abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
včera 20:22 | Nová verze

Po téměř čtyřech měsících vývoje od vydání verze 246 byla vydána nová verze 247 správce systému a služeb systemd (GitHub, NEWS).

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 17:55 | Nová verze

Byla vydána verze 6.3 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůraznit lze integraci s Proxmox Backup Serverem.

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
včera 17:33 | Nová verze

Po pěti letech od vydání verze 7.0.0 byla vydána nová major verze 8.0.0 skriptovacího jazyka PHP používaného zejména k vývoji dynamických webových stránek. Nejnovější větev PHP přináší celou řadu nových novinek a vylepšení. Vydána byla také příručka pro přechod z předchozích verzí.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 13:33 | Nová verze

Björn Ståhl vydal novou verzi 0.6 svého vlastního display serveru, herní enginu a realtimového multimediálního frameworku v jednom s názvem Arcan a desktopového prostředí pro Arcan s názvem Durden. Přidána byla celá řada nových vlastností. Jejich představení na YouTube.

Ladislav Hagara | Komentářů: 3
včera 07:00 | Nová verze

Byla vydána nová verze 28.16.0 webového prohlížeče Pale Moon (Wikipedie) vycházejícího z Firefoxu. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Řešeno je také několik bezpečnostních chyb.

Ladislav Hagara | Komentářů: 7
včera 01:11 | Nová verze

Byla vydána nová stabilní verze 2.91 svobodného 3D softwaru Blender. Přehled novinek v oznámení o vydání a na YouTube.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
25.11. 20:00 | IT novinky

Josef Průša představil nové vylepšené 3D tiskárny MK3S+ a MINI+. Nejzásadnější změnou je přítomnost nové sondy SuperPINDA. Ta nahrazuje původní sondy P.I.N.D.A. V2 (MK3/S, MK2.5/S) a M.I.N.D.A. (MINI). Cena MINI+ se zvedá o 1 000 Kč na 10 990 Kč.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
25.11. 16:33 | IT novinky

Hodnota Bitcoinu, decentralizované kryptoměny se po třech letech opět blíží k 20 000 dolarům. Nejvyšší hodnotu 19 783 dolarů měl 17. prosince 2017. Následně během 7 týdnů klesl pod 7 000 dolarů. Vývoj lze sledovat také v terminálu. Například pomocí aplikace cointop (GitHub). Vyzkoušet lze "ssh cointop.sh".

Ladislav Hagara | Komentářů: 25
25.11. 15:00 | Komunita Ladislav Hagara | Komentářů: 0
25.11. 14:00 | Komunita

Vývojáři grafického editoru Glimpse, forku grafického editoru GIMP, hodnotí rok od vydání Glimpse 0.1.0. Stanovených cílů bylo dosaženo. Glimpse byl stažen minimálně 86 159 krát. Vývojářům GIMPu bylo odesláno 500 dolarů. Vydání verze Glimpse vycházející z GIMPu 3.0 zatím není plánováno. Vývojáři se pravděpodobně zaměří na vývoj Glimpse NX. Stabilní verze by měla vyjít v roce 2022.

Ladislav Hagara | Komentářů: 14
Jak nakládáte s řetězovými e-maily?
 (6%)
 (41%)
 (3%)
 (2%)
 (3%)
 (9%)
 (58%)
Celkem 293 hlasů
 Komentářů: 8, poslední 16.11. 22:50
Rozcestník

Opera 10 – nabitá šikovnými funkcemi

24. 9. 2009 | Lukáš Helebrandt | Recenze | 7448×

Na začátku září vyšla desátá verze webového prohlížeče Opera. V článku najdete popis nových i starých funkcí (Presto, Opera Link, Opera Turbo, Opera Unite) a pár tipů na závěr.

Vývoj Opery začal v roce 1994 jako výzkumný projekt pod křídly norského operátora Telenor. Krátce nato vznikla samostatná společnost Opera Software, která nás od roku 1996 zásobuje novými verzemi svého nejprve trialwarového, později adwarového a nakonec freewarového prohlížeče, počínaje rokem 2000 navíc silně multiplatformního.

Dnes je Opera nejen prohlížečem, ale kompletním internetovým balíkem – obsahuje e-mailového klienta, RSS čtečku, IRC klienta, fulltextově vyhledává v obsahu navštívených stránek, stahuje v síti BitTorrent, ovládá gesta myši, kontroluje (i české) překlepy a mnohem víc – to vše v 11megabajtovém balení ihned po instalaci, bez potřeby jakýchkoliv zásuvných modulů. Co nového tedy přinesla linuxová desítka?

Vzhled, uživatelské rozhraní

Facelift nové Opery si vzal na starost Jon Hicks, ten má na svědomí např. logo Firefoxu, Thunderbirdu, ale i nedávno recenzované televize Miro. Nový standardní skin se dle mého názoru povedl, je jednoduchý, přehledný a zapadá jak do světle, tak do tmavě laděného desktopu. Qt4 verze navíc přebírá barevné schéma Gtk+ motivu, takže vám do tmavého prostředí nebude vyřvávat světlý menubar.

opera 10 default skin
Nový výchozí vzhled.

U Rychlého přístupu (Speed Dial) si nyní můžete nastavit jak počet zobrazovaných stránek, tak i obrázek na pozadí nezávislý na použitém motivu.

opera 10 speed dial
Možnosti přizpůsobení rychlého přístupu

Další novinkou je možnost zobrazovat náhledy stránek v liště tabů. Praktický přínos v této vlastnosti nevidím, navíc ve výchozí pozici (tedy nahoře) zabírá zbytečnou spoustu prostoru – pokud po náhledech toužíte, doporučuji vyzkoušet přesunout lištu na bok (pravý klik na taby → Umístění lišty listů). Funkci lze samozřejmě vypnout (Přizpůsobení vzhleduPovolit miniatury) a ušetřit tak pár pixelů, které zabírá posuvné táhlo.

opera 10 visual tabs left

Drobností, která českého uživatele potěší, je obsažená česká lokalizace – není to tak dávno, co se musela stahovat ručně.

Presto, presto

Krátce ke změnám pod kapotou vykreslovacího jádra Presto. To se v nové Opeře nachází ve verzi 2.2: splňuje Acid3 test, slibuje v určitých případech až 40% zrychlení a přináší podporu nových technologií, z CSS3 jsou to např. Web Fonts (podpora pro automatické stažení určeného písma) nebo nové způsoby určení průhlednosti. Implementuje také některé funkce HTML5, tagy video ani audio mezi nimi ovšem nejsou.

opera 10 xml preview
XML zdroje (RSS) si můžete nejprve prohlédnout a poté přidat nejen do interní čtečky

Z praktického pohledu se mi rychlost a kvalita vykreslování zdá stále stejná – výborná. Už dlouho jsem nenarazil na stránku, kvůli které bych musel otevírat jiný prohlížeč (až na šikovně vypadající Google Notebook – ten lze ovšem jednoduše nahradit poznámkami integrovanými přímo v Opeře). Potěší také vyřešení problému s trhajícím se videem ve Flashi – proces s Flash pluginem již není spouštěn s nižší prioritou a přehrávání je nyní bezproblémové.

Za zmínku stojí identifikační řetězec – Opera je prvním prohlížečem s dvoumístným číslem verze, a jelikož spousta webů rozpoznává pouze první číslici, byla by Opera 10 považována za Operu 1. Z tohoto důvodu vypadá řetězec takto:

Opera/9.80 (X11; Linux i686; U; cs) Presto/2.2.15 Version/10.00

Weboví vývojáři mohou ocenit vylepšení debugovacího nástroje Opera Dragonfly, který se v této verzi dočkal např. vylepšeného uživatelského rozhraní nebo možnosti debugovat na dálku, a to i u zařízení používajících Operu Mobile.

Opera Turbo

Příjemnou novinkou pro všechny uživatele mobilních a jiných, ne zrovna rychlých připojení, je nová funkce Opera Turbo. Při jejím použití nejsou stránky načítány přímo, ale přes servery Opery, kde jsou zkomprimovány – princip, který stojí za úspěchem mobilního prohlížeče Opera Mini. Zároveň se standardně nenačítají flashové animace – ty se spouští poklepáním.

Sám jsem byl uživatelem připojení přes GPRS a musím uznat, že Turbo zrychluje načítání stránek poměrně citelně – obzvlášť pokud se nechcete úplně vzdát obrázků. Můžete namítat, že by se komprese dat měla řešit na úrovni systému a ne jedné aplikace, ale toto řešení je zkrátka pohodlné, rychlé a funkční.

Opera Link

Další funkcí, na kterou si člověk rád zvykne, je Opera Link. Byla obsažena i v posledních vydáních deváté řady a je to jednoduše synchronizace vašich dat mezi více instalacemi Opery.

opera 10 link

Synchronizace je k nezaplacení, používáte-li pravidelně více počítačů – to, kde jste si přidali kterou záložku, můžete klidně pustit z hlavy. Dále lze synchronizovat např. rychlý přístup či poznámky. Bohužel se tato funkce nehodí, používáte-li cizí počítač – žádná možnost „Synchronizovat jen pro toto sezení“ neexistuje, a svá data tak musíte ručně odstranit, nehledě na ztrátu původního nastavení. V těchto situacích (a v jiných prohlížečích) se k údajům můžete dostat přes web link.opera.com.

Opera Unite

Hodně zajímavou funkcí, která to ovšem do finálního vydání desítky nestihla, je Opera Unite. Počítač s běžící Operou se díky ní promění ve webový server dostupný pod adresou ve tvaru http://desktop.hydrandt.operaunite.com. V Opeře pak můžete vybrat, které tzv. aplikace budete nabízet – v současnosti je k dispozici např. sdílení fotek, souborů, přímé streamování audia či videa, lednička na vzkazy nebo nástroj pro upload souborů do určené složky.

opera 10 unite
Spouštění nové aplikace, na pozadí sdílení souborů

Musím se přiznat, že jsem tímto nápadem poměrně nadšen – běží-li vám doma počítač, můžete si vy nebo přátelé pohodlně pustit hudbu či stáhnout soubory, to vše na pár kliků a bez nutnosti něco někam nahrávat. Nabídka aplikací se snad díky otevřenému API bude rychle rozšiřovat o další zajímavé kousky.

Unite bude obsažena v Opeře 10.10; pokud vás zaujala a chcete ji vyzkoušet, vývojové buildy stahujte z blogu Desktop Team.

Distribuce linuxové verze

Opera nabízí na svých stránkách balíčky ve formátech deb, rpm a tar.gz. Stažení balíku a jeho ruční instalace je nejjistějším způsobem získání aktuální verze – repozitář deb.opera.com z nepochopitelného důvodu obsahuje pouze qt3 sestavení. Stejně je tomu i na stránkách Opery: I přes bezproblémovou funkčnost qt4 buildu (a to jak na platformě i386, tak na amd64) je nabízen jen a pouze ten qt3. Chcete-li tedy používat qt4 variantu, musíte ručně zabrousit na některý z mirrorů a stáhnout požadovanou verzi tam.

Pár tipů na závěr

Vytvořte si svůj layout. Obsah i poloha všech panelů se dá velice snadno změnit – stačí pravý klik na některý z ovládacích prvků a volba položky Přizpůsobení vzhledu. Lze tak velmi snadno vytvořit minimalistické rozložení obsahující pouze ty ovládací prvky, které používáte.

opera 10 minimal layout
Taby do titulku okna bohužel nepřesunete

Zbavte se blikajících reklam. Prostřednictvím rychlého nastavení (F12) zakažte zásuvné moduly (tedy i Flash) a animace obrázků. Pro stránky, které Flash vyžadují, jej výlučně povolte přes místní nastavení (pravý klik do stránky → Upravit místní nastavení).

opera 10 rychle menu
Rychlé nastavení v akci

Blokujte jednoduše reklamu. V případech, kdy stránka vyžaduje Flash a obsahuje blikající reklamy, vstupuje do hry blokování obsahu – jednoduše pravý klik kamkoli do stránky → Blokovat obsah.

Závěr

Desáté vydání Opery se povedlo: Prohlížeč je rychlý, stabilní a nabitý šikovnými funkcemi, které jsou zabalené do přehledného uživatelského rozhraní. Pokud vás některá z popisovaných funkcí zaujala, neváhejte jej vyzkoušet.

       

Hodnocení: 78 %

        špatnédobré        

Nástroje: Tisk bez diskuse

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Vložit další komentář

24.9.2009 01:01 IcemanCZ | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 10 – nabitá šikovnými funkcemi
Nevíte náhodou prosím, jak upravit českou lokalizaci v české distribuci, tak aby se správně zobrazovala diakritika v menu programu? Mám zato, že by to mělo jít pouze změnou fontu, ale vykoušel jsem jich mnoho a pořád nic :/

Díky
Sešívaný avatar 24.9.2009 02:42 Sešívaný | skóre: 23 | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 10 – nabitá šikovnými funkcemi
To nevím, nainstalováním mscorefonts se to vždycky vyřešilo.
24.9.2009 09:47 IcemanCZ | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 10 – nabitá šikovnými funkcemi
Super, pomohlo, dekuju :) uz to slape luxusne ;]
24.9.2009 17:49 Andrtalec | skóre: 15 | Trnava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 10 – nabitá šikovnými funkcemi
Tak mne to nepomohlo. Ale ja mám BSD a tam je v Opere viac vecí inak, nielen toto.
SomaFM commercial-free internet radio
vain avatar 24.9.2009 07:25 vain | skóre: 16
Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 10 – nabitá šikovnými funkcemi
Zkus Qt4 verzi, mám takové tušení, že to dělala Qt3 verze... nebo naopak? =)
If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
24.9.2009 11:46 rastakajakwanna
Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 10 – nabitá šikovnými funkcemi
Jj, je to tak, dela to Qt3 verze, Qt4 je v pohode.
24.9.2009 14:45 nic
Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 10 – nabitá šikovnými funkcemi
Příloha:
takto
24.9.2009 01:08 xyz
Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 10 – nabitá šikovnými funkcemi

Dá se nějak Opera přimět k tomu, aby šlo psát do textových polí (například při psaní příspěvku pod nějaký blog) přes externí editor? Tedy něco jako umí plugin "It's All Text!" pro Firefox?

24.9.2009 08:06 Martin Lebeda | skóre: 22 | blog: Martinuv_blog | Plzeň
Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 10 – nabitá šikovnými funkcemi

Tohle by mne také zajímalo. Zatím jsem, i přes velkou snahu, na žádné pohodlné řešení nepřišel. 

24.9.2009 08:07 Martin Lebeda | skóre: 22 | blog: Martinuv_blog | Plzeň
Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 10 – nabitá šikovnými funkcemi

Koukám, na screenshoty a máš hodně podobný vzhled - žádné menu a silně osekáno :-)

24.9.2009 11:12 donny
Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 10 – nabitá šikovnými funkcemi

Jojo, mám to taky tak s jednou výjimkou - místo tuším "Lišty průběhu" mám stavový řádek (je mnohem užší) a tam mám vložené ty hlavní prvky (navigace, adresní řádek, vyhledávání...) kolem textu stavového řádku a taby až pod ním.

24.9.2009 08:20 pozortucnak | skóre: 21 | blog: vecny_windowsar
Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 10 – nabitá šikovnými funkcemi
Příloha:
I přes bezproblémovou funkčnost qt4 buildu

...viz příloha
Jsem mimořádně obtížný případ
24.9.2009 08:33 pozortucnak | skóre: 21 | blog: vecny_windowsar
Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 10 – nabitá šikovnými funkcemi
Příloha:
 
Jsem mimořádně obtížný případ
24.9.2009 11:06 hydrandt | skóre: 35 | blog: Kanál | Ko Pha-ngan
Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 10 – nabitá šikovnými funkcemi
Tak to je nemilé, nicméně to vidím poprvé... Každopádně to je zjevně ten důvod, proč pořád protlačují qt3 verzi...
I am Jack's wasted life.
24.9.2009 21:21 Schmaker | skóre: 4
Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 10 – nabitá šikovnými funkcemi
Mně to šlape v pořádku...
http://linuxclan.org - 1. Československý Linuxový herní klan
28.9.2009 10:47 zdenek-hbr | skóre: 10 | blog: .
Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 10 – nabitá šikovnými funkcemi
to mi obcas starsi verze taky delaly. pomuze vyprazdnit cache a restart opery.

jinak ta dekorace oken je priserna :-D
28.9.2009 20:04 scippio
Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 10 – nabitá šikovnými funkcemi
Ano restart Opery pomůže... ale fakt se mi nechce používat prohlížeč, který musím po 2 minutách vždy restartovat...
29.9.2009 01:21 pozortucnak | skóre: 21 | blog: vecny_windowsar
Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 10 – nabitá šikovnými funkcemi
Tak mi poraď nejaké zelené nebo zeleno-černé gtk/emerald/metacity téma...
Jsem mimořádně obtížný případ
28.9.2009 19:47 scippio
Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 10 – nabitá šikovnými funkcemi
Mám stejný problém... už sem to reportoval asi před 14dny jako bug....
24.9.2009 08:36 riskynet
Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 10 – nabitá šikovnými funkcemi

Pěkně napsáno, možná bylo vhodné ještě zmínit drobnosti jako automatickou kontrolu pravopisu s možností instalace slovníku, automatickou aktualizaci apod. Ale jestli ono by to nebylo nošení dříví do lesa ;)

Thunder.m avatar 24.9.2009 09:05 Thunder.m | skóre: 35 | blog: e17
Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 10 – nabitá šikovnými funkcemi

Už tam funguje flash normálně, nebo stále žere opera podstatně víc CPU výkonu, než firefox na stejné stránce s flashem?

24.9.2009 10:04 samox86
Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 10 – nabitá šikovnými funkcemi

ked surfujem pod linuxom tak mi opera skoro vzdy zatuhne - zvacsa na youtube stranke (ked mam viac youtube okien)

firefox problemy nema. skusal som postupne updatovat na najnovsiu dev verziu. vzdy sice odstranili nejake nedostatky ale celkovo mam problem so stabilitou (opera bezi vo viacerych procesoch a niektory vzdy zahanguje)

samo

Heron avatar 24.9.2009 12:05 Heron | skóre: 52 | blog: root_at_heron | Olomouc
Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 10 – nabitá šikovnými funkcemi
Perfektní článek, čte se to jedním dechem.
24.9.2009 14:09 Semo | skóre: 45 | blog: Semo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 10 – nabitá šikovnými funkcemi
proces s Flash pluginem již není spouštěn s nižší prioritou a přehrávání je nyní bezproblémové.

Ale to sa da uz davno (roky, mozno uplne od zaciatku flashu v opere) riesit:
OPERAPLUGINWRAPPER_PRIORITY=0 opera &
Alebo to rovno strcit do /etc/profile pre vsetkych.
If you hold a Unix shell up to your ear, you can you hear the C.
24.9.2009 15:04 hydrandt | skóre: 35 | blog: Kanál | Ko Pha-ngan
Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 10 – nabitá šikovnými funkcemi
Ano, to je pravda a funguje to, ale musíš uznat, že varianta "funkční bez dalších úprav" je přecejen o něco pohodlnější ; )
I am Jack's wasted life.
24.9.2009 16:36 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 10 – nabitá šikovnými funkcemi
Musim rict, ze se desitka dost libi. Tedy alespon na linuchu, v praci na XP ji vystridalo Chrome, bo si myslela, ze jedno jadro je tam jen pro ni.
24.9.2009 22:11 www
Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 10 – nabitá šikovnými funkcemi

opera v. 5 nemela ve sve dobe konkurenci. novejsi verze ale uz dost dlouho bezne nepouzivam. naposledy me "nepotesily" klavesove zkratky na prepinani tabu. da se to nejak zmenit?

24.9.2009 23:07 Semo | skóre: 45 | blog: Semo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 10 – nabitá šikovnými funkcemi
Samozrejme. V Opere sa da toho zmenit daleko viac nez len nejake skratky.
If you hold a Unix shell up to your ear, you can you hear the C.
25.9.2009 09:38 milkub
Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 10 – nabitá šikovnými funkcemi

Zkratky má Opera odjakživa nejlepší.Když s ní neumíš pracovat tak nemel nesmysly.

Příklad: přejít na nalší obrázek - zkratka pravý CTRL+šipky.

IE a posraný Firefox pro blbečky to neumí - zkratka levý alt+šipky - což se jednou rukou asi nedá .

Opera byla a je nej.

25.9.2009 10:41 Kout
Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 10 – nabitá šikovnými funkcemi
A co teprv posun po odkazech/formulářových polích na stránce prostřednictvím SHIFT+šipky. Mě se to ohromně osvědčilo v práci v našem košatém redakčním systému. Doporučuju vyzkoušet, je to návykové podobně jako gesta!
25.9.2009 14:54 pakanek | skóre: 28 | Vyškov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 10 – nabitá šikovnými funkcemi
Lze ji používat bez myši? Jde především o otevírání odkazů např. stejným způsobem jako v Links.
Všechno dobré je pro něco zlé.
25.9.2009 23:03 hermitek | skóre: 2
Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 10 – nabitá šikovnými funkcemi
25.9.2009 19:38 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 10 – nabitá šikovnými funkcemi

Opět lepší a rychlejší, než předchozí verze, konečně systém aktualizací (u distribucí Linuxu je to skoro jedno), ale v rychlostních testech výrazně pomalejší oproti Firefoxu nebo Chrome. Pokud jde o kvalitu renderingu, zamrzela mně nepodpora openvidea, google apps a chat na Facebooku, chybí mi však některá rozšíření, na která jsem si zvykl, např. Delicious, LastPass atd., což mě omezuje. Než se na mně někdo zbytečně sesype, tak bych rád jen připomenul, že se mi ten prohlížeč jinak celkem začíná líbit, je určitě skvělý, ale mám snad taky právo napsat, co tam nejde nebo v čem je horší oproti opensource či poloopensource hlavním konkurentům. (Ano, Firefox by například mohl být rychlejší v reakcích, souhlasím, to psát nemusíte, vývojové verze 3.6 jsou na tom lépe, ale jistě by ještě bylo fajn přidat...)

25.9.2009 21:39 -kakoš-
Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 10 – nabitá šikovnými funkcemi
Já si tedy myslim, když užs to nakous, že by firefox mohl bejt rychlejší v reakcích.
26.9.2009 15:08 hydrandt | skóre: 35 | blog: Kanál | Ko Pha-ngan
Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 10 – nabitá šikovnými funkcemi
Facebook nemám, ale před chvilkou tady ten chat kamarádka používala, takže bych si dovolil tvrdit, že funguje ; )
I am Jack's wasted life.
30.9.2009 09:47 ros
Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 10 – nabitá šikovnými funkcemi

delicious bezne s operou pouzivam, stranka se mi libi - klikam add to delicious a dal se nestaram; integrace mozna neni tak pekna jako u FF (videl jsem to z rychliku), ale pro moje ucely vice nez dostatecna 

26.9.2009 15:19 Ondřej Vybíhal
Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 10 – nabitá šikovnými funkcemi

Dá se nějak přizpůsobit vzhled systémovému nastavení? Mám na mysli zejména velikost písma v menu, na záložkách a vůbec v celém tom "interfejsu".

26.9.2009 19:47 Semo | skóre: 45 | blog: Semo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 10 – nabitá šikovnými funkcemi
Ano, ale iba rucne v preferences. Ziadne magicke zaklikavatko "preber nastavenie fontov z DE" neexistuje.
If you hold a Unix shell up to your ear, you can you hear the C.
27.9.2009 11:22 Ondřej Vybíhal
Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 10 – nabitá šikovnými funkcemi

Nerozumím. Prosím vysvětlit jak pro blbce a bez zkratek. Díky

27.9.2009 12:56 Semo | skóre: 45 | blog: Semo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 10 – nabitá šikovnými funkcemi
Preferences/Advanced/Fonts. Polozky zacinajuce na E-mail a na Browser sa tykaju nastavenia UI Opery. Ostatne sa tykaju webstranok. Dalej Googlom.
If you hold a Unix shell up to your ear, you can you hear the C.
1.10.2009 08:21 spynfo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 10 – nabitá šikovnými funkcemi
strasne mi leze na nervy, ze oteviraji se mi nove stranky v nove zalozce, ne, jako nova stranka. Pak dam AltF4 a vsecky jsou pryc, bez optani, jestli chci zavrit i ty ostatni. Vi prosim vas nekdo, jak to nastavit jinak? Diky moc.
1.10.2009 10:09 Martin
Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 10 – nabitá šikovnými funkcemi
Nástroje - Nastavení - Pokročilé volby - Listy - Další nastavení listů - Otevírat nová okna místo listů
12.10.2009 13:59 m;)
Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 10 – nabitá šikovnými funkcemi
a aj to zatvaranie opery sa da nastavit s opytanim .. ;-)
17.10.2009 10:28 spynfo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 10 – nabitá šikovnými funkcemi
a jak? Jsem to hledal v nastavenich, a nic jsem nenasel.

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
© 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.