abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (19%)
    Celkem 559 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Blackbox: malá černá skříňka

    2. 6. 2003 | Vlastimil Ott | Recenze | 18379×

    Kultovní správce oken pod drobnohledem. Chcete se připojit k Men in Black?

    V tomto článku vás seznámím se správcem oken, který se jmenuje BlackBox. Nepochybuji o tom, že mnozí z vás ho už znají, mnozí z vás ho zkusili a mnozí z vás ho také používají. Já jsem ho také nejdříve jen znal, potom jsem ho vyzkoušel a nakonec jsem u něj zůstal. BlackBox je určen v první řadě pro pomalé počítače, ale nejen pro ně. Na rozdíl od grafických desktopů KDE a GNOME je BlackBox "pouze" správce oken, a tedy neposkytuje žádné grafické prostředí v tomto smyslu. Na ploše nenajdeme žádné ikony, BlackBox neposkytuje žádné programy, které by měly sjednocený design a tvořily tedy vizuálně semknutý celek (což je nazýváno "prostředím"). Těch několik programů, které pracují pro BlackBox, má většinou charakter konzolových utilit.

    Na otázku, která vám právě projela hlavou ("Co tedy nabízí?"), odpovídám, že BlackBox je jednoduchý a rychlý správce oken, jehož největší devíza je právě jeho jednoduchost, rychlost, transparentnost nastavení a z toho plynoucí uživatelská přítulnost. Samozřejmé je, že BlackBox neosloví každého uživatele; někdo se může cítit před černou obrazovkou s malým panýlkem "bezmocný". Troufám si tvrdit, že tato bezmoc se po chvíli změní v euforii z rychlé a efektivní práce (kvůli práci ty počítače přece máme, ne? ;-) ).

    Stáhnutí a instalace

    Program lze stáhnout z domovské stránky nejlépe ve formě zdrojových souborů, které si sami zkompilujete. Tento postup je obecně vzato nejvýhodnější, na druhou stranu mnohdy přináší různé (často obtížně řešitelné) problémy závislostí. U BlackBoxu by kompilace neměla být problémem, pokud máte nainstalované standardní součásti charakteru "Development" (Vývoj programů nebo Programování, které vybíráte při instalaci nebo postinstalaci). BlackBox nemá podle mých zkušeností zvláštní požadavky, což naopak platí i pro knihovny, které máte nainstalované nadstandardně - prostě je nepotřebuje a nijak nevyužije. Poslední verze je 0.65.0; je pravděpodobné, že je pro váš systém již připraven nativní balíček.

    Výsledkem instalace je nainstalovaný BlackBox: dokumentace v /usr/doc/blackbox, programy (blackbox plus dvě utility) v /usr/X11R6/bin/, katalogy zpráv v různých jazycích vyjma češtiny :-(, ukázkové styly a ukázkové menu v adresáři /usr/X11R6/share/blackbox/ a manuálová stránka. Toť vše. Po prvním spuštění se v adresáři uživatele vytvoří soubor .blackboxrc, adresář .blackbox, který obsahuje dva adresáře (backgrounds a styles) je nutné zkopírovat, stejně jako soubor menu. Soubor menu, jak vyplývá z názvu, obsahuje uživatelské menu, hlavní prvek, který je určen pro uživatelské volby. Proč se o tom tak rozepisuji? Protože tohle minimum poskytuje maximální uživatelský komfort. Nakonec zjistíte, že ikonové menu například v KDE, které se (obvykle) nachází v levém dolním rohu (Start!), je strašně nepraktické, protože je daleko.

    Prostředí

    Obecně

    Menu BlackBoxu se na pozici kurzoru myši objeví pokaždé, když stisknete pravé tlačítko myši. Ne že by totéž nezvládalo také KDE, ale blackboxí menu je malé, bez ikon, maximálně rychlé a lze jej pohodlně přizpůsobit (o tom níže). Celé prostředí ještě tvoří jednoduchý panel aplikací, který lze umístit na horní, nebo dolní okraj obrazovky. Standardně zabírá 66 procent šířky plochy (možno změnit), a lze jej tedy centrovat, nebo umístit doprava, nebo doleva. Obsahuje název plochy, jméno aktuálního okna a hodiny. Kromě toho také šipky přepínající plochy (ploch můžete přidávat tolik, kolik chcete) a neminimalizované programy. Další menu získáte po stisku prostředního tlačítka: najdete zde příkaz pro vytvoření další plochy, pro odstranění plochy poslední, aktuální plochu (a programy, které "vlastní") a položku Icons. Pod ní se skrývají programy minimalizované. Tyto programy nemají žádné ikony na ploše (nic takového tady nenajdete).

    Slits

    Zato tady ale můžete najít jiné objekty. Jsou to (v různé terminologii) dockable applications, docks, windocks, zde se jim říká slits. Slit je utilita, která provádí pouze jednu činnost, nejčastěji informační, a je umisťována do rámu spolu s jinými slits. Tento rám lze "zachytit" po okrajích obrazovky. Genialitu tohoto nápadu lze vyjádřit několika body:

    • slits jsou vždy nad všemi okny, nejsou zakrývány ani samy nezakrývají další okna; poskytují tedy vždy a pořád stabilní informační hodnotu
    • jsou jich snad tisíce
    • dají se bohatě konfigurovat
    • jsou koncipovány tak, aby "zapadly" do designu prostředí
    • BlackBox akceptuje slity i z jiných okenních správců jako je WindowMaker nebo AfterStep

    Panel se slity ve stylu Minimal

    Ukázka slitů v mém Minimal stylu, totéž vertikálně.

    Panel se slity ve stylu Amelie

    Ukázka týchž slitů ve stylu Amelie, totéž vertikálně.

    Ukázka celé pracovní plochy ve stylu Amelie (113 kB), v i-stylu (74 kB) nebo ve věčně živém a aktuálním stylu (116 kB). Slity můžete stahovat například z těchto dvou adres, na další vás přivede ten, který se vyzná.

    bbtools

    "Povinnou" výbavou jsou bbtools. Je to základní sada slit-programů, které poskytují autoři BlackBoxu. Patří mezi ně také životně důležitý program jménem bbkeys. Stará se o klávesové zkratky, resp. jejich zpracování. Můžete si tedy nakonfigurovat množství osobitých klávesohmatů pro jakoukoliv činnost. Nechte se inspirovat. Každý z nástrojů má svůj konfigurační soubor, jejichž struktura je principiálně totožná. Je v něm zajištěno, že daný slit převezme barevnou strukturu celého prostředí; ale lze to pochopitelně změnit. Krátký přehled různých "bbtools":

    • bbkeys se stará o klávesové zkratky
    • pomocí bbappconf můžete určit, jak má být spuštěna ta která aplikace (umístění na ploše, určení plochy, přišpendlená, s dekorací atd. atp.)
    • bbdate zobrazuje datum
    • bbtime zobrazuje čas (a dělá to ještě asi 2500 dalších slitů) ;-)
    • bbpager vytváří náhled ploch a jejich oken
    • bbppp spouští vytáčené spojení a zobrazuje jeho průběh
    • bbcd se stará o cédéčko
    • bbsmount zobrazuje a spravuje diskové systémy
    • wmxmms přináší xmms na váš desktop (ano, je to dockapp z WindowMakeru)
    • s wmquake si můžete ve slitu (!) zahrát Quake
    • gkrellm je sice primárně určen pro KDE, ale to ještě nic neznamená; komfortně zobrazuje stav procesů, zatížení, provoz na síti atd.
    • ...další a další...

    Hlavní menu

    Jak už jsem zmínil, hlavní menu se objevuje po stisku pravého tlačítka myši a je velice rychlé. Ostatně celý správce startuje na Pentiu 200 MHz/32 MB RAM cca jednu sekundu. 8-D Položka menu je některým z těchto typů:

    Příkaz Vysvětlení a popis
    [begin] Příkaz otevírající celou nabídku.
    [end] Příkaz ukončující nabídku [begin] nebo podnabídku [submenu]
    [exec] (název položky) {příkaz} Příkaz k vykonání.
    [nop] (název položky) Oddělovač v menu, prázdná položka.
    [submenu] (název položky} {název podmenu} Vytvoření podnabídky.
    [include] (název souboru) Vloží soubor ve tvaru BlackBox menu (možnost dynamicky obměňovaných podnabídek).
    [stylesdir] (cesta) Seznam souborů se styly, které BlackBox nalezl v zadané cestě.
    [stylesmenu] (popis) {cesta} Vytvoří podmenu s názvem "popis" a umístí do něj styly nalezené ve specifikované cestě. Vhodné pro kategorizaci stylů (podle jednotlivých cest).
    [workspaces] (popis) Vytvoří odkaz na menu spravující plochy. Stejnou nabídku lze vyvolat stiskem středního tlačítka na ploše.
    [config] (popis) Konfigurační nabídka upravující chování oken.
    [reconfig] (popis) {příkaz} Znovu načte konfigurační soubory, s výjimkou .blackboxrc. Pokud je zadán příkaz, provede se před načtením souborů; vhodné pro přepínání mezi jednotlivými konfiguracemi.
    [restart] (popis) {příkaz} Restartuj BlackBox a znovu načti inicializační soubor .blackboxrc. Pokud je zadán příkaz, lze jím změnit správce oken. Pokud provádíte změnu konfigurace, je nutné BlackBox restartovat tímto příkazem, jinak se vaše změny neuloží.
    [exit] (label) Tomuto příkazu nerozumím, v dokumentaci není vysvětlen.

    Příklad mého nastavení si můžete stáhnout.

    To není vše

    Základní parametry BlackBoxu se nastavují v resource-souboru .blackboxrc. Existuje množství parametrů, které lze měnit. Jejich seznam najdete v manuálové stránce. Zde uvádím pouze některé. (Ukázka.)

    session.screen0.strftimeFormat [řetězec]
    Formát data a času, který se zobrazuje v panelu.
    Příkl.: session.screen0.strftimeFormat %H:%M/%d.%m.20%y
    session.screen0.edgeSnapThreshold [číslo]
    Přitažlivost objektů. Číslo udávající vzdálenost, při jejímž dosažení se objekty "přitáhnou" (magnet). Vhodné pro ruční pozicování oken.
    Příkl.: session.screen0.edgeSnapThreshold 6
    session.menuFile [cesta]
    Soubor s hlavní nabídkou.
    Příkl.: session.menuFile .blackbox/menu
    session.styleFile [cesta]
    Soubor s aktuálním stylem.
    Příkl.: session.styleFile .blackbox/styles/mujstyl
    session.cacheMax [číslo]
    Velikost paměti (v kB) pro ukládání dekorací oken. Čím více, tím lépe.
    Příkl.: session.cacheMax 10000

    Přidaná hodnota

    Pokud na vás množství parametrů působí demotivačně, nepropadejte panice. Nejste sami, proto existuje několik utilit, které tohle všechno umožňují nastavit klikáním. Jejich nevýhoda spočívá v tom, že k běhu potřebují buď knihovnu Qt (KDE), nebo Gtk (GNOME). Čili pokud chcete resuscitovat starou 486, budete na ni muset nainstalovat i tyto knihovny, nebo psát konfiguraci přímo. Není to tak složité; existuje mnoho ukázkových souborů, které jsou bohatě komentovány (totéž už ale nelze říct o standardní dokumentaci, ta se omezuje na man blackbox). Povedenou utilitou je whiteBox nebo ještě lepší bbconf, se kterým pohodlně nastavíte barvy svého nového stylu. Jediná nevýhoda, a na ni pozor!, je, že neumí ukládat text v kódování ISO8859-2; "nežádoucí" znaky vynechá. Nejlepší možnost, jak si zničit vyladěné menu. ;-)

    Konfigurační utilita bbconf

    Konfigurační utilita whiteBox

    Pro začátek je vhodný program genmenu, který vyhledá známé programy na vašem disku a vytvoří hlavní nabídku. Stejně jako jiné utility podporuje i další správce oken (Fluxbox, Windowmaker, Waimea, AfterStep atd.), pokud je máte nainstalované.

    Nastavte sezení X-window!

    Pro správný běh celého BlackBoxu je vhodné, aby se slit-programy spouštěly před samotným BlackBoxem. Není na škodu je spouštět až z BlackBoxu, ale kdo by to pokaždé dělal, že? Proto upravte svůj soubor .xinitrc třeba následovně. Parametr -w spustí program v režimu "dockapp" -- Blackbox si ho "odchytí" a umístí do panelu. Jenom mi zůstává záhadou, proč některé programy (např. wmcpuload) používají tentýž parametr pro naprosto opačnou akci -- zobrazení v okně.

    Nedostatky

    Objektivní nedostatky, které přiznávají i autoři, jsou následující:

    • Soubor s nabídkou obsahuje příkazy čili z něj lze spouštět různé programy. Nedokážu posoudit, nakolik je to nedostatek ohrožující bezpečnost systému, nicméně tato možnost je zmiňována.
    • Blackbox nemá správu sezení, tzn. nedokáže ukládat aktuální pracovní prostředí. Do určité míry to nevadí, protože si lze vše nastavit tak, aby člověk mohl začít hned pracovat, ale soubor v tom či onom programu už musí otevřít sám.
    • Nelze nastavit různé pozadí pro různé plochy. Pozadí se navíc nastavuje utilitou bsetbg nebo bsetroot, což je opět potencionální bezpečnostní riziko.
    • Subjektivně: Poslední verze sice neobsahuje chyby, které bych při práci a nastavování zaznamenal, ale vzhledem k množství záplat, na které jsem narazil, se domnívám, že by si program zasloužil verzi, řekněme 1.0, která by všechny záplaty integrovala. Také TO-DO seznam aplikací, které fanoušci žádají, je docela dlouhý. Nechcete se k vývojářům přidat?

    Co se nevešlo

    Další článek by mohl vzniknout na téma "Konfigurace bbtools". Vzhledem k tomu, že jich je ohromné množství a jsou relativně dobře dokumentovány, je to skvělá zábava na deštivé letní podvečery. Další téma je vytváření stylů, taktéž zábava pro ty, kdo se nudí. ;-) Doufám ale, že z tohoto článku vyplynulo vše potřebné a že vám nastavení a používání BlackBoxu nebude činit potíže, ale radost z vlastní kreativity. Welcome to MiB!

    Všechny konfigurační soubory v jednom archívu si můžete stáhnout.

    Odkazy a zdroje

           

    Hodnocení: 39 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    2.6.2003 09:47 lzap
    Rozbalit Rozbalit vše Fffffff
    Fuuuuuj ;-)
    2.6.2003 10:33 jan molic
    Rozbalit Rozbalit vše pouzivam KDE i BlackBox
    Clanej je dobry, pouze jsem nikde nenasel zminku o podstatne veci pro KDEckare - moznost slucovat okna do jednoho (nejdriv mi vadila absence pruhu spustenych aplikaci nez jsem to zjistil).
    2.6.2003 11:16 TombStone
    Rozbalit Rozbalit vše pouzivam KDE i BlackBox
    pokud chces slucovat okna do jednoho, tak se koukni na FluxBox(odnoz blackbox)
    4.6.2003 10:31 Yin
    Rozbalit Rozbalit vše Blackbox a vy a vas box
    Toto je ukazka, ze pod linuxom je vsetko mozne. A ak chcete este nieco lepsieho a chceli by ste sa na tom podielat Mail-nite mi na Yin1@post.sk v KE vyrabame novu odnoz Blackboxu a potrebujeme vyvojarov.
    2.6.2003 11:06 niva
    Rozbalit Rozbalit vše blackbox? openbox!
    Blackbox je super, jen jsem už dlouho neviděl novou verzi (a ta stará má bugy). Proto jsem přešel na openbox - nástupce blackboxu. Na mojem P120 s 2MB grafikou běhá velmi svižně a je přehledný a snadno konfigurovatelný a ... no prostě nejlepší 8-)
    2.6.2003 11:10 finn
    Rozbalit Rozbalit vše pár připomínek
    1.) Blackbox se standardně instaluje do /usr/local a ne do /usr,
    2.) není tak docela pravda, že slit a v něm obsažené applety jsou vždy nad ostatními okny — tak tomu je jen v případě, že je zaškrtnuta volba Always on top,
    3.) díky za článek :-)
    2.6.2003 17:05 butrus
    Rozbalit Rozbalit vše pár připomínek
    RTFM FHS? Do /usr/local se standartne instaluji fsechny balicky pouzivajici GNU autoconf/automake, pokud se nezada ./configure --prefix=/bla.
    2.6.2003 12:11 Solvina
    Rozbalit Rozbalit vše Fluxbox
    Delsi dobu patram jak dokopat fluxbox k tomu, aby po startu automaticky spustil urcite programy (par dockapps, ICQ...) Nevite nekdo kam mam zadat spusteni meho ~/runme.sh ;-)?
    2.6.2003 18:46 Kary
    Rozbalit Rozbalit vše Fluxbox
    Musit to zadat do .xinitrc v home.Je to v helpu na strankach fluxboxu.
    2.6.2003 20:19 Zdenek Letko | skóre: 6 | Tabor a Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Fluxbox
    Pokud spoustis pocitac do RunLevelu 5 (graficky), tak se nepouziva .xinitrc, ale .xsession obe v ~/.

    jj, BlackBox pouzivam uz dlouho a musim rict, ze oproti vsemu, co jsem zatim zkousel me oslovil nejvice (jeste jsem nevidel FlushBox a ...Box).
    Snad jen doplnim, ze pozadi se da nastavit i prikazem xsetbg soubor.

    Dik za clanecek.

    Zdenda

    9.6.2003 02:47 Solvina
    Rozbalit Rozbalit vše Fluxbox
    Jedu X-session pres wdm, takze to bude tak nejak jak rikas - nechtelo se mi to editovat, co kdyz budu chtit zkusit nejaky jiny WM a pak se budu divit co se mi to spousti ;-). BTW zajimalo by me jestli v BlackBoxu/Fluxboxu jde nejak nastavit aby po spusteni tohoto WM na (treba) workspace 1, 3 az 5 spustil xterm? A na plose 2 browser? Proste aby se mi okamzite spustili programy, kery na ty ktery plose potrebuju mit 99,9999% casu co sem v systemu...
    9.6.2003 13:10 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Fluxbox
    Jo, jde (v Blackboxu, fluxbox nevím). Jedná se o bbtool bbappconf. V článku ho nezmiňuji, protože konfigurace není úplně triviální. --vo
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    27.3.2005 21:04 Georgo10 | skóre: 14 | blog: Deset hříchů | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Fluxbox
    do ~/.fluxbox/startup :) ...
    -- Georgo
    3.6.2003 08:11 martin
    Rozbalit Rozbalit vše ovladani z klavesnice
    Za čistě funkční nedostatky BB považuji to že se mi v dolním panelu zbytečně zobrazuje jen aktivní aplikace, vhodnější by byl přehled toho co mám spuštěno. Nelze se dostat do menu z klavesnice a pokud mne paměť neklame (ale to si nejsem už jistý) tak nešlo z klávesnice ani přepnout do jiné běžící aplikace. To byli důvody proč jsem jej zavrhl(a používám v současné době IceWM).
    3.6.2003 18:51 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše ovladani z klavesnice
    Nezkoumal jsem, jestli se lze do menu dostat přes klávesnici. Nevím. Ale přepínání mezi aplikacemi řeší bbkeys; já to mám nastaveo na meta+tab, viz příklad v článku. Možná, že tam (v dokumentaci k bbkeys) někde je i příkaz pro zobrazení menu přes klávesovou zkratku. --vo
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    5.6.2003 10:38 tomm
    Rozbalit Rozbalit vše ovladani z klavesnice
    FluxBox uz zobrazuje vsechny aplikace z dane plochy. Mozna se da nastavit i ze vsech, nekoumal jsem to.
    skusili ste niekto waimeu?(www.waimea.org) je podobna *box-om, ale je omnoho viac konfigurovatelna pomocou tzv. action-file. nedostatkom je, ze ten uz nie je taky prehladny.
    3.6.2003 21:33 vladimír
    Rozbalit Rozbalit vše dík a provokace

    Děkuji za pěkný článek.

    Inspirován článkem jsem si blackbox stáhnul a vyzkoušel. Po dvou dnech jsem jej ovšem dal pryč, svůj twm jsem si příliš zamiloval, než bych se vzdal ;-)

    Mimochodem v diskusi pod Tvou recenzí Slackware 9.0 zazněl dotaz, na seriál o window managerech. Má snad být tohle první díl? Jestli ano, už se těším na další :-)

    4.6.2003 09:51 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše dík a provokace
    ;-) To mě nenapadlo. Výše je dotaz na Waimeu. Tu jsem taky vyzkoušel, ale nevím, co si mám myslet. Ovšem článek o ní plánuju. A další windowmanagery? Toť otázka... --vo
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    4.6.2003 11:11 Zdenek
    Rozbalit Rozbalit vše Flux
    No ja si myslim ze fluxbox ma par vychytavek. na liste zobrazuje aspon aplikace ktere jsou minimalizovane A to ze je to dobre jenom na pomale stroje mam 2 Ghz procak a porad ho pouzivam protoze spousteni aplikaci je rychlejsi celkem o dost.
    4.6.2003 12:57 Michael Krbek
    Rozbalit Rozbalit vše Blackbox a vice obrazovek
    Dalsi chyba, ktere jsem si u blackboxu vsiml, je nemoznost ruzne konfigurace obrazovek. Z logiky kofigurace, t.j session.screen0 a session.screen1, vyplyva, ze by to melo jit, ale ve skutecnosti to nefunguje. Tohle neni akademicky problem, mam dvojhlavou grafickou kartu a dva monitory dost rozdilne kvality, takze je zadouci nakonfigurovat je oddelene (napr. urceni velikosti pisma v menu). V blackboxu se mi toto nezdarilo zprovoznit. Takovou konfiguraci pripousti napr. waimea.
    4.6.2003 16:37 petr_p
    Rozbalit Rozbalit vše Rychlost je hlavni
    Na BB jsem presel z KDE, je proste rychlejsi a prehlednejsi. Jediny, co mi vadi, je nemoznost definovat klavesovou zkratku pro menu.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.