abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:22 | Nová verze

    Nová vývojová verze Wine 9.8 řeší mimo jiné chybu #3689 při instalaci Microsoft Office 97 nahlášenou v roce 2005.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:11 | Nová verze

    Coppwr, tj. GUI nástroj pro nízkoúrovňové ovládání PipeWire, byl vydán v nové verzi 1.6.0. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 22:33 | Nová verze

    Byla vydána dubnová aktualizace aneb nová verze 1.89 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze, že v terminálu lze nově povolit vkládání kopírovaného textu stisknutím středního tlačítka myši. Ve verzi 1.89 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 18
    2.5. 21:22 | Nová verze

    Proton, tj. fork Wine integrovaný v Steam Play a umožňující v Linuxu přímo ze Steamu hrát hry určené pouze pro Windows, byl vydán ve verzi 9.0-1 (𝕏). Přehled novinek se seznamem nově podporovaných her na GitHubu. Aktuální přehled her pro Windows běžících díky Protonu také na Linuxu na stránkách ProtonDB.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    2.5. 19:33 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.78.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání na GitHubu. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 11:22 | Bezpečnostní upozornění

    Služba Dropbox Sign (původně HelloSign) pro elektronické podepisování smluv byla hacknuta.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    2.5. 11:00 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 8.0 textového editoru GNU nano (Wikipedie). Podrobný přehled novinek a oprav v oznámení v diskusním listu info-nano nebo v souboru ChangeLog na Savannah. Volbou --modernbindings (-/) lze povolit "moderní" klávesové zkratky: ^C kopírování, ^V vložení, ^Z vrácení zpět, … Tato volba je aktivována také pokud binárka s nano nebo link na ni začíná písmenem "e".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    1.5. 23:22 | IT novinky

    Před 60 lety, 1. května 1964, byl představen programovací jazyk BASIC (Beginners' All-purpose Symbolic Instruction Code).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    1.5. 22:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 12.0 minimalistické linuxové distribuce (JeOS, Just enough Operating System) pro Kodi (dříve XBMC) a multimediálního centra LibreELEC (Libre Embedded Linux Entertainment Center). Jedná se o fork linuxové distribuce OpenELEC (Open Embedded Linux Entertainment Center). LibreELEC 12.0 přichází s Kodi 21.0 "Omega".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    1.5. 12:55 | Nová verze

    Microsoft vydal novou velkou aktualizaci 2404.23 v září 2019 pod licencí SIL Open Font License (OFL) zveřejněné rodiny písma Cascadia Code pro zobrazování textu v emulátorech terminálu a vývojových prostředích.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (36%)
     (17%)
     (29%)
     (19%)
    Celkem 42 hlasů
     Komentářů: 8, poslední dnes 08:25
    Rozcestník

    HW novinky: z čeho má Jen-Hsun Huang těžkou hlavu?

    24. 8. 2012 | David Ježek | Hardware | 3762×

    Vedle toho, co si šéf Nvidie nejspíš léčí aspirinem, se dnes podíváme na dvě nové grafické karty, z nichž minimálně ta zelená vás jistě bude zajímat. A nemineme ani chystaný tabletový počin Samsungu, který je zajímavý hned z několika důvodů.

    Obsah

    Samsung chystá tablet s 2560×1600 displejem

    link

    Momentální situace je taková, že co do displejů opět Apple všem utekl. Máme na trhu jak „nový iPad“ s displejem o rozlišení 2048×1536, tak nové Macbooky Pro s 2880×1800, ale brzy by do těchto vod měl vplout úhlavní nepřítel Applu, jihokorejský Samsung.

    A nebude to s ničím jiným, než o čem si vrabci štěbetají již minimálně rok. Aktuálně se v dostupných dokumentech hovoří o tabletu označovaném jako Samsung P10, který má nést 11,8palcový displej s WUXGA rozlišením 2560×1600. Zdali půjde o nějakou konvenční matici, či Samsungovu PLS či AMOLED, to zdroje neuvádí, takže to prozatím nechme plavat.

    Co je dále zajímavé, je vlastní SoC tohoto tabletu. Mělo by totiž jít o Samsung Exynos 5, dvoujádrový procesor plně odpovídající nejnovější generaci ARM Cortex-A15 a vyráběný 32nm procesem. Vedle 1,7GHz dual-core CPU části slibuje i GPU rodiny Mali-T604, což, pokud se vše potvrdí, bude opravdová bomba (a Apple jistě zase bude zkoumat záhyby na těle tabletu, aby pokud možno zarazil jeho vývoz do USA, Evropy a jakékoli další země, kam jeho právníci dosáhnou). Věřím ale, že Samsung si vzhled tabletu pohlídá podobně dobře, jako u nejnovějšího smartphonu Galaxy SIII (o kterém se ostatně traduje, že za jeho designem ve svém důsledku v podstatě stojí právní oddělení Applu :-)].

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Radeon HD 7750 dostal rychlejší GPU

    link

    Po vzoru zrychlování Radeonů HD 7000 (zahájeného GHz edicí modelu HD 7970) dostává do vínku vyšší parametry i populární levný Radeon HD 7750, aktuálně nejnižší model této generace od AMD.

    Nový Radeon HD 7750 tak již nemá 800MHz, ale 900MHz GPU, tedy o 12,5 % rychlejší. To je sice jediná změna v parametrech, avšak nebyla by to AMD, kdyby v tom opět neudělala o něco větší nevěstinec (= eufemismus pro bordel).

    Nový Radeon HD 7750 totiž nemá s původním HD 7750 moc společného, v podstatě jde o model HD 7770 osazený GPU s méně stream procesory. Podobný krok jsme u AMD/ATI viděli již v minulosti, nemá samozřejmě žádný vliv na nereferenční modely, ale zmatek to rozhodně je. Hlavně ale díky/vinou (nehodící se škrtněte) použití vyššího PCB a rychlejšího GPU, s nímž karta přešvihává 75W hodnotu TDP (PowerTune limit je nastaven nově na 83 W), přichází na scénu i přídavné napájení v podobě 6pin PCI Express a v referenční verzi také dvouslotový chladič.

    Abych to řekl naplno: tohle vlastně není rychlejší Radeon HD 7750, to je „zkriplený“ Radeon HD 7770 s horším GPU, byť stále rychlejší než dosavadní HD 7750. Karta to špatná nebude, 512 stream procesorů je dostatečné pro méně náročné hraní, stejně tak i nezměněný 1 GB 4,5GHz GDDR5 pamětí.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Vlevo je srovnání původního a nového HD 7750, vpravo srovnání nového HD 7750 a HD 7770.

    Nvidia GeForce GTX 660 Ti přichází

    link

    Podstatně zajímavější grafiku (zejména z pohledu Linuxu) si dáme v podání Nvidie. Ta totiž uvedla nejnižší model na bázi svého GPU GK104, GeForce GTX 660 Ti.

    Ta je již celkově čtvrtou kartou na bázi tohoto čipu (třetí pokud nepočítáme duální GeForce GTX 690), přičemž oproti GeForce GTX 670 nepřišla o žádný další výpočetní blok, jen adekvátní podíl dalších částí v podobě osekání počtu ROP z 32 na 24. Nese tedy 1344 CUDA jader, dokonce i frekvence jsou zachovány: 915 MHz jako garantovaný základ a 980 MHz jako GPU Boost takt, který ale nemusí být stropem.

    Užší je ale oproti GeForce GTX 670 paměťové hrdlo, místo 256 je zde pouze 192 bit – spolu s ROP jde o dva parametry, které uměle snižují GTX 670 na tuto novou kartu. Oproti GTX 670 ale navíc Nvidia přidává na marketingu, protože vedle 2GB verze jdou na trh i 3GB v asymetrickém uspořádání paměťových čipů známém z některých karet předchozí generace GTX 500 „Kepler“. 6,0GHz efektivní takt zůstává.

    Spotřeba tohoto modelu by neměla přesáhnout 150 W, pročež by jí teoreticky stačilo napájení pouze jedním 6pin konektorem PCI Express, nicméně referenční návrh nese stále 2×6pin, což berme jako příjemnou rezervu.

    Karta jde na trh pouze v nereferenčních provedeních od výrobců a co se týče českého trhu, tak se nyní prodává kolem 7 400 Kč+. To je poněkud hodně, určitě by jí lépe odpovídala například cenovka 5 999 Kč, nicméně to opět vypadá, že zatím nic Nvidii nenutí zlevňovat (ale ono to přijde).

    V brzké době ale firma vyplní mezeru mezi 1344CUDA modelem GTX 660 Ti a 384CUDA modelem GT 640 – čekejme příchod dalších karet s číselnými značeními 650 a 660 (bez Ti).

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Jen-Hsun Huang: 28nm u TSMC ještě čeká dlouhá cesta

    link

    S vyjádřeními čelních představitelů některých firem na adresu 28nm procesu u TSMC to často vypadá jako na houpačce. Někdy slyšíme, že jde vše skvěle a čipy se daří vyrábět s vysokou výtěžností, abychom se o pár týdnů později dozvěděli, že kapacity jsou stále omezené a pokrok v kvalitě drhne. Vše je otázka toho, jakým směrem se na problematiku podíváme a vůči čemu je relativně komentována.

    Tentokrát se opět k tématu vyjádřil Jen-Hsun Huang, šéf Nvidie, jehož produkty stojí a padají se schopnostmi a kapacitami TSMC. Při nedávné konferenci zmínil, že vedle samotné kapacity výrobních linek (což je ošemetný problém u TSMC všeobecně a ví se o něm dlouho, jenže jen TSMC to může vyřešit) jsou stále rezervy i ve výtěžnosti.

    Ve svém důsledku tak 28nm proces za nyní již vyladěným 40nm stále výrazně zaostává a i ve třetím čtvrtletí Nvidia očekává, že její schopnost dodávat své produkty partnerům bude omezena jak objemem výroby, tak její spolehlivostí (tedy výtěžností). U 28nm procesu si ale TSMC nechává platit nikoli dle čipů, ale pouze za celé wafery, tedy zisky samotných firem jako Nvidia jsou odvislé od výtěžnosti výroby. A zatímco Apple může svá prťavá 28nm SoC přehrabovat vidlemi jako úrodu čočky u Stalingradu, Nvidia svá velká GPU musí ve výsledku chtě-nechtě porcovat do více produktů, než by bylo zdrávo – i zde hledejte příčinu vzniku produktu jménem GeForce GTX 660 Ti.

    A nyní si do soukolí přidejme ještě dva mlýnské kameny: Jen-Hsunovo vyjádření totiž v sobě ukrývá ošemetnou věc jménem „velký Kepler“, tedy obrovské GPU GK110 se 7 miliardami tranzistorů, které bude srdcem nejvyšších karet Quadro a Tesla generace Kepler a na které čeká celý HPC svět – ty právě potřebuje Nvidia vyrábět s co nejvyšší výtěžností a pokud možno bez chyb ve výpočetních blocích. Jinak bude nucena opět uvést modely s vypnutými bloky, na kterých tolik nevydělá (byť u profi karet má zisky podstatně vyšší než u GeForce).

    Druhý mlýnský kámen se týká právě lowendu, kde Nvidia musí opatrně posouvat mantinely v sobě alokovaných kapacitách: jakmile totiž bude schopna vyrábět velká GPU 28nm procesem s vysokou výtěžností, byla by chyba vystřílet tuto výrobu na malé čipy pro GeForce s cenovkou s bídou desetinovou. Šachová partie, kterou tak Nvidia musí hrát s velkými GPU, poptávkou po levných GeForce, výtěžností 28nm výroby u TSMC a alokovanými 28nm kapacitami a cenou za wafery je vskutku nehodna závidění.

    I s ohledem na AMD a všechny další, kdo u TSMC vyrábějí, doufejme, že výrobní kapacity i výtěžnost jen porostou, a to možná co nejrychleji.

    Hardwarové novinky

           

    Hodnocení: 88 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    24.8.2012 02:05 Ondra
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: z čeho má Jen-Hsun Huang těžkou hlavu?
    bud
    11,8palcový displej s WUXGA rozlišením 1920×1200
    nebo
    11,8palcový displej s WQXGA rozlišením 2560×1600
    jinak je teda dost zajmave, jak se vsichni nejdriv hrnuli z 16:10 (WUXGA 1920×1200) do 16:9 (FullHD 1920×1080) aby se pak zase vraceli k 16:10 (WQXGA). a koukam, ze 2K (2048×1080) je zas uplne nova silenost: 17:9.
    the.max avatar 24.8.2012 22:01 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: z čeho má Jen-Hsun Huang těžkou hlavu?
    cca pred rokem, mozna io neco vice se mluvilo o tom, ze apple nakoupil nejake spesl linky na vyrobu zahnutych displeju ale ze si je zatim setri. Od te dby je ale ticho po pesine, vi o tom nekdo neco? Apple me nezajima, jen me zajma kam se to podelo.
    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
    26.8.2012 15:37 bohyn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: z čeho má Jen-Hsun Huang těžkou hlavu?
    Tristni je soucasna nabidka NB, WUXGA, nedej boze, WQXGA krom Apple nesezenes. Kdo chce NB na praci a ne predrazeny DVD prehravac ma smulu :-(
    26.8.2012 22:05 podlesh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: z čeho má Jen-Hsun Huang těžkou hlavu?
    +1
    Jezekus avatar 30.8.2012 14:51 Jezekus | skóre: 19 | blog: jezkova_nora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: z čeho má Jen-Hsun Huang těžkou hlavu?
    Souhlas, jeste bych doplnil, dalsi problem a to pokud to nechci tahat na voziku za sebou, tim padem neco v 12-13" tak je to temer nemozne. :-(
    24.8.2012 09:02 Creator of Myths
    Rozbalit Rozbalit vše "Wrestling an Alligator"
    11,8"? To už je skoro 12 palců. Proč ho neudělají 10,1" jako všechny svoje předchozí "desítky"?

    Takhle docílí pouze dvou věcí:

    1) třetí iPad bude mít pořád papírově vyšší PPI (264 vs. 256),

    2) bude to těžký jako kráva a nikdo to nebude chtít používat.

    Vždyť ani 650g iPad se nedá delší dobu pohodlně držet v jedné ruce. A to není navržený jako širokoúhlý a pro převážně landscape orientaci jako velké tablety od Samsungu.
    24.8.2012 11:01 intelli
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: z čeho má Jen-Hsun Huang těžkou hlavu?
    a preco teda neuzavrie dohodu so samsungom alebo intelom?
    David Ježek avatar 24.8.2012 12:20 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: z čeho má Jen-Hsun Huang těžkou hlavu?
    protože takové čipy jako GK110 vyrábět neumějí.
    24.8.2012 15:35 Atom321 | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: z čeho má Jen-Hsun Huang těžkou hlavu?
    Samsung neumí, Intel spíš nechce ;-)
    24.8.2012 13:18 HUgo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: z čeho má Jen-Hsun Huang těžkou hlavu?
    Dafuq? Docela by mne zajímalo, v čem je lepší prostředníčková nvidie pro linuxáře lepší jak amd.
    24.8.2012 13:37 okolokolo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: z čeho má Jen-Hsun Huang těžkou hlavu?
    Protoze vidioti a marketing .
    24.8.2012 15:58 Rivon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: z čeho má Jen-Hsun Huang těžkou hlavu?
    Protože funguje...
    Let the flamewars begin :D
    25.8.2012 20:04 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: z čeho má Jen-Hsun Huang těžkou hlavu?
    +1

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.