abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 36
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 824 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jaké je KDE 4.0.0

    14. 1. 2008 | Michal Vyskočil | Recenze | 16522×

    KDE 4.0.0 představuje první ostrou verzi, o níž vývojáři usoudili, že je vhodná pro široké testování. Pojďme se tedy podívat na to, jak vypadá a co (ne)umí.

    S KDE4 jsme se už na stránkách AbcLinuxu setkali mnohokrát. Naposledy u příležitosti vydání první alfaverze, která představovala první náhled na to, které nové technologie jsou ohlášeny a jak by mohlo celé prostředí vypadat. Od té doby vykonali vývojáři a grafici mnoho práce, aby prostředí přiblížili svojí vizi dokonalého desktopu.

    Nebude asi zcela od věci začít od možná trochu povrchního tématu, leč zcela určitě zajímavého, totiž vzhledu. Vizuální stránka prostředí doznala mnohých změn a je tak tou první věcí, která uživateli prozrazuje — pozor, jsem nové KDE4.

    Stačí porovnat vzhled ve verzi alfa2 a 4.0.0:

    alfa2-plasma kde 4.0.0-plocha

    Vizuální stránka prostředí je dotvářena dvěma základními prvky. Na jednu stranu je to téma Oxygen, které zahrnuje ikony, styl ovládacích prvků, dekoraci oken a barevné schéma. Subjektivně hodnoceno se jedná asi o nejlepší a nejvíce propracovaný grafický styl pro KDE, který jsem doposud viděl. Novému KDE dává zcela odlišnou tvář. Na straně druhé stojí Plasma a její nejvýznačnější grafický prvek, kterým je spodní panel (a který na jistém webu považují za kopii Windows Vista). Z mého laického úhlu pohledu se zdá, jako by velký a černý panel se světlým a elegantním stylem Oxygen vůbec nešel dohromady. Nicméně nejsem grafik, takže pravděpodobně je současný stav přesně takový, jaký ho vývojáři/grafici KDE chtěli mít.

    Akcelerovaný KWin

    S nástupem nového KDE rovněž končí doby, kdy se museli příznivci KDE trápit s Compiz/Beryl/Compiz Fusion. A závistivě sledovat, že jsou do Gnome tyto programy integrovány přeci jenom lépe. Luboš Luňák [rozhovor], navzdory tomu, že nebyl docela přesvědčen o smysluplnosti tohoto kroku, vylepšil KWin tak, že se stal i z něj kompozitní správce. K mé smůle jsem si efektů příliš neužil. V testovacích verzích mi KWin na notebooku většinou s efekty nenajel vůbec. V ostré verzi již problémy se stabilitou netrpí, ale s překreslováním je to horší.

    Ovšem z efektů, které jsem měl tu čest vidět, mě neskutečně dostal ukazatel myši. Posuďte sami

    kde 4.0.1-sledovani-mysi

    Jinak KWin nabízí celou řadu efektů, včetně lupy, kreslení po obrazovce, průhlednosti, stínů a ztmavování oken. Vzhledem k tomu, že titulek aktivního i neaktivního okna vypadá v tématu Oxygen stejně, zdá se, že vývojáři KDE ponechali část informací přímo na správci oken a jeho efektech.

    Stinnou stránkou zůstává fakt, že je současná verze dle poznámek k vydání stabilní, ale kompozitní vlastnosti jsou zatím v experimentálním stádiu. Pokud je třeba vypnout kompozitní vlastnosti, je možné to nejjednodušeji provést příkazem

    kwriteconfig --file kwinrc --group Compositing --key Enabled false

    Plasma

    Posledním významným vizuálním prvkem je Plasma. Ta sjednocuje kdesktop a Kicker z předchozí verze. Celé je to zabaleno do SVG a technologií Qt4, které s tím umí pracovat. Plasma se projevuje několika věcmi. Pokud spustíme KDE4 poprvé, tak to vše, co vidíme, je Plasma. Ikony jsou malé plasmoidy a onen oranžový flek v pravém horním rohu obrazovky je panel sloužící k přidávání vlastních plasmoidů na plochu. A dokonce i panel ve spodním rohu je plasmoid. Vše, co vidíme a pomocí čeho ovládáme KDE, je Plasma.

    Nápad je to jistě vynikající, ale líbit se vám bude jen do té doby, než vás padnuvší Plasma nechá kompletně bez desktopu. Ba co víc, chyby a nedostatky právě v ní jsou potom připočteny celému KDE4, což si zbytek komponent ne vždy zaslouží. Naštěstí je prostředí v nynější verzi schopno Plasmu při pádu alespoň restartovat, což je velice žádoucí.

    Práce s plasmoidy je teď intuitivnější. Podobá se práci v prostředí Squeak, protože namísto kontextového menu jsou veškeré dostupné akce umístěny po obvodu prvku. A stejně jako ve Squeaku i u Plasmy je možné popustit uzdu fantazii a měnit velikost daného prvku nebo s ním otáčet. A jelikož jsou ikony na desktopu rovněž plasmoidy, dají se stejné operace provádět i s nimi. Osobně bych ocenil ještě funkci pro návrat do původního stavu.

    kde 4.0.2-ikony-plasmoidy

    Největší nevýhoda Plasmy tak v současné době tkví v jediné věci - není zcela hotová a nedokáže plně nahradit stávající programy, především pak Kicker. Je to trochu škoda, protože se jedná o klíčovou komponentu nového KDE (pro většinu lidí je prakticky synonymem). Naštěstí se zdá, že její potenciál je značný a za nějaký čas dokáže plně uspokojit i ty největší hračičky.

    Spousta dotazů byla již (pravděpodobně nespokojenými uživateli) dávno položena, takže pokud nejste spokojeni s tím, že chybí milovaná funkce, přečtěte si nejprve FAQ projektu.

    kde 4.0.3-plasma-taskbar

    KickOff a Krunner

    kde 4.0.0 kmenu KickOff je nové menu, které bylo převzato z distribuce OpenSUSE. Je rozděleno do pěti sekcí: Favorites, Applications, Computer, Recently Used a Leave. Každá z nich obsahuje jiný typ položek. První Favorites slouží pro uložení oblíbených položek. Applications obsahuje seznam aplikací. Část označená jako Computer zpřístupňuje nastavení a důležité adresáře a část Recently Used položky, které byly použity naposledy. Nakonec Leave obsahuje příkazy pro ukončení, přepnutí uživatele nebo jeho odhlášení. KickOff rovněž disponuje funkcí pro vyhledávání:

    kde 4.0.4-kickoff

    ...podobně jako Krunner, což je spouštěč aplikací. Na první pohled rozhodně zaujme jeho černý vzhled, ovšem protože je povídání o vzhledu již za námi, budu hodnotit především funkčnost.

    kde 4.0.0-krunner

    Dokáže nabízet aplikace, které odpovídají zadanému řetězci. Na rozdíl od svého předchůdce dokáže rozlišovat a spouštět aplikace z obou verzí prostředí KDE. Ovšem ne vždy správně, protože se mi pomocí stisku Alt+F2, napsání řetězce konsole a stisknutí Enter podařilo několikrát spustit verzi z KDE3. Stejně jako jeho předchůdce umí počítat aritmetické výrazy a pracovat se zkratkami prohlížeče Konqueror.

    Obsahuje rovněž zkratky pro zobrazení grafického správce procesů a možnost zadat podrobnější informace pro spuštění. Bohužel kombinace šedého písma u popisků checkboxů, černého podkladu a špatného pozorovacího úhlu na LCD měla na použitelnost až překvapivě velký a negativní vliv.

    Do KDE4 bylo, na četné žádosti uživatelů, přeportováno i klasické K menu, takže jim nebrání nic v tom, aby používali to, které chtějí.

    kde 4.0.0-krunner1

    ApliKace

    Dolphin

    Správce souborů Dolphin byl už představen v článku o alfaverzi. Od té doby zůstal prakticky stejný, jen obsahuje kompletní sadu ikon Oxygen a je lokalizovaný. Stále se jedná o odlehčený Konqueror (sdílející s ním podstatnou část kódu), který slouží výhradně jako jedno až dvoupanelový správce souborů.

    Konqueror

    Konqueror dospěl do větší stability. Na rozdíl od Dolphinu ještě prošel změnou vzhledu, která je jednoznačně k lepšímu. Nové výchozí nastavení Konqueroru z něj dělá především prohlížeč, což je pravděpodobně zásluha Dolphinu. Veškeré ovládací prvky jsou teď na jednon panelu a nezabírají tak místo. Starší Konqueror bylo třeba k podobné věci nejprve nakonfigurovat. Přehledný dialog pro nastavení naštěstí zůstal na svém místě.

    kde 4.0.0-konqueror

    Okular

    Okular je nástupce KPDF, k němuž přidává podporu daleko většího množství formátů a nahrazuje tak různé specializované čtečky dokumentů. Mimo PDF podporuje EPS, bitmapové formáty, nativní formát Gimpu, DVI soubory TeXu, Djvu a navíc také CHM a ODT. Podpora ODT pravděpodobně souvisí s KOffice a je založena na stejném kódu. Zajímavé by určitě bylo přidat podporu pro dokumenty z MS Office a odstranit tak nutnost používat prohlížeče ve wine.

    Okular rovněž podporuje anotace. Ty nejsou součástí dokumentu (alespoň u formátu PDF), ale jsou uloženy někde v konfiguraci prohlížeče.

    Trochu jako popelka působí Ligature. Už proto, že standardně vybírá pouze gz a bz2 soubory a alespoň v OpenSUSE neumí otevřít takřka nic.

    kde 4.0.0-ligature

    Gwenview

    Prohlížeč obrázků, který jako by svým názvem do KDE nepatřil. Existoval už ve verzi 3.5, ale v současné verzi nabízí přehlednější rozhraní. Posuďte sami:

    kde 4.0.1-gwenview-kde3 kde 4.0.1-gwenview-kde4

    System Settings

    Mnohými proklínané System Settings z Kubuntu jsou teď nedílnou součástí KDE. Svým uspořádáním se silně inspirovaly prostředím Mac OS X. Osobně nevidím žádný velký rozdíl mezi použitelností starého a novéhu uspořádání, ale experti svůj názor pravděpodobně mají. Ač je změna výchozí obrazovky velice výrazná, tak obrazovky pro nastavení prakticky odpovídají těm z KDE3. Což je trochu škoda, protože sympatické změny uživatelského rozhraní se jednotlivých modulů příliš nedotkly.

    Příkladem může být dialog pro nastavení rozložení klávesnice, jehož horní polovinu zbytečně zabírá několik checkboxů. Část pro vlastní nastavení, která je tvořena mnohem více widgety, se proto musela vměstnat do spodní poloviny.

    kde 4.0.0-systemsettings

    Ostatní

    O ostatních aplikacích už jenom stručně.

    Amarok sice nepatří do KDE4, ale jedná se o jednu z nejdůležitějších uživatelských aplikací. Nová verze je zatím ve stádiu prealfaverze a uživatelé jsou dokonce žádáni, aby ani nehlásili chyby. Ale jednoduché přehrání adresáře zvládl bez problémů, ostatní funkce jsem netestoval. Potěšující je skutečnost, že už nemá problém se vejít i do menšího prostoru.

    kde 4.0.0-amarok

    Podobně jako na plochu, i na Amarok je možné přidávat applety a rozhraní si tak přizpůsobovat.

    kde 4.0.0-amarok2

    VNC a RPD prohlížeč krdc doznal změn ve vzhledu. Mně vadila nefunkčnost historie a skutečnost, že při špatném zadání adresy prostě smaže celý záznam. Jinak je poměrně stabilní a OpenSUSE dokonce už nenabízí jeho starší variantu.

    kde 4.0.0-krdc

    Více obrázků (zejména her a výukových aplikací) naleznete v KDE4 visual guide.

    Technologie

    Na počátku KDE4 byla skupina technologií a pojmů jako Arthur, Phonon a další [viz článek Novinky v KDE 4]. Co z toho nakonec KDE 4.0.0 obsahuje?

    Qt4
    Trolltech pracuje na verzi 4.4, která by měl mj. obsahovat i Webkit. Současné KDE4 v Kubuntu jej již experimentálně obsahuje, ačkoli se zdá, že to ještě není funkční. Nová verze by měla navíc přinést vyšší výkon vykreslování, čehož bude využívat právě Plasma.
    Plasma
    Z konceptu nového desktopu se za přibližně rok a půl posunula do dnešní podoby. V současném stavu nemůže stoprocentně nahradit staré technologie (například Kicker), ale vývojáři slibují, že budou ve vývoji pokračovat. Regresí je spousta, ale Plasma slibuje i lepší udržovatelnost kódu (zatímco kód Kickeru sahá až do dob KDE2).
    Phonon

    Alias multimediální framework - co o něm říct. Funguje a jediná vizuální zmínka o něm je v nastavení KDE:

    kde 4.0.1-phonon

    Na druhou stranu o něčem svědčí fakt, že KDE4 obsahuje pouze KMPlayer a ne některý z přehrávačů založených na xine, ať už Kaboodle nebo Kaffeine (ten ovšem nikdy nepatřil přímo do KDE).

    Solid

    Další z technologií, které jsou tiché a nijak se vizuálně neprojevují. O tom, že něco takového existuje, napovídá opět obrazovka v nastavení:

    kde 4.0.2-solid

    Nebo plasmoid, který ukazuje naposledy připojená výměnná zařízení:

    kde 4.0.0-solid2

    Decibel
    O jeho existenci vypovídá stejnojmenný balíček a stránka decibel.kde.org vypovídá o vývojářské aktivitě. V současnosti by jej měla využívat aplikace kcall. Jednotlivé aplikace používající Decibel by měly mít konfigurační soubor v /usr/share/Decibel/components/.
    Sonnet
    Náhrada za kspell2 není v KDE 4.0.0 přítomna. Trochu znepokojivý je fakt, že poslední zápisek v blogu autora pochází z února loňského roku. V SVN projektu zmínky o Sonnetu jsou, ale jinak se mi nepodařilo najít něco, kde by se Sonnet mohl projevit.
    Kross
    Čili univerzální framework pro podporu skriptování v různých jazycích je součástí KDE4. Současný stav je poměrně uspokojivý. Díky integraci kódu z KOffice do kdelibs projekt pokročil, a to dokonce i v takových věcech, jako je podpora jazyka R v KSpread (Programovací jazyk R).
    Nepomuk
    Čili sémantický desktop, projekt sponzorovaný společností Mandriva. Současný stav ukazuje video.
    Strigi

    Technologie pro desktopové vyhledávání. Je integrována do KRunneru a poskytuje jednoduché Qt rozhraní:

    kde 4.0.0-strigi

    Závěrem

    Celá tato recenze vznikla při několikadenním používání KDE 4.0.0. Celkový dojem zůstává mírně rozpačitý. Jistě, nějaké ty chyby se daly při té spoustě nového kódu očekávat a surové KDE4 v porovnání s vyladěným KDE 3.5 nemělo šanci tak jako tak. Pády aplikací či jejich uvíznutí v nekonečné smyčce (odkud je neuměl vypnout ani kwin) byly častější, než by člověk od ostré verze očekával. Mnoho technologií v systému sice je, ale viditelně nedokončených, na což doplácí především Plasma.

    Na druhou stranu je vidět obrovský potenciál. Mnoho spíše podpovrchových změn (například Kross a podpora jazyka R) dává tušit, že budeme zásobováni zajímavými novinkami ze světa KDE4 velice často. Samotní vývojáři pokládají současné vydání pouze za první stupeň na cestě ke KDE4, takže jim jenom můžeme přát, ať se jim práce daří. Ovšem otázku, zda je KDE 4.0.0 skutečně stabilní a vhodné pro práci, si musí každý uživatel zodpovědět sám.

           

    Hodnocení: 97 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    14.1.2008 00:33 Kakihara
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Dik, fajn clanek. Kdybych veril ze je to mozne, tak bych dokonce rekl, ze je nestranny.

    btw: motto konqueroru "Dobyvejte svuj desktop" me dostalo do kolen...
    14.1.2008 14:32 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Dik, fajn clanek.
    no, je tam pár drobností ... ale tak nějak celkově +1 ;-)
    Kdybych veril ze je to mozne, tak bych dokonce rekl, ze je nestranny.
    taky bych to rád řekl, ale vzhledem k mým předchozím příspěvkům na téma KDE4 by si to čtenáři jistě vyložili tak, že je silně anti-KDE4 :-) ... ovšem z této posice bych samozřejmě článek musel sepsout za takové věci, jako oblíbené klišé o tom, jak chyby v plasmě vrhají špatný stín na zbytek systému, který si to nezaslouží (ale zaslouží!)
    14.1.2008 15:26 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Jenom by mě zajímalo, kde v článku je to klišé obsaženo. Jediné, co by tomu mohlo odpovídat je
    chyby a nedostatky právě v ní jsou potom připočteny celému KDE4, což si zbytek komponent ne vždy zaslouží.
    ale tam jsem napsal alibistické ne vždy :-)

    BTW: klidně článek zkritizuj (pokud to bude rozsáhlejší, dej do raději blogu) ;-)
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    14.1.2008 16:46 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    jj, to je ončo ... myslímže článek si nějakou větší kritiku nezaslouží, popisuje věci, jak jsou, že já bych se soustředil na výpis bugů (resp. nedodělků), je věc jiná :-)
    Michal Fecko avatar 14.1.2008 06:24 Michal Fecko | skóre: 31 | blog: Poznámkový blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    KDE 4.0 vyzera otrasne "vistovsky" (ma aj podobne pomale odozvy) - na produktivitu prace nepouzitelna - ale ma v sebe aj dobre napady. "Eye candy" je jej hlavný cieľ - čo je zároveň jej hlavná chyba.
    14.1.2008 06:54 Let_Me_Be | skóre: 20 | blog: cat /proc/idea/current | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Eye candy neni hlavni cil.

    Plasmoidy maji za sebou velice zajimavou (zase ale nejde o nic super objevneho) technologii. Kazdy plasmoid ma odpovidajici poskytovac dat, ten bezi jenom jednou nezavisle na tom kolik plasmoidu ho pouziva. Kazdy plasmoid musi podporovat ruzne robrazeni v zavislosti na tom jak je pouzit (aplet na panelu / plose).

    Oxygen i kdyz ciste eye candy zalezitost, ma za cil celkove zjednoceni desktopu, aby nikdo nepouzival custom ikonky, aby vsechny programy opravdu zapadali do celkoveho razu desktopu.

    Plasma + Oxygen jsou sice nejvic viditelne, ale naprosto podruzne.
    Linked in profil - Můj web - Nemůžete vyhrát hádku s blbcem. Nejdřív vás stáhne na svoji úroveň a pak ubije zkušenostmi.
    14.1.2008 07:25 Mark
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    "Eye candy" je jej hlavný cieľ - čo je zároveň jej hlavná chyba.
    A toto je veľký, veľký omyl.
    14.1.2008 07:54 jarda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    to je teda urazka AERA .

    KDE 4 proti vista je nechutne pomale a padave . VISTY celkove nepadaji zdaleka tak jak jenom KDE .

    Staci si precist zahranicni zdroje s jakym uspechem KDE nastupuje .

    Asi to bude stejne jak u komercnich firem ala MS budeme si pockat pul roku nez to vyladi :))
    mutable avatar 14.1.2008 09:35 mutable | skóre: 7 | blog: mutable_the_mutative
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    KDE 4.0 neni KDE4
    zoul avatar 14.1.2008 09:41 zoul | skóre: 43 | blog: | Boskovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Oni se to fakt snaží tvrdit? Kdyby něco srovnatelného udělal například Microsoft, smáli bychom se mu tady na Ábíčku všichni ještě roky.
    mkoubik avatar 14.1.2008 13:02 mkoubik | skóre: 5 | blog: lorem_ipsum | Praha 8 - Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Nechci tvrdit, jestli KDE 4.0.0 je KDE4 nebo KDE6, ale ocividne neni hotovy. Takze ti co umi jenom kecat si muzou nainstalovat treba KDE 3.0.0 a ti co umi i neco jinyho muzou pomoct s vyvojem.
    zoul avatar 14.1.2008 13:45 zoul | skóre: 43 | blog: | Boskovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Já mám problém akorát s tím označením verzí. Jestli to není hotové (což zjevně není), neměli tomu říkat 4.0, ale třeba 4.0RC1 (nebo spíš 4.0 Beta 1). Oni už se zažitým významem označení verzí zacvičili právě ve své 4.0RC1, která znamenala, že „(…) majority of the components of KDE 4.0 are now approaching release quality.“ (Ach.) Teď se nemůžou divit, že je spousta recenzí vysmahne.
    corwin78 avatar 14.1.2008 19:49 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Já bych to tak nehrotil. Přečti si článek od Erica Raymonda - Katedrála a tržište a třeba změníš názor.
    Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
    zoul avatar 14.1.2008 19:54 zoul | skóre: 43 | blog: | Boskovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Katedrálu jsem přirozeně četl – nejspíš narážíš na release early, release often, což je ale úplně něco jiného, než takovou ranou verzi označit za stabilní.
    mutable avatar 14.1.2008 14:56 mutable | skóre: 7 | blog: mutable_the_mutative
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    +1, precet jsem si tvuj post az po komentari... PRESNE TAK !!!
    mutable avatar 14.1.2008 14:54 mutable | skóre: 7 | blog: mutable_the_mutative
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Microsoft neni Open Source, KDE je otevreny vsem, proto je dobry oznamit komunite ze uz je tu prvni release, pripadny developer (ne spotrebni rozmazlenej prudic, od kterych tu vidim spoustu komentaru) se muze zapojit a pomoct dotahnout to az do KDE4.
    14.1.2008 16:35 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    hm, tak když se má zapojit jenom developer, tak proč to není označeno jako release pro developery, nýbrž coby stabilní verze?

    a jak s pointou tvého předřečníka souvisí, zda je M$ OpenSource nebo ne? - to jako OpenSource projektům se smát (no, v tomto případě spíš nad nimi brečet) nemůžeme, ale u převážně Closed Source firmy to povoleno je?

    ... hm, jak to říkal Pléša, tupohlaví modliči? - fuj :-(
    18.1.2008 10:27 mhepp | skóre: 22
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Hmmm... Tady to opet nekdo nepochopil: Smat se muzes cemu chces. Ale na rozdil od MS produktu, u OS produktu muzes pozitivne ovlivnit jeho kvalitu. Jinak receno -- od MS si neco pujcis (precti si licencni ujednani, opravdu mas SW jen pujceny) a nemas sanci z toho udelat neco pouzitelneho. Kdezto od OS software dostanes, je tvuj, tak si ho vylepsi. A pokud chces, podel se s ostatnima.

    Jinak, je tu nekde napsane nebo v nejakem odkazu z abclinuxu, ze treba SLackware kde4 pouzije az ve verzi 4.1. K tomu bych dodal, ze treba i KDE3 ve verzi 3.0.0 byly stejne rychle jako 4.0.0, ale uz ve verzi 3.1 tomu bylo zcela jinak. KDE jsou ve verzi X.0 hure pouzitelne.

    Jiste, naskyta se namitka, proc je tedy vypousti do sveta. K tomu bych rekl, ze pro vylepsovani je potreba odezva od uzivatelu. A jak ziskat odezvu od uzivatelu? Neco jim dat a zeptat se, jestli jsou spokojeni.
    18.1.2008 12:14 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Hmmm... Tady to opet nekdo nepochopil:
    hm, spíš mi přijde, že ty jsi nepochopil posloupnost příspěvku v threadu, no nic ...
    Jinak, je tu nekde napsane nebo v nejakem odkazu z abclinuxu, ze treba SLackware kde4 pouzije az ve verzi 4.1.
    no a co? - tady je řeč o KDE, ne o Slackware; když přijdu na web KDE je tam verze 4.0.0 označena jako "stable", to jako chceš po jeho náhodném návštěvníkovi, aby začal prolízat ábíčko a hledal na něm, co si o tom myslí Patrick Volkerding, místo aby věřil oficiálním stránkám projektu? ... a nechceš rovnou argumentovat Debianem stable a jeho několikaletým zpožděním u spousty programů?
    Jiste, naskyta se namitka, proc je tedy vypousti do sveta. K tomu bych rekl, ze pro vylepsovani je potreba odezva od uzivatelu. A jak ziskat odezvu od uzivatelu? Neco jim dat a zeptat se, jestli jsou spokojeni.
    už mě to nebaví reagovat na tento neustále omílaný nesmysl, ale pro případ, že by si to tu četla osoba nezasvěcená, tak ještě jednou zopakuju - od prosince, tedy od RC, přibývají v KDE bugzille hlášení chyb proti KDE4 rychleji než je vývojáři stíhají zavírat, takže tvrzení, že KDE 4.0 muselo být v lednu vydáno jako stabilní verze za účelem testování uživateli, protože doposud bylo testováno málo, je naprosto zcestné
    18.1.2008 17:32 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    češtinářský koutek: psát zcestné je scestné (s-: dohromady, dolů, z povrchu pryč). ;-)
    Prcek avatar 18.1.2008 17:38 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Podle www.pravidla.cz se nejspis muze oboji.
    Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!
    18.1.2008 19:25 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    V tom případě je dobře, že www.pravidla.cz nejsou normativní. :-)
    20.1.2008 23:55 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    v metafyzickém smyslu je to naopak správnější, neboť cesta myšlénky nemá žádný povrch se kterého by se dalo sejít dolů, je to spíše jako vychýliti se z dráhy ;-)
    21.1.2008 00:27 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    I tak je na to pryč (s-) vhodnější než dokončení děje (z-). ;-)
    21.1.2008 01:40 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    A hlavně to v není Pravidlech. ;-)
    20.1.2008 14:22 Slávek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Dobrý den, proč se tolik zabývat značením verzí KDE? Myslím, že na nové verzi je vidět pořádný kus práce a samozřejmě je nutné i ledacos dodělat. Je vždycky jednoduché poukazovat na nedokonalosti nových programů a to co se naopak povedlo tak trochu opomíjet. Rovněž srovnání s Vistou není na místě - protože za Vistu se platí. Několikrát jsem psal, že Windows jsou tak trošku jako byt v paneláku - funkční, může být i hezký, ale rámcově jsou všechny byty stejné. Oproti tomu Linux je jako rodiný domek - a je třeba brát v úvahu, že tento domek je zadarmo a nemusí být vždy dokonale odpovídající představám obyvatele, který ho dostal zdarma od skupiny nadšených stavitelů. Zato si ho může zcela přizpůsobit ke svému obrazu.. KDE4 je zcela nové. Má dětské nemoci. Kritika rychlosti také není na místě, protože stejně každá nová verze komerčních operačních systémů běhá rozumně rychle jen na nejnovějších počítačích.. Vzpomeňme na rok 2002 na Windows XP a tehdejší stroje.. Je pravděpodobné, že nové KDE se bude nějakou dobu používat a výpočetní síla počítačů se stále zvyšuje. A narozdíl od systémů Windows kde se Microsoft snaží propagovat za každou cenu Vistu, mají linuxový uživatelé nabídku podstatně širší a mohou si vybrat verzi desktopu vhodnou pro svůj, třeba i slabší počítač (KDE3, Gnome, Xfce, WindowMaker a Bůh ví co ještě) Velice obdivuji lidi kteří se na vývoji nového systému KDE podílí a přeji jim (a v konečném efektu i nám) mnoho úspěchů v životě i práci. Omlouvám se, že jsem se trošku rozepsal :)
    21.1.2008 00:20 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Dobrý den, proč se tolik zabývat značením verzí KDE?
    například protože na tom záleží spousta dalších věcí?
    Rovněž srovnání s Vistou není na místě - protože za Vistu se platí.
    no a? - chceš naznačit, že můžeme v klidu místo nakupování v obchodech chodit vybírat popelnice, protože tam jsou věci zadarmo, a tedy se jim může odpustit poněkud nižší kvalita?
    ... Zato si ho může zcela přizpůsobit ke svému obrazu..
    to je blbost - uživatel je uživatel, ne "stavitel", nemá čas a drtivou většinou ani schopnosti na nějaké "zcela přizpůsobit" = přepsat polovinu kódu (= zbourat a postavit nový dům)
    Kritika rychlosti také není na místě, protože stejně každá nová verze komerčních operačních systémů běhá rozumně rychle jen na nejnovějších počítačích..
    no a? ... neříkal někdo o pár řádků výše, že srovnání s něčím, zač se platí, není na místě? - tak jaktože teď srovnáváš?
    A narozdíl od systémů Windows kde se Microsoft snaží propagovat za každou cenu Vistu, mají linuxový uživatelé nabídku podstatně širší a mohou si vybrat verzi desktopu vhodnou pro svůj, třeba i slabší počítač (KDE3 ...
    aha, takže KDE tým přislíbil, že bude KDE3 podporovat stejně dobře jako KDE4? - to je mi novinka, zatím jsem všude četl jenom o tom, jak by byli strašně rádi, kdyby všechno co nejrychleji přemigrovalo na KDE4 a KDE3 zmizelo v propadlišti dějin ...
    mutable avatar 21.1.2008 11:58 mutable | skóre: 7 | blog: mutable_the_mutative
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    ok, kdyz nechapes smysl OSS tak nevim proc vubec lezes na abclinuxu
    21.1.2008 12:31 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Od člověka, který je tu registrovaný dva měsíce, to sedí.

    V čem kavol nechápe smysl OSS, že jsem tak smělý? V tom, že si uvědomuje, že ne každý je programátor aby si mohl upravovat kód k obrazu svému? A že ne každý má chuť zjišťovat, jestli "stable" verze odkazovaná z úvodní stránky KDE je opravdu "stable"? A co my ostatní, co se nad tím též pozastavujeme a tvrdíme, že výsledkem bude jen řada znechucených běžných uživatelů, máme sem také "nelézt"?

    Ach jo...
    mutable avatar 21.1.2008 17:17 mutable | skóre: 7 | blog: mutable_the_mutative
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    mas zajimavy kriteria v posuzovani lidi :) (pominu moznost ze sem tu byl jiz registrovan pod jinym jmenem [coz jsem byl])

    pan kavol ma svobodu vyberu a pokud neni programator, mel by pouzivat stabilni software

    kdybych chtel zacit pouzivat kde4, pockam si az nebude v repozitarich ubuntu (smlsnete si na me :D) oznaceno "for testing", ok?

    a pan kavol se snazi snazi srovnavat OSS s popelnicema, a snazi se rict, ze prizpusobeni kde4 obnasi prepsani poloviny kodu

    nechci se uz s nikym hadat
    21.1.2008 18:36 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Pokud si chci z oficiálních stránek KDE stáhnout "Stable Version", dostanu se na stažení KDE 4.0.0. Po starších verzích musím pátrat po FTP zrcadlech. Je tedy KDE 4.0.0 stabilní, nebo není? Nějaké repozitáře Ubuntu přece v tomto směru nejsou relevantní zdroj informací, tím by měly být oficiální stránky projektu.

    Celý konflikt tkví v tom, že samo KDE v tom dělá bordel. Na jednu stranu tvrdí o KDE 4.0.0 jde stále o vývojovou verzi, na druhou stranu ji nabízí jako stabilní. Na jednu stranu tvrdí, že tímto způsobem vydání chce přilákat testery, na druhou stranu už od vydání RC verzí nestíhá zpracovávat bugreporty. Vám se to nezdá poněkud schizofrenní? Přitom se bavíme o jedné z vlajkových lodí OSS!

    Co se týče srovnání s popelnicemi, v daném kontextu mi připadá velmi trefné. Kavol nikde netvrdí, že je OSS odpad, pokud to tam vidíte, je to váš problém...
    mutable avatar 21.1.2008 18:50 mutable | skóre: 7 | blog: mutable_the_mutative
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    souhlasim s tim ze asi meli zvolit jine oznaceni
    21.1.2008 18:45 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    mas zajimavy kriteria v posuzovani lidi :) (pominu moznost ze sem tu byl jiz registrovan pod jinym jmenem [coz jsem byl])
    pokud se chceš ohánět tím, jaký jsi mazák, a říkat někomu, že tu nemá co dělat, měl bys tak činit v souladu s historickou zkušeností a být si schopen svůj názor logicky obhájit, namísto zbabělého uhýbání od otázek, které byly položeny
    pan kavol ma svobodu vyberu a pokud neni programator, mel by pouzivat stabilni software
    mno, mezi námi děvčaty, KDE 4.0.0 je na webu kde.org označeno jako "stabilní" ...

    nicméně výrok, že ne-programátor by neměl používat ne-stabilní neboli vývojové verze, mi, obzvláště v kontextu osočování z nechápání smyslu OSS, přijde velmi prapodivný ...

    pan kavol sice opravdu není programátor, ale pan kavol totiž občas něco překládá, a při té příležitosti potřebuje pracovat s vývojovými verzemi, neb překlady by měly být připraveny dříve než vyjde verze označená jako "stabilní" (krom toho, jakmile i do stabilní verze začnu jakkoliv zasahovat, byť třeba jen změnou řetězců, stává se tato verzí vývojovou, až do doby, kdy zásahy ukončím a prohlásím výsledek za "stabilní")

    pan kavol rovněž občas něco testuje a snaží se vyprodukovat smysluplné bugreporty - pominu-li fakt, že je vhodnější chyby odhalovat před vydáním "stabilní" verze, tak otestovat opravu musí obvykle na verzi vývojové, protože jednak stabilní verze nevychází hned a jednak neotestovaná oprava se do stabilní verze jaksi nemusí vůbec dostat

    jo a mimochodem, zajímavé mluvit o svobodě výběru a jedním dechem dodat, co si mám vybrat
    kdybych chtel zacit pouzivat kde4, pockam si az nebude v repozitarich ubuntu (smlsnete si na me :D) oznaceno "for testing", ok?
    mno, to je subjektivní ... na "produkčních" systémech hodlám začít používat KDE4 až uznám za vhodné (možná také nehodlám vůbec), stav repozitářů jedné distribuce nepovažuju za směrodatný, na testovacím systému zkouším KDE4 už přes půl roku - tak, a co s tím? nechápu smysl OSS, protože si dovolím KDE4 testovat?

    - a nebo spíše proto, že si dovolím negativní zkušenosti z testování veřejně presentovat, a nevybíravě se vyjadřovat o lidech, kteří se snaží různými "polopravdami" negativa zamést pod koberec, zatímco smyslem OSS je pouze pět chvalozpěvy a poplácávat se po zádech, jak jsme dobrý?
    a pan kavol se snazi snazi srovnavat OSS s popelnicema,
    ó nikoliv; pan kavol se pouze snaží původnímu pisateli naznačit, že to, zda se za daný software platí či nikoliv ("je komerční"), má jen pramalou spojitost s kriterii hodnocení jeho kvality
    a snazi se rict, ze prizpusobeni kde4 obnasi prepsani poloviny kodu
    připomenul bych, že věta, která vyvolala tuto reakci, zněla "Zato si ho může zcela přizpůsobit ke svému obrazu.." - čili nejde o jen tak nějaké přizpůsobení

    uznávám, že obrat o "polovině kódu" je spíše básnický než že by mělo jít o nějak vážně míněný odhad potřeb průměrného uživatele versus současná konfigurovatelnost, na druhou stranu vezmeme-li to na člověka programováním v Qt4 a KDE4 nedotčeného, než by se všechno naučil, kam v kódu sáhnout, chce-li něco změnit, a jak to má správně napsat, celkově strávený čas by docela mohl odpovídat tomu, jako kdyby zkušený KDE programátor opravdu změnil polovinu kódu

    připomínám, co již v této diskusi několikrát padlo, že v současném "stabilním" vydání nelze zkonfigurovat ani ten blbej panel ... a to je jen špička ledovce, nedejbože že by si někdo chtěl "přizpůsobit ke svému obrazu" (opravit) takové věci, jako třeba bug 71270 (stále platí i pro KDE4)
    nechci se uz s nikym hadat
    ok, zkus příště místo hádání věcnou argumentaci ;-)
    mutable avatar 21.1.2008 18:47 mutable | skóre: 7 | blog: mutable_the_mutative
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    mozna sem se trosku unahlil
    zoul avatar 21.1.2008 22:46 zoul | skóre: 43 | blog: | Boskovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    To je pěkný, to se nevidí často. Respekt! :)
    21.1.2008 23:23 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    mno, ještě by mohlo být otázkou, jak to kolega myslel, ale předpokládejme, že positivně :-) - tak je asi na mě, abych teď přiznal, že jsem byl zbytečně ostrý ... ale když já se chodím na ábíčko především vyřvat, dík za terapii ;-)

    p.s. tohle píšu z Konqueroru 4.0.80 ... než jsem se proklikal od vstupu na ábíčko až k prvnímu náhledu příspěvku, asi šestkrát mi spadl nspluginviewer, ani jednou jsem ovšem nedostal backtrace, bug 153929, pak nemám bejt rozladěn, když ani nemůžu rozumně jednoduše hlásit chyby, i když na svý straně pro to dělám dost (-ggdb, debug) :-/
    AsciiWolf avatar 14.1.2008 17:24 AsciiWolf | skóre: 40 | blog: Blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Ale alespoň nevypadá jako do očí bijící omalovánky (KDE3,WinXP)... ;-)

    (no flame please :-))

    14.1.2008 06:52 MartinX
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Divné. Obrovské. Připadá mi, že se to nevejde ani na 50ti palcový monitor.
    Prostě KDE.
    14.1.2008 10:29 zelial | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    taky to tak na mě působí. obrovské zbytečné okraje oken, panel jak kráva, a kde nic - tu nic. nesourodost. je to vidět i v recenzi: první screenshoty laděné do černa, uprostřed děsivé hybridy - černá okna s bílými widgety, nakonec aplikace, které na tmavý vzhled nejsou dělané a kašlou na něj. připomíná to vistu víc, než by bylo zdrávo - tam taky z aera na každém rohu čouhají dialogy z ikspéček a vypadá to děsně.

    ale snad časem prostředí i aplikace zkonvergují k nějakému rozumnému kompromisu.

    ps: to zvýraznění kurzoru pomocí klávesové zkratky je užitečná věc. není na to podpora přímo v X?
    14.1.2008 19:58 xor | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    to jsem rad, ze to nekdo vnima stejne. tyden jsem si hral s KDE na OpenSuse 10.3, aby vypadalo lehce. emerald to nakonec vyresil. obly tvary mam rad u zensky, ne na desktopu :)
    14.1.2008 07:07 Milan Horák | skóre: 24 | blog: strange blog | Havlíčkův Brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Výborné.

    Technická: s/Doplhin/Dolphin/g
    Každý dobrý skutek bude po zásluze potrestán. Ale ten pocit ... ;o)
    14.1.2008 07:57 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Technická: s/Doplhin/Dolphin/g
    Dík :-)
    14.1.2008 09:10 Luboš Luňák | skóre: 19 | blog: Seli
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Technicka :) : s/kwin/KWin/ig (tedy, az na to 'kwinrc')

    No a samozrejme veci jako 'gg:' fungovaly v Alt+F2 i v KDE3.
    14.1.2008 09:22 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Technicka :) : s/kwin/KWin/ig (tedy, az na to 'kwinrc')
    OK
    No a samozrejme veci jako 'gg:' fungovaly v Alt+F2 i v KDE3.
    Oops... které další "věci"?
    14.1.2008 11:28 Luboš Luňák | skóre: 19 | blog: Seli
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Tim 'veci' je mineno ty URL zkratky jako 'gg:' (wp:,imdb:,...), jen to. Zadne dalsi technicke nepresnosti uz nikde nevidim.
    14.1.2008 10:09 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    O KDE by bylo dobré vydat nějakou hodně tlustou knihu. Já sám za ty roky ani nevím, co vlastně všechno umí.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    14.1.2008 07:44 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Vizuální stránka prostředí je dotvářena dvěma základními prvky. Na jednu stranu je to téma Oxygen

    Na straně druhé stojí Plasma a její nejvýznačnější grafický prvek, kterým je spodní panel (a který na jistém webu považují za kopii Windows Vista). Z mého laického úhlu pohledu se zdá, jako by velký a černý panel
    Jelikož lze předpokládat, že bude brzy podobně jako u starších verzí KDE k dispozici více témat vzhledu a stejně tak patrně "velký a černý panel" konfigurovatelný, těžko uvěřit, že momentální výchozí vizuální podoba prostředí je pro KDE4 tak klíčová.

    Naopak bych si tipnul, že grafickému doladění není v této fázi věnována až taková pozornost. Kritikům výchozího vzhledu (barvy, ikonky, okraje...) bych ještě rád vzkázal, že na rozdíl od Windows Vista bude jejich KDE vypadat tak, jak si ho nastaví - alespoň je to tak u KDE dobrým zvykem.
    Veškeré ovládací prvky jsou teď na jednon panelu a nezabírají tak místo. Starší Konqueror bylo třeba k podobné věci nejprve nakonfigurovat.
    To mě pobavilo, protože už od nepaměti používám Konqueror v (přibližně) téhle podobě. Konečně přišli na nejvýhodnější uspořádání i designéři z KDE :-)
    Samotní vývojáři pokládají současné vydání pouze za první stupeň na cestě ke KDE4, takže jim jenom můžeme přát, ať se jim práce daří.
    Dost nešťastná formulace... KDE 4.0.0 zkrátka není "první stupeň na cestě k", ale minimálně "první stupeň KDE4"... protože co má být konečně to "KDE4"? KDE 4.1.0? KDE 4.1.5? KDE 4.5?
    Ovšem otázku, zda je KDE 4.0.0 skutečně stabilní a vhodné pro práci, si musí každý uživatel zodpovědět sám.
    Vzhledem k tomu, že tuto otázku zodpověděl autor recenze už za uživatele (není), nemusí, ne-mu-sí. ;-)
    14.1.2008 08:22 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Proc, proc vsechno zabira na obrazovce tolik mista?
    Asi prejdu zpatky na Windows. Kdyz si koupim monitor s vetsim rozlisenim, nedelam to proto, abych mel citelnejsi pismenka, ale abych mel vic pismenek. Na Windows se mi libi ten maly font (ten systemovy bitmapovy co pouzivaji ve start menu) a jak je vsechno krasne kompaktni. Gnome a bohuzel i KDE jdou spise opacnym smerem. (Kdyby nekdo vedel o zpusobu, jak dosahnout kompaktnosti odpovidajici Windows, dejte mi prosim vedet - a nechci zadny treti WM).

    Jinak stahl jsem si KDE 4 RC2++ CD a byl jsem ponekud zklamany. Podle me, orientace na vzhled (a OSX) je jasna (viz treba ty applety, co se daji otacet a zvetsovat, prislo mi to celkem zbytecne). Mel jsem ale pocit, ze to neumi zdaleka tolik, co predchozi verze, a ze tedy jde o urcite preslapovani namiste (o novych knihovnach vim, ale mam pocit, ze se dokola prepisuji zakladni funkce, jako treba file manager, misto aby se pridavaly nove). Nic proti OSS, jsem za nej rad, ale priorita by mela byt jina.

    Uvazte, ze kazdy slozitejsi program, treba graficky, nebo CAD, EDA apod. pozaduje co nejvetsi pracovni plochu pro nejruznejsi prehledy a nastroje. Velke prehledne ikony a tlacitka jsou sice hezka, ale pokud velke komercni aplikace budou poskytovat mene mista v KDE/Gnome nez ve Windows, nikdo takove aplikace pouzivat nebude, a nikdo je tedy nebude ani portovat. A pokud nebudou tyto velke komercni aplikace, uzivatele na Gnome/KDE (a potazmo Linux) migrovat nebudou.
    otula avatar 14.1.2008 08:43 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proc, proc vsechno zabira na obrazovce tolik mista?
    Podívej se na můj desktop a screenshoty, a pak mi řekni, jaký je rozdíl v kompaktnosti.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    14.1.2008 08:55 pj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proc, proc vsechno zabira na obrazovce tolik mista?
    jezis, co to je za humus? si to nejak nepochopil, kdyz demonstrujes kompaktnost linuxovyho desktopu tvym background image a par ikonama :-\ a vubec, jste k smichu, kdo srovnavate nedodelek kde4 s vistama.
    otula avatar 14.1.2008 09:44 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proc, proc vsechno zabira na obrazovce tolik mista?
    Pokud by ses podíval, v popisu jsou odkazy na screenshoty programů. A byla tu řeč o velkém písmu. Mám to písmo naprosto stejně velké, jako je ve Windows. A já KDE 4.0.0 s Vistou nesrovnávám, takže sis ten komentář mohl odpustit.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    14.1.2008 13:43 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proc, proc vsechno zabira na obrazovce tolik mista?
    Ja KDE 3.5 znam a mam doma. Nejde jen o velikost pisma - to si muzu snadno zmensit. Ale Windows jsou kompaktnejsi. Podivej se na rozmery tlacitek, tabu, polozek v menu... Proste KDE/Gnome pouzivaji 2x vetsi radkovani, obrovska tlacitka na listach apod. To je hezke na bezne aplikace, ale seriozni aplikace s tim budou mit problem. A proto take, jsou-li multiplatformni, pouzivaji vlastni drobne widgety - viz treba Blender nebo Pixel. Srovnej si to s GIMPem.

    Ty mas obrovsky monitor, tak ti to u beznych OSS aplikaci, ktere nemaji tolik funkci jako velke komercni aplikace, nedojde. Ale seriozni aplikace chteji oboji - i velky monitor, i kompaktni widgety.
    14.1.2008 14:29 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proc, proc vsechno zabira na obrazovce tolik mista?
    No nevím jak u vás, ale já když si porovnám například svůj Konqueror s Průzkumníkem z Windows v klasickém stylu (XP styl je prostorově náročnější), vychází mi to v podstatě nastejno. Totéž další aplikace, které používám (pravda, GIMP mezi nimi není).

    Není to spíš tím, že si to neumíte nastavit?
    14.1.2008 16:59 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proc, proc vsechno zabira na obrazovce tolik mista?
    Ja bych si to rad nastavil, ale nevim jak, jak jsem uz psal predtim. Jaky pouzivate styl a font, napriklad?
    14.1.2008 17:16 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proc, proc vsechno zabira na obrazovce tolik mista?
    Styl obyčejný Plastik, font DejaVu Sans (dříve to byla microsoftí Verdana), ikony iKons zmenšené na minimum, dekorace oken Crystal.
    16.1.2008 11:44 error414 | skóre: 12 | blog: error414
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proc, proc vsechno zabira na obrazovce tolik mista?
    vzdyt je v tech screenshotech propastny rozdil, alespon pro me. windows jsou opravdu kompaktnejsi. delaji to prevazne male detajly kterych si jen tak nevsimnete
    otula avatar 16.1.2008 12:47 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proc, proc vsechno zabira na obrazovce tolik mista?
    V čem spočívá ten propastný rozdíl? Honza použil screeny jiného zobrazení, s jinými fonty. Jsou to snad ty tvoje malé "detajly"? Řekni mi ty propastné rozdíly v kompaktnosti u tohoto Konqueroru a Exploreru
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    16.1.2008 13:27 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proc, proc vsechno zabira na obrazovce tolik mista?
    Vykašlete se na dojmy a porovnejte si rozměry jednotlivých prvků. Zjistíte, že jediné, co je u Konqueroru větší, je záhlaví sloupců. Odhlédmene-li od toho, že jsem měl sloupce v Konqueroru roztažené více než v Exploreru a tak mám dole scrollbar. A to má ten Explorer zmenšené ikony (což není výchozí) a klasické téma (XP téma je prostorově žravější).
    14.1.2008 14:49 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proc, proc vsechno zabira na obrazovce tolik mista?
    Nejde jen o velikost pisma - to si muzu snadno zmensit. Ale Windows jsou kompaktnejsi.
    Blbost. Stačí změnit DPI na reálné (u mě 125) a začnou se chovat úplně stejně.
    otula avatar 14.1.2008 15:38 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proc, proc vsechno zabira na obrazovce tolik mista?
    Ja KDE 3.5 znam a mam doma. Nejde jen o velikost pisma - to si muzu snadno zmensit. Ale Windows jsou kompaktnejsi. Podivej se na rozmery tlacitek,
    Rozměry tlačítek lze nastavit stejné
    tabu, polozek v menu...
    Co myslíš tím "tabu", to nevím, ale položky v menu "Start" mi ve Windows zabírají více místa - od spodku lišty k vrchu 16. položky je to 9,8 cm na mém monitoru v práci. Na tomtéž monitoru se mi do 9,8 cm vleze 18 položek menu KDE + 1 navíc - oddělovač "Činnosti". Pokud jde o horní menu aplikací, je to na 10 cm 15 položek ve Windows oproti 20 položkám v KDE. Tak opravdu nevím, co je kompaktnější.
    Proste KDE/Gnome pouzivaji 2x vetsi radkovani, obrovska tlacitka na listach apod.
    Nesmysl viz výše
    Ty mas obrovsky monitor, tak ti to u beznych OSS aplikaci, ktere nemaji tolik funkci jako velke komercni aplikace, nedojde.
    17" LCD opravdu nepovažuji za obrovský monitor. To se za něj nedalo považovat ani před 10 lety, natož dnes. Obrovský monitor jsem tehdy viděl, když jsem zabrousil do grafického studia.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    otula avatar 14.1.2008 16:01 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proc, proc vsechno zabira na obrazovce tolik mista?
    Ještě si dovolím ti nesmyslnost tvého tvrzení demonstrovat. Ani mne nemůžeš vinit, že bych srovnával s rozlezlým menu "XP omalovánky".
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    14.1.2008 17:01 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proc, proc vsechno zabira na obrazovce tolik mista?
    Diky, ale me nejde o start menu, jde mi predevsim o velikost prvku v dialogu a ostatnich oknech (a menu v aplikaci). Urcite by me zajimalo, jaky font v tom menu z toho sveho prikladu pouzivas.
    14.1.2008 17:18 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proc, proc vsechno zabira na obrazovce tolik mista?
    Vypadá to jako Verdana.
    otula avatar 14.1.2008 17:59 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proc, proc vsechno zabira na obrazovce tolik mista?
    V předešlém příspěvku jsem ti psal, že v menu aplikací se kompaktnost v KDE projeví ještě víc (15 položek ve Win versus 20 položek v KDE). A Honza se netrefil, není to Verdana (která se víc roztahuje), ale Tahoma - tedy klasický MS font - s vypnutým vyhlazováním ho mám pro ovládací prvky nejraději (líbí se mi ovšem pouze při té jedné konkrétní velikosti - jakmile je větší, nebo menší, je příšerný;-)).
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    14.1.2008 22:48 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proc, proc vsechno zabira na obrazovce tolik mista?
    Vida, u těhle dvou fontů jsem si nikdy nebyl jistý, jestli je to jeden nebo druhý. Těsně vedle :-)
    14.1.2008 23:51 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proc, proc vsechno zabira na obrazovce tolik mista?
    s vypnutým vyhlazováním ho mám pro ovládací prvky nejraději (líbí se mi ovšem pouze při té jedné konkrétní velikosti - jakmile je větší, nebo menší, je příšerný;-)).
    Řekni to rovnou a naplno. :-) Tahoma je naprosto hnusné vektorové písmo, ale paradoxně má tak pěkný hinting na 8 pt/72 dpi (nebo kolik že to vlastně je), že by byl skvěle použitelný jako bitmapové písmo čistě na UI. ;-)
    otula avatar 15.1.2008 06:38 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proc, proc vsechno zabira na obrazovce tolik mista?
    Nemám co dodat - naprosto výstižné :-)
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    14.1.2008 08:44 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proc, proc vsechno zabira na obrazovce tolik mista?
    Na to nelze říct víc než to, že jde o první verzi, která ještě není vhodná k normálnímu nasazení. KDE 3.5 popisovanými neduhy netrpí.
    zoul avatar 14.1.2008 08:56 zoul | skóre: 43 | blog: | Boskovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proc, proc vsechno zabira na obrazovce tolik mista?
    I tak to ale kluci z KDE podle mě docela zvorali, především jejich release engineer. Teď se můžou třeba stavět na hlavu, ale pro hodně lidí bude KDE 4.0 normální ostrá verze a podle toho si to taky schytá. Kdyby to bylo naprosto jasně označené jako nějaký developer preview, ale takhle… Na webu mají napsané:
    On 11th January 2008, the KDE Community released the fourth major version of the K Desktop Environment. This release marks the beginning of the KDE 4 era.
    Fourth major version zní dostatečně stabilně. A přitom padá a člověk v ní najde například hudební přehrávač v pre-alpha verzi (!), ke kterému uživatelé ani nemají hlásit chyby. Na jeden z hlavních projektů linuxového desktopu by mohli vydávání nových verzí zvládat o dost lépe.
    mkoubik avatar 14.1.2008 13:57 mkoubik | skóre: 5 | blog: lorem_ipsum | Praha 8 - Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proc, proc vsechno zabira na obrazovce tolik mista?
    Amarok neni soucasti KDE.
    15.1.2008 09:39 Peterson Larson | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proc, proc vsechno zabira na obrazovce tolik mista?
    Neni to nahodou jen o pouzitem fontu, jeho velikosti a stylu widgetu? Viz muj kompaktni desktop ve stylu CDE s fontem Helvetica 9
    14.1.2008 08:57 Martin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Ach jo :( Tohle by měl vidět nějaký schopný grafik s červenou tužkou a pořádně to seškrtat. Je mi to líto, ale vypadá to děsně.

    Programátor nemá nikdy navrhovat rozhraní. Dopadne to vždycky příšerně. Rozhraní má VŽDY navrhovat grafik ve spolupráci s odborníkem na použitelnost. Programátoři pak jen dostanou zadání a ať se snaží, musí to realizovat na 100 %. Podívejte se na Apple a třeba iPhone. Nic to neumí, technicky je to zastaralé, ale používat to (a koukat na to) je RADOST.

    Velmi bych si přál, abychom někdy v budoucnu mohli říci totéž o Linuxu. Bohužel KDE i Gnome jsou na špané cestě. KDE4 byla ze začátku šance, ale musím říct že promarněná.
    14.1.2008 09:03 Septyk | skóre: 2 | Teplice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Nic to neumí, technicky je to zastaralé, ale používat to (a koukat na to) je RADOST. Tohle si v budoucnu velmi přeješ říct o Linuxu? :)
    ...
    zoul avatar 14.1.2008 09:16 zoul | skóre: 43 | blog: | Boskovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Já jo. Pokud tedy ta druhá možnost zní „umí to všechno, technicky je to na špičce, ale je to nepoužitelný a koukat se na to nedá“. Mě taky upřímně překvapuje, že je na tom Linux s použitelností na desktopu i přes léta vývoje svým způsobem tak špatně. Podle mě je to tím, že použitelnost desktopu do velké míry závisí na jeho jednotnosti, a ta se přeci jen při uzavřeném vývoji s jedním hlavním šéfem prosazuje líp. (Žádný flame, prosím.)
    14.1.2008 09:25 pj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    prvni dve vlastnosi linuxovy desktop aktualne splnuje, ted uz chybi jen ta budouci radost :o)
    zoul avatar 14.1.2008 09:28 zoul | skóre: 43 | blog: | Boskovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Na pana pídžeje doufám nikdo nebudeme reagovat.
    mutable avatar 14.1.2008 09:54 mutable | skóre: 7 | blog: mutable_the_mutative
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    uz sem to mel dvakrat rozepsany, ale radsi jsem si to rozmyslel :)
    14.1.2008 09:52 Tomáš Crhonek | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Vzhled neni az tak spatny, ale cekal jsem vic... Nejvic se mi libi ikonky, Oxygen je fakt uzasny.
    Kamil avatar 14.1.2008 20:54 Kamil | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Co konkrétně vypadá děsně? Co konkrétně je málo "použitelné"? Když se Ti něco nelíbí, tak to ještě nemusí nutně znamenat, že je to spatně navržené..
    14.1.2008 09:26 cronin | skóre: 49
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Vdaka za dobry clanok!
    andree avatar 14.1.2008 09:46 andree | skóre: 39 | blog: andreeeeelog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    tyveee, prechod z kde neplanujem, ale ak sa to kde4 nebude dat fakt prenastavit tak o 175˚, asi naveky ostanem pri KDE3.5...

    1) cierny run dialog... to ma zarazilo uz od prvych screenshotov pred X mesiacmi... preco??? robit okienka, kde kazde vyzera inak - to sa vraciame do cias DOSu a win95+windowblinds?

    2) hlavicky vo vnutri system settings okien - naco je ten isty text (na modrom vs. bielom pozadi) v tom lavom list boxe aj nad samotnymi nastaveniami? to to musi za kazdu cenu vyzerat ako vo windows, ze tam musi pribudnut ta hlavicka?

    3) oxygen styl.. ako... je pekny - ale pride mi ze na ukor pouzitelnosti.. slabo odlisene zahlavie okna od zvysku, podobne ako kopa gradientov ktore vizialne robia z niektorych okien tak 4 dalsie :-( plastik forever :o))

    4) ikony na ploche ako plazmoidy... fajn... ale mat tam 20 ikon, z ktorych kazda bude ohranicena tym boxikom a bude reagovat na kazdne prejdenie mysou.. uf..

    5) spodny panel.. hm... black... a obrovske tlacidla s ulohami... obrovske hodiny... asi po skuskovom zacnem portovat do plasmy stary kicker :-( a to som este zvedavy, ako si poradi ten novy panel s 2 monitormi...

    ...a este som zvedavy, ako to bude s narocnostou na cpu atd., pretoze ak si tie graficke serepeticky ukusnu 20% vykoncu cpu pri praci, tak to fakt ze amen ;o)

    skratka a dobre - suhlasim s ludmi co uz to tu komentovali - major release, fajn.. ale mohli k tomu dodat KDE4.0.0/Developer edition, alebo co... ak sa toto nahodou dostane do nejakej velkej distribucie, neviem ako to s KDE(4) dopadne medzi uzivatelmi...

    (na druhej strane fakt ocenujem pouzivanie svg a novych technologi atd... kde4 fandim od zaciatku, ale este potrebuju vela prace a hlavne nejakych UI designerov, takto to nie je to prave orechove a nevyzera to prilis konzistentne...)
    14.1.2008 10:24 Septyk | skóre: 2 | Teplice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    s těma ikonama to vidim stejně. Já mám na ploše jednu jedonou, složka na bordel. Takže mě se to třeba i líbí. Ale když vidim screenshot s více ikonama, tak to moc vábně nevypadá..naopak...
    ...
    14.1.2008 10:43 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Mě se tedy to že ikony jsou plasmoidy nesmírně zamlouvá, je to podle mě obrovský plus a přináší to nesmírné možnosti do budoucna.

    Jen by tedy do budoucna mohla přibýt možnost nastavení zamezující zobrazování toho rámečku okolo nich.
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    zoul avatar 14.1.2008 11:05 zoul | skóre: 43 | blog: | Boskovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Mě se tedy to že ikony jsou plasmoidy nesmírně zamlouvá, je to podle mě obrovský plus a přináší to nesmírné možnosti do budoucna.
    To mi na nich právě připadne tak zvláštní. Moc do toho nevidím, takže mě případně oprav, ale mně celá Plasma připadne jako něco, co má kupu technických možností do budoucna, ale co v podstatě nebylo zas tolik potřeba, a kvůli čemu se teď z okna vyhodila spousta odladěného kódu. (Navíc ještě těsně před vydáním nové stabilní verze.)

    Webová stránka Plasmy taky ničemu moc nepomáhá. (Píšou, že je strašně mimo, a že určitě co nejdřív aktualizujou.) Kdybych se chtěl dozvědět, CO to tedy vlastně je, tak narazím na následující perly:
    This, then, is the goal and mandate of Plasma: to take the desktop as we know it and make it relevant again. Breathtaking beauty, workflow driven design and fresh ideas are key ingredients and this web site is your portal onto its birth.
    People want gorgeous interfaces built upon sophisticated graphic design. This may sound obvious, but expectations have risen dramatically even just within the last five years.
    Consistency is another key factor. (…) If the user wants to move the clock from a panel to the desktop, they should be able to. Anything that works on the desktop should work the same on the panels, and vice versa.
    To zní hrozně. Jestli si někdo jednotnost desktopu představuje tak, že cokoliv z plochy půjde přetáhnout do panelu, tak KDE podle mého názoru čekají krušné časy.

    Z mého pohledu má KDE spoustu kvalitních technologií, ale zároveň spoustu základních problémů s použitelností, a tyhle problémy se rozhodně nevyřeší přepsáním všech částí desktopu do Plasmy.
    Beetljuice avatar 14.1.2008 13:21 Beetljuice | skóre: 26 | blog: BeetljuiceBlog | Bílina
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Jen by tedy do budoucna mohla přibýt možnost nastavení zamezující zobrazování toho rámečku okolo nich.
    Stačí pravý klik na plochu a "lock widget" nebo tak něco ;-)
    Aj dont spík ÍÍngliš :-(
    14.1.2008 20:42 vodic | skóre: 13
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Wow, díky zachránče. Už několikrát jsem si smáznul task manager z panelu, tak teď už to konečně nejde :)
    14.1.2008 10:41 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    To že je okno KRunneru černé (rozuměj ve stejném defaultním stylu jako ostatní plasmoidy) je logické, protože je taktéž založen na Plasmě. Když změníš styl Plasmy, změní se i styl KRunneru. Zkrátka a jednoduše styl Plasmy se nerovná stylu Qt + dekoraci oken (protože plasmoidy jsou prostě něco jiného než klasická okna). Ty styly se naopak hezky doplňují.
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    andree avatar 14.1.2008 11:33 andree | skóre: 39 | blog: andreeeeelog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    aha tak... hm, no sice krunner ako plasmoid mi stale pride nie az taky dobry napad (vcelku pochybujem, ze si to viac ako par ludi bude chciet dat natrvalo na plochu alebo do spodneho panelu, alebo nedajboze to okno otacat :o))), ale aspon je v tych farbach nejaka logika :)
    frEon avatar 14.1.2008 12:43 frEon | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    znam cloveka co krunner v panelu ma
    Talking about music is like dancing to architecture.
    Kamil avatar 14.1.2008 21:04 Kamil | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Portovat starý kicker? Pokud nemáš co dělat, proč ne.. Ale co ti brání používat starý (neportovaný) kicker v KDE4? Podobná úvaha se asi nabízí pro většinu KDE3.X aplikací, které nejsou 100% funkční v KDE4..
    14.1.2008 10:40 JK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Může mi někdo vysvětit ten odklon od tradičného Xine k Mplayeru? K mé smůle mi Xine vyhovoval nejvíce a teď vidím, že KDE na jeho místo cpe Mplayer, který zrovna dvakrát nemusím. :-(
    14.1.2008 21:29 Poborskiii
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Pro KDE 4.0 preferovaný jednoduchý(ale už umí titulky) video přehrávač Dragon player (bývalý Codeine) je založen na libxine. V KDE 4 (4.1) bude pro přehrávače použit multimediální framework Phonon (jakási mezivrstva mezi frontendy a backendy), využívající různé backendy (zatím asi mimo Mplayer). Jinými slovy KDE bude jedno jaký backend se použije, čili nejedná se o nějaký příklon či odklon, ale jedná se právě o nezávislý přístup. Takže např. Kaffeine bude používat Phonon, kde bude možné zapnout např. libxine. Kaffeine se teprve portuje na KDE 4 a zároveň čeká na dokončení Phononu (bude až v KDE 4.1). Ale i tak bude možné někde zvolit backend např. mezi Phononem a Mplayerem, záleží na přehrávačích, co implementují.
    Cubic avatar 14.1.2008 10:46 Cubic | skóre: 24 | blog: obcasne_vyplody | Essex
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Tak jsem se nejdrive vylekal protoze nikde nevidim alespon prealfa kaffeine pro kde4, ktery je pro me stejne dulezity jako amarok a navic jsem nekde zahledl ze se bude uklizet v aplikacich a kaffeine by byl kandidat pro odstraneni(kvuli sve slozitosti pry) ale pak jsem nasel, ze se na kaffeine4 pracuje, uff

    Jinak ja zacnu kde4 pouzivat az bude stejne nastavitelne jako 3.5 a bude par zdrzenlivejsich temat. No a kdyz ne tak me prijmy zpet fluxboxi
    CIJOML avatar 14.1.2008 14:34 CIJOML | skóre: 58 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Yes, we have started. Kaffeine4 will use Phonon, unfortunately Phonon does not yet implement all features needed by Kaffeine, so do not expect a kde4 version of Kaffeine until at least kde 4.1
    Cubic avatar 14.1.2008 15:09 Cubic | skóre: 24 | blog: obcasne_vyplody | Essex
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    coz mi absolutne nevadi, ja jsem se soucasnym stavem kde 3.5.8 celkem spokojen a klido si pockam
    14.1.2008 15:40 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Kdyby v Kaffeine zůstala jen podpora pro přehrávání videa (zato ale minimálně stejná, nebo ještě lepší) a DVB, tak by mi úklid vůbec nevadil. Kaffeine je dobrý program, jenom kdyby tak zapracovali na lepším prohlížeči EPG.
    Saljack avatar 16.1.2008 15:54 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Mě se v praze v kaffeine tlučou programy např. Nova s Noe, Prima se Sportem fakt to nechápu dělá vám to taky? Kaffeine je podle mě jedna z nejlepších aplikací je na stejné úrovni jako amarok co by za ní windowosáci dali dřív byl pod windows bs player nebo media player classic a oba jsou nyní úplně na tužku. Hlavně v kaffeine jede všechno ;-)
    Sex, Drugs & Rock´n Roll.
    16.1.2008 18:16 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Já přijímám jenom jeden multiplex - A, takže ne. :-)
    Prcek avatar 17.1.2008 00:33 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Taky pouzivam Kaffeine a myslim ze je z linuxovych prehravacu nejlepsi, ale nejake mouchy se najdou - vadi mi napriklad vetsi narocnost (na mem starem pocitaci je to znat), nebo napriklad kdyz pozastavene video pretocim sipkou zpet, tak se na maly moment spusti prehravani (zlomek vteriny, ale delat by to proste nemelo). Nebo nemoznost posouvat zvuk oproti obrazu (alespon o te moznosti nevim). Dale treba slozita cesta k nastaveni jasu a kontrastu (proc je to tak zahrabane?). Co nastaveni barvy titulku (krome bile a zlute)? Jsou to takove drobnosti, ale cloveka by potesilo, kdyby to bylo vyresene. Zatim nejlepsi prehravac ktery jsem kdy pouzival je Crystal Player, bohuzel je pouze pro Windows :-(.
    Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!
    14.1.2008 11:29 Zdenek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Pekne roztahane, to nam ta gnomifikace pekne pokracuje. 1900x1200 bude minimalni rozliseni ;-)
    14.1.2008 13:57 JoHnY
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Mam dojem ze to nekdo v tymu vyvojaru nezvlad, nejspis hlavni manager. Vydat neco co nefunguje a nejde pouzivat jako final je zhovadilost. Mam dojem ze i MS by oznacil aktualni KDE 4.0 jako svoji prvni betu. Vzdyt ty vypada hnusne, frontend nevyuziva moznosti backendu a celkove je celej projekt rozhasenej az hruza. Kdyz si porovnate, ze KDE 3.0 a dokonce i KDE 2.0 byly velkej krok kupredu a zaroven sly pouzivat a KDE 4.0 je este vetsi krok, ale pouzivat nejde, tak je nekde neco spatne.

    PS: kterej blazen vymyslel cernou? To grafici nevedeli, ze cerna je nejzakernejsi barva v grafice a spravne ji naaranzovat je umeni?
    14.1.2008 14:09 Septyk | skóre: 2 | Teplice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Grafiku si soudit já moc netroufnu, je to moc subjektivní. Ale jako grafik ti s tou černou dám za pravdu, je to složitý. Me se ta v KDE4 líbí.
    ...
    Saljack avatar 16.1.2008 15:56 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Oproti kde4 ty skoky předchozích byli minimální.
    Sex, Drugs & Rock´n Roll.
    14.1.2008 13:58 Mig
    Rozbalit Rozbalit vše KDE 4.0.0 teď škodí především jeho předchozí vychvalování do nebes

    Divím se všem rozčarovaným lidem: Co jste předpokládali? Visty? Pak byste taky museli předpokládat, že pár desítek programátorů udělá ve volném čase za rok totéž, co pár stovek dobře placených programátorů na plný úvazek za několik let. Srovnáváte nesrovnatelné.

    Mě to přijde stejné, jako když jsem kdysi přecházel na jinou distribuci s tím, že "teď bude konečně všechno fungovat". A nefungovalo. Bohužel jsem se vždy nechal přesvědčit stránkami té které distribuce, že je právě ta která distribuce nejlepší a nejvyladěnější. Taktéž se mnoho lidí nechalo přesvědčit oslavnými články, že KDE 4.0.0 bude MacOS na Linuxu. Není.

    Opensource vývoj u desktopu takhle nefunguje. Nelze se zavřít na deset let do kumbálu a naprogramovat tam geniální, vyladěný systém. To ovšem neznamená, že by opensource desktop byl méněcenný. Jeho připravenost jen nelze posuzovat ve smyslu Teď hned. Podíváme-li se na něj v širokém časovém období, pak zjistíme, že pokrok dělá. Pomalý, ale neustálý. Takže posuzujme věci až z hlediska tohoto širšího časového období.

    KDE je nyní připraveno dělat pokrok rychleji, neboť se zaměřilo na odstranění nedostatků v základech. Jestli tato změna k něčemu byla, proto uvidíme až za pár let. Věřím, že ano.

    14.1.2008 16:20 duSoo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.0.0 teď škodí především jeho předchozí vychvalování do nebes
    +1
    Pavel Beníšek avatar 14.1.2008 16:26 Pavel Beníšek | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.0.0 teď škodí především jeho předchozí vychvalování do nebes
    Souhlasim s Vami ze nic nelze udelat rychle a bez chyb, ale zaroven musim dat za pravdu i predchozim pisatelum. Vydani plne verze bylo predcasne. Predpokladejme ze ve stejne situaci byl MS. Radsi Visty odlozili. Opravdu nema smysl vydavat nehotove veci za stabilni, zvlast kdyz _stabilni_ nejsou.

    Radsi bych klidne dalsi rok cekal na pouzitelne prostredi ... co jsem si zkousel stabilitu tak me to cekani stejne nemine :( Kde 3.5.x je vyladene a pada minimalne. Radost pouzivat.

    Problem ani neni v tom potencionalnim cekani na produkt. Problem (a je to velky problem) je prave v cislovani verzi. Od major verze uzivatele ocekavaji ze bude v ramci moznosti odladena. Timto krokem si vyvojari KDE sice muzou zatrhnout v Road Map ze dodrzeli termin, ale podle me to zdaleka nestoji za spousty zklamanych uzivatelu.

    Hezky den
    checking for chicken... must have egg first
    14.1.2008 17:43 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.0.0 teď škodí především jeho předchozí vychvalování do nebes
    Timto krokem si vyvojari KDE sice muzou zatrhnout v Road Map ze dodrzeli termin, ale podle me to zdaleka nestoji za spousty zklamanych uzivatelu.
    +1

    Z možností "přiznat, že jsi si toho nabrali víc, než jsme byli za daný čas schopni zvládnout" a "prohlásit, že 4.0.0 není KDE4, aby to vypadalo, že takhle jsme to plánovali a že termíny dodržujeme" si vývojáři vybrali tu druhou.
    Quando omni flunkus moritati
    14.1.2008 19:43 jiřík | skóre: 9 | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.0.0 teď škodí především jeho předchozí vychvalování do nebes
    Výborně napsáno, také si myslím, že to bylo moc velké "haló" - ... "X days until dreams become reality". Pevně doufám, že na vánoce 2010 budu moci nahodit KDE 4 jako normální pracovní prostředí.

    A osobně tedy, moc se mi nelíbí současný stav Oxygenu, všechno bílé, kam se poděla modrá barva typická pro KDE, obrovité checkboxy ...
    Zapomeňte na pumpičku a na rozhodčí, hrajte Ultimate Frisbee http://www.frisbee.cz
    14.1.2008 14:26 Jiří Hlinka | skóre: 29 | blog: zapisky | Teplice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Parádní článek, díky!
    Pavel Čejka avatar 14.1.2008 14:39 Pavel Čejka | skóre: 28 | blog: tosinezaslouzijmeno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Dá se tímhle Remote Desktop klientem, co je pod KDE připojit k Wokennímu stroji? Má to nějaké omezení, jako třeba, že W2003 jsou ok a Vista už ne, nebo to funguje s čímkoliv na čem běží Remote Desktop server?

    Nemám k dispozici žádný Wokenní stroj, který bych mohl k vyzkoušení použít. Zajímají mne praktické zkušenosti, ne spekulace na téma "mělo by to jít".
    14.1.2008 14:57 Tomas Vesely
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Mělo by to jít :) Respektive, v dřívějších dobách jsem s rdesktopem, ani krdc nikdy neměl problémy se k jakékoli windows připojit. Jádro se moc neměnilo, takže pokud vývojáři neudělali nějakou botu, proč by to nefungovalo?
    14.1.2008 18:31 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    KDE4 Remoting: Fantastic! - ale to není výsada krdc, ale spíše rdesktopu.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    14.1.2008 20:33 stan27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    testujeme s kolegou použití linux desktopu ve windowsí síti a zatím se nám nepodařilo vyřešit českou klávesnici v krdc, jedno které verze 3.5 nebo 4
    14.1.2008 21:07 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Ani žádná z těchnto rad nezabrala? V tom případě doporučuji se zeptat tady v Poradně. Já nemám po ruce žádné Windows (nemluvě o Windows s Terminal Server, nebo co je to k RDP potřeba), ke kterým bych se mohl/chtěl/potřeboval logovat.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    14.1.2008 21:54 stan27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Vypadá to že to bude ono. Zítra vyzkouším. Velice děkuji za ochotu a rychlost. P.S. Musím se k terminal serveru logovat a CHCI se logovat ze svého Open SUSE linuxu. Proto pátrám.
    14.1.2008 15:20 Milan Hejpetr | skóre: 25 | blog: poznamky | Plzen
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Clovek, ktery toto prohlasil za finalni verzi by IMHO, nezlobte se, zaslouzil nakopat (vite kam). Udelal naprosto iracionalni rozhodnuti, ktere KDE v ocich uzivatelu zasadnim zpusobem poskodi. Typicky uzivatel nebo recenzent proste vidi napsano "finalni verze" a tak k tomu bude pristupovat. Nejaka dodatecna vysvetleni, ze KDE4.0.0 neni KDE4 bla, bla, bla, bla, bla... uz samozrejme zabirat nebudou, znechuceni nad nedokoncenym softwarem, vydavanym za ostrou funkcni verzi proste zustane. A potahne se to za KDE4 pravdepodobne jeste v dobe, kdy uz bude prace na ostre verzi hotova (osobne odhaduji tak za rok). Takova zdanliva drobnost jako uplne s prominutim uchylne oznaceni verze muze nadelat spoustu skody.
    Nezbyva nez "podekovat" za mozne odrazeni cele rady potencialnich uzivatelu, ktere (nejen) Linux potrebuje jako sul. Firmy, zivici se mimo jine napr. i prodejem krabicovych distribuci budou mit jiste radost. Jiste, at si to napisi samy, ze ano...
    Bohuzel je videt, ze pojmy jako "marketing" nebo "public relations" tymu kolem KDE moc nerika. To nikomu ani nezazlivam. Me samotneho tyto zalezitosti take prilis nezajimaji a programatori at programuji, ale bohuzel to odkryva jednu slabinu techto jinak obdivuhodnych projektu - tim co na to koncovy uzivatel ci verejnost se obcas vubec nikdo nezabyva.
    14.1.2008 15:44 Lithius | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Popravdě KDE 4 jsem nezkousel a ani vlastne nemusim, ale myslim si, ze obecne plati nasledujici veci.

    prilis velke obekty na plose ? ... da se nastavit (vytvorit vlastni?)

    Prilis barevne ? ... da se nastavit (vytvorit vlastni?)

    Vyumelkovane a preplacane styly ? ... da se nastavit (vytvorit vlastni?)

    Nelibi se plasmoidy ? ... nepouzivat (vytvorit vlastni?)

    Velka pisma etc.. nastavit (vytvorit vlastni?)

    etc...

    etc...

    kazdopadne ma KDE spousty technologickych serepeticek, ktere jsou vice ci mene vyuzitelne, coz samozrejme zalezi na cloveku co chce, co pouziva a co mu vyhovuje samozrejme myslim ze mu to dava vetsi moznost volby...

    Pravdou ovsem je, ze ve KDE 4 obecne panuje jakasi nestabilita, resp. nedokonalost, bohuzel tedy souhlasim s tim, ze to s tou FINAL vrzi trosku prepiskli, ale na druhou stranu oznaceni FINAL prilaka vice uzivatelu => vice "testeru", resp. lidi, kteri budou hlasit chyby, aspon tak to ja vidim.

    Dalsi veci je fakt, ze mam nekdy dojem, ze se veci v linuxu vyvijeji smerem k rychlosti vydani, vzhledu, mnozstvi funkci atd.. a pritom uz z historickeho hlediska to vzdy prece bylo funcknost, dokonalost, bezpecnost .... mam jen dojem, ze tohle se trosku vytraci pod vidinou mainstreamu a myslenka psát male jednoduche jednoucelove ale bezpecne a stabilni programy se jaksi vytraci s tim...

    ..jen muj pohled na vec...
    14.1.2008 15:56 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Pravdou ovsem je, ze ve KDE 4 obecne panuje jakasi nestabilita, resp. nedokonalost, bohuzel tedy souhlasim s tim, ze to s tou FINAL vrzi trosku prepiskli, ale na druhou stranu oznaceni FINAL prilaka vice uzivatelu => vice "testeru", resp. lidi, kteri budou hlasit chyby...
    ... a kteří budou naštvaní, protože čekají finální verzi a dostali betu. Pokud někdo opravdu chtěl KDE4 testovat, mohl tak činit už nějaký ten pátek. Teď si to začnou stahovat běžní uživatelé, protože "to přece je ostrá verze". Může se psát horem dolem, že to není dokončené, stejně se to na vnímání KDE4 podepíše.
    14.1.2008 16:00 Lithius | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Je to tak....bohuzel. O tom se myslim nikdo nepře :)
    14.1.2008 16:01 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Otázka je, jestli je v KDE projektu tolik vývojářů, aby ty chyby nahlášené masou testerů vůbec stačili zpracovat, natož opravit.

    Dále. Jak chcete naprogramovat desktopové prostředí (to už je samo o sobě dost abstraktní pojem a stejně abstraktně si to představuje i spousta uživatelů), které bude jednoduché, jednoúčelové a bezpečné. Pokud se podíváte pod pokličku na Sopráno, Nepomuk, ..., tak zjistíte, že se s tím dají dělat malé kouzla. Ale navenek to prostředí musí vypadat hezky, protože když nebude vypadat hezky, tak přijde tucet Windowsáků a začne žvatlat něco o tom, že Linux (jakkoliv to zní hloupě, když vidí jen jeden grafický kabát z mnoha) je tak na úrovni Windows 95 (asi soudí podle neprůhledného titulku oken, nebo co). Takže vzhled je proto prioritou. Když chcete oslovit masy, musíte se jim přizpůsobit. My můžeme být rádi, že zůstanou i backendy pro terminál a více způsobů konfigurace.

    Já jsem nové KDE zkoušel o víkendu. Plasma mi nespadla vůbec, pár jiných aplikací jo, ale zkoušel jsem si to tak hodinku, takže to asi moc vypovídací nebude. Na mojem domácím Celeru 1,1 GHz s 512 MiB RAM se to moc hýbat nechtělo (i když ten stroj pamatuje vydání KDE 3), natož když jsem zapnul efekty v KWin. Uvidíme jak to bude vypadat po vydání Qt4.4. Na notebooku už to běželo o moc lépe (P-M, 1 GiB RAM).

    A to výchozí téma je super, škoda že něco takového není i do KDE 3.5.8.
    14.1.2008 16:24 Lithius | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Ale navenek to prostředí musí vypadat hezky, protože když nebude vypadat hezky, tak přijde tucet Windowsáků a začne žvatlat něco o tom, že Linux (jakkoliv to zní hloupě, když vidí jen jeden grafický kabát z mnoha) je tak na úrovni Windows 95 (asi soudí podle neprůhledného titulku oken, nebo co). Takže vzhled je proto prioritou. Když chcete oslovit masy, musíte se jim přizpůsobit.
    No a o tom mluvim, priorita by to rozhodne byt nemela...ale nekde, nekdy se nejak stalo, ze zrejme je... :(

    ja jako linuxovy "zacatecnik" (precijenom ho pouzivam asi teprv rok a pul) se spokojim s tim ze mam MOZNOST tyhle klikatka,udelatka,mackatka, kroutitka a cvakatka natahovatelne, otacive a pruhledne ci nikoliv, pouzivat a tahle MOZNOST mi vyhovuje :) sem tam se najde neco co pouziju, nebo si to upravim k obrazu svemu (jako kdysi treba temata do superkaramby), ale pouzivani ostatnich blbustek vetsinou konci u vyzkouseni (jako napriklad compiz-fusion a jeho uzasne vlnici se okynka :D )

    ...no, pointa je, ze bych ocenil funkcnost pred splnenim ohlaseneho terminu vydani. O vzhledu pomlcim, jelikoz je FAKT, ze vzhled je dulezity, ale tady uz jde spise o WOW (citoslovce) vzhled.
    14.1.2008 16:37 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Plasma mi nespadla vůbec, pár jiných aplikací jo, ale zkoušel jsem si to tak hodinku, takže to asi moc vypovídací nebude.
    několik pádů aplikací během pouhé hodiny není "moc vypovídací"? :-D
    14.1.2008 16:44 &$*#(@
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Jake je KDE 4.0?...Prilis widloidni ! KDE pro widloidni lamy a loseriky s *buntu/deb $hitem, Fluxbox pro me.
    27.1.2008 18:58 Majkls
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Tak kamaráde, a přibrzdi. Co ti dává nárok označovat Debian za shit? Nevím, kolik ti prošlo distribucí rukama a kolik let máš zkušeností, ale tipnul bych že moc to nebude, když takhle vyvádíš.
    Není umění napsat 10000 řádků, ale napsat na 10 řádků, co by jiný psal na 1000 řádků.
    27.1.2008 19:52 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Obyčejný (a patrně stále stejný) troll... nemá cenu reagovat.
    14.1.2008 16:48 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Myslel jsem, že o Plasmě (a to konkrétně, že padá/nepadá) to není moc vypovídací. :-)

    Já si taky myslím, že to rozhodně není verze, která by měla mít kulatou verzi bez přívlastku beta (nebo jiné).

    A z věty "pár jiných aplikací jo, ale zkoušel jsem si to tak hodinku" lze vyvodit i to, že mi za hodinu spadly pouhé dvě aplikace, což by se dalo vyložit jako poklona. :-D
    14.1.2008 17:22 Pavel 'TIGER' Růžička
    Rozbalit Rozbalit vše Štěstí, že si můžeme vybrat WM
    Musím přiznat, že byly doby, kdy jsem KDE hodně používal, avšak byla to verze 1.x - 2.x ... pak se něco někde zvrtlo, nebo jsem dostal rozum :-D a začal používat i jiné WM ... Teď používám různé WM, doma mám Gnome, ale dá se s ním pracovat, XFCE je také zajímavé ... fluxbox aj. Když však se náhodou dostanu ke stroji s KDE, jsem nešťastný jako když musím spravovat Windows.

    Můj osobní názor je, že v KDE chybý jednoduchost a přehlednost.

    P'T'R
    14.1.2008 17:46 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Štěstí, že si můžeme vybrat WM
    Můj osobní názor je, že v KDE chybý jednoduchost a přehlednost.
    Použiju takovou parafrázi: Přehlednost je pro blbce, inteligent zvládá chaos ;-)
    Quando omni flunkus moritati
    14.1.2008 19:46 Pavel 'TIGER' Růžička
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Štěstí, že si můžeme vybrat WM
    Jo to znám a v dnešní době to platí víc a víc ... Nicméně, co se týká toho KDE, tak raději v tomto směru zůstanu blbcem a budu používat něco přehlednějšího :-D
    14.1.2008 18:16 Poborskiii
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    K otázkám okolo KDE, včetně, proč se vydala 4.0.0 a ne další beta: http://aseigo.blogspot.com/2008/01/talking-bluntly.html
    15.1.2008 00:22 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    .... a donekonečna se budou omílat stejné pitominy, až se lež stane pravdou

    - Goebbels by musel mít ze svých následovníků radost :-(
    15.1.2008 11:16 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    To nejsou žádné pitominy, natož lež. To je prostě názor hlavního vývojáře KDE. Můžeš s ním nesouhlasit, ale to je tak všechno. Já třeba s jeho názorem rozhodně souhlasím.
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    15.1.2008 15:51 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    A poslyšte Kefalín, čo vy si presne predstavujete pod hentým oným "hlavní vývojář"? - to je něco jako Bůh, ten musí mít vždycky pravdu?

    ... aseigo není nějaký nezávislý odborník, sral by si do vlastního hnízda, kdyby přiznal, že to chlapci podělali, musí se teď kroutit jako slizkej právnickej had

    pro příklad nemusím chodit daleko, mluvil jsem o tom už nekolikrát:
    KDE 4.0 isn't yet "better than good enough"; so why don't we just release more betas? When one perpetually releases alphas/betas a few things happen: people don't test it aggressively enough, third party developers don't get involved, core developers continue doing blue sky development rather than focusing on release qualities.
    to prostě není pravda - od prosince přibývají v bugzille chyby hlášené uživateli proti KDE 4 rychleji než se stíhají řešit, takže nějaké volání po tom, aby se to testovalo ještě více a odhalilo se ještě více chyb, že teď je málo bugreportů, je úplně zcestné

    a ještě z toho "third party developers don't get involved" - aha, ostatní projekty už asi půl roku vůbec nemakají téměř výhradně na verzích pro KDE4, balíčkovači vůbec nepracují s beta a RC verzemi atd. ... a mimochodem, nemělo být původně nějaké API freeze už v září, na co další vývojáři potřebují čekat na finální verzi?

    a podobných blábolů je to plné :-/
    zoul avatar 15.1.2008 16:24 zoul | skóre: 43 | blog: | Boskovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Souhlas. Nota bene si takhle v KDE říkají akorát o nějakou „inflaci verzování“ – jakmile si lidi zvyknou, že x.0.0 je jen k testování, celý efekt zmizí a můžou posouvat znova, do aleluja.
    Bosý v tráve avatar 14.1.2008 22:21 Bosý v tráve | blog: Slave | bezdomovec, inak hore z osady
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Mozno to sem pisem nevhodne ale len z toho dovodu, ze KDE4 ma nejako neoslovilo, plasmu nepotrebujem k zivotu a ani ziadne podobne efekty. KDE3 mi docela vyhovuje a aj v nom mam efekty stiahnute na minimum. Zostavat vsak pri sucasnej verzii asi donekonecna nemozem, ale zaroven sa mi nepaci ani kurz, ktory nabera KDE4, co s tym?

    Kedysi som skusal window managera, ktory bol stavany este na QT2 (take odlahcene KDE, ale bol to samostatny projekt, tusim sa to volalo QWM?), ten uz je tiez asi pase. Co takto nejaky odlahceny fork KDE3 postaveny na QT4, alebo nejaky QT4WM? Budem hladat...
    O romale Mre churde čhavore Imar avel e patroľa Nane man nane Pro khoča Akor e čhaj barikani
    14.1.2008 23:24 Milan | blog: crux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Zlatá konsole ...
    15.1.2008 12:17 olaf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    to je srandovni jak tady i na zahranicnich diskuzich , kdyz vetsina uzivatelu zacne nadavat , ze to KDE 4 je vlastne nedodelek zacnou tocit o tom , ze to tak je spravne , ze to ani nemuze byt v poradku pac to neni od komercni firmy a ze je to takto v poradku :)

    To bylo kecu kolem win VISTA a nakonec az bude v nejakem casovem horizontu SP1 tak na desktopu bude jednoznacny vitez.

    Proste desktop je pro linux zatim nic moc ono to jde videt uz jen na OpenGL vs DirectX . Kdyz bylo directX ve verzich <7 k smichu proti mocnemu OpenGL dneska uz je to jinak . Spousta programatoru nadava na OpenGL pac ty extensions pro nove funkce to uz je vcelku ulet zatimco dneska DirectX je jednolite soudrzne api na kterem se , byt v delsim casovem useku, da daleko lepe naprogramovat to co po graficke karte (nejen samozrejme) chceme.
    15.1.2008 12:25 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Vrať se domů, trolle.
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    15.1.2008 15:33 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    a nějaký argument by nebyl? - každý, kdo vyjádří názor, který ti není po chuti, je automaticky troll, i když má (přinejmenším ve dvou věcech) pravdu?
    15.1.2008 16:28 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    "Spousta programatoru nadava na OpenGL pac ty extensions pro nove funkce to uz je vcelku ulet zatimco dneska DirectX je jednolite soudrzne api na kterem se , byt v delsim casovem useku, da daleko lepe naprogramovat to co po graficke karte (nejen samozrejme) chceme."
    Ale? :-) A co že až Direct3D 10 umí slučovat kernel mode context switche? Není to spíš tak, že k smíchu bylo DirectX až do verze 10, a ještě ve verzi 10 se mu můžeme celkem vesele chichotat? ;-) Vzhledem k tomu, že na Playstation a Mac OS X asi těžko brzké době uvidíme Direct3D 11 (nebo celé DirectX), není důvod si myslet, že by se v blízké době zmizelo. Docela by mě zajímalo, jak dopadne OpenGL 3.0. BTW, ruční správa zdrojů sucks, a kdekoli vidím porovnání OpenGL a Direct3D, všude se plije na to, že zrovna v Direct3D si správu zdrojů musí člověk dělat ručně (já se v tom naposeld vrtal v dobách DX7, tak dneska nevím), na rozdíl od OpenGL. Já myslel, že máme 21. století? :-) A závislost na COM modelu? To je ta obskurní věc, která řeší problémy, které ve slušných jazycích neexistují? Tsss...
    Saljack avatar 16.1.2008 16:09 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Ono to zas tak horký s DirectX neni kde jinde se používá než na výrobcích M$. Jeden z nejlepších ne-li nejlepší engin unreal3 beží také na OpenGL. Kecy typu že DirectX je nejlepší vůbec neplatí já teda spíš znám programátory kteří nadávají na DirectX než na OpenGL
    Sex, Drugs & Rock´n Roll.
    16.1.2008 00:17 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Jako příznivce KDE mě to, co teď napíšu, dost mrzí. Ale tahle release je katastrofa! Nemyslím celé KDE, to je vynikajicí prostředí, ale prostě tohle nemělo nikdy vyjít. Snažili se, chudáci, dodržet plát, mělo se to odložit.

    To nejlepší je převzaté ze SUSE (menu), těšil jsem se aspoň na efekty -- ty jsou v alfa fázi vývoje. Vzhled je katastrofa a ani jeden screenshot nevypadá použitelně. Dekorace se mi nelíbí, to GNOME vypadá v Ubuntu daleko lépe. Jsem zvyklý na vysoký komfort, který přináší KDE 3.5.x - vysoká integrovanost aplikací, široké nastavení panelu atd. Tohle vypadá jak nějaká hračka. A ten veliký panel je k smíchu.

    Přeji, ať jsou práce pěkně od ruky a ať se vše co nejrychleji přibližuje použitelnosti. A doufám, že se budou nadále opravovat chyby v 3.5 řadě, protože ji budu používat asi ještě hodně dlouho. Chápu, že se toho dá hodně nastavit, ale cílem je přibližovat Linux lidem na desktopu. Nějakou customizaci přidají distribuce, ale je vhodné, aby i vanilla KDE bylo použitelné a pěkné.

    Pěkný článek
    16.1.2008 00:40 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Vzhled je subjektivní otázka - mě se např. Oxygen nesmírně líbí (jak styl, tak ikonky) a tmavý styl Plasmy s průhlednými okraji taktéž. Přijde mi moderní a profesionální.
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    belisarivs avatar 16.1.2008 16:23 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Vy jste necetl blogpost pana Lunaka? Cele hnuti OSS se da charakterizovat jako "Komunita sobe". Vydavej brzo a casto. To je proste trziste. Co na tomhle principu nechapete?

    KDE neni Windows. Komunita kolem KDE neni Microsoft. V MS reknou, bude se delat tohle, a taky se to dela. Ale jak chcete rozkazovat vyvojarum, ktere neplatite, bez kterych se neobejdete ale oni bez Vas jo. Vy prece nemate zadne moralni pravo na ne nadavat. Vydani KDE 4.0.0 ma vyvojare motivovat k vetsimu usili. Vy je proste jinak ani motivovat nemuzete.

    Nebo se mylim?

    Linus Torvalds rekl: "He, who can, does. He, who cannot, complains". Nic Vam nebrani se zapojit do vyvoje a predvest jim jak se to dela.
    IRC is just multiplayer notepad.
    Bosý v tráve avatar 16.1.2008 17:30 Bosý v tráve | blog: Slave | bezdomovec, inak hore z osady
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Linus Torvalds rekl: "He, who can, does. He, who cannot, complains". Nic Vam nebrani se zapojit do vyvoje a predvest jim jak se to dela.
    To nie je tak uplne pravda. Ak by to tak malo byt, tak GNU/Linux zostava pri konzole s nejakym jednoduchym GUI. Vyvojari by mohli rychlo prist na to, ze bez uzivatelskej zakladne (to su ti, ktori system pouzivaju a trebars nemaju cas ani vlohy na kodenie), je ich praca docela zbytocna a zostava len ich hrackou vid. Plan 5.
    O romale Mre churde čhavore Imar avel e patroľa Nane man nane Pro khoča Akor e čhaj barikani
    belisarivs avatar 16.1.2008 17:55 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Ale pointa toho co jsem napsal lezi jinde.

    Jiste, ze uzivatelska zakladna hraje roli. Ale hlavni motor je porad imho osobni zajem udelat neco pro sebe. A kdyz to nekdo pochvali a pouziva, tim lepe.
    IRC is just multiplayer notepad.
    16.1.2008 19:02 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Vy jste necetl blogpost pana Lunaka? Cele hnuti OSS se da charakterizovat jako "Komunita sobe". Vydavej brzo a casto. To je proste trziste. Co na tomhle principu nechapete?
    konkrétně na tomto principu nechápeme to, proč nám ho najednou část komunity kolem KDE násilně vnucuje proti zavedeným zvyklostem ...

    dodržování tohoto principu nemá sebemenší souvislost s pojmenováním verzí, klamání uživatelů nemůže být tímto principem zdůvodněno - tento princip neříká, že to co se vydá, musí být označeno jako "stable", může jít třeba o vydávání RC každý týden
    belisarivs avatar 17.1.2008 00:00 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Souhlasil bych. Bohuzel bez toho dalsiho odstavce je ta veta vytrzena z kontextu.
    IRC is just multiplayer notepad.
    17.1.2008 16:05 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    ať se snažím sebevíc, v tom dalším odstavci:
    KDE neni Windows. Komunita kolem KDE neni Microsoft. V MS reknou, bude se delat tohle, a taky se to dela. Ale jak chcete rozkazovat vyvojarum, ktere neplatite, bez kterych se neobejdete ale oni bez Vas jo. Vy prece nemate zadne moralni pravo na ne nadavat. Vydani KDE 4.0.0 ma vyvojare motivovat k vetsimu usili. Vy je proste jinak ani motivovat nemuzete.
    nevidím nic navozující kontext, který by měl jakýkoliv vliv na pravdivost mého klíčového tvrzení "dodržování tohoto principu nemá sebemenší souvislost s pojmenováním verzí, klamání uživatelů nemůže být tímto principem zdůvodněno"

    spíš tam vidím několik nesmyslů, které se mi ale už nechtělo rozebírat ...
    16.1.2008 21:26 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Vydávej brzo a často != označ vývojovou verzi takovým číslem, kterým se obvykle označuje verze stabilní.
    Quando omni flunkus moritati
    16.1.2008 22:50 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Vydávej brzo a často != označ vývojovou verzi takovým číslem, kterým se obvykle označuje verze stabilní.
    Vždyť je to úplně jedno, stejně se to nedodržuje... snad nemusím uvádět tu řadu softwaru, který se po dlouhá léta vydává a všeobecně používá jako "vývojová verze" 0.x.x.x. Tohle označování se dávno řídí jenom náladou či vkusem toho, kdo o něm rozhoduje. Když je to puntičkář, tak bude třeba 10 let dělat na 0.0.1 až 0.9.99.9... a konečnou "ostrou verzi" 1 nikdy nevydá, protože to je vyhrazeno jen programátorskýmu pánubohu a kdyby něco takovýho udělal smrtelník, tak mu projede blesk úpéeskou :-D
    17.1.2008 02:22 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Vždyť je to úplně jedno, stejně se to nedodržuje
    Všichni to dodržují jedním směrem - jsou případy (a je jich dost), kdy konečnou sotrou verzi 1 puntičkář nikdy nevydá, ale opačně - tedy označit nehotovou verzi za 1, to nedělá téměř nikdo.
    Quando omni flunkus moritati
    18.1.2008 13:37 sine.nomine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    dukaz ze i kde 4.0 muze vypadat velice k svetu... proto nechapu, proc jako defaultni vzhled byl zvolen onen nekonzistentni cernobily... :( ja vim, je to detail, ale i drobnosti mohou svedcit o celku...
    mess avatar 20.1.2008 15:56 mess | skóre: 43 | blog: bordel | Háj ve Slezsku - Smolkov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    To by mě zajímalo, co je to za styl a jak se dotyčnému povedlo nastavit ten panel. Teda pokud to není celé nakreslené v GIMPu.
    Cez párne mesiace zošíváš vaginy, cez neparne montuješ hajzle.
    20.1.2008 17:09 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Není to dole klasický Kicker?
    mess avatar 20.1.2008 18:01 mess | skóre: 43 | blog: bordel | Háj ve Slezsku - Smolkov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Podle mého zkoumání to bude asi nakreslené. Všimni si, že nesedí cesta v Dolphinu s jeho titulkem. Navíc v tom titulku Dolphina je chyba (chybí "E"), v taskbaru je ale vše správně ("KDE4 - Dolphin").
    Cez párne mesiace zošíváš vaginy, cez neparne montuješ hajzle.
    20.1.2008 18:31 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    U toho obrázku je poznámka "ps. the theme style is just a Mockup", takže asi máš pravdu. :-)
    21.1.2008 09:33 sine.nomine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    ajaj, oslnen hezkym obrazkem nechal jsem se strhnout k unahlene poznamce, aniz bych predtim onen obrazek nebo snad, nedejboze, pismenka, co jsou napsana nekdo okolo nej, podrobil zkoumani..:) takze pardon za mystifikaci a svuj puvodni post reformulovavam na: skoda, ze kde4 nevypadaji nejak tachle... :)
    mirec avatar 20.1.2008 18:50 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Ten štýl na screenshote neexistuje, ale ikonky áno. Viac info na everaldo.com.
    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    21.1.2008 03:08 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Nevypadá to špatně, dost mi to připomíná Magic User Interface, co jsem měl na Amize před deseti lety.
    25.1.2008 13:22 Jack.7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    S linuxem začínám,je pravda že v KDE 4 bude kmldonkey?
    David Watzke avatar 25.1.2008 18:19 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Ano, je to pravda.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    25.1.2008 13:24 Jack.7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Nejde mi nainstalovat.
    25.1.2008 17:29 jiřík | skóre: 9 | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Tak pokud začínáš, tak zvol něco s KDE 3.5.8, tedy Kubuntu, Mandrivu ... KDE 4.0.0 není pro normální použití.
    Zapomeňte na pumpičku a na rozhodčí, hrajte Ultimate Frisbee http://www.frisbee.cz
    4.6.2008 06:46 piluk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaké je KDE 4.0.0
    Nechápu hádky v této diskuzi.KDE4 pro mne zatím není moc použitelné,ale jsme přece v Linuxu.KDE4 mám nainstalované,ale pracuji na KDE 3,5. a vývoj KDE4 sleduji.Až uznám že je pro mne dost dobré rád na něj přejdu.Máme přece na výběr tak proč tady prudit!Náš desktop není omezen na KDE4!Kdo se těšil je holt sklamán a musí si počkat,tak to chodí.Nejsme u komerční konkurence a to má jako všechno své výhody a nevýhody!

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.