Rodina hardwaru služby Steam se začátkem roku 2026 rozroste. Steam Deck doplní nový Steam Controller, herní PC Steam Machine se SteamOS s KDE Plasmou a bezdrátový VR headset s vlastními ovladači Steam Frame.
Amazon Web Services (AWS) oznámil (en) výstavbu Fastnetu – strategického transatlantického optického kabelu, který propojí americký stát Maryland s irským hrabstvím Cork a zajistí rychlý a spolehlivý přenos cloudových služeb a AI přes Atlantik. Fastnet je odpovědí na rostoucí poptávku po rychlém a spolehlivém přenosu dat mezi kontinenty. Systém byl navržen s ohledem na rostoucí provoz související s rozvojem umělé inteligence a
… více »Evropská komise zkoumá možnosti, jak přinutit členské státy Evropské unie, aby ze svých telekomunikačních sítí postupně vyloučily čínské dodavatele Huawei a ZTE. Místopředsedkyně EK Henna Virkkunenová chce změnit doporučení nepoužívat rizikové dodavatele při budování mobilních sítí z roku 2020 v právně závazný požadavek.
sudo-rs, tj. sudo a su přepsané do programovacího jazyka Rust, již obsaženo v Ubuntu 25.10, bylo vydáno ve verzi 0.2.10. Opraveny jsou 2 bezpečnostní chyby.
Kaspersky pro Linux je nově k dispozici také pro domácí uživatele.
Společnost Avalonia UI oznámila, že pracuje na .NET MAUI pro Linux a webový prohlížeč. Vyzkoušet lze demo v prohlížeči. Když bude backend stabilní, bude vydán jako open source pod licencí MIT.
Byl vydán Mozilla Firefox 145.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání a poznámkách k vydání pro vývojáře. Ukončena byla podpora 32bitového Firefoxu pro Linux. Přidána byla podpora Matrosky. Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 145 bude brzy k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.
Lidé.cz (Wikipedie) jsou zpět jako sociální síť s "ambicí stát se místem pro kultivované debaty a bezpečným online prostředím".
Byla vydána nová verze 4.4 multiplatformního integrovaného vývojového prostředí (IDE) pro rychlý vývoj aplikaci (RAD) ve Free Pascalu Lazarus (Wikipedie). Využíván je Free Pascal Compiler (FPC) 3.2.2.
ASUS má v nabídce komplexní řešení pro vývoj a nasazení AI: kompaktní stolní AI superpočítač ASUS Ascent GX10 poháněný superčipem NVIDIA GB10 Grace Blackwell a platformou NVIDIA DGX Spark. S operačním systémem NVIDIA DGX založeném na Ubuntu.
tak nejak vyzera instalacia gentoo, az nato, ze tam odpada ten bordel s path/library/security
* emerge/apt vam nestaci ? co je lepsie? (swaret
)
* jednoduchost a přehlednost...mne sa fluxbox zda dost jednoduchy aj prehladny
* podpora programů pro Windows... - tu by som sa trochu pristavil. Nejak sa tu nespomina "neemulator" wine a jeho komercne nadstavby crossoveroffice. ked potrebujete do firmy ms-office a chcete usetrit na systeme, tak existuje aj toto riesenie.
Print Screen < ESC > [i Print the current screen. Print Line < ESC > [1i Print the current line. Stop Print Log < ESC > [4i Disable log. Start Print Log < ESC > [5i Start log; all received text is echoed to a printer.Pokud chtete prakticky priklad, tak pekne okomentovany skriptik najdete napr. u terminaloveho emulatoru ArcTel firmy FBL. Jinak pokud se dobre pamatuji, tohle umi i vetsina klasickych "hloupych" terminalu (WYSE, QUME ...) nebo stary dobry KERMIT.
Už několik let používám Linux jako desktopový OS, je v něm vše, co já potřebuju (znovu opakuju: já). Jako elektronik v něm můžu simulovat obvody, psát programy a zkoušet programy ve VHDL, navrhovat plošné spoje, programovat mikroprocesory, poslouchat hudbu, dívat se na filmy... Celkem nic mi tu neschází. Toť budiž důkazem, že Linux je na desktopu (alespoň pro někoho) zcela bez problémů použitelný.
Poznámka na okraj: ve Windows mám naopak já problém s nedostatkem kvalitních programů (find, grep, vim - jen tak namátkou). Pokud se mi je tam podaří dostat, budo potřebovat další nadstavbu (Cygwin) + unixový program. Tož tak.
P.S.: poslední odstavec bylo jen takové popíchnutí, ne důvod začínat flame :)
Osobne som realizoval postupne prechod na legalny SW u otca vo firme. Kupil som Win98SE a aj to pretoze mame uctovnictvo a fiskalny modul ako HW kartu, ktora pod Linuxom nechodi
ale ako Office som nasadil OO a vsetci su spokojny a podstate si ani moc nevsimli ze robia v niecom inom ako je Bill
len sem tam sa niekto cuduje ked mu to nejde otvorit v MSO lebo to zabudnu ulozit do formatu MSO ale nechju to ako OO.
Tolko k linuxu, kazdy si musi uvedomit naco PC potrebuje ak len na pisanie textov tak mu staci naozaj Linux, ale ak niekto chce riesit profesionalne grafiku tak tam si Corel nenahradi nicim
(Osobne pouzivam od verzie 3.0 ale 12 mi nesedi zly c*k
) Rovnako aj je niekto hrac a ma PC na hry tak je mu zbytocne o Linuxe co i len slovo povedat. Linux je super pre vyvojarov webu a webovzch aplikacii cez PHP ktore je podstatne lacnejsie ako nejake ASP.
Dopisal som!
Jsou i lide, pro ktere to neni pokus, ale soucast jejich profesionalniho umu. Podle mne kazdy informatik, ktery mysli alespon trochu vyse, nez na to starat se o 50 zaprdenych Windows toto musi zvladat levou zadni, protoze uz si to nekolikrat v ramci sveho sebevzdelavani vyzkousel. Tudiz, ma to smysl i nema, podle toho, kdo se o tu ci onu sit stara.
Sám jsem přecházel z Windows a tak vím, že je třeba se zbavit určitého typu myšlení, protože Linux má jinou filozofii. Nemyslel jsem konkrétně SQL server, ap. Ale obecně se začít dívat na věc jinak.
Tiskni
Sdílej: