Na čem pracují vývojáři webového prohlížeče Ladybird (GitHub)? Byl publikován přehled vývoje za duben (YouTube).
Provozovatel čínské sociální sítě TikTok dostal v Evropské unii pokutu 530 milionů eur (13,2 miliardy Kč) za nedostatky při ochraně osobních údajů. Ve svém oznámení to dnes uvedla irská Komise pro ochranu údajů (DPC), která jedná jménem EU. Zároveň TikToku nařídila, že pokud správu dat neuvede do šesti měsíců do souladu s požadavky, musí přestat posílat data o unijních uživatelích do Číny. TikTok uvedl, že se proti rozhodnutí odvolá.
Společnost JetBrains uvolnila Mellum, tj. svůj velký jazykový model (LLM) pro vývojáře, jako open source. Mellum podporuje programovací jazyky Java, Kotlin, Python, Go, PHP, C, C++, C#, JavaScript, TypeScript, CSS, HTML, Rust a Ruby.
Vývojáři Kali Linuxu upozorňují na nový klíč pro podepisování balíčků. K původnímu klíči ztratili přístup.
V březnu loňského roku přestal být Redis svobodný. Společnost Redis Labs jej přelicencovala z licence BSD na nesvobodné licence Redis Source Available License (RSALv2) a Server Side Public License (SSPLv1). Hned o pár dní později vznikly svobodné forky Redisu s názvy Valkey a Redict. Dnes bylo oznámeno, že Redis je opět svobodný. S nejnovější verzí 8 je k dispozici také pod licencí AGPLv3.
Oficiální ceny Raspberry Pi Compute Modulů 4 klesly o 5 dolarů (4 GB varianty), respektive o 10 dolarů (8 GB varianty).
Byla vydána beta verze openSUSE Leap 16. Ve výchozím nastavení s novým instalátorem Agama.
Devadesátková hra Brány Skeldalu prošla portací a je dostupná na platformě Steam. Vyšel i parádní blog autora o portaci na moderní systémy a platformy včetně Linuxu.
Lidi dělají divné věci. Například spouští Linux v Excelu. Využít je emulátor RISC-V mini-rv32ima sestavený jako knihovna DLL, která je volaná z makra VBA (Visual Basic for Applications).
Revolut nabídne neomezený mobilní tarif za 12,50 eur (312 Kč). Aktuálně startuje ve Velké Británii a Německu.
tak nejak vyzera instalacia gentoo, az nato, ze tam odpada ten bordel s path/library/security
* emerge/apt vam nestaci ? co je lepsie? (swaret )
* jednoduchost a přehlednost...mne sa fluxbox zda dost jednoduchy aj prehladny
* podpora programů pro Windows... - tu by som sa trochu pristavil. Nejak sa tu nespomina "neemulator" wine a jeho komercne nadstavby crossoveroffice. ked potrebujete do firmy ms-office a chcete usetrit na systeme, tak existuje aj toto riesenie.
Print Screen < ESC > [i Print the current screen. Print Line < ESC > [1i Print the current line. Stop Print Log < ESC > [4i Disable log. Start Print Log < ESC > [5i Start log; all received text is echoed to a printer.Pokud chtete prakticky priklad, tak pekne okomentovany skriptik najdete napr. u terminaloveho emulatoru ArcTel firmy FBL. Jinak pokud se dobre pamatuji, tohle umi i vetsina klasickych "hloupych" terminalu (WYSE, QUME ...) nebo stary dobry KERMIT.
Už několik let používám Linux jako desktopový OS, je v něm vše, co já potřebuju (znovu opakuju: já). Jako elektronik v něm můžu simulovat obvody, psát programy a zkoušet programy ve VHDL, navrhovat plošné spoje, programovat mikroprocesory, poslouchat hudbu, dívat se na filmy... Celkem nic mi tu neschází. Toť budiž důkazem, že Linux je na desktopu (alespoň pro někoho) zcela bez problémů použitelný.
Poznámka na okraj: ve Windows mám naopak já problém s nedostatkem kvalitních programů (find, grep, vim - jen tak namátkou). Pokud se mi je tam podaří dostat, budo potřebovat další nadstavbu (Cygwin) + unixový program. Tož tak.
P.S.: poslední odstavec bylo jen takové popíchnutí, ne důvod začínat flame :)
Tiskni
Sdílej: