abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 25
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 713 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Bankovnictví Komerční banky v Linuxu

    31. 1. 2008 | Lukáš Jelínek | Recenze | 10475×

    24. listopadu 2007 nastala změna, ve kterou leckdo už ani nedoufal (a třeba už dlouho před tímto dnem změnil peněžní ústav) - Komerční banka upravila své internetové bankovnictví MojeBanka tak, že by mělo fungovat (téměř) nezávisle na operačním systému a prohlížeči. Podívejme se, jak to s tímto bankovnictvím vypadá v Linuxu.

    Historie bankovnictví KB

    Komerční banka spustila provoz internetového bankovnictví v roce 2001. Vznikly dva různé produkty: čistě webové bankovnictví MojeBanka (pro provoz stačí prohlížeč) a dále produkt ProfiBanka, u kterého jsou data ukládána částečně i do databáze běžící na počítači, kde se s bankovnictvím pracuje. Později vznikla ještě třetí varianta - "odlehčené" bankovnictví Expresní linka Plus (nižší stupeň zabezpečení, méně funkcí, nízké limity).

    Obecně nejzajímavější službou je MojeBanka (ProfiBanka se hodí pro střední a velké firmy, Expresní Linka Plus je navržena jako doplněk k jiným komunikačním kanálům), zbývající část článku se bude týkat této služby.

    Při svém vzniku bylo bankovnictví MojeBanka pevně připoutáno na softwarovou platformu tvořenou operačním systémem Microsoft Windows a webovým prohlížečem Microsoft Internet Explorer. Bylo to dáno tím, že se zpočátku používala komponenta technologie ActiveX. Další potřebnou technologií byla Java, ovšem pouze implementace Javy od Microsoftu, tedy už v té době notně zastaralá.

    Později bylo bankovnictví upraveno. Podpora Javy byla rozšířena i na novější verze od Sun Microsystems a především byla odstraněna závislost na ActiveX. Závislosti na operačním systému a prohlížeči se však MojeBanka nezbavila.

    K další změně došlo v srpnu roku 2006. Zabezpečení bankovnictví bylo totiž příliš slabé. Byla sice možnost používat čipovou kartu, využil toho však málokdo. Většina klientů využívala základní verzi zabezpečení, tedy elektronické podepisování příkazů založené na soukromém klíči chráněném heslem. Protože došlo k útokům na účty některých klientů (trojský kůň na jejich počítačích odeslal útočníkovi soubor s klíčem a současně zaznamenal stisky kláves při zadávání hesla), bylo zabezpečení posíleno povinnou autorizací prostřednictvím jednorázového kódu zasílaného jako SMS na mobilní telefon.

    Komerční banka byla dlouhá léta bombardována e-mailovými i telefonickými dotazy, kdy a zda vůbec bude bankovnictví upraveno tak, aby fungovalo i v jiných prohlížečích a operačních systémech. Konkurenční peněžní ústavy mezitím vesměs podporu implementovaly, nebo ji měly k dispozici již od počátku provozu internetového bankovnictví. Pouze Komerční banka odolávala a na dotazy odpovídala způsobem, který sice přinášel určitou naději, současně ale vůbec nic nesliboval.

    Ke zlomu došlo až v roce 2007. Koncem října banka oznámila, že od 24. listopadu nastanou značné změny v internetovém bankovnictví. Jednou z hlavních změn měla být podpora dalších operačních systémů a prohlížečů. Podpora byla rozštěpena do dvou úrovní - jedna znamená plnou podporu (včetně asistence klientské linky při nastavování), druhá podporu na funkční úrovni (tedy že by to mělo běžet, ale každý si to musí nastavit sám).

    Onoho dne skutečně ke změně došlo. Samozřejmě se mohly vyskytnout různé "dětské nemoci", proto něco nemuselo zpočátku fungovat úplně nejlépe. Nyní ale už uplynula dostatečně dlouhá doba, aby bylo možno funkčnost bankovnictví podrobit testu v různých prostředích.

    Do banky v Linuxu

    Test funkčnosti bude zaměřen pouze a jen na GNU/Linux. Testovací distribucí je openSUSE 10.3 ve 32bitové verzi. Testoval jsem i na distribuci Fedora Core 6 (opět dvaatřicetibitové) s naprosto stejnými výsledky. Výsledky pro 64bitové prostředí uvedu samostatně.

    Co se týká Javy, testoval jsem jak Javu 5.0 (konkrétně 1.5.0_14-b03), tak i verzi 6.0 (Update 4). V obou případech byly výsledky stejné. Technické podmínky služby MojeBanka sice uvádějí konkrétní podporované verze, nicméně používání starých verzí (v nichž mohou být bezpečnostní chyby) není zrovna dobrý nápad. Proto jsem vždy používal (a v tomto testu tomu bylo nejinak) aktuální verzi Javy.

    Mozilla Firefox

    Firefox je nejpoužívanější prohlížeč pro GNU/Linux, proto přijde na řadu první, a to ve verzi 2.0.0.10. Při přechodu na adresu https://www.mojebanka.cz/ se objeví stránka s informacemi o tom, jak bude Java v následujících chvílích "vyhrožovat" a co se s tím má dělat. Stránka je stejná i pro další prohlížeče.

    Následně je potřeba mít nainstalován plugin pro Javu. Pokud je plugin k dispozici, proběhne kontrola transparentně, v opačném případě skončíte na stránce zvané Konfigurační průvodce. Tam se dostanete i ve všech dalších případech, kdy není splněna některá nutná podmínka funkčnosti bankovnictví (např. není povolena Java).

    Poznámka: Mezi podmínkami uváděnými průvodcem je také přítomnost podporovaného PDF prohlížeče. Bankovnictví bude fungovat i bez něj. Pouze nebude možné zobrazovat výstupy generované ve formátu PDF, případně (pokud prohlížeč k dispozici je, ale není propojen s prohlížečem) zobrazovat půjdou, ale v samostatném okně apod.

    Při načítání přihlašovací stránky vyskočí dva potvrzovací dialogy. Každý se týká jednoho JAR archivu s javovými třídami. U prvního jde jen o potvrzení souhlasu s privilegovanými operacemi. Druhý ale navíc hlásí, že podpis archivu není důvěryhodný. Java nezná autoritu, která podepsala certifikát, jímž byl podepsán archiv appletu. Jenže je to poměrně podivné, protože onou autoritou je přímo firma Sun Microsystems, takže by v instalačním balíku Javy měl být potřebný certifikát přítomen. Těžko říct, v čem je problém...

    komerční banka, mojebanka: linux - firefox-dialog1 komerční banka, mojebanka: linux - firefox-dialog2

    Po odsouhlasení dialogů (lze zvolit, aby se příště nemusely znovu potvrzovat), výběru souboru s certifikátem a přihlášení do aplikace lze s bankovnictvím pracovat. Všechny funkce pracují bez problémů.

    komerční banka, mojebanka: linux - firefox

    Opera

    Dalším testovaným prohlížečem je Opera - a sice verze 9.25. Tady je to s varovnými dialogy ještě o něco složitější. Jsou totiž hned tři (dva se týkají archivů podepsaných certifikátem, který byl podepsán autoritou VeriSign), třetí je pak pro druhý archiv, stejně jako v případě prohlížeče Firefox.

    komerční banka, mojebanka: linux - opera-dialog

    Nepříjemné ale je, že se tyto dialogy zobrazí vždy, nelze je potvrdit natrvalo. Asi by to bylo řešitelné přes ruční nastavení v souborech Javy (java.policy, java.security), ale nejde rozhodně o triviální věc. Proto kdo chce používat pro bankovnictví tento prohlížeč, nezbývá mu, než se s odklikáváním dialogů smířit (s tím, že by si správně měl vždycky zkontrolovat, jestli nejde o pokus o útok).

    Po překonání této nepříjemnosti už to jde jako po másle. Stačí (při první návštěvě) vybrat cestu k certifikátu, přihlásit se a normálně pracovat. Všechno funguje, jak má.

    komerční banka, mojebanka: linux - opera

    Konqueror

    Test funkčnosti završím prohlížečem Konqueror 3.5.7. Vše se velmi podobá oběma předchozím prohlížečům - tentokrát to ale nezná ani autoritu VeriSign. Při pokusu provést operaci vyžadující větší práva se však Java dotazuje jednotlivě - tedy pro každé konkrétní oprávnění, které je potřeba (např. java.util.PropertyPermission java.class.path read - což značí povolení ke čtení systémové vlastnosti obsahující cesty k javovým třídám).

    Lze "odklepávat" jednotlivá povolení (a vidět, čeho konkrétně se applet domáhá) nebo stisknout "Povolit vše" a víc to neřešit. Dotazy (resp. skupiny dotazů) budou celkem dva, jeden pro každý JAR archiv. Nastavená povolení se uloží a příště už nebude uživatel znovu obtěžován.

    komerční banka, mojebanka: linux - konqueror-dialog

    Při pokusu zadat cestu k certifikátu ovšem nastane problém. Někde je chyba (v implementaci appletu nebo v knihovnách Javy) - nelze totiž vybrat cestu v souborovém dialogu. Přesněji řečeno ji vybrat lze, ale místo ní se v poli appletu objeví text "undefined". Jedinou možností je napsat cestu ručně nebo ji odněkud překopírovat. Chybu už jsem ohlásil Komerční bance, takže třeba bude v budoucnu odstraněna.

    Tím bohužel problémy nekončí. Kdo nemá povolena vyskakovací okna, dočká se pouze toho, že se mu objeví varování o pokusu otevřít takové okno. Pokud není otevření povoleno, vůbec se nezobrazí přehled účtů a s bankovnictvím nelze pracovat (při kliknutí na libovolnou položku z menu se pouze zobrazí zpráva, že načítání ještě není dokončeno). I v tomto případě jde o chybu, ovšem pravděpodobně v Konqueroru - javascriptové zobrazení do jiného rámu je asi vnímáno jako otevření pop-up okna. Prozatímním řešením je povolit si vyskakovací okna pro doménu mojebanka.cz.

    To je naštěstí ohledně potíží všechno a další práce s bankovnictvím je již zcela bezproblémová. Všechno správně funguje a rovněž vzhled není nijak "rozhozený" nebo jinak neobvyklý. Pouze může působit trochu divně, že dotaz na zavření okna se zobrazí dvakrát (a pak se teprve okno zavře).

    komerční banka, mojebanka: linux - konqueror

    Další testy

    Certifikační průvodce

    Tzv. certifikační průvodce je webová aplikace doplňující bankovnictví MojeBanka a slouží k práci se souborem obsahujícím klíče a certifikát. Prostřednictvím průvodce lze prodloužit platnost certifikátu (resp. před skončením platnosti vytvořit nový), změnit e-mailovou adresu, zkontrolovat soubor s certifikátem atd.

    Podle provedených testů fungoval průvodce ve všech třech testovaných prohlížečích. Podmínky funkce jsou stejné jako pro samotné bankovnictví - i průvodce je založen na javových appletech.

    komerční banka, mojebanka: linux - cert-pruvodce

    64bitový Linux

    64bitové systémy se již stávají běžnou záležitostí. Proto leckoho zajímá, jak na nich fungují i takové věci, jako je právě internetové bankovnictví. Vyzkoušel jsem tedy funkčnost bankovnictví i s 64bitovým Linuxem, konkrétně na distribuci Kubuntu 7.10.

    Na 64bitových systémech má člověk dvě možnosti, jak provozovat aplikace. Jednak v nativním (64bitovém) režimu, a pak také v režimu kompatibility (32bitové aplikace). Pokud se využije kompatibilní režim, bude se jednat o 32bitový prohlížeč a taktéž 32bitovou Javu, čili se situace převádí na tu, která byla na 32bitovém systému (pomineme-li případné chyby zaviněné vývojáři některých použitých knihoven - ale dnes již nejsou příliš časté).

    Zajímavější je zjištění situace v čistě 64bitovém prostředí. Tam to vypadá tak, že existuje 64bitová verze Konqueroru a Firefoxu. Opera zatím takovou stabilní verzi nemá - lze použít verzi 9.50 beta, ale ta si s Javou příliš nerozumí a velmi často padá.

    Také samozřejmě potřebujeme ještě 64bitovou Javu. Ta je již delší dobu k dispozici, nicméně v ní zatím chybí plugin potřebný pro některé prohlížeče. S Firefoxem, který tento plugin používá, tedy nepochodíme. Konqueror plugin nepotřebuje, vystačí si se samotným prostředím JRE.

    Zkusil jsem v daném prostředí (tj. 64bitový GNU/Linux + 64bitový Konqueror + 64bitová Java) internetové bankovnictví MojeBanka a výsledek byl naprosto stejný jako v případě 32bitového prostředí. Kdo se tedy smíří s výše popsanými neduhy fungování v Konqueroru, může bankovnictví bez dalších potíží používat.

    Zhodnocení

    Internetové bankovnictví Komerční banky v GNU/Linuxu lze považovat za funkční a poměrně dobře použitelné. Kdo používá 32bitový Linux a prohlížeč Mozilla Firefox, pravděpodobně nebude muset řešit žádné problémy. Téměř stejně dobře poslouží i Opera, pokud se smíříme s otravnými dialogy. U Konqueroru je to mírně složitější, ale jen poprvé - při dalším použití je to již stejné jako u Firefoxu.

    Co zatím nelze označit za uspokojivé, je nativní podpora na 64bitovém Linuxu. Zde v tuto chvíli připadá v úvahu jen Konqueror, brzy možná přibude i Opera. Uvidíme. Na použití bankovnictví KB však může naprosto zapomenout ten, kdo by chtěl používat čipovou kartu (místo autorizačních SMS) - ta v Linuxu podporována není a nejspíš hned tak nebude.

    Obecně se tedy dá říct, že kdo chce nyní používat službu MojeBanka pod Linuxem, téměř nic mu v tom nebrání. Zjištěné nedostatky jsou jen zanedbatelné. Problémy na 64 bitech jsou způsobeny závažnými příčinami ležícími jinde a jejich vyřešení by pomohlo i v mnoha jiných případech. To už je ale úplně jiné téma.

           

    Hodnocení: 96 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    31.1.2008 04:13 Peterix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bankovnictví Komerční banky v Linuxu - Firefox 3 beta
    Zajimavě se chová betaverze Firefoxu 3 - jde se přihlásit, ale potom se nezobrazuje halvní frame. Jenom horní panel a menu...
    Fluttershy, yay! avatar 31.1.2008 04:56 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bankovnictví Komerční banky v Linuxu
    A co nový Konqueror? Je to stejné? Teda mně je to jedno, já jsem KB nikdy neonemocněl a jsem tomu rád... ale stejně.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Luk avatar 31.1.2008 06:23 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bankovnictví Komerční banky v Linuxu
    Nezkoušel jsem. Vzhledem k tomu, že programy z KDE 4.0 jsou funkčně na úrovni betaverze, může se ještě hodně změnit.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Kamil avatar 3.2.2008 21:27 Kamil | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bankovnictví Komerční banky v Linuxu
    Já jsem to v novém Konqueroru zatím nerozjel - vždycky se to zacyklilo v konfiguračním průvodci :-(
    Luk avatar 3.2.2008 22:33 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bankovnictví Komerční banky v Linuxu
    Nového Konquerora bych zatím nechal spát. Než se dočkáme skutečně stabilní verze, ještě ho pořádně překopou. Mezitím to občas může a občas nemusí fungovat.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    CIJOML avatar 31.1.2008 07:15 CIJOML | skóre: 58 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bankovnictví Komerční banky v Linuxu
    Zkousel to nekdo se starickou amd64 blackdown javou 1.4.2?
    Marián Kyral avatar 31.1.2008 08:15 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše java plugin 64bit
    Neví někdo, v jakém stavu je ten plugin? Je vůbec naděje, že se ho někdy dočkáme?
    31.1.2008 08:41 pavel1tu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bankovnictví Komerční banky v Linuxu
    Před dvěma lety jsem kvůli MojíBance od KB odešel a dobře jsem udělal. Celé 2 roky a kousek jsem čekal až splní slib - podporu i jiných OS - naštěstí jsem nevydržel do teď.

    Už jsem jinde a během roku půjdu asi zase jinam - při první změně jsem poznal sice jednodušší, ale plně funkční ebankovnictví, které mne nijak neomezovalo v používání jak z domova (LINUX) tak z práce (XP). Zároveň jsem zjistil že jde ušetřit více než 75% poplatků.

    Nyní chci ještě ušetřit těch zbývajících 25% :-)
    31.1.2008 10:20 Honza
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bankovnictví Komerční banky v Linuxu

    Nyní chci ještě ušetřit těch zbývajících 25% :-)
    mBank? Taky uvazuju, ze k nim prejdu, ale nejdriv chci nechat ty odvaznejsi, at otestuji jak to funguje. Dal bys kdyztak prosim vedet, jak jsi spokojeny?
    Luk avatar 31.1.2008 13:33 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bankovnictví Komerční banky v Linuxu
    Co jsem četl, tak zatím bída. Viz třeba tady, tady nebo tady.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    31.1.2008 14:53 outsider
    Rozbalit Rozbalit vše Bankovnictví mBank
    Nesmis tak moc cist :-) Treba ja jsem spokojenej... Narozdil od tech mcitovanych panu mi vsechno okamzite fungovalo a dodnes funguje bez nejmensiho problemu. "Problem" je jenom s tim, ze to "vsechno" znamena prevodni prikazy a pouzivani platebni karty...

    Ale uvidime v dubnu -- to budou dalsi sluzby. Do te doby mam FIO :-)
    buml avatar 5.2.2008 22:08 buml | skóre: 13
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bankovnictví Komerční banky v Linuxu
    mam tam ucet neco pres mesic a zatim spokojenost (probehlo cca 30 ruznych operaci), ucet zalozen na pobocce, karty prisly do 14ti dnu a vse probiha standartne, jen bych uvital vetsi zabezpeceni ebankovnictvi
    To vite, doba ledova je doba ledova.
    6.2.2008 13:33 hafieror
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bankovnictví Komerční banky v Linuxu
    Také jsem tak dlouho čekal, až KB uděla bankovnictví, které mě půjde, až přišla mbank a nic mě tam zatím nechybí. A to zabezpečení mě dostačuje.
    chamifrog avatar 31.1.2008 08:47 chamifrog | skóre: 3 | blog: Je software od Viliama Brány potřeba???
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bankovnictví Komerční banky v Linuxu
    Článek je moc dobrý, ale nemyslíte, že měl přijít tak před dvěmi měsíci? Jinak KB používám a jsem moooc rád, že se konečně můžu na svůj účet dostat z Linuxu.
    Je software od Viliama Brány potřeba?
    Luk avatar 31.1.2008 08:54 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bankovnictví Komerční banky v Linuxu
    To, že je až teď, má dva důvody. Jednak jsem na to dříve neměl čas, a zadruhé se v tom prvním období mohly projevit různé chybky, které se vývojářům neprojevily při testování (přece jen je GNU/Linux dost nejednotný systém).
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    31.1.2008 14:22 valy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bankovnictví Komerční banky v Linuxu
    Muzu potvrdit - "ze zacatku" byly problemy s cimkoliv jinym nez XP+IE. Nyni vse funguje v poradku
    31.1.2008 09:50 Let_Me_Be | skóre: 20 | blog: cat /proc/idea/current | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bankovnictví Komerční banky v Linuxu
    Boze co je na to Komercni bance tak super? Porad nekde ctu navody jak to rozjet...

    Pouzivam eBanku (ted uz Raiffeisen) a nic nemusim resit.
    Linked in profil - Můj web - Nemůžete vyhrát hádku s blbcem. Nejdřív vás stáhne na svoji úroveň a pak ubije zkušenostmi.
    Luk avatar 31.1.2008 13:33 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bankovnictví Komerční banky v Linuxu
    Jenže někdo má občas nějaké důvody, proč zůstávat u KB nebo nějaké jiné konkrétní banky (jen tak namátkou - hotovostní služby, karetní produkty, úvěrová historie, charakter přístupu...). Funkčnost internetového bankovnictví nemusí být primárním kritériem a tedy důvodem pro přechod jinam.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    31.1.2008 10:43 Jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bankovnictví Komerční banky v Linuxu
    Hm to jsem si nikdy nevšiml, že internetové bankovnictví nějak závisí od operačního systému a nikdy by mě nenapadlo, že to tak někdo může koncipovat. Holt jsem asi u té správné banky.?:-)
    31.1.2008 13:03 Adnusem | skóre: 14 | blog: Hmmmm | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bankovnictví Komerční banky v Linuxu
    No já to naštěstí taky nikdy nemusel řešit, používám GE Money a eBanku (nebo jak tu už padlo raiffeisen) a ty jedou vždy a všude, GE Money svýho času než to přejavascriptovali po jejich vizi "user friendly" chodila i pod textovým linksem.
    Marián Kyral avatar 31.1.2008 13:19 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bankovnictví Komerční banky v Linuxu
    Dlouho jsem čekal, až GE spustí i linuxovou verzi. Pak jsem se naštval, přešel k RB. Tam už to dávno fungovalo.
    31.1.2008 13:55 Adnusem | skóre: 14 | blog: Hmmmm | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bankovnictví Komerční banky v Linuxu
    Tak ja jsem GE zažil až od tý doby kdy to fungovalo naprosto všude, ale zajímalo by mě, do kdy zhruba to bylo (předpokládám) IEonly? Už nějakej rok u nich sem a byl sem přesvědčen že to bylo dycky "všudefunkční" ... (teď me napadá že Linux taky používám teprv 2-3 roky tak jsem to možná předtím akorát nepostřeh fakt si to nepamatuju...)
    Marián Kyral avatar 31.1.2008 18:28 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bankovnictví Komerční banky v Linuxu
    To bude tak 4 roky zpátky. Pak jim začala fungovat mojebanka.cz a až po nějakém roce i standardní bankovnictví.
    31.1.2008 13:31 Franta Gajdůšek | skóre: 15 | blog: co_me_prave_napadne
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bankovnictví Komerční banky v Linuxu
    Hobit avatar 31.1.2008 15:08 Hobit | skóre: 7 | blog: Kdo si hraje, nezlobí
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bankovnictví Komerční banky v Linuxu
    Nebylo by resenim u te Opery: nastavit si "Edit site preferences ...", pripadne odskrtnout "Warn me before using this certificate"?
    Luk avatar 31.1.2008 15:15 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bankovnictví Komerční banky v Linuxu
    Nebylo by resenim u te Opery: nastavit si "Edit site preferences ..."
    Tam to není.
    odskrtnout "Warn me before using this certificate"
    Nefunguje.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    31.1.2008 15:41 raul
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bankovnictví Komerční banky v Linuxu
    Znáte nějakou další banku (vyjma eB, mB) která pro své inet bankovnictví nevyžaduje Javu? Stačí mi tam jen klasické převody a výpis z kreditky.
    31.1.2008 16:07 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bankovnictví Komerční banky v Linuxu
    Tusim ceska sporitelna? Nechci to tvrdit jiste, ale onehda jsem jim trosku hackoval prihlasovani a samej javascript. Byly jsme u nich jen asi necelej pulrok.

    A pokud pouzijes prihlasovani jmenem a heslem, muzes ziskavat vypis v CSV formatu. To neumi ani eBanka, takze jedina moznost je parsovat webovy vypis z transparentniho uctu.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    31.1.2008 16:22 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bankovnictví Komerční banky v Linuxu
    Teoreticky kterákoli, která nepoužívá zabezpečení certifikátem, ale nějakou formu zabezpečení heslem (pokud to má být bezpečné, tak jednorázovým, doručovaným nezávislým kanálem – např. SMS).
    1.2.2008 10:57 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bankovnictví Komerční banky v Linuxu
    Není pravda. Autentizovat certifikátem se můžete na úrovni HTTPS, což kdejaký prohlížeč umí. Jiná otázka je v případě klíče na kryptografické kartě, kdy je problémem neexistence ovladače pro dotyčný operační systém.

    To, že banky raději použijí autentizaci uvnitř java apletu ve spojení s proprietární kryptografickou kartou, je otázka marketingu, kdy dodavatel bance dodává „vysoce uživatelsky přívětivé a zabezbečené prostředí, které se neumusí instalovat“.
    1.2.2008 12:27 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bankovnictví Komerční banky v Linuxu
    Autentizovat certifikátem na úrovni HTTPS můžete, ale banky asi potřebují elektronický podpis (aspoň moje banka nepřijme elektronicky příkaz k úhradě jen na zákaldě toho, že jsem to já, ale musím jej extra autorizovat). Což prohlížeče jednak neumí, jednak na „podpis dokumentu v internetovém prohlížeči“ neexistuje žádný standard.
    Hobit avatar 31.1.2008 16:58 Hobit | skóre: 7 | blog: Kdo si hraje, nezlobí
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bankovnictví Komerční banky v Linuxu
    rozlisujes java vs. javascript?
    31.1.2008 18:05 I
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bankovnictví Komerční banky v Linuxu
    To neni javascript, ale ECMAScript, je to tak tezke pochopit?
    31.1.2008 17:20 jnd
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bankovnictví Komerční banky v Linuxu
    ČSOB, přístup z jiných OS nebo prohlížečů je delší dobu bezproblémový (alespoň u mě)
    Conyx avatar 1.2.2008 12:16 Conyx | skóre: 5 | blog: c-blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bankovnictví Komerční banky v Linuxu
    +1
    1.2.2008 14:39 Georgo10 | skóre: 14 | blog: Deset hříchů | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bankovnictví Komerční banky v Linuxu
    U mě je zase delší dobu problémový. Jen najedu na stránky přihlášení a už se mi zobrazuje dialog, že v aplikaci došlo k chybě, jestli chci informaci poslat bance na analyzování.

    A dělá mi to na všem, kde jsem to zkoušel. Každý reload = odkliknutí hlášky. Na mrtvici!
    -- Georgo
    Fluttershy, yay! avatar 1.2.2008 15:44 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bankovnictví Komerční banky v Linuxu
    +1
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Luk avatar 1.2.2008 17:34 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bankovnictví Komerční banky v Linuxu
    Bezproblémový je. Ale to bankovnictví je velmi špatně ovladatelné. Horší jsem snad neviděl.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    13.2.2008 10:34 aaa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bankovnictví Komerční banky v Linuxu
    take bez zasadnich potizi pouzivam csob, linux, firefox
    Max avatar 31.1.2008 18:45 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bankovnictví Komerční banky v Linuxu
    Česká Spořitelna. Jinak koukám na webové rozhraní KB a teda, nic moc. Dále jsem měl tu čest vidět rozhraní CityBank a to samé. Jsem rád za svou Českou Spořitelnu.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Luk avatar 31.1.2008 19:00 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bankovnictví Komerční banky v Linuxu
    To je věcí subjektivního vnímání. Mně se zase nelíbí spořitelna (nehledě na kvalitu dalších služeb ČS) ;-)
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Max avatar 1.2.2008 18:41 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bankovnictví Komerční banky v Linuxu
    Souhlasím, je to zcela subjektivní. Možná jsem s ní spokojen jen proto, že jsem absolutně nenáročný a přizpůsobivý. Každou banku někdo nemá rád, vždycky se najdou smolaři bank, se kterýma se trable jen táhnou a tak přejdou na jinou banku, kde je to ok.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    1.2.2008 13:19 Zdenko Rohac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bankovnictví Komerční banky v Linuxu
    V Opere treba najprv zobrazit certifikát "View" a az potom je mozne ho instalovat. Prevencia proti "Odkliknem co vidim :-)"
    Luk avatar 1.2.2008 17:36 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bankovnictví Komerční banky v Linuxu
    Nefunguje mi to. I když to to takto udělám, tlačítko "Install" zůstane neaktivní.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    31.1.2008 18:40 zelik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bankovnictví Komerční banky v Linuxu
    Mandriva 2007, mozilla firefox 1.5.07 bez problému, mojebanka (s těmi poplatky asi jejichbanka) funguje. Inetbanking jsem si pořídil v prosinci loňského roku kdy přislíbili kompaktibilitu s GNU/Linux. No, konečně nemusím k přepážce.
    31.1.2008 20:33 jupp
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bankovnictví Komerční banky v Linuxu
    Několik let používám internet banking u Poštovní spořitelny, z toho poslední rok také v Linuxu (prohlížeč Firefox), bez problému.
    1.2.2008 05:36 hank | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Mojebanka se dala zprovoznit i v konqueroru
    Možná stálo za to zmínit, že aplikace Mojebanka šla několik let už (neoficiálně) zprovoznit pod konquerorem. Návod kdysi vyšel na linuxsoft.cz.
    3.2.2008 17:28 YYY | skóre: 29 | blog: martinek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bankovnictví Komerční banky v Linuxu
    Mne osobne vyhovuje servis24 od CS. Funguje celkem bez problemu, akorat mne obtezuji ty otravne potvrzujici smsky, ale chapu to jako nastroj pro bezpecnost :)
    13.2.2008 12:22 cca
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bankovnictví Komerční banky v Linuxu
    Mein gott, internet banking na ActiveX a MS Jave!!! Prislo spatne hned na zaciatku clanku, ked tam chceli nasilu dat nieco od MS tak mohli pouzit aspon ASP a AJAX...
    Luk avatar 13.2.2008 13:56 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bankovnictví Komerční banky v Linuxu
    V době, kdy to bankovnictví vznikalo, ještě žádný AJAX neexistoval.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    5.4.2008 17:32 Pokee
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bankovnictví Komerční banky v Linuxu
    Ahoj, nainstaloval jsem 64bitovou verzi Kubuntu + Firefox 2.0.0.13 z repozitářů, dále pak Java 1.4 plugin for mozilla/firefox Balík: j2re1.4-mozilla-plugin a Sun Java 6 Web Start Balík: sun-java6-bin taktéž z repozitářů a světe div se, komerčka (na 32bitových Kubuntu 7.04 naprosto bez problémů) pořád a neustále vyhazuje chybu, že Java plugin není nainstalován, přitom jsem kontroloval i jestli je spuštěný a vše je ok, jen to prostě nefunguje ... nevíte někdo, kde mám zakopaného toho psa ?
    15.1.2009 10:24 SSem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bankovnictví Komerční banky v Linuxu
    Java plug-in je podporovan jen pro 32-bitovou Javu, kterou je treba si rucne nainstalovat a zaregistrovat plugin do Firefoxu. Zkousel jsem to pod 64-bitovym OpenSUSE a Java i internet banking bezi OK. Na Google se najdou navody, jak to provest.
    Marián Kyral avatar 15.1.2009 12:17 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bankovnictví Komerční banky v Linuxu

     

    Java plug-in je podporovan jen pro 32-bitovou Javu, kterou je treba si rucne nainstalovat a zaregistrovat plugin do Firefoxu. Zkousel jsem to pod 64-bitovym OpenSUSE a Java i internet banking bezi OK. Na Google se najdou navody, jak to provest.

    Za prvé je ten dotaz už hodně starý a za druhé 64bitový plugin už existuje a funguje. Stačí pohledat ve zdejších zprávičkách.

     

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.