abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 18
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 786 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Chybné testy v autoškole

    28.5.2006 11:12 | Přečteno: 1696× | Domincovy radikální a veskrze prohnilé názory

    Pamatuju si, že dokončit autoškolu nebylo úplně jednoduché a příjemné. Mám dojem, že celý systém autoškol je dost špatně udělaný a budu se snažit s tím něco udělat, nebo to toho přinejmenším "rejpat", jak to půjde. Také mám dojem, že lidé, kteří dokončí autoškolu si oddychnou: "uf, mám tu hrůzu za sebou" a přestanou se o ni zajímat; protože většina lidí dělá AŠ v mladém věku, převažuje většina lidí po autoškole a důsledkem je zachování současného stavu. Jedním z nejmarkantnějších projevů jsou velmi neprofesionální testy. Mám dojem, že taková zodpovědnost vůbec úředníkům z ministerstva dopravy svěřena být neměla. Podívejme se na nejsnáze pojmenovatelnou chybu - písemné testy.

    Testy - nesmyslné a irelevantní otázky

    Mám dojem, že nejméně třetina otázek je pro provoz na komunikacích a vůbec celou funkci společnosti zcela irelevantní: jedná se o otázky typu "Jaké jsou základní znaky veřejné linkové osobní dopravy" nebo "Od kolika let můžete žádat o řidičské oprávnění skupiny B1?". Neznalost podobné otázky nejenže nemůže vést k žádným větším škodám, ale ani nijak jinak nikoho výrazně nepoškodí, nanejvýš vyvolá udivený/pobavený/znechucený výraz na tváři úředníka.

    Testy - koexistence otázek logických a nelogických

    Mnohem horší dopad ale můžou mít otázky nelogické; přesněji směs otázek 1) řídících se dle "formální logiky" a 2) řídících se podle "praktického uvažování". To se občas liší. U testů se podle všeho očekává, že označím VŠECHNY odpovědi, které vždy platí (nikde ale nic takového uvedeno nebylo). Uvedu příklady:

    (29;4) Řidič nesmí předjíždět
         a) jestliže by omezil protijedoucí řidiče nebo jiné účastníky provozu na pozemních komunikacích
         b) na přechodu pro chodce a bezprostředně před ním
         c) na přechodu pro chodce a bezprostředně před ním, pokud se na něm vyskytují chodci
         d) jestliže by ohrozil nebo omezil protijedoucí řidiče nebo ohrozil jiné účastníky provozu na pozemních komunikacích

    "Správné" odpovědi jsou jen b) a d), zatímco je zřejmé, že odpověď a) je v d) obsažena a logicky by měla být zatržena také. Dále pak c) je obsaženo v b) - to je podobný případ; nebo snad nám přítomnost chodců na přechodu předjíždění umožní?? (V češtině samozřejmě rozlišujeme "pokud" a "pouze pokud".). Tato otázka se tedy zakládá na "praktickém uvažování" a logice odporuje, což považuji za chybu. Ale dalo by se to tolerovat, pokud by se ostatní řídily v podobném duchu. Bohužel tomu tak vždy není, jako (ne zcela dokonalý příklad) uvedu:

    (29;15) Řidičské oprávnění skupiny D opravňuje k řízení motorových vozidel určených pro přepravu
         a) osob s více než 8 místy k sezení, avšak ne s více než 16 místy k sezení, kromě místa řidiče
         b) osob s více než 16 místy k sezení, kromě místa řidiče; k tomuto motorovému vozidlu smí být připojeno přípojné vozidlo, jehož maximální přípustná hmotnost nepřevyšuje 750 kg
         c) nákladu, jehož maximální přípustná hmotnost nepřevyšuje 3500 kg
         d) nákladu, jehož maximální přípustná hmotnost převyšuje 3500 kg

    Zde jsou správné odpovědi a) i b), což je celkem logické.

    Chápu, jak ty otázky asi původně mysleli, ale člověka, který se otázky nechce učit nazpaměť, tento rozdílný přístup může zarazit. Možná by u testů mělo být na začátku napsáno něco jako "pozor, text obsahuje nesmyslné formulace".

    Testy - otázky přímo nepravdivé v oblastech mimo dopravní předpisy

    Je nutné dávat pozor na fakt, že otázky jsou jen z dopravních předpisů:

    (7;7) Osoba, která čeká na zastávce vozidla hromadné dopravy osob, nastupuje do tohoto vozidla, přepravuje se v něm nebo z něj vystupuje, se musí chovat tak:
         a) aby nevzbuzovala veřejné pohoršení
         b) aby její vystupování ve vztahu k ostatním cestujícím bylo co nejvíce ohleduplné
         c) aby neohrožovala bezpečnost provozu na pozemních komunikacích
         d) aby co nejméně omezovala ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích

    Proto "je správně" jen c), jakkoli je myslím veřejné pohoršování také přestupkem. Podobně se u jiné otázky dozvíme, že nemáme povinnost se řídit pokyny spolujezdce, pokud je nadřízený. Takové otázky nemají testech co dělat.

    Testy - chybně volené pojmy

    Nepřesnosti pocházejí zčásti už ze samotného zákona, kde jsou termíny definované dost divně: "zastavení" je například něco jiného než "zastavení vozidla". V prvním případě se tím míní, že vozidlo zastavilo na popud řidiče za účelem nutné opravy nebo nakládání/vykládání osob/nákladu. V druhém se naopak míní zastavení z důvodu nezávislého na vůli řidiče; jak jsem to ale pochopil, jde i o zastavení např. na křižovatce. Přitom je jasné, že v obou případech je to vozidlo, které zastavuje, v obou uvedených případech to ale bylo na popud řidiče. Termín by se dal definovat určitě lépe, a pokud už nedokážeme vymyslet vhodný název, pojmenovat jedno "Bububaba" a jedno "Bebebobo", a nepoužívat pro to slovo, ke kterému si běžný člověk už pojí určitý jiný význam (a s bebebobo to myslím doopravdy).

    Závěr

    Čtenáři to může přijít jako puntičkaření, ale testy jsou přísné a špatně zaškrtnuté písmenko pokazí celou otázku, nezávisle na tom, jestli byla odpověď sporná nebo dokonce formálně správná.

    Pokud máte nějaké další zkušenosti nebo nápady, co s tím udělat, určitě je prodiskutujme. Rád bych tyto nesmyslné testy nějak pomohl napravit, ale mám pochybnosti, že tu v českém byrokratickém aparátu najdu možnost.        

    Hodnocení: 92 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Vykook avatar 28.5.2006 11:32 Vykook | skóre: 23 | blog: Tomas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chybné testy v autoškole
    ja to mel tak nabychlovany ze sem sotva zacal cist otazku a uz sem vedel ze to je B a C . ale takovejhle system je uplne na hovno, to mas jednoznacne pravdu
    Nejde nám o dobro druhých. Nejde nám o bohatství. Jde o čisté opojení mocí.
    vencour avatar 28.5.2006 11:41 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chybné testy v autoškole

    Ono je to od slova büffeln.

    Píšete dobře, ale snad se to (výtky a nejasnosti) dá pochopit v duchu onoho zákona, ke kterému se silniční provoz vztahuje.

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    Filip Dominec avatar 28.5.2006 12:17 Filip Dominec | skóre: 10 | blog: GetTheTrueFacts
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chybné testy v autoškole
    Znám to.

    A podobné budou i státní maturity.
    28.5.2006 12:43 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chybné testy v autoškole
    Státní maturita... no, bylo tam pár sporných/špatně udělaných otázek, ale drtivá většina jich pro mě jako gymnazistu spíš byla trapně jednoduchá, takže alespoň z té základní části jsem byl hodně nad celorepublikovým průměrem (a spolužáci též). ;)

    Rozhodně to není taková šílenost jako testy v autoškole. ;)
    Filip Dominec avatar 28.5.2006 15:28 Filip Dominec | skóre: 10 | blog: GetTheTrueFacts
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chybné testy v autoškole
    Je fakt, že nedokonale vzdělaný řidič je nebezpečnější než nedokonale vzdělaný student, ale - ten princip je stejný: Když vytváří stát nějaké zkoušky, nevede to k ničemu dobrému.

    U testů v autoškole si museli dát záležet...
    28.5.2006 11:47 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chybné testy v autoškole

    Nepřesnosti pocházejí zčásti už ze samotného zákona, kde jsou termíny definované dost divně: "zastavení" je například něco jiného než "zastavení vozidla". V prvním případě se tím míní, že vozidlo zastavilo na popud řidiče za účelem nutné opravy nebo nakládání/vykládání osob/nákladu. V druhém se naopak míní zastavení z důvodu nezávislého na vůli řidiče; jak jsem to ale pochopil, jde i o zastavení např. na křižovatce. Přitom je jasné, že v obou případech je to vozidlo, které zastavuje, v obou uvedených případech to ale bylo na popud řidiče.

    Tak zrovna toto jsi asi pochopil špatně. K "zastavení" se rozhodl výhradně řidič, zatímco k "zastavení vozidla" byl donucen vnějšími okolnostmi, např. červenou na semaforu. Z toho vyplývají další věci. Když zastavíš v ulici se zákazem zastavení, aby sis odskočil nakoupit do obchodu, tak jde o "zastaveni" a dopouštíš se přestupku. Ale když na stejném místě zastavíš, protože přes ulici přechází skupina chodců, tak jde o "zastavení vozidla" a přestupek to není.

    vencour avatar 28.5.2006 11:51 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chybné testy v autoškole

    Jj, stejně tak by to mělo být na stopce - kde se musí zastavit, ať máš jakkoli výhled, tak, aby to potenciální policajti viděli a měli smůlu.

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    Filip Dominec avatar 28.5.2006 12:16 Filip Dominec | skóre: 10 | blog: GetTheTrueFacts
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chybné testy v autoškole
    Pochopil jsem to spíš jen nepřesně, ale to nemění nic na tom, že každé "zastavení" je i zastavením vozidla a každé "zastavení vozidla" je i zastavením. Ty pojmy jsou voleny špatně.

    Lepší by to bylo označovat jako "dobrovolné zastavení" a "nedobrovolné zastavení". Je to trochu nejednoznačné a nepřesné stále - ale to jsou jakékoli zákony.
    Beetljuice avatar 28.5.2006 23:40 Beetljuice | skóre: 26 | blog: BeetljuiceBlog | Bílina
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Chybné testy v autoškole
    No snad to bude řešit tohle
    Aj dont spík ÍÍngliš :-(

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.