Ubuntu 27.04 bude Tenacious T-Rex.
Byla vydána nová verze 2026.4.0 "Never-slop" svobodného softwaru ScummVM (Wikipedie) umožňujícího bezproblémový běh mnoha klasických adventur na zařízeních, pro které nebyly nikdy určeny. Přehled novinek v poznámkách k vydání a na GitHubu. ScummVM oslavil 25 let. Verze 0.0.1 vyšla 8. října 2001.
Kanadský vývojář Anthony Sistilli vytvořil ironický DIY projekt parodující kamerové systémy Flock, s cílem názorně demonstrovat rizika masového sledování jaké provozují tyto komerční ALPR systémy. Z levné IP kamery a vlastního ML softwaru (napsaného s pomocí SI circa za 20 minut, kód se mi bohužel nepodařilo dohledat) běžícího v laptopu sestavil jednoduchý systém, který detekuje výhradně policejní vozidla, zaznamenává jejich SPZ a
… více »Část údajů uživatelů internetového supermarketu Rohlík byla odcizena. Kyberútočníci napadli nástroj zákaznické podpory Rohlíku, odcizili tak jména, e-mailové adresy, v některých případech také telefonní čísla nebo přepisy komunikace mezi klienty a zákaznickou podporou. Rohlík incident nahlásil příslušným orgánům a přijal příslušné opatření, aby zamezil podobným případům v budoucnosti, uvedla firma.
Aplikace eDoklady fungovala v obou volebních dnech stabilně a prakticky bez front. Digitální a informační agentura (DIA) odhaduje, že se digitálním dokladem prokázalo více než 100.000 voličů. Aplikaci si před volbami či během nich aktualizovalo 247.517 uživatelů. Nových registrací bylo 19.431 a do aplikace se přihlásilo 357.879 lidí. Největší nápor přišel bezprostředně po otevření volebních místností mezi 14. a 16. hodinou, kdy si
… více »Začal semestr, začal i podzim a kromě hub rostou jako po dešti i veřejné dílny v Praze. Nedávno strahováci referovali o hackerspacu Bordel, nyní se otevřela dílna Dejvice Lab jen kousek od ČVUT. Na blížící Virtuální Bastlírně tak uslyšíte nejen report z návštěvy dílny HWLab, ale i řadu novinek, událostí a úsměvných momentů, které se za poslední měsíc ve světě techniky, ale i vědy udály. Připojte se tedy již v úterý 13.10. od 20:00 a zapojte se do
… více »Byl vydán LineageOS 24 (Mastodon). LineageOS (Wikipedie) je svobodný operační systém pro chytré telefony, tablety a set-top boxy založený na Androidu. Jedná se o nástupce CyanogenModu. LineageOS 24 je založený na Androidu 17.
Společnost Valve publikovala na svém GitLabu nákresy a schémata zapojení headsetu Steam Frame. Pro nekomerční účely.
Soutěž Pwn2Own Ireland 2026 skončila 9. října. Bezpečnostní výzkumníci získali celkem 1 262 000 dolarů na odměnách. Během soutěže bylo předvedeno zneužití 98 zero-day zranitelností. Testování zahrnovalo různé kategorie zařízení a software. Výzkumníci předváděli prakticky fungující útoky podle pravidel soutěže. Výsledky následně slouží výrobcům při přípravě oprav. Mezi pokořenými jsou: Samsung Galaxy S26, OpenAI Codex, Oracle Autonomous AI Database, Google Pixel 10, u iPhone 17 neuspěli.
Programovací jazyk Python byl vydán v nové verzi 3.15.0. Podrobný přehled novinek v aktualizované dokumentaci.
V minulém díle jsme
vyrobili imaginární planetu. Dnes si ji maličko vylepšíme - přidáme hvězdu
vycházející nad jejím povrchem. Dal by se k tomu použít i náš dobře známý
filtr SuperNova, my ale upřednostníme filtr GFlare, který slouží
především k vytváření efektů vznikajících při odlescích světla na různých
čočkách (například u fotoaparátů nebo kamer). Filtr se nachází v menu
Filtry -> Efekty se světlem -> Záře z přechodu (Filters
-> Light effects -> GFlare). Vykresluje primární efekt (kruhový lesk)
a sekundární efekt ("šňůru" odlesků).
Pro filtr budu raději používat anglický název GFlare, protože je kratší a, podle mého názoru, lepší.
Okno filtru nabízí dvě záložky:
Pro naši hvězdu si založíme novou průhlednou vrstvu jménem Hvězda a umístíme ji pod vrstvu Planeta. Spustíme filtr GFlare (Záře z přechodu) a v záložce Selektor zvolíme předvolbu GFlare_102. V záložce Nastavení pak hvězdu doladíme. Protože ji vkládáme na čistou, prázdnou vrstvu, těžko budeme odhadovat, kam ji umístit, abychom se trefili přesně na okraj planety (nebo kamkoliv jinam). Proto, podobně jako u vkládání hvězd do hvězdné oblohy, umístíme střed GFlare doprostřed vrstvy. Tu si pak posuneme, kam budeme chtít.
Po vygenerování efektu se vrstvy chopíme nástrojem Přesun (Move)
a umístíme ji na požadované místo tak, aby hvězda vycházela nad povrchem.
Jakmile si budeme jisti, že je vrstva na správném místě, zarovnáme její
rozměry příkazem Vrstva -> Velikost vrstvy dle obrázku
(Layer -> Layer to image size). A to je vše:

Nyní si v GIMPu začneme kreslit klasický dopravní semafor, příště jej dokončíme a vyrobíme i variantu pro chodce. Začneme otevřením nového čtvercového (například 500x500) obrázku s průhledným pozadím. Protože ze semaforu budeme později vytvářet semafor pro chodce, nebudeme jej nyní kreslit v oranžové barvě, na výběr je pouze červená a zelená. Já pro tento příklad zvolím červenou.
Vlastní obrázek se bude skládat ze dvou hlavních vrstev: jedna bude představovat samotný (čtvercový) skleněný povrch semaforu, druhá ji bude překrývat a ukazovat z ní jen kulatý střed. Začneme spodní - povrchovou vrstvou, kterou si pojmenujeme Sklo.
Tuto vrstvu nejprve pokryjeme radiálním gradientem. Jako typ gradientu použijeme Popředí do pozadí (FG to BG) a jako barvy popředí a pozadí si zvolíme světlejší a tmavší odstín zvolené barvy semaforu (červená nebo zelená). Po aplikaci bude vrstva Sklo vypadat takto:

Dalším krokem je dodání "sklovitějšího" - mozaikového vzhledu. Skla
semaforů nevypadají hladce! Použijeme filtr Skleněné dlaždicování, který
nalezneme v Filtry -> Efekty se sklem -> Skleněné
dlaždicování (Filters -> Glass effects -> Glass tile). Dialog
nabízí pouze nastavení výšky a šířky dlaždice, ale nic jiného vlastně
nepotřebujeme. Zvolte tedy nějakou nižší hodnotu (~ 15 pixelů)
pro oba rozměry a aplikujte filtr. Uvidíte, že skoro nic
neuvidíte :-).
Pozn.: Vím, že ve skutečnosti má semaforové sklo trochu složitější vzor, ale toto zjednodušení nám zde postačí.
Výsledky filtru jsou velmi nepatrné, proto jim ještě pomůžeme filtrem
Doostřit, který jsme použili i na planetu [Filtry
-> Vylepšení -> Doostřit (Filters -> Enhance ->
Sharpen)]. Dovolíme si použít velmi vysokou hodnotu, klidně i 90. I tak to
není zrovna do očí bijící, ale to nevadí, v příštím kroku se reliéf ještě
zvýrazní.
Přichází na řadu vyboulení skla. Dodáme mu jemně sférický vzhled pomocí
dalšího filtru, a to Použít čočku - Filtry -> Efekty se
sklem -> Použít čočku (Filters -> Glass effects -> Apply
lens). Tento filtr vyboulí část vrstvy, jako bychom se na ni dívali přes
nějakou čočku - lupu. Můžeme ovlivnit jednak refrakční index této
imaginární čočky, jednak vzhled okolí, jenž touto čočkou zasaženo
nebude.
My si sklo vyboulíme s indexem 1.50 a průhledným okolím. Na barvě okolí
nám sice nezáleží, protože bude stejně překryto horní vrstvou, ale jeho
nastavením na průhledné si zjednodušíme pozdější výběry. Kulaté sklo se nám
nyní rozkládá přes celý obrázek, což není úplně vítané. Oba rozměry vrstvy
Sklo zmenšíme na 70 % původní velikosti (v mém případě tedy z
500px*500px na 350px*350px). Snad nemusím připomínat, že dialog pro změny
rozměrů vrstvy najdeme menu Vrstva -> Změnit velikost
vrstvy (Layer -> Scale layer). Nakonec si rozměry vrstvy
Sklo pěkně úhledně zarovnáme s obrázkem příkazem Vrstva ->
Velikost vrstvy dle obrázku (Layer -> Layer to image size).
A teď se vrhneme na horní vrstvu, kterou pojmenujeme Plech, a která bude představovat plechový kryt semaforu. Vložte tedy novou průhlednou vrstvu a pomocí Plechovky (Bucket fill) ji zaplavte nějakou tmavou barvou (ale ne úplně černou!), například #333333.
Nejprve do Plechu vyřízneme otvor, aby bylo vidět Sklo
pod ním. A to uděláme pomocí masky vrstvy (layer mask). Přidělte
tedy vrstvě Plech masku příkazem Přidat masku vrstvy
(Add layer mask), inicializaci nastavte na bílou (white). Abychom získali
absolutní průhlednost vrstvy, musíme kruhovou část masky vyplnit černou
barvou. Rozměr této kruhové části ale získáme z vrstvy Sklo - proto
jsme u filtru Použít čočku zvolili možnost zprůhlednit okolí.
A budeme postupovat takto:
Vrstva > Průhlednost -> Alfa do
výběru (Layer -> Transparency -> Alpha to selection).
Použili jsme ji i minule, slouží k
nastavení výběru (selection) na neprůhledné části vrstvy.Vybrat ->
Zmenšit (Select -> Shrink). Jako hodnotu smrsknutí stačí
zadat 3 pixely.Dnešním posledním krokem bude zjemnění výřezu do vrstvy Plech.
Zahoďte tedy pilky na železo a chopte se jemného pilníku. Ujistěte se, že
máte stále zvolenou editaci masky vrstvy Plech a otevřete
filtr Gaussovo rozostření - nachází se ve třetím šuplíku pod ponkem,
zabalený v tom modrém hadru [Filtry -> Rozostření -> Gaussovo
rozostření (Filters -> Blur -> Gaussian blur)] :-D.
Není třeba rozostření přehánět, stačí nastavit poloměr (radius) na 2.0 - 4.0. Tak je přechod černé do bílé v masce vrstvy hladší, ovšem jen velmi jemně. To je to, co jsme chtěli a pro dnešek nám to bude stačit...
Příště u tohoto semaforu dokončíme plech pomocí bump-mappingu a, abychom si předvedli další feature GIMPu, Cesty (Paths), vytvoříme i variantu pro chodce.
Nástroje: Tisk bez diskuse
Tiskni
Sdílej: