Portál AbcLinuxu, 26. dubna 2024 18:00

GIMP v příkladech - 3 (kámen)

18. 11. 2005 | Vítězslav Šmíd
Články - GIMP v příkladech - 3 (kámen)  

V dnešním díle si ukážeme vytvoření kamene. Tentokrát budeme téměř výhradně používat filtry - podíváme se na Mapovat objekt, Reliéf a Zkřivení.

Kámen

Začneme tím, že si seženeme nějakou "kamennou" texturu. Buď si něco najdeme pomocí Googlova hledání obrázků, anebo můžeme použít například toto:

GIMP 3 Textura kamene

Důležité je, aby textura byla bezešvá, tzn. aby šla skládat vedle sebe jako dlaždice a nebyly vidět její hrany. Bude se nám hodit i později, takže je vhodné si ji uložit jako vzorek (pattern), a to do složky ~/.gimp-<verze>/patterns/.

Základem je koule

Spustíme GIMP a založíme nový obrázek o velikosti 500x500 pixelů. Zvolíme Pokročilé možnosti (Advanced Options) - Vyplnit s (Fill with) - Průhlednost (Transparency). Vrstvu Pozadí si přejmenujeme na Koule.

Pomocí nám známého nástroje Plechovka (Bucket fill) si vyplníme celou plochu onou "kamennou" texturou. Pokud jste si ji uložili do zmíněné složky, měla by se vám objevit v dialogu Vzorky (Patterns). Nastavíme Typ vyplňování (Fill type) na Vyplňování vzorkem (Pattern fill) a jako výplň zvolíme naši texturu.

Vytvořili jsme tak povrch budoucího kamene. Z toho teď složíme kouli, a to pomocí filtru Mapovat objekt (Map object), který najdeme v menu Filtry -> Mapa -> Mapovat objekt (Filters -> Map -> Map object). Tento filtr umožňuje z aktivní vrstvy udělat trojrozměrný objekt, u kterého můžeme nastavit mnoho vlastností, které jsou rozděleny do čtyř nebo pěti záložek:

My chceme vytvořit kouli, takže v nabídce Mapovat na vybereme samozřejmě Koule. Dále uvádím pouze odlišnosti od implicitních nastavení:

GIMP 3 Kamenná textura po
namapování na kouli

Filtr nám vytvořil kouli, kterou si pokřivíme tak, aby vypadala jako nějaký kámen, ale nejdříve ji musíme zdrsnit, protože na kámen možná vypadá trochu hladce. Alespoň se díky nastavení Odrazivost - Odraz na 0.00 příliš neleskne.

Zdrsnění koule

Už samotná kamenná textura navozuje dojem drsnosti, ale my tomu ještě trochu pomůžeme, a to použitím techniky Reliéf (Emboss), která vytváří dojem, jakoby byl obrázek vytepán do plátu kovu. Tmavé oblasti vytvářejí "údolí", světlé zase "hory".

Nyní už můžeme aplikovat filtr. Najdeme ho v menu Filtry -> Zkreslení -> Reliéf (Filters -> Distorts -> Emboss). Použijeme následující nastavení:

GIMP 3 Zdrsněná koule

Pokřivení koule

Z pěkné hrbolaté kamenné koule teď vytvoříme nějaký kamínek. Ke křivení vrstvy se používá filtr Zkřivit - Filtry -> Zkreslení -> Zkřivit (Filters -> Distort -> Curve bend). Umožňuje nastavit dvě křivky, podle kterých jsou pak pokřiveny opačné okraje vrstvy. Podle základního nastavení jsou to horní a dolní okraje, ale to lze změnit. Opět si popíšeme nastavení:

Teď už nám zbývá jen podle vlastního uvážení vyrobit nějaký ten balvan. Nejprve bych začal konverzí koule na brambor :-). Asi bude nejjednodušší uvést screenshot místo dlouhého vysvětlování:

GIMP 3 Nastavení pro první operaci Zkřivení

GIMP 3 Výsledek po první operaci
Zkřivení

Nyní už zbývá jen experimentovat. Znovu a znovu používat filtr Zkřivení a vytvářet jiné a jiné kusy skály. Se svým kamením si můžete hrát tak dlouho, dokud nebudete spokojeni... Vyžaduje to hodně pokusů a "kouzelných kombinací" [Ctrl+Z]-[Ctrl+Shift+F] (Krok zpět + Vyvolání dialogu naposledy použitého filtru). Občas se hodí používat volbu Typ křivky - Volná. Je též nutné občas měnit hodnotu Rotovat.

GIMP 3 Několik variací
kamene

Tento díl byl výrazně "filtrový" a trochu více popisný, ale příště se zase vrátíme k tradičním nástrojům GIMPu. Pohrajeme si také s plug-iny Script-Fu, a to všechno při tvorbě meteoru a možná i komety. Pro oboje budeme kámen, který jsme se dnes naučili vytvářet, potřebovat.

Seriál GIMP v příkladech (dílů: 19)

První díl: GIMP v příkladech - 1 (hvězdná obloha), poslední díl: GIMP v příkladech - 19 (kiwi 3).
Předchozí díl: GIMP v příkladech - 2 (hvězdná obloha 2)
Následující díl: GIMP v příkladech - 4 (meteor)

Související články

GIMP v příkladech - 1 (hvězdná obloha)
GIMP v příkladech - 2 (hvězdná obloha 2)
GIMP v příkladech - 4 (meteor)
GIMP v příkladech 5 - (blesk)
GIMP v příkladech - 6 (kometa, mraky)
GIMP v příkladech - 7 (mlha na fotografii, planeta)
GIMP v příkladech - 8 (planeta)
GIMP v příkladech - 9 (hvězda, semafor)
GIMP v příkladech - 10 (Semafor)
GIMP v příkladech - 11 (semafor pro chodce, spirála, pružina)
GIMP v příkladech - 12 (mapa k pokladu)
GIMP v příkladech - 13 (mapa k pokladu 2)
Recenze: GIMP - Grafický editor pro Linux a Windows
Snímání obrazovky aneb vyfoťte si okno
GNU Lilypond - The music Typesetter - I
Scribo, scribere, Scribus
Geomview - váš interaktivní 3D prohlížeč
Reportáž: Blender Conference 2005, De Waag, Amsterdam
Myslíme trojrozmerne

Odkazy a zdroje

GIMP

Další články z této rubriky

VDR a DVB-T2, část 2.
VDR a DVB-T2, část 1.
Šifrovaný Proxmox VE 6: ZFS, LUKS, systemd_boot a Dropbear
MapTiler – proměňte obrázek v zoomovatelnou mapu
Syncthing

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.