abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Česká spořitelna aneb z molocha štikou?

    7. 7. 2003 | Michal Semler | Různé | 27051×

    Česká spořitelna patří na našem trhu k jedněm z nejstarších a nejvíce využívaných bank. Má nejvíce klientů, nejhorší pověst, co se čekání na přepážkách týká a v neposlední řadě nejlepší internetové bankovnictví na našem trhu.

    Tvrzení o internetovém bankovnictví musím pravděpodobně velmi rychle podpořit pádnými argumenty, jelikož po předchozí větě jistě zbystřili všichni příznivci eBanky (recenze elektronického bankovnictví eBanky).

    Myslím, že v tomto článku snad všechny vášně uhasím a na jeho konci mi jeho čtenáři dají za pravdu.

    Osobně mám svůj osobní účet u České spořitelny (tehdy ještě státního podniku) od svých 15ti let. Tehdy jsem s rodiči vložil na účet první stokorunu (darovanou) a otevřel si účet. Čas plynul, já začal používat internet a hledal jsem nějakou možnost, jak se vyhnout čekání ve frontě dlouhé mnohdy téměř hodinu, než se na mne dostane řada (vážně, můj rekord je hodina a tři čtvrtě). Tehdy padla volba na eBanku (tou dobou se ještě jmenovala Expandia), u které jsem spokojeně vydržel téměř dva roky až do doby, kdy tato banka velmi razantně po vstupu České pojišťovny zdražila. Účet u České spořitelny jsem ovšem nikdy nezrušil, proto jsem se začal zajímat o její služby.

    Mezi tím Česká spořitelna spustila svůj projekt elektronického bankovnictví, který mne tehdy svou neprofesionalitou a nulovou zabezpečeností naprosto šokoval. Používal pouze 40bitové šifrování via SSL (uvažte, v roce 2002) a nefungoval v alternativních prohlížečích. Podporoval ovšem již tehdy autentifikační kalkulátor. A tak ti rozumní z nás používali v té době alespoň tuto částečnou záplatu, aby nemuseli nezadávat své heslo do šifrovaného tunelu jen 40bitů. V reakci na tyto skutečnosti vznikla jistá výzva, ve které jsem figuroval jako velmi zainteresovaný člověk. Tento historický text můžete nalézt například zde. Tuto výzvu podpořilo mnoho serverů zabývajících se alternativními OS a věci se daly do pohybu. Satisfakcí za to bylo téměř po roce uznání, že "se mýlili", protože na tuto výzvu zareagovalo okolo 2000 lidí, kterým opravdu stálo za to dát o sobě a svých požadavcích České spořitelně vědět.

    Takováto masa lidí dokázala molocha zlomit. Ten začal zvažovat další verzi svého internetového bankovnictví udělat multiplatformní a tak se také stalo. O této nové verzi bude tento článek. Tato historická fakta jsem uvedl nejen pro historiky, ale i jako vysvětlení názvu článku. Staré kostlivce nechejme všichni za skříní...

    Přesuňme se tedy do reality a povězme si, co za své peníze dostanete (a dostanete opravdu kvalitu):

    Současná verze bankovnictví se nalézá na adrese https://www.servis24.cz, podporuje šifrování SSL 128 bitů, funguje jak pod prohlížečem Internet Explorer firmy Microsoft, tak pod alternativními prohlížeči Mozilla a Konqueror. Mozilla je podle oficiálního přehledu kompatibility z alternativních prohlížečů nejpodporovanější.

    Narozdíl od jiných bank je bankovnictví České spořitelny tedy oficiálně testováno pro alternativní prohlížeče a Česká spořitelna přidala jako bonus i možnost si její bankovnictví vyzkoušet na nečisto přímo s vaším vlastním prohlížečem na této stránce.

    Co Česká spořitelna umožňuje klientům přes internetové bankovnictví provádět?

    Česká spořitelna na svých stránkách internetového bankovnictví umožňuje provádět tyto transakce:

    V sekci "Platební transakce"

    • Vést přehled o transakcích uskutečněných pomocí internetového bankovnictví - je velikou škodou, že v přehledu nejsou zahrnuty transakce provedené na pobočkách a za pomoci telefonních bankéřů a GSM bankingu.
    • Zadávat příkazy k úhradě ze sporožirového i běžného účtu.
    • Zadávat trvalé příkazy, měnit je a rušit jak u sporožirových, tak u běžných účtů. Regulovat zůstatek na sporožirovém účtu - znovu chybí možnost nakládat s příkazy založenými jiným kanálem.
    • Zadávat, měnit a rušit souhlasy s inkasem u sporožirových i běžných účtů.
    • Zadávat příkazy k inkasu ze sporožirového účtu a běžného účtu.
    • Vést si evidenci příjemců plateb a jejich seznam.

    V sekci "Spoření a investování"

    • Vést přehled, zakládat účty ke sporožirovým i bankovním účtům, modelovat vkladové účty.

    V sekci "Majetkové účty"

    • Vést přehled, historii transakcí, zadávat příkazy k nákupu i odkupu a výměně podílových listů.

    V sekci "Financování"

    • Dává přehled o spotřebitelských a hotovostních úvěrech.
    • Udává seznam kontokorentních limitů dle účtů.

    V sekci "Bydlení"

    • Vede přehled o vámi získaných hypotékách.

    Dále bankovnictví nabízí možnost klást dotazy na zákaznickou linku a provádět nastavení účtu dle vašich individuálních potřeb.

    Jak to vše funguje?

    Obrázky:

    Pro účely článku budu přebírat obrázky z ukázkové verze bankovnictví, jelikož vzhledem se neliší od bankovnictví skutečného.

    Setkání první - přihlášení:

    přihlášení

    totéž v Linksu

    Přistupujete-li s alternativním prohlížečem a nemáte zapnutou falešnou identifikaci, bankovnictví vás upozorní na tuto skutečnost. Máte možnost pokračovat kliknutím na odkaz, který vám okno nabídne. Zde bych přivítal větší přívětivost. Buď si za pomoci cookie pamatovat tuto skutečnost a příště se neptat, nebo po nějakém čase automatický redirect na přihlašovací stránku (totéž v Linksu a Konqueroru). Zadáním správného jména a hesla vstoupíme na účet (totéž v Konqueroru). V hlavním rámu se zobrazí seznam všech účtů vedených na naši osobu Českou spořitelnou, v levé části upozornění na datum posledního předchozího přihlášení a datum poslední změny hesla. Tato informace se po delší době nezměnění hesla obarví červeně a nabídne se volba změny hesla. Klient ovšem heslo i nadále změnit nemusí.

    Setkání druhé - vzhled:

    renderovani

    totéž v Konqueroru

    Již od první chvíle klienta potěší velmi pěkný design stránek vyvedený ve firemních barvách. Kombinace svěží modré a bílé je opravdu VELMI povedená. Všechny další stránky, se kterými se klient setká, si drží stejný vzhled. Netýká se to ovšem konečného zadání příkazu, ten je chytře vyveden v barvě žluté (totéž v Konqueroru) a tak klienta nenásilnou formou upozorní, že teď začíná jít o jeho peníze.

    renderovani

    Při generování každé stránky se zobrazí javascriptový progress bar, zobrazující se do dokončení generování stránky. Ten informuje nervóznější jedince, že se něco děje a ti potom následně zuřivě neklikají myší na tlačítko zpět nebo reload.

    Setkání třetí - uživatelská přívětivost:

    Jestliže jste klientem bez autentifikačního kalkulátoru, nebudete mít problém. Do vyčerpání denního limitu vás nebude bankovnictví nijak omezovat. Jestliže jste uživatelem autentifikačního kalkulátoru a jako já si rozumně nastavíte denní limit na 0 Kč, čímž každou vaší platbu budete muset za pomoci kalkulátoru verifikovat, narazíte na drobné potíže. Bankovnictví vás nijak nevede, co máte na kalkulátoru zmáčknout a jakou položku zvolit a co do ní zadat. Tuto možnost by bylo dobré dopracovat tak, aby klient jen kliknul na položku s názvem verifikovat (nebo podobný název) a vygenerovala by se mu stránka s postupem, co v kalkulátoru zvolit a kde co zadat i s hodnotami v závislosti na předtím vyplněném formuláři. Toto vidím jako jedinou větší vadu. Tento problém má i klient po vyčerpání svého denního limitu.

    Možnost denního limitu a kalkulátoru je možné kombinovat.

    Při vyplňování složenek s jejich nestandardními konstantními symboly by bylo dobré provádět převod ze symbolů končících 9 na symboly končící 8 a u těch, které nejsou shodné, plný převod.

    Setkání čtvrté - přijdi čím přijdi, transakci provedeš:

    Funkčnost jsem testoval s následujícími prohlížeči:

    • Mozilla 1.3.1 s JAVA pluginem 1.4.1_02 a Shockwave Flash 6.0 r79
    • Konqueror 3.1.2 s JAVA pluginem 1.4.1_02 a Shockwave Flash 6.0 r79
    • Links 2.1-pre11 v módu -g

    Jak je vidět z obrázků, Mozilla i Konqueror fungují naprosto spolehlivě a vykreslují stránky tak, jak mají vypadat. Prohlížeč Links na tak složitou stránku prostě nestačí, dokonce je vidět, že má vadný automat pro generování vstupních polí (input box), jelikož mu přeteklo do vstupního pole část HTML zdrojového textu.

    Myslím ovšem, že podpora IE, Mozilly a Konqueroru je dostatečná pro to, aby člověk provedl svou transakci téměř z jakéhokoliv stolního počítače.

    Chybí podpora pro prohlížeče v handheldech a také jiných minimalistických prohlížečů, což je škoda.

    Pokračování zítra...

    V druhé části naleznete rozhovor s p. Milanem Vodičkou z oddělení internetového bankovnictví.

           

    Hodnocení: 34 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    7.7.2003 07:56 LK
    Rozbalit Rozbalit vše Mozilla 1.4 - nepodporovaná?
    No tak nevím, nevím, po vstupu na https://www.servis24.cz jsem se dozvěděl: Vážený kliente, používáte internetový prohlížeč, který není plně podporován službou SERVIS 24 Internetbanking. Je nám líto, ale aplikace Internetbanking není optimalizována pro internetový prohlížeč, který používáte. Z tohoto důvodu nemusí být stránky aplikace zobrazeny správně a některé funkčnosti nebudou dostupné. Doporučený prohlížeč pro SERVIS 24 Internetbanking je Microsoft Internet Explorer 5.0 nebo vyšší verze. Takže podpora alternativních browserů je možná nějaká utajovaná skutečnost, když mě to s Mozillou 1.4 vyf*kovalo. Nicméně, zkoušel jsem to demo. Nešel mi otevírat kalendář (při zadávání příkazu), nezobrazovaly se mi detaily plateb (po kliknutí na odkaz se nic nestalo) a stránky hází docela mnoho chyb, jako např.: Error: this.img.outerHTML has no properties Source File: https://www.servis24.cz/stat/ebanking/demo/cs/js/calendar.js Line: 246 Error: document.getElementById("menutable").rows[0].cells[1].childNodes[par1].childNodes[0] has no properties Source File: https://www.servis24.cz/stat/ebanking/demo/cs/js/menu.js Line: 130 Error: syntax error Source File: https://www.servis24.cz/stat/ebanking/demo/cs/js%5Ccs%5Ccore.js Line: 1 Source Code: Error: window.event has no properties Také to chvíli na mně mluví česky, chvíli cesky: Podmínkou pro realizaci platby je dostatečný zůstatek na Vašem účtu. Referencni cislo transakce je 0302050003ZZ. Vypadá, to, že toto inet bankovnictví bude hodně umět, i se to docela v Mozille dá používat, ale halasně to vychvalovat jako nejlepší inet banking, to by to nesmělo vykazovat výše uvedené problémy. Od jeBanky jsem také utekl, ale tam mě kvůli Mozille neprudili a vše fungovalo, jak mělo (i zobrazování detailů platby a kalendáře, narozdíl od ČS).
    7.7.2003 08:17 Tom
    Rozbalit Rozbalit vše Mozilla 1.4 - nepodporovaná?
    Nevim jak je to se zkusebni verzi, ale kdyz si ten clanek prectete jeste jednou a podivate se na obrazky, tak zjistite, ze autor dostal stejnou uvodni stranku, dokud se nezacal maskovat za IE :)
    7.7.2003 12:56 Dan B | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Mozilla 1.4 - nepodporovaná?
    No nevim nevim ... srovnavat servis24 a eBanku je ponekud troufale... Provazanost kanalu jeste zdaleka neni u servis24 na urovni eBanky. To, ze to z velike casti servis24 obslehnul od eBanky je dalsi vec. Ovsem jak uvadite je to predevsim o cene sluzeb. Clovek ktery potrebuje jen ciste standardni bankingove sluzby bude urcite s CSas spokojen. Ale stale mi pripada, ze srovnavat tyto dva produkty je jak srovnavat Superb a BMW 5 ... z venku a papirove vypadaj podobne ... ale rozdil neni videt na povrchu. Mimochodem mam ucty u obou bank (eBanka i CSas) a souhlasim s nazorem ze je eBanka pomerne draha a cenovy rozdil, ktery clovek zaplati za odlisnost sluzeb u obou Bank je znatelny. Mezitim CSas nabizi funkcni vec a vyssi stredni urovni ovsem za skvelou cenu, tak eBanka spis spickove sluzby co se tyce bezhotovostniho styku ovsem uz za cenu ne zrovna milou. PS: CSas neumi vest ucty v cizich menach? bud sem slepy nebo to nenabizi ... pro cloveka co cestuje casto/pracuje v zahranici je to celkem nepostradatelna vec, ale to uz je o sluzbach bankovnich a ne elektronickych.
    7.7.2003 13:06 Josef Káňa
    Rozbalit Rozbalit vše Mozilla 1.4 - nepodporovaná?
    Matně si vzpomínám, že v demu jsem měl ten samý problém. V ostré verzi vše, včetně kalendáře, funguje jak má.
    CIJOML avatar 7.7.2003 16:28 CIJOML | skóre: 58 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Mozilla 1.4 - nepodporovaná?
    problemy s javaskriptem se ve funkcni verzi bankingu neprojevuji - tykaji se jen ukazkove verze a nebylo by proto fer je hodnotit
    8.7.2003 07:17 LK
    Rozbalit Rozbalit vše Mozilla 1.4 - nepodporovaná?
    No vidíte, to je docela problém. Jednak jako klient jiné banky jsem nic jiného než demo vyzkoušet nemohl a tudíž hodnotím dle toho dema a druhak je docela komické, že demo (IMHO sloužící k předvedení služby a získání zákazníků) vykazuje menší funkčnost, čili mně totálně odradilo (IMHO přesný opak, než ČS zamýšlela). Ale je dobře, že alespoň zákazníkům to běhá. Nicméně ten alibismus s nepodporovaným prohlížečem je opravdu dost smutný.
    7.7.2003 08:15 burlog
    Rozbalit Rozbalit vše Opera
    Teda takle tvrde opomijet Operu :(((.
    Ve ktere, to funguje taky dobre.
    7.7.2003 08:24 Miroslav Mareš
    Rozbalit Rozbalit vše Nejlepší??
    Opravdu máte pocit, že je to to nejlepší?? Abych pravdu řekl, tak jsem se zajímal, jak se jim ta poslední podoba vydařila. Vzhledem k tomu, že používám prakticky výhradně IE, mě alternativní prohlížeče netrápí, ale ono asi i IE je alternativní... pakliže musím třeba i 3x obnovit stránku, aby se mi celá načetla a já mohl dál pokračovat, tak to mi nepřipadá moc ideální. Obsluha účtu také není moc uživatelsky přítulná. Například při obyčejném příkazu k úhradě musím mít příjemce platby ve svém adresáři, proč proboha?? Nehledě k tomu, že se mi ho podařilo založit až na podruhé :-( Ohledně bezpečnosti mi to taky nepřipadá nejlepší řešit přístup k účtu pouze přes SSL a heslo. Kalkulátor se standardně používá pro vyšší částky, ale proč třeba nelze použít obyčejný přístupový certifikát jako má např. i ČSOB?? No prostě i po přečtení celého článku si myslím, že ČS má ještě pořád co dohánět, jestli se chce k eBance jen přiblížit. A upřímně i za to zdražení mi to stojí, mimo to, že i ostatní banky neustále zdražují poplatky...
    7.7.2003 09:48 Zdenek Moc
    Rozbalit Rozbalit vše Nejlepší??
    Pri zadavani prikazu k uhrade nemusi byt prijemce uveden v adresari. Aspon mne v Mozille to tak funguje. Proste pouze vyplnim udaje ktere potrebuju.

    Jinak plne souhlasim s autorem. Vyuzivam jak Ebanku, tak jsem byl i jednim z prvnich uzivatelu IB Sporitelny a kdyz pominu ostudu s prvni verzi, tak aktualni verze je pro me osobne z uzivatelskeho hlediska daleko pruznejsi a pritulnejsi nez eBanka.

    Jinak Sporitelnu jedu plne pod Mozillou a nemam s ni nejmensi problem.
    8.7.2003 11:54 chlapisko
    Rozbalit Rozbalit vše Nejlepší??
    Čoveče,neblázni!To,že to musíš několikrát obnovovat není problém jejich a tvůj.Měl jsem ten samý problém,zavolal jsem do ČS a bylo mi vysvětleno,že je chyba ve skriptování prohlížeče.Nainstaloval jsem servis packy a mám klid!Příjemce platby mít v adresáři taky nemusíš a kalkulátor můžeš používat na každou platbu,jenom je třeba snížit si denní limit na 0.Takže,když to tak shrnu,spíš mi připadá,že ty jsi trošku líný něco zjišťovat a svádíš své problémy na banku.To není moc fér....
    7.7.2003 09:10 Petr Kristof
    Rozbalit Rozbalit vše Pluginy netreba
    Me to funguje s holou mozillou. Zadny pluginy jako flash nebo java nejsou potreba.
    7.7.2003 10:21 David Olszyński
    Rozbalit Rozbalit vše Nebyl jsem presvedcen
    A co me jako melo presvedcit o tom, ze internetove bankovnictvi u cs je lepsi nez u eBanky? To, ze se tam dostanu i s konquerorem?

    Osobne si myslim, ze to nemelo smysl cist dal nez do mista, v nemz je napsano, ze tam nejsou zobrazeny vsechny transakce, ale jen ty provedene pomoci internetoveho bankovnictvi. Takovy system nema smysl. Jde o zcela zasadni nedostatek, ktery podpora konqueroru nezachrani.

    7.7.2003 10:29 MarS
    Rozbalit Rozbalit vše Nebyl jsem presvedcen
    Ja teda nevim, ale me se tam ukazujou vsechny transakce (vcetne trvalych prikazu).
    7.7.2003 10:55 Karel Moc
    Rozbalit Rozbalit vše Nebyl jsem presvedcen
    Ve vypisu uctu mate seznam vsech transakci co prosly pres ucet at maji puvod kde chteji.
    7.7.2003 12:00 Peter Cvanda | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Nebyl jsem presvedcen
    To bylo asi do lonskeho listopadu. Ted jsou tam opravdu transakce vsechny.
    7.7.2003 12:25 David Olszyński
    Rozbalit Rozbalit vše Nebyl jsem presvedcen
    Pak se omlouvam. Bral jsem informace z textu clanku. Osobne jsem ten system nevidel.

    Docetl jsem to teda do konce, ale i tak me to nepresvedcilo. ;-)

    8.7.2003 13:35 penlopka
    Rozbalit Rozbalit vše Nebyl jsem presvedcen
    Pletete si dva pojmy, které jsou u IB CSAS. Je zde transakční historie tj. online náhled na účet se všemi transakcemi - provedené jednorázové platby, trvalé platby a souhlasy s inkasem, platby a výběry kartou atd. U sporožira je to možné až 13 měsíců zpět a současně je možné vidět 3 mesíce. Je zde také vidět, jakou službou byly pohyby provedeny - GSM, Telebanking, IB, platební karta atd. Potom jsou zde transakce zadané přes Servis 24 - zadané přes IB či přes Telebanking. Ty zde jsou za posledních 62 dnů. Jsou to jen příkazy atd., které klient zadal přes službu Servis 24...
    7.7.2003 11:31 oldfrog
    Rozbalit Rozbalit vše dik autorovi i cs
    Vsechny remcaly chci upozornit, ze ibankovnictvi cs funguje slusne (alespon v Mozille). Diky timto za clanek, ktery propaguje dobry pristup Ceske sporitelny a diky rovnez Ceske sporitelne, ze se rozhoupala.
    7.7.2003 11:51 JR
    Rozbalit Rozbalit vše Ceska sporitelna versus Ebanka
    Vlastnim ucet jak u sporitelny tak u ebanky a myslim si, ze ceska sporitelna se s eBankou neda vubec srovnavat. Jojo sice me dost boli to, ze bankomaty od eBanky by clovek tezko hledal, ale internetovy pristup je proste nej. Muzu si vypis s pohyby na uctu ruzne filtrovat, muzu si nastavovat ruzna kriteria oznamovani o pohybu na ucte, muzu si nastavit pri zadavani prikazu, ze se ma v pripade nedostatku penez provest pouze castecne, muzu penize rucne ci automaticky prevadet mezi normalnim a terminovanym vkladem apod. Porad se rozhoduji, ze jeden z uctu zrusim. A asi zrusim sporitelnu. Jedine, co mi v tom jeste brani je to, ze bankomat od sporitelny najdu na kazdem rohu.
    CIJOML avatar 7.7.2003 12:48 CIJOML | skóre: 58 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Ceska sporitelna versus Ebanka
    vsechno z toho co uvadite krom tech automatickych prevodu (u tech si nejsem jisty) s csas muzete take.
    7.7.2003 20:28 Antonin Fabicovic | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Ceska sporitelna versus Ebanka
    i to je mozne, mam ten pocit. Ja jsem spokojeny, nebot CS a ebanka byly jedine ustavy, ktere mi mohly nabidnout alespon trochu rozumne zabezpeceni, kterym je kus HW (autentifikacni kalkulator). Rekneme si na rovinu, ze proti nekterym typum utoku je sebelepsi a sebedelsi kryptovani naprosto neucinne. Ovsem nejsmesnejsi v tomto ohledu je KB, ktera ve svem navodu pro internetbanking doporucuje nastaveni pro zonu internet na nejbenevolentnejsi (ActiveX, etc). Mam takovy dojem, ze vystavovani tech jejich certifikatu je uz pak zhola zbytecne :-))

    Apropos: fronty na prepazkach v CS me netrapi, uz pres rok jsem tam nebyl. Co _nahodou_ nezvladne ibanking, zvladnou telefonni bankeri. Prepazky jsou dnes uz jen pro duchodce a loosery :-))

    7.7.2003 21:12 CIJOML
    Rozbalit Rozbalit vše Ceska sporitelna versus Ebanka
    bohuzel nejsou, protoze nejak tem ucet clovek zalozit musi :-)
    7.7.2003 12:56 networ
    Rozbalit Rozbalit vše Prohlizece
    Pokud jsou u eBanky nekdy problemy, tak tam jdu pres pda.ebanka.cz. Pres tuto adresu se do eBanky dostanu treba i z Palmu nebo tzv. alternativniho prohlizece. ntw
    7.7.2003 13:04 Martin Chloupek
    Rozbalit Rozbalit vše Kdo tvrdí, že ČS má nejlepší e-bankovnictví?
    Výrok, že ČS má nejlepší bankovnictví mě docela rozzuřil. Nevím, jaké má autor zkušenosti s ostatními bankami, ale já rozhodně nepovažuji ČS k těm nejlepším na našem trhu. Rád bych se zmínil o e bankovnictví od ČSOB(IPB). Je to velice vydařený systém, netvrdím, že je nejlepší ale tvrdím, že patří k těm nejlepším. Je to jakási spolupráce dvou aplikací. Aplikace, která je určena pro wokna běží v pohodě pod emulátorem v X a mozilla se stránkami komunikuje velice dobře. V aplikaci je možnost pracovat offline a to vám umožňuje zadat spoustu příkazů k úhradě a pak je najednou poslat. Stáhnout si výpisy a pak si je pěkně upravit, která políčka nás zaujímají a která ne! A ta největší výhoda je v tom, že i moje matka je schopna pracovat s touto aplikací a to vám řeknu, že to je opravdu úspěch.
    8.7.2003 09:52 Peter Cernoch
    Rozbalit Rozbalit vše Dotaz
    Uz s tim bojuji delsi dobu - mluvite o Home Bankingu nebo Internet Bankingu ke kteremu je nutna cipova karta?
    8.7.2003 13:40 Petr Lascak
    Rozbalit Rozbalit vše Kdo tvrdí, že ČS(OB) má nejlepší e-bankovnictví?
    Mě zas výrok, že ČSOB má vydařený systém, jsem jejich klientem už dlouho a korespondenci s technickou podporou mám dobře uloženu. Arogantní nepříjemné odpovědi a ujištění, že bez WinXXa IE mi to nikdy nepojede. A to jsem jim napsal, že jejich InetBanku provozuju, jak pod Konquerorem tak pod Mozillou. Jenom pasivní operace, a navíc jsem zjistil, že čas od času něco přestane fungovat. Mám i účet u EBanky a vyjma vyšších poplatků (ve srovnání s ČSOB ale srovnatelných) mi vše funguje jak má. Osobně jsem rozhodnud odejít od ČSOB i s mým osobním účtem, ještě nevím kam, chtěl bych zkusit RB.
    13.7.2003 09:51 Dan1
    Rozbalit Rozbalit vše Kdo tvrdí, že ČS(OB) má nejlepší e-bankovnictví?
    IPB/CSOB je jedna velka tragedie - muzu jen potvrdit naprosto nekompetentni technickou podporu - zensky u telefonu, ktery jen listujou manualem a kdyz je treba neco slozitejsiho, tak to umi jeden technik a ten ma zrovna dovolenou.
    To same u prepazek - napr. IB, PB tam umi jeden clovek a kdyz je zrovna na obede nebo vypadne pred patou z prace, tak neni kdo by ho nahradil.
    Internetbanking funguje jen v IE, kdyz jsem psal tech. podpore pred pul rokem, tak slibovali, ze podporu alt. prohlizecu pripravuji - dodnes nic. atd., atd.
    Taky od nich (po 6 letech) odchazim.

    Pro IPB/CSOB plati presny opak nadpisu clanku: Ze stiky molochem.
    13.7.2003 13:17 Dan1
    Rozbalit Rozbalit vše Kdo tvrdí, že ČS(OB) má nejlepší e-bankovnictví?
    Jednu ze svych vyhrad musim vzit zpet:
    asi po mesici jsem zkusil jejich Internetbanking s Mozillou - a kupodivu to uz FUNGUJE.
    Zkousel jsem 1.3.1 a 1.4
    7.7.2003 16:43 Milan Vancura
    Rozbalit Rozbalit vše Střecha nad hnojištěm
    Nejdříve mě udivilo, co dělá takový článek na ABC Linuxu, a k mému zděšení jsem zjistil, že není v rubrice PR. To mě vzhledem k tónu, jakým je psán (a způsobu argumentace), přijde skoro jako povinnost. Nemám zájem se zapojovat do flamewar neboť nevlastním akcie žádného bankovního ústavu (:-) ) ale musím říci, že před 14 dny jsem konečně zrušil účet u ČSas a mám už nějakou dobu účet u eB k plné spokojenosti. Ono totiž nejde o to, jakou grafiku kdo zvolí a jestli musím kliknout dvakrát nebo třikrát. Mnohem více jde o to, že ČSas zatajuje peníze na VISA kartě, poplatky (byť na první pohled menší) inkasuje stylem hoteliér v Krkonoších (tj. řeknu poloviční cenu a teprve po příjezdu zákazníka na místo začnu velmi arogantně vymáhat nikde nedefinovaný "zbytek"). Když jsem šel čtvrt roku před ukončením platnosti mé VISA oznámit, že další už nechci, tak jsem se dozvěděl, že novou už mi nechali vyrobit a musím ji zaplatit (čtrvt roku!). Zařizoval jsem si několik účtů a pokaždé mi odmítli ukázat smlouvu před podpisem. Jak snadné je účet obyčejně zrušit je vidět z toho, že mi to trvalo 4 měsíce přesto, že jsem o to velmi stál a tudíž to nijak záměrně neblokoval. Kvůli každé operaci složitější než výběr z bankomatu mě honili po jednotlivých pobočkách, podle toho, kde jsem kdysi před lety ten který účet založil. Oproti tomu u eB mám kompletní informace na webu včetně velmi podrobných ceníků, vše je záležitost okamžitá a když někde nastane chyba (např. u nich nebo u obchodníka, kde jsem platil kartou) je náprava nejen rychlá, ale hlavně po Internetu/telefonu. Když už musím osobně na pobočku i s rodinou - podpisové právo a aplikace na SIM kartu pro ženu, tak není problém (neohlášeně!) přijít i s dvěma dětma, bankéřka přijde za námi do přízemí k nejbližšímu stolu, zatímco v ČSas jsou v celém přízemí hypoteční úvěry (prázdný sál, cca pět lidi denně) a v prvním patře bez výtahu všechny normální pobočky. Takže nejdřive by měla ČSas začít fungovat jako banka, pak by si podobne články měla zaplatit jako PR, aby nám také ABCLinuxu mělo z čeho žít (:-) ) a pak teprve vymýšlet klikátka. Takhle je to luxusní střecha nad pořádně smradlavým hnojištěm. A to jsem ještě nezkoušel kvality té "střechy".
    7.7.2003 17:27 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Střecha nad hnojištěm
    Vsechny clanky na abclinuxu.cz vyjadruji nazory autoru, nikoliv AbcLinuxu s.r.o. (pokud tak neni vyslovne receno).
    CIJOML avatar 7.7.2003 17:36 CIJOML | skóre: 58 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Střecha nad hnojištěm
    Ucet jsem nikdy nerusil, csas ma osobni bankere kteri si vas nevybiraj nekde v prizemi u nejblizsiho stolu ale v pekne zarizene kancelari bez cekani na ohlaseni, kdyz prijdete neohlasen ujme se vas jiny banker, nemate ale takove pohodli, jelikoz vas nezna. I ja jsem mel nekolik uctu u nekoilka pobocek, ktere jsem bez problemu prevedl pod jednu pobocku a nektere i sloucil. Takove jsou me zkusenosti.
    9.7.2003 21:25 ex-zakaznik ex-Expandie
    Rozbalit Rozbalit vše Střecha nad hnojištěm
    no aby ses v eBance nespalil Ja u ni mel ucet, ale pak prisel podraz v podobe zmeny ceniku. Zrdateni pro mne bylo petinasobny a bylo ohlaseno ve ctvrtek, v patek byl svatek a od pondeli platilo! Pravda ze jejich system mi prisel luxusni, alespon ze zacatku, po tech letech by to melo byt uplne normalni.
    7.7.2003 18:01 BoodOk
    Rozbalit Rozbalit vše Srovnavaci tabulka
    Pokud chce srovnavat autor s eBankou, at doda tabulku ANO/NE pro jednotlive ficurky systemu. Potom to muzeme secist a uvidime.
    7.7.2003 20:39 wolf
    Rozbalit Rozbalit vše autorizacni
    nevite nekdo, kolik ta hracka stoji? na jejich webu jsem to tedy nenasel a prijde mi, ze to je nutnost. zabezpeceni blbym heslem mi prijde jako dost amaterismus. proc tam treba neni moznost mit virtualni kalkulacku treba jako java aplikaci v mobilu? obecne nemam duveru k aplikacim, ktere pozivaji porad stejne heslo. jeden keylogger a je konec. a kdo muze 100% verit svemu pocitaci? skoro nikdo.
    8.7.2003 12:00 trrr
    Rozbalit Rozbalit vše autorizacni
    650 Kč
    7.7.2003 20:40 wolf
    Rozbalit Rozbalit vše autorizacni "kalkulacka"
    nevite nekdo, kolik ta hracka stoji? na jejich webu jsem to tedy nenasel a prijde mi, ze to je nutnost. zabezpeceni blbym heslem mi prijde jako dost amaterismus. proc tam treba neni moznost mit virtualni kalkulacku treba jako java aplikaci v mobilu? obecne nemam duveru k aplikacim, ktere pozivaji porad stejne heslo. jeden keylogger a je konec. a kdo muze 100% verit svemu pocitaci? skoro nikdo.
    7.7.2003 20:41 wolf
    Rozbalit Rozbalit vše autorizacni
    sorry za 2x, nejak to blblo - asi neni dobry napad zkouset mackat tlacitko "odpovedet" u nahledu prispevku :)
    7.7.2003 21:18 CIJOML
    Rozbalit Rozbalit vše autorizacni
    zkuste se informovat na infolince 800207207 - ja jej v nejake akci ziskal zcela zdarma do vlastnictvi
    8.7.2003 07:42 Tomáš
    Rozbalit Rozbalit vše autorizacni
    hračka stojí 950,- Je to potom navždy Vaše. Možná, že Spořitelna nemá nejlepší inet bankovnictví, ale za ty peníze a na to, co potřebuji dělat se svým účtem je to to naprosto bezkonkurenční.
    8.7.2003 09:31 OLDA
    Rozbalit Rozbalit vše Tak trochu jiny pohled.....
    Nevim, ale me tento cely clanek pripada jednak jako jedna mala krasne skryta reklama, a nebo autor nema o cem psat a presto neco musi vyplodit. Myslim si ze rozebirat jestli tady funguje ten ci onen prohlizec... sorry pripada mi to jako by me nekdo vodil za rucicku, proste trochu mimo misu. Hlavne popisovat kde se mi co zobrazi zlute a pod. Zkuste se zamyslet a zplodit neco vice technickeho ..... nebo to uz nejde pani autori ? ;] CIJOMLe, chlape doufam ze se co nejdrive uzdravis ;]
    8.7.2003 13:13 penlopka
    Rozbalit Rozbalit vše autorizacni
    Autentizační kalkulátor stojí jednorázově 650 Kč a to už hezky dlouho
    8.7.2003 09:30 Strec
    Rozbalit Rozbalit vše autorizacni
    Presne tak, nejvetsi problem bych videl v tom hesle. Existuje nekolik zpusobu, jak to heslo zjistit. V eBance je tato vec zcela vyresena. Ze je to nejlepsi na trhu... tak to asi ne.
    13.7.2003 11:01 Pavouk
    Rozbalit Rozbalit vše Obsluha kalkulatoru
    S Internet bankingem u CSAS jsem maximalne spokojen. Pouzivam Mozillu pod Linuxem. SMS na mobil take prijdou vhod. Vzdycky zapomenu, jak se obsluhuje kalkulator. Autor pise, ze tam neni popis. Nicmene je tam ikonka napoveda, ve ktere je to velmi kvalitne v kratkosti vysvetleno. Takze uz mi chybi jen neco jako nastaveni limitu pro kartu na nakup pres internet.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.