abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Bezpečnostní upozornění

    V bezdrátových routerech od společnosti routerech D-Link, v řadách EAGLE PRO AI a AQUILA PRO AI, je zabudovaný backdoor. Jedná se o zranitelnosti CVE-2024-6044 a CVE-2024-6045. Kdokoli z lokální sítě může přístupem na konkrétní URL spustit službu Telnet a přihlásit se pomocí přihlašovacích údajů správce získaných analýzou firmwaru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 11:22 | IT novinky

    Organizace IuRe (Iuridicum Remedium) varuje před návrhem, který představilo belgické předsednictví Rady EU. Populární služby jako Messenger, WhatsApp nebo Signal by dle něj bylo možné plně používat až po odsouhlasení kontroly komunikace. Ta by měla zamezit šíření dětské pornografie. Podle IuRe by však taková kontrola přinesla hlavně závažný dopad na soukromí uživatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 11:11 | Nová verze

    NumPy (Wikipedie), tj. knihovna pro Python pro vědecké výpočty, byla po 18 letech vydána v nové major verzi 2.0.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Důležité informace v průvodci migrací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.6. 23:11 | Nová verze

    Vývojáři postmarketOS vydali verzi 24.06 tohoto před sedmi lety představeného operačního systému pro chytré telefony vycházejícího z optimalizovaného a nakonfigurovaného Alpine Linuxu s vlastními balíčky. Přehled novinek v příspěvku na blogu. Na výběr jsou 4 uživatelská rozhraní: GNOME Shell, Phosh, KDE Plasma a Sxmo. Aktuálně podporovaných zařízení je 50.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.6. 21:55 | Komunita

    Na čem aktuálně pracují vývojáři GNOME a KDE? Pravidelný přehled novinek v Týden v GNOME a Týden v KDE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    14.6. 12:11 | IT novinky

    Google Blog ČR informuje, že mobilní aplikaci Gemini a NotebookLM lze používat už také v Česku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 18
    14.6. 11:33 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 8 duálně licencovaného open source frameworku JUCE (Wikipedie, GitHub) pro vývoj multiplatformních audio aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    14.6. 11:11 | IT novinky

    Od 18. června bude možné předobjednat notebook DC-ROMA RISC-V LAPTOP II od společnosti DeepComputing s osmijádrovým 64-bit RISC-V AI CPU a s předinstalovaným Ubuntu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    13.6. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.79.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání na GitHubu. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    13.6. 14:33 | Zajímavý článek

    Byly zveřejněny výsledky průzkumu (infografika) mezi uživateli FreeBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Jaderné noviny 62

    10. 4. 2000 | Leoš Literák | Jaderné noviny | 1217×

    Jelikož vývoj linuxového jádra se nikdy nezastavuje, přinášíme vám i o Velikonocích další díl Jaderných novin. Tentokráte se dočtete o závažné chybě ext2 (naštěstí už odstraněné), zvláštní "optimalizaci", kterou provádí gcc, urychlení kswapd, výborných změnách v mountu a několika nových dokumentech HOWTO.
    Soohoon Lee našel závažnou chybu souborového systému ext2, která se projeví, pokud máte málo dostupné paměti a velice rychle vytváříte a mažete soubory. Chyba se projevuje mizením souborů, některé soubory nejdou smazat nebo mají prohozené obsahy a fsck hlásí chyby na správně odpojených oddílech. Naštěstí Soohoon zaslal patch, který chybu opravuje.

    Během diskuse nad modulem via-rhine se přišlo na to, že gcc 2.95.2 asi špatně provádí optimalizace. Některé části kódu totiž nejsou vykonány, i když by se měly provést. Chyba se týká obvzláště direktivy #if. Dále se zjistilo, že egcs-1.1.2 ani nejnovější snapshot gcc touto chybou netrpí.

    Ulrich Drepper si všiml, že Linux neimplementuje plně normu Posix. Na to zareagoval Linus a vysvětlil důvody, proč tomu tak je. Prvním důvodem je Linusův názor, že Posix je po technické stránce stupidní. Proto je lepší vytvořit vlastní vlákna a na nich implementovat vrstvu pro zaručení kompatibility s Posixem. Dalším důvodem je Linusova nechuť začleňovat spoustu rozhraní do jádra. A právě některé finesy Posixu patří spíše do uživatleského prostoru než do kernelu.

    Rik van Riel zaslal patch, který vynesl část kódu ze smyčky v kswapd. Tato oprava ale nebyla kosmetická, jak se mohlo na první pohled někomu zdát. Bez něj totiž mohl kswapd v určitých situacích používat až 70% procesoru, po opravě nároky klesly do rozmezí 3-5%. Mimo to Kanoj Sarcar zaslal další patch, který snižuje nároky na CPU swapovacího kódu.

    Alexander Viro začal pročišťovat kód pro připojování oddílů. Jeho úpravy obsahují několik zajímavých novinek - například vícenásobné připojování jednoho oddílu a možnost pracovat s shmfs (sdílená paměť) bez jeho připojení. Zajímavá je i možnost označit souborový systém jako single - tedy že může být připojen jen jednou. Díky tomu je možné okamžitě po inicializaci pracovat se souborovým systémem, i když ještě nebyl připojen uživatelem. Právě tak je udělán onen fígl se sdílenou pamětí a nyní je dokonce možné cachovat procfs!

    Pokud se chcete připravit po teoretické stránce na změny v řadě 2.4, určitě vás potěší několik nových HOWTO, které se zabývají právě těmito novinkami. Jedná se o Linux 2.4 Advanced Routing & Traffic Shaping HOWTO, Linux 2.4 Networking a Linux Logical Volume Manager HOWTO. Najdete je na serveru http://www.ds9a.nl.

    Tento článek vychází ze seriálu Kernel Traffic (http://kt.linuxcare.com) a je zveřejněn pod licenci GPL verze 2. Přeložil Leoš Literák (literakl@seznam.cz).
           

    Hodnocení: 22 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.