abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (19%)
    Celkem 559 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Linux do Indie

    8. 5. 2009 | Antonín Král | Různé | 3997×

    Určitě jste už mnohokrát narazili na projekt notebooku za 100 USD pro děti v Indii a jiných místech světa, kde není kupní síla obyvatelstva zrovna závratná. Náš projekt je trošku jiný - nechceme změnit celý svět, jen jeho malou část.

    Vysokohorské himalájské průsmyky, vyprahlá krajina, buddhistické kláštery a usměvaví vesničané. Nejen takhle by se dal charakterizovat Ladakh, oblast v indickém státu Džammú a Kašmír, rozkládající se v odlehlé, nejsevernější části Indie. Ladakh znamená v překladu „Země zářících sedel“ a je zároveň přezdíván jako „Malý Tibet“ právě proto, že k tomu opravdovému Tibetu má blízko nábožensky, kulturně i geograficky.

    indie obyvatele aula skoly
    Obyvatelé; aula školy

    Již čtvrtým rokem se vydává skupina dobrovolníků do tohoto kraje, aby nabídla pomocnou ruku při opravě školní budovy nebo buddhistického kláštera a především pomohla s výukou v několika místních školách. Jedním z hlavních předmětů je výpočetní technika, a tak jsem se rozhodl opustit bezpečné místo za klávesnicí, vyzbrojit se živočišným uhlím a nabídnout svou pomoc. Po výborných zkušenostech z loňska je primárním cílem vybudování počítačové učebny na základní škole v městečku Mulbekh.

    indie stavba knihovny
    Stavba knihovny

    Vyučující na škole v Mulbekhu jsou vzdělaní lidé, kteří jsou určitě schopni pokračovat ve výuce i po našem odjezdu (a počítáme s jejich proškolením v rámci zprovoznění učebny). Ředitelem školy je Tsewang Norboo, který se i přes to, že získal vysokoškolské vzdělání v Dillí a měl možnost vydělávat v prosperující části Indie, rozhodl do svého rodného kraje vrátit. Jeho životním snem je vybudovat školu, která dá šanci na dobré vzdělání dětem, které by jinak musely dlouhodobě opustit své rodiny.

    indie udoli mulbekh wakha
    Údolí Mulbekh Wakha

    Problémem je technické vybavení, na jehož pořízení nemají prostředky. Dostupnost elektroniky je ve státě Džammú a Kašmír poměrně malá. Proto se snažíme počítačové vybavení získat formou darů.

    Návrh vybavení učebny:

    • cca 10 notebooků
    • WiFi AP
    • Ubuntu jako OS na počítačích
    • OpenOffice.org jako kancelářský balík
    • několik digitálních fotoaparátů
    • dataprojektor

    Notebooky jsme si zvolili z důvodu jednoduššího transportu na místo určení a přítomnosti integrovaných baterií, což je obzvlášť důležité, pokud si uvědomíme, že často dochází k výpadkům nebo úplnému přerušení dodávky elektrické energie (je zajištěn náhradní zdroj v podobě elektrocentrály).

    Možná se ptáte, co budou děti ve škole s počítači dělat. Cílem je poskytnout dětem možnost získat základní dovednosti při práci s počítači, přístup k informacím (umístíme off-line kopii Wikipedie přímo na jednotlivé počítače nebo centrální stroj). Otevřít jim cestu ke komunikaci s ostatními lidmi a především k dalšímu vzdělání, které Ladakh určitě potřebuje.

    Pokud chcete podpořit tento projekt a můžete věnovat nový nebo starší, ale funkční notebook, napište nám na adresu km09@bobek.cz. Další informace můžete najít na stránkách modrykamen.brontosaurus.cz/krajnimeze.

           

    Hodnocení: 89 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    8.5.2009 07:15 x
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux do Indie

    Jiste zasluzny cin,ale plati jedno velmi velke ale :

     

    http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2007093002

     

    .................Ach jo. Silně se zamýšlím nad tím, že je vlastně docela kruté přivést dítě do světa přesyceného takovými multikulti kravinami. Autoři těchto slátanin úmyslně vedou děti k demonstrativnímu nezájmu o jejich nejbližší okolí, hlavně když mohou řešit virtuální problém někde v Africe za horama dolama............................

     

    "No... víš... samozřejmě že je velmi důležité, jak se mají děti v Africe. To nepochybně ano. Ale to budeš říkat jen ve škole, ve skutečnosti jsou i důležitější věci. Takže když máš přebytečný čas, síly nebo peníze, přednostní  je naše rodina, naši potřební přátelé, potřební lidé v našem okolí a naší zemi. A až tady žádní potřební lidé nebudou, tak se můžeme podívat do světa a pomoci někomu tam, musíme si však být jisti, že pomoc dostanou ti potřební a ne nějakej hajzl. Do té doby si však i tam budou muset pomoci sami, jako si sami pomohli náš pradědeček a prababička, když jim bomba zbourala domek. Ale tohle zůstane mezi námi, jinak bys mohl/-a mít potíže!!!"

     

    Fluttershy, yay! avatar 8.5.2009 07:51 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux do Indie
    Na stavbě nemocnic nebo škol není nic moc špatného... Když už jim dodáváme zbraně.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    8.5.2009 09:55 Andrej
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux do Indie

     Na dodavani zbrani nie je nic zleho, ked uz im staviame nemocnice a skoly...

    8.5.2009 15:14 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux do Indie
    Když už jim dodáváme zbraně.

    Na tohle musí být dva - jeden prodává a druhý kupuje. Dobrovolně, z vlastní vůle a za vlastní peníze. Když si můžou dovolit kvéry, můžou si dovolit i tu nemocnici.
    Quando omni flunkus moritati
    11.5.2009 14:10 multi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux do Indie

    proc  by platily za nemocnice, kdyz si za to koupej kvery a nemocnice dostanou zdarma? navic valecny invalida je k nicemu naopak je pritez

    xkucf03 avatar 11.5.2009 19:35 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Tenhle příspěvek je nehumánní, nečtěte ho.

    Skvělý reklamní slogan: dodáme vám nejmodernější zbraně a k tomu NEMOCNICI ZDARMA!

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    8.5.2009 08:48 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux do Indie
    Hm. Je zajímavé, že vlastník jednoho z největších železářských koncernů na světě je Ind. Že by v Indii neznali ono obrozenecké: "Národ sobě"?
    8.5.2009 09:19 Chulda | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux do Indie
    No, i to tvoje ma IMHO par ale :-)

    Ve tvem okoli vzdy bude jeste nekdo, kdo bude potrebovat pomoc, ale zatimco tady s nejakym objemem penez/prace pomuzes par jedincum/rodinam (a to se obvykle nebude jednat primo o zakladni lidske potreby), tak jinde pomuzes cele vesnici ci oblasti vystavbou skoly/knihovny/nemocnice/studny apod. (z hlediska vlozenych prostredku rozhodne vyssi efektivita)

    A tak by se dalo pokracovat treba s potrebnym vzdelanim lektora nebo dobrovolnika u nas a jinde (napr. popis doktora v Africe, ze tamejsi ztravotni sestry neznaj ani zaklady hygieny pro praci s nemocnymi), s pristupem lidi, kterym se pomaha ci s oblasti pusobeni, kam dobrovolnik zavita (je to jeho vec, kde chce pomahat)

    corwin78 avatar 8.5.2009 11:15 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux do Indie

     Na první pohled celkem líbivý článek, už na ten druhý typický bullshit, který ráda používá dělnické strana a podobný ksindl.

    To, že bychom si měli navzájem pomáhat, je snad neoddiskutovatelný fakt. A je úplně jedno jestli se jedná o stařenku, která potřebuje pomoci s přechodem vozovky, nebo lidé umírající v Africe v důsledku sucha. Tedy vlastně jeden rozdíl tu je, tu pověstnou stařenku jsem nikdy nepotkal (ostatně máme semafory skoro na každém kroku), ale ti umírající lidé jsou v Africe denní realitou.

    V článku se jedná o sbírku na vykopání studny a autor se také snažil naznačit něco ve smyslu - tak zvedněte prdel a udělejte si to sami. To je samozřejmě záměrně velmi zjednodušený pohled. Zkoušeli jste někdy vyhledat a vykopat studnu? Pokud ano, pak mi jistě dáte za pravdu, že to není triviální úkol, spíše naopak, může to být poměrně složité a nákladné, zvlášť v podmínkách vyprahlé Afriky.

    Autor také zapomněl zmínit, že za chudobu jinak velmi bohaté (hlavně na nerostné suroviny) Afriky jsme také všichni částečně zodpovědní. Jsou to korporace celého světa, které toto bohatství drancují a jsou to právě peníze z africké ropy, diamantů, zlata, atd. ze kterých si afričtí diktátoři financují svoje války, takže je vlastně platíme mi všichni.

    V článku je také zmíněno, že si nemůžeme být jisti, kam ty darované prostředky vlastně nakonec doputují a že mohou být zneužity k jiným účelům. Ano zde bohužel musím souhlasit, dnešní svět plný sbírek na všechno možné, ale také plný vychcánků zneužívajících lidské dobroty je poměrně krutý. Proto nikdy nepřispívám na ulici a podobně, ale vybírám si osvědčené a spolehlivé projekty. Odsuzuji také zneužívání hlavně studentů k podobným sbírkám.

    Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
    8.5.2009 13:00 Radek | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux do Indie

    Díky za hezké shrnutí. Jen bych dodal, že článek „Gunda a Umumbu“ se mj. vymezuje proti takému typu charity, o kterém se už dnes stejně ví, že nefunguje.  Totiž že samotné nalévání peněz do států třetího světa zkrátka nepřináší pomoc, ale závislost na financích ze zahraničí.

    Přitom charitativní pomoc, o které se mluví v „Linuxu do Indie,“ je úplně jiného druhu. Snaží se mladé Indy vzdělávat, aby si snad jednou mohli pomoci sami. Škoda jen, že nemám nepotřebný notebook...

    8.5.2009 15:18 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux do Indie
    Afriky jsme také všichni částečně zodpovědní. Jsou to korporace celého světa, které toto bohatství drancují a jsou to právě peníze z africké ropy, diamantů, zlata, atd. ze kterých si afričtí diktátoři financují svoje války, takže je vlastně platíme mi všichni.
    A opět. Jsou to oni, kdo si za ty peníze chce koupit kvéry a pobít se navzájem. A v takové situaci klidně řeknu, ať si to užijou, třeba až se jich 90% vymlátí, ten zbytek dostane rozum a začne dělat něco užitečnějšího.
    Quando omni flunkus moritati
    9.5.2009 09:57 bhy | skóre: 35 | blog: bhyblog | brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux do Indie
    Asi to víte, ale jen bych podotkl, že většina režimů tam není ani v nejmenším demokratických a těch 90% (spíš 99,9%) lidí nemůže počínání místních diktátorů nijak ovlivnit. (Ostatně to ani u nás moc ne, ale není to totéž.)
    9.5.2009 19:05 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux do Indie
    Ono to možná bude tím, že vývoj společnosti nejde násilně urychlit a především některé kapitoly přeskočit. Když třeba v Africe měli donedávna cosi na způsob kmenových svazů, tak těžko je jim vysvětlit a naučit je, co je to parlamentní demokracie.
    xkucf03 avatar 9.5.2009 20:35 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux do Indie

    V SSSR taky přeskočili fázi kapitalismu* a jak pěkně jim to fungovalo :-D

    *) no dobře, měli NEP :-)

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    17.5.2009 17:02 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux do Indie

    Nojo, ale NEP byla Leninova poslední šance, aby ho nesežrali za živa. Hned jak ho ten "kapitalizmus" vytáhl z nejhoršího průseru, tak ho zase zrušil. (A samozřejmě nezapoměl nechat popravit všechny kdo si dovolili poukazovat na to, že NEP je nápadně podobný kapitalizmu a že vlastně funguje lépe než "řízené"-rozkladné hospodářství.)

    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    8.5.2009 15:52 x
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux do Indie

    slo mi o princip,nektere formulace v clanku jsou pochopitelne libiva pravicova propaganda

     

    dokud tady budou lide volit xindl jaky voli (at modry nebo oranzovy),tak do te doby ten xindl bude milerad sponzorovat ruzne diktatory a ve vysledku to odnesou ti,kterym chteji tyhle akce pomahat

     

    Tuaregove nemaji problem s hledanim vody,notebook s Linuxem nebo cernoch na socialnich davkach to asi sam od sebe nenajde

     

    Dokud je financujeme,tak nemaji duvod se zmenit,az si to budou financovat ze sveho,tak je to prejde

     

    amen s poslednim odstavcem

    8.5.2009 18:42 Radek | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux do Indie

     

    Dokud je financujeme,tak nemaji duvod se zmenit,az si to budou financovat ze sveho,tak je to prejde

    Přestat dávat peníze na rozvojovou pomoc je jen jedno z řešení. Druhá možnost je starat se o to, kam ty peníze putují a co se s nimi děje.

     

    Bojím se totiž, že situace, kdy „si to začnou financovat ze svého,“ by se nemuseli dožít ani naši pravnuci...

    9.5.2009 10:52 x
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux do Indie

    Jenomze my se nestarame o tom kam ty penize putuji a pak uz zbyva jen ta prvni moznost.Bezny clovek prakticky nema absolutne zadnou sanci ovlivnit kam ty penize pujdou.Jen politici rozdavaji miliony z nasich dani pod super hesly na ktere pak pri volbach vetsina oslu ochotne skoci a da jim hlas (dalsi varianta je jen ta,ze na to sice neskoci,ale neco jim to samotnym prinasi).

    9.5.2009 14:30 Radek | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux do Indie
    Jenomze my se nestarame o tom kam ty penize putuji a pak uz zbyva jen ta prvni moznost. Bezny clovek prakticky nema absolutne zadnou sanci ovlivnit kam ty penize pujdou.

    Tady si myslím, že se situace postupně zlepšuje. Když se člověk rozhoduje, kam poslat peníze, tak si přece z různých projektů a organizací může vybrat. Přijde mi, že právě článek „Linux do Indie“ mluví o příkladu dobré kontroly toku peněz. Spolu s penězi jede do Indie člověk, který mj. dohlíží, že se z nich opravdu buduje škola a nekupují pušky.

    Druhá věc je pak státní pomoc, jako je např. provinční rekonstrukční tým v Afghánistánu. Ale i tady s českými penězi jede do země parta odborníků, kteří na jejich využití dohlíží. Peníze netečou přímo do kapsy místním.

    Jen politici rozdavaji miliony z nasich dani pod super hesly na ktere pak pri volbach vetsina oslu ochotne skoci a da jim hlas (dalsi varianta je jen ta,ze na to sice neskoci,ale neco jim to samotnym prinasi).

    Upřímně řečeno, tady si nejsem jistý, o čem mluvíte. Máte na mysli systém sociální podpory? To by však vydalo na další samostatné téma...

    xkucf03 avatar 8.5.2009 13:44 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux do Indie
    …vedou děti k demonstrativnímu nezájmu o jejich nejbližší okolí, hlavně když mohou řešit virtuální problém někde v Africe…

    To je samozřejmě pravda. Ale konkrétně na tuhle pomoc se můžeš dívat i z obchodního hlediska:dodáme jim Linux dřív, než se tam nacpe MS se svým shitem, a situace na světovém trhu pro nás (open source) bude zase o něco příznivější.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    8.5.2009 15:13 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux do Indie
    +1 tohle si myslim že je docela důležité.
    8.5.2009 22:57 Aldagautr | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux do Indie

    ...a az se ty bubaci trochu zmuzou, a zacnou byt pro ms zajimavi, tak se u nich stavi obchodni cestujici, ktery jim to vysvetli ;-)

    o svobodu prichazi nejsnaze ten, kdo o ni nikdy nebojoval
    8.5.2009 18:39 Guzmír
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux do Indie
    Jako z prvního pohledu podstatný rozdíl mezi touto pomocí a většinou černých děr se mi jeví fakt, že Indové si sami postavili školu tj. chtějí pomoci v tom, o co sami usilují. Čili to není situace, kdy pan humanitarian píchne prstem do mapy a prohlásí: "Zde budu pomáhat" a vznikne projekt typu: bílý muž nám přišel postavit vodovod, tak ať se stará, pokud se to bez údržby podělá, budeme zase chodit několik kilometrů pro špinavý sajrajt z nějaké louže, odevzdaně chcípat na promoření parazity a házet smutné oči kameramanům CNN. To samé stavět školy v lokaci, kde s tím lidé nepřišli sami a jejich představa plánování do budoucnosti dosahuje nejdál k příštímu jídlu.

    Teď k vašemu lokálnímu/nacionálnímu argumentu. S lokálním argumentem souhlasím s čistě praktického pohledu - mám lepší přehled kam peníze půjdou. S národním ne. Upřímně řečeno čert vezmi takzvané potřebné lidi v mém okolí, pokud se jedná o permanentní lemply žebrající s nataženou rukou. To, že někdo náhodou mluví stejnou řečí (vynechme rozdílné chápaní termínů jako "solidarita", "práce" aj.) ho rozhodně nedělá vhodnějším kandidátem pro pomocnou ruku, než člověka byť na druhém konci světa, který se aktivně snaží sám vyhrabat ze sraček. Nemám nejmenší morální problém vidět člověka co pracovat může a nechce umřít hlady. A to klidně i u nás v takzvané "vyspělé Evropě". Cenu má pomáhat jen těm, kdo si chtějí pomoci sami, ukažte mi je v téhle zemi a až budu mít ony přebytečné prachy, začnu u nich. K tomu, aby ony přebytečné prachy byly, by mi mírně pomohlo, kdyby polovinu toho co vydělám neprožrali výše zmínění lemplové a jejich servisní organizace zvaná ČR.
    10.5.2009 11:23 reilly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux do Indie

    Aaaa.. dalsi mentalni obet kryptofasistickyho Dfense. Mozna by stacilo min sjizdet weby, ktery pro vas maji svetonazor instantne predpripraveny a vyrazit o prazdninach treba do Banatu, otrlejsi mohou je i nekam dal. Rozdeleni sveta na mensinu, ktera si lita do vesmiru a spinavy zbytek, ktery ma pravo jenom trit bidu s nouzi je dlouhodobe bez valek neudrzitelny - koneckoncu ouvertura se deje uz ted kolem nas. KOneckoncu - kdyz prababicka s pradedou staveli znovu ten zbourany domek, tak to taky nedelali sami - lidska soudrznost a empatie je zakladni predpoklad k tomu, abychom se navzajem neumlatili uz na ceste do pekla.

    Gilhad avatar 11.5.2009 14:25 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux do Indie
    no jo, pomahali jim lidi z neblizsiho okoli, Afrika se na ne vy....
    Jan Drábek avatar 8.5.2009 08:40 Jan Drábek | skóre: 41 | blog: Tartar | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux do Indie

    Jak hodláte zajistit, aby se notebooky díky své mobilitě nepoztrácely?

    01010010 01000101 01010000 01101100 01001001 00110010 01000100 01100101 01010110
    12.5.2009 11:59 Jirka Sázel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux do Indie

    Ahoj Chtěl bych se ohlásit jako koordinátor tohoto projektu v roce 2009.

    Ochrana proti tomu, aby se notebooky nepoztráceli, spočívá v samotném řiditeli, jehož životním snem je vybudování školy, které poskytne kvalitní vzdělání v jeho rodné vesnici, respektive široké oblasti v okolí. Vybudovat školu a poskytnout kvalitní vzdělání, je jeho vlastním zájmem. On sám musel jako dítě v deseti letech odejít do Delhi, kde byla jediná možnost dostat kvalitní vzdělání. Když mi o tom vyprávěl, tak i v jeho třiceti letech, bylo v jeho obličeji vidět, jak moc traumatický zážitek to v něm zachovalo. Vlastně po celou dobu jeho studia v odloučení, přemýšlel jak by mohl předejít takovým situacím a taky jak by mohl moct mnohým problémům v jeho rodném regionu. Vzdělání poskytnuté místním obyvatelům se jevilo jako nejlepší cesta. Po dokončení vysoké školy metalurgie se nevratně vzdal státního zaměstnání, které by mu zajistilo stálý příjem a dobrou budoucnost a tři roky pracoval v neziskových organizacích, jenž byli zaměřeny na zážitkové vzdělávání, alternativní způsoby využití energie, snaha vyzvednout kvality místní kultury atd. Zde nabral potřebné znalosti na řízení základní školy, kde v poslední době působí. Místní obyvatelé podporují jeho snahu a my se zde pokoušíme zajistit záležitosti, které nejsou v jeho silách.

     

    12.5.2009 12:28 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux do Indie
    tři roky pracoval v neziskových organizacích, jenž byli zaměřeny na zážitkové vzdělávání
    ...které má bohužel jenom málo společného se vzděláním.
    Quando omni flunkus moritati
    12.5.2009 13:24 Jirka Sázel - koordinátor projetku
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux do Indie

    . . . dobře, abych to upřesnil. Jde o to, že místní školní systém je založen na stylu Blackboard teaching, to znamená, že děti musí nehnutě sedět a poslouchat co jim učitel sděluje a všechno poctivě zapisovat. Místní lidé s kterými spolupracujeme si jsou dobře vědomí, že toto není zrovna nejleší způsob vzdělání. Školy (teda respektive řiditelé) mají ve velký zájem o tento druh vzdělání, protože "klasický" styl vzdělání je zde dobře zaběhnutý.

    Jendа avatar 12.5.2009 16:01 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux do Indie
    Naše škola prokládá BB teaching s tím, jak říkáš, zážitkovým. Mám pocit, že nejvíc jsem se vždycky dozvěděl ze "suchého výkladu".
    Fluttershy, yay! avatar 12.5.2009 16:04 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux do Indie
    Co se rozumí tou "zážitkovou" výukou? Něco jako Cimrmanův šok oslněním?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    13.5.2009 00:05 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux do Indie
    Zjednodušeně to je "výuka", kde děti vyprávějí, co kde zažily. Předpokládá se, že informace a vzdělání ze sdělovaných zážitků vstřebají samy.
    Quando omni flunkus moritati
    13.5.2009 00:37 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux do Indie
    To je dosti zjednodušený pohled. Obecně jde o to, že osvojování dovednosti je spojeno s vlastním prožitkem, takže se informace silněji „zapíše“ do paměti dítěte (mozek ji zpracuje z více stran a nabalí se na ni více asociací). Pokud někdo tuto metodu degeneruje na vyprávění si v kolektivu, tak je něco špatně. Ale jinak máte pravdu, že se takto nedá dělal výuka celá, že je to spíše drahý doplněk. Ad absurdum lze říci, že „život tě naučí“ je klasickým příkladem zážitkové pedagogiky.
    xkucf03 avatar 12.5.2009 16:24 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux do Indie

    Máte skvostné stránky (jako z poloviny 90. let).

    Stránky jsou optimalizovány pro IE5.5+ a rozlišení 1024x768, čitelné jsou i při rozlišení 800x600.
    Stránky pro svoje správné zobrazení potřebují spouštět JavaScripty. Budete-li systémem dotázáni, zda tuto akci chcete povolit, doporučujeme odpovědět ano. Všechny JavaScripty pocházejí z naší "dílny" a nijak neohrozí váš počítač ani uložená data.

    :-D

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Fluttershy, yay! avatar 12.5.2009 16:43 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux do Indie
    To se mi taky líbilo, takové oldschoolové. ^_^
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    corwin78 avatar 8.5.2009 10:08 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Darovací smlouva

    Koukal jsem na ty odkazované stránky projektu a trochu mě zaskočilo, že darovací smlouva, která je na těch stránkách umístěna je v DOC formátu. Celkem bych ocenil, kdyby se tam objevilo i ODT, respektive PDF formulář by byl jistě lepší řešení.

     

    Jinak je to zajímavý projekt. Notebookem (novým, staré železo nemá smysl) sice přispět nemohu, ale do někjaké sbírky na te HW bych se připojil.

    Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
    12.5.2009 09:17 bobek | skóre: 8 | Beroun, Praha, Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Darovací smlouva

    No, emailem posilam ODT :)

    Daniel Kvasnička ml. avatar 12.5.2009 17:22 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Darovací smlouva
    Notebookem (novým, staré železo nemá smysl) sice přispět nemohu, ale do někjaké sbírky na te HW bych se připojil.
    A starsi zelezo nema smysl proc jako? :-) Nesmis se nechat tak valcovat propagandou vyrobcu a prodejcu HW... Starsi notebook nejake spolehlive znacky bude pro tamni potreby slouzit vice nez dobre. Kuci v Africe jaksi zatim nepotrebujou Core 2 Duo, nabuseny grafiky a giga pameti :-)
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    Fluttershy, yay! avatar 12.5.2009 17:25 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Darovací smlouva
    Jak jinak na tom budou budou pařit nejnovější hry a koukat na HD porno?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    8.5.2009 15:42 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux do Indie
    tak naokraj, česky je to Ladak, nikoliv Ladakh

    a jinak ... právě takovéto akce, tedy obecně snaha nacpat jim naši kulturu, mohou za to, že lidé se tam mají tak špatně - nicméně to je proces, který začal někdy před 30-40 lety, těžko zastavovat rozjetý vlak :-/
    12.5.2009 09:18 bobek | skóre: 8 | Beroun, Praha, Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux do Indie

    Hondě jsem řešil jestli psát Ladakh nebo Ladak. Pak jsem se rohodl pro Ladakh, protože na průměrném vzorku v kanceláři to všichni strkali do Wikipedie a koukali na anglické stránky, tak aby bylo jasné, že se jedná o to samé.

    13.5.2009 00:00 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux do Indie
    eh, promiň, ale to je hodně slabá výmluva ... v anglofonní Wikipedii Ladak přesměrovává na Ladakh, je naprosto zřejmé, že jde o totéž
    13.5.2009 07:00 bobek | skóre: 8 | Beroun, Praha, Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux do Indie

    Výmluva? To snad ani ne, nějak se nepotřebuju vymlouvat. Puristu to neuspokoji a pro ostatní to není zrovna to nejdůležitější.

    12.5.2009 12:57 Jirka Sázel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux do Indie

    Jsme si vědomi, že naše kultura a životní styl má výhody i nevýhody. Naše snaha, je zároveň varovat před negativními dopady našeho životního stylu. Jedna otázka je, že místní touží po stejném blahobytu jako máme u nás, a k tomu jim poskytujeme vzdělání, aby se o nějaké zlepšení časem pokusili vlasními silami.  Druhá věc je něco jako kulturní výměnna. Todle neznamená, že jim budeme ukazovat naše trekové vybavení a říkat jak je to dobrá věc, ale budeme se jim snažit vysvětlit, že existuje evropa, kde je česká republika a budeme je učit české písničky a třeba je naučíme hrát českou pohádku jako divadlo nebo jim ukážeme rozdíly geografie atd. Je to zábavná forma zvdělání.

    Jinak  místní oblast je přibližně 40 let ovliňována turismem, který ze začátku měl dobrý vliv, ale v součastné je tomu naopoak. Na místě působí neziskové organizace, které rozšiřují povědomí, že né všechno zahraniční je dobré a tento fakt způsobuje o poznání lepší výsledky oproti jinačím rozvojovým oblastem. Když si promluvíte s místním aktivistou tak například má předhed, že naše školství ztrácí autoritu, nebo že internet neprodukuje pouze dobrý vliv atd. Díky tomu, že jako zahraniční turisté podporujeme tyto organizace, máme větší vliv na pozitivní změnu veřejného povědomí.

    13.5.2009 00:14 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux do Indie
    ehm, v první řadě bych si dovolil zpochybnit to, že u nás máme blahobyt ... nějaký nadbytky, to jo, ale blahobyt?

    co se vzdělání a následného zlepšení týče, to by bylo na dlouhou diskusi, jaké konkrétně vzdělání a jaké konkrétně zlepšení - což se mi tu fakt nechce rozebírat (ale klidně mě pingni přes kontakt v profilu)

    pokud se vám daří opravdu ukázat a vysvětlit negativa naší kultury (včetně toho Internetu) tak, že jsou schopni poučit se z našich chyb, tak to teda klobouk dolů, gratuluju

    p.s. píšeš jak Tatar ... čím to? (neber to negativně, konstatování faktu, zaujalo mě to - jsi už příliš dlouho pryč nebo proč?)
    13.5.2009 12:28 Yetti
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux do Indie

    No sorry, ale mě zas přijde, že jako tatar píšeš ty... a to nehledě na informační hodnotu tvého sdělení.

    10.5.2009 11:05 Elven | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux do Indie

    dobry...

    nemam ani starsi ano novsi notebook, taktiez nemam ani digitalny fotoaparat... zato by som vsak mohol dat nejaky banner na svoj linuxovy web. teda ak by bol zaujem. bol by?

    Salamek avatar 10.5.2009 22:42 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux do Indie
    jestli chcete daruju desktop compaq P2 333Mhz funkčí , kompletní, dal by se použít jako server :-D
    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
    12.5.2009 13:08 Jirka Sázel - koordinátor projetku
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux do Indie

    děkuji za návrh, ale je to skoro nemožné tak převést a ještě bychom museli na místě shánět monitor.

    Salamek avatar 12.5.2009 14:43 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux do Indie
    na co monitor ? nepotřebujete ani klávesnici ani myš jen napájecí kabel a připojení k síti ... vše můžete nastavit přez SSH a vzdálenou plochu :-D (za předpokladu že bude server před dopravou takhle nakonfigurován)
    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
    bullterrier avatar 11.5.2009 10:30 bullterrier
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux do Indie
    A nemohl by jim pomoci ten jejich Kumar Višnavatan, který nás tu stále kritizuje a který už nás stál hezké peníze? Proč jste si vybrali zrovna rozežranou kastovní Indii, kde je mnohem víc milionářů než u nás? Těm bych nedal ani korunu.
    11.5.2009 11:55 Radek | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux do Indie

    Minulý rok měla Indie 19x menší HDP na hlavu než ČR. Nehledě na to, že sociální rozdíly mezi bohatými a chudými budou pravděpodobně větší než u nás...

    11.5.2009 12:18 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux do Indie
    Pravděpodobně? Tutově. Tam jsou rozdíli mezi bohatými a chudými mnohem větší než u nás...
    Jendа avatar 11.5.2009 17:15 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux do Indie
    11.5.2009 17:37 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux do Indie
    oh, mea culpa...
    Jendа avatar 12.5.2009 12:23 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux do Indie
    To nevadí, já zase občas nepochopím ironii :-). Nastávají potom zajímavé situace ;-).
    11.5.2009 18:47 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux do Indie
    Minulý rok měla Indie 19x menší HDP na hlavu než ČR.
    tak naokraj, a HDP souvisí s kvalitou života jak?
    Fluttershy, yay! avatar 11.5.2009 18:52 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux do Indie
    GDO per capita udává (teoreticky) životní úroveň. Ekonomicky. Jistěže mohou být i nemajetní Křováci šťastní, ale na to se tady přece nehraje...
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    xkucf03 avatar 11.5.2009 19:38 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux do Indie

    chtěl bys být raději šťastným křovákem nebo nešťastným boháčem?

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    11.5.2009 22:13 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux do Indie
    no když už si můžu vybrat, tak raději tím štastným boháčem ;-)
    11.5.2009 20:38 Radek | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux do Indie

    To je na dlouho a navíc to neřeší problém. Reagoval jsem na „rozežranou“ Indii.

    11.5.2009 23:54 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux do Indie
    hm, tož to si myslím, že se dalo rozporovat lépe než zrovna srovnáním HDP (který je btw v Ladaku hluboko pod průměrem celé Indie)
    11.5.2009 19:09 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux do Indie
    Proč jste si vybrali zrovna rozežranou kastovní Indii, kde je mnohem víc milionářů než u nás?
    dovolil bych si podotknout, že článek je o Ladaku, nikoliv o Indii ...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.