abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    včera 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    7.5. 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    7.5. 17:11 | Nová verze

    Richard Biener oznámil vydání verze 14.1 (14.1.0) kolekce kompilátorů pro různé programovací jazyky GCC (GNU Compiler Collection). Jedná se o první stabilní verzi řady 14. Přehled změn, nových vlastností a oprav a aktualizovaná dokumentace na stránkách projektu. Některé zdrojové kódy, které bylo možné přeložit s předchozími verzemi GCC, bude nutné upravit.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    7.5. 13:44 | Komunita

    Free Software Foundation zveřejnila ocenění Free Software Awards za rok 2023. Vybráni byli Bruno Haible za dlouhodobé příspěvky a správu knihovny Gnulib, nováček Nick Logozzo za front-end Parabolic pro yt-dlp a tým Mission logiciels libres francouzského státu za nasazování svobodného softwaru do praxe.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (8%)
     (13%)
     (16%)
    Celkem 146 hlasů
     Komentářů: 10, poslední včera 17:35
    Rozcestník

    PSPad na Linuxu?

    3.6.2005 02:16 | Přečteno: 11284× | Windows a Linux

    Jak zprovoznit PSPad pod Linuxem? Špatná otázka. Správná otázka zní: "Je potřeba zprovoznit PSPad pod Linuxem?"

    A odpověď zní: "Není".

    Když jsem ještě zarytě psal stránky ve wokýnkách, docela rychle jsem si na PSPad navykl a nastavil ho podle svých představ. Krásné modré pozadí (hódně dlouho jsem dělal v BP:) ) a přehledně obarvený kód, přístup na ftp a podobné vychytávky. PSPad byl asi největší rána, kterou jsem přechodem na Linux utržil, ale ne nadlouho. Pročetl jsem si příslušné fórum na stránkách PSPadu a první, co mě samozřejmě napadlo byly Wine. Jenže ouha, nainstalovat, nastavit, pak to stejne pořád neběželo...No, co budu vykládat, prostě jsem se na to vykašlal a začal se rozhlížet po alternativách. O něco hlouběji, na tom samém fóru jsem narazil na zmínku o editoru Quanta a rozhodl se ho vyzkoušet. Po několika prvních nezdarech se mi ji podařilo "vyladit" tak, že už týden s ní pracuju bez větších problémů a na PSPad si ani nevzpomenu (teda dokud nezahlídnu "Tento Počítač"..:) ).

    Vím, že existuje mnoho různých, lépe vychytaných editorů (Vim, Emacs apod.), ale tyto jsou pro klikače ze začátku dost neschůdné:/ (neflamujte mě za to:) ).

    Proto říkám - chcete pod Linuxem PSPad? Chňapněte po Quantě Plus! Nebojte se experimentovat a za chvilku si na ní zvyknete...

    Má některé výhody, které jsem na PSPadu nenašel (netvrdím, že tam nejsou;) ), třeba automatické doplňování v CSS z popup seznamu, "sbalení" tagu (kliknete na plusko vedle čísla řádky, a celý tag se sbalí, zůstane jen počáteční řádek => přehledněší čtení zdrojáku, mám rozbalené jen ty tagy, se kterými pracuju), integrovaná příručka k HTML a PHP apod.

    Pochopitelně existují i jisté nevýhody, ta hlavní je, že (mě) Quanta relativně často padá... Ale PSPad mi padal taky:) Také zvýrazňování syntaxe nemá tak široké možnosti (asi o 2-4 položky méně). Nic jiného mě momentálně nenapadá, ale určitě jich bude víc...

    Každopádně, chcete-li opravdu dobrý programátorský editor, zaměřený především na webové programování, Quanta Plus je pro Vás doslova stvořená.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    3.6.2005 06:43 Jaris | skóre: 19 | blog: Jaris
    Rozbalit Rozbalit vše kate
    quanta vyzera naozaj celkom dobre, ale odradila ma prave padanim. pspad mi az tak nepadal a bol to pre mna najlepsi editor pod woknom co som mal moznost pouzivat :) momentalne pouzivam kate a som spokojny
    3.6.2005 08:11 trocha pravdy | skóre: 3 | blog: nic
    Rozbalit Rozbalit vše editory
    A četl jsi mojí pohádku?

    Osobně si myslím, že nej editory v linuxu jsou v zásadě asi tak 4 (podle abecedy):

    1. emacs
    2. jedit
    3. nedit
    4. vim

    Rozhodnou se pro některý, je tak trochu malá věda. Ale co se určitě vyplatí, je najít si čas a naučit se ovládat koncepci VIMu. Trvá to tak tři dny než si zažijete ovlládání, dalších 14 dní si zvykáte mačkat po editaci textu klávesu Esc, ale až to zvládnete, je to fakt efektivní.

    Osobně preferuji VIM a někdy jEdit. JEdit ovšem jen s pluginem, který emuluje ovladani VIMu :-).

    3.6.2005 11:25 mikky | skóre: 25 | blog: Ghlog | M. L. - Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: editory

    ee, necet. Ale je pekna;)

    nadpis mluvi za vse - PSPad. Hledal sem neco, co je nejvic podobne pspadu a quanta z toho vysla nejlip. Pravda, jedit sem nezkousel, ale...

    Jinak samozrejme nic proti neklikacim editorum, naopak - s vimem se ted snazim naucit. Ale jak sem rek, pro cloveka, kterej je zvyklej na klikani a pspad je po prechodu dobre neco, co je podobne, aby se nenechal odradit prilis rychle (coz ovsem neni muj pripad:) )

    Je vám méně než 30 ? (jsme vrstevnící => budeme si tykat) : (jsem pro vás bažant => můžete mi tykat);
    Yin avatar 3.6.2005 11:32 Yin | skóre: 39 | blog: Yinotopia | Slovesnko, Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: editory

    IMHO

    1. Emacs
    2. Vim
    3. cat > subor.txt
    Nikdy nie je tak zle, aby to jeden poharik nemohol ešte zhorsiť.
    Josef Kufner avatar 6.6.2005 01:38 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: editory
    Hmm, cat > /etc/resolv.conf používám az podezřele často.

    Flame: S bodem č. 1 nesouhlasím!
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    TomCat avatar 4.6.2005 03:42 TomCat | skóre: 11 | blog: Proti proudu | Praha-západ
    Rozbalit Rozbalit vše PSpad --- jEdit
    S tim, ze Fialuv PSpad je zrejme nejvychytanejsi programatorsky editor (neplest s IDE cili vyvojovym prostredim) pro Windows, lze jedine souhlasit. S tim, ze pada, lze naopak velice hlasite nesouhlasit. Pokud ti padal, nehledej problem v nem, ale nekde uplne jinde... ;-)

    Padani Quanty je zatim bohuzel by design... :-( Porovnani s PSpadem taky nedopadne zrovna nejlepe (ano, par zakladnich funkci je plusminus stejnych, pokud editujes jenom HTML a spol, vyjde to zhruba nastejno, ale jinak je PSpad mnohem lepsi - vice funkci, intuitivnejsi ovladani, nesrovnatelna vykonnost a stabilita).

    Nejvice se flexibilite a pohodli PSpadu blizi nejspis jEdit a diky systemu pluginu a propracovanemu makrojazyku dokonce PSpad i prekonava. To vse ovsem za predpokladu, ze nejsi alergicky na Javu, mas dobre vyladeny a nastaveny system a hlavne vykonne PC s hromadou volne pameti...

    K argumentum typu "nejlepsi editor je vim" nebo "na emacs nikdo nema" se nema cenu vyjadrovat... Kolega Yin to tady krasne vystihl, kdyz (neumyslne) zaradil tyto dva relikty pocitacovych dejin do stejne kategorie jako cat > soubor.txt :-D Klidne si flejmujte jak chcete, ale nabizet vim|emacs nekomu, kdo je zvykly na INTUITIVNI a vymakane GUI editory, je cira zhovadilost a nabubrela arogance typu "jsem velky guru a delam zasadne v prikazove radce, programuju ve strojovem kodu a delam zasadne s editorem ed - kdo pouziva mys, je urcite kreten"...
    Lazarus Long: Hloupost nelze vyléčit penězi, výchovou a dokonce ani zákony. (Robert Anson Heinlein - Dost času na lásku)
    5.6.2005 22:43 mikky | skóre: 25 | blog: Ghlog | M. L. - Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PSpad --- jEdit
    Pokud ti padal, nehledej problem v nem, ale nekde uplne jinde... ;-)

    Moje chyba, nevyjadril sem se presne - PSPad mi pada pod Wine a to hodne:/ Jo jasne, urcite by to slo vyladit, ale me se moc nechce, uz jen pro to, ze ani poradne nevim jak na to:-)

    ...pokud editujes jenom HTML a spol, vyjde to zhruba nastejno, ale jinak je PSpad mnohem lepsi

    Jojo, tady sem trosku ujel. Quanta je HTML/PHP/CSS apod. editor, ale ja v PSPadu nic jinyho nedelal:-) A co tak vim, po okoli ho pouziva nejakych 90% lidi jen na HTML/PHP/CSS...

    ...jEdit...To vse ovsem za predpokladu, ze nejsi alergicky na Javu, mas dobre vyladeny a nastaveny system a hlavne vykonne PC s hromadou volne pameti...

    Jsem velmi alergicky na Javu. Resp. zatim me pokazde jen zklamala ("rychlost", naroky na pamet, nestabilita atd...) - subjektivni nazor, no flame pls;-)

    ...cira zhovadilost a nabubrela arogance typu "jsem velky guru a delam zasadne v prikazove radce, programuju ve strojovem kodu a delam zasadne s editorem ed - kdo pouziva mys, je urcite kreten"...

    Jooo, souhlasim na plny care!;-) Neznamena nahodou Free Software moznost svobodne volby? At si kazdej pouziva co mu vyhovuje a nebuzeruje ostatni, ze nepouzivaji jeho nejoblibenejsi a zarucene nejlepsi program!

    Je vám méně než 30 ? (jsme vrstevnící => budeme si tykat) : (jsem pro vás bažant => můžete mi tykat);
    TomCat avatar 12.6.2005 00:58 TomCat | skóre: 11 | blog: Proti proudu | Praha-západ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PSpad --- jEdit
    ...PSPad mi pada pod Wine a to hodne
    Aha, no tak to se moc nedivim. WINE bez dukladneho vyladeni je v podstate k nicemu...
    ...Quanta je HTML/PHP/CSS apod. editor, ale ja v PSPadu nic jinyho nedelal...
    Pak ti teoreticky staci uplne jakykoliv editor, treba Kate ;-) Ja osobne jsem GTK pozitivni, takze Bluefish nebo Gedit z GNOME je dalsi alternativa. Ostatne kdyz zamestnas na chvili Google, najdes desitky dalsich, mam dojem, ze prvni vetsi program kazdeho cerstveho programatora je editor... :-D
    Jsem velmi alergicky na Javu. Resp. zatim me pokazde jen zklamala ("rychlost", naroky na pamet, nestabilita atd...)
    Taky jsem na JAVU byl alergicky (a k srdci mi neprirostla dosud). Jenze zatim jsem z free softwaru pro smysluplnou praci na vetsich projektech nic lepsiho nez je jEdit nebo Eclipse nevidel. A tak jsem si dal praci a s aspon trochu novejsim PC (rozumej aspon P4/2GHz, 512MB RAM) to chodi dost slusne, stacilo si trosku pohrat s parametry JVM... Nejake hinty k jEditu a nastaveni JVM najdes pripadne na Hulanove blogu (tech clanku je tam vic, pouzij vyhledavani)...
    ...Neznamena nahodou Free Software moznost svobodne volby? At si kazdej pouziva co mu vyhovuje a nebuzeruje ostatni, ze nepouzivaji jeho nejoblibenejsi a zarucene nejlepsi program!
    Presne tohle (a par dalsich veci) znamena free software... Skoda, ze si to spousta radoby "bojovniku" za tu svou "jedinou" pravdu nejak neuvedomuje... A netyka se to jen softwaru... Staci si precist treba diskuzi v xkeshove blogu ohledne EU a ustavy... Mne osobne jsou k smichu argumenty obou stran... Priznam se bez muceni, ze nejaka euroustava je mi uplne stejne ukradena jako teplota snehu v Antarktide nebo vyska hladiny more na Sri Lance... Poslednich par let se pomerne uspesne vyhybam medialni masazi vseho druhu a zjistuju, ze se mi zije mnohem lehceji a spokojeneji. Jenze to je vyhradne muj postoj a nikomu ho nehodlam vnucovat... Na nadsene angazovani v kazde volovine uz jsem asi starej jak rikal Danny Glover ve Smrtonosne zbrani... Takze celou EU s celou ustavou a veskeryma europosrancema a patentama mam jednoduse v (_,_) a vite co mi muzete a hadejte kam ;-)
    Lazarus Long: Hloupost nelze vyléčit penězi, výchovou a dokonce ani zákony. (Robert Anson Heinlein - Dost času na lásku)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.