abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 780 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Inkscape: Tvorba letáku

    20. 6. 2012 | Michal Polák | Návody | 12268×

    Mezi nejznámější svobodné vektorové editory bezesporu patří Inkscape, který spustíte hned na několika platformách. Vyniká zejména svou jednoduchostí a také množstvím funkcí, díky kterým jej lze použít na mnoho účelů. V dnešním článku si ukážeme, jak vytvořit leták a při té příležitosti se seznámíme s celou řadou funkcí.

    Obsah

    Specifika letáku

    link

    Inkscape používám sám většinou buď ke tvorbě rychlých vysvětlujících schémat anebo k letáku. Nabízí totiž k jeho tvorbě všechny potřebné funkce a výsledek dokáže uložit do požadovaného formátu, nejčastěji do PDF. Ačkoliv je bohužel v tomto ohledu méně efektivní než například Draw z balíku OpenOffice.org, ostatní převažuje. Velikost výsledného souboru totiž můžete jednoduše ovlivnit například tím, že grafiku před importem do Draw upravíte do dostatečné a optimální velikosti.

    Samotná tvorba je pak už docela jednoduchá, i když samozřejmě záleží, jaký požadujete výsledek. Na dnešním příkladě si ukážeme možnosti změny vrstev, sloučení, práci s textem a zarovnání. Ostatně toto vše vám bude bohatě stačit ve všech případech snad jen s tou výjimkou, kdy se rozhodnete sami pomocí křivek dokreslit něco složitějšího, ale o tom až někdy jindy...

    Stránka a pozadí

    link

    Samozřejmě úplně jako první si je třeba nastavit stránku, konkrétně její formát, respektive přímo rozměry. To se provádí přes Soubor | Vlastnosti Dokumentu nebo zkratkou Shift + Ctrl + D. Samotný výběr formátu provádíte pod nadpisem Page Size a níže pod Vlastí velikost můžete v případě inviduálního rozměru zadávat hodnoty manuálně. Možná na první pohled je nastavení orientace, které se dělí na Portrét (tedy na výšku) a Krajina (tedy na šířku).

    Pozadí nastavujete také hned na první kartě Strana. K pozadí výplně samotného plátna však musíte poklikat na levou šrafovanou částí. Jestliže však chcete na pozadí umístit již hotovou grafiku, je třeba jí vložit přetáhnutím a následně jí umístit na pozadí.

    Inkscape – tvorba letáku

    Úrovně

    link

    Už při vkládání obrázkového pozadí se dostanete do situace, kdy budete potřebovat vedle nastavení přesné polohy také úroveň. Těch je v případě Inkspace v podstatě tolik, kolik vložíte objektů (například základních tvarů nebo fotografií), jelikož každý další objekt bude nad jiným a ten bude zase nad jiným atd.

    Práce s úrovněmi je přitom velice jednoduchá a intuitivní. Pro změnu úrovně stačí kliknutím levým tlačítkem myši označit daný objekt a v horním nástrojovém panelu se aktivuje čtveřice ikon (za druhým oddělovačem zleva), které mají právě toto na starost. Ikonkou úplně vlevo přesunete úplně dospod – vhodné právě pro pozadí, dále vpravo: o úroveň níže, o úroveň výše a nakonec úplně nahoru. I v tomto případě můžete použít klávesové zkratky, které jsou velmi intuitivní. Změny v krocích „o jednu“ provedete klávesami PageUp a PageDown, k umístění úplně dospod poslouží End a úplně nahoru zase Home.

    Inkscape – tvorba letáku

    Píšeme text

    link

    S textem se setkáme ještě v řadě dalších příkladů a nejen v případě letáku. Jak již bylo zmíněno v úvodním článku, funkci textového pole (budeme-li jej tak nazývat) vyvoláte kliknutím na ikonku a v levém nástrojovém panelu a dále kliknutím do samotného plátna. Tyto možnosti vám však budou dostačovat v případě, že si nepotrpíte na efekty a nechcete umístit text na křivku.

    Umístění textu na křivku je velmi jednoduché. Stačí označit zároveň vytvořenou křivku a text. Pak už jen kliknete v menu na Text | Umístit na křivku. Důležité je zmínit, že ani po tomto kroku nejste zbaveni možnosti editace textu. Samotná orientace pak závisí na nakreslení křivky. Pokud si umístění na ní později rozmyslíte, klikněte na Text | Odstranit z křivky.

    Samozřejmě možností je také vytvořit text, například nadpis v dostatečném rozlišení v bitmapovém editoru (sám k těmto účelům používám GIMP) a umístit jej jako kteroukoliv jinou grafiku, kterou nevytváříte přímo v Inkscape.

    Inkscape – tvorba letáku

    Přesné umístění, zarovnání a sjednocení

    link

    Ne každému stačí přetáhnout objekt „podle oka“. Někdy je zapotřebí nebo dobré zarovnávat a umísťovat objekty naprosto přesně. Právě přesné umístění nastavujete po označení daného objektu v horním nástrojovém panelu, a to pomocí os X a Y. S tím, že standardně jdou hodnoty samozřejmě z nulového bodu a ten je umístěn na plátně vlevo dole a na straně objektu taktéž vlevo dole. Vyšším údajem X tedy zvětšujete vzdálenost zleva a u Y zase odzdola.

    K zarovnání taktéž musíte označit objekt, který chcete zarovnávat (případně více objektů s držením klávesy Shift, pokud chcete objekty zarovnávat vůči sobě). Poté jděte v horním menu na Objekt | Zarovnat a rozmístit.... Pokud nenastavíte, jinak možnosti se otevřou jako panel po pravé straně. Pak už stačí jen označovat dané objekty, pod Relativní přesun vybírat podle čeho zarovnávat a níže vybírat podle názorně nakreslených ikonek.

    Občas je zapotřebí určité objekty sjednotit, tak aby se s nimi lépe pracovalo právě, co se týče přesného umístění a zarovnání. K tomu si je třeba opět označit vybrané objekty a kliknout na Objekt | Seskupit nebo využít klávesovou zkratku Ctrl + G.

    Inkscape – tvorba letáku

    A výsledek může vypadat například takto:

    Inkscape – tvorba letáku

           

    Hodnocení: 75 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Diskuse byla administrátory uzamčena

    20.6.2012 10:01 Marv-CZ | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkscape: Tvorba letáku

    To je zase výplod. Vypadá to, jako když autor včera objevil, že existuje Inkscape a dnes už o tom píše články.

    Například patle dohromady nastavení pozadí ve vlastnostech dokumentu a vložení obrázku „jako pozadí“. Pozadí ve vlastnostech dokumentu slouží jen pro zobrazení, např. když budete tisknout na žlutý papír, abyste viděli, jak to bude vypadat. Ale samo o sobě se netiskne. Maximálně jej lze použít při exportu.

    Když vložím obrázek, který má sloužit jako pozadí, tak je vhodné ho dát do samostatné vrstvy a tu pak případně zamknout, jinak ten obrázek bude docela obtěžovat při práci s ostatními objekty. Například, když budu chtít víc objektů označit tažením myší, budu muset začít někde úplně mimo, jinak místo označování začnu hýbat tím obrázkem.

    20.6.2012 11:55 Yenya
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkscape: Tvorba letáku
    Tak ja myslim ze furt lepsi nejaky clanek, ke kteremu pripadne nekdo znalejsi opravi v diskusi chyby, nez clanek napsany odbornikem ktery nevznikne, protoze odbornik nema cas.

    Takze za me jako zacatecnika v inkscapu diky za clanek i za dalsi doporuceni v diskusi, ale ne-diky za preziravy ton komentare.

    -Yenya, http://www.fi.muni.cz/~kas/blog/
    20.6.2012 12:37 Marv-CZ | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkscape: Tvorba letáku

    Přestože Inkscape znám celkem dobře, rozhodně se nepovažuji za odborníka a z tohoto důvodu, a ne z časového, se nepouštím do psaní takovýchto článků.

    Příspěvek jsem nepsal, abych předvedl přezíravý pohled na autora, ale protože mi úroveň článku nepřišla adekvátní Abíčku. Ale dle, nejen tvého ohlasu, si cílovou skupinu našel.

    20.6.2012 13:30 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkscape: Tvorba letáku
    To je právě velká škoda. O Inkscape je toho v češtině strašně málo. On je to paradox, je-li člověk odborník, pak to, na co je odborník, většinou rovnou dělá, za což dostává adekvátně zaplaceno. Nedostatek času a finanční motivace způsobují, že o tom, co dělá a jak dělá, nikam nepíše.

    Pak máme něco mezi odborníkem a amatérem, což jsi dejme tomu třeba také ty. Jenomže protože se za odborníka nepovažuješ, tak, ač bys psát mohl a o Inkscapu něco víš, tak raději nepíšeš.

    Zbývají amatéři, kteří si samozřejmě nemyslí, že toho ví dost, aby o tom něco psali. Takže nepíšou. Nějaké výjimky se najdou, ale ty demotivuje reakce odborníků nebo meziodborníků, kteří sice kritizují, ale nepíší.

    Komu ve výsledku prospěje naprostá absence jakýchkoliv materiálů o Inkscapu v češtině? Raději existující materiál od amatéra, který čtenářům alespoň něco málo ukáže, než to nic, co produkují odborníci a meziodborníci. Ono je dnes vůbec strašně málo lidí, kteří jsou schopni a ochotni psát kvalitní články za ty peníze, které jsou jim za články nabízeny.

    Disclaimer: Autora článku nehodnotím a nepřiřazuji do žádné z výše uvedených skupin.
    20.6.2012 14:18 Marv-CZ | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkscape: Tvorba letáku

    Dejme tomu, že bych se rozhodl o Inkscape něco napsat. Byl by o to na Abíčku mezi čtenáři zájem (nepatří to spíš na nějaký portál pro grafiky)? A o co konkrétně? O začátečnické věci nebo pokročilejší. Manuálově probrat vše nebo do hloubky jen některé konkrétní věci, a které?

    20.6.2012 16:15 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkscape: Tvorba letáku
    Rozsáhlejší návod na Inkscape už na Abc vyšel v podobě seriálu. Odkazuji na to v boxíku na konci článku.
    20.6.2012 22:47 D.A.Tiger | skóre: 8 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkscape: Tvorba letáku
    Rozsáhlejší návod na Inkscape už na Abc vyšel v podobě seriálu. Odkazuji na to v boxíku na konci článku.
    Ano, ale obávám se, že Inskape probírá jen velmi letem-světem. když už tedy není k dispozici ochotný odborník, který by (měl dostatek času) a probral možnosti tohoto programu mnohem podrobněji a v co možná největší šířce, jsem vděčný alespoň za tyto návody. Možná to není úplně ten nejvíc "COOL" způsob, ale aspoň ukazuje jak se s tím dá pracovat. něco se z něj vždycky přiučím a na něco člověk - je-li ochoten trochu experimentovat - může dojít i sám...

    Tedy jak říkává můj kamoš: "Pořád lepší tohle, než drátem do oka..."
    Radost z toho, že někdo objeví něco nového, je omyl starý 6000 let... (Jean Paul) | anthill inside
    21.6.2012 13:13 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkscape: Tvorba letáku
    Já budu vděčný za jakýkoliv článek. Ať už to bude demonstrace základních či pokročilejších vlastností Inkscapu, nebo postupy, jak realizovat to či ono (typu leták, logo, apod.). Člověk se přiučí v každém případě.
    20.6.2012 13:29 Ravensun | skóre: 11 | blog: Ravensun's blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkscape: Tvorba letáku
    SOuhlasím s vámi. Já například Inkscape mám nainstalovaný, ale ještě jsem se nestačil v něm zorientovat, takže tento článek mi je přínosem.
    Gentoo je můj poslední velký linux test...
    20.6.2012 13:57 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkscape: Tvorba letáku
    Tak ja myslim ze furt lepsi nejaky clanek, ke kteremu pripadne nekdo znalejsi opravi v diskusi chyby, nez clanek napsany odbornikem ktery nevznikne, protoze odbornik nema cas.
    To je naprosto trefné. Velice rád bych vydával jeden odborný článek za druhým, ale to to pak z autora páčím rok a stejně je to marné :-(
    24.6.2012 17:23 Miloslav Ponkrác
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkscape: Tvorba letáku
    Já jsem rád, že autor napsal článek o Inkscape. Mě osobně na nic není, protože v Inkscape se umím pohybovat na vyšší úrovni včetně vrstev.

    Ale chtěl bych ocenit autora a poděkovat mu. Přesně toto je potřeba, aby se psaly návody, texty a manuály.

    20.6.2012 10:28 D.A.Tiger | skóre: 8 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkscape: Tvorba letáku
    Dík za návod.
    Radost z toho, že někdo objeví něco nového, je omyl starý 6000 let... (Jean Paul) | anthill inside
    20.6.2012 11:07 phoose
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkscape: Tvorba letáku
    Kurník, četl jsem to jako "Tvorba toaleťáku", už bych se měl jít asi vyspat :-D
    20.6.2012 13:10 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkscape: Tvorba letáku
    Kurník, četl jsem to jako "Tvorba toaleťáku", už bych se měl jít asi vysrat :-D
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    20.6.2012 11:22 Jiří P. | skóre: 24 | blog: programování
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkscape: Tvorba letáku
    a co CMYK? To je podle me dost dulezite, kdyz to clovek posila na tisk...
    In a world without fences and walls, who needs Gates and Windows?
    20.6.2012 11:25 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkscape: Tvorba letáku
    To vychazi ze zkusenosti, nebo jen dalsi z hloupych pover?
    20.6.2012 11:31 Jiří P. | skóre: 24 | blog: programování
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkscape: Tvorba letáku
    ze zkusenosti... vzdycky, kdyz jsem chtel neco vytisknout v profi studiu, tak po me chteli CMYK. Samozrejme, ze kdyz nevadi rozdily v odstinech, tak se da zkonvertovat i RGB...
    In a world without fences and walls, who needs Gates and Windows?
    20.6.2012 13:58 chrono
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkscape: Tvorba letáku
    Ako náhle sa tam použije nejaký obrázok, ktorý je pôvodne v RGB, tak nemá zmysel pracovať v CMYK (a naozaj profesionálne firmy nemajú s RGB žiadny problém). :)
    20.6.2012 14:01 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkscape: Tvorba letáku
    Opravdu se jedna o profi studio, nebo jenom partu telat s drahym vybavenim? Z vlastni zkusenosti vim, ze v tech tiskarskych studiech pracuji lide, kteri se nezmuzou na vic, nez Ctrl+P.
    20.6.2012 12:13 Marv-CZ | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkscape: Tvorba letáku

    S CMYK je to špatné, hlavně proto, že nativní formát aplikace Inkscape - SVG - neumí nic jiného než RGB (resp. sRGB). To je dáno tím, že byl vyvinut pro potřeby webu, ale i tak je to škoda. Na Internetu sice najdete různé obezličky v podobě použití profilů ICC, které SVG umí, ale na profi práci to v tomto směru bohužel není.

    V téhle věci není nic ani v roadmapě, přestože po tom hodně uživatelů volá. Na druhou stranu, vývojové plány už byly několikrát překopány a ty dlouhodobé už ani nezveřejňují moc podrobně. Přijde mi ale, že vývojáři mají jiné priority (třeba tvorbu animací), než z toho udělat profi aplikaci pro DTP.

    20.6.2012 13:08 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkscape: Tvorba letáku
    RGB je dostatočná paleta na to aby bežný človek nerozpoznal chyby a dvojnásobne to platí u letáku, no na vypracovanie profilu fotografa to asi nebude.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    20.6.2012 13:18 Marv-CZ | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkscape: Tvorba letáku

    Tady nejde jen od to, co normální člověk vidí. Např. loga mívají přesně specifikované barvy v Pantone a tahle informace jde v Inkscape (reps. v SVG) do kytek, což je problém.

    Jinak jsem pouze odpovídal na dotaz o stavu podpory CMYK v Inkscape.

    20.6.2012 14:34 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkscape: Tvorba letáku
    Konverzia RGB -> CMYK urobí určite menšiu odchýľku od Pantone ako druh papiera na ktorý sa tlačí, teda moja vlastná skúsenosť, ale robil som len menšie projekty, takže za profíka sa nepovažujem.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    20.6.2012 15:21 Marv-CZ | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkscape: Tvorba letáku

    Ta konverze bude Pantone (jiná aplikace) -> RGB (Inkscape) -> CMYK (jiná aplikace). Přímo v Inkscape Pantone barvy nezadáš. Není to proto, že by to bylo složité technicky, ale protože licence. Asi by nevadila velikost té odchylky, ale třeba v případě použití plné barvy, že ty Pantone mají přesně namíchané a takhle to bude atyp. V tomto taky nejsem žádný profík, ale můžu o tom někdy podiskutovat s kolegy grafiky.

    20.6.2012 16:26 FAWN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkscape: Tvorba letáku
    Ono je to spíše praktické jinak: Inkscape (práce je vlastně RGB) --> import do Scribusu a tam převod na CMYK a úprava barev. Scribus umí CMYK a dají se do něj i importovat barvy z vzorníku Pantone stáhnutelného z webu Pantone. Na to je šikovná aplikace Swatchbooker, která je stáhne i převede na paletu do Scribusu nebo do Gimpu apod..

    Problém Inkscape je, že sice umí do SVG uložit i pojmenované barvy, ale stejně je člověk na monitoru neuvidí správně, protože je Inkscape postavené na Cairu.
    20.6.2012 14:03 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkscape: Tvorba letáku
    S CMYK je to špatné, hlavně proto, že nativní formát aplikace Inkscape - SVG - neumí nic jiného než RGB (resp. sRGB).
    To by snad neměl být takovej problém, Inkscape umí, pokud vím, exportovat do PostScript a to už by snad nějak mělo jít převíst do CMYK, ne? Anebo nějak přes PDF?
    22.6.2012 11:35 mpscz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkscape: Tvorba letáku
    Z RGB do CMYK to jde přeseparovat postprocesem přes odpovídající icc profil vždy. Problém jsou hlavně ty přímé barvy, které postproces (pokud není hoodně chytrý/drahý a i ten se občas 100% netrefí) v těch číslech nenajde; je ta RGB 4:5:6 určitě Pantone 123 nebo už Pantone 124? (a o jedno číslo to je v přímé barvě už sakra rozdíl).
    24.6.2012 01:41 Miloslav Ponkrác
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkscape: Tvorba letáku
    Pozor, Inkscape není vektorový editor, je to SVG editor. Je to editor zaměřený na editaci SVG – a vše okolo pro něho není důležité.

    Takže chcete-li skutečný vektorový editor, nepoužívejte Inkscape.

    Inkscape si klade za cíl být co nejlepším editorem SVG obrázků ve smyslu, že bude schopen všech featur SVG, ne být báječným vektorovým editorem.

    Nečekejte od Inkscape vlastnosti, které čekáte od vektorových editorů. Název vektorový editor je u Inkscape matoucí – je to SVG editor a vektory umí potud, pokud je to nutné k SVG editaci.

    Cílem SVG je editovat všechny featury SVG. Ne být dobrým vektorovým editorem, i když je v řadě případů k tomu velmi dobře použitelný a schopný.

    Je dobré si to uvědomit, aby se předešlo protaženým obličejům. A záčatečníkům by měl někdo hned ze začátku napsat: Chcete začátečnicky kreslit jednoduché vektorové věci? Nebo editovat SVG? Ok, Inscakpe. Chcete dělat pokročileji vešktory? Chcete dobrý vektorový editor? Chcete dobrý tisk? Vykašlete se na Inkscape.

    Inskcape má jednu dobrou vlastnost: Je stabilní a odladěný. A jednu špatnou vlastnost: Má nejdebilnější a nejméně intuitivní ovládání ze všech programů, které jsem kdy potkal.

    Na ovládání Inkscape nepřijdete jinak, než že se ho poctivě podle manuálu naučíte. I proto se o Inkscape málo píše. K řadě jiných vektorových editorů jsem schopen sednout a hodně věcí udělat intuitivně, u Inkscape to rozhodně nehrozí. Tam jsem rezignoval a opravdu prošel manuál.

    Ale znovu upozorňuji, Inskcape není primárně vektorový editor. Hledáte-li skutečný vektorový editor, Inkscape vás zklame jakmile překročíte určitou úroveň a budete klást na něj větší požadavky. Je to ale vaše vina, protože Inscape je SVG editor, nikoli vektorový editor. Ten jemný rozdíl je ve featurách, které Inkscape bude mít. To co hledáte u vektorového editoru může scházet a jiné tam být.
    20.6.2012 13:15 Pavel Čejka | skóre: 28 | blog: tosinezaslouzijmeno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkscape: Tvorba letáku
    Jó letáky ... těším se na příští článek, alegorický vůz stavím a chystám trička.
    Říkejte si tomu extrém, ale navrhuji, abychom šli tvrdě a bez prodlení zaútočili skutečně masovou letákovou kampaní, a zatímco se z ní bude sbírat, nasadíme cirkusáky, alegorické vozy, pouliční divadlo a možná i dobročinné koncerty, ano? A pokud to bude málo, lituji, ale přijde čas triček: „Mutanti ven!“, „Vesmírní chameleoni? Ne, děkuji!“ ... a pokud je tohle nevyžene, pak už nevím co…
    20.6.2012 14:16 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkscape: Tvorba letáku
    směju se až se za K.L.I.T.O.R.I.S. popadám :-D.
    21.6.2012 13:02 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkscape: Tvorba letáku
    nevi nekdo, jestli je u toho nejaky interpreter, pomoci ktereho je mozno vyrabet takove prospekty (pdf-soubory) na pozadi, aniz by musel byt ten program interaktivne nastartovan?
    21.6.2012 15:00 Pavel Čejka | skóre: 28 | blog: tosinezaslouzijmeno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkscape: Tvorba letáku
    Ano, třeba Inkscape ... viz manuál.
    pavel@pca5 ~/grafika/ikony $ inkscape ./kos.svg -A kos.pdf
    
    pavel@pca5 ~/grafika/ikony $ inkscape ./kos.svg -e kos.png
    Background RRGGBBAA: ffffff00
    Area 0:0:744,094:1052,36 exported to 744 x 1052 pixels (90 dpi)
    Bitmap saved as: kos.png
    Jiná otázka je, jestli to funguje správně, export dopadl s chybami, část grafiky chyběla (problém mé verze Inkscape?). Do bitmapy bez problémů.

    O jiné možnosti (zdroj SVG) zatím nevím, nepotřeboval jsem to řešit. Naopak vím, že solidních úspěchů lze dosáhnout s TeXem, různými PDF knihovnami atd...
    24.6.2012 01:49 Miloslav Ponkrác
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkscape: Tvorba letáku
    Tisknout na ps/pdf tiskárnu.

    Použít libovolný asi z 45456465456456465465 existujích command line programů co dokáží vyrábět PDF.
    22.6.2012 14:00 MaT | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Postery
    Zdrojů o Inkscape v češtině opravdu moc není, tak i když tenhle článek není nijak extra dlouhý a není toho v něm tolik, některým lidem určitě pomůže.

    Ale když vidím, že tu jsou v diskusi lidé, co mají zkušenosti s Inkscape, LO/OO Draw a Scribusem, napadlo mě, že se zeptám na jednu věc:

    Jaký je v Linuxu vhodný nástroj na vytváření posterů?

    Posterem teď nemyslím letáček podobný tomu, jako je v tomto článku. Ale nějaký tzv. "vědecký" poster. Tzn. dokument, který se pak bude tisknout třeba v rozměrech 90x150 cm a bude vyset někde na nějaké konferenci. Do takového dokumentu je pak třeba obvykle vkládat spoustu textu, je třeba ten text různě formátovat (což v Inkscapu není zrovna pohodlné). Dále třeba různé obrázky - ať už bitmapové, nebo někdy i vektorové. Někdy také grafy (takže v podstatě vektorové obrázky). Skoro vždy také tabulky - se kterými je také třeba ještě v samotném posteru nějak pracovat.

    Spousta lidí kolem mě na toto používá kupodivu Powerpoint. Není to ideální, ale z časových důvodů už jsem pár posterů v Powerpointu také spáchal. Zkoušel jsem třeba OO Draw a Impress. Teď už nevím přesně, co z toho. V Draw se možná hůř pracovalo s textem, tak jestli jsem neskončil u toho Impressu. V některých ohledech byl sice lepší (líbila se mi třeba možnost ovlivnit poloměr zakřivení u zakulacených rohů - to v Powerpointu nešlo - tam je ten poloměr vždy podle velikosti objektu - takže dva obdelníky se zakulacenými rohy vedle sebe, které jsou různě veliké, mají různý poloměr zakřivení - a vypadá to blbě). Nebylo tam omezení velikosti dokumentu na max. 142 cm (ne že by nešlo dokument dělat "menší" a pak to prostě vytisknout na větší papír - ale třeba kvůli počítání velikostí je lepší, když program ví, jaké budou "finální" rozměry). I to vkládání různých objektů, jako třeba tabulek nebo grafů z jiných Office programů, se celkem dalo. Jenže problém byl, jakmile na stránce bylo objektů trochu víc, bylo to celé strašně pomalé - a byl jsem nakonec nucen se vrácet k Powerpointu.

    Scribus jsem kdysi na nějaké letáky také používal, přímo poster jsem v něm dělat nezkoušel. Z dob, kdy jsem ho používal, si vzpomínám, že z možnostmi úprav textu to také nebylo úplně ideální...

    Co byste tedy kdo ještě doporučil na postery? Mám se konečně začít učit LaTeX? Má to vůbec na něco takového cenu? Mám opět po čase zkusit Scribus? Nebo si koupit Corel Draw nebo Adobe InDesign a snažit se to rozjet pod Wine, nebo přinejhorším ve VirtualBoxu?
    Open source software for open minded people. :-)
    24.6.2012 01:53 Miloslav Ponkrác
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postery
    Pozor u TeXu, tam je také omezení velikosti.

    On když Knuth páchal svojí opakovatelnou a superpřesnou aritmetiku na fixed point číslech, tak si prostě řekl, že nad určitou velikost mu můžou dokumenty políbit šos.

    Limit je někde kolem 5 metrů, jestli si to dobře pamatuji, ale také si to možná pamatuji blbě.

    24.6.2012 15:19 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postery
    Jo, je tam nějaký takový limit (možná 4m?), ale: do tohoto limitu se dá sázet s přesností vlnové délky světla! Pro větší věci se dá jednoduše nastavit nějaký zoom-faktor - a věř mi, že nad 4m opravdu tisknout v rozlišení odpovídající vlnové délce světla nebudeš potřebovat...
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    24.6.2012 15:43 Miloslav Ponkrác
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postery
    Odtajníme to: TeX počítá délky jako 30 bitový beznaménkový integer. Tedy prachsprostý princip počítání s reálnými čísly s pevnou řádovou čárkou.

    ---

    Rozlišení v TeXu = 1 sp = 1/2^16 pt; 1 pt = 1/72.27"; 1" = 25.4 mm

    Rozlišení v TeXu = 5,362851 × 10^-9 metrů.

    Rozlišení v TeXu je tedy zhruba 5 nm, vlnová délka světla je 300–800 nm.

    ---

    Maximální hodnota, se kterou TeX umí počítat je 2^30.

    Maximální velikost v TeXu = 2^30 × 5,362851 × 10^-9 metrů.

    Maximální velikost v TeXu = 5,7583 metrů.

    ----

    Co mě opravdu, ale opravdu sýří na open source jsou ty rady, udělejte všechno přes ruku. Nechci používat násobitele, chci počítat ve správných jednotkách.

    To je důvod, proč většina grafiků i designérů se vykvajzne na open source věci. Protože matematika, nebo programátora donutíte dělat 99 % věcí přes ruku. Matematik i programátor je vcelku zvyklý. Ale designéra a grafika to mate a odvádí od práce.

    Já sám nemám ani s vysokou matematikou problémy, ale začínám razit cestu, jako vektorový editor a jako sazečský nástroj nepoužívat open source, ale koupit si profi program. Protože těch věcí, co se v open source nástrojích typu Inkscape, TeX, a další řeší přes ruku a je nutné to nějak ochcat, je tolik, že to klidně sekne efektivitu a rychlost práce i na setinu.

    Navíc se nemůžete soustředit na to co děláte, namísto toho zaměstnáváte mozek ochcáváním od rána do večera a na práci toho už mozku moc nezbývá. Ale uznávám, že je možné učit se ochcávat třeba 20 let a po 20 letech práce už to máte tak zažité, že konečně můžete začít volně tvořit.
    27.6.2012 15:03 Ash | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postery
    Kdo umí, umí. Kdo neumí, kupuje. To je zažitý princip :)
    24.6.2012 03:07 Miloslav Ponkrác
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Postery
    Já bych na Vašem místě koupil profesionální komerční nástroj.

    Inkscape není primárně vektorový editor jak píšu výše.

    Scribus a tabulky jsou nepřátelé.

    TeX je zase omezený už svým stářím. Uděláte v něm skoro všechno, ale přes ruku a zdlouhavě.

    ---

    Já osobně jsem na open source vektorový editor po mnohých pokusech rezignoval a koupil si profesionální editor.

    V sazbě textu se ještě držím u toho, že se naučím TeX, ale už mě to taky opouští. Jednak Unicode a TeX jsou velcí nepřátelé, takže používám xetex. LaTeX je zase těžko ovladatelný, prostě si řadu věcí dělá sám a pokud chci řídit všechny detaily, dost se brání.

    Předtím jsem zkoušel leccos z open source. Scribus je pěkný, ale je to o trikování. Umí to hodně málo. Uděláte v tom 20 stránek a Scribus má sekundové reakce na klik myší. Uděláte o 10 stránek víc, a odezvy jsou klidně několikasekundové. Navíc u Scribusu je bordel ve verzích. Roky lidé používali devel verzi na běžnou práci.

    ---

    Na druhou stranu, pokud něco děláte v PowerPointu, proč u toho nezůstat?
    25.6.2012 13:34 Anino
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkscape: Tvorba letáku
    Pred časom som spáchal skriptá pre ôsmakov na tému Inkscape a Gimp. Na prvé zorientovanie by to mohlo byť celkom použiteľné. http://www.smnd.sk/anino/moje/GrafikaSoft.pdf
    26.6.2012 02:20 Miloslav Ponkrác
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkscape: Tvorba letáku
    Moc hezký manuál. Lidský a dobrý.

    Škoda, že nebyl dřív, když jsem se to učil.

    Ale vynikající práce. A zdravím alchymistu. :-)
    2.7.2012 10:15 linux_enthusiast
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkscape: Tvorba letáku
    Inkscape je skvelý program, ale mal by som naň jednu, jedinú, ale dosť zásadnú výtku. Na linuxových systémoch stále padá, ale aspoň je to ošetrené tak, že pri párde sa rozrobená práca uloží na HDD a pri opätovnom spustení sa načíta stav práce taký, aký bol pri páde programu, len nefunguje "krok späť" na úkony, ktoré boli vykonané pred pádom programu. Ja konkrétne mám Ubuntu 12.04 a Inkscape som inštlaoval cez predvolené repozítáre. Presne tú istú chybu mi Inkscape robil aj na Ubuntu 10.04.
    2.7.2012 10:20 MaT | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkscape: Tvorba letáku
    Inkscape používám na Debianu a nemám pocit, že by "stále padal". Takže než "na linuxových systémech" napište raději že konkrétně u Vás na Ubuntu. :-)

    Samozřejmě s pády jsem se také setkal - ale to třeba při pokusu importovat některé formáty, nebo některé konkrétní obrázky. U některých takových souborů proste Inkscape spadne při každém pokusu ho otevřít. Ale při běžné práci se mi to nestává...
    Open source software for open minded people. :-)
    2.7.2012 10:53 Pavel Čejka | skóre: 28 | blog: tosinezaslouzijmeno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkscape: Tvorba letáku
    Bohužel skutečně padá a to při editaci uzlů na křivkách, když se povede cuknout uzlem tak šikovně, že "uteče daleko" a zřejmě dojde k přetečení rozsahu/dělení nulou, nebo něčemu takovému.

    Není snadné ten pád vyvolat cíleně, ale když editujete desítky uzlů, tak se to tu a tam stane.

    (zkušenost s různými verzemi posledních Inkscape na různých instalacích Gentoo)
    4.7.2012 09:58 Marv-CZ | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkscape: Tvorba letáku

    Já tedy edituji uzly velmi často a nepamatuji, že by mi při tom Inkscape spadl. Jiná věc je import různých formátů, jak zmiňujte MaT, tam se mi to už stalo.

    Asi s uzly tolik necukám, co zkusit omezit alkohol :-)

    4.7.2012 10:50 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Inkscape: Tvorba letáku
    Asi s uzly tolik necukám, co zkusit omezit alkohol :-)
    Toto by som chcel vidieť v bugzille :-D
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.