abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 2
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 793 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    KMyMoney – účtujte v Linuxu

    1. 7. 2010 | Petr Bravenec | Návody | Recenze | 11807×

    KMyMoney je propracovaný program pro osobní účetnictví. Podporuje jednoduché i podvojné účetnictví a nabízí spoustu vlastností, které vám vedení osobního účetnictví usnadní. Náš seriál vám vysvětlí základy podvojného účetnictví, představí možnosti KMyMoney a provede vás kroky potřebnými k založení a vedení vlastního osobního účetnictví.

    Obsah

    Před lety jsem napsal pro abclinuxu seriál o domácím účetnictví GnuCash. V jednom ze svých zápisků v blogu: „Počítáte si své peníze?“ jsem na sebe prozradil, že používám KMyMoney, načež se na mě obrátila redakce, jestli bych o KMyMoney nenapsal článek. Velice rád.

    Poznámka k seriálu GnuCash: Začetl jsem se do svých šest let starých zápisků a porovnal je se seriálem článků, který vám dnes nabízím. Myslím, že pokud chcete mít o svých financích dobrý přehled, není špatný nápad přečíst letmo i tento seriál. Najdete tam některé myšlenky, které jsem dnes nerozebíral, protože je považuji za naprostou samozřejmost, nebo mě vůbec nenapadlo je zmínit.

    Co je KMyMoney

    link

    KMyMoney je domácí účetnictví pro KDE. Donedávna byla k dispozici pouze verze pro KDE3, i když na světě bylo už docela dlouho prostředí KDE4. Na srpen letošního roku (2010) je naplánované vydání finální verze, která by měla vyjít spolu s KDE SC 4.5. Momentální poslední vydaná verze je 3.98.1 (release candidate).

    Účetnictví KMyMoney je poměrně snadné na používání, i když se ke mně občas dostávají nářky, že jim KMyMoney připadá složité a neintuitivní. U většiny lidí je to, myslím, způsobené spíše neznalostí principů podvojného účetnictví, což by ale mohl napravit tento seriál článků.

    KMyMoney můžete najít na svých domácích stránkách: http://kmymoney2.sourceforge.net. Vzhledem k tomu, že verze pro KDE4 je ve stavu release candidate, dá se očekávat, že v mnoha distribucích bude k dispozici pouze starší verze určená pro KDE3. V mém oblíbeném Gentoo je poslední verze 3.98.1 pro KDE4 dostupná bez problémů.

    Úvodní stránka s přehledy

    Základní vlastnosti KMyMoney

    link
    • Podvojnost účtování (ale KMyMoney na podvojnosti netrvá).
    • Přehledná stromová struktura účtů a kategorií příjmů a výdajů.
    • Evidence bankovních účtů, akciových účtů, hotovosti, kreditních karet, dluhů.
    • Sdružování účtů podle institucí (KB, ČSOB, …).
    • Evidence příjmů a výdajů, možnost rozdělení do mnoha různých kategorií.
    • Vedení účtů v různých měnách, automatické získání směnných kursů z internetu.
    • Vedení akciového portfolia, automatické získání cen z internetu.
    • Evidence plátců a příjemců (obchodních partnerů).
    • Rozpočty a plánování.
    • Předpovědi.

    Podvojnost

    link

    KMyMoney je účetnictví podvojné. Podvojnost je jen pojem, není to nic, čeho byste se měli bát. V podvojném účetnictví počítali své peníze už benátští kupci před čtyřmi sty lety se svými omezenými prostředky (tužka a papír, maximálně abakus).

    V praxi podvojnost znamená, že se každá koruna, která projde účetnictvím, zapisuje na dva různé účty. Představte si, že dostanete výplatu (nebo raději ne – jestli si musíte „představovat“, jak vám chodí na účet výplata, raději si najděte nějakou práci a postarejte se, aby vám výplata chodila i ve skutečnosti, nejen v představách). V reálném světě vezme peníze banka z účtu vašeho zaměstnavatele a uloží je na váš osobní účet. Vidíte? Účty jsou dva – není možné, aby se peníze na vašem účtu objevily jen tak ze vzduchoprázdna.

    Ve svém osobním účetnictví můžete snadno vytvořit škatulku s nápisem „Můj bankovní účet“. Můžete vytvořit i škatulku s nápisem „Bankovní účet zaměstnavatele“. Zatímco u svého bankovního účtu vidíte všechny transakce, na účtu svého zaměstnavatele vidíte pouze transakce, jimiž proudí peníze z účtu zaměstnavatele na váš osobní účet. Ale to vůbec nevadí – vás, jako řádného zaměstnance, který nestrká nos do cizích účtů, zajímají jen operace, které se týkají vašich financí.

    Stejně jako v praxi, tak i v podvojném účetnictví jsou účty vždy dva. Váš osobní bankovní účet (ve vaší osobní kategorii „Aktiva“) a bankovní účet zaměstnavatele (ve vaší osobní kategorii „Příjmy“). Máte-li více zaměstnavatelů, můžete jim s klidem vytvořit společný účet a pojmenovat ho třeba „Příjmy: Výplaty od zaměstnavatelů“.

    Podvojnost funguje podobně i v případě utrácení. Když platíte nájemné, peníze v reálném světě tečou z vašeho osobního bankovního účtu na účet vašeho pana domácího. I v účetnictví se tedy můžeme opičit po realitě a vytvořit dva účty: „Můj bankovní účet“ (ten už máme, chodí nám na něj výplata z účtu zaměstnavatele) a „Bankovní účet pana domácího“. Protože do bankovního účtu pana domácího nevidíme, můžeme si to zjednodušit a vytvořit ve svém účetnictví účet pojmenovaný „Výdaje: Nájemné“.

    Reálný život nejsou pouze bankovní účty. Čas od času musíte přijít k bankomatu, vybrat nějakou hotovost a uložit ji do peněženky. K účtu „Můj bankovní účet“ tak musíme vytvořit další imaginární účet „Peněženka“. Peněženka je tedy pro potřeby účetnictví jen dalším účtem, škatulkou, ve které se evidují peníze.

    Stejně jako v praxi, i v podvojném účetnictví se při každém finančním pohybu berou peníze odněkud (jeden účet) a ukládají se někam (druhý účet). Pokud v reálném světě některý z účtů neexistuje (peníze v peněžence přece nejsou uložené na žádném bankovním účtu), v účetnictví se přesto takový imaginární účet vytváří.

    Přečtěte si, co jsem psal o podvojnosti před šesti lety: GnuCash – domácí účetnictví na úrovni – III.

    Stromová struktura účtů

    link

    Účty

    V účetní praxi nevystačíme s jednoduchou strukturou účtů. Účty jsou v podvojném účetnictví už ze své podstaty tvořené stromovou strukturou. Základní účty, které stačí pro potřeby domácího účetnictví, jsou čtyři:

    • Aktiva – všechny vaše finanční prostředky, které můžete utratit: bankovní účty a peníze v hotovosti. Patří sem i další prostředky, které lze snadno proměnit na peníze: akcie, investice, hotovost v cizích měnách a podobně. Patří sem dokonce i peníze, které ještě nebo už nemáte – pohledávky: nezaplacené faktury (u podnikatelů) a peníze, které jste někomu půjčili (ty peníze jste neutratili, jednou se vám vrátí i s úroky).

    • Pasiva – všechny vaše dluhy, prostředky, které budete muset zaplatit. Může to být například hypotéka nebo kreditní karta či jakýkoliv jiný dluh, který musíte nebo budete muset zaplatit.

    • Příjmy – peníze, které získáváte na trhu: Dostáváte je od zaměstnavatelů jako výplatu, úroky, výhry, odměny, tržby a podobně.

    • Výdaje – peníze, které utrácíte na trhu za služby a zboží: nájemné, jídlo, elektřina, pivo a úhrady za kadeřníka a kosmetický saloon.

    Účty je účelné dále dělit. V účtu "Aktiva" má mnoho lidí evidované peníze jak z bankovních účtu, tak peníze na hotovosti. Je mnoho lidí, kteří mají několik bankovních účtů u různých bankovních ústavů, případně mají u jednoho ústavu účtů více. Já mám v aktivech například vytvořených devět různých účtů.

    Další příklad pro nutnost organizovat účty ve stromové struktuře jsou výdaje. Typický utraceč chce mít alespoň řádový přehled, kolik peněz utrácí za různé služby a zboží. Jednoduchá stromová struktura účtu pak může vypadat třeba takto:

    • Výdaje
      • Domácnost
        • Telefon
        • Potraviny
        • Internet
        • Nájemné
        • Bankovní poplatky
        • Daně
      • Hospoda
      • Auto
        • Benzín
        • Údržba a opravy

    Celé to funguje podobně jako podsložky v adresářové struktuře na disku v počítači. Na účtu (v adresáři) výdaje jsou vždy započítané prostředky ze všech podúčtů.

    Instituce

    link

    Instituce

    KMyMoney používá pro přehlednější evidenci aktiv a pasiv navíc vlastnost nazvanou příhodně „Instituce“. V Institucích si můžete založit každou banku, u které vedete účet. Je celkem jedno, jestli máte u banky účet s aktivy (běžný účet, spořící účet, investiční font, akciový účet a podobně) nebo s pasivy (kreditka, hypotéka).

    • ČMSS
      • Stavební spoření
    • Spořitelna
      • Kreditní karta
    • ČSOB
      • Běžný účet ČSOB
    • FIO
      • Běžný účet FIO
      • Spořící účet FIO
    • Strožok
      • Peněženka

    Pro své účely si já osobně vedu ještě instituci „Strožok“ – umožňuje mi to evidovat, kolik peněz mám doma zašito v matraci a kolik zlata zakopáno na zahrádce.

    Kategorie

    link

    Kategorie

    Kategorie je jen jiné pojmenování účtů v Příjmech a ve Výdajích. Nicméně kvůli spojení s „Plátci“ nemusí být „Kategorie“ přesným ekvivalentem „Účtu“, jak jej známe například z GnuCash (upozorňuji, že GnuCash jsem neviděl několik let a předpokládám, že jeho vývoj se v té době nezastavil).

    Plátci

    link

    Nevím, jestli je položka „Plátci“ vynálezem KMyMoney. V každém případě je tato položka docela užitečná a GnuCash, kteréžto účetnictvní jsem používal před lety, ničím podobným nedisponovalo, nebo to tam bylo před mými zraky pečlivě schováno.

    O co jde: Peníze na mé bankovní účty mohou téci z různých zdrojů, ale protože jsem pouhý zaměstnanec, pokaždé se takovému zdroji příjmu bude říkat mzda. V příjmových kategoriích se bude takový účet jmenovat „Výplata“. Protože ale nejsem lenoch a mám dvě různá zaměstnání, budou muset být účty, ze kterých mi výplata chodí, dva. V jiném účetnictví (GnuCash) bych takovou situaci řešil vytvořením dvou účtů v příjmech: „Příjmy: Výplata: Hlavní zaměstnání“ a „Příjmy: Výplata: Vedlejšák“.

    Stejně, jako mi může plynout mzda z více zdrojů, mohu za stejnou kategorii zboží, například za potraviny, utrácet u různých dodavatelů. Jednou koupím svou skývu chleba a balenou vodu v Albertu, podruhé v Lidlu. Pokud chci takovou situaci účetně rozlišit, vytvořím dva účty v příjmových kategoriích: „Výdaje: Potraviny: Albert“ a „Výdaje: Potraviny: Lidl“. Potud nic nového a překvapivého.

    Jiná situace nastává, pokud jsem například podnikatel a některý z mých dodavatelů je zároveň konzumentem mých služeb nebo zboží. Jednou od něj nakupuji, jednou mu prodávám. Potom bych musel vytvořit příjmovou kategorii „Příjmy: Od mého chlebodárce“ a další kategorii „Výdaje: Mému chlebodárci“. Pokud bych měl účty takto rozdělené, neexistuje jiná možnost, jak zjistit celkovou bilanci na účtech „Můj chlebodárce“, než sebrat obě hodnoty a ručně je porovnat. Názorným příkladem jsou třebas banky – jednou jim já platím bankovní poplatky, podruhé ony mně platí úroky.

    KMyMoney na tuto situaci pamatuje a umožňuje vytvořit takzvané „Plátce“. U každého takového plátce mám přehled o všech provedených transakcích (jak příjmových, tak výdajových) a o celkové bilanci. Navíc si můžu o každém plátci evidovat některé další údaje s penězi přímo nesouvisející.

    Peněžní deníky

    link

    Peněžní deník

    Většinu práce s účetnictvím budete provádět právě v peněžním deníku. Každý účet má svůj vlastní deník. Díky podvojnosti se každá transakce vyskytuje ve dvou různých peněžních denících (například výplata se objeví v účtu „Bankovní účet“ a v účtu „Příjmy“).

    Položky v peněžním deníku jsou to, co byste pravděpodobně evidovali, pokud byste si vedli své účetnictví v tabulkovém kalkulátoru (a vše ostatní z podvojného účetnictví byste nejspíš ignorovali).

    Položky v peněžním deníku mohou mít různé stavy (anglicky states, ale mám to překládat jako „statusy“?) Podle stavu položky můžete rozeznat, jestli je položka rozpracovaná, předběžně schválená nebo uzavřená (tj. porovnaná s bankovním výpisem, zkontrolovaná, odsouhlasená a odsunutá do archivu).

    Investice

    link

    Investice do akcií

    V KMyMoney můžete evidovat i své investice do akcií či jiných prostředků s pohyblivou cenou. Přiznám se, že tuto možnost v KMyMoney nepoužívám, ale v některém z dalších dílů seriálu bych mohl tuto vlastnost KMyMoney rozebrat.

    S investicemi vzdáleně souvisí vedení účtu v cizích měnách. KMyMoney s cizími měnami nemá problém. Ve všech přehledech mám dostupnou informaci jak v příslušné cizí měně, tak informaci přepočítanou na koruny. Se zadáváním kursů se nemusím příliš trápit – KMyMoney umí stáhnout aktuální kurs automaticky (pro své dolarové a eurové účty využívám informace z Yahoo!). Podobně jako dovede KMyMoney zjistit směnné kursy cizích měn, dovede zjistit i aktuální ceny akcií. I když mám zlou předtuchu, že na Yahoo! pravděpodobně nezjistíte cenu ani jednoho z toho půltuctu titulů obchodovaných na BCPP.

    Výkazy

    link

    Účetnictví by bylo celkem k ničemu, pokud by se z něj nedaly vydolovat nějaké užitečné informace. V oblasti výkazů mi přijde KMyMoney mírně chudší než GnuCash, ale přesto jsou dostupné informace více než dostačující.

    Rozpočty

    link

    O dalších dvou vlastnostech KMyMoney, o Rozpočtech a o Předpovědích, se mohu zmínit jen teoreticky, protože je nepoužívám. Než se mi podaří napsat další díl seriálu, snad se mi povede nastudovat obě vlastnosti dostatečně na to, abych o nich mohl něco konkrétního napsat. Takže zatím aspoň stručně:

    V rozpočtech si můžete naplánovat své pravidelné či jednorázové výdaje. Spolu s předpovědí pak můžete plánovat své finance na měsíce či roky dopředu.

    Předpovědi

    link

    Jakmile vedete účetnictví alespoň několik měsíců, fungují předpovědi v KMyMoney víceméně samy. Předpovědi zjištují periodické změny na vašich účtech a na jejich základě jsou schopné spočítat budoucí částky na účtech (pouze na účtech Aktiv a Pasiv). Třiadvacátého září tak budu mít například na svém běžném účtu minus čtyři tisíce Kč (evidentní blbost – nemám kontokorent). U spořících účtů už předpovědi dávají mnohem realističtější výsledky.

    Na závěr

    link

    Tolik na úvod ke KMyMoney stačilo. Příště si připravíme účetnictví k praktickému používání. Vytvoříme Instituce a účty (v různých měnách) a podíváme se, jak aktualizovat automaticky měnové kursy. Nakonec si vytvoříme nějaké příjmové a výdajové kategorie.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    1.7.2010 00:31 balevas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – účtujte v Linuxu
    Vdaka za clanok. Doma pouzivame Gnucash, ale kedze som skor KDE-orientovany, KMyMoney ma rozhodne velmi zaujima. V com su tieto 2 nastroje odlisne, z pohladu funkcnosti? Preco autor presiel z GC na KMM?
    Petr Bravenec avatar 1.7.2010 08:46 Petr Bravenec | skóre: 43 | blog: Bravenec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – účtujte v Linuxu
    Já jsem nepřešel z GC na KMM. Opustil jsem GC - přestalo mi to vyhovovat. Pokud si vzpomínám, s upgradem na kterousi větší verzi (možná to bylo 1.8 - 2.0) se GC značně znepřehlednilo. Zmizely čáry ve stromové struktuře, takže hierarchii mého miliónu účtů jsem rozeznával pouze podle nevýrazného odsazení. GTK změnilo formuláře pro výběr souboru, uložit soubor na požadované místo je v GTK rébus. A poslední věc, pokud si vzpomínám, byla nějaká chyba, která v české verzi neumožňovala změnit datumy nebo částky - to mě dorazilo a od GC jsem utekl.

    Pocit vlastní dokonalosti mě přesvědčil, že zvládnu naprogramovat účetnictví vlastní. Nad databází Postgres, s řízením přístupů, webové i v Qt. Nešlo to. Víc jsem programoval, než účtoval.

    Mezitím jsem si hrál s KMyMoney pro KDE3.5 - to se mi líbílo, ale s přechodem na KDE4 jsem byl zase bez účetnictví. Od začátku roku jsem začal používat SVN verzi pro KDE4. Teď je už KMyMoney pro KDE4 perfektně použitelné.

    Vyhovuje mi lépe než GC. Je jednodušší, snazší na používání a svou filozofií lépe vystihuje potřeby domácího účetnictví. Myslím, že u KMyMoney nějaký ten rok vydržím.
    Petr Bravenec - Hobrasoft s.r.o.
    Věroš avatar 1.7.2010 09:56 Věroš | skóre: 24 | blog: Co není v hlavě | 49.29 s.š., 16.54. v.d.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – účtujte v Linuxu
    Potvrzuji, v GnuCash je nějaký bug, který v české lokalizaci neumožňuje měnit datum. Slovenská lokalizace funguje a víc času jsem tomu nevěnoval.

    (Ano, je to nahlášené do patřičné bugzilly)
    Školím Ansible
    Petr Bravenec avatar 1.7.2010 10:01 Petr Bravenec | skóre: 43 | blog: Bravenec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – účtujte v Linuxu
    Je k nevíře, že je tam ta chyba takových let...
    Petr Bravenec - Hobrasoft s.r.o.
    2.7.2010 23:55 Vasa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – účtujte v Linuxu
    GC používám a ten bug tam je, ale pokud vím, tak stačí někde v nastavení změnit formát zobrazování data z výchozího na nějaký jiný - "více český" a všechno funguje jak má. Teda alespoň u mě to takhle funguje. (nejsem u mého počítače, takže nic bližšího)
    1.7.2010 02:16 Petr F
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – účtujte v Linuxu
    Perfektní článek psaný o středně zajímavém programu velmi zajímavým a čtivým způsobem. Víc takových.
    corwin78 avatar 1.7.2010 07:55 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – účtujte v Linuxu
    Velice děkuji za tento článek a netrpělivě čekám na další díl.
    Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
    1.7.2010 10:01 filip
    Rozbalit Rozbalit vše jak dostat data do KMyMoney
    Nevite, jestli se daji dostat data (za asi 10 let) z S3 Money do KMyMoney?

    Rucni prepisovani by trvalo velmi velmi dlouho.

    Diky
    Petr Bravenec avatar 1.7.2010 10:09 Petr Bravenec | skóre: 43 | blog: Bravenec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jak dostat data do KMyMoney
    Tak to nevím. Ale KMyMoney podporuje QIF a OFX formáty, pomocí kterých by se to mohlo dát překopírovat.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Quicken_Interchange_Format
    Petr Bravenec - Hobrasoft s.r.o.
    2.7.2010 08:28 Murry | skóre: 16 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jak dostat data do KMyMoney
    Děkuji. Hnedka jdu zjistit zdali to moje banka podporuje.
    11.7.2010 22:00 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jak dostat data do KMyMoney
    RB bohužel žádné exporty AFAIK nemá :-(
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    1.7.2010 10:10 osvc1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – účtujte v Linuxu
    u toho screenu 'Investice' jsou posunuty nadpisy oproti udajum ve sloupcich. Nevite proc? Je to u vice zpracovani tak? Lze podobne 'malickosti' opravit ve vlastni rezii?

    Jeste k te definici u tech 'pasiv'. To skutecne plati jen u osobniho ucetnictvi a u mensich subjektu.
    Petr Bravenec avatar 1.7.2010 22:36 Petr Bravenec | skóre: 43 | blog: Bravenec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – účtujte v Linuxu
    Ty nadpisy nejsou posunuté. Totéž se vám stane i v tabulkovém kalkulátoru, když do nadpisu sloupce vložíte text (defaultně zarovnaný doleva) a do sloupců čísla (zarovnaná doprava).

    Ale jinak to ani mně nepřipadá estetické a kde můžu, tam si to přizpůsobuji. V účetnictví je mi to jedno.
    Petr Bravenec - Hobrasoft s.r.o.
    1.7.2010 10:51 gapon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – účtujte v Linuxu
    neda mi to abych nezminil program ktery pouzivam, treba se nekomu bude taky hodit/libit - HomeBank - jednoduchy, presne to co potrebuji (KMyMoney na me bylo prilis komplexni)
    1.7.2010 18:45 Ropucha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – účtujte v Linuxu

    HomeBank používam, príjemne jednoduchý. Kým som prišiel na to, ako v KMyMoney založiť účet, tak ma chuť prešla a letel von.Predtým som používal ešte jednoduchší program Grisbi.

    Jediné, čo mi na HomeBank vadí, je nemožnosť používania inej meny. Pre obyvateľa malej krajiny v Európe to môže byť problém.

    D.A.Tiger avatar 1.7.2010 15:45 D.A.Tiger | skóre: 8 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – účtujte v Linuxu
    Díky za pěkný článek. No a pak, že pro linux neexistují účetní programy :-)
    Radost z toho, že někdo objeví něco nového, je omyl starý 6000 let... (Jean Paul) | anthill inside
    1.7.2010 16:39 Cuda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – účtujte v Linuxu
    Chci se zeptat na účetní rozměry a možnost jejich vyjetí. Nyní používám pro vlastní potřebu (náklady na stavbu) Winstrom (zdarma) a využívám účetní rozměr Zakázka (Barák, Garáž, Studna, atd...) a Středisko (Hrubá stavba, omítky, elektrika, atd..). Bohužel když chci vidět výsledek, musím si to vyexportovat do xls a udělat kontigneční tabulku (název beru z MS Office, ale i OpenOffice to umí) a to tak, že když chci vidět útratu za barák, garáž a pak za jednotlivé práce, tak dám první zakázku, pak středisko. Když chci vidět Prvně za jednotlivé práce a pak kde byly prováděny, tak dám středisko a pak zakázku. Jde něco takového i v KMyMoney? Nebo je daná stromová struktura furt pevná?
    Petr Bravenec avatar 1.7.2010 18:49 Petr Bravenec | skóre: 43 | blog: Bravenec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – účtujte v Linuxu
    Myslím, že chápu o co jde, ale asi vás zklamu. Ze všech účetních programů jsem měl vždy pocit, že jejich tvůrci opisují jeden od druhého a nemají žádnou vlastní fantazii. Přesně toto byl totiž jeden z důvodů, proč jsem uvažoval nad vlastním účetnictvím. Chtěl jsem to řešit tak, že v databázi by byly účty nezávisle na sobě (žádná stromová struktura), ale nad tím by se dalo vytvořit několik různých účetních osnov podle toho, jaký bych chtěl mít zrovna přehled.

    U mě to byl zase jiný důvod: Na dům mám odloženo na účtech stavebního spoření, na akciovém účtu, na spořícím účtu atd. Kde mám kolik ulito, to zjistím snadno (v příštích dílech seriálu vysvětlím), ale kolik mám odloženo na dům celkem, to zjistím jedině tak, že jednotlivé částky posčítám ručně. Tomu říkám hrubá koncepční nedomyšlenost.
    Petr Bravenec - Hobrasoft s.r.o.
    1.7.2010 21:21 Cuda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – účtujte v Linuxu
    Hmm tak bohužel, to už vydržím s Winstromem, i když za chvilku se přiblížím ke 100 dokladů v jedné agendě, tak další doklad do té agendy nedám. Neva až vyčerpám pokl, banku, tak jsou ještě vnitra, případně bych využil faktur. Ale možnost reportování je opravdu žalostná :-(. Naštěstí účetní položky jdou do xls a kontigenční tabulka to řeší. Bohužel mě ještě chybí 3. rozměr, kde bych dal způsob čerpání (zda jsem to doložil na úvěr stavebního spoření nebo na státní fond rozvoje bydlení) a jednoduše bych zjistil, kolik ještě musím doložit.

    Osobně pracuju SW firmě, který dělá celofiremní IS, který toto vše umí, dokonce má kontigenční tabulky zakomponované přímo v sobě, ale je to moloch a klient není na linuxu, tak jsem se rozhodl pro Winstrom.
    juraj-bit avatar 1.7.2010 20:11 juraj-bit | skóre: 14 | blog: X BLOG X | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – účtujte v Linuxu
    Skvelý článok/seriál. Seriál o Gnucash som sledoval a vrúcne vítal. Bohužiaľ problémy s diakritikou ma vtedy odradili.

    KMyMoney ako aplikácia ma okúzlila niekedy vo verzii 0.7, pokúšal som sa so svojimi nie príliš veľkými znalosťami angl. finančných termínov aj o jej lokalizáciu do slovenčiny (tá je na rozdieľ od českej dosť chabá doposiaľ) myslím vo verzii 0.7.2. Niekto z SK lokalizačného tímu mi aj poslal slovenské šablóny, bohužiaľ pre zaneprádnenosť a súkromné problémy som musel ďalšiu prácu na lokalizácii zanechať.

    Pozeral som, že v Debiane je najnovšia verzia s KDE4 s prijateľnou čeko-slovenskou :) slovenčinou (lepšie ako nič), v najnovšom Ubuntu však stršia s KDE 3.5.10 s ešte viac zmršenou slovenčinou ako som posielal tímu KMyMoney :( (niektoré textové reťazce od verzie 0.7.2 boli učite zmenené). Bolo by dobré ak by to niekto z SK lokalizačného tímu prešiel. KMyMoney v závislosti od nasadenia môže byť kľudne killer aplikáciou.

    Autorovi držím palce pri ďalších dieloch.
    2.7.2010 03:40 Mintaka
    Rozbalit Rozbalit vše Selfmade simple
    Díky za článek.
    
    Setrvávám u řešení pomocí OO Calc.
    Pro každou operaci mám řádek:
    A:Štítek B:Příjmy C:Výdaje D:Měsíc E:Info
    
    Štítek je obecný popis operace (Mzda, Daň, Domácnost, Doprava)
    Buď je částka ve sloupci příjmu nebo ve výdaji, výjmečně by mohla být v obou.
    Měsíc je jen název měsíce.
    Info je podrobnější popis (Penzijní připojištění, MHD)
    
    Ve skrytém sloupci Q dělám spojení sloupců Měsíc a Štítku (=CONCATENATE(D177;A177))
    Pro každý měsíc se agregují částky dle jednotlivých štítků. 
    Agregace začíná na řádku s první položkou v měsíci.
    
    I177  =D177  neboli rovná se názvu měsíce
    
    =SUMIF($D$4:$D$10000;"=" &I177;$C$4:$C$10000)
                 tam kde se měsíc rovná tomu co je v &I177
                 sčítej všechny položky ve sloupci C, sečte všechny výdaje v měsíci
    =SUMIF($D$4:$D$10000;"=" &I177;$B$4:$B$10000)  
                 to samé pro sloupec B, sečte všechny příjmy
    
    pak můžou následovat agregované hodnoty dle štítků, které chci sledovat např:
    =SUMIF($Q$4:$Q$10000;"=" &CONCATENATE(I177;I180);$C$4:$C$10000)               
    v I180 je název štítku CONCATENATE(I177;I180) dá řetězec Jídločervenec
    sečte všechny hodnoty které mají ve skrytém sloupci Q (štítek+měsíc) Jídločervenec
    
    
    Podobným způsobem lze získat souhrnné údaje za celý rok
    
    =SUM(B2:B10000)  všechny příjmy (na řádcích 4 až 10000)
    =SUM(C2:C10000)  všechny výdaje
    
    =MONTHS(39814+356;NOW();1)
    výpočet aktuálního počtu měsíců v roce pro určení mesíčních průměrů
    
    celoroční sumy částek u jednotlivých štítků
    =SUMIF($A$4:$A$10000;"=" &L5;$C$4:$C$10000)
    &L5 název štítku
    
    
    Prognózy se dají dělat
    =(12-E2)*(pravidelná měsíční částka + pravidelná měsíční částka + ... )
    v E2 je aktuální počet měsíců v roce
    Podobně by šlo posbírat a vynásobit měsíční průměr zisků / výdajů
    
    
    Další výpočty a přehledy se dají dělat z agregovaných částek.
    
    A to je tak asi celý účetní program.
    Pak už jen poctivě zapisovat všechny příjmy/výdaje.
    
    

    2.7.2010 11:16 xurfa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – účtujte v Linuxu
    Tak nevim, ale oproti GnuCash nevidim na prvni pohled zadne vyhody. Spis nevyhody (cizorode KDE)...
    Petr Bravenec avatar 2.7.2010 11:39 Petr Bravenec | skóre: 43 | blog: Bravenec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – účtujte v Linuxu
    Pokud se vám líbí GnuCash, používejte GnuCash. Mně třeba KDE cizorodé nepřipadá, to spíš v GTK se špatně orientuji - GTK je nevýhoda pro mě, KDE pro vás. V článku GnuCash sice zmiňuji, ale jinak jsem se snažil nějakému srovnání vyhnout. GnuCash jsem používal dost dlouho na to, abych ho považoval za velmi solidní účetnictví... jenom to KMyMoney mi je prostě bližší.
    Petr Bravenec - Hobrasoft s.r.o.
    2.7.2010 15:52 Kiron
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – účtujte v Linuxu
    Jojo, někteří si holt myslí, že GTK a GNOME je jakýsi nepsaný standard a všechno ostatní je cosi cizorodého :o))
    5.7.2010 16:52 Slávek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – účtujte v Linuxu

    Nedávno jsem díky jeho zařazení do Debianu narazil na další program - Skrooge.

    Nezkoušel jsem jej, takže nemohu s KMyMoney porovnávat.

    Josef Kufner avatar 5.7.2010 18:44 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – účtujte v Linuxu
    Jen tak mimochodem... neřešil jste někdo import dat z ČSOB (obyč. účet) do KMyMoney?
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    17.11.2010 21:16 Radek Dostál
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – účtujte v Linuxu
    Pokud je to ještě aktuální, zkuste postupovat podle tohoto návodu.
    Josef Kufner avatar 18.11.2010 00:37 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – účtujte v Linuxu
    Díky.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    5.7.2010 19:32 standaT
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – účtujte v Linuxu
    KMyMoney není českého původu, což je pro použití v praxi zásadní překážka, neodpovídá českým právním předpisům (zejména zákon o účetnictví, zákon o daních z příjmů a zákon o DPH). Česká pravidla pro účetnictví jsou odlišná od amerického nebo britského účetnictví.
    Petr Bravenec avatar 5.7.2010 23:11 Petr Bravenec | skóre: 43 | blog: Bravenec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – účtujte v Linuxu
    Tohle je článek o domácím účetnictví. Stačí si přečíst pár odstavců... nebo aspoň první větu.
    Petr Bravenec - Hobrasoft s.r.o.
    6.7.2010 10:59 standaT
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – účtujte v Linuxu
    Nechtěl jsem vést zbytečné spory, jen jsem upozornil na úskalí, aby se někdo nedostal do problémů s finančním úřadem. Protože co je osobní účetnictví? Česká legislativa zná jen "daňovou evidenci" a "účetnictví", žádné "osobní účetnictví" nezná.

    Daňovou evidenci dle zákona o daních z příjmů mohou vést OSVČ do obratu 25 mil. Kč. Naopak účetnictví musí vést podle zákona o účetnictví právnické osoby, fyzické osoby zapsané v obchodním rejstříku (=všichni cizinci) nebo nad obrat 25 mil. Kč a účastníci sdružení fyzických osob (sdružení živnostníků). V případě účetnictví zákon umožňuje vedení účetnictví tzv. v zjednodušeném rozsahu pro bytová družstva, politické strany a občanská sdružení.

    Josef Kufner avatar 6.7.2010 11:23 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – účtujte v Linuxu
    Můžeš pro nezasvěcené trošku nastínit ty nejvážnější odchylky od českého účetnictví?
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Petr Bravenec avatar 6.7.2010 20:31 Petr Bravenec | skóre: 43 | blog: Bravenec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – účtujte v Linuxu
    Jo, to by mě taky zajímalo.

    Možná by někoho mohlo napadnout použít KMyMoney jako "firemní" účetnictví - v AbcLinuxu psali, že je to skvělý účetní program - ale takový člověk by brzy narazil: A jak tady mám vystavit fakturu? A jak tady mám zaúčtovat DPH?

    Jinak ale nevidím důvod, proč nevyužít KMyMoney pro velice luxusní daňovou evidenci. Znám lidi, co vystaví za měsíc dvě faktury podle šablony v tabulkovém kalkulátoru, i evidenci faktur mají v tabulkovém kalkulátoru. Různé odvody platí furt stejně (a neevidují si to). Náklady ani bankovní účty si nesledují, do daňového přiznání si uplatní náklady paušálem. Je něco, co KMyMoney nezvládá lépe, než tabulkový kalkulátor, a co je v rozporu se zákony?
    Petr Bravenec - Hobrasoft s.r.o.
    6.7.2010 22:11 Cuda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – účtujte v Linuxu
    Tak mě to nedalo a nainstaloval jsem to do Virtualního deiana-lenny s XFce.

    Na daňovou evidenci bych si to ještě dokázal představit, ale nenašel jsem možnost tisku Příjmu (jakože fakturu). Tudíž, udělat fakturu ručně a pak to zadat do systému? to asi nebude to pravé, ale je jen možné, že to neumím. Právě v tom tisku bych viděl nejvíce chyb dle našeho zákona (aby tam bylo vše dle naší legislativy (a to při dokladu do 10 tis. a nad). O DPH bych se radši ani nebavil, jelikož to se mi zatím ani nepodařilo rozchodit.

    Co mě pobavilo: do aktiv jsem si dal bankovní účet. Když jsem dal jen výběr, tak v aktivech mi to dalo částku v zárovce, místo mínus, zajímavé :-).

    Tudíž pokud někdo má rád doma pořádek a chce to používat pro domácí účty, prosím, ale já osobně bych na to neměl trpělivost, jinak pokud z toho nevytisknu fakturu dle české legislativy tak bych se radši podíval po něčem z české produkce. Např. již mnou zmiňovaný Winstrom (zdarma pořídíte 100 dokladů v jedné evidenci (Banka, Pokl, FV, FP, atd)), máte možnost 3 firem takže kdo má málo dokladů, tak že na každý rok jedna firma stačí, super. A nebo si to dá do virtuálu a každý virtál nová databáze :-). Jsou i jiné programy, co mají nějaké doklady zdarma, ale o kterých já vím, tak mají min. klienta ve Win.
    Petr Bravenec avatar 6.7.2010 22:26 Petr Bravenec | skóre: 43 | blog: Bravenec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – účtujte v Linuxu
    Ne, faktury to opravdu neumí.

    Ono to je skutečně určené na takový ten domácí pořádek...
    Petr Bravenec - Hobrasoft s.r.o.
    6.7.2010 22:50 Cuda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – účtujte v Linuxu
    Ještě bych chtěl podotknout, že jestli by díky více virtuálům byla porušena licence, tak tuto volbu bych vynechal. Nejsem si tím ale jist, tipuju, že pan Ferschmann (pokud ještě ve Winstromu pracuje) tento článek sleduje, tak ať se případně vyjádří.
    Gilhad avatar 13.7.2010 16:46 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – účtujte v Linuxu
    Jak se zobrauji zaporna cisla jde IMHO nastavit, me to pise normalne minusy (a ne zavorky). Na DPH pouzivam split transakce - zaklad a DPH jdou zvlast. Faktury delam jednoduse v OO Calcu, do GnuCash je prepisuju, ono to v malem poctu celkem jde :)

    Nevim, jak je to se zakony, ale na financaku si na me nestezuji a jak jsem k tem cislum dosel je celkem moc nezajima (to asi az pri kontrole), proste musi byt v jejich papirech policka spravne vyplnena.
    7.7.2010 00:08 DavidJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – účtujte v Linuxu
    Pár postřehů z jiného úhlu. Sám pracuji jako účetní ve větší firmě, a tak asi to i trochu jinak vnímám. (Mimochodem: Vaše vysvětlení podvojností hodnotím jako velmi zdařilé a názorné, kéž bych takové dostal tenkrát na škole....)

    1. Z množství příspěvků pod článkem usuzuji, že je dost uživatelů, kteří si domácí účetnictví skutečně vedou. A dokonce ve specializovaném programu. To mě překvapilo. Nechápu k čemu takováto činnost, kromě mrhání časem, slouží a co dělají se získanými výstupy. Připomínám, že není řeč o účetnictví např. pro živnostníka, který musí řešit DPH atd.

    Těch pár výdajů, který normální smrtelník má, se dá postihnout obyčejnou tužkou na jedné straně A4 (ano, i sčítat takto lze...). Já sám si ve své internetové bance přidávám popisky k pohybům (nájem, daně atp.) a můžu si je vyfiltrovat, pokud mě to zajímá. Když už bych trval na vedení na počítači, tak maximálně popisovaným způsobem v OO Calc. Použití KMyMoney je overkill.

    2. Ano, existuje konvence podle které záporná čísla se někdy zapisují v závorkách a někdy taky červeně. Je to pozůstatek z doby, kdy se účtovalo ručně a mínus se dal snadno přehlédnout.

    3. Ohledně struktury účtů a sovisejícího reportingu - "dospělá" účetnictví skutečně nemají pevnou strukturu účtů, ale hierarchie se definuje zvlášť. V mezinárodním prostředí by to ani jinak nešlo, protože ze stejného účetnictví děláte reporty pro stát i pro zahraniční matku, která obvykle požaduje úplně jiné detaily. Často je navíc samotný reporting oddělený do separátního datového skladu, kvůli optimalizaci zatížení v případě přístupu mnoha uživatelů současně.

    4. České účetnictví je téměř totožné se zbytkem světa, resp, liší se ve věcech, se kterými se většina firem nikdy nesetká (např. akvizice, cenné papíry). To co se liší, je výkaznictví, kdy u nás je povýšena forma nad obsah. Taky pořád přetrvává orientace na odvádění daní nad poskytováním informací majiteli firmy. To už je ale úplně jiná kapitola...
    Petr Bravenec avatar 7.7.2010 09:25 Petr Bravenec | skóre: 43 | blog: Bravenec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – účtujte v Linuxu
    Díky za zajímavý příspěvek do diskuse a díky za pochvalu.

    Chtěl bych jen vysvětlit, k čemu mi takového domácí účetnictví slouží a ozřejmit, že KMyMoney není overkill.

    Bankovních účtů mám několik - nějaké peníze mám uložené na běžném účtu, něco na lépe úročeném spořícím účtu. Nějaké peníze jsou ve stavebním spoření. Další peníze mám v cizí měně a další v různých investicích. Přehled v hlavě? Nesmysl. Není jistě problém vést účetní knihu v tabulkovém kalkulátoru pro každý účet zvlášť a vše, včetně směnných kursů dopisovat ručně, ale proč bych to dělal, když na to mám nástroj - podvojné účetnictví.

    Můžete si mě představit jako majitele malé firmy, která se nemusí zabývat daněmi. Tudíž celé moje účetnictví slouží mým potřebám. Nemusím povyšovat formu nad obsah, nepotřebuji tudíž nic, co bude mít ty správné chlívky na správných místech, aby se finančák vlk nažral a já koza ubohá zůstal celá. Můžu použít něco inteligentnějšího, než je tužka a papír, a zároveň jednoduššího, než je účetnictví určené pro podnikatele.

    V účetnictví běžně sleduji své celkové finanční jmění. Když roste, jsem spokojen. Když neroste, zjišťuji důvod. Začínám prolézat výdaje a příjmy a uvažovat, jak bilanci vylepšit.

    Moje peníze mě zajímají. Starám se o ně. Kdybych se staral o značkové kočky a měl jich doma desítky, měl bych v počítači program na sledování jejich rodokmenů, narozenin, výživy, očkování atd. O každé kočce bych věděl, kdy dostala průjem, kdy byla připuštěná, kdy se okotila, kolik kdy sežrala a jaké jsou její nutriční hodnoty.

    Ale kočky mě nazajímají, zajímají mě peníze. Stejně, jak bych chtěl pro kočky to nejlepší, kdybych je měl, chci to nejlepší i pro své peníze - proto jsem jim opatřil podvojné účetnictví.

    :-)

    Petr Bravenec - Hobrasoft s.r.o.
    30.5.2013 16:39 NikolasCZ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – účtujte v Linuxu
    Přesto, že jde o 1020 dní starou diskusi, jak mě systém upozornil, doplním autora. Hlídat si peníze má smysl, třeba i proto, když člověk opravdu hlídá rozpočet rodiny a ne jedince. Co se týče účtů, tak v mojí rodině (žena deti a já) mám od běžných, přes spořící, po penzijní spoření. A to je 11 účtů. Máme běžné účty dva v ČR a jeden na Slovensku (chodí tam mzda a bydlíme na Slovensku z 2/3). Pak ještě peněženky v € a v Kč. Takže pak když chcete analyzovat za co a kdo utrácí, je třeba vést to pořádně. Papírová metoda se neosvědčila... Jak autor v sérii článků správně píše, bez plánování a přesného povědomí, kam peníze mizí, se ničeho nedoberete a můžete maximálně začít brát úplatky nebo se s mířit s mrháním.
    11.7.2010 22:09 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – účtujte v Linuxu
    No, na jednu stránku A4 ano, ale malým fontem. Pokud vezmu i různé nákupy, tak mám desítky až stovky plateb měsíčně. Kdysi jsem se to snažil sledovat, ale byl to takový opruz, že jsem to vzdal. Až si koupím chytrý mobil, napíšu si vlastní program na sledování výdajů.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    Gilhad avatar 13.7.2010 17:01 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – účtujte v Linuxu
    Tech par vydaju je peknych par desitek za mesic, navic v ruznych kategoriich.

    Zalezi na tom, co s tim chce clovek delat - pokud potrebuje jenom vyjit od vyplaty k vyplate, tak ho asi fakt jen zajima jedine cislo - kolik jeste zbyva na uctu.

    Pokud ale chce aspon trochu vic nez jen prezit, tak uz se naskyta otazka: "Kam sakra vsechny ty prachy mizi" a pak uz to znamena sledovat zvlast utratu za potraviny v obchode a zvlast v hospode, zvlast vydaje za kulturu, za konicky, za auto (opravy a benzin zvlast) - tohle uz je sest A4 a jeste jsme poradne nezacali (vydaje pravidelne vs. mimoradne, deleni v te kategorii, prece jen knihy, zbrane a strelny prach jsou trochu ruzne polozky, spousta lidi nebydli sami, takze ackoli ji spolecne, tak v krame plati obcas jeden a obcas druhy, ... ) Uz se to zacina komplikovat a je z toho najednou cely sesit a spousta prace.

    Nebo se to hodi do pocitace a misto napsani radky perem ji proste naklepu na klavesnici, s tim, ze uz ji rovnou zaradim do spravne kategorie. A najednou nemusim rucne scitat sloupce cisel a listovat sesitem, ale jednoduse se kouknu na uhledny vypis na obrazovce, kde se to spocetlo samo a spravne. A pravidelne platby se automaticky nagenerovaly taky. Nebe a dudy :)

    Jenom se to chce oprostit od toho, ze "podvojne ucetnictvi je slozite" a "v tech cislech uctu a stredisek se normalni clovek nevyzna" a proste udelat prevod

    13.7.2010 "Albert": "penezenka"->"zakladni potraviny" 123 Kc

    a hotovo - ty dve polozky se vyberou z menu, a poznamka se vetsinou zkopiruje z predchozi po napsani par znaku - stejne slozite, jako zapis do sesitu, ale odpadaji nasledujici trable se scitanim a organizovanim :)
    Gilhad avatar 13.7.2010 17:14 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – účtujte v Linuxu
    A pak prijdou ty vyhody proti papiru:

    Pri zadani kazde castky vidim, kolik mi v penezence ma zbyvat a pokud je tam neco jineho, tak snadno zapatram v pameti ze "25,- bylo za vlastne za tu picu" a dopisu to tam. (coz si dnes vzpomenu, ale na konci mesice ani omylem - a poscitavat to na papire rucne pri kazde zmene je uchylne)

    jakmile to vedu aspon mesic, tak vidim snadno, kolik penez kam zmizelo (a vest 50 uctu je v pocitaci stejne snadne jako 5, na papire to je mnohem slozitejsi)

    Snadno ziskam trendy a muzu odhadnout, kolik tak utratim do konce roku a pokud bych musel setrit, tak snadno vidim, kolik to bude s vypustenim kina a kolik s vypustenim knih.

    Cisla v pocitaci uz jsou, takze neni problem je (relativne) snadno nakrmit do libovolnych jinych programu a udelat si graf, kolik se prozere v jednotlivych mesicich roku, ocistit od vlivu dovolene v zahranici (malo zakladnich potravin, hodne restauraci) a ziskat tak mnohem lepsi prehled o svych vydajich.

    ("Vzdyt jde konec koncu jen o cas a o penize, tak proc se tim vubec zabyvat" plati mozna ve statni sprave, ale normalni lidi holt dluhy platit musi)
    16.8.2010 11:50 tonicekus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – účtujte v Linuxu
    Dobrý den, k diskuzi se připojuji spíše s dotazem, jak ve verzi 1.0 přepnu do češtiny. Marně po tom pátrám. Předem díky. Tonda
    Petr Bravenec avatar 16.8.2010 12:03 Petr Bravenec | skóre: 43 | blog: Bravenec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – účtujte v Linuxu
    Jéje, tak to opravdu nevím. Verze 1.0 je pro prostředí KDE3, i když tuším, že je k nalezení i v Ubuntu. V KMyMoney pro KDE4 je volba pro přepnutí v menu "Nápověda: Přepnout jazyk aplikace". Je však možné, že KMyMoney 1.0 není vůbec počeštěné.

    Nová verze KMyMoney by měla být z velké většiny česky (pustil jsem se do překladů). Verze 4 by měla být vydaná v nejbližších dnech, ale velmi dobře funguje i verze 3.98.1. Pokud by nebyl ve verzi pro KDE4 překlad přiložen, nebo se vám zdál překlad velmi nekvalitní, napiště mi, pošlu vám soubor kmymoney.mo.
    Petr Bravenec - Hobrasoft s.r.o.
    17.8.2010 06:00 tonicekus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – účtujte v Linuxu
    Dobrý den, předem díky za odpověď. Na verzi 3.98. zatím nemohu přejít, neměním HW (KDE4). Verze 1.0 a KDE3 zatím na mém PC ještě chvíli zůstane. Po instalaci verze 1.0 v adresáři .po jsou soubory s počeštěním. Jenom nevím, jak to tam dostat (jsou tam i ostatní jazyky). Přeji hezký den Tonda
    Petr Bravenec avatar 17.8.2010 07:14 Petr Bravenec | skóre: 43 | blog: Bravenec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – účtujte v Linuxu

    Soubor .po je v prvé řadě třeba přeložit:

    msgfmt kmymoney.po -o kmymoney.mo

    a potom překopírovat soubor .mo někam do adresáře (záleží na distribuci)

    /usr/share/locale/cs/LC_MESSAGES

    Zkuste před tím ale ověřit, jestli už tam někde soubor .mo není.

    Petr Bravenec - Hobrasoft s.r.o.
    17.8.2010 17:47 eMan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – účtujte v Linuxu
    Dobré odpoledne,

    děkuji za radu totálnímu začátečníkovi. Mám Linux Mint poslední verze, který mi běží na VirtualBoxu. Z klasického správce aplikací jsem si stáhl KMM verze 1. Nicméně jsem dnes zjistil, že vyšla nová verze KMM 4.5. Uvažoval jsem, že bych ji stáhl a vyzkoušel, ale nepovedlo se. Ze Sourceforge jsem si stáhl soubor s koncovkou bz2. Ten jsem rozbalil a zkusil postupovat podle návodu. Bohužel se nepovedlo. Jal jsem se tedy hledat, jestli někde není .deb balíček. Našel jsem pouze PPA s verzí 3.98. Vím, že jste ji recenzoval, a že by mi mohla stačit, ale jde mi o to, zkusit tu novější. Poradíte, jak na to?

    Dále bych měl ještě jeden dotaz - existuje jednoduché propojení mezi KMM a Androidí aplikací Financisto? Financisto umí exportovat do CSV. Z CSV ale KMM první verze neuměla importovat (nevím, jak 3.98 nebo 4.5). Pokud by šlo tyto dvě aplikace "propojit", pak by to byla skvělá kombinace.
    Petr Bravenec avatar 17.8.2010 18:43 Petr Bravenec | skóre: 43 | blog: Bravenec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – účtujte v Linuxu
    Balíček pro debian ještě nebude asi dlouho. Celý jeden den po vydání nemám balíček ještě ani ve svém gentoo ;-)

    Na to, abyste přeložil KMM ze zdrojáků, budete zřejmě potřebovat spoustu devel balíků - v debianích systémech se natolik nevyznám, abych mohl poradit.

    Pokud ale máte balíček 3.98.1, používejte zatím ten. Rozdílů je tam sice spousta, ale jediný zásadní problém, který je v 4.5 vyřešený, jsou půjčky. V 3.98.1 vám asi chodit nebudou, případně jen v anglické verzi.

    Android ani Financisto mi nic neříká. Neporadím. Nenašel jsem ani import CSV v KMyMoney a vzhledem k relativní zbytečnosti ani nepředpokládám, že by se autoři importem z CSV zabývali. Nedá se pomocí nějakého skriptu převést CSV na QIF? Anebo ještě lépe - neumí Financisto export do QIF?
    Petr Bravenec - Hobrasoft s.r.o.
    17.8.2010 22:09 eMan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – účtujte v Linuxu
    Děkuji za dílčí radu. QIF to bohužel negeneruje, ale zkusím to nějak převádět přes nějaké udělátko. Měl bych ale ještě jednu otázku. Existuje možnost importovat výpisy z některých českých bank? Případně existuje seznam takových/nějaká?
    Josef Kufner avatar 30.5.2013 17:10 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – účtujte v Linuxu
    Update: Cesta Financisto --> QIF --> KMyMoney funguje velmi dobře, používám to už mnoho měsíců. Pohyby v peněžence loguju v mobilu do Financisto, čas od času pak provedu import do KmyMoney, kde je zbytek.

    Pro import exportů z elektronického bankovnictví jsem si napsal konverzní skript, který přechroupe podivný textový výpis do QIF. QIF importér v KMyMoney umí takové skripty volat automaticky, takže používání je snadné a rychlé.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    18.8.2010 12:16 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – účtujte v Linuxu
    Na to, abyste přeložil KMM ze zdrojáků, budete zřejmě potřebovat spoustu devel balíků - v debianích systémech se natolik nevyznám, abych mohl poradit.
    Seznam balíčků potřebných pro přeložení v Debianu najdete na http://techbase.kde.org/Projects/KMyMoney#Debian_dependencies.
    14.10.2014 18:57 Hugo Fantozzi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KMyMoney – účtujte v Linuxu
    Zdravím měl bych dotaz - tak snad mi někdo odpoví, když už je to pár let mrtvá diskuze. Zvykl jsem si na MyMoney a používám ho často, ale poslední dobou se mě stává takový nešvar.

    Používám "Verze 4.6.4, KDE 4.10.5"

    V peněžním deníku je v pravo vedle roletky s účty okýnko "Hledat". Když hledám zpětně v transakcích, protože potřebuji něco upravit nebo přesunout do jiné kategorie, u některých transakcí mi jde položka editovat, u některých bohužel ne. Aktivní je jen tlačítko "Smazat". Je přitom jedno zda mam transakci ve stavu neschváleno/ověřeno/schváleno. Čím to může být?

    Díky za případné info

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.