abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    27.4. 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 44
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 875 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: Radeony HD 8000 přicházejí

    21. 12. 2012 | David Ježek | Hardware | 3287×

    Vedle několika dalších témat se dnes podíváme na nově představené mobilní Radeon HD 8000 od AMD. Nakolik pokročila technologie a proč AMD uvádí nejdříve mobilní GPU, to si částečně zodpovíme.

    Obsah

    Mobilní Radeony HD 8000 jsou zde

    link

    AMD relativně v tichosti představila střední modely nové řady mobilních Radeonů HD 8000M. V jejich srdci jsou pochopitelně stále 28nm GPU, byť oproti výrobnímu procesu z konce roku minulého, samozřejmě slušně vylepšená. Tak či onak je to opět AMD, kdo jako první přichází s další generací produktů. Radeony HD 8000M prozatím pokrývají výkonnostní spektrum až po 640 stream procesorů, které postačí na běžné hraní ve FullHD s přehledem.

    Nová GPU si zakládají mimo jiné na úsporných technologiích, ať již PowerTune jako takovém, či přímo Zero Power (schopnost nulového odběru velkého GPU při nevyužití) a současné generaci „hybridního CrossFire“ zvanou AMD Enduro (jde o variaci na Nvidia Optimus), kdy automatický mechanismus rozhoduje, které GPU v systému bude pro danou úlohu použito. Nové modely nahradí příští rok dosavadní řadu HD 7000 až po typ 7700M. Vyšší mobilní grafiky řady HD 8000M budou uvedeny až v průběhu příštího roku.

    Technologická stránka jde samozřejmě ruku v ruce s uvedením Windows 8, a tedy zejména DirectX 11.1. Nepochybuji o tom, že nové grafiky řady 8000M budou podporovat vše možné i z hlediska OpenGL, bohužel též nepochybuji o tom, že toho řada bude na Linuxu haprovat z hlediska SW podpory – zejména právě technologie Enduro (byť je třeba si čestně přiznat, že i Nvidia s Optimem na to donedávna „kálela“ přímo ukázkově).

    Uvedená GPU se budou objevovat průběžně v noteboocích mnoha výrobců. Samozřejmě příští rok přijdou na řadu i jejich desktopoví kolegové (u nichž díky uvedení aktualizovaných modelů „GHz Edition“ není takový tlak na rychlou náhradu stávající řady, nemluvě o rostoucích prodejích mobilních čipů a také faktu, že těchto mobilních GPU se na wafer vejde daleko více, než hi-endových 28nm desktopových GPU. Zázraky ale nečekejme, velké skoky se odvíjejí od nových technologií a na tom se nic zásadního nemění.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Deska s integrovaným superúsporným Intel CPU v podání MSI

    link

    Ač se nám pomalu blíží uvedení „Haswellu“ a „Ivy Bridge“ okupuje dekstopy již pár měsíců, Intel stále vyrábí a jeho partneři stále prodávají i předchůdce, 32nm CPU „Sandy Bridge“. MSI dokonce na příští rok přichystala jednu hodně zajímavou úspornou základní desku C847MS-E33. Jak již název naznačuje, staví na procesoru Celeron 847.

    Tento dvoujádrový 1,1GHz „Sandy Bridge“ sice žádné velké zázraky nepředvede, ale se 17W TDP doprovázen čipsetem NM70 může být solidní volbou pro úsporné PC. A tiché, díky pasivnímu bloku na CPU. Zbytek výbavy zahrnuje podporu DDR3-1333 do velikosti 2×8 GB, jeden slot PCI Express 2.0 ×16, jeden ×1, dva PCI a obvyklou sadu konektorů včetně GLAN, HDMI (v1.4), VGA či USB 2.0. Cena desky by měla někde mezi 1 500 a 2 000 Kč, kde se pohybuje třeba též na Celeronu 847 stavějící konkurenční deska Asus C8HM70-I (která navíc disponuje i USB 3.0, ale zase si to kazí aktivním chladičem).

    Snad jen škoda, že MSI pro tuto desku nezvolilo Celeron 877, který je s 847 shodný, ale jeho takt je 1,5 GHz (+36 %) a stejně tak integrované GPU má Turbo takt vyšší (místo 800 MHz rovný 1 GHz). Třeba se ale takové základní desky dočkáme (zatím je Celeron 877 k vidění hlavně v netboocích/noteboocích).

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Matrox představil dokovací stanici s Thunderboltem

    link

    O kanadském Matroxu už nebývá slýchat tak často a tak hlasitě jako v 90. letech, nicméně i tak nadále prosperuje. Nejnovější produkt jej též posouvá dopředu, konkrétně bych řekl „do roku 2013“. Matrox DS1 je dokovací stanice, která vedle jiných rozhraní nese i superrychlý Thunderbolt.

    Lépe řečeno: k počítači se tato dokovačka připojí pouze jediným Thunderboltem a uživatel si pak skrze ni může připojit hned několik dalších zařízení: DVI či HDMI monitory USB klávesnici či myš, ethernet či sluchátka s mikrofonem.

    Ze tří USB portů je jeden typu USB 3.0, dva pak USB 2.0 (tedy jeden rychlý třeba pro externí HDD a dva právě pro klávesnici a myš či jiná zařízení). Ethernet je gigabitový, připojení monitoru je buď HDMI, nebo DVI, a to podle konkrétní verze dokovací stanice. Šasi je hliníkové, asi tedy nepřekvapí, že krabička je – i s ohledem na penetraci Thunderboltu na jednotlivých platformách – cílena zejména na majitele počítačů Apple. Cena za DVI i HDMI verzi je stejná, 249 dolarů. Matrox DS1 se objeví na trhu již v lednu příštího roku (předpokládáme tedy uvedení na výstavě CES).

    Možná jsem to před zhruba rokem zakřikl. Prorokoval jsem Thunderboltu daleko vyšší penetraci trhu IBM PC, přičemž to zatím vypadá, že půjde opět spíše o výsadu strojů Apple, případně několika počítačů či základních desek vybraných výrobců. Trh nejspíš letos pochopil, že průměrný uživatel je více než spokojen s USB 3.0 a nic lepšího vlastně nepotřebuje. Pro příští rok si tedy dovolím obrátit o 180 ° a považovat Thunderbolt na IBM PC za zcela okrajový až bezvýznamný.

    Hardwarové novinky

    Mobilní telefon Samsung Galaxy Note 3 prý ponese 6,3palcový displej

    link

    Jako podtitulek by se dalo použít buď obligátní „v Samsungu se zbláznili“, nebo “je to ještě smartphone, nebo už mini-tablet?“, každopádně příští hi-endový mobil od Samsungu bude nefalšované pádlo.

    Vše další je prozatím v rovině spekulací. Jistě můžeme očekávat displej typu Super AMOLED, zcela jistě minimálně FullHD (1920×1080) rozlišení nebo vyšší (2560×něco?). Srdcem a mozkem jistě bude nějaký ten 28nm procesor přímo z továren Samsungu, patrně 4×CPU Exynos. Ale nechme se překvapit, co vše se podaří Samsungu do tohoto velkého těla nacpat, jaká bude výdrž a jak se budou vztekat v Applu. Kromě Galaxy Note 3 se pak již začíná hovořit také o Galaxy S4, který má být údajně představen na Mobile World Congress 2013 konaném v únoru v Barceloně.

    Upřímně, ač osobně nejsem fanda takovýchto smart-pádel, tak do jisté míry je jejich existence pochopitelná. Ale 16 cm úhlopříčky, to je na mě trochu moc, spolu s extrémně plochou Li-Pol baterií bych se pomalu obával o pevnost takové konstrukce, byť Samsung znatelně investuje do technologií OLED včetně vývoje ohebných displejů.

           

    Hodnocení: 75 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    21.12.2012 00:10 Milan Roubal | skóre: 25
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeony HD 8000 přicházejí
    Jak ten Matrox DS1 funguje kdyz to pripojim k notebooku? Funguje to jako dnesni port replikator, nebo spise mi to prida do systemu dalsi grafickou kartu, zvukovou kartu, sitovou kartu a USB hub?
    Jendа avatar 21.12.2012 15:09 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeony HD 8000 přicházejí
    Téměř určitě to vyrobí nová zařízení.
    21.12.2012 23:13 Suchý čert
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeony HD 8000 přicházejí
    Až na tu grafickou kartu, tam se zdá, že to obsahuje jen pasivní redukci z DP(++) (neumí to dual‐link).
    21.12.2012 08:49 radek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeony HD 8000 přicházejí
    hybrid crossfire ma apu pri pouziti i dedikovane grafiky. nevin kdo to psal ci kde to slysel, ale nazvat enduro necim jako hybrid crossfire je hovadina...
    Conscript89 avatar 21.12.2012 13:33 Conscript89 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeony HD 8000 přicházejí
    A jak se do te "docking station" notebook "zadockuje"?
    I can only show you the door. You're the one that has to walk through it.
    22.12.2012 02:44 Liborek | skóre: 18 | blog: Liborkovo | (momentálně) Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeony HD 8000 přicházejí
    Thunderbolt.
    22.12.2012 08:17 Nereknu | skóre: 23 | Neřeknu:)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeony HD 8000 přicházejí
    on to myslel tak, ze to neni dock stanice, ale pouze replikator portu. spolecne s mym komenfarem strucne receno, ze to psal clovek, ktery neco nasel na netu a dal to do zpravicek.
    22.12.2012 14:38 Petr Ježek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeony HD 8000 přicházejí
    S tabletem telefonují pouze hlupáci. Argumenty pro své tvrzení neuvádím vzhledem k jejich vyčnívání.
    4.1.2013 22:43 merlin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Radeony HD 8000 přicházejí
    Nebo ti zoufalci kterým se rozbil normální telefon, alias odvykací kůra pro obě strany. :-D

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.