abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    21.4. 19:11 | Komunita

    Thunderbird 128, příští major verze naplánovaná na červenec, přijde s nativní podporou Exchange napsanou v Rustu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    21.4. 04:44 | Komunita

    Byly vyhlášeny výsledky letošní volby vedoucího projektu Debian (DPL, Wikipedie). Novým vedoucím je Andreas Tille.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    21.4. 00:11 | Nová verze

    Po osmi měsících vývoje byla vydána nová verze 0.12.0 programovacího jazyka Zig (GitHub, Wikipedie). Přispělo 268 vývojářů. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    20.4. 23:55 | Pozvánky

    Poslední měsíc byl plný zajímavých akcí, o kterých Vám bastlíři z projektu MacGyver mohou povědět, protože se na ně sami vydali. Kde všude byli, ptáte se? Objevili se na Installfestu, Arduino Day, Hackaday Europe a tajném srazu bastlířů z Twitteru. A z každé akce pro vás mají zajímavé poznatky.

    … více »
    bkralik | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 670 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Mandrake Linux 9.2 GPL set

    27. 10. 2003 | Lukáš Zapletal | Recenze | 13859×

    Během minulého týdne se do prodeje dostal Mandrake 9.2 GPL set brněnské společnosti QCM. Tato novinka stačila sklidit první úspěch v podobě Křišťálového disku na veletrhu Invex 2003. V této recenzi se jí doslova podíváme na zoubek.

    Distribuce Mandrake Linux GPL set je u nás již dost "profláknutá", seženete ji snad v každém dobrém knihkupectví a někteří dodavatelé hardware Mandrake GPL set nabízejí jako systém pro svoje počítačové sestavy. Je to vlastně Mandrake Linux 9.2 Download Edition, kterou si můžete stáhnout z internetu, s mnoha doplňky. Doporučená cena setu je 361 korun.

    V balení najdete především čtyři lisovaná CD s vlastním Mandrake Linuxem. První tři média se nijak neliší od verze Download Edition, čtvrté nese název Doplňkové CD a najdete na něm doplňující balíčky a také software, který jen tak v každé distribuci není! Dále tu je nepřéhlednutelná 130 stránková brožura formátu A5, errata (1 list formátu A5), kupón na slevu při koupi software u společnosti PCS a pozvánka na LinuxExpo 2004. A také by vás mělo zahřát u srdíčka, že podpoříte open source nezanedbatelnou částkou. Pro ty, kteří se rozhodují mezi tím, zda začít stahovat a vypalovat nebo koupit GPL set, tu mám hned na začátek seznam věcí, které najdete na čtvrtém, bonusovém CD:

    • runtime prostředí pro Javu 1.4.2 přímo od Sunu (konečně!)
    • oficiální ovladače graf. karet od dodavatelů ATI a NVIDIA
    • demoverze učetnictví HoneyCalc pro Linux
    • zdrojové kódy jádra (!), jaderná dokumentace, testovací binárka jádra 2.6.0-test5
    • české a slovenské slovníky pro ispell a aspell
    • česká a slovenská nápověda pro OpenOffice 1.1
    • lokalizační balíčky pro KOffice
    • Opera 7.11 včetně češtiny
    • Blender 2.28, Gimp 1.3 (vývojová větev), FilmGIMP 0.16, pluginy pro XMMS
    • Mplayer i s kodeky DivX, Windows Media, Quicktime a Realmedia
    • Cinelerra 1.1.6, Lame 3.93
    • Flightgear 0.9.2, Pignus 0.6, Torcs 1.2.1, Quake2 (potřebujete originální CD nebo demo)
    • Jedit 4.1, Unace, Unarj, Unrar a spoustu dalších utilit

    Asi nejdříve upoutá váš zrak příručka [PDF]. Jedná se o klasickou instalační příručku s názvem Instalace a jemný úvod do systému (ačkoliv obálka hlásá něco jiného), nenapsal ji nikdo jiný než sám velký mdk-guru Ivan Bíbr a o tisk na recyklovaném papíře se postarala tiskárna Dubí. Je to jedna z těch povedenějších příruček. Autor detailně popisuje celou instalaci a všechny možnosti, které mohou nastat. Další část je věnována prvnímu přihlášení, seznámení s Linuxem, možnostem konfigurace systému Mandrake, často kladeným otázkám a také popisu instalace linuxových ovladačů pro grafické karty ATI a NVIDIA. Celkovou úpravu a vynikající sazbu systémem LaTeX, kterou provedl sám autor, trošku kazí poněkud tmavší obrázky a pár překlepů.

     

    Další screenshoty instalátoru: 1 a 2

    Pustíme se tedy do instalace. Ta probíhá stejně pohodlně, jak jsme již nějaký ten pátek u Mandrake zvyklí - tedy pomocí grafického průvodce. Jako obvykle Mandrake nenašel mou myš Genius WebScroll USB, takže jsem byl nucen provádět instalaci bez ní. Bohužel ne všude jsem se pomocí klávesnice dostal (např. uložit si aktuální výběr balíčků jsem nemohl). Mandrake 9.2 má zbrusu novou možnost přerozdělit Windows disky (FAT/FAT32/NTFS) bez ztráty dat, což jsem raději nezkoušel (tato vlastnost není zcela odladěna a instalační příručka správně hlásá zálohovat data).

    Výběr balíčků se nezměnil a i když je trošku omezený, pro normální instalaci bohatě postačí. Já nejsem člověk, kterému k životu postačí textový editor, přehrávač MP3 a minolovka. Proto vás musím upozornit, že se do základní instalace nevešel třeba Midnight Commander, takže jej nezapomeňte označit v detailním výběru. Ale už si začínám na myš pomalu zvykat, zapříčinil to Konqueror.

    Zbytek instalace probíhá stejně jako u předešlých verzí této populární distribuce. Jako milou vlastnost považuji možnost vytvořit uživatele i superuživatele bez hesla. Tato vlastnost se hodí, pokud bude počítač používat jen jeden člověk. Nemusíte opakovaně zadávat heslo při každém spuštění konfiguračních nástrojů a pokud správně nastavíte služby, nemusíte se obávat žádného průniku z internetu. Navíc je k dispozici jednoduše konfigurovatelný firewall.

    Při prvním spuštění se na mě usmála grafická verze zavaděče LILO v novém modrém provedení, které se mi líbilo. Po výběru nově nainstalovaného systému jsem byl překvapen. Proces zavádění je v této verzi ukryt a po celou dobu vidíte podobnou obrazovku, jako u zavaděče. Uprostřed je informace, že se Mandrake 9.2 právě zavádí a také ukazatel průběhu. Klávesou ESC se můžete přepnout do obvyklého textového zavádění. Tato vlastnost se mi líbí, nezkušený uživatel už nemusí sledovat hlášku, že se mu spouští postfix a mountuje kořen (fantazie nezkušených uživatelů nezná hranic).

    Při prvním přihlášení se spustí obvyklý průvodce, který umožňuje pohodlné zvolení správce oken. K dispozici jsou pěkné náhledy, takže si nezkušený uživatel může vybrat. Poté se ještě spustí průvodce nastavením internetu a jste požádáni o vyplnění krátkého dotazníku (můžete ho naštěstí přeskočit - nesnáším dotazníky). Nejprve se zaměříme na KDE, které je bezpochyby nejpoužívanější a zřejmě i nejpřítulnější pracovní prostředí pro Linux. Dovolil jsem si tuto část pojmout více obrázkově.

     

    Další screenshoty KDE: Scribus, utility, KOffice, OpenOffice.org, Xine a MPlayer, audio.

    Ostatní správce oken jsem prohlédl jen tak letmo, protože jsem si na ně nezvykl. Tady u mě jasně vede prostředí GNOME (screenshoty: AbiWord, konfigurace). Je to vynikající prostředí s vyhlazenými fonty, spoustou programů a díky stylu Galaxy vypadá docela jako KDE. Mandrake 9.2 GPL set je orientován spíše na KDE, což je škoda, protože pro GNOME existuje spousta aplikací, které se na čtyři CD zkrátka již nevešly (už se pomalu začínám těšit na Mandrake 10 GPL DVD). Pro skalní příznivce xtermu a xclocku tu jsou alternativní správci oken, které jsem nastartoval jenom proto, abych pořídil obrázky (WindowMaker, Enlightenment). Musím ale přiznat, že v případě správce Enlightenment jsem kulil oči a nastavoval uši.

    Konfigurační centrum je pravidelně silnou stránkou této distribuce. Potěšilo mne, že po instalaci ovladače NVIDIA mi modul nastavení grafické karty provedl všechno sám, včetně správné konfigurace rozšíření GLX. Nastavení jsem jen zkontroloval a mohl se začít kochat skvělými OpenGL hrami, kterých je v Mandrake víc než dost, a s Bonus CD si jich užijete opravdu hodně. Zde bych zmínil především závodní hru Torcs, která je opravdu hodně chytlavá a také letecký simulátor Flightgear, který až tak chytlavý není (podařilo se mi jen pojíždět), ale webové stránky naznačují, že se jedná o povedenou hru. Nemohl jsem nevyzkoušet hru Quake2 - stačilo pouze stáhnout z internetu demo pro Windows a doinstalovat příslušné soubory.

    Další screenshoty her: ClanBomber, chromium, pingus, KDE hry, TuxRacer

    Konfigurační centrum dokonce bezproblémově nastavilo moderní zvukové ovladače ALSA a po restartu již vše fungovalo tak jak má. Jediný zádrhel byl v tom, že mi na mé kartě Audigy nefungovalo ovládání PCM hlasitosti, takže zvuk nešel ovládat pomocí aplikací, a já byl nucen použít vždy alsamixer (tvrdí mi, že mám zvukovku TriTech). Na příčinu chyby jsem zatím za těch pár dnů nepřišel, ale v minulé verzi vše fungovalo dobře. Pokud bych se měl zmínit o podpoře multimédií, tady je nabídka skutečně široká.

    Jelikož se věnuji tvorbě audia a videa, řádně jsem provětral všechny náležité programy. Ve startovacím menu najdete kromě ovládání hlasitosti na tisíc způsobů hlavně programy pro editaci vzorků (míněno surových audio dat WAV). Byl jsem mile překvapen, že většina programů fungovala poměrně stabilně - včetně těch vícestopých. Co v této distribuci ale nenajdete, jsou MIDI sekvencery, které si musíte zkrátka stáhnout zvlášť (MuSE, Jazz++). Nakonec se musím zmínit o speciální multimediální binárce jádra, která má v sobě úpravy pro rychlý běh audio a video aplikací. Spolu se systémy ALSA a Jack se z Linuxu pomalu ale jistě stává konkurent operačního systému MacOS, který dlouhou dobu neměl v tomto směru konkurenci (šlapou mu na paty levnější Windows, protože byl na ně portován zvukový systém ASIO společnosti Steinberg).

    V nabídce je hned několik videopřehrávačů. Mohl snad jen vyzdvihnout přehrávač MPlayer včetně široké škály kodeků mpeg4 a divx. Díky Bonus CD najdete i několik programů pro střih videa (např. Kino fungoval výborně s mým IEEE řadičem a kamerou Sony TRV310E a přehrával i Windows formát MSDV1 AVI).

    Podpora grafiky je, jak jinak, na jedničku. V čele všudepřítomný Gimp (na Bonus CD najdete i vývojovou větev 1.3). Stahování fotografií z digitálního aparátu bylo "děsně" složité. Po připojení kamery Olympus C4000Z zabzučela moje externí ZIP mechanika, což bylo dobré znamení. V adresáři /mnt/camera jsem si fotky prohlédl a za pomoci jednoho z programů na stahování fotografií vytvořil album. Chybí už jen podpora pro upload do digitální foto sběrny.

    Situace s fonty se o moc neliší od poslední verze. Ze zhruba 100 instalovaných fontů je na češtinu připravena necelá dvacítka. Jmenoval bych zejména základní fonty Sans, Serif a potom také kvalitní vyhlazené rodiny URW, Luxi, Nimbus a Bitstream. Zbytek jsou většinou nevyhlazené (např. Helvetica vypadá otřesně a bohužel ji používá ještě hodně aplikací) nebo bez češtiny.

    Mandrake má výborný balíčkovací nástroj urpmi, se kterým můžete efektivně instalovat balíčky včetně závislostí. Typicky instalace probíhá tak, že na konzoli napíšete jeden příkaz a než byste spustili ovládací centrum, balíčky jsou již nainstalovány. Co se mi ovšem nelíbilo, bylo právě ovládací centrum - instalace balíčků. Tato grafická nadstavba sice spolupracuje se systémem urpmi, ale v některých případech (mplayer1.0-pre z BonusCD) instalace balíčku skončila s chybou: "Balíček nemůže být nainstalován". Tečka. Přitom příkazem urpmi vše nainstalovat šlo. Magie.

    Druhou věcí, která mi leze na nervy, je fakt, že některé balíčky, které se v distribuci SuSE (možná i Debian) nevylučují, se v Makdrake 9.2 vylučují. Například emacs a xemacs. Ještě bych se také zmínil o způsobu, jakým urpmi balíčky instaluje. Ty jsou nejprve staženy do adresáře /var, což je v případě instalace ze sítě pochopitelné. Pokud ale instalujete z CD, pak se tam balíčky kopírují před instalací taky. Proč, to nevím. Zbytečně to pak zdržuje vlastní instalaci, protože hlavička disku musí pořád přeskakovat z místa na místo. Zkusil jsem takto nainstalovat všechny balíčky (urpmi -a -auto `urpmq -list`) a trvalo to hodně dlouho. Přitom všechny závislosti v databázi uloženy už jsou.

    Mandrake 9.2 GPL set je skvělá volba zejména pro ty, kteří chtějí snadno spravovatelný funkční systém. Najdete v něm několik drobných chyb týkajících se zejména špatně zobrazené češtiny, na které ale brzy budou k dispozici záplaty a které v žádném případě neuvidíte, pokud nepůjdete pod pokličku. Žádná anabáze problémů s Unicode jako ve verzi 9.1 se nekoná.

    Plusy

    • bezproblémová instalace
    • plně funkční Linux 2.4 s XFree 4.3
    • pěkně vyvedené grafické startování systému a zavaděč LILO
    • podpora češtiny zase o něco lepší
    • spousta her, mnoho programovacích jazyků, Java od Sunu
    • výborná 130 stránková příručka

    Mínusy

    • do některých položek v instalaci se bez myši nedostanete
    • problémy s češtinou v manuálových stránkách
    • v implicitním manageru KDM špatná čeština
    • českou nápovědu pro OpenOffice a počeštění a českou nápovědu pro KOffice nutno doinstalovat z Bonus CD
    • funkce společná plocha KDE a GNOME nefunguje moc dobře (ikony se přesouvají a přejmenovávají)
           

    Hodnocení: 19 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    27.10.2003 09:35 jirka
    Rozbalit Rozbalit vše programy na BonusCD
    Dají se odněkud stáhnout balíky z BonusCD?
    27.10.2003 17:25 Libor Tvrdík
    Rozbalit Rozbalit vše programy na BonusCD
    BonusCD je jak název napovídá je bonus k GPL setu. Tedy balíky se nedají stáhnou samostatně. Respektive jen některé; CD obsahuje část contribu. BonusCD je součástí u nás prodávaného GPL (http://www.mandrake.cz/index.php?aid=5), ale dá se koupit i samostatně (tamtéž).
    27.10.2003 09:48 Vraána
    Rozbalit Rozbalit vše KDE menu
    Poraďte mi jak opravim KDE menu, které mi FiveStar zmršil. Menudrake (nebo jak se to menuje) nespustím, protože nespustím ani Konqestor! Nedokážu si vzpomenout jak ukončit X-y a zkusit menu drake tam.
    27.10.2003 10:22 petr
    Rozbalit Rozbalit vše KDE menu
    jako root: update-menus
    27.10.2003 10:26 gmmns
    Rozbalit Rozbalit vše KDE menu
    Ja bych rekl, ze jde o neuplnou sadu ikon, ktera zpusobi, ze nektere polozky menu nejsou viditelne. V takovem pripade je nejlepsi postup: Alt-F2 (pripadne nejaky terminal, pokud je k dispozici), napsat kcontrol a v polozce LookNFeel/Icons vybrat treba Conectiva Crystal.
    27.10.2003 11:47 IW
    Rozbalit Rozbalit vše KDE menu
    ctrl+alt+Fx
    27.10.2003 12:48 gmmns
    Rozbalit Rozbalit vše KDE menu
    Jestli to mela byt rada, jak vyskocit z X do konzoly, odpovidate na nespravny prispevek. Jestli to mela byt odpoved na muj prispevek, nechapu pointu.
    27.10.2003 13:51 Lukas Kopca
    Rozbalit Rozbalit vše KDE menu
    Ahoj, ten samej problem jsem resil taky a nejsem sam (vsichni co instalovali MDK 9.2) zmackni F2 a napis tam menudrake a nebo prskoc do jinyho shelu Alt + Ctrl + 1 a jako root napis update-menu a mas vse z5 Jinak dotaz jestli se daj stahnout balicky z BonusCD: Ano nekde se daji na internetu najit :) vsechno to je OpenSource ale hledej to... Primlouvam se za zakoupeni GPL setu... Je to spravna investice a ty 400Kc za to stoji.
    27.10.2003 13:07 HonzaRez
    Rozbalit Rozbalit vše Jak na Gnome
    Čau lidi, mám trochu potíže při instalaci balíčků. Jako začátečník jsem si myslel, že když si při základní instalaci MDK vyberu Gnome, že se nic dalšího nenainstaluje. Jenže ouha- KDE je tam taky. Nevadí,zkusím to s KDE. Hlavně hledám balíčky dalších věcí, které potřebuji (z nějakého důvodu mi základní instalace nic dalšího nenabídla - Openoffice,Xine atd, ani se neptala po dalších CD?!) No ale tak si to nainstaluju pomocí Správce balíčků. Jenže ouha-po restartu mi nejen zmizí všichni zástupci z plochy, ale marně hledám v nabídce i zástupce od programů, které jsem doinstaloval. Mám je doinstalovat ručně, nebo v čem by mohla být chyba? Naposledy jsem instaloval 8.2 a ani jeden z těhcto problémů se mi tam neobjevil, nainstaloval jsem hned vše jedním vrzem při základní instalaci ze všech CD najednou. Poradíte mi, co dělám špatně? Díky Honza
    27.10.2003 13:30 gmmns
    Rozbalit Rozbalit vše Jak na Gnome
    To se da tezko rict, ja vzdycky instaluju tak, ze si vybiram jednotlive balicky, takze mi to nainstaluje vsechno, co jsem vybral. Je treba uvest presny postup, jinak asi tezko nekdo jiny pozna, v cem byla chyba. Pokud se neobjevuji programy v nabidce, mozna za to muzou ty ikony (viz muj prvni prispevek pod timto clankem). Kazdopadne existuje nekolik zpusobu, jak zjistit, zda je balicek nainstalovany. Nejjednodussi je asi rpmdrake, kde se da podrobne vyhledavat, pripadne klasicky rpm, napr. -qa | grep -i office, pokud hledam OpenOffice.
    3.11.2003 08:18 Jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Jak na Gnome
    Stejna vec se mi stala, kdyz jsem instaloval MDK 9.1 na pocitac s 64MB RAM (taky se neptal na dalsi CD), u pocitacu s vetsi RAM to bylo bez problemu. Doinstalovaval jsem rucne. Myslim, ze to je chyba instalacniho programu.
    27.10.2003 14:14 Tomas Blaha
    Rozbalit Rozbalit vše chyby v 9.2
    No nikde jsem se nedocetl o chybach v MKD Control Centru - treba ze DrakConnect me vraci porad dokola, ze DiscDrake pri zmene swap partisny ji zmrsi, ze swap nejde spustit, ze pri vpusteni CC zatuhne usb mys...

    K cemu je mi sada konfiguracnuch nastroju, kdyz stejne poradne nefunguje, a vsechno si musim udelat sam ?

    Na druhou stranu treba framebuffer v konzoli po instalaci je super :<)
    Suma sumarum proti 9.1 zadna velka zmena

    Jo a co tech 300M updatu tyden po uvolneni ISO pro cleny klubu ?
    27.10.2003 15:09 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše chyby v 9.2
    Za týden se nedá pokrýt vše. Co se týče CC, právě vychází oněch 300MB, které opravují některé tyto chyby. Je to tak, ačkoliv Bamboo tak dlouho testovali... Myš: mylel jsem, že je to chyba mého hardwaru, dělá mi to i když nespustím CC. Žádná velká změna, ano.
    28.10.2003 01:05 shamot
    Rozbalit Rozbalit vše mdk 9.2
    ted sem nainstaloval 9.2 a je to proste super. mam p4 2ghz a beha to jako z praku, rek bych rychleji nez 9.1. pred par hdinama sem ten samy system instaloval na celereon 350 64ram a tam uz to neni tak vesele..ale na rychlejsim stroji je to krasa. po instalaci je vse nastaveno, funguje zvuk, tiskarna, grafarna-nemuzu si tento system vynachvalit.
    28.10.2003 13:30 turzin@seznam.czt
    Rozbalit Rozbalit vše scribus
    vite proc je v tom screenshotu na Scribus jenom prazdny okno ? Protoze Scribus je tak uzasne stabilni, ze kazdej pet minut zahuci aji s data. Takze hodne stesti !!!
    29.10.2003 10:25 Nana
    Rozbalit Rozbalit vše kde?
    kde se to da stahnout?
    29.10.2003 10:40 Petr Ježek
    Rozbalit Rozbalit vše Squeezing FAT 32 partition
    No, ta údajná schopnost měnit FAT 32 oddíly "za pochodu" je opravdu "novinka" - já jsem to bez zálohování učinil při instalaci MDK 8.0 k absolutní spokojenosti. Myslím, že to v 9.2 nemůže být horší, leda že by se v tom vrtal nějaký Vandrák...
    29.10.2003 10:41 Petr Ježek
    Rozbalit Rozbalit vše Squeezing FAT 32 partition
    No, ta údajná schopnost měnit FAT 32 oddíly "za pochodu" je opravdu "novinka" - já jsem to bez zálohování učinil při instalaci MDK 8.0 k absolutní spokojenosti. Myslím, že to v 9.2 nemůže být horší, leda že by se v tom vrtal nějaký Vandrák...
    29.10.2003 12:29 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Squeezing FAT 32 partition
    Ano je to tak, novinka to skutečně není. Děkuji za upřesnění.
    31.10.2003 13:24 Pavel
    Rozbalit Rozbalit vše Poznámka autorovi
    Zdravím, zaujal mě odstavec, kde píšete o tom, že manuál je vytištěn na recyklovaném papíře. Byl jsem ujištěn p. Bíbrem, že Vám říkal, že to není recykl. papír. Proto i já dodávám, že je to, cituji: NORDBOOK SUPER, což je tiskový papír s obsahem dřeviny a zvýšeným volumenem (2,0), bělost 72% ISO. Viz. www stránky firmy OSPAP (nebo ceník) (sorry za nechtěnou reklamu :-)) ) Naopak recyklovaný papír je: tiskový papír s obsahem recyklované vlákniny! Rozdíl mezi obsahem recykl.vlákniny a obsahem dřeviny je jasný. :-)) S pozdravem Pavel Vitásek
    3.11.2003 13:20 Honza
    Rozbalit Rozbalit vše Detekce CD-RW
    Dobry den, po instalaci MK9.2 se mi dve vypalovacky zdetekovaly jako 14scsi zarizeni. (prvni vypalovacka scd0-6 a druha scd7-13) Mam nainstalovane vsechny dostupne opravy. V MK9.1 bylo vse vporadku. Dochazi kuli tomu k takovym kuriozitam, ze pri otevreni cdrom2 se mi otvira opet prvni. Prosim poradite mi nekdo co s tim? Po problemu s ponicenym menu je to druha zavazna chyba MK9.2. Honza
    3.11.2003 14:13 Pavel
    Rozbalit Rozbalit vše Detekce CD-RW
    Zdravím, tady toto se myslím řešilo v emailove konferenci na mandrake.cz. Měl by sis projít maily za poslední max dva týdny a měl bys to najít,myslím, že problémy měl LaR. Hodně štěstí při hledání. :-)) Pavel PS: Určitě se přihlas do emailové konference na mandrake.cz většina problémů je tam někým vyřešena.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.