abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 762 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Ano, uznávám, pomalu, ale jistě to na mém blogu vyhnívá... hlavně kvůli nedostatku času a nápadů, co si budeme povídat :-/ No a jelikož se většina mých zápisků v poslední době čím dál tím více odchylovala od zaměření ABC Linuxu, rozhodl jsem se založit tématicky volný blog Letters from Earth, na který jsem zároveň přesunul zápisky odsud za poslední půlrok.

    FuxBlog budiž tedy nadále ryze technickým blogem se zaměřením na IT. Snad na něj budu mít čas...

    Aktuální zápisy

    NFS: High Stakes and Porsche Unleashed on Debian Jessie

    23.11.2015 16:00 | Přečteno: 2546× | Linuxení aneb hrátky se šrotem | poslední úprava: 1.1.2016 13:07

    In last days I saved a few minutes to install old Need for Speeds again. These two ones are my favourite parts of the whole series and - as written in WINE's AppDB - both should run under WINE. In both cases there were some bugs, which may be worked around, but since Debian Jessie includes WINE 1.6.2, which is currently considered as obsolete, I decided to post my experience to my blog instead of AppDB.

    For younger readers – the talk is about old Need for Speed games which appeared at the break of the century. Need for Speed: High Stakes from 1999 (in our countries available also as Need for Speed: Road Challenge) is a successor of Need for Speed Hot Pursuit and it includes tracks from this part of the series with some improved features. The next part – Need for Speed: Porsche Unleashed (2000) – maps the history of Porsche with many models of Porsche cars and beautiful tracks. It was the first part of the series since the original Need for Speed to feature also one-direction tracks together with circuits.

    Installation

    Before the installation, it is suitable to configure your WINE to act as Windows 98 using winecfg. Then, both games may be successfully installed directly from the CD, but they are both protected with SafeDisc. To have these games working without CD, it is necessary to patch them to most recent versions (NFS4 to version 4.5, the patch is available here and NFS5 to version 3.5 - patch download) and remove the protection by relevant patches for these versions of the game (which is necessary step related to many SafeDisc bugs in WINE) (NFS4 4.50 patch, NFS5 3.50 patch). In case of NFS 4 it is also necessary to copy the /Data/Audio/Music and /Data/Movies from the CD to the game installation directory. In case of NFS 5 a choice of full game installation during the install procedure is just fine.

    Glide Wrapper

    Many reports about NFS4 in WINE's AppDB use Zeckensack's Glide wrapper to get NFS4 working in WINE. Do not install it, if you want to work both games properly in one WINE PREFIX, since it does not work with NFS5. Currently, there is one much better replacement of Zeckensack's Glide Wrapper - the nGlide from Zeus Software (download it here). It works with both games and it adds a fancy oldschool 3dfx logo animation at beginning of 3dfx games :-)

    3dfx logo

    But yes, nothing is perfect. There is a bug between nGlide and WINE, which prevents changing the resolution using in-game configuration (you may try it, but NFS4 will freeze with black screen before track loading and NFS5 will crash at the same place). In my case, I wanted to run both games in FullHD fullscreen, which is also not available in any of these games' in-game settings. But, there is a nice workaround. Using nGlide configuration tool (invoke it with wine nglide_config), you may force the wrapper to create a virtual "desktop" at desired resolution and force the game to work with 4:3 aspect ratio (otherwise the graphic will be deformed). Do not try this with WINE configuration through winecfg, it does not have any effect. In NFS4 I found a bug, which leads to stealing of keyboard and mouse from NFS4 by KDE, so it might be necessary to enable "Automatically capture the mouse in full-screen windows" in winecfg. The nGlide forces games to run at configured resolution although the in-game configuration is set (and must be set) to 640x480 pixels.

    nglide config WINE config

    Change Acceleration to Voodoo2

    Since the 3D Setup of both games is useless under WINE, you have to change the driver using registry settings. Save following information to NFS4_voodoo.reg

    [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Electronic Arts\Need for Speed High Stakes] 
    "3D Card"="3Dfx Voodoo3" 
    "3D Device Description"="3DFX VOODOO3" 
    "D3D Device"=dword:00000000 
    "Group"="3Dfx" 
    "Hardware Acceleration"=dword:00000001 
    "InstallPath"="C:\\Program Files\\Electronic Arts\\Need For Speed Road Challenge" 
    "Thrash Driver"="voodoo2" 
    "Thrash Resolution"="640x480" 
    "Triple Buffer"=dword:00000000 
    "Version"="4.50"
    
    and NFS5_voodoo.reg respectively
    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Electronic Arts\Need For Speed - Porsche Unleashed]
    "3D Device Description"="3Dfx Voodoo 2"
    "3D Card"="3Dfx Voodoo 2"
    "Thrash Driver"="voodoo2"
    "Group"="3Dfx"
    "D3D Device"=dword:00000000
    "Triple Buffer"=dword:00000000
    "Hardware Acceleration"=dword:00000001
    "Thrash Resolution"="640x480"
    
    Import these files to registry using regedit NFS4_voodoo.reg and regedit NFS5_voodoo.reg. Now you Need for Speed shoud be fullfilled ;-)

    Gameplay

    Both games seem to be working perfectly. I did not experience any unexpected crashes until now, but I did not try the online gameplay (and according to some references in NFS5 it will not play, since gimme.dll prevents successful work of the game). Both run at 1920x1080 pixels with black stripes on both sides of the screen, therefore in incredible (for 15+ years old games) 1440x1080 pixels.

    WINE config WINE config WINE config WINE config

    References

    [1] WIKIPEDIA: Need for Speed: High Stakes, https://en.wikipedia.org/wiki/Need_for_Speed:_High_Stakes
    [2] WIKIPEDIA: Need for Speed: Porsche Unleashed, https://en.wikipedia.org/wiki/Need_for_Speed:_Porsche_Unleashed
    [3] WINE AppDB: Need for Speed: High Stakes 4.50, https://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=version&iId=4101&iTestingId=90476
    [4] WINE AppDB: Need for Speed: Porsche Unleashed 3.50, https://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=version&iId=3404
    [5] WINE AppDB: POD: Planet of Death - GOG.com, https://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=version&iId=26742&iTestingId=74147


    Update

    Later I tested these games also on Debian Wheezy with WINE 1.4.1 and they also work without problems.

           

    Hodnocení: 70 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    NFS: High Stakes and Porsche Unleashed on Debian Jessie, obrázek 1 NFS: High Stakes and Porsche Unleashed on Debian Jessie, obrázek 2 NFS: High Stakes and Porsche Unleashed on Debian Jessie, obrázek 3 NFS: High Stakes and Porsche Unleashed on Debian Jessie, obrázek 4 NFS: High Stakes and Porsche Unleashed on Debian Jessie, obrázek 5 NFS: High Stakes and Porsche Unleashed on Debian Jessie, obrázek 6 NFS: High Stakes and Porsche Unleashed on Debian Jessie, obrázek 7

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    23.11.2015 16:58 Jardík
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NFS: High Stakes and Porsche Unleashed on Debian Jessie
    A proč je to napsané jazykem špehounů?
    pushkin avatar 23.11.2015 17:01 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NFS: High Stakes and Porsche Unleashed on Debian Jessie
    Protože kdybych to dával do WINE AppDB, tak to tam budu muset napsat úplně stejným jazykem :-)
    23.11.2015 19:38 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NFS: High Stakes and Porsche Unleashed on Debian Jessie
    Bud rad, ze to nie je po rusky.
    Fluttershy, yay! avatar 24.11.2015 20:45 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NFS: High Stakes and Porsche Unleashed on Debian Jessie
    A proč je to napsané jazykem špehounů?

    Proč je to napsané jazykem podržtašků a pučmidrátů?

    /generalizace

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Marián Kyral avatar 23.11.2015 19:07 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NFS: High Stakes and Porsche Unleashed on Debian Jessie
    Jó to byly časy. Teď už na to není čas :-(
    23.11.2015 19:35 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NFS: High Stakes and Porsche Unleashed on Debian Jessie
    Jedine poriadne NFS je povodne TNFS. S komentarmi a videami k autam. Malo to super potencial, ale v dalsich dieloch to dokurvili, NFS 3 uz bola totalna akradova sracka.
    25.11.2015 18:22 nelson | skóre: 17 | blog: jakesi_cosi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NFS: High Stakes and Porsche Unleashed on Debian Jessie
    Komentáře a videa má i dvojka, která mi osobně přijde propracovanější.
    Max avatar 23.11.2015 20:44 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NFS: High Stakes and Porsche Unleashed on Debian Jessie
    NFS porsche považuji za jedno z nejpovedenějších vydání. To byly akce, auta měla aspoň minimální fyziku a hra měla své kouzlo.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    pushkin avatar 24.11.2015 17:06 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NFS: High Stakes and Porsche Unleashed on Debian Jessie
    Porsche byly geniální. Evoluční mód, nádherné prostředí tratí a hlavně ty jednosměrné tratě. Jsem rád, že to dokázali chlapi z WINE rozběhat.
    Agent avatar 24.11.2015 00:17 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NFS: High Stakes and Porsche Unleashed on Debian Jessie

    Hergot, já se na tu hru budu muset podívat. Jedna z mála závodních her co mě chytla, byl Flatout, pěkné různorodé prostředí, dobrý model poškození, možnost cokoliv zničit, třeba výbuchem čerpačku.

    Pak ještě Screamer 2, ale ten mi přišel dost náročný, nevětší úspěch pro mě byla 3 pozice, jinak většinou kolem 5. Ještě sem tam občas Moto GP.

    Zkoušel tady někdo Project Cars? Jaké to je?

    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    Václav 25.11.2015 17:47 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NFS: High Stakes and Porsche Unleashed on Debian Jessie
    Bez pořádného volantu prý celkem zbytečné, ale jinak super hra.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    24.11.2015 07:55 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NFS: High Stakes and Porsche Unleashed on Debian Jessie
    Nic proti, ale jediné NFS, které na tomhle portále má své místo se týká něčeho úplně jiného.
    Max avatar 24.11.2015 08:03 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NFS: High Stakes and Porsche Unleashed on Debian Jessie
    :)
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    pushkin avatar 24.11.2015 17:04 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NFS: High Stakes and Porsche Unleashed on Debian Jessie
    Nic proti, ale co si dám do blogu je fakt moje věc ;-)
    24.11.2015 19:12 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NFS: High Stakes and Porsche Unleashed on Debian Jessie
    To ti neberu - ale taky jsi mohl dát do nadpisu "Need For Speed:..". Neubylo by tě a každému by hned bylo jasné že jde o gamesu a ne o nějakou aplikaci nad NFS u Porshe. Asi by mě to tolik nevyprudilo, kdyby zrovna u nás pro Porsche nějaké věci nedělali Nemluvě o tom, že by se stejně tak mohlo jednat instalaci NFS nad Debianem u mého kámoše - taky Porsche. Zkrátka - mohl jsi taky trochu při hledání názvu blogpostu myslet.
    Fluttershy, yay! avatar 24.11.2015 20:44 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NFS: High Stakes and Porsche Unleashed on Debian Jessie
    fuckthepolice.gif
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    pushkin avatar 25.11.2015 07:36 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NFS: High Stakes and Porsche Unleashed on Debian Jessie
    Kdybys myslel hlavou, tak tě to tak nevyprudí - nadpisy jsou tu omezeny na 60 znaků, tudíž se to tam celé nevešlo a bylo nutno použít zkrácení na NFS :-D
    25.11.2015 09:12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NFS: High Stakes and Porsche Unleashed on Debian Jessie
    skrytý komentář Náš administrátor shledal tento komentář závadným.

    vulgární

    Zobrazit komentář
    25.11.2015 10:29 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NFS: High Stakes and Porsche Unleashed on Debian Jessie
    A kdyby tys nebyl tuplovaná, tak bys věděl že to je označení protokolu..
    24.11.2015 09:19 HonzaRez | skóre: 19 | blog: Jsou_mezi_nami
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NFS: High Stakes and Porsche Unleashed on Debian Jessie
    Šmankokote, vono je to v cudzím jazyce...
    http://bandzone.cz/_90972
    Bedňa avatar 25.11.2015 00:05 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NFS: High Stakes and Porsche Unleashed on Debian Jessie
    No na WineHQ je demokracia a príspevky sa nemažú. No chceš to potom spropagovať na Wikipedií, pretože port na Linux funguje na 50% a tam ti odkaz na WineHQ kľudne zmažú. Teda ja som písal o slobodnom CADe a tam by aspoň nejakú serióznosť správcovia mali zachovať, napr. presunutím ako ďalšej možnosti inštalácie, no nič tam ma už toľkokrát nasrali :-)
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    25.11.2015 15:37 Semo | skóre: 45 | blog: Semo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: NFS: High Stakes and Porsche Unleashed on Debian Jessie
    Ha, super. Tak to si asi 3. krat prejdem zase cele NFS5.
    If you hold a Unix shell up to your ear, you can you hear the C.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.