abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 759 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    MeeGo 1.1 na netbooku

    3. 11. 2010 | David Kolibáč | Recenze | 9061×

    28. října vyšlo MeeGo 1.1 včetně edice pro netbooky. Zkusil jsem ji nainstalovat na Asus Eee PC 901 a používat. V tomto článku se s vámi podělím o své zkušenosti.

    Obsah

    Instalace

    link

    MeeGo 1.1 je ke stažení na webu projektu. Pro netbooky jsou k dispozici dva obrazy: s webovým prohlížečem Chromium nebo s jeho uzavřenější verzí Google Chrome, u níž je třeba před používáním potvrdit restriktivnější licenci (EULA); nechápu, v čem je verze s Chrome lepší než ta s Chromiem. Stahuji zhruba 800MB velkou svobodnější variantu a v adresáři s obrazem otevírám emulátor terminálu a píšu sudo dd if=meego.img of=/dev/sdb, kde /dev/sdb je má fleška (u vás to může být něco jiného, tak pozor, ať si nezrušíte data). Po několika minutách je hotovo...

    Strkám flešku do netbooku, který vzápětí zapínám a vybírám (v BIOSu) boot z USB zařízení. MeeGo mi nabízí běh z flešky, instalaci a test paměti. První volím "Boot MeeGo" pro ověření – za 20 s mám před sebou funkční prostředí, detaily popíšu později. Netbook vypínám.

    Další den už volím instalaci. Ve stručnosti: je třeba si zvolit jazyk (nechybí čeština, ale lokalizace není kompletní), nastavit rozdělení disku (výchozí je smazání existujících oddílů a automatické vytvoření nových, totiž 256MB ext3 /boot, 256MB odkládací oddíl a zbytek pro btrfs /) a pak už se kopíruje. Po restartu se při prvním spuštění se MeeGo ptá na rozložení klávesnice, časové pásmo (automaticky zvolena Praha), aktuální čas a uživatelské jméno a heslo, přičemž je možné zaškrtnout šifrování dat. Pak už konečně nabíhá MeeGo Netbook UX...

    Netbook UX

    link

    Zatímco u běžných prostředí jako GNOME jsou po plochách rozesety ikonky pro rychlý přístup k souborům nebo spouštění aplikací a na panelu se zobrazují různé doplňující informace a spouští nebo přepínají se aplikace, v Netbook UX je skoro všechno jinak. Nahoře je umístěna zasouvací lišta, na níž se zobrazují hodiny a především přepínají panely, což jsou zvláštní obrazovky ukazující různé informace. Vedle toho je možné mít spuštěné aplikace a přepínat je skrze tzv. zóny. Pojďme tedy po jednotlivých panelech...

    MeeGo 1.1 MeeGo 1.1 MeeGo 1.1

    První máme tzv. Myzone (v češtině (zatím) Moje oblast), tedy přehled úkolů, schůzek (z kalendáře), nových e-mailů a událostí ze sociálních sítí, posledních otevřených dokumentů a webů a spouštěč oblíbených programů.

    MeeGo 1.1 MeeGo 1.1

    Následující panel Zones slouží k přepínání aplikací, na obrazovce vidíme náhledy jejich oken, můžeme si je uspořádávat do skupin dle libosti. Ovšem ono nemusí být příliš pohodlné vždy navštěvovat právě tento panel – naštěstí funguje zavedená klávesová zkratka Alt(+Shift)+Tab.

    MeeGo 1.1

    Na další panel Programy se jde odkudkoliv dostat klávesovou zkratkou Alt+F2, jde o rozhraní pro spouštění aplikací. Ikonky jsou normálně rozděleny do několika kategorií, ale na velké obrazovce se mi zobrazily všechny zároveň, což pravda nebylo právě přehledné. Psaním jde rychle vyhledávat a stisknutím enteru pak i spouštět programy.

    MeeGo 1.1 MeeGo 1.1

    Aktuální informace ze sociálních sítí by se měly zobrazovat na panelu Stav, skutečnost je ale jiná. Po kliknutí na tlačítko se vám otevře dialog pro zadání přihlašovacích údajů na Twitter nebo Last.fm – postrádám populární Facebook nebo svobodnou obdobu Twitteru Identi.ca, resp. Laconi.ca – ovšem po přihlášení na Last.fm (účet na Twitteru nemám) se nic nestalo, pouze se objevila nějaká zpráva v Myzone, ani se nescrobblovalo.

    MeeGo 1.1

    Panel Lidé je jednoduchý přehled kontaktů a aktuálních konverzací z univerzálního IM klienta Empathy (podporuje vedle Jabberu řadu dalších protokolů). Kliknutím na některý kontakt se otevře okno s konverzací, to je vše.

    MeeGo 1.1 MeeGo 1.1

    V MeeGo pro netbooky je jako webový prohlížeč připraveno Chromium (příp. Google Chrome), panel Internet zobrazuje aktuálně otevřené karty a oblíbené (tj. nejčastěji navštěvované) weby; jde mezi nimi vyhledávat.

    MeeGo 1.1 MeeGo 1.1

    K ovládání multimediálního přehrávače Banshee slouží panel Média, který ukazuje náhled na kolekci hudby a frontu k přehrávání. Jelikož se na jednoznačně nejrozšířenější formát MP3 vztahují patenty, není jeho podpora zahrnuta přímo v MeeGo a bohužel ani doplnění jeho podpory zatím není právě triviální, takže využitelnost je značně omezená.

    MeeGo 1.1 MeeGo 1.1 MeeGo 1.1 MeeGo 1.1

    Pod panelem Zařízení se toho skrývá více, než by se mohlo podle názvu zdát. Ukazuje se zde stručná informace o zbývající kapacitě baterie (bohužel jen v procentech, bez odhadu) a volném místu na disku, táhlo pro nastavení hlasitosti a podsvícení a především skupinka odkazů na významné adresáře s dokumenty a správce připojených zařízení, tedy paměťových karet, externích disků atd. Nahoře je snadno přehlédnutelné tlačítko pro vstup do centra nastavení (GNOME a Netbook UX).

    MeeGo 1.1

    Dále tu máme panel Bluetooth (které ovšem nepoužívám, takže nemohu soudit) a Sítě, totiž klikátko ke správci připojení ConnMan. Sympatická je přítomnost přepínače pro kompletní přechod do offline režimu.

    MeeGo 1.1 MeeGo 1.1

    Po klepnutí na hodiny se ukáže panel se třemi sloupci, v nichž je přehled světových časů, výpis schůzek z kalendáře a seznam úkolů.

    MeeGo 1.1

    Dva panely ve výchozím stavu nejsou skrze lištu přístupné, totiž Pasteboard, správce schránky pro pohodlné kopírování i více věcí (jenže se mi většinou odmítal načíst a jednou dokonce zasekl celé uživatelské rozhraní), a Gadgets – obrazovka, na kterou si můžete rozházet gadgety, widgety, applety (nebo jak se tomu dnes říká), tedy různé maličké grafické prográmky jako hodiny, informace o počasí atd.

    Trošku překvapivě v UX nikde není k nalezení tlačítko pro uspání, restart nebo vypnutí netbooku, případně pro odhlášení uživatele. Je třeba buď použít terminál a odpovídající příkaz, nebo sáhnout po hardwarovém tlačítku – po zaklapnutí víka netbooku nebo stisknutí příslušné kombinace (Fn+něco) se netbook uspí, k vypnutí je nezbytné fyzické tlačítko, po jeho zmáčknutí se objeví dialog tážící se, zda chcete akci skutečně provést... jenom známá kombinace Ctrl+Alt+Del vede k očekávánému restartu.

    Střípky

    link

    Co se rychlosti týče, systém startuje od BIOSu k použitelnému UX za velice pěkných 13 sekund, animace jsou plynulé, ovšem spouštění aplikací chvíli trvá; na rychlém pevném disku nebo SSD by neměl být problém. Bez spuštěných aplikací je využito asi 200 MB RAM, zbytek je použit pro diskovou mezipaměť.

    MeeGo by mělo podporovat ten hardware, pro který jsou ovladače v linuxovém jádře. Jenom procesory jsou omezeny na ty novější od Intelu (s podporou SSSE3), především Atom, pro funkčnost Netbook UX je nezbytná 3D akcelerace (grafické čipy od Intelu vyjma neblaze proslulé GMA 500 by měly být jistotou) a na netbooku je docela podstatná správná funkčnost WiFi karty, v případě Asusu Eee PC 901 a 1000H se v MeeGo 1.1 objevila nepříjemná chyba, kvůli níž WiFi nefunguje, ovšem zprovoznění podle návodu na fóru je vcelku snadné.

    MeeGo 1.1

    Zajímala mě podpora více obrazovek. Po připojení externího monitoru se na něj obraz téměř okamžitě přepnul a interní LCD netbooku se vypnulo. Také řešení. Obrazovky jde přepínat a měnit jejich rozlišení v dialogu Monitory v nastavení.

    V systému se používají písma z rodiny Droid.

    MeeGo je teoreticky přeloženo do češtiny, prakticky zdaleka ne. Při instalaci nebo vůbec v uživatelském rozhraní je spousta řetězců anglicky a kvalita překladu je nezřídka žalostná. Například v seznamu úkolů si jde nastavit, do kdy je třeba úkol splnit ("Splnit do [datum]") – ovšem ve stručném výpisu v Myzone se zobrazuje "Má nastat [datum]", což je zavádějící. Nehledě k tomu, že v překladatelské konferenci MeeGo zaznělo, že například Myzone nemá být překládáno... ouha, v českém překladu to přeloženo je, a to jako Moje oblast.

    Aplikace

    link

    MeeGo 1.1

    Jak už jsem zmínil, na netbookové edici MeeGo najdeme slušně integrovaný webový prohlížeč Chromium, e-mailového klienta (a vůbec organizační kolos) Evolution, správce úkolů Tasks, kecálka Empathy, přehrávač Banshee, správce souborů Nautilus a vedle nich ještě další programy jako prohlížeče obrázků Eye of GNOME a funkčně bohatší gThumb, emulátor terminálu a nástroj pro nahrávání zvuků z GNOME, Cheese pro spolupráci s webkamerou, textový editor gedit, prohlížeč PDF Evince atd. Vesměs jde o známé aplikace z GNOME. Postrádám mezi nimi nějaký lepší přehrávač videa (MPlayer), naopak mi moc nesedí výběr Banshee závislého na knihovnách bumbrlíčka Mono.

    MeeGo 1.1

    Nechybí ani několik her – solitér (AisleRiot) a hledání min jsou nezbytné, ovšem vedle nich byly distributory vybrány logické arkády Neverball a Neverputt (minigolf) a především návykové Frozen Bubble. Tady nejde mít výhrady.

    MeeGo 1.1 MeeGo 1.1 MeeGo 1.1

    Předinstalované aplikace ovšem nevystačí každému. MeeGo má jako v podstatě obyčejná linuxová distribuce obrovský potenciál a ještě díky kořenům v Maemu a snadnému vývoji nových aplikací v Qt by situace měla být vcelku bezproblémová. Není, alespoň prozatím. Samozřejmě software si jde doinstalovat lecjak, nicméně ideální je správa skrze správce balíčků a repozitáře. Tuto práci zde obstarává zypper s GNOME front-endem pro PackageKit nebo aplikací Garage, která umožňuje velice snadnou instalaci v jednoduchém uživatelském rozhraní trošku podobném tomu u Ubuntu Software Center. Háček je v tom, že repozitáře toho mnoho neobsahují. Sice v nich nechybí GIMP, Abiword, Xfce (pro případ nemožnosti použít Netbook UX), RawStudio, Totem a nějaké ty nástroje pro vývojáře, ale to opravdu nestačí. V případě MeeGo 1.0 situaci zmírňoval sice na koleně, avšak s nadšením dělaný komunitní repozitář, jenže ten zatím s MeeGo 1.1 není kompatibilní. Díky němu nebyl problém přehrávat všechna možná videa v MPlayeru nebo VLC, doinstalovat podporu MP3 pro Banshee a dostat se i k dalšímu softwaru, který správci repozitáře na požádání doplňují.

    Závěr

    link

    Nabízí se otázka, zda má smysl nainstalovat si na netbook MeeGo a ne třeba Ubuntu. Odpověď není jednoduchá. MeeGo je rychlé, Netbook UX se pro určitý způsob používání* hodí velice dobře – jenže zatím celkový dojem kazí nedostatek snadno dostupných programů a řada menších chybiček, třeba omezená integrace se sociálními službami nebo vcelku špatná dostupnost patenty chráněných kodeků. Chce to čas.

    * Tím myslím, že uživatel bude většinu času hrát Frozen Bubble a v mezičase mrkne na některou z přehledových obrazovek, aby si zkontroloval e-maily a kalendář.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Michal Fecko avatar 3.11.2010 00:18 Michal Fecko | skóre: 31 | blog: Poznámkový blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo 1.1 na netbooku
    Pekne, zial nic pre mna... Zatial...
    Fluttershy, yay! avatar 3.11.2010 07:18 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo 1.1 na netbooku
    Protože bys to na toughbooku nerozjel. Ale na druhé straně to nově má podporovat (více)dotykové displeje.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Michal Fecko avatar 3.11.2010 15:00 Michal Fecko | skóre: 31 | blog: Poznámkový blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo 1.1 na netbooku
    Asi rozjel... :-) Mam skusit? :-D
    Fluttershy, yay! avatar 3.11.2010 16:25 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo 1.1 na netbooku
    Nerozjel. SSSE3 je podmínkou (v článku je to špatně). Zkusit to jinak samozřejmě můžeš.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Michal Fecko avatar 3.11.2010 21:53 Michal Fecko | skóre: 31 | blog: Poznámkový blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo 1.1 na netbooku
    Jo aha, no tak to si necham yajst chut...
    pavlix avatar 3.11.2010 22:46 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo 1.1 na netbooku
    A nestačí to jen překompilovat? :)
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Fluttershy, yay! avatar 3.11.2010 22:49 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo 1.1 na netbooku
    Stačí. Komunitní OBS (+ patche) se chystá už nejméně několik měsíců.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Fluttershy, yay! avatar 3.11.2010 22:50 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo 1.1 na netbooku
    Jinými slovy "není to tak snadné". Můžeš mrknout do mailing-listu.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    corwin78 avatar 3.11.2010 07:32 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo 1.1 na netbooku
    Mě celkem překvabuje použití GNOME jako základu pro GUI, když se Nokia snaží tlačit Qt a Qt aplikace.
    Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
    3.11.2010 08:20 pavka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo 1.1 na netbooku
    Třeba to nokia koupila právě proto, aby QT potopila :D
    Fluttershy, yay! avatar 3.11.2010 11:26 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo 1.1 na netbooku
    Protože Maemo i Moblin používali GNOME Mobile?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    corwin78 avatar 3.11.2010 11:33 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo 1.1 na netbooku
    To jo, ale čekal jsem, že Nokia to celé předělá. Nicméně myslím, že to bude až další verze, toto spíš mělo být původně Maemo 6.
    Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
    3.11.2010 14:02 jv
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo 1.1 na netbooku
    Co si pamatam, tak Nokia ma svoju MeeGo distribuciu s KDE. Takze MeeGo bude podporovat Intel a Gnome (Intel), ako aj KDE a ARM (Nokia).
    Fluttershy, yay! avatar 3.11.2010 16:29 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo 1.1 na netbooku
    [citation needed], neb AFAIK je to hovadina. MeeGo je normální distribuce (pro ARM (podpora od Nokie) a novější x86 (podpora od Intelu)) s různými UX/DE -- každý výrobce může mít své, jde použít Xfce, probíhal pokus o portování KDE 4...
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Fluttershy, yay! avatar 3.11.2010 16:27 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo 1.1 na netbooku
    Harmattan bude přechodový (v N9), ale to s MeeGo nesouvisí, uvnitř věci z GNOME Mobile zůstávají... ostatně -- proč ne?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    pavlix avatar 4.11.2010 18:42 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo 1.1 na netbooku
    Ono se tam tak úplně gnome nepoužívá, ani moc jako základ. Dokonce se ani moc nepoužívá GTK. Používá se v podstatě od intelu převzaté prostředí z Moblinu, které je udělané v Clutteru (ano, GObject, ale to je asi tak všechno).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Fluttershy, yay! avatar 4.11.2010 19:19 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo 1.1 na netbooku
    V netbookové edici se používá software z GNOME, o tom snad sporu není. Clutter, GLib. Jenže pak jsou tam další věci z GNOME Mobile (potažmo freedesktop.org) jako Bluez, Telepathy, GStreamer atd.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    3.11.2010 08:39 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo 1.1 na netbooku
    Mě u MeeGo štve že dají velké záhlaví. Nepochopitelné, když se jedná o Linux na malé displeje kde je málo místa :(.
    Fluttershy, yay! avatar 3.11.2010 16:31 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo 1.1 na netbooku
    Tam jde o titulek okna a to tlačítko pro ukončení -- má to jít používat i na dotykových displejích... ač tohle je zrovna primárně pro netbooky, ehm. Což takhle bugzilla?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    3.11.2010 09:54 fri
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo 1.1 na netbooku
    S tím "drátem" jsem si teď pohrál ve stylu: "s připojením na internet/Připojený k síti", ale to se projeví až časem. Ten jeden překlep "dlší" jsem už taky našel.
    Fluttershy, yay! avatar 3.11.2010 11:25 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo 1.1 na netbooku
    Tam toho bude chtít předělat víc, o hodně víc. Škoda, že teď nemám čas.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    3.11.2010 16:15 fri
    Rozbalit Rozbalit vše Zones/Zone/Myzone
    Je to jen další vývoj. Změna a další změna.

    "Zones" nejsou problém - rozhodnutí neoznačit viditelný text jako překladový jím je. Když se to vezme z hlediska překladu, jde jen o menší potíž: s tím textem se toho ale nedá moc dělat. V textech, kde se objevuje, se s ním dá pracovat vysvětlujícím způsobem - třeba dát překlad do závorky za něj, anebo naopak. Zastávám názor, že překládání je na překladateli.

    Jednoduše je tam jako pěst na oko (Zones/Zone/Myzone)- právě z takových věcí uživatel získá první dojem, že to není prostě přeloženo; hlavně je to vidět při překladu delšího textu - prostě ideální je to zase jen pro angličtinu. Cesta, jak se mu přizpůsobit, jak jsem napsal, určitá je, když už nejde ignorovat.
    Fluttershy, yay! avatar 3.11.2010 16:38 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zones/Zone/Myzone
    Myzone marketingový buzzword, který se podle oficiálního doporučení (viz e-mailová konference) nemá překládat. Podobně jako se (asi) nepřekládá Android Market jako Trh.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    3.11.2010 18:26 fri
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zones/Zone/Myzone
    Myzone - klidně, ale ve výsledku tento způsob užití pro mě nesplňuje svou funkci - jaký tržní/reklamní efekt má mít toto označení panelu, který má informovat o "úkolech" a o "schůzkách", aby je uživatel dřív našel? - tak ten tedy ne.

    Najde je spíš podle toho obrázku/ikony; a pomůžou mu ty vysvětlující vsuvky, které s tím, že se na určitých místech objevuje text Myzone a ty další, nic neudělají, ale pomůžou pochopení věci. Klidně místo textu mohli použít pěticípou hvězdu jako symbolické vyjádření člověka.

    Jak přesně to to "oficiální" doporučení zdůvodňuje/obhajuje?
    Fluttershy, yay! avatar 3.11.2010 18:30 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zones/Zone/Myzone
    Nevím, najdi si to, bylo to někdy na jaře, to tam ani nebylo moc provozu. Ptal se na to ten Polák.

    Jinak vzhledem k tomu, co je MeeGo za projekt, nechci "opravovat" překlady na téhle úrovni. Prostě následujme striktně pravidla a doporučení, můžeme se je snažit změnit účastí v konferenci apod.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    10.11.2010 15:46 Mr.Slider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zones/Zone/Myzone
    Osobně jako běžný uživatel uvítám raději překlad do češtiny. Tak jak je to přeloženo se mi líbí. Osobně dávám přednost překládání všeho, co jde.
    Fluttershy, yay! avatar 10.11.2010 16:19 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zones/Zone/Myzone
    S mírou, ano?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Fluttershy, yay! avatar 10.11.2010 16:27 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zones/Zone/Myzone
    Neboli (1) překladatel nemá opravovat chyby autora programu a (2) pokud má vedení projektu nějaké požadavky a já je nechci dodržet, nebudu to cpát do upstreamu.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    3.11.2010 11:05 Ganimoth
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo 1.1 na netbooku
    ...nechápu, v čem je verze s Chrome lepší než ta s Chromiem...

    Například v tom, že Chrome v sobě obsahuje licencované h264, MP3 a AAC kodeky a další proprietarni technologie (integrovaný flash ci vlastni pdf reader).
    Fluttershy, yay! avatar 3.11.2010 11:25 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo 1.1 na netbooku
    Jo, ale do přehrávače to stejně musím narvat odjinud. Jinak Flash je funkční i ve svobodné verzi.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    3.11.2010 11:36 Ganimoth
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo 1.1 na netbooku
    To ano, jen v chrome je dodavam uz s prohlizecem. Pravda, jako kdovijakou vyhodu to taky nevidim. Jinak ty kodeky jsou v prohlizeci dodane asi jen kvuli html5 videu
    3.11.2010 12:00 ChaoticRoman
    Rozbalit Rozbalit vše konzole a SSH
    Jak je to s konzolí? Je nějaká, je nějak restrikovaná? Co SSH a napojit se jinam? Co tunelování KDE oken?

    Roman
    Fluttershy, yay! avatar 3.11.2010 16:35 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: konzole a SSH
    Viz článek. Je tam normální emulátor terminálu z GNOME, normální konzole, normální GNU nástroje.

    Na co jsem trošku zapomněl, je skutečnost, že se tam normálně používá v podstatě jediný uživatel a pro provádění úkonů pod superuživatelem se používá sudo jako v Ubuntu.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    gtz avatar 3.11.2010 13:06 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo 1.1 na netbooku
    Dalo by se to provozovat na starším NTB 15.4" ACER ASPIRE s AMD XP-M 2800+ ? Grafika tam je tuším ATI. Nebo je to jen pro Netbooky?
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Fluttershy, yay! avatar 3.11.2010 16:33 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo 1.1 na netbooku
    Nedalo. Podmínkou u x86 je podpora SSSE3 (teď už by to v článku mělo být správně) a pro korektní funkčnost UX taky 3D akcelerace, což je v pohodě u GPU od Intelu, nVidia prý taky nějak (neoficiálně) funguje, ale ATi pochybuju.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    gtz avatar 3.11.2010 17:57 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo 1.1 na netbooku
    Taky jsem to zjistil jak jsem prolézal jejich web. Ten Acer je z roku 2003 to AMD sice jádro Barton, ale mělo jen SSE.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Zafod avatar 3.11.2010 17:49 Zafod | skóre: 17 | blog: Zafodovo | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo 1.1 na netbooku
    Jaký to používá zavaděč, grub nebo něco jiného? Ptám se kvůli dualbootu. Díky
    Fluttershy, yay! avatar 3.11.2010 17:51 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo 1.1 na netbooku
    GRUB AFAIK neumí btrfs, takže se používá (v netbookové edici) syslinux.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    gtz avatar 3.11.2010 17:59 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo 1.1 na netbooku
    btrfs

    Jako, že ta instalace je v btrfs a dá se to změnit na něco jiného? (ext4, xfs)
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Fluttershy, yay! avatar 3.11.2010 18:04 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo 1.1 na netbooku
    Pro /boot se používá ext3 (takže by vlastně mělo jít použít GRUB, jak mě napadá), pro zbytek btrfs (viz článek), ext4 AFAIK zatím není podporováno. Během instalace si nejsem jist, zda to jde změnit.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    gtz avatar 3.11.2010 18:12 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo 1.1 na netbooku
    to jsem četl, že jsi to sáčkoval na btrfs, ale nevěděl jsem zda je to možné změnit. No a kdyby náhodou padl na hubu disk i s daty kde je btrfs, pak moc easy nástrojů na recovery není.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Fluttershy, yay! avatar 3.11.2010 18:25 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo 1.1 na netbooku

    Sáčkoval? btrfs je výchozí, zda to jde změnit nevím a nezajímá mě to. ~_^

    No a kdyby náhodou padl na hubu disk i s daty kde je btrfs, pak moc easy nástrojů na recovery není.

    Když padne na hubu SSD, není co řešit. Zbytku věty moc nerozumím, jakým je to jazykem? -_-

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    gtz avatar 3.11.2010 20:46 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo 1.1 na netbooku
    Víš co jsem myslel :), když se náhodou posere SSD disk i s uloženými daty kde bude btrfs tak co pak? V dnešní době neexistuje moc nástrojů na to, aby se ty data z toho systému dostaly. Pokud je tam ext3/ext4/xfs pak je situace na obnovu o něco lepší. Normálně by se SSD disk poslal na reklamace, ale vem si případ, že někdo ty data bude potřebovat.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Fluttershy, yay! avatar 3.11.2010 20:50 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo 1.1 na netbooku
    AFAIK jsou data z SSD prakticky neobnovitelná (když SSD odejde).
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    gtz avatar 3.11.2010 21:13 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo 1.1 na netbooku
    Za velký prachy se dá část prý obnovit, ale je to vše jen loterie za moc a moc peněz.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Fluttershy, yay! avatar 3.11.2010 21:14 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo 1.1 na netbooku
    Takže původní problém vyřešen. Akorát je pravda, že btrfs zatím není natolik otestovaný, aby se nemohl rozbít...
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    gtz avatar 3.11.2010 21:15 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo 1.1 na netbooku
    Ale zase ne všechny Netbooky mají SSD, spousta jich má klasický HDD z kterého to již není problém.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Fluttershy, yay! avatar 3.11.2010 21:25 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo 1.1 na netbooku
    S poškozeným souborovým systémem může být problém, ale prý nějaká obnova taky jde. Nevím.

    BTW btrfs podporuje snapshoty jako ZFS. Killer feature.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Jendа avatar 4.11.2010 01:15 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo 1.1 na netbooku
    vem si případ, že někdo ty data bude potřebovat
    Zodpovědní lidé udělají rsync ze zálohy zpátky. Jak že to říkal Lenin? Zálohovat, zálohovat, zálohovat.
    11.9.2011 01:10 Tomas Nebojsa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo 1.1 na netbooku
    ahoj lidi, koupil jse netbook s timto szstemem ale je v anglictine, a pro typickeho ceskeho buranaje to teyke, klavesnice a vse v AJ mi cini velke problemz, jak tam dostat aspon lamanou cestinu. dik
    corwin78 avatar 11.9.2011 16:21 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo 1.1 na netbooku
    Ano, je to očividné, že máš s psaním na ENG klávesnici určité potíže ;-)

    Bohužel jsem fyzicky žádné zařízení s MeeGo ještě neviděl, ale dovolím si předpokádat, že podpora češtiny by tam mohla být (alespoň po zkušenostech s Maemo a info o MeeGo na Nokii N9 - i když MeeGo na tabletech se od Nokiackeho lyší).

    Každopádně je poměrně obtížné poradit, nebo aspoň dohledat informace, když jsi ani nenapsal, co sis to vlastně koupil.
    Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
    7.3.2013 13:44 Vlasta K.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo 1.1 na netbooku
    AHOJ HOŠI,

    KOUPIL JSEM PRO DCERU NETBOOK PACKARD BELL - VĚDĚL JSEM,ŽE TAM BUDE LINUX, NEZNÁM LINUXOVÉ OS, ALE TO JE TEĎ VEDLEJŠÍ (TUDÍŽ MI, PROSÍMVÁS, NERAĎTE ODPOVĚĎMI TYPU "MĚL JSI KOUPIT NĚCO, KDE JE WINDOWS")..PROBLÉM - ZJISTIL JSEM, ŽE TENHLE OS (LINPUS LITE MEEGO) JE PRO MĚ NAPROSTO NEPŘIJATELNÝ - UŽ JEDNODUCHÝ POKUS SPUSTIT .EXE SOUBOR SE ZDÁ BÝT VELKÝ PROBLÉM - TAKOVÝ SOUBOR SE PROSTĚ NESPUSTÍ..NEMÁM VĚRU ČASU ADAPTOVAT SE TÝDNY NA NOVÝ SYSTÉM - CHCI JEDNODUŠE OS, KDE BUDOU IKONKY, DCERA SI SPUSTÍ PROGRÁMKY, HRY, ATD, SKYPE - PROSTĚ POBĚŽÍ BĚŽNÉ VĚCI..PORAĎTE, JAK NEJJEDNODUŠEJI PŘEINSTALOVAT SYSTÉM NA COKOLI SCHŮDNĚJŠÍHO? (NETBOOK NEMÁ CDROM) - TAKŽE NEJJEDNODUŠŠÍ VARIANTA, JAK TEN OS PŘEINSTALOVAT..DOPORUČTE CO A JAK:) DÍKY ZA RADY - ODBORNÍCI :) PS: JAK JSEM NAPSAL VÝŠE, POUČOVÁNÍ O BLBOSTI SI NECHTE PRO SVÉ NEDOSLÝHAVÉ BABIČKY - ZDE JE PROBLÉM, TAK MI HO POMOŽTE VYŘEŠIT:) DÍKY ZA RADY...
    corwin78 avatar 7.3.2013 13:53 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo 1.1 na netbooku
    Koukám, že se ti blbne i klávesnice a nejde ti vypnout Caps Lock.
    Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
    8.3.2013 14:21 pavka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MeeGo 1.1 na netbooku

    Oh jak těžké....

    https://www.google.cz/search?q=jak+nainstalovat+windows 

    Příště napište rovnou adresu abychom věděli, kam vám to máme zajet nainstalovat, když jste si koupil tak drahý stroj a my Vám proto musíme pomoci.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.