abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 739 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jaderné noviny - 17. 6. 2015: Greybus

    4. 10. 2015 | Redakce | Jaderné noviny | 3568×

    Po delší odmlce opět Jaderné noviny: Stav vydání jádra. Citáty týdne. Greybus a projekt Ara

    Stav vydání jádra

    Současné vývojové jádro je 4.1-rc8, vydané 14. června. "Jsem na dovolené, ale čas se kvůli mně nezastavil. Je neděle, takže přišel čas na doufejme poslední rc."

    Stabilní aktualizace: žádné nebyly minulý týden vydány.

    Citáty týdne

    +		/*
    +		 * Nemělo by při bootování dojít k selhání kvůli OOM (vyčerpání dostupné paměti)
    +		 * a v případě dvou identických jmen bude varovat,
    +		 * ale tenhle řádek by měl uklidnit (quiet) gcc i lkml.
    +		 */
    

    -Rusty Russel

    Pořádně mě to vylekalo, protože jsem myslel, že mám na svém serveru nějaký NSA backdoor, který monitoruje moje plány na pašování Kinder Překvapení z Německa do USA. Zpanikařil jsem!"

    -Steven Rostedt


    Greybus

    Před nějakým časem měl Greg Kroah-Hartman možnost pracovat na zajímavém problému. Projekt Ara vyvíjí telefon, který je možné sestavit (a přizpůsobit) z různých komponent. Ty zahrnují reproduktory, displeje, kamery, zajímavé senzory, atd. Ke správnému fungování vyžaduje takové zařízení speciální interní sběrnici, která bude zvládat připojování a odpojování jednotlivých komponent. Něco, co smartphony až do teď nepotřebovaly. Greg se podílel na vzniku takové sběrnice a výsledkem je „Greybus“, o které na LinuxCon v Japonsku mluvil.

    Projekt Ara má na sběrnici několik velmi zajímavých požadavků. Kromě toho, že musí být dynamická, musí být také routovací a bezpečná, jinými slovy, kterékoli dva komponenty spolu musí umět komunikovat přímo bez třetího prostředníka. To znamená, že standardní sběrnice USB a PCIe se nedají použít. Po nějaké době se Gregovi a společnosti podařilo najít sběrnici UniPro, která by tyto požadavky mohla splňovat.

    UniPro pochází od společnosti Nokia, která chtěla mít možnost jednoduše integrovat kameru kteréhokoli výrobce. Potom se toho ujal Google a umožnil routování. Podle Grega je to už nyní rychlé a vyspělé. Slibuje nízkou latenci, režimy nízké spotřeby energie a vlastnosti kvalitních služeb. Greg také slíbil doručování zpráv ve správném pořadí. Standardy jsou již nějaký čas dostupné, řídí je MIPI Alliance.

    Vše v UniPro je řešeno obousměrnými spojeními přímo mezi komponentami; data tedy vůbec neprocházejí procesorem. Spojení reprezentuje "CPort", který vypadá trochu jako síťový port. Na sběrnici je přepínač, kterým se nastavují vlastní cesty. Zprávy mohou procházet rychlostí okolo 10Gb/s, sběrnice podporuje prioritizaci zpráv, řízení chyb a oznamování problémů s doručováním. Co UniPro neumí, je streamování, ani multicast doručování. Greg poznamenal, že absence druhé vlastnosti je vlastně plus, protože tak brání modulům ve sledování dat, které se jich netýkají.

    UniPro se drží síťového modelu OSI, ale s tím rozdílem, že nemá definovanou aplikační vrstvu. Vývojáři projektu Ara tedy připravili vlastní, kterou nazvali Greybus. (Jméno očividně pochází od slova grey, tedy šedé barvy původního prototypu zařízení. S lepším označením zatím nikdo nepřišel). Greybus přidává zjišťování nových zařízení; všechny moduly na sběrnici jsou self-describing. Jistou výhodu tedy mají lidé, kteří pracují na softwarové stránce. Mohou totiž ovlivnit, jak bude hardware navržen.

    Greybus přidává také interní vrstvu pro network routing a také sadu protokolů pro specifické typy zařízení. Tohle je dobře udělané u USB a PCI, dodal Greg. Pokud se budou držet class protocols, budou zařízení typu klávesnic nebo WiFi adaptérů pracovat bez dalšího softwaru. To je pro projekt Ara důležité; vidět živý trh s moduly třetích stran a k tomu může spíše dojít v případě, že budou nové moduly pracovat na již existujících systémech.

    Každé zařízení na sběrnici poskytuje popis zbytku systému; obsahuje výrobce a ID výrobku, sériové číslo, používané protokoly, atd. Každý modul (každá fyzická část zapojená do telefonu) nabízí jedno nebo více "rozhraní", každé z nich představuje fyzické spojení. CPort 0 na každém rozhraní ovládá interface jako celek; jiné CPorty nabízejí konkrétní funkce, s nimi bude jádro komunikovat. Tyto CPorty podporují "operace", což jsou možnosti, jak přinutit moduly k činnostem za pomoci interface, který připomíná vzdálené volání API.

    V současné době došlo k implementování několika tříd protokolů. Ty zahrnují baterii, vibrace a NFC moduly. Ty pro audio, input, senzory a kamery jsou ve vývoji. Několik jich bylo ponecháno na později. Jde o ty pro WiFi, Bluetooth, mobilní modemy, GPS přijímače, světla a displej - což, jak připouští Greg, bude hromada práce.

    Greybus má v sobě také schopnost překlenout jiné protokoly. Takže zařízení, která komunikují skrze USB, I2C, I2S či SPI mohou být poháněna přímo přes sběrnici. Nechybí ani podpora pro tunelování protokolů typu CSI (pro kamery) nebo DSI (pro displeje).

    Greg ukončil svou řeč s tím, že kód Greybus je dostupný v repozitáři na GitHubu. Představuje kousek projektu Ara, ale ne celé řešení. Aby mělo toto zařízení úspěch, bude třeba přepracovat Android v mnohem dynamičtější systém, což je úkol, se kterým se distributoři Linuxu potýkali před deseti či patnácti lety. Je to velký úkol, ale vývojáři Google na něm pracují. Jakmile se jim to podaří (a bude dostupný hardware), vstoupíme do světa, ve kterém budou mobilní telefony mnohem dynamičtější a konfigurovatelnější, než kdykoli předtím.

    Greg lidem dovolil prohlédnout si prototyp zařízení. To sestávalo z šasí, do kterého bylo možné připojit několik různých modulů o velikosti poštovní známky. Jedná se o hezké zařízení, i když vzhledem ke svému šasí bude zařízení asi vždy o něco tlustší, než méně konfigurovatelná zařízení. I tak by váš editor jeden takový telefon chtěl.

    Editor by rád poděkoval Linux Foundation za podporu při cestě na LinuxCon Japan.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    4.10.2015 21:47 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 17. 6. 2015: Greybus
    budou zařízení typu klávesnic nebo WiFi adaptérů pracovat bez dalšího softwaru.
    AFAIK wifi vlastní usb class nemá.
    vlk avatar 6.10.2015 06:55 vlk | skóre: 23 | blog: u_vlka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 17. 6. 2015: Greybus
    Podla mna je celkom zbytocna zbernica s takymito parametrami na zariadenia ako baterka, senzory (pohybu...), GPS, ... kde uplne staci obycajna I2C, len to zbytocne predrazi taketo periferie. A zase na kameru alebo displej to moze uz byt aj malo alebo na hrane.
    You don't exist, Go away !
    6.10.2015 09:01 mimi.vx | skóre: 37 | blog: Mimi.VX | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 17. 6. 2015: Greybus

    prave ze nestaci .. v okamziku kdy dynamicky za behu menite komponenty a potrebujete byt nezavisly na tom kde co zapojite

    USE="-gnome -kde";turris
    6.10.2015 12:35 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 17. 6. 2015: Greybus
    Navíc to má ambici být jedna jediná sběrnice. moc nezáleží na tom že je komplikovanější, jak bude návrh hotový (a pokud to není navržené moc blbě) není problém vyrobit zákaznický chip, který takovou sběrnici řídí, a v tom obrovském množství mobilů, které se dělá, to nebude drahé. Navíc pokud je to rozumná sběrnice tak si myslím, že ji adoptují i mnozí výrobci nemodulárních mobilů, čistě proto že vyvíjet a flikovat svoji bude dražší.
    6.10.2015 16:05 Atom321 | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 17. 6. 2015: Greybus
    Bedňa avatar 9.10.2015 20:28 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 17. 6. 2015: Greybus
    Heh, presne toto ma napadlo. No vývoj nezastavíš a Greybus je proste len priečka k vyšším cieľom ;-)
    KERNEL ULTRAS video channel >>>

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.