abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 759 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: speciál z Photokiny 2016 #1

    9. 11. 2016 | David Ježek | Hardware | 1728×

    Jako každý druhý rok, i letošní výstava Photokina v Německu byla smrští novinek, ať již přímo na výstavišti, nebo X dnů předtím / X dní potom. Pojďme se podívat na první část výběru toho opravdu nejzajímavějšího, co fotografický průmysl pro nadcházející měsíce a roky nabízí a nabídne.

    Canon EOS M5

    Největší výrobce foto techniky po řadě nemastných-neslaných modelů bezzrcadlovek s APS-C snímačem konečně uvedl na trh něco, co se dá považovat za tělo bez kompromisů. Srdcem nového modelu je 26Mpix snímač s 1,6× cropem, ze kterého se efektivně používá 24 megapixelů, tedy rozlišení 6000×4000. Jde na 99,9 % o stejný snímač jako u zrcadlovek, používá dual-pixel architekturu, díky které nabízí výtečný AF i pro video. Na Canon nezvyklá jest stabilizace posuvem snímače. Procesor DIGIC 7 sice stále neumí 4k video, ale je zde alespoň 1080/60p s 35Mbit/s H.264.

    HWN HWN HWN HWN

    Autofocus pokrývá 90 % snímače a používá 49 bodů. Rychlost snímání dosahuje 7 fps, resp. 9 fps se zamknutým AF. Rozsah ISO je 100 až 25600. Hlavní displej má 1620k bodů a je výklopný a dotykový. EVF má rozlišení 2360k bodů. Tělo používá SD karty a nabízí také rozhraní USB 2.0, microHDMI, Wi-Fi a BT. Malinko slabší je výdrž akumulátoru: 295 snímků dle metodiky CIPA, v režimu ECO má jít dosáhnout až na 410 snímků. To vše v krabičce o rozměrech 116 × 89 × 61 mm a hmotnosti 427 g. Potěší nové setové objektivy, zejména typ 15-45 mm, případně ultrazoomový 18-150 mm.

    HWN HWN HWN

    Panasonic GH5 nenabídne 6k / 8k video

    Nějakou dobu se spekulovalo o tom, kam se oproti modelu GH4 posune příští na video specializovaná bezzrcadlovka od Panasonicu. Ta již před pár lety nabídla 4096×2160/24p při datovém toku 100 Mbit/s. Model GH5 bohužel s rozlišením výše nepůjde. Zdá se, že Panasonic se hodlá držet standardních násobků a ani 5k, ani 6k tedy čekat nemůžeme. Na 8k je pochopitelně v micro43 světě příliš brzy, zde se snímače dostaly teprve na 20 Mpix, přičemž rozlišení 7680×4320 si žádá více než 33 Mpix.

    Panasonic GH5 tak nabídne opět „jen“ 4k video, zato v 60p, 10 bitech, HDR a se vzorkováním barev 4:2:2. Jinými slovy půjde o velmi prímový upgrade.

    HWN

    Jaký bude Olympus OM-D E-M1 Mark II?

    Pokud je pro Panasonic vlajkovou lodí mezi firemními bezzrcadlovkami právě video řada GH, pro Olympus jsou to spíše fotografické modely řady OM-D, konkrétně OM-D E-M1. Nový Mark II bude pro Olympus podobně příjemným skokem vpřed jako GH5 pro Panasonic.

    Olympus zatím neprozradil konkrétní parametry v nějakém uceleném přehledu, ale klíčové vlastnosti už známe. Víme tedy, že použit bude aktuální 20Mpix snímač, čímž nám oba hlavní výrobci srovnají krok a posunou micro43 řadu od 16 k 20 Mpix. Technicky tak půjde pro micro43 svět o třetí generaci, přičemž ta úplně první používala 12Mpix snímač(e). Olympus hovoří o zlepšení dynamického rozsahu jako hlavním taháku generace nejnovější.

    Olympus OM-D E-M1 Mark II bude v plném rozlišení schopen fotit úchvatnou rychlostí 18 fps i do RAWu (zatím neznáme velikost bufferu) s mechanickou závěrkou. S elektronickou si, podobně jako Nikony 1, troufne na 60 fps (logicky ale bez autofocusu). Mimochodem, ten autofocus již není pouze kontrastní, na snímači je 121 křížových AF bodů rozmístěných po velké oblasti. Nový autofocus má být opět rychlejší a přesnější, jeho zpracování obstarává nový hlavní procesor tvořený dvojicí quad-core CPU, kde jedna čtveřice jader má na starosti právě jen AF.

    Video nezaostává, Olympus nabídne u nového modelu DCI Cinema 4K s datovým tokem až 236 Mbit/s (!), což je na jeho poměry parádní. Ale uvidíme, jaká bude podpora typu logaritmické gammy, zebry, focus peakingu, zvuku atd.

    HWN

    Hledáček je samozřejmě elektronický, sviští s refreshem 120 Hz a zpožděním pouze 6 ms. Objeví se nové režimy typu snímání s předběžným namáčknutím spouště, kdy po jejím domáčknutí se rovnou uloží posledních 14 snímků, které byly automaticky sejmuty právě po namáčknutí. To dává naději, že buffer bude opravdu hodně velký. Přitom nový Mark II bude o třetinu lehčí a třetinu menší než jeho předchůdce – zde lze předpokládat, že těží z přechodu výroby čipů uvnitř na FinFET procesy, které přináší značné snížení spotřeby a tepelného vyzařování. Ostatně Mark I tu s námi je už 4 roky.

    Musím přiznat, že jsa více „fotograf“ než „videograf“, budí ve mě větší očekávání právě Olympus. Parametry budou na danou třídu fotoaparátů skutečně špičkové. Je tedy potřeba počítat s tím, že si zákazník také adekvátně zaplatí, což bude jen tak mezi námi znamenat něco kolem 55 až 60 tisíc korun za samotné tělo. Cenovka, za kterou lze vybírat mezi pěti až desíti full-frame fotoaparáty, je daní za obrovský výkon.

    Sony představila 42,4Mpix „zrcadlovku“ A99 Mark II

    A ještě jeden Mark II si dnes představíme. Není to ani pravá zrcadlovka (nemá optický hledáček), ale ani pravá bezzrcadlovka (neboť zrcátko má, pro samostatný AF modul). Každopádně Sony použila svůj famózní 42,4Mpix full-frame snímač pro další přístroj po bezzrcadlovce A7R Mark II. Nový model pro klasický AF bajonet Minolty, dnes známý spíše jako Sony A, je tak na světě a je to podobně nabušený přístroj full-frame světa jako Olympus OM-D E-M1 Mark II ve světě micro43.

    HWN HWN

    Snímač jsme již zmínili, sluší se k němu dodat, že v jeho schopnostech je záznam videa ve 4k, a to fyzicky ve formátu Super35, tedy v klasickém kinematografickém formátu. Snímač má tak „divné“ nekulaté rozlišení právě proto, aby fyzický rozměr Super35 seděl s množstvím pixelů pro 4k rozlišení, a nebyl tedy nutný přepočet, který vždy znamená určitou, jakkoli zanedbatelnou degradaci kvality signálu.

    Sony A99 Mark II dokáže při zamknutém AF / AE snímat rychlostí 12 fps s mechanickou závěrkou. Když chcete co nejmenší blackout elektronického hledáčku, zpomalí na 8 fps. Na snímači je 399 AF bodů, k tomu je zde onen samostatný AF modul se 79 body. Celkově tak A99 Mark II nabízí 478 AF bodů s detekcí fáze, kdy mezní hodnotou použitelnosti je -4 EV. Závěrka má garantovanou životnost 300 tisíc cyklů. Stabilizace snímače ustabilizuje až 4,5 EV rozdíl.

    Hledáček má 0,78× zvětšení, displej je výklopný ve 3 osách a dotykový. Pro záznam videa jsou zde podpora změny fps od 1 do 120 fps, režimy S-Log / S-Log2 / S-Log3, zebra či 4:2:2 a HDMI výstup. Oba SD sloty podporují UHS-I. Tohle je zkrátka první skutečně velký upgrade, který stojí za řeč, od dob letitého modelu A900. Sony si jej cení na 3600€, tedy řekněme výhledově zhruba 100 tisíc korun.

    HWN HWN HWN

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.