abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 780 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jaderné noviny – 30. 8. 2018: Druhá polovina začleňovacího okna 4.19

    6. 9. 2018 | David Kolibáč | Jaderné noviny | 2622×

    Stav vydání jádra. Kroah-Hartman: Které stabilní jádro používat? Reportáže z Netdev 0x12. Druhá polovina začleňovacího okna 4.19.

    Stav vydání jádra

    Kernel release status. Jonathan Corbet. 29. srpna 2018

    Současné vývojové jádro je 4.19-rc1, vydané 26. srpna. Linus řekl: „Bylo to docela frustrující začleňovací okno, zčásti protože 4.19 bude, zdá se, hodně velké vydání (nemá to jen jednu příčinu) a zčásti kvůli nahodilému šumu. V rané fázi začleňovacího okna jsme tu měli zveřejnění zranitelnosti hardwaru L1TF, což přidalo na frustraci, jelikož jsme museli řešit neveřejné patche. Tím se ukazuje, jak moc se zlepšila naše infrastruktura linux-next a různé automatizované testování – je to cítit, když to všechno k dispozici nemáme.“

    Stabilní aktualizace: 4.18.5, 4.17.19, 4.14.67, 4.9.124 a 4.4.152 byly vydány 24. srpna, poté 28. srpna je následovaly aktualizace 4.4.153 a 3.18.120.

    Upozorňujeme, že aktualizace 4.17.19 je poslední v řadě 4.17. Na druhé straně Greg Kroah-Hartman oznámil, že řadu 4.9 bude podporovat až do roku 2023.

    Kroah-Hartman: Které stabilní jádro používat?

    Kroah-Hartman: What Stable Kernel Should I Use? Jonathan Corbet. 24. srpna 2018

    Greg Kroah-Hartman sepsal příručku, jak si vybrat vydání jádra. „To nejlepší řešení pro téměř všechny uživatele Linuxu je prostě používat jádro z vaší oblíbené linuxové distribuce. Osobně mi vyhovují komunitně vyvíjené distribuce, které neustále následují nejnovější aktualizace jádra a podporuje je příslušná vývojářská komunita. Do této skupiny spadají distribuce Fedora, openSUSE, Arch, Gentoo, CoreOS a další. Všechny používají to nejnovější stabilní vydání jádra z upstreamu a zajišťují pravidelné zahrnutí všech nutných oprav chyb. To je to nejlepší, nejstabilnější jádro, které můžete používat, co se týče nejnovějších oprav (připomínám, že veškeré opravy jsou bezpečnostní).“

    Reportáže z Netdev 0x12

    Reports from Netdev 0x12. Jonathan Corbet. 28. srpna 2018

    Konference Netdev 0x12 věnovaná sítím proběhla v polovině července. Organizátoři poskytli stručný úvod. Účastníci akce posbírali řadu reportáží z přednášek. První den se konala školení a workshopy, druhý den jedenáct přednášek včetně úvodního proslovu Vana Jacobsona a třetí den přednášky na dalších deset témat.

    Druhá polovina začleňovacího okna 4.19

    The second half of the 4.19 merge window. Jonathan Corbet. 26. srpna 2018

    Do doby, kdy Linus Torvalds vydal jádro 4.19-rc1 a zavřel začleňovací okno tohoto vývojového cyklu, se do hlavního stromu dostalo 12 317 neslučovacích sad změn, z toho zhruba 4 800 od sepsání minulého přehledu. Jak už to tak v pozdních fázích začleňovacího okna bývá, řada změn představovala opravy větších patchů zaslaných dříve, ale přišlo i na novou funkcionalitu. Následuje přehled některých významnějších změn…

    Ústřední část jádra

    • Celá skupina patchů přidávající OOM zabijáku povědomí o řídících skupinách kvůli přetrvávajícím neshodám začleněna nebyla, ale s jednou výjimkou: přibyl nový konfigurační prvek memory.oom.group, který způsobí zabití všech procesů ve skupině, dojde-li ke stavu, kdy došla paměť.
    • Byla přidána nová skupina ochran před útoky takovými, že dojde ke zmatení programu, aby zapisovat do existujícího souboru či FIFO. Otevření souboru či FIFO s příznakem O_CREATsticky adresáři (např. /tmp), do něhož může lze zapisovat globálně, selže, pokud se neshodují vlastníci příslušného procesu a cílového souboru, nebo adresáře, kde se soubor nachází. Toto chování, ve výchozím stavu vypnuté, řídí nové volby sysctl protected_regular a protected_fifos.

    Souborové systémy a bloková vrstva

    • Cíl mapování zařízení dm-integrity nyní může k ukládání metadat používat samostatné zařízení.
    • EROFS (enhanced read-only filesystem) byl přidán do stromu staging. Jde o „odlehčený moderní souborový systém pouze pro čtení (používá např. bloky o velikosti stránek, xattrs/data na místě atd.), který se hodí v situacích, kdy je potřeba přístup pouze pro čtení s vysokým výkonem, takže např. pro firmware na mobilních telefonech nebo na live CD.“
    • Nová funkce overlayfs „metadata copy-up“ se při změně metadat vyhýbá kopírování obsahu souboru na vyšší vrstvu. Podrobnosti najdete v tomto commitu.

    Podpora hardwaru

    • Grafika: GPU Qualcomm Adreno A6xx.
    • Průmyslové I/O: PMIC A/D převodníky řady Spreadtrum SC27xx, D/A převodníky Analog Devices AD5758, senzory délky letu Intersil ISL29501, čipy senzorů UV indexu / okolního světla Silicon Labs SI1133 a senzory Bosch Sensortec BME680.
    • Různé: generické odporové dotykové displeje založené na ADC, generická zařízení ASIC podporovaná přes framework Google Gasket, multiplexory Analog Devices ADGS1408/ADGS1409, DMA řadiče SoC Actions Semi Owl, časovače watchdogů MEN 16Z069, řadiče dotykových obrazovek Rohm BU21029, kodeky Cirrus Logic CS47L35, CS47L85, CS47L90 a CS47L91, herní klávesnice Cougar 500k, I2C řadiče založené na Qualcomm GENI, I2C řadiče Actions Semiconductor Owl, USBPD nabíječky založené na ChromeOS EC a nabíječky baterií Analog Devices ADP5061.
    • USB: EHCI USB řadiče na čipu Nuvoton NPCM7XX, PCIe PHY Broadcom Stingray a Renesas R-Car třetí generace.
    • Dále přibyl nový jaderný subsystém abstrakce přijímačů GNSS (global navigation satellite systems jako např. GPS). Tato zařízení se doposud ovládala nejrůznějšími ovladači v uživatelském prostoru, takže panuje naděje, že se v tom udělá pořádek. Také byla přidána podpora přijímačů u-blox a SiRFstar.

    Změny uvnitř jádra

    • Označení __deprecated, jímž se označovala rozhraní, která by se již neměla používat, bylo označeno jako zastaralé a kompletně odebráno z jádra. Torvalds pravil: „Nejsou užitečná. Každého jen otravují a nikdo s nimi nic nedělá, protože je to zpravidla ‚problém někoho jiného.‘ Když si lidé zvyknou považovat varování za normální, přestanou se na ně dívat a skutečných varování si nevšimnou.“
    • Jádro nyní vyžaduje GCC verze alespoň 4.6.

    Je tu ještě pár změn, které tentokrát neprošly, a to včetně datové struktury XArray. Příslušné patche jsou považovány za hotové, ale měly tu smůlu, že byly založeny na stromu, který z nesouvisejících důvodů nebyl začleněn, takže Torvalds se na ně ani nepodíval. To v důsledku blokuje další skupinu patchů, který by měly umožnit migraci objektů alokovaných alokátorem slab.

    Tu druhou odloženou velkou změnu představuje nové API systémových volání pro připojování souborových systémů. Navzdory přetrvávajícím obavám z toho, co se stane, když bude jedno nízkoúrovňové zařízení připojeno vícekrát s volbami, které jsou vzájemně ve sporu, poslal Al Viro žádost o začlenění, aby se tato práce dostala do upstreamu. Z následné diskuze je však zřejmé, že stále ještě o tématu nepanuje konsenzus, a tak se zdá, že bude nutné počkat do příštího vývojového cyklu.

    Pokud vše půjde dobře, jádro se v následujících týdnech stabilizuje a k finálnímu vydání 4.19 dojde v půlce října.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    6.9.2018 18:52 michi141 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 30. 8. 2018: Druhá polovina začleňovacího okna 4.19
    Když si lidé zvyknou považovat varování za normální, přestanou se na ně dívat a skutečných varování si nevšimnou.

    -Werror
    6.9.2018 22:25 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 30. 8. 2018: Druhá polovina začleňovacího okna 4.19
    Na to je ovšem potřeba projekt nejdřív od warningů úplně vyčistit. A být připraven na to, že s každou novou verzí gcc bude hromada práce, aby se to vůbec přeložilo. Nemluvě o tom, že starší verze gcc často hlásí warningy i u zcela korektního kódu (to ostatně občas i ty nové).
    7.9.2018 08:37 fe
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny – 30. 8. 2018: Druhá polovina začleňovacího okna 4.19
    +1

    Ale ve firemním prostředí se to moc lehce neprosazuje :-(
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.