abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 28
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 718 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 45/2008

    10. 11. 2008 | Luboš Doležel | Různé | 4421×

    Další bezpečnostní nedostatky v Google Android. Ohlášen ODF Toolkit. Co nabídne Lotus Symphony 2009. Creative otáčí, uvolňuje kód pro X-Fi. GNU Free Documentation License 1.3. Puppy Linux 4.1.1. openSUSE 11.1 Beta 4. Distribuční rada: obnova zavaděče Windows z Linuxu.

    Obsah

    Letem světem

    link

    Vyšlo FreeBSD 6.4-RC2 - pokud se neobjeví závažný problém, sestavení 6.4-RELEASE se začnou objevovat už přibližně za týden; uživatelé jsou žádání, aby otestovali upravený sysinstall, jehož použití by nemělo vést k "diskotéce", neboli neustálému přehazování instalačních CD. Fedora 10 Preview značí, že konečná verze je za rohem - je to poslední možnost distribuci ozkoušet před vydáním. Frugalware Linux 1.0 Pre 1 má v repozitáři svůj první instalační frontend a přichází s počátečním portem na architekturu PowerPC, který byl zatím testován jen na počítačích Apple; distribuce dále umožňuje provozování 32bitového chrootu na 64bitovém systému a měla by dobře fungovat na Eee PC.

    Další bezpečnostní nedostatky v Google Android

    link

    V mobilním operačním systému Google Android, který se zatím nachází v telefonech T-Mobile G1, byly nalezeny další bezpečnostní slabiny. Tentokrát nejde ani tak o chyby vysloveně programátorské (jako třeba buffer overrun), ale přesto stojí za povšimnutí. Snad první věcí, o kterou se vždy snaží kutilové, kterým se dostane do rukou podobné zařízení, je získat oprávnění uživatele root. Typicky se to podaří skrze bezpečnostní chyby v programech nebo díky nějakým speciálním zásahům do systému. U Google Android stačí jednoduše spustit službu telnetd a libovolným telnet klientem se k telefonu připojit - máte rootovská oprávnění. To s sebou ovšem nese riziko - pokud máte spuštěný telnetd, může se k vašemu telefonu připojit také někdo na dálku. Druhý nedostatek byl nalezen tak trochu omylem a pravděpodobně jde o nějaký pozůstatek zbylý z vývoje. Text, který na telefonu píšete, se nepředává jen aplikaci v popředí, ale také do skrytého rootovského shellu. Pokud tedy třeba při chatování s kamarádem napíšete reboot, telefon se restartuje. Google pracuje na opravě a na jejím doručení k zákazníkům. Do té doby se doporučuje po spuštění telefonu poslepu zadat příkaz cat, který zneškodní další nechtěné příkazy.

    Ohlášen ODF Toolkit

    link

    Firmy IBM a Sun Microsystems společně na pekingské konferenci oznámily ODF Toolkit Union. ODF Toolkit je pak projekt vyvíjený nezávisle na OpenOffice.org, jehož záměrem je usnadnit nasazování ODF ve vlastních aplikacích, a to v budoucnu například díky knihovnám pro .NET a Javu, nástrojům pro validaci dokumentů a dalšímu kódu. Zájemci takto také mohou přispět přímo k rozvoji ODF, a to aniž by se museli zapojovat do projektu OpenOffice.org. Licencí je dosti volná Apache License a součástí počátečního příspěvku kódu od Sunu je ODF Validator. V oznámení je navržena řada oblastí, kde ODF Toolkit najde své využití:

    • automatické vytváření dokumentů s výsledky požadavků na databázi
    • indexování a skenování dokumentů pro vyhledávací služby
    • skenování dokumentů u antivirů
    • skenování dokumentů pro ověření, zda vyhovuje regulačním specifikacím, a pro právní a forenzní účely
    • konverze z jednoho upravitelného formátu do druhého
    • renderování dokumentů do videa a zvukové podoby
    • importování dat z kancelářského dokumentu do nekancelářské aplikace - například import dat z tabulek
    • renderování a import dokumentů pro účely použití na omezených mobilních zařízeních

    Co nabídne Lotus Symphony 2009

    link

    IBM představilo své plány na budoucí verzi kancelářského balíku Lotus Symphony 2009. Lotus Symphony je založené na kódu OpenOffice.org, komunikuje ve 28 jazycích a doposud má přes 3 miliony stažení - software se dá zdarma stáhnout. Aby byl úspěch ještě větší, IBM chce rozšířit seznam podporovaných operačních systémů o Mac OS X a jako základ se použije nový OpenOffice.org 3.0. Software tak nabídne ODF 1.2, kompatibilitu s dokumenty MS Office 2007 (OOXML) a zvládne makra ve Visual Basicu.

    Creative otáčí, uvolňuje kód pro X-Fi

    link

    Kombinace zvukové karty z řady Creative X-Fi a Linuxu byla už dlouhou dobu velmi problémová, protože Creative nebylo zrovna nakloněné otevřenému vývoji. Až po dlouhé době odkládání kvůli práci na ovladačích pro Windows Vista se objevil proprietární ovladač pro ALSA, a to navíc pouze pro platformu x86-64. Jeho rozjetí bylo nemálo obtížné, a tak se stále tato řada karet považovala spíše za nepodporovanou. Na lepší časy se začalo blýskat, jakmile 4Front Technologies získalo potřebnou dokumentaci - výsledkem bylo ovladač pro Open Sound System (OSS), který na Linuxu funguje ve stínu pro Linux specifického a jednoznačně populárnějšího ALSA. Creative nedávno komunitě ustoupilo - zdrojový kód o téměř 13 000 řádkách náležící zmiňovanému proprietárnímu ovladači byl uvolněn pod licencí GNU GPLv2. Podporuje karty X-Fi XtremeMusic, XtremeGamer, Fatal1ty, Platinum, Elite Pro a Titanium s tím, že nefungují externí vstupně-výstupní moduly. Na to, aby X-Fi na Linuxu bylo samozřejmostí, si sice ještě nějaký ten pátek počkáme (na ovladači je třeba trochu zapracovat), ale zbývá už jen málo.

    GNU Free Documentation License 1.3

    link

    Free Software Foundation vydalo aktualizovanou verzi licence GNU Free Documentation License (1.3). Ta je protipólem GNU GPL pro dokumentaci a další texty a jejím snad největším uživatelem je známá Wikipedia. Právě ta, respektive Wikimedia Foundation, stála za hlavní změnou v nové verzi: FDL 1.3 umožňuje provést přelicencování práce pod Creative Commons Attribution-ShareAlike (CC-BY-SA) 3.0. Pod CC licencí je dostupné velké množství textu a nekompatibilita s FDL představovala nepříjemnou překážku ve sdílení a kombinování prací. Nová licenční "výjimka" tak dodá Wikipedii a dalším wiki projektům větší svobodu v rozhodování, kterou licenci zvolit. Kromě toho se ve verzi 1.3 nacházejí klauzule "licenční proxy" a "ukončení smluvního vztahu" z GNU GPLv3.

    Puppy Linux 4.1.1

    link

    Puppy Linux je jedna z drobných živých distribucí, které se snadno vejdou do RAM a nezabírají pak CD mechaniku, případně můžete distribuci nahrát na jiné médium. Ve verzi 4.1.1 nalezneme opravy a drobná vylepšení. Ta se týkají detekce myší, klikání s touchpadem, přidání firmwaru pro USB DVB karty, přejmenovávání ikon diskových jednotek na ploše, vypínání ALSA a dalších věcí. Mimo to bylo poupraveno remaster-CD a došlo na mnoho oprav v konfiguraci bezdrátových zařízení.

    puppy linux puppy linux puppy linux

    openSUSE 11.1 Beta 4

    link

    openSUSE 11.1 Beta 4 je tu s celou řadou oprav chyb, které byly buď nalezeny v poslední betě nebo už čekají na své vyřešení déle a konečně na ně přišla řada. Velkou změnou je zahrnutí sady komponent "Nomad" - to užijete při vzdáleném grafickém přístupu k systému. Nomad není ovšem jen klasické jednoduché RDC - zachovává možnost používat desktopové efekty i na vzdáleném desktopu a má i další přednosti, více na informační stránce. Pokud se podíváme dále, narazíme na podporu čteček otisků, se kterými by neměl být problém se autentizovat - minimálně v přihlašovacím dialogu a v GNOME, situace v KDE je nejistá. Opětovně pak byla zavedena podpora různých webkamer a záznamových karet. Aktualizace se dočkalo několik hlavních softwarových komponent systému: Linux 2.6.27.4, Mono 2.0.1, GNOME 2.24.1, VirtualBox 2.0.4, Evolution 2.24.1 a Banshee 1.3.3. Ze známých chyb stojí za zmínku nemožnost spustit OpenOffice.org 3.0.

    Distribuční rada: obnova zavaděče Windows z Linuxu

    link

    Obnova zavaděče Windows je jednou z častých otázek, které mají lidé, jež Linux dostatečně neuchvátil. Pro tuto operaci však nepotřebujete instalační CD Windows, nabízí se také balíček ms-sys. Pokud je bootovacím diskem v systému disk /dev/sda, obnovu MBR provedeme takto:

    ms-sys --mbr /dev/sda

    Pokud jde o systém se starými Windows (95/98/ME), použijeme toto:

    ms-sys --mbr95b /dev/sda

    ms-sys dále umí zapisovat ještě další data související s Windows a disky/diskovými oddíly, více napoví ms-sys --help.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    10.11.2008 08:22 Jan Šimák | skóre: 37 | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 45/2008
    Díky za distribuční radu. Ušetřili jste mi otravné prohazování cd při nové instalaci win z image.
    10.11.2008 21:30 hydrandt | skóre: 35 | blog: Kanál | Herzogenburg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 45/2008
    Ten bug v Androidu je zábavný :-)
    I am Jack's wasted life.
    Salamek avatar 10.11.2008 22:02 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 45/2008
    hodně vtipný :-D
    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
    16.11.2008 02:41 DragonFire | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 45/2008
    Co kesuje ta D1

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.