abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 19:00 | Zajímavý projekt

    Na crowdsourcingové platformě Crowd Supply byla spuštěna kampaň na podporu open source biometrického monitoru ve tvaru hodinek HealthyPi Move. Cena je 249 dolarů a plánovaný termín dodání listopad letošního roku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    24.5. 22:22 | Upozornění Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    24.5. 17:44 | Nová verze

    Firma Murena představila /e/OS verze 2.0. Jde o  alternativní sestavení Androidu bez aplikací Google. Mezi novinkami je podrobnější nastavení ochrany soukromí před sledováním aplikacemi. Murena prodává několik smartphonů s předinstalovaným /e/OS (Fairphone, repasovaný Google Pixel 5).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    24.5. 14:33 | Zajímavý software

    Do 30. května lze v rámci akce Warhammer Skulls 2024 získat na Steamu zdarma hru Warhammer 40,000: Gladius - Relics of War.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    24.5. 13:33 | Nová verze

    HelenOS (Wikipedie), tj. svobodný operační systém českého původu založený na architektuře mikrojádra, byl vydán ve verzi 0.14.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Vypíchnou lze nabídku Start. Videopředstavení na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    23.5. 23:22 | Zajímavý software

    BreadboardOS je firmware pro Raspberry Pi Pico (RP2040) umožňující s tímto MCU komunikovat pomocí řádkového rozhraní (CLI). Využívá FreeRTOS a Microshell.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.5. 16:55 | Nová verze

    Vývojáři KDE oznámili vydání balíku aplikací KDE Gear 24.05. Přehled novinek i s náhledy a videi v oficiálním oznámení. Do balíku se dostalo 5 nových aplikací: Audex, Accessibility Inspector, Francis, Kalm a Skladnik.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    23.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 18.0.0 open source webového aplikačního frameworku Angular (Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 23:44 | Pozvánky

    V neděli 26. května lze navštívit Maker Faire Rychnov nad Kněžnou, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 16:33 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.20.0, tj. první z nové řady 3.20, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Z novinek lze vypíchnou počáteční podporu 64bitové architektury RISC-V.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (85%)
     (4%)
     (6%)
     (6%)
    Celkem 634 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Microsoft dostal pokutu od EU... a co Linux?

    26. 3. 2004 | Jáchym Čepický | Různé | 8548×

    Úvaha na velmi ožehavé téma od člověka, který dané problematice vůbec nerozumí. Předem upozorňuji, že informační hodnota článku je záporná a že mi nešlo o vyvolání flamewar. Jenom jsem sepsal několik věcí, které mě při poslechu této zprávy napadly.

    Obligátní poznámka: Text vyjadřuje názor autora, nikoliv redakce AbcLinuxu.

    iHNED: Komisař Evropské unie pro hospodářskou soutěž rozhodl, že Microsoft porušil pravidla Evropské unie a za to bude muset zaplatit. Půl miliardy eur (497*10^6 Eur), což je doposud nejvyšší pokuta v historii. Microsoft je konkrétně povinen zveřejnit informace o svých produktech kvůli vyšší kompatibilitě s ostatními systémy a vyřadit z operačního systému Windows přehrávač Media Player. Podle ČRo1 by v nových Windows (měly by se objevit v roce 2006) měly být přítomny i programy na modelování 3D objektů (CAD). Evropská komise prý nemá na výběr. V podstatě se jedná o "preventivní opatření" ze strany Evropské komise.

    Tato pokuta se týká hlavně Media Playeru, ale všichni si určitě pamatujeme (nebo jsme o ní slyšeli) na "válku prohlížečů", která nedopadla pro firmu Netscape příliš dobře (ale pro Mozillu zato výborně, což už je ale jiný příběh...) a řekl bych, že se ve verdiktu trochu zrcadlí i tento problém.

    Nejen na ZDNetu se mimo jiné píše, že Microsoft s touto pokutou samozřejmě nesouhlasí...

    Ptám se, co ale na to Linuxové firmy? Nedodávají snad ony své operační systémy vybavené tisíci multimediálními přehrávači, programy pro kreslení a internetovými prohlížeči? Nebojují proti Microsoftu jeho vlastními zbraněmi? Neměly by i ony dostat pokutu, protože evidentně neprodávají pouze "operační systém" (tedy jádro a pár nástrojů), ale dodávají k němu množství programů zdarma, čímž znemožňují potenciální konkurenci vstup na trh? A konečně: Neměl by být každý vývojář, který kdy použil licenci GNU/GPL či podobnou, pokutován za to, že vyvíjí a dává k dispozici svůj produkt zadarmo, tedy za cenu vysloveně dumpingovou, a tím znesnadňuje vstup komerčních firem na trh?[1]

    Co takový GIMP? Můžeme sice namítnout, že kvalit komerčních produktů ani zdaleka nedosahuje, ale na "normální" práci více než stačí a komerčním firmám asi nejde o špičku mezi designéry, ale i o "normální" uživatele, kteří tvoří masu schopnou zaplatit vývoj nějakého produktu.

    Stejně tak všichni víme, že MS Office obsahuje přehršel naprosto zbytečných funkcí. Přesto se tento balík stal oblíbeným nástrojem širokých vrstev. A přitom je tady takové množství krásně jednoduchých až obludně komplexních jiných programů a celých balíků, které by pro 99 % všech činností běžného BFU stačily. Snahou všech firem musí být přesvědčit nejen špičky v každém oboru, ale i běžné uživatele, že jejich produkt je právě ten nejlepší pro ně. Všechny firmy, jejichž cílem je maximální zisk, důsledně uplatňují marketingovou strategii tlaku: intenzívní "masáží" se snaží dostat do podvědomí zákazníků s tím, že bez toho a toho produktu prostě nemohou žít.

    Co na tom, že 99 % všech uživatelů Windows nikdy nebude kreslit v CADu? Pokud se tam ten produkt dá, tak bude docela velká pravděpodobnost, že si hodně začátečníků už žádný jiný nekoupí. To samé platí o multimediálních přehrávačích nebo webových browserech.

    Nejsem zastánce Microsoftu. Jsem rád, že se mi podařilo být 100% MS-free. Ale nějak se mi nezdá, že má být jedna firma pokutována za to, co dělají i její "konkurenti" (a Linux, ať se nám to líbí nebo ne, je označován za konkurenta Windows). Vidím celou věc špatně?

    1. Ano, vím, že GNU/GPL neříká nic o ceně a že svůj (nebo i cizí) produkt může každý prodávat za tolik, za kolik uzná za vhodé. Ale většinou zdarma (a legálně) skutečně je.
           

    Hodnocení: 37 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    26.3.2004 07:09 tezkatlipoka | skóre: 35
    Rozbalit Rozbalit vše pokuta za neco zadarmo
    Musim souhlasit s tim, ze se mi tak uplne nelibi myslenka, ze je mozne dat pokutu za to ze dam neco zadarmo. Jak se evropani smejou americkemu zpusobu pojeti prava, tak tohle mi pripada tak trochu podobne, to by jsme pak mohli dat za pravdu SCO, ze je to spatne ze je Linux zadarmo, protoze si pak nikdo nekoupi Unix od SCO a tudiz SCO nic nevidela a nezaplati dane, a proto je to spatne pro celou americkou ekonomiku, pripada mi to tak trochu ze stejneho soudku.
    Vaše řeč budiž ano, ano, ne, ne. Co je nad to, je od ďábla.
    26.3.2004 07:53 ph@rook at CZech republic
    Rozbalit Rozbalit vše pokuta za neco zadarmo
    Už jsem v tomhle směru několik podobných myšlenkových přemetů taky řešil. :) Dospěl jsem k následujícímu:

    Ať si o M$ myslíme co chceme, firma dodává produkt pro koncové uživatele a je jejich nezadatelným právem, co si do něj dají. Oni už v podstatě nevyrábějí jen operační systém Window$, ale "distribuci" Window$, a je to naprosto v pořádku.

    Druhá věc je, že v mnoha směrech porušili antimonopolní zákony (a dle mého názoru ne v tomto!), např. v neférovém vyšachovávání konkurence etc. Nebo možná ne, ale nějaký kontrolní orgán usoudil, že ano. A ten orgán má v rukou zase v okamžiku, kdy takovou věc usoudí, právo snažit se ji nějakými prostředky řešit. Tím prostředkem může být pokuta, a tím prostředkem může být i jiné opatření proti monopolu firmy, třeba právě snaha ji donutit o oddělení nějakých programů z "distribuce Windows" a tím zmenšit vzdálenost a nedosažitelnost sektoru jiným firmám, "zmenšit monopol". Nejen na "teď", jednorázovou pokutou, která (co si budeme povídat) je u M$ nejspíš odnesením štamprlete z moře, ale i na nějakou dobu v budoucnu.

    Čili můj pohled je takový, že normální firmu NENÍ V POŘÁDKU omezovat v tom, co smí dávat do svého produktu - ale JE V POŘÁDKU omezovat firmu, která prokazatelně porušila antimonopolní zákony - jako trest, a snaha o srovnání trhu.
    26.3.2004 08:12 Karel Zak
    Rozbalit Rozbalit vše pokuta za neco zadarmo
    To zni jako: tim playerem jste sice zadni trh neohrozili ani zadny zakon neporusili, ale stejne vas za to potrestame, protoze v minulosti jste se chovali jako monopol a v jinych vecech zakon porusili. Takove aplikace prava ve stylu "my si na vas neco najdem" se celkem desim...
    26.3.2004 09:13 llama
    Rozbalit Rozbalit vše pokuta za neco zadarmo
    nesmysl. media player zabil vsechny ostatni playery.

    clanek ale srovnava hrusky s jablkama. v linuxu je prave moznost toho vyberu.

    podle me je vyhozeni media playeru spatne rozhodnuti. protoze ho vyhodi, ale jak znam MS, na plose bude urcite nejaka ikonka "Klikni na me hned po instalaci" a ta ho tam doinstaluje z netu.

    podle me by bylo spravnejsi donutit MS, aby na instalacni DVD dal i produkty tretich firem (jako je tomu v Linuxu) a pri instalaci by bylo povinne vybiratko - chcete Media Player nebo Real Player nebo oboje? Chcete .NET nebo Javu nebo Perl nebo Python nebo vsechno? Chcete IE, Mozillu, Firebird, Operu nebo vsehno? atd atd. Presne jako u Linuxu.
    26.3.2004 09:50 Karel Zak
    Rozbalit Rozbalit vše pokuta za neco zadarmo
    Co jsem videl pocitace notorickych stahovacu apod.tak vetsinou maji nekolik prehravacu a resi kde jim to vlastne bude hrat.
    26.3.2004 10:07 josif
    Rozbalit Rozbalit vše pokuta za neco zadarmo
    a ze ja si doposud vystacil s mplayer-em :D
    26.3.2004 11:34 pb
    Rozbalit Rozbalit vše pokuta za neco zadarmo
    Takze nemas kodeky z windows media playeru?
    26.3.2004 23:12 balt
    Rozbalit Rozbalit vše pokuta za neco zadarmo
    Na co? ffmpeg a libxvid* staci prakticky na vsechno, na co se da trochu koukat. Ok, jeste QT, ty jsou ale od Applu, ne?
    26.3.2004 13:42 Hankey
    Rozbalit Rozbalit vše pokuta za neco zadarmo
    Z kraje se musim priznat, ze nejsem "normalni" uzivatel Windows, ale MEDIA PLAYER NEINSTALUJU, NEMAM, NEPOUZIVAM, NECHCI. Je fuj.
    26.3.2004 18:04 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše pokuta za neco zadarmo
    Doplnim ten nový se mě taky nelíbí a windows mám pouze na hry.
    26.3.2004 20:04 JoHnY
    Rozbalit Rozbalit vše pokuta za neco zadarmo
    mediaplayer byl neskodnej do verze 6.4, to to byl jen program na prehravani videa a zvuku potom z nej udelal MS mutlimedia hruzu a pospojoval ho s IE a vsim co je ve windows.

    Pod widlema pouzivam hromadu programu - defaultne mediaplayera6.4(MS:), winampa, navyho bsplayera, quciktima.

    pod linem to resi xmms a mplayer (dolo fusku rozchodit windows-1250 titulky)
    28.3.2004 00:05 bln
    Rozbalit Rozbalit vše pokuta za neco zadarmo
    no jo, to je fuska dopsat do ~/.mplayer/config radek subcp = cp1250
    29.3.2004 12:07 dejfson
    Rozbalit Rozbalit vše pokuta za neco zadarmo
    Jo, to jo. Ale jak dlouho ti trvalo nez ses prohrabal manualem a googlem abys to zjistil?? d.
    29.3.2004 12:26 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše pokuta za neco zadarmo
    Ani ne pět sekund. Dost na napsání
    man mplayer | grep 1250
    Případně stačí vyhledávat na AbcLinuxu :-).
    26.3.2004 20:44 JendaZ
    Rozbalit Rozbalit vše pokuta za neco zadarmo
    Nejde o to, co maji notoricti stahovaci. Jde o masy. A o to, ze ty budou pouzivat to, co dostanou s OS.
    26.3.2004 10:20 Ondřej Macek
    Rozbalit Rozbalit vše pokuta za neco zadarmo
    To snad nemyslíte vážně.

    Nerozumím příliš tomu, jak svým Media Playerem MS porušil zákon, ale domnívám se, že zasahovat do jejich produktu/strategie způsobem, který navrhujete vy je naprosto nepřípustné.

    Naopak si myslím, že volná soutěž mezi OS/distribucemi je zdravá (,,ať si do své distribuce dá každý co chce a nabídne já za jakou chce cenu'') a že je nutné vyřešit otázku výměny dat (a tedy otevřených formátů), která jí může umožnit v masovějším měřítku. Jak jsem pochopil i tohoto problému se týkala zmíněná pokuta a myslím, že je daleko podstatnější než spory kolem Media Playeru.
    26.3.2004 11:43 CandySan
    Rozbalit Rozbalit vše pokuta za neco zadarmo
    problemem ale neni existence playeru, ale format dat. Existence playeru je problem kvuli tomu, ze je dodavan standardne (bez moznosti vyberu pri instalaci) - tedy kazdy poskytovatel se muze/musi/chce (pohodlnost-prachy) spolehnout prave na formaty, ktere jsou "nejvice zastoupeny" (to dava smysl). Tedy tim vice je vyrazena jakakoliv konkurence, ktera by mohla prijit pozdeji - nebude mit sanci vstoupit na uzavreny trh - to je KRAJNE SPATNE!. Tedy vubec nejde o nejaky zarazeny ci nezarazeny programek - taky jsem to nechapal a desne se divil (ackoliv jsem odpurce MS, tak nesnesu nespravedlnost). Je to neco jako kolikovani - "media" kolik ma MS tak ostatni "dete pryc"!
    26.3.2004 12:06 llama
    Rozbalit Rozbalit vše pokuta za neco zadarmo
    Kdyz tomu nerozumite, tak snad bude lepsi kdyz se do diskuse nebudete mixovat.

    Jak muzete vytvorit implikaci "nerozumim tomu" => "to co navrhujete vy je nepripustne" opravdu nechapu.

    Zasahovani do produktu zakazem jeho casti vam prijde pripustne?

    Muj navrh by zamezil uvaham - mam-li IE, proc stahovat Mozillu, mam-li Media Player, nac stahovat Real Player.. atd atd
    26.3.2004 17:54 Kostka
    Rozbalit Rozbalit vše pokuta za neco zadarmo
    Pokud dobře rozumím, tak přesně to je v "rozsudku" - MS musí výrobcům počítačů dodat verzi bez WMP a ti mohou přidat co "chce" zákazník a nikoliv to co by chtěl MS.

    Viz http://europa.eu.int/rapid/start/cgi/guesten.ksh?p_action.gettxt=gt&doc=IP/04/382|0|RAPID&lg=EN
    28.3.2004 01:46
    Rozbalit Rozbalit vše pokuta za neco zadarmo
    skrytý komentář Náš administrátor shledal tento komentář závadným.

    Sprostý příspěvek

    Zobrazit komentář
    28.3.2004 11:57 Brendy
    Rozbalit Rozbalit vše pokuta za neco zadarmo
    Ale vo tom to je M$ nedává možnost výběru, ale nutí uživatele nainstalit jeho prohlížeč, přehrávač atd. Kdo zkoušel zrušit Messenger ve winXP ví o čem mluvim. M$ nedostal pokutu za to, že udělal prohlížeč, ale za to že nedává uživateli možnost volby.
    30.3.2004 00:04 Richard Gavenda | skóre: 19 | Třinec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pokuta za neco zadarmo
    Media Player že zabil všechny ostatní playery? Ukažte mi přehrávač pod windows, který k přehrávání videa nepoužívá komponentu windows media. Vždyť tyto ostatní přehrávače by bez nainstalovaného Media Playeru vůbec nefungovaly. Já osobně používám k přehrávání videa pod windows Media Player 6.4, protože je ze všech mě známých přehrávačů nejrychlejší.
    1.4.2004 00:35 Slušností je se představit!
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pokuta za neco zadarmo
    no a co ? co je to media player ? tlusta vrstva balastu okolo core komponenty. takze vysekanim ciste zkur***yho media playeru 9 se nic nedeje.

    ale na druhou stranu, ackoli media player sem nikdy nemel rad, nevidim jakoukoli potrebu jim ho zakazovat.
    30.3.2004 11:18 Viktor Lacina
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pokuta za neco zadarmo
    ale proc proboha? Je to komercni subjekt, ktery chce vydelavat. Prijde mi to nefer, predstavte si sebe sama v jeho roli. Nehajim Microsoft, mam k nemu sve vyhrady, ale chapu jeho jednani. A myslim si, ze si kazdy muze vytvoritsvuj OS, distribuovat s nim cokoliv, co je jakymkoliv zpusobem jeho vlastnictvi, a potlacovat tim jakoukoliv konkurenci. Neprezije-li konkurence toto jednani, tak je to jen jeji chyba. To je evoluce. Jestli Windows vytlaci Linux, ci cokoliv jineho, asi se to tak melo stat a je to naprosto vporadku :-) Spis bych microsoftu vycital vylety potencionalnich zakazniku do redmondu(viz. statni sprava etc.(i kdyz i to je pochopitelny krok)), nez zkvalitnovani distribuce .... Ve finale si vyberou uzivatele. Linux/cokoliv jineho Vam nikdo nezakaze... (SCO no comment)
    27.7.2004 15:23 Petr Hunes
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pokuta za neco zadarmo
    Já bych si tedy do Windows ani za prase nepustil ten příšerný Real Player. To proti němu je MS Player dokonalým přehrávačem. Ostatně není vůbec tak špatný, jak se z něho snaží plno lidí dělat. Na výběr je plno jiných přehrávačů, takže kdo MS Player nechce používat, nemusí to tedy vůbec dělat. Ale ten hnusácký Real Player doslova prošpikovaný všemožným spywarem...NE TO NIKDY!!!
    8.2.2005 13:54 Peta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pokuta za neco zadarmo
    Tak to je blbost nejvyssiho radu.Cpat MSsoftu na cedla produkty jinych firem.A ktere by to byly?He?To by pak mohli cpat na linux vidle.
    28.3.2004 03:27 ph@rook at CZ
    Rozbalit Rozbalit vše pokuta za neco zadarmo
    > To zni jako: tim playerem jste sice zadni trh neohrozili ani zadny zakon neporusili, ale stejne vas za to potrestame, protoze v minulosti jste se chovali jako monopol a v jinych vecech zakon porusili. Takove aplikace prava ve stylu "my si na vas neco najdem" se celkem desim... <

    V tom případě jsem se špatně vyjádřil - já neříkám, že je M$ trestán za Media Player, myslím, že je trestán za jiné věci a monopolní praktiky. A orgán, který má hlídání monopolu na starost, trestá M$ mimo jiné i tím zákazem MP. (A že se nejedná pouze o trest, ale o snahu dostat M$ do konkurenci přístupnějším kolejím, o regulaci monopolu.)
    26.3.2004 11:40 David Martinek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše pokuta za neco zadarmo
    Když už jste zmínil to s tou "distribucí Windows", tak mě napadlo toto:

    Kdyby se chtěl MS chovat férově, tak uvolní holý operační systém a umožní třetím firmám vytvářet distribuce na něm založené. Potom by třetí firmy mohly k základnímu OS přidávat své programy. Dejme tomu nějaká společnost prodávající programy určené pro grafiky, by mohla vytvořit svou distribuci Windows s různými grafickými programy (ty komerční by se samozřejmě promítly do celkové ceny).

    Nejsem si ovšem jistý, jestli něco takového současná licence Windows vůbec umožňuje. Problém s Media Playerem je myslím v tom, že nikdo nemůže prodávat Windows bez něj - a třeba jej nahradit svým vlastním produktem.
    26.3.2004 12:45 Martin
    Rozbalit Rozbalit vše pokuta za neco zadarmo
    Ono to nejakym zpusobem, jde. U meho notebooku byla napr. dodana jakasi upravena instalace win98 od Compaqu. Stejne tak, napr. nic nebrani dodavatelum HW napr. pridat CD navic, pripadne predinstalovat SW jako Acrobat Reader nebo OpenOffice, Mozillu, ZoneAlarm, nejake kodeky navic ..etc. Pripadne dodat i ostre nekterych programu a udelat vyhodnou konecnou cenu. Lezi opravdu vina jen na M$? Neni to take urcita pohodlnost prodejcu, ze se nesnazi nalakat zakazniky na lepsi sluzby, jako treba plnohodnotny, bezpecny domaci pocitac s predistalovanym kancelarskym balikem? Napadlo vas nekdy, proc musi clovek stracet cas shanenim ruznych utit jako ssh-klient, ftp-klient, komprimovac, image-processor aby se dali windows slusne pouzit?
    1.4.2004 00:32 Slušností je se představit!
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pokuta za neco zadarmo
    boooooze, tak si k. udelam vlastni instalaci winu. neni to tak tezky. pokud vynechame takovy veci jako je pridani dalsich ovladacu, vyplnovani udaju atd, neni zas az takovy problem udelat si jeden velkej archiv, kterej ma v sobe vse potrebny a pak ho nechat automaticky rozbalit. myslim ze primo na cd vod winu je nastroj, kterej umi udelat .msi instalak podle rozdilu mezi 2 stavy (prohrabe disk, registry atd. a zjisti zmeny, a pak z nich udela msi)

    mrknete se na google - windows unattended install, a udelejte si "svoji distribuci" ...
    2.4.2004 14:31 Goya
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pokuta za neco zadarmo
    S tím nezbývá než souhlasit. Nevšiml jsem si, že by někdo pokutoval automobilku za to, že dává do auta zadarmo určité autorádio a tím mi bere možnost výběru (třeba Renault - tam je napevno).
    26.3.2004 07:37 mssoft | skóre: 8 | Koleč
    Rozbalit Rozbalit vše Programy
    Ptám se, co ale na to Linuxové firmy? Nedodávají snad ony své operační systémy vybavené tisíci multimediálními přehrávači, programy pro kreslení a internetovými prohlížeči? Nebojují proti Microsoftu jeho vlastními zbraněmi? Neměly by i ony dostat pokutu, protože evidentně neprodávají pouze "operační systém" (tedy jádro a pár nástrojů), ale dodávají k němu množství programů zdarma, čímž znemožňují potenciální konkurenci vstup na trh?

    Podle mého názoru jde v obou případech o něco jiného. Micro$oft přibaluje do svých Windows jenom jeden prohlížeč internetových stránek - IE, a také vlastní a jediný Media Player. V Linuxových distribucích máte vždycky možnost volby - zvolím si GNOME nebo KDE nebo jiný okenní manažer? Tyto navíc nejsou vytvářeny přímo firmou, která vytvořila celou distibuci. Je to něco podobného, jaky kdybyste chtěl dát pokutu vydavatelům IT časopisů za to, že na svá CD dávají nejrůznější programy a v podstatě zadarmo (záleží samozřejmě na licenci příslušného programu).

    26.3.2004 09:48 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Programy
    Souhlas.

    Navíc - objevují se tam také komerční přehrávače, prohlížeče atd. Tedy přímá konkurence (pokud to licence komerčního produktu dovolí) Startovací čáku mají všechny programy stejnou: buď mě uživatel při instalaci zaškrtne nebo ne.

    Nedovedu si představit, že by u instalace Windows byla přiložena třeba Opera a bylo by ji možné nainstalovat pouhou instalací pro pokročilé.
    26.3.2004 17:57 Jáchym Čepický | skóre: 29 | blog: U_Jachyma
    Rozbalit Rozbalit vše Programy
    Ano, např. Opera má, při současné politice, docela utrum přímo v distribucích...
    26.3.2004 12:14 Tomas Oberhuber
    Rozbalit Rozbalit vše Programy
    Take souhlasim. Rozdil je v tom, ze linux je modularni system. Windows by take mely byt takove. MS at vyviji zvlast jadro, IE, Outlook, MediaPlayer apod. Ostatni firmy, at maji moznost udelat z techto modulu distribuci a platit MS jen za pouzite moduly. Tomu pak rikam konkurence. MS pak muze delat programy, jake ho napadnou. Ale takto zneuziva sve postaveni jako dodavatele operacniho systemu.
    26.3.2004 18:06 Jáchym Čepický | skóre: 29 | blog: U_Jachyma
    Rozbalit Rozbalit vše Programy
    Ano, ve smyslu "Linux" jsem myslel konkrétní firmy / jednotlivé vývojáře, bavíme-li se o jednotlivých programech.
    26.3.2004 07:49 Karel Zak
    Rozbalit Rozbalit vše Souhlas
    Taktez pouzivam jen linux, ale tadle pokuta mi pripada divna. Docela by me zajimala vycislena hodnota trhu s vecmi jako je media player pro standardniho frantu uzivatele, ktery si nekde stahnul nejake video/mp3. Mam pocit, ze to zrovna neni oblast kde by se tocilo nejak extremne moc penez.

    Pak nechapu proc ten player, proc take ne ruzne editory, kreslitka, www prohlizec apod. Ostatne neni mi znam zakon, ktery by narizoval co muze a co nesmi byt soucast nejakeho software baliku.

    Jsou vyrobci aut co natvrdo do auta zadratuji radio, mozne by je EU melo pokutovat...

    Nadsene tleskani nekterych linuxaru mi v tomto smeru pripada jako malost a neschopnost nadlhledu (a asi take nedostatecne "linuxove" sebevedomi).

    IMHO je presne todle kauza kde lze ukazat jde-li lidem o princip nebo jen o boj za vlastni hromadku softu.
    26.3.2004 07:51 damned
    Rozbalit Rozbalit vše linux
    Podla mna je v tom jeden velky rozdiel.
    • Linux nema monopol
    • keby aj nahodou mal - nebola by to s vysokopu pravdepodobnostou jedna komercna distribucia ale mnozstvo a nielen komercnych
    • Neexistuje jeden LINUX media player ale ich mnozstvo a pokial mam prehlad tak kazda distribucia sa ich snazi zahrnut co najviac - prave koli moznosti volby. - to iste sa tyka vsetkych aplikacii - office (openoffice, koffice , abiword, siag office), web browser (mozilla, firefox, epiphany, galeon, konqueror)
    Chcem tym naznacit ze si porovnaval hrusky s jablkami. Komercnu firmu Microsoft a jej spravanie by si mohol porovnavat s komercnymi firmami ako RedHat, SuSE, Mandrakesoft a aj to iba v pripade keby dane firmy mali monopol aspon na nejakom segmente trhu - co nemaju.
    Pretoze porovnavat Komercnu firmu s mnozstvom (!) operacnych systemov (a skludom to nazvime takto - kazdy ma ten SVOJ linux a aj v nom si naviac moze vyberat z mnozstva aplikacii

    Takze ked bude mat napriklad SuSE (Novel) na trhu desktopov povedzme 60% a z nejakeho dovodu zo svojej distribucie vyradi OpenOffice (lebo si povedia ze Koffcie staci a OO je vlastne produkt zalozeny na StarOffice od Sun Microsystems a nechcu aby Sun zarabal na supporte OO ktory robi. Tak sa mi bude zdat takisto adekvatne ze za to dostanu pokutu.
    26.3.2004 18:03 Jáchym Čepický | skóre: 29 | blog: U_Jachyma
    Rozbalit Rozbalit vše linux
    Takže podle tebe prostě musí ale "někdo" rozhodnout, co to je "monopol", definovat hranici, kdy to ještě jako je monopol a kdy ještě ne.

    Já vím, že demokracie je sice blbej systém, ale že žádný lepší nemáme... ale stejně se mi to nějak příčí.

    Mno, v článku je jenom moje úvaha, která mě napadla to ráno, kdy jsem posouchal rádio. Nic víc.
    1.4.2004 00:42 Slušností je se představit!
    Rozbalit Rozbalit vše Re: linux
    hmm a prestanou do distribuce davat jadro aby nevydelavali vyrobci HW
    1.4.2004 00:44 Slušností je se představit!
    Rozbalit Rozbalit vše Re: linux
    zapomel jsem dodat, ze jimi budou okamzite pokutovani ;-)))
    26.3.2004 07:52 Petr Mach
    Rozbalit Rozbalit vše Dle me je to OK
    MS nedostal pokutu za to, ze dava neco zadarmo, ale ze zneuziva sveho dominantniho postaveni a poskozuje trh. Dokud Linux nebude dominantni, tak se toho nebude muset bat a pokud jednou bude dominantni, tak bude jen a jen dobre, kdyz se mu budou pristrihovat kridla, aby na trhu zustala zachovana konkurenceschopnost.
    26.3.2004 18:05 Jáchym Čepický | skóre: 29 | blog: U_Jachyma
    Rozbalit Rozbalit vše Dle me je to OK
    Chápu, kdyby to dostal jenom za ty formáty. To je vysloveně zneužití postavení. Známe to všichni -- okolí nás "nutí" něco používat, protože ... uzavřené formáty.

    Ale on to dostal i za začlenění některých programů... to s formáty přece nesouvisí.. nebo ano? Protože jestli ano, pak... viz nadpis článku.
    29.3.2004 03:19 Roj
    Rozbalit Rozbalit vše Dle me je to OK
    Proboha, kdyz uz se rozhodnu vyslintat nejaky CLANEK, mohl bych mit dost soudnosti precist si aspon, o co v tom "rozsudku" EK jde. Nebo aspon nejaky vytah z toho. Ty vytahy byly publikovany VSUDE a jsou kratsi, nez cely tento nesmyslny clanek a nesmyslna debata pod nim. Pro nektere lidi je fakt jednodussi PSAT o necem, o cem nemam ani paru, nez si o tom tech 20 radku PRECIST. Pak to ma k necemu vypadat.
    29.3.2004 09:23 Jáchym Čepický | skóre: 29 | blog: U_Jachyma
    Rozbalit Rozbalit vše Dle me je to OK
    Já si to nejen přečet, ale i poslech. Problém byl v tom, že v hodinu a den, kdy jsem to psal (těsně po vyslechnutí té zprávy) jsem moc informací nenašel.
    26.3.2004 07:58 Mexiko
    Rozbalit Rozbalit vše možnost volby
    kloním se k Markovi Šillerovi - v distribucích je možnost výběru z mnoha balíčků k instalaci. Linux jako takový chápu pouze jako jádro - tam žádný přehrávač ani prohlížeč není. A aplikace obalené kolem něj v rámci distribuce se podle firem liší. Takže by nebylo možné pokutovat Linux, ale případně vždy jen konkrétní firmu a její distribuci. Ale hlavně - nikdo nikdy nemůže tvrdit, že ten který konkrétní prohlížeč či přehrávač je nezbytnou součástí systému.

    Osobně bych byl raději, kdyby byl M$ popotahován kvůli uzavřenosti formátů DOC a XLS - tam je podle mne větší problém. Zpřístupněním by se otevřela cesta pro rozšíření a používání jiných balíků než jen M$ Office ....
    26.3.2004 08:04 Mexiko
    Rozbalit Rozbalit vše možnost volby
    to se najednou objevilo komentářů mezi 7:50 - 8:00

    to je vidět, kdy se chodí do práce :-D
    26.3.2004 08:27 *Mirda* | skóre: 24 | Sedlčany
    Rozbalit Rozbalit vše možnost volby
    To je jasny, ranni kava a rozvaha dne.:-)
    26.3.2004 09:14 Viktor Červinka
    Rozbalit Rozbalit vše možnost volby
    Osobně bych byl raději, kdyby byl M$ popotahován kvůli uzavřenosti formátů DOC a XLS - tam je podle mne větší problém. Zpřístupněním by se otevřela cesta pro rozšíření a používání jiných balíků než jen M$ Office ....

    To je hlavička na hřebíčku - IMHO by úplně stačilo, kdyby EU vydala direktivu ;-) , že státní správa v celé EU nesmí koupit nic, co nemá otevřený formát dat, dokonale zdokumentovaný, co nedodržuje psané otevřené standardy atd...

    Možná by to mělo větší efekt než trapné soudní tahanice o walkmena.

    26.3.2004 10:19 Martin Fryč
    Rozbalit Rozbalit vše možnost volby
    Souhlasím s vámi. To jestli mám ve Windozích Media Player je mi srdečně jedno, ale to že nemůžu plnohodnotně pracovat s M$ dokumenty na linuchu je k vzteku. Za to bych M$ dal ještě větší flastr, aby si to konečně uvědomili.

    Btw: Za co vlastně M$ tu pokutu dostal jsem úplně nepochopil. Připada mi to jako kdyby nějaká firma zažalovala M$ za to že dává do Windozů Solitaire :o)
    26.3.2004 11:41 JendaZ
    Rozbalit Rozbalit vše možnost volby
    Jo, jenze si uvedom, ze s WMP budes tam, kde jsi ted. Hypoteticky : 90% procent uzivatelu ma prehravani WMP videa. Podpora ostatnich kodeku se ve WMP "nahodou" zhorsuje. Firma, ktera chce prezit, musi pouzivat WMP format a platit M$. Takze vsechny filmy na netu zacinaji byt ve WMP formatu. Takze Linux prestava byt pouzitelny, protoze na nem nepujdou prehravat filmy. Tomu se podle mne snazi komise zabranit. V jejich ocich je trestne, ze se M$ takto snazi ovladnout trh s formaty, potazmo i s DVD prehravaci, nikoliv kvalitou, ale dominanci na trhu s OS. Ok ?
    26.3.2004 18:09 Jáchym Čepický | skóre: 29 | blog: U_Jachyma
    Rozbalit Rozbalit vše možnost volby
    Ale to je pořád to samé. Problém není s WMP jako takovým. Problém je s formáty dat.
    26.3.2004 13:18 pixall
    Rozbalit Rozbalit vše možnost volby
    microsoft dostal pokutu za zneuzivanie dominantneho postavenia na trhu. vysvetlim na inom priklade.

    predstavte si ze by prisla na cesky trh telefonna spolocnost, ktora by vam dala zriadenie linky zadarmo, mesacny pausal za nula korun a hovory tiez zadarmo. po istom case by k nej presla vacsina zakaznikov (ked nie vsetci) a ostatni operatori by skrachovali. operator "zadarmenko a.s." by ich lacno skupil a v tomto momente s absolutnym monopolom by si uz mohol s cenami a sluzbami robit cokolvek a len velmi tazko by sa z tejto situacie dalo dostat von.

    takyto tah mala spolocnost spravit nemoze, pretoze nema dostatocne zazemie na to, aby pokryla naklady az do casu, kym sa konkurencia vycerpa. microsoft vsak na to peniaze ma, uz to raz spravil s netscapom, a ak mu nebude zabranene, urobi to opat.
    26.3.2004 15:32 Honza
    Rozbalit Rozbalit vše možnost volby
    To je hezke, ale nesedi to. Jde o to ze v prirovnani k OS, tu je jeste par zkomirajicich (podle jejich uzivatelu rostoucich) firem ke kterym muzete kdykoliv zdarma prejit a kdyz se budete snazit, tak i zdarma vyuzivat jejich sluzeb.

    CHtel jsi tim rict ze cilem linuxu je aby na nej vschni presli konkurence zkrachovala on ji zkoupil a nastolil monopol?
    1.4.2004 00:56 Slušností je se představit!
    Rozbalit Rozbalit vše Re: možnost volby
    boooze muj.

    microsoft me se*e.

    uzavreny formaty taky nejsou nic moc extra.

    nicmene soudne nutit ms, aby otevrel formaty, popripade ho pokutovat, to je stejna hovadina jako ho nutit, aby tam necpal prehravac.

    to uz snad budou muset v hospode nosit knedliky na zvlastnim taliri oddelene od gulase ? a nebo si budete muset objednak kazde od zvlastniho cisnika ? a jeste ke vsemu uzakonime, ze kdo podava gulas primo s knedlikem pujde do basy ????

    to, ze neco udelam, nedokumentuju, zakazuju se v tom lidem stourat a pod, by sice melo odradit zakaznika, ale v zadnem pripade to neni nijak protizakonne ....
    28.3.2004 20:52 K. Obadal
    Rozbalit Rozbalit vše možnost volby
    Tak to by me zajimalo jak je to ve Finsku? Tam pry udajne existuje zakon, ze pokud se ma za statni penize koupit nejaky software tak se musi dolozit, ze nexistuje adekvatni nahrada, ktera je zdarma. Nechapu proc treba neni takovy zakon u nas - zajimalo by me proc se politici divi ze je schodek mezi dovozem a vyvozem kdyz neexistuje zadna snaha priskrtit ten kohoutek, kterym penize odtekaji...
    26.3.2004 18:07 Jáchym Čepický | skóre: 29 | blog: U_Jachyma
    Rozbalit Rozbalit vše možnost volby
    Kde se to podepisuje?

    Aaaaa tady:

    Jáchym Čepický
    Dalibor Smolík avatar 26.3.2004 08:33 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Takhle se bojuje proti Microsoftu?
    Nemam M$ prilis v lasce, avsak politiku omezovani toho, co smi nebo nesmi byt v produktu zcela nechapu. Proc by nemohl byt soucasti systemu napr. Media Player? (Jina otazka ovsem je, zda-li je tim ovlivnena cena operacniho systemu). Kdyz musim tento system pouzivat, stejne si nainstaluji tam napr. cool player, at je tam Media Player nebo ne ..
    Jestli chce nekdo bojovat proti Microsoftu, je na to treba jit dle meho nazoru uplne jinak. Predevsim je treba nabidnout neco, co neodradi bezneho a zacinajiciho uzivatele - co si budeme povidat, tech je strasne mnoho .. V linuxove sfere byl v tom ucinen velky pokrok za posledni 3 roky - je potreba v tomto trendu pokracovat. Zakazy a pokutami se nic nevyresi, jen z toho M$ vytriska politicky kapital.
    Monopolni postaveni - to je trochu jina kapitola - tam je to treba hlidat, to plati ve vsech oborech, ale i z tohoto pohledu se mi zda opatreni trochu sporne.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    26.3.2004 09:32 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Takhle se bojuje proti Microsoftu?
    Mě je také jedno ať si tam M$ dá co chce a na CD taky, ovšem problém u nich je že pokud nechci IE nechci mediaplayer a chci použít něco jiného tak ty veci IE, player neodinstaluji a pořád to tam na mě vyskakuje.

    A to je podle mě špatné a né že tam ty programy jsou. U linuxu něco nechci tak nenainstaluji příslušný balíček a je to. U M$ pokud něco nechci tak se toho nezbavím.

    Další problém třeba s javou proč není u windows ? Co když nemám připojení na internet ? Prostě kdyby tu javu hned měly jako balíček tak myslím že by se sun tak moc nerozčiloval obzvláště pokud by na CD daly i javu od sunu a při instalaci windows by se to zeptalo chceš javu od M$ nebo od SUNU, je sice pravda že by asi hromada blbých bfu klepla na M$, ale je tu volba kdežto M$ tam prostě strčil svoji, ještě nedodržel formáty definice a pak se divte že se to sunu nelíbí.
    26.3.2004 08:46 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Jedna analogie, na kterou bohužel nemám copyright
    ani copyleft, neboť autor je pro mě momentálně anonymní. Takže to považujme třeba za public domain.

    Představte si, že na celém světě je jeden obchodní řetězec, který realizuje cca 95% všech každodeních nákupů základních potravin do domácnosti. Prostě proto, že je nejlepší ;-) No a při vstupu do toho obchodu zaplatíte nějakou směšnou částku (třeba 10,-Kč). Hned u vstupu bude výdejní box, ze kterého si při vstupu můžete vzít 5 rohlíků od jednoho výrobce. Myslíte si, že má nějaký výrobce pečiva v této situaci jakoukoli šanci prosadit se na trhu? Samozřejmě, že 5 rohlíků za 10 korun je drahé, ale ve vašem okolí nikde jinde nenakoupíte všechny potraviny pod jednou střechou a když už v tom obchodě jednou jste, tak si ty rohlíky vezmete a proč by jste pak kupovali další pečivo jinde, když už v tom obchodě jednou jste ... atd. No samozřejmě, že je tam pár procetnt šílenců jako my zde, kteří vědí, že v tom obchodě prodávají pěkné sračky a vůbec to tam stojí za hovno, jenže bude trvat léta, než se ty kvalitnější obchody prosadí a do té doby nám ti lepší pekaři dávno vyhynou. No a to je důvod, proč to tomu řetězci zakázat a proč mu dát pokutu. Prostě proto, že likviduje konkurenci nečestným způsobem. Předpokládám, že jen duševně chorý by v pozici toho řetězce viděl Linux s jeho spoustou pekařů a různých výrobců rohlíků.
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    1.4.2004 01:09 Slušností je se představit!
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jedna analogie, na kterou bohužel nemám copyright
    pokud vam to vadi, nakupujte jinde. pokud vam to nevadi, delejte si co chcete.

    nicmene nerikejte mi, ze byste chtel zakon (nebo spis komisi jejiz slovo by zakonem bylo), ktery zakaze dat rohliky v baleni po 5 hned ke vchodu jednoho konkretniho supermarketu.

    takze misto toho, aby komise hlidala to, jestli se nahodou vyrobci rohliku nepaktuji s majiteli supermarketu, nebo zda snad vyrobci rohliku nechteji skoupit supermarkety a znemoznit prodej jinych rohliku, komisi vadi pouze to, ze vsechny rohliky nejsou nekde v koute mezi ostatnimi pecivy.

    to ze je neco lip videt (nebo to ma reklamu) jeste neznamena (pokud nejste jeden z absolutni vetsiny tupych konzumentu) ze si to musite hned koupit. a osobne, jestlize si jedu pro chleba (os) velkou dodavkou (dnesni velky hdd), je mi jedno, jestli k nemu dostanu jeste rohlik zdarma. do tasky/voziku (instalacni cd) se mi taky pohode vejde.
    1.4.2004 01:17 Slušností je se představit!
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jedna analogie, na kterou bohužel nemám copyright
    oj, nevsim sem si, ze se ma platit za vstup do marketu :-((

    no, tak to je jiny pripad (a navic uplne mimo).

    pokud by po me chteli vstup, tak me tam nedostanou ani nahodou (hmm, takze se nic nemeni ;-)))).
    26.3.2004 08:49 marek
    Rozbalit Rozbalit vše Otazka volby pri instalacii
    Podla mna hlavny problem nie je to, kolko inych aplikacii bude v M$ Win, ale problem je, ze sa neda pri instalacii nastavit, ze toto nechcem, resp. ze toto chcem. Napr. IE je tak zadratovany v celom OS, ze sa neda ani odinstalovat (aspon to tvrdi M$). Ked uz ma nejaky BFU na pc nejaky browser, tak v 90% ho ani nenapadne stahovat nieco ine, lebo si mysli, ze to k tomu uz patri. Keby sa ho to instalator opytal "chces tento browser?" mozno by ho trklo, ze je aj ina volba.
    27.3.2004 17:06 morb
    Rozbalit Rozbalit vše Otazka volby pri instalacii
    To je svata pravda, IE sa z Windozy odstranit neda (vlastne da, ale s celym systemom ;-) ). Presnejsie IE sa odstranit da, daju sa nastavit prava k iexplorer.exe a zvysku tych nepodarkov. Ale v MS Windows je este jeden program, ktory sa vola Explorer. Ten zabezpecuje pracu so subormi, pracovnu plochu a dalsie veci a na dovazok sa v nom da browsovat, jednoducho sa zoberie Explorer, nalepia sa k nemu zbytocnosti a na svete je IE. Len to nie je moc kosher a bezpecne. (Skuste kliknut na Tento pocitac a do pola Umiestnenie/Adresa napisat URL stlacit Enter)

    Raz som skusil odstranit oba Explorery, zostala mi len prazdna plocha a aplikacie sa dali spustit len cez spravcu uloh. Dost krute :-)

    Ale mozem sa mylit, o Windozach moz neviem. Inak je zvlastne kolko vasni dokaze MS vyvolat na Linuxovom serveri.
    26.3.2004 09:17 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Monopol vs. Linux
    Autor clanku ma v principu jakoby pravdu, ovsem jen v principu. ;-)

    Pro firmy, ktere maji dominantni ci dokonce (temer) monopolni postaveni na danem relevantnim trhu, plati jina a daleko prisnejsi pravidla, nez pro firmy, ktere na trhu takove postaveni nemaji - tedy aspon v civilizovanych zemich; jak se dnes a denne presvedcujeme u nas na prikladu Telecomu, tak my v tomto ohledu civilizovanou zemi bohuzel nejsme. :-(

    To je jeden ze zakladnich principu prava hospodarske souteze. A existuje k tomu mnoho dobrych duvodu, jak jiz nekteri v diskusi zminili. Podrobnejsi vyklad je asi nad ramec zamereni tohoto webu.
    26.3.2004 18:13 Jáchym Čepický | skóre: 29 | blog: U_Jachyma
    Rozbalit Rozbalit vše Monopol vs. Linux
    Škoda, já to psal hlavně proto, že tomu nerozumím a tak jak to "chápu" to nedává smysl.. Nechtěl byste se o tom přecejen rozepsat trošku více?
    26.3.2004 09:31 Tomáš Janeček | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Doplneni
    Ani ja se nechci poustet na moc tenky led, ale mam takovy pocit, ze snaha napr. omezit distribuci MSIE byla hlavne kvuli tomu, aby si MS nezacal menit HTML pro svuj prohlizec. Vetsina lidi by pak bez problemu pouzivala "MS-HTML" a ostatni by si ani neskrtli protoze by nemeli MSIE.
    No a s tim media playerem by to mohlo byt stejne. Pokud by mel kazdy uzivatel doma MS Windows a k nemu ten media player, co by branilo MS aby vyjeli s nejakym novym uzavrenym formatem, ktery by se samozrejme rozsiril. A potom:"chces si pustit tenhle klip, tak zaplat za prehravac..."
    Vim, ze nic neni cernobile, ale tohle tady zatim nikdo nezminil a myslim ze je to - sakra - dulezite!
    PS: nic me nenastve vic, nez kdyz nekdo napr. zadava praci, nebo semestralku a posle mi dokument ve wordu...
    Něco děsně chytrýho a vtipnýho
    26.3.2004 13:26 Michal Kováč | skóre: 12 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Doplneni
    jen poznamky:

    bohuzel "MS-HTML" se doopravdy pouziva a jine prohlizece s tim maji "problemy".

    Bylo by spatne, kdyby se rozsirene audio/video formaty nedaly prehravat jinde nez ve windows, nastesti tomu tak neni.

    Na druhou stranu musim uznat, ze windows media formaty jsou dost kvalitni a naopak mi vadi, ze se pouziva nejvice mp3, ktera rozhodne neni moc dobra (myslim, opravte me, ze 192kbit mp3 by mohlo byt asi 96kbit wma).

    A nakonec znamy Word. Celkem dost jsem o nem premyslel a myslim, ze i kdyz to je spatne, na vine nejsou jen samotni uzivatele. Musime se na to podivat z pohledu uzivatele Windows + MS Office. Clovek chce napsat neco, co je alespon trochu formatovane, vlozit sem tam nejakou tabulku a obrazek. Bezny uzivatel nemuze tisknout do pdf ci ps (nikdo je to nenaucil/nemaji spravny komercni software). Instalace TeXu ve Windows je pro profiky(MiK-TeX jsem drive instaloval s pocestovanim den) a TeX se nikde moc neuci, takze bezni uzivatele ho neumi. Jedine neWord reseni je to udelat v HTML ci do nej exportovat. Pri exportu z Wordu je vysledne HTML vsak silne MS-HTML a stejne si tak uzivatel linuxu moc nepomuze, spis naopak. Takze pouzivat jiny nastroj na HTML ci jeste lepe ho psat v ciste textovem editoru. Bohuzel stale moc lidi HTML neumi a po pravde to po vsech ani neni mozne chtit. V klikacich editorech HTML je pro zmenu takovy zmatek, ze pokud se uzivatel nauci nekde jeden program, na druhem pocitaci rozhodne neni, musi ho doinstalovat... Stejne jako uzivatele unixu se mohou spolehnout, ze vsude je vi, tak windows uzivatele spolehaji na word(pravda, neni to zrovna nejlepsi srovnani). Jo a jeste u HTML je pro posilani mailem spatne, ze obrazky nejsou primo v souboru...

    Reseni:

    1) pri vzdelavani Wordu, rict, jak exportovat do pdf ci ps a ze neni dobre posilat word dokumenty

    2) udelat poradnou distribuci TeXu pro windows, vyucovat latex bezne uzivatele

    3)neustale rikat vsem at nepisi ve Wordu :-)
    26.3.2004 14:30 Vláďa
    Rozbalit Rozbalit vše Doplneni
    To je nesmysl učit běžný lidi TEX. Ty potřebujou nějakej WYSIWYG editor. Jako třeba OpenOffice nebo ve Windows WinText602. Co se týká formátu WMA a WMV, to je ten hlavní problém. Nejsou to špatné formáty, ale určitě jsou horší než třeba AAC, MPC, OGG Vorbis nebo SpeeX ve svých kategoriích. Video zase zkomprimuje líp XviD, DivX 5, VP6 nebo i ten Real. Teď jsem nedávno řešil problém - jsem redaktor serveru plzeňskýho hokejovýho klubu a chtěl jsem zlepšit multimédia. V současnosti jsou tam zvukový nahrávky ve formátu MP3 a videa WMV. Ale já musim počítat s tim, že na server přijdou většinou lidi, který o počítačích moc neví. Stáhnou si moje kvalitní video a budou nasr.. naštvaný. Nebudou mít splitter pro matrosku, dokoder pro vorbis ani xvid codec. Když to je WMV mají ve Windows splitter a dekoder zvuku i audia. Audio nahrávky dam do formátu Speex - budou si muset stáhnout WinAMP nebo Foobar2000. Uživatelé linuxu budou samozřejmě spokojenější, protože v MPlayeru nebo VLC přehrajou bez problémů Matrosku, Vorbis i XviD. XMMS zase umí Speex (s patřičným pluginem). Ale já se musím přizpůsobit většinovýmu uživateli. V tom je jádro toho problému a taky to nebezpečí. MS už prosadil svuj formát pro nastávající generaci DVD a nehodlá z dobytych pozic nijak ustoupit. Jedinou záchranou se zdají být profesionální piráti, kteří dál kódují hudbu do MP3 nebo MPC a video do XviDu. Používají totiž to nejkvalitnější, co je k mání. To sem se zase rozepsal. Tak se nad tim zamyslete a možná usoudíte, že ta pokuta pro MS zase až tak nespravedlivá neni a že to je ku prospěchu věci. Vláďa
    26.3.2004 15:05 mssoft | skóre: 8 | Koleč
    Rozbalit Rozbalit vše Doplneni
    Naprosto s Vámi souhlasím! Základní problém je v tom, že většina uživatelů používá Windows a všechny aplikace, jak ty webové, tak ostatní se tomu přizpůsobují. Takže na webu nacházíme věci v Micro$oftích formátech - WMV, WMA, ale taky výmysly jako MS-HTML nebo speciální CSS vlastnosti atd. Jenže Microsoftu to, zdá se, nestačí a chce pořád víc a víc. Bill Gates je prostě takový nenažranec (když jsem ho slyšel, jak říkal, že zachrání svět od spamu, tak jsem se musel doopravdy smát :). Proto si myslím, že pokuta od EU je naprosto oprávněná a kdyby bylo na mě, tak bych jí udělil minimálně stonásobně vyšší! Možná, že by si pak Micro$oft uvědomil, že už má dost!

    26.3.2004 20:34 Michal Kováč | skóre: 12 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Doplneni
    Souhlasim, ze WYSIWYG je pro bezne uzivatele nejlepsi a je mi jedno, ktery pouzivaji, klidne at pouzivaji Word, ale dulezite je, aby pro prezentaci vysledku pouzivali nejaky otevreny standard (osobne preferuji pro posilani mailem pdf). Nicmene je musi nekdo naucit, ze to, co pouzivaji, neni otevrene a tedy, i kdyz to precte 99 procent lidi, nemeli by to pouzivat.

    Ve skole se jiz uci HTML, nevim proc by se nemohl ucit LaTeX, podle me je jednoduzsi nez HTML. Samozrejme ne vsichni maji na to trpelivost aby to pouzivali v praxi, ale nadani...

    No, nechci se hadat, ale WMA byl podle testu, co jsem cetl, je pravda, ze to je jiz pul roku, jeden z nejlepsich formatu, co se kvality komprese tyce.

    Jinak jsem take proti tomu, aby vse integroval Microsoft do svych Windows(na druhou stranu, kdyz tak bude delat, bude vic uzivatelu Linuxu a mensi zmatek pro bezne uzivatele)
    26.3.2004 09:34 Tomáš Tichý | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Další co naletěl našim
    Článek je úplně mimo mísu. Microsoft nedostal pokutu za to, že dával mediaplayer zadarmo, jak je s oblibou mylně interpretováno v českých médiích, ale za monopolní praktiky jejichž hlavním prostředkem je proprietarismus. To v případě linuxu a GPL software rozhodně nehrozí, i kdyby jednoho krásného dne měl převážnou většinu trhu.
    26.3.2004 18:18 Jáchym Čepický | skóre: 29 | blog: U_Jachyma
    Rozbalit Rozbalit vše Další co naletěl našim
    Díky za upozornění. Hledal jsem na stránkích EU, ale v den vydání jsem tam nic nenašel a máte pravdu -- všechna média skutečně hovořila v tomto smyslu.

    Takže se omlouvám za mystifikaci...
    30.3.2004 15:11 V. Nevoral
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Další co naletěl našim
    K tomuto se chci přidat. Souhlasím. Jde o ten proprietarismus. Operační systém by měl poskytovat funkčnost (a třeba i se zabudovaným prohlížečem a přehrávačem) ale musí k němu být dodána jednoznačná specifikace a měla by se dodržovat. Na této specifikaci se dá stavět. Problém Microsoftu je, že tyto "standardy" neposkytuje komplet a navíc je verze od verze mění. Konkurence pak nemá šanci, něco kloudného na tomto rozhranní postavit. Natož, když v nové verzi OS je vaše aplikace nepoužitelná, protože se změnila specifikace.

    Microsoft řešení jsou dvě:

    a) specifikace nebyla veřejná, zrušili jsme ji.

    b) pokud chcete "správnou" specifikaci - zaplaťte

    Pro uživatele to znamená s novým OS si koupit nový software.
    theo avatar 26.3.2004 09:53 theo | skóre: 15 | Rožnov ... hádej který?
    Rozbalit Rozbalit vše utal bucka
    jachyme promin, ale to si dost vedle -- kdyz si v linuxu vzpomenu, ze se mi mplayer nelibi, tak mam k dispozici minimalne xine (a urcite jeste par dalsich prehravacu) a to obvykle v ramci te same instalace (!) takze je ciste na uzivateli co zvoli.

    jiny problem je to s gimpem, ktery je momentalne jediny opravdu pouzitelny bitmapovy editor (to, ze na linuxu neni zadny poradny vektorovy editor je tristni) -- tady uz si uzivatel az tak moc vybirat nemuze, ale na druhou stranu mu nikdo nic nepredinstalovava bez jeho vedomi (samozerejme i to je otazka -- kdyz si na nejakm ret headu, mandraku nebo suse dam full install, tak asi nevim co mam nainstalovane).

    v konecnem dusledku je to ale o (jak to ftipne nazval jeden znamy) o virtualnich potrebach (tj. potreby, ktere vzniknou az se dozvite, ze neco takoveho existuje) a zdechlosti (pardon lenosti :) uzivatelu. takze dokud budou uzivatele lini (a to budou vzdycky -- vzdyt pocitace udelaji vsechno za ne, staci jen kliknout), tak jsou tyhle antimonopolni blablabla a pokuty jen vykriky do tmy, protoze kdyz uzivatelum nekdo doda vsechno uvarene, naservirovane a predzvykane, tak proste nebudou mit duvod ke zmene.

    jedine v cem vidim jejich pozitivum takovychle mostrprocesu a novinarskych supernovinek je, ze to snad par lidi trkne a docvakne jim, ze s tim skvelym Microsoftem neni neco uplne v poradku a zacnou se (mozna!) zajimat vic o to co se kolem nich deje.
    Sine ira et studio
    26.3.2004 18:21 Jáchym Čepický | skóre: 29 | blog: U_Jachyma
    Rozbalit Rozbalit vše utal bucka
    Pár lidí to napsalo výš, takže jenom opakuju:

    Není problém v tom, ze WMP je jedinej přehrávač, kterej je tam nainstalovanej, ale spíš v tom, že se nedá odinstalovat.

    Asi nejvíc vadí nebezpečí, že si ta data už nepřečteme.

    Ale v pohodě, byla to jenom úhava...
    26.3.2004 09:55 bibri | skóre: 33 | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Poškozuje Mandrake jméno Linuxu?
    No, mne je celkem jedno, ze vetsina uzivatelu pouziva Windows (pokud mne nahodou neposilaji nejake divne formaty) a myslim si, ze Microsoft by si za normalnich okolnost mohl do distribuce zaradit, co by chtel. Vsichni ale vime, jakym zpusobem tu vetsinu ziskal a ze diky ni ziskava stejnym zpusobem vetsinu (a hospodarskou moc) i jinde.

    Toho se IMHO tyka zakroceni komise EU. Microsoft s novym Media Playerem a formatem jednoznacne stupuje na trh pro domaci zabavu. Nechtel bych si za pet let kupovat kvuli prehravani noveho xxVD kupovat prehravac s jejich systemem jen proto, ze budou mit zase monopol. Staci, ze jsem si musel koupit notebook s WinXP, protoze bez nich to u teto znacky proste neslo. Nejen, ze jsem vyhodil zbytecne penize ale jeste jsem musel podporit konkurenci. Takhle trzni prostredi podle mne nevypada....
    27.7.2004 15:27 Petr Hunes
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poškozuje Mandrake jméno Linuxu?
    Koupil jste si pane Bíbr konečně dobrou distribuci OS. To o vašem MDK rozhodně tvrdit nelze :-)
    26.3.2004 09:59 Honza
    Rozbalit Rozbalit vše pokuta
    Myslim ze pokuta neni spravna. POuzivam sice jen linuxy, ale to nic nemeni na faktu, ze at dela Microsoft programy v jakekoliv kvalite, tak se mu bodarilo vybudovat z NICEHO velmi prosperujici firmu. Monopol ktery ma ziskala ne tim ze by zneuzivala monopolu, ale "vybornou" obchodni strategii! Cili pokutovat nekoho za to ze byl a je uspesny je ubohe. A vubec kam ta pokuta pujde? DO nejake cerne diry ve ktere se ucetnimi podvody ztrati a bezny uzivatel MS produktu z toho neuvidi ani ň. A to ze je media player soucasti win? Soucasti win je rada veci kterou bezny Franta uzivatel potrebuje. IE pro serfovani po netu, outlook expres pro e-mail, msm, media player. CIli ma kompletni reseni pro pouziti. Je rada (a si myslim ze vetsina) uzivatelu pc, ktery proste jinej prohlizec ne IE nebo jiny prehravac ne media player neznaji a ani znat nechteji! MS jim vychazi vstric a dela jim zivot jednodusim a je jejich svobodna volba jestli to tak chteji nebo ne. Ja jsem rekl ne a pouzivam neco jineho.

    Myslim ze je to cele o zakladni lidske vlastnosti - zavisti Gates je proste nejbohatsi muz planety...
    26.3.2004 10:14 koca | skóre: 8 | blog: Zavorky | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše pokuta
    myslim, ze jsi syn majitele Hypernovy, nebo nejakeho takoveho obchodu, co?
    26.3.2004 11:01 Honza
    Rozbalit Rozbalit vše pokuta
    Tak to bohuzel nejsem. Jsem vlastne totalni socka jak vetsina lidi v tyhle republice, ale proste se mi zda ubohe pokutovat nekoho za to ze vyuziva lidske blbosti. Lidi jdou totiz jak stado za marketingovou kampani a nejake dalsi veci je nezajimaj. On to tak dela a nikomu nebrani aby nepouzil treba linux. Marketingova kampan neni u me braneni to je jen prostredek na oblbnuti stada a stara pravda pravi:"Za blbost se plati". CIli proc davat pokutu nekomu za to ze mu zaplati nekdo kdo je blby a neumi se svobodne rozhodnout?

    To ze MS ma monopol je dusledek toho ze lidi to chtej. Kdyby nechteli tak ho nema!!!
    26.3.2004 15:57 Tomáš Oberhuber | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše pokuta
    "proste se mi zda ubohe pokutovat nekoho za to ze vyuziva lidske blbosti."

    To se mi zda naprosto spravne. Obchod ma spravne fungovat tak, ze firmy nabizeji zakaznikovi kvalitni sluzby a ne tak, ze vyuzivaji jeho neznalost.

    "nikomu nebrani aby nepouzil treba linux"

    S linuxem se nikdy nemuzes byt jisty 100% kompatibilitou s MS Officem, diky IE muzes narazit na stranky, ktere nejdou zobrazit v linuxovych prohlizecich. To jsou prekazky, ktere mnoho lidi odrazuji od jinych nez MS produktu.
    30.3.2004 09:50 Honza
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pokuta
    Kazdy ma pravo se presvedcit jestli je ta sluzba kvalitni. Jestli ze nekdo uveri marketingove masazi, tak je podle me blb. A za blbost se plati, to je stara pravda. Kdyz to prevedu na moderni citeni, tak blbci jsou v blazinci.

    Podivej nekompatibilita tu je a ja nerikam ze neni. ALe neni chyba v uzivatelich? Proc si kupujes neco co je kompatibilni je samo se sebou a jeste k tomu to stoji >10kkc? Protoze to maji ostatni? No podle toho si treba auto nekupuju. Stranky IE only jsou take neresti blbu. A proc mam chodit na stranky IE, kdyz tu mame konkurenci. Z IE only stranek mne zajimaji jen ty, ktere patri zajmovym zdruzenim a jinym institucim s rozpoctem nedosahujicim ani mych prijmu a opravdu me zajima co tam maj. Komercni firma s blbym webem u mne nema sanci. Ona je tu kvuli mne a ne ja kvuli ni.

    Matka uci na VS a pracuje se tam v MS office. Pravdou je ze o nakupu sw rozhoduji lidi, kteri o tom nic nevi. :( DOma jsem ji naistaloval OO a docela se ji zalibil. Ono ne vsechny ficury napr. wordu jsou opravdu potreba k vytvoreni diplomky. A z druhe strany barikady. Kamos si v MS PP XP vytvoril prezentaci. Dal tam nejaky vychytavky a chtel ji videl v Offisech 2k. NO vypadala tam uplne stejne jako v OO 1.1.0 a uplne jinak nez v MS Office XP.

    CIli stojim si za svym ze v dnesni dobe konkurencniho prostredi nema cenu obchodovat/spolupracovat s nekym kdo je MS only. To uz je mi milejsi nabidka, ktera se mi ted dostala do ruky. VYtvorili ve svem sw nabidku, tu vytiskli, naskenovali, prevedli do jpg a pak odeslali e-mailem. Libilo se mi ze neposlali tiff, takze aspon neco vedi a bylo to naprosto kompatibilni se vsema platformama. Teda priloha typu Octet stream nesla v outlook expresu z XP ani zobrazit, ale mne ji pine ukazal a ja byl spokojen.
    26.3.2004 10:27 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše pokuta
    Ano, je pravda, že Microsoft dosáhl jistého stupně monopolu díky svého času výbornému produktu, který zaplnil mezeru na rozvíjejícím se trhu (svým MS DOSem). Jenže od té doby svého monopolního postavení zneužívá.

    P.S. On ten MS DOS nebyl zase tak skvělý, ale byl rozhodně ve správnou dobu na správném místě (za správnou cenu), což je to, co se počítá.
    26.3.2004 10:59 MZ
    Rozbalit Rozbalit vše pokuta
    sorry, ale tvrdit, ze M$ ziskal monopol "vybornou" obchodni strategii, je kokotina. svyho postaveni dosah hlavne protizakonym a neetickym jednanim. M$ sice prohraje soud ale prinos jeho jednani je vyssi nez pokuta soudu. dal tu je pomlouvani konkurence, kradeni kodu a jiny nekaly praktiky jako soucasna kauza SCO. uzavrenost formatu u firmy s monopolem a smlouvy o prodeji pc pouze s widlema je podle me taky nelegalni. myslis si, ze kdyby M$ ani jednou neporusil zakon, ze by byl tam kde je?
    26.3.2004 15:23 Honza
    Rozbalit Rozbalit vše pokuta
    Jak je mozne ze MS ziskal monopol na zaklade proti zakoneho jednani? Jak je mozne ze je nekomu umozneno aby se choval protizakone? Je to jasne. Chovat se protizakone je totiz normalni :( Ono slavna justice (a to uz ta americka) mela zasahnout hned jak zjistila protipravni jednani a tvrde ho trestat. A ne ted tvrdit ze kradl, ale nic s tim neudelat. Smlouva na dodavky pc jen s win je zase umoznena stupiditou stada, ktera zere kecy o legalnosti sw a ze cokoliv jineho nez legalni MS je nelegalni. Opet trvam na svem ze za blbost se plati. A protoze neznalost zakona vas pred soudem neomlouva, cili musite ho znat, tak ja neomlouvam blba co zere marketingove kecy. Na uzavrenosti kodu nic spatneho nevidim - je to proste jejich rozhodnuti jak budou fungovat a na me je jestli na to pristoupim nebo ne. Proc by mely uvolnovat zdrojaky sakra? At si je nechaj ja mam pravo pouzivat neco jineho. Vzdyt MS na tomhle muze jen vydelat, protoze je to voda na jeho mlyn ze neni jina moznost nez windows a on tedy milostive odstrani media player z defaultni instalace windows. Sakra at si ho tam necha a EU spis rekne nam to nevyhovuje my prechazime na linux!

    Ptas se:"myslis si, ze kdyby M$ ani jednou neporusil zakon, ze by byl tam kde je?" O tom ze Microsoft nebudoval svou karieru ciste se vede rada diskusi, ALE jak je mozne ze to proslo? Neni chyba jinede nez v MS? Pokud nekdo porusi zakon ma byt potrestan a ma se zajistit aby se to jiz nestalo a ne ze mu to projde a pak plane kecat na tema ze je osklivy. Soudy meli pracovat pri vzniku MS a ne ted vymyslet pokuty za blbosti, ktere k nicemu nejsou. Takze pokud nekdo ma nevyvratitelne dukazy o protipravnim chovani MS at s nima vystoupi a MS jde pykat a at jdou pykat ti co nechali MS chovat se protipravne, ale nutit MS ke zmene sve obchodni polititky, protoze to stado blbbu co ho pouziva proste chce neco co on nepodporuje, ale odmita pouzivat cokoliv jineho.

    A ja se te zeptam. K cemu myslis ze poslouzi penize z pokuty? Pul miliardy euro je velkej balik.

    p.s. Ktera uspesna firma se chova eticky? Zadnou takovou neznam (vynech firma machacek a spol z horni dolni s obratem x mil. kc rocne - psal jsem uspesna!). Stejne jako neznam politickou stranu v teto zemi, ktera se chova eticky :( A ani EU neni cista viz. financni afery primo v nejvyssim kontrolnim urade EU. :( Takze Etika v tomto svete neni na prvnim miste :(( Takze dokud lidi budou zrat marketingove masaze, tak na etiku neni misto! A to se musi zmenit! :(
    26.3.2004 16:32 Tomáš Oberhuber | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše pokuta
    Micorosft ma sve postaveni diky tomu, za vcas obsadil trh s operacnimi systemy pro PC. Pred dvaceti lety nikdo nemohl vedet, jak mohutne se tento trh rozroste. Kdyz vychazeli Win95, tak jsem sam Microsoftu fandil. A kdo si tenkrat ty Win95 koupil a prispel k tomu, ze majetek Microsoftu tehdy behem velmi kratke doby vzrostl o 10 miliard dolaru, tak byl podle tebe vul, protoze mel vedet, ze z MS vyroste tak silna firma, ze se ji vyplati nedodrzovat zakony. Zatim se mu vyplati obcas zaplatit nejakou pokutu, protoze nez probehnou vsechny soudy, vsechno se mu nekolikanasbne vrati. Uspech MS stoji hlavne na velkem rozsireni architektury PC, coz ale neni zasluha jen MS. Cili diky tomu, ze byl MS ve spravnou chvili na spravnem miste, muze podle tebe nyni ovladnout cely softwarovy trh a snad i kompletne digitalni technologie? Jen proto, ze se stal hlavnim dodavatelem operacnich systemu pro nejrozsirenejsi platformu? Kdyz se ptas na etiku, podobne jako MS by se mohl zachovat Intel. Mohl by zneuzit postaveni hlavniho dodavatele mikroprocesoru pro PC, vytlacit vsechny vyrobce zakladnich desek, zvukovych a grafickych karet jenom tim, ze by nezverejnil popis svych procesoru. Nedela to a naopak vede konkurencni boj s AMD, ktery mimochodem silne pohani vyvoj procesoru. Naopak vyvoj MS Windows se od dob NT 4.0 skoro zastavil. Proto se mi zda chovani MS nespravne a tresty za to jsou potreba.
    26.3.2004 18:03 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše pokuta
    Jen mírná korekce: MS měl postavení monopolu už v době začátku prodeje Win95...
    26.3.2004 20:57 JendaZ
    Rozbalit Rozbalit vše pokuta
    V dobe, kdy se objevily Win95, tak uz jsem na M$ pekne od plic nadaval, protoze se uz vsude objevovaly soubory .doc, ktere byly uz tenkrat neuveritelne velke (protoze obsahovaly napr. info o editaci, uryvky jinych editovanych dokumentu, apod.), uz tenkrat byly proprietarni (v DOSu bylo celkem problem je cist a ja jako zacinajici programator -15 let- jsem byl dost nastvany, ze nemohu sehnat dokumentaci a napsat si konvertor do txt), a uz tenkrat bylo jasne, ze M$ prosazuje sve produkty tak, ze ten, kdo nepouziva Word, bude spolecensky outsider. Nezlob se na mne, tu nadavku, co rikas ty, bych sice nepouzil, ale v dobe vydani Win95 uz bylo o M$ jasne, ze v Cechach ovlada trh s pocitaci a uz tenkrat bylo jasne, ze si tu dominanci bude drzet velmi neslusnymi zpusoby. Jinak s pokutou souhlasim a omezeni prehravace se mi zda rozumne.
    27.3.2004 14:07 Tomáš Oberhuber | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše pokuta
    Myslim, ze pred Win95 to jeste nebylo tak zle. Spousta lidi kolem me pouzivala amicko nebo quattro a porad byla mala moznost prosazeni OS/2. Ja jsem v te dobe prechazel z osmibitu, takze na problemy, ktere popisujes jsem narazil o neco pozdeji. Navic si uvedom, ze v dobe Win95 si vetsina lidi kupovala svuj prvni pocitac a malokdo vubec vedel, co je nejaky operacni system. Tezko pak muzes chtit, aby si takovy clovek uvedomil problem uzavrenych formatu. Takze si nemyslim, ze to byla chyba uzivatelu.
    27.3.2004 15:18 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše pokuta
    Připadá mi, že to celé vztahuješ jen na vlastní zkušenosti. Zvláště když říkáš, že "v dobe Win95 si vetsina lidi kupovala svuj prvni pocitac a malokdo vubec vedel, co je nejaky operacni system". To se dost pleteš.
    28.3.2004 14:57 Tomáš Oberhuber | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše pokuta
    Pravda je, ze kdyz zavzpominam, tak dost lidi v mem okoli melo pocitac uz drive ( byly to hodne 386 a Win95 byly az pozdeji). Ja hlavne reaguju na nazor, ze je to blbost lidi, co zerou marketingove kecy. Vetsina lidi si kupuje pocitac kvuli praci nebo zabave a ne kvuli operacnimu systemu. Jak jsem uz psal, mohl se tak zachovat i Intel a dneska by nekdo mohl psat, vase blbost, ze jste kupovali jeho procesory. Nikdo preci nemuze po zakaznikovi chtit, aby zkoumal pozadi celeho trhu, nez si koupi nejakou vec.
    30.3.2004 10:05 Honza
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pokuta
    Ale je na lidech jestli si poridi procesor, ktery je kompatibilni jen sam se sebou?
    Ja jsem osbone zacinal jeste pred w95 a presel na ne az zacatkem roku 97.
    Ja nezkoumam pozadi celeho trhu. Ja totiz netvrdim ze je spatne ze MS ma monopol. Ja mu ho preju! On si ho vybudoval, tak at si ho uziva. ja jen proste nenavidim reci uzivatelu jak je MS spatny, ale pritom nic jineho nez MS nechteji pouzivat!!! Ja rikam ze pokud se ti nelibi MS monopol, tak ho nepouzivej. Nechapu proc by mela firma meni svou obchodni politiku kvuli uzivatelum? Mne se nelibi a tak jejich produktu nevyuzivam. Reci ze to nejde proste neberu. Ano neco delam jinak a priznavam ze i slozitejc, ale nerikam ze neco nejde!

    A HLAVNE: Pokud se MS pri budovani sve kariery dopustil protipravniho jednani, tak za nej mel byt postizen HNED a ne ted rikat ze media player a internet explorer nesmi byt soucasti OS. To mi pripada ubohe. A tvrdit ze to zabira zbytecne mista, tak to by mne opravdu zajimalo jestli tech par desitek MB vas v te gigove instalaci XP spasi. Obzvlaste pri dnesnich velikostech hdd...
    - je pravda ze se ve sve dobe M$ chopilo prilezitosti a vyuzilo mj. spatneho predpokladu IBM ...

    - je pravda ze zavist je lidskou vlastnosti

    - problem jakehokoli monopolu je v tom ze cena neni tvorena na zaklade nabidky a poptavky ale je tvorena danym monopolem (kupte si rohlik za 40Kc jenom proto ze existuje jedinna pekarna i kdyz vite ze byste si ho - pokud byste to umel - vyrobil za 0,60 Kc)

    - to ze se snazi EU udelat z teto kauzy precedent je pravda diskutabilni (vyse uvedene priklady formatu mi pripadaji 'dulezitejsi')

    - ona nemoznost volby je pravda v jistych vecech pohodlna (jedna myslenka - jedna strana - jeden nazor - ach ta nostalgie, ze ??)

    - v poslednim bodu jsem se nechal trochu unest, pardon ...
    26.3.2004 18:25 Jáchym Čepický | skóre: 29 | blog: U_Jachyma
    Rozbalit Rozbalit vše pokuta
    Souhlas, dělaj prostě ten nejlepší marketing. I lidi, kteří na ně nadávají nic jinýho nepoužívají... A kromě toho ... napadlo me ICQ -- to přece ve standardní "distribuci" zahrnuto není, nebo ano? A přesto si cestu našlo a řekl bych, že je určitým "standardem".

    Je ale jen otázka času, kdy MS pochopí, že ICQ svým MSN prostě nepřeválcuje a koupí ho ;o)

    Vítejte v kapitalismu :-D
    27.3.2004 13:11 Ferš | skóre: 11 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše ICQ má taky monopol
    ICQ se zatím prosazuje proto, že má také monopol.

    Uzavřený protokol, který každou chvíli mění, takže ten kdo nepoužívá ICQ má značné problémy s interoperabilitou (pokud používá ICQ klienta od jiného výrobce) nebo úplně smůlu pokud používá jiný protokol.

    Já bych řekl, že AOL (vlastník ICQ) bojuje stejnými zbraněmi jako MS.
    FlexiBee - internetový ekonomický systém i pro Linux
    26.3.2004 10:29 satori | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše další článek?
    ahoj, zajímal by někoho z vás další článek, kde by celá věc byla pojata z více ekonomického hlediska? četl jsem spoustu diskusí o tom, proč win nemůže, když lin může atp. zajímal by někoho problém z druhé strany?
    všechno, co říkám, je IMHO
    26.3.2004 18:26 Jáchym Čepický | skóre: 29 | blog: U_Jachyma
    Rozbalit Rozbalit vše další článek?
    mě jo!
    26.3.2004 19:05 satori | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše další článek?
    bohužel jsi zatim jedinej:-) takže se na to vykašlu nebo to pošlu na živě;-)
    všechno, co říkám, je IMHO
    26.3.2004 20:16 Mexiko
    Rozbalit Rozbalit vše další článek?
    neni jediny - taky by mne ten nazor zajimal. A na zive bych to neposilal - tam chodim vetsinou jen jako na server s humory ....
    27.3.2004 14:11 Tomáš Oberhuber | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše další článek?
    Dej to na ABC, tady maj diskuze lepsi uroven.
    27.3.2004 15:05 satori | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše další článek?
    jo, ale na živě to uvidí víc lidí, kterejm to není jasný:-)
    všechno, co říkám, je IMHO
    26.3.2004 10:51 BoodOk
    Rozbalit Rozbalit vše Co tu nezaznelo
    Vzdyt je to stale dokola. MS ziskal kontrakt na DOS a od te doby se to tahne. Takze:

    MS-DOS ... chteli jste DR-DOS, ale vsichni byli kompatibilni s MS-DOSem a kazda chyba v programu byla zpusobena jinym OS. V teto pozici proste nebyl pro MS problem protlacit Windows, kdyz u kazdeho pocitace byly diskety s OS od MS. Z te doby jsou take znamy pripady zamerne upravy OS, tak aby na nem SW tretich stran fungoval 'blbe'. Potom co MS protlacil Windows, tady byl skvely AmiPro, Quattro Pro, Paradox, Borland C++ a jine aplikace. Bohuzel diky vytvorenym distribucnim kanalum okolo MS-DOS a Windows bylo vsude plno piratsky zkopirovanych disket s Wordem a nedokonalym Excelem. Do 2 let bylo po Quattru a Amicku. Potom Gates ignoroval internet a kdyz mu to doslo, tak honem MSIE a do 3 let bylo po Netskejpu. Samozrejme opet pomohl monopol Windows. Najednou je internet plny MS standardu a jine prohlizece a platformy maji do znacne miry smulu, stejne jako u kancelarskych aplikaci. OK, tak to zkusi s Windows Media Playerem, Gates neni trotl, takze vi, ze se s WMP da prorazit do segmentu spotrebni elektroniky a de-facto ho pomoci WMP monopolizovat, nebo minimalne mu vnutit vlastni standardy (DRM aj.). No v Longhornu to zkusi s CADem a Autodesk to muze zabalit. Uprimne receno, nechapu, ze nekdo nechape, ze za par let muze MS davat cele Windows zadarmo, protoze bude tak rozlezly do jinych oblasti, ze ostatni vyrobci SW a nezavisli producenti spotr. elektroniky nebudou existovat a tech par zoufalcu na linuxu bude bojovat marny boj s MS World(TM).
    26.3.2004 11:37 Karel Zak
    Rozbalit Rozbalit vše Co tu nezaznelo
    Ano mate pravdu, ze M$ takto muze ovladnout mnoho oblasti. Je ale spravne zabranit tomu tak, ze bude nekdo diktovat co a jak maji vyrabet a aplikovat nejake pravidla prave a jen na jednu firmu?

    Podle mne je treba hledat obecnejsi principy jak tomu zabranit. Napriklad vyzadovat (zakonem) otevrenost formatu ktere slouzi k obecne vymene dat a vyzadovat dodrzovani existujicich standardu pokud se napriklad jmenem nejakeho standardu dovolavam (viz. HTML a M$-HTML).

    To podle mne staci. A pokud jeste nejaky vetsi boj proti monopolum tak v oblasi ciste ekonomicko-danove nez nekomu diktovat co ma palit na CD. A urcite vzdy obecne a ne jen pravidlo platne pro a prave jen na M$.
    26.3.2004 11:58 JendaZ
    Rozbalit Rozbalit vše Co tu nezaznelo
    Jste trochu idealista, nelze vsechno resit jen doslovnym znenim zakona, to by nemusely byt soudy. A asi neexistuje idealni spolecnost, jak se rika, demokracie neni dokonala, je jen to nejlepsi, co zname. Takze obcas se musi neco resit jinak. S otevrenosti standardu je to hezke, ale jde to zase proti myslence patentu - nejaka zlepseni se proste tykaji uchovavani dat, takze nekdo muze prijit s myslenkou lepsiho formatu videa. Jak mu dat moznost na svem napadu vydelat ?

    A to klicove nakonec. Neni tu zadne pravidlo jen a jen proti M$. Je tu obecne pravidlo proti monopolum, zda se, ze M$ zneuziva dominanci (vam ne ?) k ovladnuti dalsiho trhu (od OS ke kancelarskym balikum, od OS k prohlizecum a taky trochu k serverum a ted od OS k multimediim a DVD prehravacum). Valcuje konkurenci nikoliv kvalitou, a za to ma byt pokutovan a v tom mu ma byt braneno.
    26.3.2004 12:13 Karel Zak
    Rozbalit Rozbalit vše Co tu nezaznelo
    >>> Takze obcas se musi neco resit jinak <<<

    Co je to "jinak"? Jak bude "jinak" vypadat az u moci bude jina struktura lidi? Jak moc je "jinak" trvale v case?

    Nikdo netvrdil, ze nemaji exitovat soudy ani nevolal po idealni spolecnosti. Jen se proste desim toho ohybani prava a ekonomiky podle aktualnich nalad pripadne politickych potreb.
    26.3.2004 16:46 Tomáš Oberhuber | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Co tu nezaznelo
    "Jen se proste desim toho ohybani prava a ekonomiky podle aktualnich nalad pripadne politickych potreb."

    Jenze tomu se bohuzel neda vyhnout, to je obecny problem, ktery se netyka jen tohoto pripadu.
    26.3.2004 18:30 Jáchym Čepický | skóre: 29 | blog: U_Jachyma
    Rozbalit Rozbalit vše Co tu nezaznelo
    Ano, MS zneužívá dominanci na trhu... ale podle mě hlavně formáty, ne přítomností/nepřítomností nějakého programu.
    26.3.2004 18:54 Mortal | skóre: 26 | blog: mortals_log
    Rozbalit Rozbalit vše Co tu nezaznelo
    ten nějaký program pomáhá ty formáty rozšiřovat
    V pekle jsou samé diskety a ďábel je velká disketová mechanika
    26.3.2004 11:49 loki
    Rozbalit Rozbalit vše proc pokuta
    nevim, jestli to tu uz zaznelo, ale zpravy z medii jsou strasne zkreslene. pokuta neni za to, ze dodavaji media player, ale ze se sam nainstaluje a v podstate nejde odstranit - zkouseli jste si ho nekdy kompletne odinstalovat? pulku musi clovek odstranit rucne z registru a disku a stejne si nejsem jisty jestli tam neco nezustane.

    a pro ty ostatni v linuxu nemusis nic instalovat, klidne jen zaklad systemu...
    26.3.2004 11:50 Hynek
    Rozbalit Rozbalit vše chyba
    tenhle clanek by mohli advokati M$ pouzit u odvolani - protoze je logicky, presny, ale uplne mimo. ta pokuta prece neni za to ze bali dalsi software k windozim. je to trest za to ze svuj (BTW nepocitve!) ziskany monopol na poli OS pouziva k unfair boji s konkurenci. kdyz neni schopny vyrobit tak kvalitni produkt aby po nem uzivatele sami touzili, tak ho zadratuje do OS aby jim prechod ke konkurenci co nejvice ztizil - v nejlepsim pripade aby ani nevedeli ze nejaka konkurence existuje. srovnani s linuxovymi distribucemi je NAPROSTO ZCESTNE. ano, ke svymu starymu mendrejkovi jsem dostal, gaim, licq, kopete, atd. ale mohl jsem si vybrat ktery pouzivat, mohl jsem jednim klikem/prikazem odinstalovat ty o ktere nestojim a vyrobce distribuce se rozhodne nesnazil mi v tom nejak branit. jak odinstaluji z windows media player ? jak se zbavim MSN messengeru ? jak odstranim windowsupdate ?
    za druhe, dokonce i kdyz bych nahodou akceptoval tu podivnou logiku, pak tu zbyva proste konflikt mezi pravem komercni firmy delat si co se ji zlibi a na druhe strane pravem obycejneho evropana dostat za svoje penize kvalitni vyrobek bez marketingoveho balamuceni. rozsouzeni je vec nazoru, ja jsem presvedcen ze trzni ekonomika ma slouzit zajmum spotrebitele - jinak by bylo jednodussi zavest znovu otroctvi. zvoleny trest je sice podivny, ale porad je 497*10^6 krat lepsi nez americky zpusob odsoudit&nepotrestat. navic pokud mi pamet slouzi dotycny komisar uz drive MS vyzyval aby zadratovani mediaplayeru odstranil, ale po dobrem to holt neslo...
    26.3.2004 12:22 Frantisek Hucek | skóre: 17
    Rozbalit Rozbalit vše rudi a zeleni v EU
    Je to spiknuti rudych a zelenych co sedi v parlamentech EU proti uspesnemu symbolu americkeho trzniho hospodarstvi.. Navrhuji podpisovou kampan za odvolani tohoto rozsudku, popripade vyjit do ulic, ci protestni hladovku pro opravdu silne jedince.. :))))

    /a pak clovek nema chlastat.../
    26.3.2004 14:11 pajus
    Rozbalit Rozbalit vše chyba
    Nevim, nevim. Widle pouzivame v praci a tak je mam i doma. A musim rict, ze pri instalaci Widli si klidne odskrtnu nabidku na multimedia a po instalaci OS si nainstaluji nejaky UPLNE jiny prehravac. Nebo klidne 10 prehravacu. Nikdo me nenuti instalovat Windows Media Player. Jednotlive soucasti widli se daji odebitrat a pridavat, pokud je mi znamo !!!!!!!
    26.3.2004 14:55 Hynek "rADOn" Fabian
    Rozbalit Rozbalit vše chyba existuje
    ve starych win95 a win98 ano (tehdy MS nejakej mediaplayer moc nestval a taky je to na nem videt :). ve dwoulitrech ani XPckach ne - nabidka multimedia sice v instalaci je ale mediaplayer z ni zmizel. msn messenger je v XP zadratovan natvrdo a do ostatnich systemu se nainstaluje s nekterou z novejsich verzi MSIE. snad se da potlacit jeho instalace ale co neni o nic lepsi - sam se spusti pri spusteni OE a nejde vypnout. starsi verze MSIE tohle nedelaly. pritom v tomhle pripade nemaji ani tu vymluvu ze jde o soucasti systemu jako u MSIE - MSNmesg i medplayer se pry daji (mazanim registru a souboru, jsou na to i nejake nastroje) vyrazit a systemu to neublizi.
    Pavel Čejka avatar 27.3.2004 14:40 Pavel Čejka | skóre: 28 | blog: tosinezaslouzijmeno
    Rozbalit Rozbalit vše chyba existuje
    Souhlasím. Když smažu natvrdo MSIE (označený jako nenainstalovaný) a on se mi během několika sekund objeví zpátky v původním adresáři, tak to není asi to o co jsem měl zájem, že.

    To je právě celý problém softwaru šířeného s Windows. M$ prohrál soud a musel umožnit, aby se Windows daly nainstalovat bez M$IE a M$OE a pod. Přidal položku do menu, která ve skutečnosti nedělá vůbec nic. Jak můžu takovému softwaru důvěřovat? Jak můžu být tak nezodpovědný a nainstalovat ho zákazníkům? Jak můžu být tak naivní a doufat, že si do neprůhledného uzavřeného kódu M$ nevložil vlastní zadní vrátka? Jak můžu být tak hloupý a riskovat ztrátu dat uživatelů, která jsou pro ně cenná? Protože M$ je odporný monopol, který podplácí vlády a nutí svůj software hloupým uživatelům, kteří ho pak po nás po administrátorech požadují a nenechají se přesvědčit rozumnými argumenty. Protože M$ je odporný monopol a jeho software je natolik rozšířen, že ostatní firmy pokud nechtějí zkrachovat prostě musí vyvíjet svůj software i pro Windows (existují výjimky, ale jsou vzácné).

    Každý sebedrobnější úspěch v omezování vlivu M$ je důležitý a nesmí být promarněn. Takže pokutu, kterou snad konečně M$ dostane vítám. Nutnost odstranění WMP taky, ale je to málo. Správně by mělo být možné odstranit všechny aplikace. Ať si je M$ distribuuje třeba na druhém CD, ale ať je nenutí v základní instalaci. Takže jen houšť a větší kapky.
    Pavel Čejka avatar 27.3.2004 14:52 Pavel Čejka | skóre: 28 | blog: tosinezaslouzijmeno
    Rozbalit Rozbalit vše chyba existuje
    Doplním.

    Ne všichni uživatelé jsou samozřejmě hloupí. Řada z uživatelů je jen donucena hloupou většinou a pracovními potřebami atd.... Těžko můžu např. architektovi nutit Linuxový systém, když potřebuje pracovat v programu, který pro Linux prostě neexistuje. Nechci vyvolávat flamewar, ale tak to prostě vidím.
    26.3.2004 13:54 wintermute
    Rozbalit Rozbalit vše pokuta je za praktiky
    MS zneuziva dominantne (az takzmer monopolne) postavenie jedneho svojho produktu, na presadenie ineho svojho produktu. Toto je fakt. A za tento fakt dostal MS pokutu.

    Bud si to autor neuvedomil, alebo je len obycany demagog. Pokial uvedie firmu, ktora predava Linux pre desktop a ma v oblasti desktopov dominantne postavenie, tak moze zacat porovnavat. Do vtedy je to len obycajna demagogia.
    26.3.2004 18:34 Jáchym Čepický | skóre: 29 | blog: U_Jachyma
    Rozbalit Rozbalit vše pokuta je za praktiky
    Já netvrdím, že nezneužívá svého postavení... Mě je jenom divný ten způsob řešení tak, jak mi byl podán médii.

    A s tím demagogem.. to snad nemyslíte váže ;o) No nic, já se umím alespoň podepsat ;o)

    P.S. Ano pod pojmem "Linux" jsem si představoval nějakou komerční firmu. Asi jsem to měl zdůraznit.
    27.3.2004 00:20 wintermute
    Rozbalit Rozbalit vše pokuta je za praktiky
    Este stale to nechapete. Neprecitali ste si asi poriadne moju prvu vetu. Skuste citat pozorne a premyslat pri tom (nemyslim to v zlom). Takze polopate:

    1, MS ma dominantne (takmer monopolne) postavenie na poli desktopoveho OS.

    2, Vdaka dominantemu postaveniu jedneho produktu (v tomto pripade OS) sa snazi presadit iny svoj produkt (MediaPlayer).

    3. Za produktom ktory sa snazi presadit stoja platene on-line sluzby.

    4. Z bodov 1, 2 a 3 dostanete, ze na zaklade dominantneho (takmer monopolneho) postavena postavenia na jednom trhu (trh s desktopovymi OS) sa snazi o dominantne postavenie na inom trhu (on-line multimedialnych sluzieb).

    5. MS nedava len tak zadarmo MediaPlayer. Dava ho tam preto, ze klient sa bude moct vdaka nemu napojit iba na ich (uz komercne) on-line sluzby.

    Ked si aspon trochu nastudujete antimonopolne zakony tak Vam to musi vybit oci. A pochopite, ze ten Vas clanok je demagogia.

    Ukazte mi jednu jedninu komercnu firmu, ktora predava Linux a svojim produktom robi to co som popisal v bodoch 1 az 5.
    27.3.2004 08:40 Tomáš Němec
    Rozbalit Rozbalit vše pokuta je za praktiky
    Ani bych neřekl že to není demagogie. Neboť jste asi nečetl licenci k jakékoliv verzi Windows. Jinak naváži i na p.Bibra - neboť pokud nuceně zakoupíte např. Win XP, tak je zkuste legálně prodat. Pokud nejste prodejce PC nebo software tak máte utrum. Přirovnání zní - koupím auto, to se stane mým vlastnictvím a za měsíc ho prodám, a je to OK. Koupím Win XP, a neprodám neb to licence Mrkvosoftu nedovoluje. A otázka zní proč si musím koupit WinMediPlayer v distribuci Windows když ho tam nechci. ???? A není možné koupit např. Win XP bez Playeru třeba o 200,-kč levněji.
    27.3.2004 17:15 Jáchym Čepický | skóre: 29 | blog: U_Jachyma
    Rozbalit Rozbalit vše pokuta je za praktiky
    Máte pravdu, nečetl jsem licenci k žádné verzi windows. Vím, že s jejich prodejem to problém je a že se to MS snaží omezovat ještě víc a že to odporuje zdravému rozumu

    K Vaší poslední větě: Proč si nemůžu koupit SUSE bez KDE, když je tam chci? A třeba i levněji?

    Teď neřeším vývoj, co se na to všechno nabaluje atd. Opravdu mi to přijde jako to samé snad s jediným rozdílem. V linuxu můžu odinstalovat co mi zdravý rozum říká, že odinstalovat půjde. Ne tak ve Windows.

    A dál, přád se mi nelíbí to slovo "demagog". Sice možná používám "zdánlivě logické argumenty", ale opravdu proto, že mě skutečně logické připadají a ne proto, že se snažím někoho oblbnout.

    Já tady nehájím MS. Mě se ta pokuta líbí. Ale nelíbí se mi ten důvod tak, jak byl ten den předložen médii.
    26.3.2004 14:46 J. Dvořák
    Rozbalit Rozbalit vše Jasné varování
    Podle mne je to jasné varování - už od minula, kdy na MS dělala "tytyty" vlada USA. Varování zní: klidně si podnikej, val peníze do státního rozpočtu, ale až dorosteš do určité velikosti a nebude se nám líbit, jak podnikáš, tak ti to prostě zatrhneme!"
    Je jasné, že je MS největší a jejich software nerozšířenější a nejsem z toho nijak odvázaný. Jak je ale možné, že je firma omezována v tom, jaký produkt bude prodávat? MS nechtěl platit za licence, vyvinul si tedy svůj produkt na media, do kanceláře, na obrázky, na hudbu atp. Vývoj stál peníze a ty peníze teď chce zpátky. Proč bude dávat do Windows více méně konkurenční produkty, když má svoje? Normální "business" prostředí. To, že je největší a nejsilnější, má asi nějaký důvod. Nejlepší produkty to asi nejsou, takže to bude asi marketing. Každý má šanci (nebo spíš měl :-( ) udělat totéž.
    26.3.2004 15:08 Raistlin
    Rozbalit Rozbalit vše Zástupný problém
    Bundlování produktů je skutečně jedním z projevů monopolního chování firmy, ale tento trest/spor mi připomíná naplnění přísloví "Vlk se nažral, ale koza zůstala celá". Je to takový alibistický projev EU, že chrání svůj trh IT, avšak nic to neřeší.
    Hlavní problém vidím v tom, že stát resp. orgány státní správy stále používají pro komunikaci s veřejností proprietární formáty jedné firmy, že jejich webové stránky jsou "optimalizovány" pro prohlížeče jedné firmy, že se děti na státních školách učí produkty a pracují na produktech jedné firmy atp. Stát by tedy neměl příliš zasahovat do práv soukromých společností, ale především by měl provést reformu u sebe. Všímám si, že se situace u nás částečně lepší, ale stále je to na hony vzdálené neutralitě, obecnosti a nezávislosti. Já jsem na VŠ zažil např. semestr z Word/Excel/PowerPoint nebo Visual Fox Pro. To byla vážně hlína ;-)
    26.3.2004 16:15 Petr Sigut
    Rozbalit Rozbalit vše proc?
    Ja to nechapu... proc by microsoft (aby bylo jasno pouzivam linux) nemohl dat do windowsu Media Player, proc by tam nemohl byt CAD, nebo cokoliv jineho? Co je na tom spatneho???? Antimonopolni zakony neznam, uvazuju pouze svym snad zdravym rozumem. OS Windows, at uz je to cokoliv, se prodava za tolik a tolik a ma tyto a tyto vlastnosti. Co je na tom spatneho? fakt, ja uz tomu nerozumim. Kdo chce, koupi, kdo ne, nekoupi. NIKDO vas nenuti

    Jina vec je to kdyby po me stat chtel treba DOC, to se budu do krve hadat ze je to spatne.
    26.3.2004 17:30 Martin Beránek | skóre: 33 | blog: mousehouse | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše proc?
    Urcite vite ze napriklad MS Office startuji asitak 3x rychleji nez Open Office a urcite to neni tim, ze by vyvojari Open Office byly neshopny. Ten kdo zverejni svoje API jen napul a sam vyuziva to co jinym nerekl (ruzne nedokumentovane funkce, preloady...), tak si podle me takovou pokutu zaslouzi. Je fakt, ze mohla prijit za neco dulezitejsiho nez je pritomnost prehravace medii (osobne pro bfu neznam nic lepsiho - na win...). Tedy muj zaver: at si tam microsoft strka co chce, ale at maji vsichni rovne podminky.

    Martin Beranek
    never use rm after eight
    26.3.2004 18:36 Jáchym Čepický | skóre: 29 | blog: U_Jachyma
    Rozbalit Rozbalit vše proc?
    napište o tom článek ;o)
    26.3.2004 18:51 Jiří Kwolek
    Rozbalit Rozbalit vše Trefa na hlavičku...
    Problém také vidím v proprietarních formátech. Tolikrát zde zdůrazňovaný monopol je vždy možné narušit (a případně rozbít) tehdy, pokud bude možné použít jasné a přehledně zdokumentované rozhraní / struktura dat. Příkladem nechť je Mozilla (a Opera), kterým se přes dominanci IE na platformě Win daří najít více a více příznivců (sám je používám kvůli unikátním vlastnostem).

    Formáty jsou jako telefonní a vodovodní síť - pokud budou patřit jedné firmě, pak ostatní nemají šanci i když se budou snažit sebelépe. Pokud se Evropa zaměří na to, aby formáty byly jasně zdokumentované a průhledné, bude tady vždy šance pro ostatní - a především pro Linux. Vždyť z toho co se lidem na řešení MS nelíbí žijou tisíce firem které však končí tam, kde začíná patentová ochrana.
    30.3.2004 08:33 Karel Kocourek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zástupný problém
    Hm, jenomze to ma jeden hacek: Stat je vicemene zavazan obcanum chovat se podle jejich vetsinoveho prani. Uvidite, co se stane, kdyz jako podstatne tema do voleb bude, zda ma v komunikaci s obcany pouzivat .doc nebo .pdf.

    Z cele debaty je videt, ze problem se da celkem snadno popsat, akorat nikdo nemuze vymyslet, jak z nej ven v ramci soucasnych zakonu. EU zkousi pravnicke triky (konec koncu, SW firmy si zacaly, ze), asi tak, jako kdyz kdysi v USA zavreli AlCaponeho za danove uniky. Vtip je v tom, ze pokud nekdo v dobre vire pouzije postupy, ktere vykazuji priznaky svevole, ruci za vysledek. Analogie s unbundlovanim MSIE skoncila ve prospech M$ a tady v kauze s Media playerem jsou vyhlidky nejiste.

    Podivejme se na to opacne: M$ ma monopol na Media Player a bundluje k nemu Windows. Mozna to vypada divne, kdyz Media Player je zadarmo a Widows za penize, ale u MS Office uz je to evidentni. Takze je treba zaridit, aby M$ nemohl bundlovat k MP Windows. Jak? Tezko rict, ale nejlepsi by samozrejme bylo dokopat je, aby portovali MP (jakoz i MS Office) i pro Linux. Nacez by se ukazalo, ze za MP pro Linux chteji nejake nezanedbatelne penize, a to je prave ten okamzik, ke kteremu je M$ treba dotlacit. Potom totiz se da urcit cena Windows bez MP a tlak zakazniku muze donutit M$ prodavat Windows bez MP za nizsi cenu.
    26.3.2004 17:28 Milan Hejpetr | skóre: 25 | blog: poznamky | Plzen
    Rozbalit Rozbalit vše Trochu divne srovnani
    Ano, primo v distribucich Linuxu je rada prehravacu - a to je prave ono - jsou to produkty z ruznych zdroju, takze srovnani s Windows, ktere vnucuji uzivateli prave jeden prehravac, kulha na obe nohy.
    Neodvazuju se soudit, jak je smysluplna pokuta od EU (rekl bych, ze jde zase jen o to, aby si nejaky ourada mohl neco odfajfkovat), ale srovnavat to se situaci v Linuxovych distribucich, to je velmi stupidni. Z cele zalezitosti kolem Media Playeru ve Windows mam hlavne pocit, ze nejde o nic jineho nez o cilene odvadeni pozornosti verejnosti od skutecnych problemu:
    - prorustani konkretni firmy do statnich sprav
    - neuveritelna drzost statnich sprav pri elektronicke komunikaci s obcany - vyzadovani proprietarniho formatu konkretni firmy, vlastne neplacena reklama za statni penize vsech (!!) danovych poplatniku

    Ona firma se chova relativne prirozene. Chyba je v tom, ze nekdo ve statni sprave (a jinde) dovoli to co dovoli....
    26.3.2004 18:39 Jáchym Čepický | skóre: 29 | blog: U_Jachyma
    Rozbalit Rozbalit vše Trochu divne srovnani
    Prosím, za "stupidního" mě snad nepovažujete.

    Ano, já to chápu v podstatě taky tak. Jenže jsem se navíc odvážil vyslovit názor, že ta pokuta, tak jak nám byla prezentována, je nějaká divná.

    Jinak s Vám souhlasím (tedy až na to hodnocení mého přirovnání)
    26.3.2004 18:48 Jáchym Čepický | skóre: 29 | blog: U_Jachyma
    Rozbalit Rozbalit vše Obligátní poznámka
    Obligátní poznámka: Text vyjadřuje názor autora, nikoliv redakce AbcLinuxu.

    Hmm. Zajímalo by mě, jaký "názor" jsem vyslovil, že se od něj distancujete. Že nechápu udílení pokuty podobným způsobem.. nepovažuju za názor, ale za otázku čekající na odpověď.

    Což mě tak napadá, že platí pro všechny (na štěstí jich bylo jen pár), kteří mi psali, že "můj názor je špatný".

    Nevšiml jsem si, že bych vyjádřil jakýkoliv názor....snad jen na ten, že tomu nerozumím a rád bych, aby mi to někdo vysvětlil. Díky

    26.3.2004 19:32 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Obligátní poznámka
    a) Ta poznámka neznamená, že redakce souhlasí nebo nesouhlasí. Jejím účelem je pouze jasně vymezit, že ať už se v článku nachází cokoliv, není to vyjádřením názoru AbcLinuxu, nýbrž autora článku.

    b) Názor je vyjádřen už v samotném názvu článku. Ten text ve zkratce říká: "Stalo se tohle, mně je to divné, myslím, že by to mělo/mohlo být i jinak. Chápu to správně?"
    26.3.2004 21:17 Jáchym Čepický | skóre: 29 | blog: U_Jachyma
    Rozbalit Rozbalit vše Obligátní poznámka
    tak jo :o)
    26.3.2004 18:48 Jozef Vondrák | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Podtrženo a sečteno
    jde o pokutu za zneužívání postavení na trhu. Je hromada různých nedokončených tažení proti monopolním praktikám MS. Mnohokrát jsem nepochopil, že z toho MS vždy vybruslil. Tentokrát už mu to snad neprošlo. Nějaké odůvodnění bylo nutné do kolonky "odůvodnění" napsat, tak tam něco přibližného napsali.
    26.3.2004 18:52 X3 | blog: Půlnoční blog
    Rozbalit Rozbalit vše MS rad nemam,ale...
    MS rad nemam,ale musim se jich zastat.Zato ze do svych windows davaji zdarma WMP prece nikomu nic neni,at si konkurenti udelaji taky svuj operacni system,je to jako kdyby Toyota do svych aut davala motor Mercedes,CD prehravac Thomson,karoserii Skoda atd...

    A ti co delali nekdy ve WinXP a pouzivali nejnovejsi verzi WMP urcite vi,ze tento program je na urovni. Zatim jsem nenasel prehravac,ktery by byl tak vymakany.(a protoze pouzivam linux tak me to taky mrzi)
    Kuk :-)
    27.3.2004 17:34 czeXit
    Rozbalit Rozbalit vše MS rad nemam,ale...
    zda se ze tady unikl dulezity fakt - ten WMP neni "zadarmo"! to je omyl - vy ho zaplatite v cene windows. stejne tak neni zadarmo MSNM, IE apod - vse je zaplaceno v cene ostatnich produktu. at ho tedy daji skutecne zadarmo, tj. nesmi se cena jeho vyvoje projevit v cene ostatnich produktu - coz je samozrejme nerealna pohadka. takze pryc s nim, produkty v jejichz cene se skryva zlevnit, a at si ho koupi samostatne kdo ho potrebuje.
    Drom avatar 1.4.2004 14:55 Drom | skóre: 24 | Kdyne
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MS rad nemam,ale...
    Je to, jak kdyby Toyota do svych aut davala volant Toyota a neumoznovala ho vymenit. Pridat dalsi ano, ale vymenit ne.
    26.3.2004 18:57 Jozef Vondrák | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše KONČÍME
    Je pátek odpoledne, jdu se ožrat. Na zdraví Linuxu.
    26.3.2004 19:18 Jáchym Čepický | skóre: 29 | blog: U_Jachyma
    Rozbalit Rozbalit vše KONČÍME
    Konečně rozumný příspěvek!!!

    Na zdarví Linuxu!
    26.3.2004 20:20 Mexiko
    Rozbalit Rozbalit vše KONČÍME
    prave jsem dojedl burty na pive, dopil pivko a plne souhlasim s tim, ze je nacase odstartovat vikend ....
    26.3.2004 21:13 Zdeněk Kováč
    Rozbalit Rozbalit vše Neni to trošku jinak.
    No to je novina SUSE nebo Mandrake nebo kdokoliv jiný prodává OS ? A od kdy ? A nikdy jsem neslyšel nic jako SUSEplayer, Vy snad ano ? 100% MS-Free to Jste vše ukradl ? Já používám SUSE Linux 9.0 a Windows XP a vše jsem zaplatil, a taky spoustu komerčního softwaru a taky jsem ho zacvakal. Vy jste asi nepochopil o co tu jde, Linux xy nemá monopol jako MS.
    26.3.2004 21:19 Jáchym Čepický | skóre: 29 | blog: U_Jachyma
    Rozbalit Rozbalit vše Neni to trošku jinak.
    Máte pravdu... Váš komentář jsem nepochopil.. můžete ho více rozvést?
    26.3.2004 22:58 Jan Karásek
    Rozbalit Rozbalit vše Neni to trošku jinak.
    ano, vazeny kolego , mate plne pravdu. Autor a velka vetsina zde diskutujicich zamenuje vyrobce softwaru (MS) s firmami, ktere sbiraji po internetu software a vypalene na CD ho prodavaji.

    Vysvetluji si to tim , ze rodice tech zde prispivajicich vesmes museli zit v komunismu a z toho duvodu odhodilï mozky a vymnenili je za chaty nebo stranicke legitimace. Tento postoj se v ramci vychovy prenesl na jejich deti, zbytek pak zaridil pan Klaus, ktery povysil ekonomiku na centralni zakon prirody.

    Firma MS to ma skutecne jednoduche, k ovladani takoveho tupeho stada neni zapotrebi velke namahy.

    Jinak bych rad vedel, jestli je autor placen od komentare a jestli se ABC rozhodlo v ramci kapitalisticke souteze prevalcovat ZIVE.
    26.3.2004 23:32 Jáchym Čepický | skóre: 29 | blog: U_Jachyma
    Rozbalit Rozbalit vše Neni to trošku jinak.
    Jak to, ze např. RedHat nebo SUSE nic neprogramují a "jenom sbírají" po netu software? Samozřejmě, že v porovnání s tím, co sesbírají toho zase tolik nenaprogramovali, ale něco přece a to prodávají.

    A vubec, o co jde? Jenom jsem napsal, že se mi nějak nezdá důvod (tak jak byl předložen v ten den médii) té pokuty.

    V celé diskusi snad ani jednou MS za jeho praktiky nikdo nepochválil a když, tak maximálně za marketingovou politiku, takže se nabízí otázka: O co Vám jde?

    A dále opravdu nechápu, proč o "tupém stádu" píšete na Linuxovém médiu, aniž bych tím chtěl říci, že co "linuxák", to inteligent. Rozhodně bych neřekl, že právě tady se scházejí lidé, kteří se nechají ovládat jednou firmou....

    Asi jsem skutečně natvrdlý, ale nevzdávám se a opět Vás žádám: Rozveďte svou myšlenku ve vztahu k článku a odpovězte na mnou položené otázky z Vašeho pohledu. Celou dobu se vás ptám: Chápu to dobře? A když ne, tak proč ne? Několik zajímavých odpovědí (např. že ta správa byla českými médii jednoduše špatně interpretována) jsem dostal.

    P.S. Bohužel, od komentáře tady nidko placený není. Dokonce tento článek byl ohodnocen poněkud "méně", protože je "kratší", s čímž souhlasím.

    Dovolím si Vás poučit, že k napsání článku mě rozhodně nevedl exhibiconismus nebo touha zbohatnout. Jenom mě něco při poslechu rádia po ránu napadlo a sepsal jsem to dohromady. Nic víc jsem tím nemyslel. Ale i kdyby se platilo od komentáře: vítejte v kapitalismu....

    P.P.S. Text vyjadřuje názor autora, nikoliv redakce AbcLinuxu. ;o)

    27.3.2004 07:57 Jan Karasek
    Rozbalit Rozbalit vše Neni to trošku jinak.
    [...] Ptám se, co ale na to Linuxové firmy? Nedodávají snad ony své operační systémy vybavené tisíci multimediálními přehrávači [...]

    jak se jmenuje ta firma, ktera dodava Slackware jako svuj operacni system?
    - qwert.cz ?
    - knihkupectvi Marecek ?
    - Frantisek Voprsalek, Praha-Hrdlorezy, Hranicni 12 ?
    27.3.2004 17:20 Jáchym Čepický | skóre: 29 | blog: U_Jachyma
    Rozbalit Rozbalit vše Neni to trošku jinak.
    Měl jsem na mysli čistě komerční firmy typu SUSE a RedHat nebo Mandrake.

    Myslím, že víte jak jsem to myslel, ale jenom se mě snažíte "dostat". Ano, moje argumentace je děravá. Ostatně v úvodu jsem psal, že tomu nerozumím. Je to jen úvaha.
    27.3.2004 00:36 Petr Salava
    Rozbalit Rozbalit vše statistika
    Jak na to koukam, tak linuxova komunita nema nic jineho na praci nez resit Microsoft. Pres 100 prispevku je slusnej vykon. Skoda, ze to nejsou zdrojaky. Zkusil jsem to zkompilovat, ale kompilator vyhazuje samy chyby. Tak nevim, jak jsou tento clanek a diskuze moc uzitecne.
    27.3.2004 08:00 Jan Karasek
    Rozbalit Rozbalit vše statistika
    jestli je ti 13 let, tak je ti prominuto. Lidem, kterym je vice to bohuzel nemuze byt jedno, at uz se v IT pohybuji kdekoliv. Ten kdo chce delat poradne software je jiz od roku 1996 firmouz M$ primo nebo neprimo ohrozen. Bohuzel.
    27.3.2004 09:57 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše WMP
    sice trochu po sezone, ale WMP je neco co clovek nemuze mit rad, ani kdyz to nepouziva
    velmi prijemne je dostavat krasne WMA soubory, ktere se skutecne nadherne prehravaji (nezkoumal jsem to, nicmene zda se ze to u me dokaze snad jen xine a to jeste s win kodekama) a naopak pak prijit nekam k windoze a krasne se bavit s opacnym problemem, totiz prehravanim mych ogg vorbisu (a nekdy je docela problem sehnat neco jineho nez WMP (winamp opravdu NEMAM rad))
    Copak toho není dost?
    27.3.2004 15:46 Petr Salava
    Rozbalit Rozbalit vše statistika
    Prominuto mi asi nebude. Je mi totiz jen 12. Jen mi ten boj v diskusich proti Microsoftu pripada trosku dosti zbytecny. Co se tady vyresilo a jaky prinos ma tato diskuse pro linux ? O co se zlepsily linuxove aplikace diky teto diskusi, aby mely navrch pred "zlym" Microsoftem ? Je tady zbytecne zabytych minimalne 14 hodin casu. 4 hodiny, co to psal autor a 10 hodin (120*5minut), co si to vsichni cetli a odpovidali. Jen tak dal. 200 prispevku do pondeli se udela, ne ???
    27.3.2004 17:25 Jáchym Čepický | skóre: 29 | blog: U_Jachyma
    Rozbalit Rozbalit vše statistika
    Nepřeceňuj mě, já to psal asi 20 minut (a to jsem možná ještě přehnal).

    Tady se řeší vztah k MS, řeší se to, s čím pravděpodobně MS vyrukuje nebo může vyrukova. Opravují se deformované pohledy, vysvětluje se, proč je to a to skutečně špatné a poukazuje se na to, že to média zase jednou překroutila.

    K MS je tady lhostejný jen skutečně málokdo. A asi to spoustu lidí baví, když píšou, jinak by to asi nedělali...
    27.3.2004 23:24 Petr Salava
    Rozbalit Rozbalit vše statistika
    Konkurenci, a to jakoukoli, treba Microsoft, bude spise zajimat, cim ji muzete konkurovat. Spise ji muzete konkurovat cenou a lepsimi aplikacemi. Clanky a diskuze o tom, jak je a neni Microsoft spatny, to nevyresi. Ale jakmile vyjde neco v novinach o MS a linuxu, tak doporucuji dalsi clanek na podobne tema. Sice lide z clanku neziskaji dalsi znalosti a budou nadavat na to, ze jim neco v linuxu nechodi, ale budou vedet, ze firma Microsoft a dalsi jsou spatne, ale budou v tom mit jasno.
    28.3.2004 17:44 Jozef Vondrák | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše statistika
    Petře Salavo. Cesta je cíl.
    27.3.2004 11:23 Kroko
    Rozbalit Rozbalit vše prehravace v linuxu
    to neni pravda, ze distributori linuxu delaji to same, rozdil je v tom, ze MS zaclenuje svuj program do systemu a tim omezuje konkurenci, by to bylo stejne, musel by Linus vyvijet prehravac a davat ho k jadru. Pokud vim, tak v ditribuci linuxu je nekolik prehravacu od ruznych dodavatelu (vyrobcu) a tak je mezi nima konkurence a uzivatel si muze vybrat ktery pouzije, pokud by MS dodaval s woknama i jine prehravace nez jen svuj, tak by tim konkurenci neomazoval ....
    27.3.2004 13:21 Tomas
    Rozbalit Rozbalit vše IMHO - Pokuta
    Pekna sprostarna ta pokuta.

    • Firma ma produkt, je JEJI a kdy by se postavila na hlavu tak si s nim muze delat co chce.
    • kdyz se zblazni tak si muzou jejich produkt vylepsit trebas o hodinky s vodotryskem
    • Ma monopol.. hmm jak k nemu prisla? asi tim, ze je uspesna.
    • Proc je uspesna? Jelikoz zakaznici kupuji jeji produkty.
    • evropsti komisari - jdete do hajzlu.. ja si na to moc nepamatuji, ale u nas neco podobneho par desitek trvalo.
    27.3.2004 13:45 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše IMHO - Pokuta
    Zcela zjevně nechápeš smysl antimonopolních zákonů. Existují proto, aby se udrželo zdravé konkurenční prostředí. Firma, která zneužívá svého monopolního postavení (ať už se do něj dostala jakkoliv) k nezákonnému přiškrcování konkurenčního trhu, by podle těchto zákonů měla být usměrněna do správných kolejí.

    Stejně tak jako jsou zákony, které se týkají krádeže, podvodu nebo jiných nekalostí, máme také zákony, které ošetřují monopolistické manýry. To znamená, že se mýlíš, když říkáš, že firma si se svým produktem může dělat, co chce. Její volnost se chovat určitým způsobem totiž končí tam, kde začínají práva jiných firem.

    Btw, kroť svůj jazyk. Argumentuj myšlenkami, ne silnými slovy.
    27.3.2004 17:29 Jáchym Čepický | skóre: 29 | blog: U_Jachyma
    Rozbalit Rozbalit vše IMHO - Pokuta
    Souhlasím, MS má monopol a to není zdravé pro žádnou ekonomiku. Existují zákony a ty se musí dodržovat, jinak logicky následuje trest.

    Smyslem článku nebylo polemizovat o tom, jestli MS má monopol nebo ne, ale jestli jedno z oficiálních odůvodnění toho trestu je "to pravé ořechové".
    28.3.2004 17:53 Jozef Vondrák | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše IMHO - Pokuta
    Ano. Se svým produktem si může dělat co chce. Já si také se svým autem mohu dělat co chci, ale musím dodržovat dopravní předpisy. Stejně tak ani Microsoftu není dovoleno poškozovat hospodářskou soutěž, čehož se svými monopolními praktikami dopouštěl. Navíc se odmítl zříci těchto praktik - prohlásil je za stadard.
    29.3.2004 09:26 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše IMHO - Pokuta
    Jistě, je to JEJI produkt. Tak ať si ho nechá. Na trhu EU fungují určitá pravidla a pokud je nehodlá dordržovat, nemá na něm co delat. Můžeš nesouhlasit s těmi pravidly, můžeš je spochybňovat, ale pokud se jimi nehodláš řídit, počítej s tím, že ti bude odepřeno právo toho trhu užívat, nebo dostaneš pokutu.
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    28.3.2004 00:01
    Rozbalit Rozbalit vše heheh
    skrytý komentář Náš administrátor shledal tento komentář závadným.

    Sprostý příspěvek

    Zobrazit komentář
    28.3.2004 00:32 Noxius | skóre: 13
    Rozbalit Rozbalit vše pane boze
    neviem co tu riesite ? ja by som napriklad nechcel iba cisty win, alebo win s mnozstvom programov co robia to iste, len v zelenom ... naco ? vsetci sa seru do win, ze nie je ako linux, ale PREDSA WINDOWS NIE JE LINUX, tak preco ma byt ako linux ??? mi to pripada ako kocurkovo, windows so zakladnymi programami (btw mylim sa, alebo aj linux ma svoje predvolene programy ?) brani instalacii inych? vsak to je uz smiesne ... ja naistalujem win a rovno na to si nainstalujem mozillu a bsplayer, the bat, zeby som bol dako obmedzeny defaultnymi aplikaciami ??? a uplne koniec je ked niekto povie, ze nech zverejnia zdrojaky ... si predstav, ze vytvoris nieco co pouziva 99% ludi (ako workstation) a zverjenis zdrojak, nech si kazdy vytvori, aku len chce mutacia a zacne na nej zarabat
    28.3.2004 10:45 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše pane boze
    Jaktože mě win neomezuje - omezuje mám oficiálně win95 OSR2 když jsem je kupoval tak prodejce musel podvádět (prostě nešly koupit bez PC proč ? Já jsem je chtěl protože uměly fat32 tak obchodník musel napsat že je prodal s PC) takže proč když si chci koupit OS mě nutí si koupit PC (a to sem měl oficielně MS-DOS 6.2) to stejné když chci nějakej notebok tak tam dnes ve většině obchodů cpou windows. :-( To není zneužívání monopolu. Pořídím si kancelář StarOffice otevřu v tom i dokumenty *.doc vše funguje do doby kdy si M$ zase změní formát dokumentů a v čem je mám potom otevřít a přečíst prostě musím ukradnout nějaké jejich offisy a během jednoho měsíce je musím krás další protože zase změnily formát a v ničem jiném si to nepřečtu, to stejné s těmi jejich prohlížeči které jsou zadarmo dostanu nějaký doc a neotevřu to v nich a pod.... To stejné koupím nějakej kus HW a zase pod win95 nešlape to proč no proto abych si musel koupit win98 dobře tak si chci koupit upgrade z win95 na 98 a zase to nejde upgrade nebo normální verze vše stojí stejně a ještě teď v době win XP stojí win98 více jak win XP a pak se divíte že to lidi kradou když je k tomu nutí ten jejich monopol. Jinak oficiálně jsem si koupil překladač C pro MS-DOS a protože to byla stará verze (za 1500,-) tak jsem si koupil upgrade (za dalších 2000,- ) a vůbec mě nenapadlo to krást (bylo to na 3 disketách + hromada dokumentace v tištěné podobě) ovšem to musí být za rozumnou cenu i když v té době už taky byly různé frre překladače. Tak stejně třeba s internetem která banka má internetové bankovnictví založené na jiném prohlížeči než IE ??? Žádná ani e-banka oficiálně nepodporuje jiný prohlížeč než IE - to že chodí i s mozillou je jejich dobrá vůle (asi si uvědomily že je jich málo ale zákazník je zákazník) takže pokud chcete internetové bankovnictví musíte ukrást zase windows, a nejvíce se mě líbí takoví křiklouni kteří vykřikují jak je to všechno dobré jak vše šlape co všechno stím můžou děla, a přitom ani jeden program nemají legálně vše mají ukradené, to se jim to potom řve když za nic nemusí platit a vše mají za cenu CD za 50Kč, ale kdyby za ty CD měly platit kolik by těch programů na tom PC měly. Jinak netvrdím že mám vše uplně legálně taky by se u mě našly programy, ale snažím se používat vše legálně a proto používám linux pouze na hry mám windows. Jinak legálně vlastním: MS-DOS 6.2
    windows95 osr2
    borland překladač C++ pro ms-dos
    Hromadu různých her buďto free nebo originálky koupené od 150 - 800,-- A klidně jsem si koupil šachový program za 999,-- A na ostatní práci používám Linux :-) A další problém koupím si windows třeba XP a vůbec ho nedostanu na PC nejde nainstalovat tak chci někde poradit a výrobce toho OS vás pošle někam proč ??? Prostě výrobce OS win nemá žádnou podporu, cituji z licence k win95 osr2 ty vlastním takže vám to můžu přepsát: "ODBORNÁ POMOC - Odbornou pomoc souvysející se softwarovym produktem společnosti Microsoft Corporation ani její dceřiné společnosti neposkytují. O odbornou pomoc požádejte na telefoním čísle výrobce PC uvedeném v dokumentaci k počítači. S dotazy ohledně smlouvy EULA a s jakýmykoli dotazy určenými výrobci PC se obraťte na adresu uvedenou v dokumentaci k počítači."
    28.3.2004 18:20 Krastorakus
    Rozbalit Rozbalit vše Však bylo načase...
    Co se mě týče, já windos rád nemám. Ale ne proto, že by mi nešel, ale proto, že nemám rád Gatese a microsoft jako takový. Myslím si, že pokud už má někdo tu "drzost" aby kancelářský program prodával ze 16'000 kč, tak k tomu fakt není co dodat. Já se vůbec divím, že to mikrosoftu stojí zato. Přece, kdyby dal ofis za slušnou cenu, řekněme takové ty dva tisíce max., každý by si ji koupil a bylo by. Takhle na to nikdo nemá, tak si to koupí dvě tři firmy a ostatní si to od nich přepálí. Vždyť mikrosoft takto musí sám ztrácet. No asi ne, protože už hezkou dobu to zůstává stejné.

    Co se týče toho mediaplayeru, vůbec by mi nevadilo, kdyby ve windosu nebyl. Zaprvé používám real, quicktime, microDVD a WinAmp a jsem spokojený, a za druhé, pokud jsem se chtěl dívat na nějaký film, nikdy slovy NIKDY mi v mediaplayeru nešly titulky. Mimochodem, na tom, že takhle mikrosoft omezuje jiné přehrávače něco asi bude. Proč by totiž jinak firmy, jako quicktime a nebo real zakládaly své nové formáty (mov, ram)? Je to obrana. Lidé si, pokud budou chtít tyto soubory přehrát, budou muset stáhnout jejich přehrávače.
    elviin avatar 29.3.2004 07:40 elviin | skóre: 29 | blog: elviin | Plzeň-Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Odvolani a prutahy muzou trvat az 7 let
    Pokud se to Microsoftu podari, odvola se nejprve k Soudu prvni instance a pak k Evropskemu soudnimu dvoru. Coz muze byt prodleva az 7 let, nez bude prinucen neco podniknout. To je dostatecne dlouha doba, aby ochromil vyvoj konkurencnich komponent pro svuj system, alespon na jednu generaci OS.

    Posledni rozhodnuti je vysledkem prace po 4 letech. A Microsoft uz si urcite pripravil pozice, aby se branil. Ma zkusenosti z USA.

    Ale nekde jsem cetl, ze tiskovy mluvci Evropske komise se nechal slyset, ze: "Vsichni stejne pouzivame XPecka..."

    Takze dokud ty hordy pravniku, ekonomu a prekladatelu v Bruselu nepoznaji jine dalsi zpusoby prace s pocitacem, budou videt zdravou konkurenci Microsoftu jen na urovni aplikace (prehravac #1 proti prehravaci #2) ne na urovni systemu (system #1 proti system #2).
    29.3.2004 11:37 niobi-x
    Rozbalit Rozbalit vše text windows vs. linux
    podle mého si každý uživatel linuxu může snad tyto programy pripravene pro uzivatele bez jakýh koli problémů smazat nebo nejakym zpusobem odstarnmit (delete, kill ...) což u WMP nejde i kdyz me se to povedlo delete v dosu ale třeba Mrkvosoftí IE nejde a to u linuxu a jeho konqueroru jde tak si odpuste své pripomínky na linux a jejich dodávaných prográmků které pomáhají začínajícímu uzivateli se alespon trochu zorientovat co linux umí ale i neumí

    Nazdar Niobi
    29.3.2004 15:57 Mira
    Rozbalit Rozbalit vše Zkusím vysvětlit
    Ona problematika monopolů není tak jednoduchá.

    Existují monopoly horizontální (obchodní řetězce) a vertikální (zemědělec - mlýn - pekárna - supermarket, např. dnes Delvita, Delta pekárny, Delta mlýn).

    Je celkem jedno, jakým způsobem byl monopol získán, v této souvislosti se pak hovoří i o tzv. přirozených monopolech (vodárna, plyn, rozvody elektřiny apod.), kde jsou názory, že tyto monopoly nelze "rozbíjet".

    Otázka monopolů se řešila hlavně v USA minulé století a to hlavně kvůli automobilkám, neboť jeden "člověk" vlastnil doly na uhlí, železnou rudu, hutě, automobilku, prodejní síť - autosalony apod. V podstatě 3 nebo 4 lidi ovládli celý trh se železem, ocelí, s auty apod. A nikdo další neměl šanci se na trh dostat, protože mu samozřejmě neprodali "železo" naebo s takovou cenou, že nebyl konkurence schopný.

    Za monopol se považuje, pokud má více než 50 % relevantního trhu a dominantní postavení, pokud má více než 30 % relevantního trhu. Otázkou samozřejmě, co je to relevantní trh.

    V podstatě se dá dovodit, že má-li podnik více než 50 % trhu, začíná "do hry vstupovat" veřejný zájem, vždyť takový podnik může svým způsobem vydírat i stát. Proto třeba v USA může stát nařídit rozdělení podniku na dvě části.

    U MS jde o to, jak už bylo uvedeno výše, že získal monopol na desktopy - OS. S tím prosadil i Office (já je nepoužíval a byl spokojený, ale komunikujte s klientama a řešte neustále problémy s importem a exportem jiných souborů).

    Dnes se snaží získat další trhy - multimediální přehrávače, antiviry, firewally s tím, že je nabízí zadarmo a náklady na jejich vývoj a zavedení jsou skryty v nákladech na vývoj OS. V podstatě se jedná o křížové financování.

    Je to jakobyste byl výrobcem automobilu (jediné značky a jediného typu) a získal monopol a k tomu autu byste časem začal dodávat neprve zadarmo (časem za peníze) hliníková kola, autorádio, klimatizaci - tak ostatní výrobci nutně zkrachují. A až zkrachují, tak byste si za užívání nechával platit.

    U linuxu je to něco jiného. Linux samotný je jen jádro. Na něj se nabaluje další soft, dle potřeb, nálady, rychlosti linky, jak kdo každý chce. A protože člověk je tvor líný, existují "distribuce", kdy někdo za vás to stáhne do "balíku", "sesouladí" dohromady a vy mu platíte za tu práci. Můžete si vybrat jiný balík. Druhá věc je ta, že ty distribuce pro obyčejného (!!!) uživatele jsou relativně stejné, popř. ty různosti jsou takové, že jsou zpravidla pod jeho rozlišovací schopností).

    To, co se MS podařilo, bylo vlastně to, že softu z právníků nikdo moc nerozuměl a najednou tu je monopol na desktopy a nikdo neví co s tím. A zdá se, že si netroufnou nařídit rozdělení MS na dvě části. Tak alespoň se snaží "zachránit budoucnost" a dle mého názoru potichu doufají, že technický "pokrok" bude takový, že to za ně vyřeší.

    Je potřeba ještě připomenout, že v roce 95 proti sobě stál MS a IBM, tj. WIN 95 a OS/2, MS office a Lotus Office (Ami Pro), Word perfect (snad ještě nebyl pod Corelem). Jen proto, že IBM ten boj "odpískalo", se mohl MS tak prosadit na desktopech.

    Upřímně, kdyby MS neměl tak dominantní postavení, asi by ani Linux nebyl tak populární.
    30.3.2004 07:44 miro
    Rozbalit Rozbalit vše Proc to
    25% zisku z filmoveho prumyslu jde pres videopujcovny. Az prijde doba, kdy se misto CD budou prodavat pisnicky on-line a videopujcovny se zmeni na on-line distributory obsahu, tak ten, kdo bude mit trh se softwarem bude ovlivnovat (a zpoplatnovat) distribuci. Je to jen pud sebezachovy EU, aby nenechala nevybudovat monopol, ktery bude "vlastnit 50% akcii" kazde videopujcovny na kontinente. howgh
    3.4.2004 20:00 #2453 | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše OS vs. Distro
    Ja nevim jak vy, ale ja povazuju za OS neco, cemu se rika zakladni fcni system - kernel a docela hodne GNU utilit, dulezitych pro spravu. Kdyz si tohle stahnu z kernel.org, tak mam OS, pak mi muze kazdej... A ze si clovek radsi vybere nejake distro s tisici balicky, tak to je jeho vec a ne vec Linuxu jakozto OS. Co ja vim, tak Bill se nikdy nikoho nezeptal jestli tam opravdu nekdo chce IE nebo WMP ( neznam nikoho na Woknech, kdo by pouzival to, co tam je defaultne ) - z toho soudim, ze to je naprosto opravnene a i kdyby ne, tak se najde spoustu jinych veci, za ktere by to mohlo byt... Dobre, muzou otravovat RedHaty, Susaky, Mandrakisty, ale proti nasemu Linuxu nic mit nemuzou.

    S pozdravem Tomas Morstein
    22.8.2004 23:03 h.xman | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše autorovi clanku
    nic ve zlem - a mozna uz to nekdo prede mnou napsal - ale povazuje za celkem velky problem, pokud autor publikujici na abclinuxu zcela zjevne nechape antimonopolni zakon. Prece MS je trestan za to, ze nuti uzivatele kupovat neco, co treba ani nechteli a poskozuje tim jak uzivatele, tak sve konkurenty. Vyuziva zavislosti uzivatel na svem OS, aby jim vnutil i dalsi SVUJ soft. A cim ze je nuti? Prece MS ma prakticky monopol na OS (vetsina uzivatel totiz bohuzel nema moznost prejit treba na Linux nebo na jiny OS) a tudiz vetsinovi kupujici NEMAJI ALTERNATIVU koupit si system bez mediaplayeru a za ten (mediaplayer) vubec neplatit, pripadne platit konkurenci. O to tady jde, a naprosto to neplati v pripade Linuxu. Tam totiz monopol rozhodne nehrozi (a navic, i kdyz nakrasne chcete linux bez mediaplayeru, nikdo vam nebrani stahnou si zadarmo prakticky hole linuxove jadro a delat si s nim co chcete - ale to uz jse celkem nepodstatne). Je to tak tezke pochopit? Kdyz dva delaji totez, neni to vzdy totez - a i kdyby Linux delal uplne to same jako MS (coz nedela), nemohl by zneuzivat sve monopolni postaveni - PROSTE PROTO ZE MONOPOL NEMA! Nemuze tedy nikdy poskodit uzivatele, nanejvys tak sebe. Az bude nejaka linuxova distribude dominantni na celem (nikoli jen linuxovem) trhu a az bude pridavat do distra JEDINY SVUJ mediaplayer, pricemz NEBUDE EXISTOVAT ALTERNATIVA bez tohoto mediaplayeru - ok, uvazujte o pokute. Neco takoveho ale zatim rozhodne nehrozi. dalsi detail - jak jste prisel na ty dumpingove ceny? vite vubec co to znamena "dumping"? pokud vim, linuxove produkty byly bud vyvijeny nadsenci zdarma, nebo v ramci INVESTIC, ktere maji byt zaplaceny v patbach za doplnkove sluzby - tedy nikoli na zaklade dotovani linuxovych produktu na ukor zvyseni nakladu pro spotrebitele jinych produktu, danove poplatniky apod. - pokud mate dukazy o dumpingovych cenach, OK, podejte oznameni antimonopolnimu uradu. Ale do te doby vas budu povazovat za cloveka, ktery nerozumi terminu "dumpingove ceny" a u ktereho je treba se obavat, ze obvini z dumpingu cloveka, ktery da k svatku sve mile vlastnorucne vyrobeny darek (snad omluvite muj sarkasmus, ale pripada mi to metaforicky vystizne). je mi jasne, ze tenhle vas clanek neni aktualni, ale stejne doufam ze se k Vam moje reakce dostane.
    Pro poutníky mezi vámi: Camino de Santiago
    pit0 avatar 10.11.2006 08:47 pit0 | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Microsoft dostal pokutu od EU... a co Linux?
    Pokial sa ten Media player, cad, IE, moviemaker a pod balast bude dat pri instalacii zvolit ze ho tam chcem abo nie a po nainstalovani bude moznost ho odstranit tak nech si M$ do svojej "distribucie" dava premna zamna co len chce... Verim tomu ze keby M$ urobil instalaciu win takymto sposobom EU by sa toho nechytala. Autor clanku by si mal uvedomit (ked uz pise ze je 100% free) ze pri instalovani akeho kolvek linuxu ma moznost si zvolit co na svojom pc chce a co nie!
    31.1.2007 13:01 Sid
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Microsoft dostal pokutu od EU... a co Linux?
    No když tu čtu jak něktěří bičují MS za jejich implementaci MediaPlayeru do Windows. Protože to likviduje trh, tak se musím smát. Z mé vlastní zkušenosti vím, že 90% populace sedící před počítačem si sama neumí nainstalovat ani myš (ikdyž jde v podstatě o zasunutí konektoru). A vy byste je chtěli nutit k rozhodnutí, který program si stáhnout a nainstalovat :-). Pochopte že to je nemožné, MS těmto uživatelům vlastně dělá službu, jinak by se na video ani nepodívaly.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.