abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:11 | Nová verze

    Coppwr, tj. GUI nástroj pro nízkoúrovňové ovládání PipeWire, byl vydán v nové verzi 1.6.0. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:33 | Nová verze

    Byla vydána dubnová aktualizace aneb nová verze 1.89 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze, že v terminálu lze nově povolit vkládání kopírovaného textu stisknutím středního tlačítka myši. Ve verzi 1.89 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 21:22 | Nová verze

    Proton, tj. fork Wine integrovaný v Steam Play a umožňující v Linuxu přímo ze Steamu hrát hry určené pouze pro Windows, byl vydán ve verzi 9.0-1 (𝕏). Přehled novinek se seznamem nově podporovaných her na GitHubu. Aktuální přehled her pro Windows běžících díky Protonu také na Linuxu na stránkách ProtonDB.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 19:33 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.78.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání na GitHubu. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Bezpečnostní upozornění

    Služba Dropbox Sign (původně HelloSign) pro elektronické podepisování smluv byla hacknuta.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 11:00 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 8.0 textového editoru GNU nano (Wikipedie). Podrobný přehled novinek a oprav v oznámení v diskusním listu info-nano nebo v souboru ChangeLog na Savannah. Volbou --modernbindings (-/) lze povolit "moderní" klávesové zkratky: ^C kopírování, ^V vložení, ^Z vrácení zpět, … Tato volba je aktivována také pokud binárka s nano nebo link na ni začíná písmenem "e".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    1.5. 23:22 | IT novinky

    Před 60 lety, 1. května 1964, byl představen programovací jazyk BASIC (Beginners' All-purpose Symbolic Instruction Code).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 18
    1.5. 22:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 12.0 minimalistické linuxové distribuce (JeOS, Just enough Operating System) pro Kodi (dříve XBMC) a multimediálního centra LibreELEC (Libre Embedded Linux Entertainment Center). Jedná se o fork linuxové distribuce OpenELEC (Open Embedded Linux Entertainment Center). LibreELEC 12.0 přichází s Kodi 21.0 "Omega".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    1.5. 12:55 | Nová verze

    Microsoft vydal novou velkou aktualizaci 2404.23 v září 2019 pod licencí SIL Open Font License (OFL) zveřejněné rodiny písma Cascadia Code pro zobrazování textu v emulátorech terminálu a vývojových prostředích.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    1.5. 05:33 | Nová verze

    OpenTofu, tj. svobodný a otevřený fork Terraformu vzniknuvší jako reakce na přelicencování Terraformu z MPL na BSL (Business Source License) společností HashiCorp, bylo vydáno ve verzi 1.7.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci. Vypíchnout lze State encryption.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (12%)
     (28%)
     (36%)
     (24%)
    Celkem 25 hlasů
     Komentářů: 5, poslední dnes 12:22
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Kryogenní čipy pro kvantové počítače

    1. 3. 2020 | Redakce | Různé | 1326×

    Jak efektivně řídit systémy qubitů? Nová oběžnice Země, Betelgeuse jako supernova a exopolární záře. Antivodík se chová stejně jako vodík běžný. Změna gravitace umožňuje ihned zachytit zemětřesení. Slitiny s vysokou entropií a robotická slunečnice pro solární články.

    Co bychom viděli, kdyby se Betelgeuse stala supernovou

    Výsledkem simulace je závěr, že jas Betelgeuse na noční obloze by dosáhl asi poloviny „normálního Měsíce“, nebo jinak řečeno, byl by devětkrát slabší než Měsíc v úplňku. Jenže veškerý jas by se soustředil do jednoho bodu, Betelgeuse bychom tedy viděli i během dne a v noci by její světlo vrhalo stíny.

    V CERNu žádnou odlišnost antihmoty neobjevili

    Při zkoumání symetrie hmoty a antihmoty bylo nejprve třeba připravit antivodík. V CERNu mají zařízení na výrobu antiprotonů, z nich a z pozitronů potom v magnetických pastech a vysokém vakuu vytvořili stabilní atomy antivodíku. Na ty se pak svítilo laserovými paprsky a zkoumala se generovaná spektra. V jednom z experimentů byly navíc atomy antivodíku přitom umístěny do vnějšího magnetického pole.

    Kryogenní čip Intel Horse Ridge slibuje zefektivnit kvantové počítače

    Jeden integrovaný obvod Horse Ridge by měl dokázat ovládat 128 qubitů, a to bezdrátově. CMOS je vyráběn stejnou technologií jako tyto prvky pracující v rámci běžné elektroniky. Samotný čip Horse Ridge by měl pracovat tak, aby dokázal řídit qubity pracující při teplotě 3 K, tj. mohl by být přímo součástí příslušné „ledničky“, kde se budou provádět kvantové výpočty.

    Změna gravitace umožňuje ihned zachytit zemětřesení

    Blesk spatříme rychlostí světla, zvuk hromu k nám dojde podstatně později, rychlostí asi 340 metrů za sekundu. Seismické vlny v zemské káře jsou sice rychlejší (8 km/s), ale proti světlu stále příliš pomalé. Zemětřesení přitom vyvolává změny gravitace a gravitační vlna se šíří rychlostí světla – v tomto případě dokážeme zachytit dopředu ne sice přímo gravitační vlnu, ale její efekt: změnu gravitace vyvolanou posunem hmot Země.

    Umělá slunečnice se otáčí ke zdroji světla

    Vědci vytvořili zařízení SunBOT, které se dokáže chovat podobně jako květiny, a to na základě velmi jednoduchých principů. Umělý stonek obsahuje kompozitní polymer složený ze dvou různě aktivních materiálů: jeden absorbuje světlo a přeměňuje ho na teplo, druhý se teplem smršťuje. Budou se na podobné systémy třeba umísťovat solární články?

    Nanočástice s vysokou entropií jako katalyzátory

    Když se nedaří vyrobit slitinu dvou prvků, může být řešením jich smíchat pět. Příkladem je kobalt a molybden, které se smíchat dají jen obtížně. Potíž se dá obejít tak, že vědci vytvořili nejprve slitinu železa, niklu a mědi. Do té se již kobalt a molybden přimíchat dá…

    Krátce

    Země získala nový měsíc, ale asi jen do dubna. Elon Musk popřel, že by šlo o jeho dílo… 2020 CD3 je asi uhlíkatým asteroidem.

    Povaha sítí, firmy, jedinci a inovace. Proč nedokážeme přenášet své myšlenky a chování dále než k přátelům přátel našich přátel? (úryvek z knihy Niall Ferguson: Věž a náměstí – Mocenské sítě od svobodných zednářů po Facebook)

    Jak se chemie stala biologií. Fakticky existují dvě chemie! Jedna z nich je jednoduše „normální“ či tradiční chemie, kterou se zabýváme už několik staletí a jíž rozumíme poměrně dobře – je to zralá věda. Tou druhou je replikační chemie. (úryvek z knihy Addy Pross: Co je život? Jak se chemie stává biologií)

    3D tisk z polymerního betonu. Směsi tvoří recyklované termoplasty a plnivo, nejčastěji písek nebo drcené odpadní sklo. Až 4 milimetry velká zrnka představují pro obyčejný 3D tisk problém…

    Nepodařilo se určit, zda srnce na okraji Prahy ulovil vlk. Analýza DNA bez výsledku. Srnu dokáže ulovit i pes…

    NASA volí mezi Venuší, Io a Tritonem. DAVINCI+, IVO, TRIDENT nebo VERITAS? NASA vybrala čtyři koncepční studie.

    Hnojení oceánů železem by proti oteplování prý moc nefungovalo. Obohacování oceánů o železo patří k zajímavým geoinženýrským nápadům umožňujícím hýbat s klimatem.

    Exopolární záře: Vědci poprvé zachytili rádiové emise z interakce mezi hvězdou a planetou. Astronomové objevili neobvyklé rádiové vlny přicházející od červeného trpaslíka GJ 1151.

    Exoplanety s rekordně krátkou oběžnou dobou. Mediálním prostorem nyní rezonuje objev exoplanety NGTS-10 b.

    Biotechnologické využití larev bráněnky – přeměna mláta na hmyzí moučku. Nový zdroj proteinů pro hospodářská zvířata?

    Nově založený spin-off LAM-X vyvíjí nanotkaniny pro využití v medicíně. Singletový kyslík produkovaný membránou po aktivaci viditelným světlem je efektivní při hojení ran.

    Archeologové objevili dosud neznámou říši, která porazila krále Midase. Stát na jihu Malé Asie, objev nových písemných památek.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.