abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 567 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Linuxové fotonovinky: darktable, RawTherapee, Photivo, GIMP a mnoho dalších v novém

    23. 1. 2014 | Michal Janoušek | Různé | 7460×

    Od posledního dílu našeho seriálu došlo ke značnému vývoji v řadě linuxových aplikací pro fotografie. Všechny významné RAW nástroje (darktable, RawTherapee, Photivo) přišly s novou verzí, dvakrát povýšil i GIMP, GwenView chystá podporu RAWů, je zde zbrusu nový Hugin i VueScan. No je toho zkrátka hodně…

    Obsah

    Jednoduché prohlížeče

    link

    GwenView pokročilo spolu s desktopovým prostředím KDE SC 4.12 na verzi 4.12. Novinkou je přepracované GUI, kde postranní lišta s meta informacemi dostala nové formátování, které je sice méně úsporné, ale polovina textu již není utopena mimo tuto oblast. Značně pročištěno bylo i samostatné okno s meta informacemi, kde se již nemusí uživatel probírat spoustou irelevantního balastu.

    Foto novinky Foto novinky

    Naprosto báječné je, že autoři konečně přidají podporu pro RAW formáty, které v GwenView chybí. Martin Kyral již do projektu přispěl potřebným kódem, který dává programu schopnost zobrazovat všechny RAWy, které podporuje dcraw. Patch samozřejmě nedělá žádný demosaicing či jakékoli úpravy RAWu, nestane se z GwenView další RAW developer postavený nad dcrawem, jen umožní zobrazovat snímky z RAWů. Jak autoři samo konstatují, od toho jsou tu povolanější programy jako digiKam, darktable či RawTherapee. Podpora RAWů, která se objeví v chystaném GwenView 4.13, využívá KDcraw a jeho extrakci JPEG náhledu embeddovaného v RAWech, nebo načte preview z RAWu o polovičním (čtvrtinovém) rozlišení. Patch nyní podporuje formáty Nikon NEF/NRW, Canon CR2/CRW, Pentax PEF, Sony ARW, Fuji RAF, Olympus ORF, Minolta MRW, Panasonic RW2, Samsung SRW a univerzální Adobe DNG. Pro přidání dalších formátů stačí přidat příslušný MIME typ do lib/mimetypeutils.cpp.

    GPicView vyšel ve verzi 0.2.4. Ta přináší rozhraní GTK+ 3, minoritní refactoring a některé aktualizace buildovací infrastruktury. Více podrobností v seznamu změn:

    45dc7d2 – Show images from current directory when run with no arguments.
    5f02823 – Show/hide toolbar. Handle case “gpicview path/to/some/directory/”.
    3c2f1a2 – do not reset zoom mode on prev/next actions
    840219a – Some refactoring of zoom and scale switching code. Also fixes glitches of “Fit Image” button state.
    c09b934 – fix “Fit Image” with Gtk3
    88e76ee – fix scrolling when scale == 1
    83a5589 – fix displaying images with gtk3

    Loni 19. listopadu se objevil Shotwell ve verzi 0.15.1. Opravuje padání programu při vytváření náhledů videí a instaluje „Tumblr plugin resources“, bez kterých Tumblr plugin nepracoval.

    Pro „(ne)běžné“ zpracování

    link

    digiKam se pomalu, ale jistě, blíží do finální verze 4.0.0. V polovině prosince vyšla první beta, před pár dny druhá beta. Aktuálně je digikam 4.0 doporučen pouze pro testovací účely, nikoli běžné nasazení. Na konec ledna je v plánu zahrnutí všech novinek vzešlých z GSoC 2013, 9. února vyjde beta3, o měsíc později beta4, Release Candidate nás čeká v polovině dubna a pokud vše půjde podle plánu, vyjde finální verze 11. května 2014, synchronizovaně s KDE SC 4.12.3. Zatím se můžete podívat na screenshoty.

    Foto novinky Foto novinky

    Krátce po minulém dílu Foto novinek vyšel Hugin ve verzi 2013.0.0. Největší změnou je redesign grafického rozhraní programu, které se nyní skládá ze tří režimů: jednoduchého, pokročilého a expertního. Jednoduché rozhraní slouží začátečníkům, případně tam, kde jde o jednoduché přímé panorama z několika snímků. Používá „Fast Preview“ jako své hlavní workflow. Pokročilé rozhraní přidává více možností v nastavení a používá „Panorama Editor“ jako své hlavní okno. Expertní režim pak dává přístup k úplně všem volbám a funkcím Huginu, možnostem tvorby panoramat z vícevrstvých dat, mosaiek atd. Nové nástroje zahrnují pto_var (pro změnu proměnných uvnitř pto souboru), pto_lensstack (změna přiřazených objektivů v pto souboru) a geocpset (nastavení/přidání geometrických omezení ve víceřádkových panoramatech). Došlo také na některé blíže neupřesněné opravy chyb a vylepšení programu.

    Foto novinky

    Projekt GIMP od října povýšil verzi hned dvakrát. Nejprve přišla 2.8.8 a poté 2.8.10, která je aktuálně poslední. Došlo na několik oprav v programu, úpravy chování a popisků grafického rozhraní atd. Vizte kompletní přehled novinek:

    Overview of Changes from GIMP 2.8.8 to GIMP 2.8.10
    ==================================================
    
    Core:
     - Set manifest as Windows 8 compatible
    
    GUI:
     - Indicate if a file was exported in the Quit dialog
     - Add shortcuts and hint labels to the close and quit dialogs
       that make closing and quitting easier and more consistent
     - Rename the File->Export menu labels to match Save/Save as
     - Fix keyboard shortcuts on OSX Mavericks
     - Don't open lots of progress popups when opening many files
     - Correctly restore the hidden state of docks in single window mode
    
    Libgimp:
     - Fix exporting an image consisting of a single layer group
     - Don't attempt to pick transparent colors
    
    Plug-ins:
     - Fix crash in LCMS plugin if RGB profile was missing
    
    General:
     - Fix compile on NetBSD (missing -lexecinfo)
     - Bug fixes
     - Translation updates
    
    Overview of Changes from GIMP 2.8.6 to GIMP 2.8.8
    =================================================
    
    Core:
     - Make sure indexed images always have a colormap
     - Fix language selection via preferences on Windows
     - Don't crash on setting a large text size
    
    GUI:
     - Keep the same image active when switching between MWM and SWM
     - Make sure all dockables are properly resizable (particularly shrinkable)
     - Add links to jump directly to Save/Export from the Export/Save
       file extension warning dialogs
    
    Libgimp:
     - Fix GimpPickButton on OSX
    
    Plug-ins:
     - Properly document plug-in-autocrop-layer's PDB interface
     - Fix importing of indexed BMPs
    
    General:
     - Fix lots of places to use GIO to get proper file sizes and times on windows
     - Add an AppData file for GIMP
     - Backport lcms2 support from master, because lcms1 is not getting
       bug fixes any longer
     - Lots of bug fixes
     - Lots of translation updates
    

    ImageMagick povýšil z 6.8.7-0 na verzi 6.8.8-2. Mimo jiné vylepšuje OpenCL infrastrukturu, pod OpenCL jsou akcelerovány mnohé algoritmy (function image, blur, radial blur, unsharp mask, resize, contrast, equalize, despeckle), opraveno je i padání programu při použití -resize akcelerovaném na GPU, přibyla podpora OpenJPEG/JPEG-2000 a mnohé další.

    GraphicsMagick také dostal novou verzi. Přesně na Silvestra vyšla verze 1.3.19, kompletní přehled novinek za loňský rok najdete na domovském webu, novinky aktuální verze v rozbalovacím seznamu. Zmíním podporu čtení i zápisu WebP.

    Special Issues:
    
            Due to GCC bug 53967, several key agorithms (e.g. convolution) may execute much faster (e.g. 2-3X) for x86-64 and/or when SSE is enabled for floating point math (-mfpmath=sse) if the GCC option -frename-registers is used. Default 32-bit builds do not experience the problem since they use '387 math. It is not clear in what version of GCC this problem started but it was not noticed by the developers until the GCC 4.6 timeframe. Other compilers do not suffer from this bug.
    
    Security Fixes:
    
            EPT: Fix crash observed when Ghostscript fails to produce useful output. This was particularly noticeable when Ghostscript was not installed. This crash could be used to cause denial of service.
            PNG: With libpng 1.6.X, avoid a crash while copying a PNG with a "known incorrect ICC profile". This crash could be used to cause denial of service.
    
    Bug fixes:
    
            Build: Fix cross-compilation for MinGW64 on Linux build machine.
            Build: configure FreeType test no longer insists that <freetype/freetype.h> can be included.
            CMS profile: Only delete the CMS transform if it is non-null. Fixes assersion observed when lcms returned a null profile and GraphicsMagick attempted to deallocate it.
            Drawing: Improve error handling logic so that drawing returns quickly on pixel access errors rather than plowing on ahead. This avoids problems with SVGs which take seemingly forever to render.
            Drawing via C/C++ APIs: BevelJoin no longer causes a MVG parsing error.
            EPT: Fix crash observed when Ghostscript fails to produce useful output. This was particularly noticeable when Ghostscript was not installed.
            OpenMP: Revert use of omp_set_dynamic() since it caused performance issues when using GCC's GOMP implementation and the number of threads to use is specified.
            EXIF profile: Support the SubjectArea EXIF tag.
            MIFF writer: PseudoClass format was written incorrectly for depth greater than 8.
            MIFF writer: RLE compressed format used inverted alpha from the other subformats and contrary to the MIFF specification.
            MIFF reader: Fixes Fixes to be able to read MIFF written by ImageMagick 6.X, including DirectClass grayscale images (except for RLE compressed).
            Mosaic: Fixed unsigned underflow problem with -mosaic when page offset is negative and exceeds image width or height, resulting in assertions, out of memory errors, or pixel cache limit errors.
            PDF: Consistently initialize Image page width and height to image width and height. While general to all of GraphicsMagick, this change is to assure that the PDF writer computes page dimensioning consistently. PDF page dimensioning was wrong if the image had been resized with -geometry "100%".
            PAM: Fix MAXVAL scaling when reading PAM images. PAM was only working correctly for images with 256 or 64k levels.
            PNM: PGM "P2" format writer wrote bad output for 8-bit depth.
            PNG: With libpng 1.6.X, avoid a crash while copying a PNG with a "known incorrect ICC profile".
            PNG: Q8 GM build now correctly reads 16-bit PNG files.
            TIFF writer: Try to avoid writing more than 32k strips per image by increasing rows-per-strip since some programs fail to read images with more than 32k strips per image.
            TIM reader: PSX TIM reports 8-bit depth (rather than 16).
            TTF font rendering: Improve FreeType rendering error logic so that rendering returns immediately on pixel access errors rather than plowing on ahead.
            TTF font rendering: Support rendering UTF-8 up to 21-bit code points. Was only supporting 16-bit code points.
            Wand API: DrawSetStrokeDashArray() / DrawGetStrokeDashArray(), fix failure to work properly due to this code path never being tested.
            Windows Ghostscript: 64-bit GraphicsMagick no longer requires both 32-bit and 64-bit builds of Ghostscript to be installed in order to read Postscript and PDF formats.
            XPM reader: Reported depth now depends on the colormap rather than always claiming to be 16-bit.
    
    New Features:
    
            JPEG: Add support for writing 'XMP' profile.
            PNM: As a simple non-standard extension to the standard PNM and PAM formats, support writing and reading 32-bit sample depth. Writing such files is only supported by the Q32 build although they may be read by any build.
            WebP: Now supports reading and writing Google's WebP format. This feature is not currently supported by the Windows Visual Studio build.
    
    Feature improvements:
    
            Pixel composition based on BlendCompositePixel() is enhanced to completely eliminate under-color from the blending if the under-pixel is fully transparent. Also blends based on the average opacity of both pixels rather than only the over-pixel. This change did not result in any change in the GM test suite results but it is possible that there could be some negative impact from it. Please report any issues noticed which are due to this change.
            X11 display: For DirectClass image, use ThumbnailImage() rather than SampleImage() when creating the panner icon to improve the quality of the image.
    
    Performance Improvements:
    
            PNG: ping a PNG faster by avoiding reading the image data.
    
    Windows Delegate Updates:
    
            Updated IJG JPEG library to release 9.
            Updated PNG library to release 1.6.8.
            Updated lcms2 library to release 2.5.
            Updated libxml2 library to release 2.9.1.
            Updated FreeType library to release 2.5.2.
    
    Behavior Changes:
    
            MIFF: Now writes PseudoClass images correctly when depth is greater than 8. This impacts the reader, which will not be able to read previously written incorrect format correctly. Images like this should be very rare. The solution is to use an older GraphicsMagick version to convert such images to a valid storage format (with a depth of 8) so that they may be read with this version.
            MIFF: Now writes RLE-compressed RGBA images with correct alpha. This impacts the reader, which will not be able to read previously written incorrect format correctly. Images like this should be very rare. A solution is to use an older GraphicsMagick version to use a compression algorithm other than RLE so that they are read correctly with this version. Another solution is to process problematic images with '-operator Opacity Negate 0' to invert the alpha channel.
            TIFF: Returns DirectClass images by default for MINISWHITE and MINISBLACK TIFF formats (rather then colormapped).
            Windows: Also search c:gsfonts for Ghostscript font files. This search path is normally hard-coded into Ghostscript binaries and is a convenient place to put fonts so they may be shared by multiple Ghostscript versions.
            XPM: Now limits color resolution to 16-bits, even with Q32 build.
    

    Vyvolání RAWů

    link

    darktable vyšel koncem prosince ve verzi 1.4. Ta přidává podporu Lua skriptů, export do WebP, řadu vylepšení rychlosti běhu v režimu lighttable, při prohlížení velkých kolekcí fotografií lokální cache pro offline snímky, nové blend režimy (například „HSV lightness“, „HSV color“, „Lab lightness“ a „Lab color“), nové moduly („contrast brightness saturation“, „color balance“ a „color mapping“ nahrazující zastaralý „color transfer“). Je zde nový waveform režim histogramu, je přidána volba umožňující automaticky sbalit všechny moduly krm jednoho, zlepšilo se chování posuvníků v GUI, pro základní křivku je implementována též logaritmická stupnice – tu lze též získávat měřením ze zkušebního obrázku. K dispozici je také nástroj pro kontrolu systémového nastavení správy barev. V tuto chvíli nejsou podporovány PEF RAWy z Pentaxu K-3 a RAWy z Nikonu D5300.

    Rawtherapee konečně vydalo po dlouhé době novou verzi 4.0.12. A stojí za to, autoři hovoří o velmi významném zrychlení programu a opravách chyb. Mezi novinkami jsou filtr Graduated a Post-crop Vignette, je zde nový nástroj pro černobílé snímky, nové typy křivek, nástroj pro úpravy kontrastu na bázi úrovní detailů (wavelet decompose) má nově 5 úrovní, vylepšeny jsou algoritmy automatických úrovní, vyvážení bílé se chová nelineárně pro snadnější kontrolu nad nízkými a vysokými hodnotami, redukce šumu se nově zaměřuje na specifické barvy (což pomohlo se žlutými skvrnami na fotkách), vylepšeno je automatické odstranění chromatické aberace při demosaicingu a tak bych mohl pokračovat. Srdcem je dcraw 9.19, přidána je podpora pro Kodak DCS 760/760s, mnoho středoformátových stěn, přibyly DCP profily pro Canon PowerShot S110, Fujifilm FinePix S9500, Pentax K-5/K-5 II a K-r a je možné používat ICC profily Capture One.

    Photivo vydává seznam změn vždy s novou verzí pro Windows. Od října se to událo celkem třikrát. Za tu dobu tedy autoři vylepšili několik věcí. Zejména přidali Undo/Redo pro většinu operací (konečně), automatické načítání parametrů exportu z .pts souboru při otevírání fotografie, podporu copy&paste nastavení či možnost v prohlížeči zobrazit pouze RAWy, nebo pouze JPEGy. Program je nyní (na Windows) kompilován s GCC 4.8.1a za použití Qt 5.1.1.

    Komerční aplikace

    link

    VueScan od října výrazně poskočil. Ed Hamrick zapracoval na automatické detekci textu/barevného skenu, opravil problémy se spoustou skenerů včetně filmový Plusteků, přibyly spousty voleb, ladilo se grafické rozhraní programu, odezva GUI, rychlost funkcí a také se zmenšila spotřeba paměti. Pro dvouprůchodové skenery se zlepšila kvalita IR čištění (všeobecné známá jako „Digital ICE“), spraveno je vytváření vícestránkových PDF. Během skenování negativů je zobrazován světlejší náhled (dosud to bylo spíš téměř černo). Řada funkcí byla opravována či vylepšována vícekrát. V říjnu byl VueScan ve verzi 9.3.09, nyní se nachází ve verzi 9.4.21. Změn nastalo tak velké množství, že prezentuji celý seznam změn raději formou rozbalovacího seznamu:

    Version 9.4.21. Updated January 19, 2014. Built with 64-bit Ubuntu 10.10
    
    What's new in version 9.4.21
        Added support for networked Canon laser printer/scanner/copiers
            D1300
            iR1133
            LC600
            MF4400
            MF4400w
            MF4500
            MF4500w
            MF4700
            MF4800
            MF5900
            MF6100
            MF6700
            MF6800
            MF8000
            MF8000C
            MF8200C
            MF8300
            MF8300C
            MF8500C 
    ----------
    What's new in version 9.4.20
        Fixed problem with some Fujistu document scanners
        Added support for Samsung SL-M2070 printer/scanner/copier
        Added support for Photoshop Elements 12.0 plugin
        Added support for new Brother printer/scanner/copiers
            MFC-J3520
            MFC-J3720
            MFC-J6520DW
            MFC-J6570CDW
            MFC-J6720DW
            MFC-J6770CDW
            MFC-J6920DW
            MFC-J6970CDW
            MFC-J6975CDW 
    ----------
    Version 9.4.19. Updated December 27, 2013. Built with 64-bit Ubuntu 10.10
    
    What's new in version 9.4.19
        Improved infrared cleaning with two-pass infrared film scanners
        Added 'Last page' option to 'Prefs | Button N action'
        Added support for networked WIA Canon MF-series scanners on Windows
        Fixed problem with some newer Canon printer/scanner/copiers
        Fixed problem with button polling with some WIA scanners 
    ----------
    What's new in version 9.4.18
        Improved infrared cleaning with two-pass infrared film scanners
        Improved support for Fujitsu document scanners
        Added support for new Fujitsu document scanners
            fi-7160
            fi-7180
            fi-7260
            fi-7280
            ScanSnap iX500EE 
    ----------
    What's new in version 9.4.17
        Fixed problem with some Epson document feeders
        Enhanced 'Prefs | Beep when done' to specify how many times to beep
        Increased default value for 'Prefs | Image memory (MB)' 
    ----------
    What's new in version 9.4.16
        Better and brighter display of negative scans during preview and scan
        Automatically switches back to flatbed when paper removed from feeder
        Fixed problem with some Epson scanners
        Fixed problem with window sometimes hidden under menu bar on Mac OS X 
    ----------
    What's new in version 9.4.15
        Added multi-core support for some long-running operations
        Fixed problem with 'Preview' and 'Scan' tabs not always synchronized 
    ----------
    What's new in version 9.4.14
        Fixed problem with some duplex feeders and upside-down pages
        Added support for Brother scanners detecting paper in feeder 
    ----------
    What's new in version 9.4.13
        Fixed problem with some document feeders
        Fixed problem with some Plustek scanners 
    ----------
    Version 9.4.12. Updated December 18, 2013. Built with 64-bit Ubuntu 10.10
    
    What's new in version 9.4.12
        Improved support for document feeders
            Displays 'Preview' button when 'Input | Batch scan' set to 'Off'
            Displays 'Last Page' button when 'Input | Batch scan' not set to 'Auto'
            Only changes 'Input | Mode' when paper inserted into document feeder 
        VueScan only copied to Applications folder when run from inside .dmg file
        Fixed problem with 'Prefs | Exit when done' option 
    ----------
    Version 9.4.11. Updated December 14, 2013. Built with 64-bit Ubuntu 10.10
    
    What's new in version 9.4.11
        Fixed problem with excessive memory utilization 
    ----------
    What's new in version 9.4.10
        Switches to the document feeder when paper is inserted
        Doesn't automatically switch to flatbed when no paper
        Improved performance when scanning
        Added support for PIE PrimeFilm X, XA and XE
        Added support for duplex scans on Brother MFC-9340CDW
        Reduced size of spinning clock 
    ----------
    Version 9.4.09. Updated December 10, 2013. Built with 64-bit Ubuntu 10.10
    
    What's new in version 9.4.09
        Fixed problem with excessive memory utilization
        Fixed problem with occasional crashes
        Fixed problem with 4800 dpi scan on Epson Perfection V370
        Fixed problem with 1200 dpi scans on Canon MG6300 and MG7100
        Fixed problem with Windows 2000
        Doesn't change visibility of Library folder on Mac OS X 
    ----------
    Version 9.4.08. Updated November 30, 2013. Built with 64-bit Ubuntu 10.10
    
    What's new in version 9.4.08
        Fixed problem with occasional crashes 
    ----------
    What's new in version 9.4.07
        Fixed problem when saving files 
    ----------
    What's new in version 9.4.06
        Fixed problem some occasional crashes
        Fixed problem with PIE/Reflecta scanners with CyberView X 5.15 
    ----------
    Version 9.4.05. Updated November 26, 2013. Built with 64-bit Ubuntu 10.10
    
    What's new in version 9.4.05
        Fixed problem creating raw scan files
        Fixed problem with changing rotation and mirror for different frames
        Fixed problem with Epson WorkForce 845 document feeder centering
        Fixed problem with auto calibration at start of scan
        Changed default button to be 'Preview' or 'Scan' (not 'Last page') 
    ----------
    Version 9.4.04. Updated November 26, 2013. Built with 64-bit Ubuntu 10.10
    
    What's new in version 9.4.04
        Fixed problem with scanning multiple frames
        Fixed problem with printing
        Improved responsiveness of user interface 
    ----------
    Version 9.4.03. Updated November 25, 2013. Built with 64-bit Ubuntu 10.10
    
    What's new in version 9.4.03
        Added 'File | Last page' and 'Last page' button for ease of use
        Fixed problem with automatic calibration when 'Scan' button pressed
        Fixed problem with 'Cancel' button not working while batch scanning 
    ----------
    Version 9.4.02. Updated November 25, 2013. Built with 64-bit Ubuntu 10.10
    What's new in version 9.4.02
        Fixed problem with multi-page PDF files
        Fixed problem with 'Crop | Multi crop'
        Fixed problem with 'Input | Auto focus'
        Fixed problem with specifying rotation in 'Input | Batch list'
        Fixed problem with VoiceOver on Mac OS X 
    ----------
    Version 9.4.01. Updated November 24, 2013. Built with 64-bit Ubuntu 10.10
    
    What's new in version 9.4.01
        Significantly faster and more responsive user interface
        Better (and more intuitive) support for multi-page PDF files
        Can use rotate and zoom buttons while scanning
        Can use 'Less', 'More' and 'Advanced' buttons while scanning
        Removed 'Last page' button (no longer needed)
        Removed 'Prefs | Auto refresh' option (no longer needed)
        Removed 'Input | Multi page' option (use 'Output | PDF multi page' option)
        Fixed numerous small problems 
    ----------
    Version 9.3.22. Updated November 15, 2013. Built with 64-bit Ubuntu 10.10
    
    What's new in version 9.3.22
        Improved responsiveness of user interface
        Fixed problem with wrong auto preview resolution
        Fixed problems with some PIE and Reflecta scanners
        Fixed problems with some Plustek scanners
        Added support for some Dell WIA scanners on Windows 
    ----------
    Version 9.3.21. Updated November 5, 2013. Built with 64-bit Ubuntu 10.10
    
    What's new in version 9.3.21
        Improved Auto detection of 'Input | Media'
        Fixed problem detecting some Plustek scanners
        Fixed problem hanging with some Plustek scanners 
    ----------
    Version 9.3.20. Updated November 4, 2013. Built with 64-bit Ubuntu 10.10
    
    What's new in version 9.3.20
        Fixed problem with some HP document feeders
        Fixed problem with some Samsung document feeders
        Improved scan setup time on Plustek OpticFilm 120
        Stopped Plustek scanners from sleeping while VueScan running 
    ----------
    Version 9.3.19. Updated October 30, 2013. Built with 64-bit Ubuntu 10.10
    
    What's new in version 9.3.19
        Fixed problem with some Fujitsu document feeders
        Fixed problem with Plustek scanners on 64-bit Windows 
    ----------
    Version 9.3.18. Updated October 29, 2013. Built with 64-bit Ubuntu 10.10
    
    What's new in version 9.3.18
        Improved infrared cleaning with two-pass scanners
        Display all output file types after pressing 'Advanced' button
        Added or improved support for 84 Plustek scanners
            EasyScan 400
            OpticBook 3600 Plus
            OpticBook 3600
            OpticBook 3800
            OpticBook 4600
            OpticBook 4800
            OpticBook A300
            OpticFilm 120
            OpticFilm 7200
            OpticFilm 7200i
            OpticFilm 7300
            OpticFilm 7400
            OpticFilm 7500i
            OpticFilm 7600i
            OpticFilm 8100
            OpticFilm 8200i
            OpticPro A311
            OpticPro A320
            OpticPro A360
            OpticPro A380
            OpticPro S28 Pro
            OpticPro S28+
            OpticPro S48
            OpticPro S48+
            OpticPro S64
            OpticPro S96
            OpticPro ST28
            OpticPro ST48
            OpticPro ST480
            OpticPro ST64
            OpticPro ST64+
            OpticPro ST640
            OpticPro ST960
            OpticPro SW280
            OpticSlim 1200
            OpticSlim 2400
            OpticSlim 2400+
            OpticSlim 2420
            OpticSlim 2420+
            OpticSlim 2420T
            OpticSlim 2600
            OpticSlim 500
            OpticSlim 500+
            OpticSlim 550
            OpticSlim M12 Plus
            SmartOffice PL1000
            SmartOffice PL1200
            SmartOffice PL1500
            SmartOffice PL1500S
            SmartOffice PL1530
            SmartOffice PL1530D
            SmartOffice PL2000
            SmartOffice PL2000S
            SmartOffice PL2040D
            SmartOffice PL2546
            SmartOffice PL2550
            SmartOffice PL3000
            SmartOffice PL7000
            SmartOffice PL7500
            SmartOffice PL806
            SmartOffice PL812
            SmartOffice PN2040
            SmartOffice PS252
            SmartOffice PS256
            SmartOffice PS281
            SmartOffice PS281+
            SmartOffice PS282
            SmartOffice PS283
            SmartOffice PS286 Plus
            SmartOffice PS286
            SmartOffice PS288
            SmartOffice PS306
            SmartOffice PS306U
            SmartOffice PS356U
            SmartOffice PS386
            SmartOffice PS396
            SmartOffice PS406
            SmartOffice PS406U Pro
            SmartOffice PS406U
            SmartOffice PS456U
            SmartOffice PS506U
            SmartOffice PS606U
            SmartOffice SC8016U
            SmartOffice SN8016U 
    ----------
    Version 9.3.17. Updated October 24, 2013. Built with 64-bit Ubuntu 10.10
    
    What's new in version 9.3.17
        Fixed problem with crashes when no scanner connected
        Fixed cropping problem when scanning from raw files 
    ----------
    What's new in version 9.3.16
        Added 'Auto' option to 'Output | PDF multi page'
        Fixed problem with options changing when putting paper in feeder
        Fixed problem with some faulty WIA drivers on Windows 
    ----------
    Version 9.3.15. Updated October 23, 2013. Built with 64-bit Ubuntu 10.10
    
    What's new in version 9.3.15
        Fixed problem with some Epson document feeders
        Fixed problem with some A3 document feeders
        Fixed problem with some HP network scanners 
    ----------
    Version 9.3.14. Updated October 22, 2013. Built with 64-bit Ubuntu 10.10
    
    What's new in version 9.3.14
        Added 'Output | Auto file name' option
        Synchronize file names using '*' when 'Output | File type' is 'Custom'
        Synchronize file numbering when 'Output | File type' is 'Custom'
        Fixed problem with some types of networked scanners
        Fixed problem with some Brother FAX scanners
        Fixed problem with faulty WIA drivers on Windows causing hangs 
    ----------
    Version 9.3.13. Updated October 16, 2013. Built with 64-bit Ubuntu 10.10
    
    What's new in version 9.3.13
        Added support for 9 new HP scanners
            Deskjet 1510
            Deskjet 2540
            Deskjet 2640
            Deskjet 3540
            Deskjet 4510
            Deskjet 4640
            ENVY 4500
            ENVY 5530
            Officejet 4630 
    ----------
    Version 9.3.12. Updated October 14, 2013. Built with 64-bit Ubuntu 10.10
    
    What's new in version 9.3.12
        Fixed problem with document feeder scan
    ----------
    Version 9.3.11. Updated October 14, 2013. Built with 64-bit Ubuntu 10.10
    
    What's new in version 9.3.11
        Fixed problem with film types sometimes not appearing in Color tab
        Fixed problem with some Plustek OpticFilm scanners
        Fixed problem when Fujitsu ScanSnap Manager running on Mac OS X 
    ----------
    Version 9.3.10. Updated October 12, 2013. Built with 64-bit Ubuntu 10.10
    
    What's new in version 9.3.10
        Improved automatic detection of text vs. color scans
        Added support for Epson Perfection V550
        Fixed problem with some Plustek film scanners
        Fixed problem with hung network scanners
        Removed 'Input | Quality' and 'Input | Scan from preview' options
        (these were confusing, can do same thing with resolution options) 
    
           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    23.1.2014 07:19 Jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové fotonovinky: darktable, RawTherapee, Photivo, GIMP a mnoho dalších v novém
    U darktable není zmíněné pro mě to nejdůležitější, že od 1.4 je možné většinu změn aplikovat pouze na určitou oblast. http://www.darktable.org/2013/04/masks/
    24.1.2014 08:56 xxl | skóre: 25
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové fotonovinky: darktable, RawTherapee, Photivo, GIMP a mnoho dalších v novém
    To jsem nevěděl, díky za info.
    23.1.2014 10:23 2X4B-523P | skóre: 38 | blog: Zelezo_vs_Debian
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové fotonovinky: darktable, RawTherapee, Photivo, GIMP a mnoho dalších v novém
    VueScan října výrazně poskočil.

    vypadlo zřejmě "od"
    regine avatar 23.1.2014 10:39 regine | skóre: 22 | blog: regine
    Rozbalit Rozbalit vše Zašlete lamám, co vám zamořují poštu

    Zašlete lamám, co vám zamořují poštu a neumí editory.

    nautilus-image-converter (v repozitáři). Kliknout pravým tlačítkem myši na obrázek, z kontextového menu vybrat “Změnit velikost obrázkuna menší.

    Cigareta krátí život o 1 minutu, láhev koňaku o 5 minut a pracovní den krátí život o 8 hodin.
    23.1.2014 21:47 JanM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zašlete lamám, co vám zamořují poštu
    Velbloudi a spol. používají nějaký soft na import obrázků (Shotwell) a fotky posílají přímo z něj (založen na nautilus send-to). Přece po velbloudech nemůžete chtít, aby hledali fotky kdesi v adresářové struktuře, vytvořili zmenšenou kopii, poslali je, smazali je.
    Marián Kyral avatar 23.1.2014 12:09 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové fotonovinky: darktable, RawTherapee, Photivo, GIMP a mnoho dalších v novém
    Nejdříve jsem se lekl, že jsem někam přispěl a nevím o tom, ale to nejsem já ;-)

    Aktualizaci překladu RawTherapee jsem pro 4.0.12 těsně nestihl, ale další verze by měla být 4.1 a tam už to snad bude OK. V souvislosti s tím. Neví někdo, jestli má termín "Flat-field" nějaký český překlad? Hledal jsem, ale nic jsem nenašel.

    Agent avatar 23.1.2014 14:50 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové fotonovinky: darktable, RawTherapee, Photivo, GIMP a mnoho dalších v novém
    Škoda že Zoner neni pro Linux.
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    gtz avatar 23.1.2014 15:09 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové fotonovinky: darktable, RawTherapee, Photivo, GIMP a mnoho dalších v novém
    Proč Zoner? Já mám raději XnViewMP :-)
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    regine2 avatar 23.1.2014 18:58 regine2 | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše XnViewMP - dotazy

    XnViewMP - dotazy:

    - jede pod Wine, nebo komplet přeloženo?
    - má stejné vlastnosti jako MS-Win-verze, nebo jde jen o "odvar" (u některých SW jsem se s tím už setkal)
    Dokud nepřiletí mimozemšťané, všechno už jaksi bylo.
    23.1.2014 20:19 GeBu | skóre: 27 | blog: zápisky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XnViewMP - dotazy
    XnViewMP je MP (MultiPlatform) tj. nová verze založená na QT a je (myslím, že naprosto) stejná jako ve Windows. Vývoj původní verze (to je zřejmě to co myslíš Ty tím MS-Win-verze) autor ukončuje.
    23.1.2014 23:24 aceman | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XnViewMP - dotazy
    Takze to prelozim: XnViewMP funguje nativne na aspon znamych 3 platformach (Win, Mac, Linux) a ma pokial viem vsade rovnake funkcie. XnViewMP ma menej funkcii ako originalny XnView. Nie je to len port XnView, je to reimplementovane, aby to bolo multiplatformne a funkcie sa musia dopracovat.
    gtz avatar 24.1.2014 00:48 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XnViewMP - dotazy
    Nějak tak, jen s tím, že Linuxové verze jsou vydávány o něco později než verze pro Windowsy. Ale třeba já pro konverzi apod. používám výhradně XnvieMP.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    gtz avatar 24.1.2014 00:46 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XnViewMP - dotazy
    Není to jen odvar, sám ho používám na openSUSE již nějakou dobu, nyní je již venku 0.64 verze. XnviewMP umí podobné formáty a je jeden z Linuxových softů co umí nativně pracovat i s formátem PSD. :-) umí toho fakt hodně
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    BigWrigley avatar 24.1.2014 18:58 BigWrigley | skóre: 33
    Rozbalit Rozbalit vše GwenView - font ve screenshotu
    Nevite nahodou, jak se jmenuje font, ktery je videt ve screenshotu GwenView?

    Diky. A.
    Linux is like a wigwam - no windows, no gates and Apache inside.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.