáři taky třeba chtějí nějakou dividendu...

    Prostě je to holedbání Intelu, nic víc, nic míň. Rockchip a to druhé čísnké si to sami dobře rozmyslí podle toho, co jim bude dávat největší ekonomický smysl. Když to bude varianta x86-only, tak se ta předpoveď vyplní, když ARM+x86, tak se nevyplní, prostě, no.
    16.11.2014 14:25 Ovoce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Nvidia i AMD chystají obrovská next-gen GPU
    Oh, zapomněl jsem u toho disku fy Intel napsat, že za kvartál. Čili ročně 10-12 miliard.
    18.11.2014 14:32 ...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Nvidia i AMD chystají obrovská next-gen GPU
    ARM tak trochu pres nekolik segmentu trhu zabila strategie nasazeni... aneb k cemu potrebuju mit velmi usporny procesor, kdyz na nem budu pouzivat javu a kupu reklamnich banneru, co sezerou baterku. pak se tak nejak stira konkurencni vyhoda setrnosti napajeni a lidi to podvedome vnimaji. tak je v tom segmentu likvidacni tlak na ceny, jakozto posledni zpusob jak ziskat zakazniky.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.