abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    21.4. 19:11 | Komunita

    Thunderbird 128, příští major verze naplánovaná na červenec, přijde s nativní podporou Exchange napsanou v Rustu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 25
    21.4. 04:44 | Komunita

    Byly vyhlášeny výsledky letošní volby vedoucího projektu Debian (DPL, Wikipedie). Novým vedoucím je Andreas Tille.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    21.4. 00:11 | Nová verze

    Po osmi měsících vývoje byla vydána nová verze 0.12.0 programovacího jazyka Zig (GitHub, Wikipedie). Přispělo 268 vývojářů. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (18%)
    Celkem 678 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Scribo, scribere, Scribus

    31. 3. 2004 | Vlastimil Ott | Recenze | 17860×

    Seznamte se s aplikací, která v Linuxu pokládá základy moderního DTP.

    Seznámení

    Scribus je aplikace pro DeskTop Publishing (DTP), které je v praxi realizováno především hladkou sazbou. Po určité době, kdy jsem používal Scribus v jeho několika verzích, si o něm troufám napsat pár řádek. Na rovinu přiznávám, že obdobné programy v jiných systémech neznám, a možná je to jen dobře. Ubráním se zbytečnému srovnávání. Typografii se věnuji na úrovni amatérské, leč zapálené. Svou tvorbu nemohu doložit než různými texty pro svou potřebu, které vytvářím v TeXu. Na základě zkušeností a návyků získaných touto cestou vás tímto zajímavým programem provedu.

    Na začátku je vhodné uvést, k čemu je vlastně Scribus dobrý a jak jej využít. Domnívám se, že v něm lze efektně zhotovovat příležitostné (akcidenční) tiskoviny, jako jsou letáky, plakáty, pozvánky apod. Je také možné vytvořit v něm časopis, reprezentativní dokumentaci nebo klasickou prezentaci. Podporovaný výstup je PDF, SVG nebo EPS (zapouzdřený PostScript).

    Naklikat se dá všechno

    Nastavení prostředí

    Scribus lze bohatě konfigurovat. Lze nastavit mnoho parametrů, které ovlivňují chování programu nebo jeho vzhled. Na druhou stranu existuje jistě řada možností, které nejsou implementovány. Komplexní nastavení se provádí v nabídce Úpravy/Nastavení/Všeobecné. Zobrazí se okno s devíti záložkami; některé z nich mají ještě podvolby. Zde se specifikují parametry stránky, parametry objektů, charakter prostředí, základní (!) možnosti správné typografie a další. Užitečné je zejména menu Nástroje, ve kterém si lze připravit základní specifika všech nástrojů. Také lze definovat název programu, který se spouští k úpravě obrázků (standardně GIMP) nebo interpreter PostScriptu (gs).

    Lze určit standardní písmo, jeho barvu, velikost, podobné vlastnosti mají i geometrické objekty (včetně určení úhlu rotace, zvětšení, zkosení atd.). Domnívám se, že tento dialog není nutné nijak zvlášť popisovat - kdo se snaží efektivně pracovat s textovým editorem, je mu tento přístup dostatečně známý a chápe jeho výhody.

    Nastavení písem

    Položka Úpravy/Nastavení/Písma zobrazí dialogové okno se třemi záložkami, ve kterých lze specifikovat použitelná písma, jejich možné substituce a dodatečné cesty k souborům s písmy. Zde je nutné podotknout, že kontrola nainstalovaných písem probíhá při startu programu, který se tímto může prodloužit (podle množství adresářů a souborů s písmy) na někdy nezvykle dlouhou dobu. Seznam písem se získává z fontserveru XFree, jeho špatné nastavení tedy vede ke špatné funkci Scribusu. Z toho také vyplývá, že pokud chceme v Scribusu použít další písma, je nezbytné je vnutit fontserveru. V předchozích verzích aplikace jsem měl problémy s použitím českých fontů; problém se vyřešil instalací verze 1.1.5.

    Kontrola překlepů

    Poslední nabídka (Úpravy/Nastavení/Dělení slov) umožňuje nastavení dělení slov a kontroly překlepů. Kromě angličtiny existuje i slovník pro češtinu a další jazyky; používá se totiž systémový ispell.

    Pracovní prostředí

    Na ploše musí být přehled

    Poznámka. Následující náhledy se vztahují k verzi 1.1.6, která byla vydána 28. března 2004. Přináší mnoho zlepšení, bohužel však lehce zaostává v lokalizaci (nejen v češtině). Proto jsou některé položky anglicky, jiné zase česky. Vývojáři to považují za závažný nedostatek, na kterém se intenzivně pracuje, a proto lze očekávat další vydání, kde bude tato nepříjemnost odstraněna. V nabídce Nástroje se skrývá několik položek.

    Některé příkazy zobrazují nejen 'paletku' čili malé okno někde na ploše, ale i pás s tlačítky pod hlavní nabídkou (toolbar). Právě na ně se nyní podíváme zblízka. Standardně se zobrazuje lišta, která umožňuje provádět základní operace se souborem. Je zobrazena na následujícím obrázku.

    1. Nový soubor
    2. Otevřít soubor
    3. Uložit soubor
    4. Zavřít soubor
    5. Tisk
    6. Export do PDF

    Nástroje

    Nabídka Nástroje/Nástroje zobrazí nebo skryje lištu s ikonami. Obsahuje několik ikon s následujícími akcemi.

    1. Výběr objektu
    2. Vložit textový rámec
    3. Vložit obrázek
    4. Vložit tabulku
    5. Vložit různé tvary
    6. Vložit mnohoúhelníky
    7. Vložit čáry
    8. Rotovat objekt
    9. Lupa
    10. Upravit obsah textového rámu přímo
    11. Upravit obsah textového rámu ve vestavěném editoru
    12. Vytvořit řetězení textu
    13. Zrušit řetězení textu

    Tlačítkem 1 se vybírají jednotlivé objekty v dokumentu. Níže si řekneme něco o vrstvách, ale už teď je vhodné uvést, že tlačítko vybírá objekty pouze v aktuální vrstvě. Proto nepropadejte panice, pokud klikáte po ploše, a neobjevuje se červený rámeček, který signalizuje zaměření objektu. Objekt se prostě nachází v jiné vrstvě.

    Tlačítka 2 až 6 vkládají různé objekty. K tomuto bodu se pojí panel Vlastnosti, který probereme v jednom z dalších odstavců. Zmíním jen tlačítko pro vkládání tabulek. Pohybem myši vyberte oblast, kterou má pokrývat tabulka. Až tlačítko myši pustíte, objeví se dialogové okno, ve kterém je nutné zadat rozměry tabulky, tedy počet řádek a sloupců. Teprve poté je tabulka vytvořena.

    Osmé tlačítko zobrazí kurzor, s jehož pomocí můžeme vybraný objekt rotovat podle osy, kterou si zvolíme v okně Vlastnosti. Zkreslení pak může vytvářet dojem prostoru.

    Lupa zvětšuje dokument (kliknutí), nebo ho zmenšuje (Shift+kliknutí).

    Tlačítka 10 a 11 umožňují upravit obsah textového rámce. První možností je přímá editace textu v dokumentu. Je vhodná pouze pro rychlou úpravu, protože překreslování celého náhledu je celkem pomalé, navíc nelze měnit styl textu (vizte níže). Druhá možnost otevře vnitřní editor, ve kterém je možné kromě editace nebo načtení textu přiřadit textu určitý styl, což je vlastní princip práce s texty ve Scribusu.

    Zřetězení textu se ovládá posledními dvěma tlačítky a představuje velice profesionální prostředek pro práci s textem. Princip je jednoduchý: pokud se text nevejde do prostoru textového rámce, může pokračovat v jiném textovém rámci. To je typické např. pro noviny, kde je na první stránce začátek ('otvírák') článku a na (např.) třetí stránce je text dokončen. Důležité a geniální je, že text se 'přelévá' mezi oběma rámci podle toho, jakou aktuální velikost zrovna mají.

    PDF nástroje

    Zobrazí se malý panel, který obsahuje zatím dvě tlačítka.

     

    Jak vidno z náhledů, je možné vkládat pdf-specifické elementy, jako jsou seznamy, tlačítka, zaškrtávací tlačítka, textové rámy a další. Ve spojení s externím skriptem a cílovým prohlížečem můžeme provádět hotové zázraky. Z neochoty firmy Adobe ale vyplývá jeden velký handicap: firma zatím z různých důvodů odmítla změnit kódování vnitřních textů pdf formátu, proto budou všechny tyto textové elementy interpretovány v rámci subnormy ISO8859-1, ve které nejsou specifické středoevropské znaky.

    Tento problém jste už určitě zaznamenali (mimo jiné např. v Abíčku, které je ovšem děláno v TeXu, ne Scribusu), týká se i záložek. Vězte tedy, že chyba je u mistra kováře, kováříček nic nenadělá.

    Vlastnosti

    Okno Vlastnosti je centrem pro ovládání všech parametrů vybraného objektu. Skupinu vlastností pro objekty lze definovat do stylů tak, jak je známe např. z textových editorů. Práce se styly je velmi efektivní a představuje vlastně jediný způsob jak si zachovat vnitřní logiku dokumentu a čistou hlavu. Používání stylů se budeme věnovat příště.

    Přehled

    Okno Přehled se zobrazí někde na ploše a informuje uživatele o elementech na jednotlivých stranách. Každý objekt má své jméno (standardně je jím index objektu, datum a čas vložení). Jeho vhodná volba rapidně zrychluje orientaci. Společně se jménem se zobrazuje také typ objektu a doplňující údaje (rozměry, jméno souboru, styl). Drobnost, ale potěší.

    Zápisník

    Zápisník funguje jako interní schránka pro dočasné odkládání objektů. Může mít tři přednastavené velikosti. Když pomocí pravého tlačítka myši uchopíte objekt a přetáhnete ho na plochu Zápisníku, zobrazí se okno, které po vás vyžaduje jméno objektu. Můžete zadat srozumitelnější, než vám program nabízí. V Zápisníku se potom objeví ikona objektu, které lze zpětně vkládat do dokumentu. Lze jej také ukládat na disk a využívat tak více odkladišť.

    Vrstvy

    Zobrazte si panel Vrstvy (Nástroje/Vrstvy), zatím existuje pouze vrstva Pozadí. Kliknutím na tlačítko vlevo vytvoříme novou vrstvu; další tlačítka slouží k jejímu smazání, případně přesunu nad nebo pod jiné vrstvy. Každá z vrstev má - stejně jako v GIMPu - parametr pro viditelnost a tisk. Používáním vrstev můžeme rozlišit pozadí stránek, barevné oblasti (např. pro rubriky v časopise), obrázky, nadpisy, vlastní text a další možné prvky.

    Paleta strany

    Okno Paleta strany má celkem matoucí název; nejedná se paletu barevnou, nýbrž o seznam šablon. Je horizontálně rozděleno na dvě části: v horní se zobrazují definované šablony stran a v dolní jednotlivé strany dokumentu. Problematice tvorby šablon a stylů se budeme věnovat v příští části, vrátíme se tedy i k tomuto oknu.

    Záložky

    V tomto okně jsou zobrazeny objekty, které mají příznak PDF záložka. Lze je mezi sebou vzájemně přesunovat, a tím vytvářet logický (či méně logický) strom. Příznak záložky se nastavuje v lokální nabídce každého objektu (tento příznak nemohou mít např. obrázky). Lokální nabídce se budeme věnovat příště.

    Ještě toho bude hodně

    Tímto dílem jsem vás seznámil pouze s částí hlavní nabídky aplikace, příště budeme v přehledu pokračovat: řekneme si něco o dalších položkách a dostaneme se snad i ke stylům a šablonám. V dalších dílech plánuji návody k práci, podíváme se na export, import a další zpracování dat.

           

    Hodnocení: 33 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    31.3.2004 07:46 Václav Hlobil | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Nepoužitelné
    Také jsem včera zkoušel navrhnout něco v novém Scribusu 1.1.6. Je to nepoužitelné. Neomluvitelné chyby v ovládání (zobrazím si kartu Vlastnosti, mám vysvícené tlačítko Text, ale přitom karta text zobrazena není), Undo funguje náhodně, spíše nefunguje vůbec, import SVG je na nic, vytvořil jsem SVG v Inkscape, Scribus ho importuje rozhozený, práce s malými objekty je otřesně nepřesná, takže se mi ten svg už nepovede opravit. Neintuitivní ovládání, chybí základní funkce jako třeba zoom na kolečku myši, editace textu přímo v objektu funguje podle mně neznámého zaklínadla, spíše ale kurzor trvale stojí, než by třeba smazal text. To je jen malý výčet bugů a chyb.

    Můj pokus skončil přesouváním několika objektů, které se podle záhadného klíče přesunuly mimo "papír" a už nešly vrátit. Samozřejmě nefungovalo Undo, takže jsem zbytečně ztratil dvě hodiny.

    Na to, že už se to pyšní verzí 1.1.6 je to k ničemu. Sám bych tomu dal číslo verze 0.1alpha. Možná...
    31.3.2004 15:31 MouseMan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nepoužitelné
    Dovolim si oponovat, sleduji Scribus uz nejakou dobu (teda presne asi rok co jsem propad linuxu) a aktivne jej pouzivam. Program ma zcela jiste spoustu chyb a opravdu ma status "vyvijejici se", nicmene pro nasi malinkou pocitacovou firmicku v nem vytvarim veskere reklamni materialy a musim rici ze jsem spokojen. Pred tim jsem delal s InDesignem a samozrejme je to rozdil, ale neda se to srovnavat, je to jak srovnani Trabant Mercedes, oboji ma ctyri kola a oboji jezdi. Kdyz zustanu u toho srovnani s auty tak dulezite pro me je doject - pokud srovnam cenu InDesignu a Scribusu a vezmu v uvahu vysledek moji prace a to ze 50% funkci InDesignu bych ani nepouzil, pak je pro me Scribus program nad zlato! Vyvojarum drzim palce a tesim se na nove verze!
    31.3.2004 16:09 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nepoužitelné
    Jak píšu, jiné programy neznám, což je mé mínus. Ale přesto si troufám tvrdit - bez jakýchkoliv osobních narážek - že třeba změníte názor, až si přečtete jak s programem efektivně pracovat. Špatný import/export dat je samozřejmě věc vývoje - reportujte to. Nerozumím tomu zobrazím si kartu Vlastnosti, mám vysvícené tlačítko Text, ale přitom karta text zobrazena není; malé objekty si můžete zvětšit lupou, zoom na kolečku myši navrhněte vývojářům, editace textu funguje, ale z jistých důvodů može být pomalá (bylo to v mailinglistu, ale teď fakt nemám čas to hledat). Přesunování objektů funguje naprosto tak, jak má, nebude chyba v myši? ;-)

    Ještě neodsuzujte...;-)

    --vo

    PS. S vývojem programu nemám nic společného. ;-)
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    2.4.2004 08:17 s0
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nepoužitelné
    ad svg import - kdyz v sodipodi nebo inkscape ulozite grafiku ve jmennem prostoru sodipodi/inkscape - rozhazi se. ve standardnim svg ne. na zlepseni kooperace scribus/inkscape pracuji obe skupiny.

    ad maly vycet bugu a chyb: bugs.scribus.net - predem dekuji za to, ze je tam nahlasite misto zbytecneho styskani si.

    zoom na kolecku mysi? neni kolecko pro posuvani? :)
    31.3.2004 12:54 Martin
    Rozbalit Rozbalit vše Scribus bez scribusu
    Nechci rejpat, ale nemel by se scribus nahodou sklonovat jako ostatni latinska slova, tj. jako scribus bez scriba?

    Jinak vyvojarum tohoto programu drzim palce, at se jim tento skvely program podari brzo 'odhmyzit' ;0)
    31.3.2004 13:05 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Scribus bez scribusu
    nemel by se scribus nahodou sklonovat jako ostatni latinska slova

    To není tak jednoznačné, jedná-li se o název... Například, chodí lidi nakupovat do Globu nebo Globusu?
    31.3.2004 15:42 d.f.h
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Scribus bez scribusu
    nevim, jak lidi, ale ja chodim do vecerky za rohem. to se rozhodne sklonuje bez problemu :-)
    21.4.2004 08:14 Quak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Scribus bez scribusu
    Nejsem latiník, ale asi je rozdíl mezi tím, jestli bereme scribus jako sloveso, nebo jako podstatné jméno.
    4.5.2004 20:38 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Scribus bez scribusu
    Právě proto je to takto, ne jinak. To, že o tom přemýšlíš, je pro mě důkaz, že jsem název zvolil originálně. ;-) Díky.
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    31.3.2004 15:42 Karlos
    Rozbalit Rozbalit vše PageStream
    Je to trochu offtopic, ale na grafice vysel clanek s podobnou tematikou o programu PageStream, ktery je ve verzi i pro Linux.

    http://www.grafika.cz/art/sazba/pagestream.html
    1.4.2004 08:56 Jakub C. Gelion | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Je to nadějný projekt
    Kdyby Scribus by byl v tomto stavu už rok, tak je to bez diskuze beznadějný projekt.

    Vzhledem k tomu, že se ale na programu intenzivně pracuje a rozdíl mezi verzemi 1.1.4 a 1.1.5 je markantní, tak si myslím že tímto tempem se brzo Scribus dostane do plně vyzrálé verze schopné poloprofesionálního nasazení.

    Vývojáře čeká ještě spoustu práce a doufám, že se nedají unést vytvářením dalších nástrojů a zaměří se na to co je u DTP nejvíce ceněno - spolehlivost. Proto je QuarkXpress tak ceněný ačkoliv je vybavený skoro spartánsky. Však také vývojáři se nechali tímto nástrojem inspirovat.

    I s touto verzí se dá již něco vytvořit ale i tak se těším na novou.
    Valoun avatar 5.4.2004 14:55 Valoun | skóre: 30 | blog: Psavec | Středočeský kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Je to nadějný projekt
    Chtel bych trochu oponovat, podle me je na DTP programech NEJDULEZITEJSI schopnost domluvit se s ostatnimi programy, tj. import textu, vektorove/bitmapove grafiky a bezchybny export do ps/pdf.

    Bez toho si nikde ani neskrtnete. Bohuzel, co jsem se dozvedel, v oblasti DTP se zatim moc na standarty nehraje, a kazdy si musi sam najit optimalni cestu (slozeni programu), kterymi jeho dilo projde bez uhony.
    Valoun avatar 5.4.2004 14:49 Valoun | skóre: 30 | blog: Psavec | Středočeský kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Import a export
    S tim je opravdu problem, jedine, co se mi povedlo, byl export do PDF, ktery je ovsem dale nepouzitelny - lze jen prohlizet/tisknout.

    Co se SVG tyce, vkladal jsem do nej asi prilis velke nadeje. Bohuzel se mi jeste nepovedlo najit ZADNOU dvojici programu, kde by bylo mozne v jednom SVG vytvorit a v druhem jej otevrit. Zkousel jsem zatim OpenOffice, Sodipodi a Scribus.

    To same lze rict o formatu EPS. Jakoukoli jednoduchou vec vyexportuju ze Scribusu - nikdo mi ji nechce otevrit. Corel Draw dokonce tvrdi, ze to vubec neni EPS.

    Docela me to mrzi, chtel jsem ve skole na predmetu DTP udelat vse bez pomoci Windows a Corelu, protoze sam vetsinu funkci nevyuziju, dulezite je mit napad a talent. Taky bych se zasadil o to, aby Scribus mel cislo verze nizsi nez jedna - rekneme 0.6, aby tim neodrazoval nove uzivatele. Jinak mu samozrejme fandim a budu ho dale sledovat.
    6.4.2004 19:23 renocz
    Rozbalit Rozbalit vše matematika
    zajimalo by me jak je na tom se sazenim matematiky mate s tim nekdo zkusenosti?
    4.5.2004 20:42 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: matematika
    Doufám, že sazbu matematiky bude realizovat nějakým pluginem. Nic lepšího než TeX neexistuje. A z TeXu můžeš vyrobit jakýkoliv (XML-like)výstup.
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.