abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 19:33 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.78.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání na GitHubu. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 11:22 | Bezpečnostní upozornění

    Služba Dropbox Sign (původně HelloSign) pro elektronické podepisování smluv byla hacknuta.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 11:00 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 8.0 textového editoru GNU nano (Wikipedie). Podrobný přehled novinek a oprav v oznámení v diskusním listu info-nano nebo v souboru ChangeLog na Savannah. Volbou --modernbindings (-/) lze povolit "moderní" klávesové zkratky: ^C kopírování, ^V vložení, ^Z vrácení zpět, … Tato volba je aktivována také pokud binárka s nano nebo link na ni začíná písmenem "e".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 23:22 | IT novinky

    Před 60 lety, 1. května 1964, byl představen programovací jazyk BASIC (Beginners' All-purpose Symbolic Instruction Code).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 22:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 12.0 minimalistické linuxové distribuce (JeOS, Just enough Operating System) pro Kodi (dříve XBMC) a multimediálního centra LibreELEC (Libre Embedded Linux Entertainment Center). Jedná se o fork linuxové distribuce OpenELEC (Open Embedded Linux Entertainment Center). LibreELEC 12.0 přichází s Kodi 21.0 "Omega".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:55 | Nová verze

    Microsoft vydal novou velkou aktualizaci 2404.23 v září 2019 pod licencí SIL Open Font License (OFL) zveřejněné rodiny písma Cascadia Code pro zobrazování textu v emulátorech terminálu a vývojových prostředích.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:33 | Nová verze

    OpenTofu, tj. svobodný a otevřený fork Terraformu vzniknuvší jako reakce na přelicencování Terraformu z MPL na BSL (Business Source License) společností HashiCorp, bylo vydáno ve verzi 1.7.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci. Vypíchnout lze State encryption.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.4. 23:55 | Humor

    Spouštět webový prohlížeč jenom kvůli nákupu kávy? Nestačí ssh? Stačí: ssh terminal.shop (𝕏).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    30.4. 18:11 | Nová verze

    Yocto Project byl vydán ve verzi 5.0. Její kódové jméno je Scarthgap. Yocto Project usnadňuje vývoj vestavěných (embedded) linuxových systémů na míru konkrétním zařízením. Cílem projektu je nabídnou vývojářům vše potřebné. Jedná se o projekt Linux Foundation.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.4. 17:56 | Nová verze

    Operační systém 9front, fork operačního systému Plan 9, byl vydán v nové verzi "do not install" (pdf). Více o 9front v FQA.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (14%)
     (29%)
     (43%)
     (14%)
    Celkem 14 hlasů
     Komentářů: 3, poslední dnes 19:48
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Antiprotony místo elektronů

    29. 3. 2020 | Redakce | Různé | 1543×

    Axiony, temná hmota a struny – stále nic nepozorováno. Supravodivost sloučenin niklu. Termojaderná fúze. 2D led. Iontové kapaliny. Koronavirus SARS-CoV-2 nebyl vyvinut jako biologická zbraň. Mohly by na koronavirus fungovat léky proti HIV?

    Supravodivost oxidů mědi a niklu se liší

    V předcházejících letech se podařilo objevit první supravodivé materiály na bázi oxidů niklu. Krystalová struktura těchto látek se blíží oxidům mědi (kuprátům), tedy materiálům, které prozatím z hlediska vysokoteplotní supravodivosti drží rekord, alespoň za normálního tlaku. Mechanismy vzniku supravodivosti jsou zde ale jiné a pořádně jim nerozumíme.

    Kouzla s antihmotou: Atomy helia, ale s antiprotonem

    V CERNu nechali srážet toto helium s pomalými antiprotony. Vznikly „atomy“ antiprotonového helia, kde je jeden elektron nahrazen antiprotonem, částicí stejně elektricky nabitou, ale 1800krát těžší. Antiprotonové helium je obvykle nestabilní, antiproton spadne do jádra a anihiluje. Existují ale konfigurace, kdy k tomu nedojde, nebo alespoň ne hned…

    Axiony nenalezeny, strunové teorie oporu nezískaly

    Axiony představují hypotetické částice, o nichž se hovoří především proto, že jde o kandidáty na temnou hmotou. Souvisejí ale i se strunovými teoriemi a dalšími modely, který aspirují na to být „teorií všeho“. Strunové teorie neobnášejí jen představy smyček namísto bodových částic či úvahy o dodatečných rozměrech, ale podobně jako standardní model fyziky by měly dokázat předpovědět i existenci dosud neznámých částic a jejich vlastnosti.

    Chytrý materiál jedním směrem teplo vede, druhým ne

    Mohlo by se tomu říkat topologický tepelný izolátor? Materiál složený z polystyrenu a skla se chová v každém směru jinak. A využití podobných triků? Potenciálně všude tam, kde se optimalizují přenosy tepla, ať už jde o izolaci budov nebo naopak chlazení elektroniky.

    Krátce

    První pozorování řízeného přenosu elektronu v rámci jedné molekuly. Molekula použitá pro studii obsahuje dva atomy železa chemicky vázaného ve ferrocenových jednotkách.

    Tajemství tenkých vrstev ledu: může být i 2D. Nízkodimenzionální led může vznikat tam, kde je voda uzavřena mezi dvěma pevnými povrchy.

    Magnetické nanočástice a iontová kapalina pro čištění vody Jediná technika by měla dokázat odstranit z vody anorganické a organické kontaminanty, mikroorganismy i mikroplasty.

    Jak funguje termojaderná fúze ve Slunci. Jakmile se do dění zapojí deuterium, záležitost s využitím fúze vyhlíží mnohem slibněji. (úryvek z knihy Garry McCracken, Peter Stott: Fúze – energie vesmíru)

    Proč mají proteiny často délku v násobcích 123 aminokyselin? A co z toho vyplývá pro hypotézu RNA světa?

    S posvátnou borovicí Pueblanů se to mělo jinak. Život a smrt proslulého stromu. „Mysteriózní“ borovice nejspíš v centru puebla Bonito vůbec nerostla.

    Svědci obří vesmírné katastrofy, která létajícím astronomům zamotala hlavu. Hvězdný systém BD +20 307 tvoří dvě hvězdy, které najdeme asi 390 světelných let od nás v souhvězdí Berana…

    Věda a koronavirus

    Žádná zbraň: koronavirus SARS-CoV-2 má přirozený původ. Krátce po zahájení epidemie čínští vědci sekvenovali genom SARS-CoV-2 a zpřístupnili data vědcům po celém světě. Analýza genomů SARS-CoV-2 a příbuzných koronavirů nepřinesla žádný důkaz, že by byl virus vyroben v laboratoři nebo byl jinak uměle upraven.

    České superpočítače pro boj s koronavirem. IT4Innovations národní superpočítačové centrum nabídlo svým uživatelům z řad akademických institucí přednostní přístup k výpočetním zdrojům pro řešení problémů týkajících se výzkumu v souvislosti s nemocí COVID-19.

    Jak stanovit účinnost materiálů k zachycení koronaviru. Dokážou improvizované roušky z kapesníků nebo šátků zachytit virus SARS-CoV-2? A zabrání mu nové materiály z nanovláken?

    Neregistrovaný Remdesivir od Gilead Sciences se smí používat i v ČR. Jedná o experimentální léčbu, tedy její vliv na nový typ koronaviru se stále zkoumá.

    Léky na HIV jsou proti koronaviru neúčinné. Čínští a američtí vědci zkusili ve Wu-chanu podávat pacientům Lopinavir a Ritonavir.

    Roušky z nanovláken. Metoda elektrostatického zvlákňování střídavým elektrickým proudem.

    Nový nanomateriál zachytí koronavir. SPURTex VS vykazuje filtrační účinnost 99% pro velikost částic 400 nm.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    30.3.2020 16:16 cxc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Antiprotony místo elektronů
    Tak to budou muset do té teorie strun přidat ještě další dva rozměry, aby ty částice nepotřebovali... :-)
    Teorie strun není vědeckou teorií, protože Popperova břitva. Osobně bych prohlásil, že to stačilo, a zrušil jim granty.
    11.4.2020 10:55 MS-BOSS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Antiprotony místo elektronů
    Všechny tyhle axiony lidi jenom otravují. Já bych všechny ty strunové teorie a částice zakázala. - Věra Pohlová, 72 let, důchodkyně
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.