Homebrew (Wikipedie), správce balíčků pro macOS a od verze 2.0.0 také pro Linux, byl vydán ve verzi 4.5.0. Na stránce Homebrew Formulae lze procházet seznamem balíčků. K dispozici jsou také různé statistiky.
Byl vydán Mozilla Firefox 138.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání a poznámkách k vydání pro vývojáře. Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 138 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.
Šestnáctý ročník ne-konference jOpenSpace se koná 3. – 5. října 2025 v Hotelu Antoň v Telči. Pro účast je potřeba vyplnit registrační formulář. Ne-konference neznamená, že se organizátorům nechce připravovat program, ale naopak dává prostor všem pozvaným, aby si program sami složili z toho nejzajímavějšího, čím se v poslední době zabývají nebo co je oslovilo. Obsah, který vytvářejí všichni účastníci, se skládá z desetiminutových
… více »Richard Stallman přednáší ve středu 7. května od 16:30 na Technické univerzitě v Liberci o vlivu technologií na svobodu. Přednáška je určená jak odborné tak laické veřejnosti.
Jean-Baptiste Mardelle se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 25.04.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení také na Flathubu.
TmuxAI (GitHub) je AI asistent pro práci v terminálu. Vyžaduje účet na OpenRouter.
Byla vydána nová verze R14.1.4 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5, Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy v poznámkách k vydání. Podrobný přehled v Changelogu.
Bylo vydáno OpenBSD 7.7. Opět bez písničky.
V Tiraně proběhl letošní Linux App Summit (LAS) (Mastodon). Zatím nesestříhané videozáznamy přednášek jsou k dispozici na YouTube.
Neteportovaného mužeNie náhodou Neteleportovaného muže?
Pravda, dík za opravení.
chybí mi tu rok 1984
Já nevim jak ostatní, ale já si na ty zprávy o ořezávání soukromí nějak zvykám.
tak vydaji zakon, ktery ti prikaze mit na pc kus SW, ktery jim umozni pristup
k dekryptovanym datu...
Až se budou lidi dělit na "používám výhradně free software" a "policie mě špehuje," bude možná ten poměr vypadat o dost jinak než dneska
A o Linuxu se pak bude mluvit jako o OS pro teroristy a pedofily, nebo bude rovnou považován za nelegální software a jeho užívání bude trestným činem.
A povinnost mít špehovací software? Ale jistě, jak si račte přát - stačí vám chroot nebo chcete vlastní virtuální mašinu?
Obávám se, že ti asi budou chtít roota.
Obávám se, že ti asi budou chtít roota.They get that. From my dead cold fingers.
A o Linuxu se pak bude mluvit jako o OS pro teroristy a pedofily, nebo bude rovnou považován za nelegální software a jeho užívání bude trestným činem.Jsou magori, co si neco podobneho mysli uz ted, viz treba Computer Stupidities, Operating Systems, kde sef uzivatelske podory (ci neco takoveho) DSL providera o Linuxu rika, ze je to "hackersky nastroj" (v originale hledejte "It's a hacker tool, anyway.") a ze se s nim nesmi pripojovat k Internertu
From a Windows 95 user: * Customer: "I think my computer doesn't know what it is doing." * Tech Support: (pause) "Why? What is the problem with the system?" * Customer: "Well, it keeps asking me, 'What is this?'"Úplně jako bych slyšel některé zákazníky.
A o Linuxu se pak bude mluvit jako o OS pro teroristy a pedofily, nebo bude rovnou považován za nelegální software a jeho užívání bude trestným činem.
Vždycky mě něco takového udiví a jen nad tím kroutím hlavou, protože vždycky tady pod takovou zprávičkou/blogem někdo kvákne podobnou kravinu a za pár týdnů se dozvídám, že Anglický parlament/Evropská rada/Francouzský premiér navrhuje… Lidi, apeluju na vás, přestaňte kvákat takové kraviny, protože bůhvícovšechno na nás ještě sešlete(resp. co za kravinu těm vašnost-pánům ještě poradíte. A to, že snad nenavštěvují ABCLinuxu se mi ani nesnažte naznačit).
Myslím, že nějaké nápady zveřejněné tady nejsou důležité, že vnitráci mají dostatečně bujnou fantazii, kterou společně rádi přetaví v nějaký návrh směrnice. V jednotě je síla.
Já jen že u zpráviček kde to zavánělo se vymýšlely všelijaké přehnané scénáře a jen jsme se tomu chechtali a uklidňovali se myšlenkou, že u nás se něco takového nikdy nemůže stát. A po pár týdnech… nevím jak komu, ale mě teda pěkně zamrznul úsměv na tváři. Ještě mám v živé paměti jak jsme se Američanům vysmívali(a přiznávám, že jsem mezi nimi byl i já) a říkali si co to za tou louží musí žít za voly, když si nechají takové zákony odsouhlasit a že u nás se nikdy nic takového nestane. A teď? A teď už jsem radši potichu.
Vlastně si vzpomínám, že dnes na Nově ukazovali reportáž o tom, že nemůžou přestěhovat bezdomovce z všelijakých barabizen do těch Azylových domů, protože policie zatím nemá pravomoc vstupovat do baráku bez povolení majitele, ale tuto pravomoc má jen u podniků a provozoven. Tak schválně…minimální vklad $10. Já tomu dávám tak čtvrtrok.
Vlastně si vzpomínám, že dnes na Nově ukazovali reportáž o tom, že nemůžou přestěhovat bezdomovce z všelijakých barabizen do těch Azylových domů, protože policie zatím nemá pravomoc vstupovat do baráku bez povolení majitele, ale tuto pravomoc má jen u podniků a provozoven.
Zde(16:58) zmiňovaná reportáž, ať to nevypadá, že tady plácám jen tak do větru. Musím ale také uznat, že vše špatné je k něčemu dobré.
Jasně, Anglický parlament chodí na ABC Linuxu pro inspiraci, jak oškubat svobody a soukromí svých občanů.
No pomalu mi to tak přijde, protože kdejaký pátek tady tlápne kdekdo kdejakou kravinu a hned další pátek už je v Evropské Radě hlav pomazaných.
Podezřelému odešlou e-mail a připojí k němu program, který se po spuštění usídlí v počítači a začne pracovat.Prosil bych jednu verzi pro x86, jednu pro x86_64 a jednu pro MIPSík. Pokud možno do 128KB, aby se vešla do flashky routeru
A ja sa prihovaram za jednu PPC 64bit verziu :)
rikas strupovitos, strupovitost ... ale co treba takova anaserpentní spinóza? Chudaka pana Myslika asi moc neutesi ze preci napada jen ovce ...
hmm....dalsi Landa :P
btw. vy se vazne bojite policie CR? uz ted je na internetu plno o mnoho schopnejsich hackeru (crackeru), nez jake si vubec stat muze dovolit zamestnat, a ti uz davno nemaji zadne mantinely pro svou pusobnost. prijde mi to, jako kdyby policii dovolili nositi zbrane a zvedla se vlna odporu, pricemz mafiani by bezne pod kabaty nosili kvery a to by nikoho nevzrusovalo...
zasadni problem je, ze ti divoci crackeri a mafiani po me nejdou
Už po mně jdou, jdou, jdou, na každém rohu mají fotku mou ..
kdyby mě chytli, jó byl by ring,
tma jako v pytli je v celách Sing - Sing.
Já bych to tak dramaticky neviděl. Nedávno jsem byl na stanici, kde měli ještě na displeji T602 ...
Já bych to tak dramaticky neviděl. Nedávno jsem byl na stanici, kde měli ještě na displeji T602 ...To jo, ale obvoďáci tě asi crackovat nebudou...
"kdezto stat a policie ma osklivou tendenci jit po kazdem"
priklad?
Přesně tak, paranoidní nejsem, ale to neznamená, že po mně nejdou ...
...i mnozí fanouškové OpenSource pějí oslavné ódy na iPhone, Android a nově i na Palm WebOS.
A to jako předtím nebylo možné mít takovou funkci v nějakém non-OS telefonu?
Nedaj si pokoj ... regulovat! Předseda RRTV vlastně nemůže mít jiný názor. No, měl jsem o fyzicích a logickém myšlení jinou představu, kam se mohou dopracovat.
Sprostá slova si jen myslím a nepíšu je
Tiskni
Sdílej: