Portál AbcLinuxu, 18. dubna 2024 02:23

KDE 4.1 - megarecenze (aplikace a KDE PIM)

23. 9. 2008 | Michal Vyskočil, Miroslav Žídek
Články - KDE 4.1 - megarecenze (aplikace a KDE PIM)  

V tomto díle si představíme různé programy pro KDE 4.1 (Konqueror, Gwenview, Dolphin, Kopete, Yakuake, ...) a nové KDE PIM (Kontact, KMail, Korganizer).

Programy

Nejen Plasmou a efektním otáčením widgetů na ploše a průhlednými či třesoucími okny živ je člověk. KDE je i vývojová platforma pro tvorbu programů a ty k hodnocení celého prostředí rozhodně patří.

Konqueror

MV: Konqueroru zůstalo praktické výchozí nastavení, které jsem chválil i v recenzi KDE 4.0. Současná verze se pyšní ještě WebKit KPartem, ale ta integrace je ve velice brzké fázi a je naprosto nepoužitelná pro prohlížení webu. Subjektivní pocit z nového Konqueroru je ten, že je jeho GUI svižnější, než bývalo, ale při rolování stránek se občas trhá víc než předchozí verze. Nicméně, jsem ochoten veškeré tyto nešvary svést na Flash plugin. Acid3 získal 72/100 (verze 4.1.1 76/100) a v režimu Webkit 7/100 (přičemž ve verzi 4.1.1 to zůstalo stejné). Konqueror rovněž získal schopnost nabízet znovunačtení předchozí relace, pokud došlo k nekorektnímu ukončení.

kde4.1 konqueror acid3
Acid3 pro Konqueror 4.1.1

kde4.1 konqueror saved session
Uložení relace při nekorektním ukončení

Systemsettings

MV: Tak trochu danajský dar - současná verze je pomalejší než staré Ovládací centrum. Rozuměj tak, že první start je bleskurychlý, ale při vybrání libovolné položky se zobrazí zaneprázdněný kurzor. Navíc se neumí přepnout do administrátorského režimu, takže pro nastavení KDM musíte napsat kdesu systemsettings a spustit vše pod rootem. Přehlednost nedokážu hodnotit, protože mi přijde, že je to úplně stejně (ne)přehledné jako staré ovládací centrum. Například já neustále hledám nastavení rozložení klávesnice v menu Periférie/Klávesnice.

kde4.1 systemsettings
Systemsettings

Gwenview

MV: Gwenview velice povedená konverze - program získal na svižnosti, jeho režim prohlížení adresářů s náhledy obrázků je excelentní a jedinou chybičkou je, že načítá náhledy pouze obrázků, které jsou aktuálně zobrazeny, ale už ne ty, které nejsou.

kde4.1 gwenviev
Nové Gwenviev

: Gwenview doznalo oproti staré verzi několik vylepšení. Po grafické stránce se se svým starším bratříčkem absolutně nedá srovnávat. Také přehlednost je mnohem lepší. Z každého obrázku zjistí EXIF a zobrazí přesně to, co chcete. I jednoduché operace (otočení, zrcadlení nebo ořez) s obrázky jsou přehledně v pravém panelu. Pod fotkou lze zapnout panel miniatur, takže prohlížení fotek z dovolené může začít – pokud se nerozhodneme pro slide-show. V nabídkovém menu je položka Moduly, ale ta je prázdná. Stará verze používá Kipi moduly, jenže ty jsou zatím k dispozici jen pro KDE 3.5. a tak je nelze použít. Pro rychlé prohlížení obrázku je však perfektní.

Dolphin

: Největších změn jsem si všiml u správce souborů Dolphin. Jeho první verze mě moc neoslovila (upřímně za vrchol považuji Midnight Commander), ale současná již poskytuje více možností nastavení – hlavně zobrazení. Náhledy obrázků obsahují stínovaný rámeček, i k náhledu si můžeme nechat zobrazit dodatečné informace jako například velikost, datum, vlastníka, ... Další novinka je označování více souborů jen za pomoci myši. Tím nemyslím klasické označení se stisknutým levým tlačítkem. Po najetí na náhled obrázku se totiž v pravém rohu objeví zelené plus (vybrat položku) – a po kliknutí na něj se obrázek/soubor označí. Samozřejmě toho samého efektu dosáhneme pomocí Ctrl+kliknutí.

MV: S Doplhinem jsem pracoval jen velice zběžně, protože jej většinou k ničemu nepotřebuji. Možnost označovat soubory pomocí zmíněného pluska je společná vícero programům a je velice příjemná. Dolphin jako jeden z mála programů používá Nepomuk pro ukládání meta-informací o souborech, takže pokud jej, jako já, vypnete, k žádným se nedostanete. Jako velkou zajímavost bych vypíchl skutečnost, že ač Dolphin (i souborové dialogy) používají tlačítka k zobrazení cesty (stejně jako Gnome, OS X nebo Vista), tak v KDE4 je možné se přepnout do tradičního režimu inputboxu. Bohužel Doplhin si (na rozdíl od KDialogu) svoje nastavení nepamatuje.

kde4.1 dolphin nepomuk
Doplhin umí pracovat s Nepomukem

Kopete

: Dalších změn doznalo často používané Kopete. Je to ale aplikace, která mi nejvíc padá. V seznamu kontaktů mám ale stovky pracovních kontaktů, a právě to podle mne padání způsobuje – vždy při přechodu do online pro identitu Work. Stačí ale vypnout animace kontaktů a je po pádech. Občas také spadne při zjišťování informací o kontaktu – při zobrazení pop-up okna. Zlepšila se práce s identitami – ke každé identitě si snadno přiřadíte požadovaný účet. Trochu mě zklamalo, že mezi moduly není můj často využívaný GnuPG šifrování. Jako novinka je šifrování OTR, záleží na podpoře protějšku. S GnuPG jsem měl dobré zkušenosti i s Mirandou. Historii jsem naimportoval bez problémů.

kde4.1 kopete crash
Kopete má svoje chybičky

Okular

MV: Zdá se, že schopnost Okularu číst ODF soubory podstatně vzrostla (v seznamu změn je mimo jiné i podpora pro šifrované dokumenty a zlepšená podpora seznamů a tabulek) a ačkoli není bez chyby, pro jednoduché dokumenty už není nezbytně nutné spouštět OpenOffice.org. Velice šikovná je rovněž jeho integrace s Konquerorem.

kde4.1 okular odt
Čtení dokumentů v ODF

Konsole a Yakuake

MV: Konsole i Yakuake jsou založeny na stejné komponentě - to se projevilo v docela těžko ovladatelném nastavením režimů. Nastavení nového výchozího režimu je docela komplikovaný postup. Nejprve bylo nutné je v položce Spravovat profily nějak pojmenovat a povolit zobrazení v hlavní nabídce. Ze stejného dialogu potom profil editovat a nastavit jej jako výchozí. Pouhá změna výchozího profilu nebyla uložena, takže při příštím startu startovala Konsole z výchozího nastavení.

KDE-PIM

MV: Velkým problémem vydání 4.0 byla skutečnost, že celý balík KDE PIM nebyl ještě portován. 4.1 tudíž dostala do vínku i nativní KMail. Tato verze se od předchozí nikterak neliší - přechod na Akonadi je plánován až na 4.2. Pokud jste byli spokojeni s KMailem v KDE3, verze KDE4 je prakticky totéž - funkčnost i stabilita je podobná. Rozuměj: padá mi při práci s IMAPem stejně často jako jeho předchůdce z KDE3. Doufejme, že port na Akonadi tuto situaci zlepší. Několik pádů na KMailu jsem v Bugzille KDE nahlásil už 18. srpna, ale zatím na ně nebylo nijak reagováno (až na jeden označený jako duplicitní), takže jsem od dalšího plnění Bugzilly ustoupil.

: Trochu víc problémů mám s Kontactem. Upřímně - zatím je to největší brzda instalace KDE 4.1 na pracovním notebooku. Mám rád aplikace přizpůsobené tak, jak potřebuji. Všechny součásti Kontactu mají jednu vadu na kráse - úprava pozice nástrojových lišt je po restartu aplikace zapomenuta. To samé se týká Akregatoru - když odstraníte jakékoliv sloupce, máte je hned zpět. Věřím ale, že to bude ve finální podobě opraveno.

kde4.1 kontact
Kontact z nového KDE PIM

: Naopak se mi v Korganizeru líbila volba "Podkategorie", což považuji za dobrý nápad - například mít v kategorii Work servery, maily, zálohy a to samé pro kategorii Soukromé.

Závěr

Předposlední díl velké recenze KDE 4.1 je za námi. Zbývá nám napůl práce a napůl zábava. To znamená balík KOffice2 a podpora multimédií (plus nezbytné závěrečné shrnutí).

Seriál KDE 4.1 - megarecenze (dílů: 4)

První díl: KDE 4.1 - megarecenze (úvod, instalace), poslední díl: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia).
Předchozí díl: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
Následující díl: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia)

Související články

KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
KDE 4.1 - megarecenze (úvod, instalace)
Jaké je KDE 4.0.0
Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
Co přináší KDE 4 - (technologie)
Novinky v KDE 4
KDE 4.0: Plasma
KDE: tipy a triky - I (KWin)
KDE: tipy a triky - II (Konqueror)
KDE: tipy a triky - III (DCOP a KDialog)
KDE tipy a triky
Novinky v KDE 3.4
Novinky v KDE 3.5
Vylepšete si KDE
Rozhovor: Luboš Luňák o KDE
Luboš Luňák odpovídá

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Svět IT a burzy, umělá inteligence, Nvidia a outsourcing
Linuxové foto novinky: pozvolná evoluce
PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
Krátký pohled na Fedoru 25, Wayland a GNOME 3.22
Naprosto ničím nezajímavé Lubuntu 16.10

Diskuse k tomuto článku

Prcek avatar 23.9.2008 02:20 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (aplikace a KDE PIM)
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Konqueror rovněž získal schopnost nabízet znovunačtení předchozí relace, pokud došlo k nekorektnímu ukončení.
Konqueror 3.5 má Nástroje -> Pády, což si myslím je to samé jako obnovení relace, akorát se to automaticky nenabídne. Nebo se v obnovené relaci pamatují i vyplněné formuláře? U trojky to nemám ověřené, ale řekl bych, že to jen otevře stejné adresy, jako před pádem.
Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!
23.9.2008 23:00 Smajchl | skóre: 39 | blog: Drzy_Nazory | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (aplikace a KDE PIM)
Mam Konqueror 3.5.9 a nic takovyho v nem nemam, to je nejaky rozsireni nebo co? Ne ze by mi Konqueror padal ale parkrat se mi uz stalo ze nejaka stranka ho dostala k zemi a pak uz mi nikdo ztraceny taby nenahradi....
My máme všechno co chcem, my máme dobrou náladu!
Prcek avatar 24.9.2008 00:10 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (aplikace a KDE PIM)
Je to modul - musí se to zaškrtnout v Nastavení -> Nastavit rozšíření... -> Nástroje. Je tam toho víc. Nevím jestli je to standardní součástí, nebo jestli se musí kromě Konqueroru ještě něco instalovat - mám nainstalovaný ještě balík kde-base/konq-plugins, ale jestli to odtud, nevím.
Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!
1.10.2008 09:14 Smajchl | skóre: 39 | blog: Drzy_Nazory | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (aplikace a KDE PIM)
paráda, díky
My máme všechno co chcem, my máme dobrou náladu!
dayvee avatar 23.9.2008 08:21 dayvee | skóre: 4 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (aplikace a KDE PIM)
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
pekny clanek, jen by se tam o kde pim mohlo pojednavat trosku vice
debian was first announced on my 3rd birthday :)
23.9.2008 08:55 Whit
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (aplikace a KDE PIM)
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Stale se mi deje v KOrganizeru (potazmo i v systemsettings) ze mi casova zona preskoci na "Evropa/Bratislava", proste si nezapamatuje moje nastaveni. Deje se to jenom me, nebo je to obecny jev? Nevite co s tim?
23.9.2008 09:58 Luboš Luňák | skóre: 19 | blog: Seli
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (aplikace a KDE PIM)
/usr/share/zoneinfo/Europe/Prague a /usr/share/zoneinfo/Europe/Bratislava jsou uplne stejne soubory (uplne, tj. hardlinky na to same), takze nejde nijak poznat, jestli /etc/localtime je prvni nebo druhy (protoze je oboje). Treba explicitni 'export TZ="Europe/Prague"' to spravi, ale v praxi je to asi fuk.

23.9.2008 09:35 tomik4668 | skóre: 8
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (aplikace a KDE PIM)
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Hrozne by me zajimalo, jestli si nekdy bude pamatovat Konsole nastaveni z minula, docela mi to vadi, kdyz v KDE3.5 mam otevreno asi 4terminaly v Konsoli a v KDE4 si to proste nepamatuje :( nejde to nejak "spešl" nastavit? Netusite? Diky Tom
23.9.2008 11:17 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (aplikace a KDE PIM)
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Pripomina mi to nejaky Live system - po zapnuti se to musi cely nastavit a hlavne nevypinat - takze pro realnou praci nepouzitelne.

Zdenek
www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
23.9.2008 12:27 Jan Molič
Rozbalit Rozbalit vše kmail mi nepadá
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
To je zvláštní, ale mě kmail v KDE 3.5.9 nepadá (v článku je uvedeno, že stabilita kmailu v KDE 3.5 a 4.1 je obdobná). Používám IMAP s offline cache. Možná záleží, jaký software je na straně IMAP serveru - u mě bincimapd a dovecot. V INBOXu mám přitom 2250 zpráv.
corwin78 avatar 23.9.2008 14:27 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: kmail mi nepadá
Můžu říct, že IMAP (Gmail) v KMail pro KDE4.1.1 mi také funguje stabilně a žádný problém jsem dosud nezaznamenal. Jediná věc, která mi pokaždé upadne je Kopete a to pouze při ukončování.
Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
Prcek avatar 23.9.2008 14:59 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: kmail mi nepadá
Tak mně padá kopete při ukončování pravidelně, KDE 3.5.9.
Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!
23.9.2008 23:03 Smajchl | skóre: 39 | blog: Drzy_Nazory | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: kmail mi nepadá
a me kmail 3.5.9 s imap gmailem pada....
My máme všechno co chcem, my máme dobrou náladu!
23.9.2008 22:18 Miroslav Žídek | skóre: 20 | Prachatice
Rozbalit Rozbalit vše Re: kmail mi nepadá
Nepouzivam offline IMAP - jednou jsem takhle u 3.5.9 prisel o cely inbox :(((( (nastesti zalohuju na gmail). Jinak naproti jsou Courier-IMAPy. Pady Kontaktu (kmailu) jsem oznamil jako bug. Uvidime jak se na to budou tvarit ostatni. U me je pad bohuzel pravidlo.
24.9.2008 08:38 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: kmail mi nepadá
Pádů kmailu jsem hlásil několik, část byla zavřena jako DUPLICATE, zbytek je UNCORFIRMED ..., takže nevím, zda to v tomto případě má vůbec cenu.
When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
24.9.2008 19:28 Miroslav Žídek | skóre: 20 | Prachatice
Rozbalit Rozbalit vše Re: kmail mi nepadá
no aspon je to neco i kdyz s diskutabilnim ucinkem :-/ Lepsi nez jen "plakat" na foru jak je to vsechno spatne.
23.9.2008 13:01 jiřík | skóre: 9 | Hradec Králové
Rozbalit Rozbalit vše Aplikování filtrů v KMailu
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Také vám trvá "věčnost", než se aplikují "Všechny filtry" na nějakou složku? Thunderbird to zvládá okamžitě. Mám 3 filtry a aplikování na 650 zpráv trvá asi 15 vteřin, to není úplně dobře.
Zapomeňte na pumpičku a na rozhodčí, hrajte Ultimate Frisbee http://www.frisbee.cz
23.9.2008 22:01 Miroslav Žídek | skóre: 20 | Prachatice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Aplikování filtrů v KMailu
Také vám trvá "věčnost", než se aplikují "Všechny filtry" na nějakou složku? Thunderbird to zvládá okamžitě. Mám 3 filtry a aplikování na 650 zpráv trvá asi 15 vteřin, to není úplně dobře.
Hmm myslim ze to melo v clanku byt (dodaval jsem to Michalovi v posledni korekci) ale pomale nebo az nefunkcni filtrovani ma za pricinu bogofiltr - ve spojeni s IMAPem. Kdyz jsem ho zrusil filtrace je bleskova. Ovsem 600 mailu - nevim nevim. Co za filtr vlastne pouziva TB? Mas na mysli antispamove nebo klasicke trideni? Jde o filtraci na IMAPu nebo po stazeni z POP?
23.9.2008 23:13 jiřík | skóre: 9 | Hradec Králové
Rozbalit Rozbalit vše Re: Aplikování filtrů v KMailu
Je to klasické třídění pošty stažené přes pop3, ale filtry nemám jako "pop", ale jako běžné. Jak to dělá TB to netuším, jen vím, že jsem měl asi 10 filtrů na více pošty než mám teď a bylo to prakticky hned.
Zapomeňte na pumpičku a na rozhodčí, hrajte Ultimate Frisbee http://www.frisbee.cz
mirec avatar 23.9.2008 18:31 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
Rozbalit Rozbalit vše Gwenview
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Kedy sa bude dať v gwenview nastaviť antialiasing? Kedy mi v konquerore ak použijem gwenviewpart zobrazí tlačítka pre ďalší / predchádzajúci obrázok? Kedy to bude aspoň zčasti tak rýchle a nastaviteľné ako v KDE3.
LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
belisarivs avatar 23.9.2008 20:17 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
Rozbalit Rozbalit vše Re: Gwenview
Az jim vsem predvedes jak se to ma delat.

Brecenim tady nicemu nepomuzes. KDE4 je obrovsky projekt a holt je kazda pomoc dobra.
IRC is just multiplayer notepad.
mirec avatar 24.9.2008 12:27 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
Rozbalit Rozbalit vše Re: Gwenview
Stačí nech sa pozrú na to ako je to riešené v KDE3. Predvádzať nič nemusím, v KDE3 sa to dá nastaviť bez problémov.

Okrem toho neviem si prestaviť ako by som ja bez toho aby som vedel anglicky opravoval niečo na softwari o ktorom si myslím, že by mal zaniknúť a vrátiť sa späť ku KDE3.
LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
23.9.2008 20:27 Pavel
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (aplikace a KDE PIM)
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
S Linuxem teprve začínám, takže zkouším různé distribuce (chci přejít až na KDE4). Teď tam mám Kubuntu 8.04 s upgradnutým KDE z 4.0.3 na 4.1.1. Mám občas problémy s překreslováním spodního pruhu (občas část chybí, musím přejet myší, pod ikonou ovládání hlasitosti a schránky se často objevuje ještě jiná, třeba kopie vlaječky od klávesnice), systemsettings často vytuhne, když lezu do nastavení přihlašování (ta poslední ikona) ale hlavní problém je ten, že někdy nefungují klávesové zkratky různých efektů plochy (po chvíli googlení to vypadá na problém specifický pro *ubuntu).

Chci se ale zeptat, kde seženu ty widgety na zobrazení vytížení cpu atd, co byly vidět v první části článku? Dal jsem nainstalovat nějaké additional plasmoidy nebo co, ale je tam jen pár "blbostí". Vlastně mě z toho zajímá hlavně vytížení sítě.
belisarivs avatar 23.9.2008 21:02 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (aplikace a KDE PIM)
No, hledal jsem a nenasel. Nejspis neni ani v II.
IRC is just multiplayer notepad.
23.9.2008 21:13 jiřík | skóre: 9 | Hradec Králové
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (aplikace a KDE PIM)
Je třeba nainstalovat "ze souboru" widget ze SuperKaramby - k nalezení to bude na kde-look.org či na kde-apps jako SuperKaramba.
Zapomeňte na pumpičku a na rozhodčí, hrajte Ultimate Frisbee http://www.frisbee.cz
23.9.2008 22:08 Miroslav Žídek | skóre: 20 | Prachatice
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (aplikace a KDE PIM)
Je třeba nainstalovat "ze souboru" widget ze SuperKaramby - k nalezení to bude na kde-look.org či na kde-apps jako SuperKaramba.
Ano je to Superkaramba :-) Upriavil jsem si thema SidebarWithClock. Muzete stahnout zde
24.9.2008 02:35 Pavel
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (aplikace a KDE PIM)
Chodí, díky! Akorát ještě přepisuji ten config, protože neodpovídá mému PC, ale to je detail. Vlastně už jen trochu bojuji s lm-sensors, dostal jsem z něj zatím jen core temp.
26.9.2008 11:54 zvedavec
Rozbalit Rozbalit vše Fonty
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
ake su to pouzite fonty na screenshotoch? vyzeraju super aj s vyhladzovanim.

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.