abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 753 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jak nemít OpenCard

    9.6.2011 20:35 | Přečteno: 3155× | brečení | poslední úprava: 9.6.2011 20:35

    A je to tady, papírová studentská šalinkarta mi definitvně končí a je na čase se porozhlédnout po dalších možnostech

    "OpenCard je povinnost každého pražana" by se dala nazvat kampaň za tento velkobratrský nesmysl. Co ale tahle cajzlkarta alias OpenKrad nabízí za přidanou hodnotu? Nic. Aspoň nic pro mě. Jenom samotné zřízení další čipovky do peněženky je zbytečně náročný proces. Karty typu Mifare mam v peněžence už tři a teď by mi měla přijít další "univerzální karta, jediná, kterou pražan potřebuje". Asi nejsem dost pražan. Vlastně vůbec :)

    Jak se tomu vyhnout? MHD, ač nerad, používám. Na auto zatim nemam. Existuje jedna možnost. Možnost, o které se nahlas vůbec nemluví, nikde na ní nepotkáte žádnou reklamu, nikde pořádná zmínka. Přenosný klouzavý kupon se to jmenuje. Stojí o 120Kč/měsíc víc, než velkobratrské řešení, tedy 670Kč. Stojí to za to? kousek papíru zatavený ve folii, který opravňuje jeho držitele k cestování MHD. Bez jména, bez čipu. Je přenosný, používat ho může kdokoliv. Pro mě je těch 120 peněz pořád přijatelná cena za zachování svobody a soukromí. Jediná vada na kráse je, že jsem si ho zaplatil kartou...

           

    Hodnocení: 71 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    9.6.2011 21:08 Filip
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak nemít OpenCard
    Budu možná kontroverzní (ale není to apriorním cílem). Považuju totiž opencard za rozumnou věc. Vyhovuje mi, že si u dopravního podniku objednávám i platím kupon čistě přes internet.

    Současně nevidím žádné zmiňované narušení soukromí. Ano, dopravní podnik ví, že si kupuji lítačku do města, což je skutečně banální problém. Klidně to komukoli řeknu. Je to tak.

    Dost pochybuji o možnosti přečíst číslo při průchodu nějakou bránou, je obložena kovem a dalšími třemi kartami s čipem. Proti zavedení turniketů se stavím jednoznačně.
    9.6.2011 21:14 Filip
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak nemít OpenCard
    Vůbec nemluvím o tom, jak katastrofálně byla veřejná zakázka předražena a v jakém stavu je realizace (viz invalidátor).

    Jednou už je těch 8E8 Kč v čudu. Mělo by se vyšetřit, kdo všechno to spískal a pohnat dotyčné osoby k zodpovědnosti. S poptávkou po vyšetření kauzy se setkávám podstatně míň než s ostentativním odmítnutím opencard jako takové, které přitom nemá smysl. Teď by jen vznikla další škoda tím, kdybychom opencard ze vzdoru nepoužívali.
    9.6.2011 21:40 mikky | skóre: 25 | blog: Ghlog | M. L. - Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak nemít OpenCard
    Chápu, má to něco do sebe. Osobně se mi koncept čipových karet taky zamlouvá (nakonec, v peněžence jich mam 5, z toho 3 Mifare), ale nelíbí se mi realizace a i samotný koncep Opencard. Namátkou třeba to, jak velké množství osobních údajů je k použití OpenCard potřeba.

    Vůbec by mi nevadilo, kdybych třeba mohl do DPP přijít s libovolnou Mifare kartou a nechat si "na ní nahrát" kupon. I za cenu sdělení osobních údajů (ostatně, DPP už je stejně má).

    Co mi vadí, je že musím osobní údaje dávat subjektu, kterému do mých osobních údajů nic není (magistrát) a že tento subjekt pak může moje osobní údaje distribuovat mezi ostatní subjekty a může distribuovat třeba i údaje, které daný subjekt nepotřebuje. Jinými slovy, vadí mi způsob centralizace OpenCard.

    Každý subjekt může mít svou vlastní nezávislou databázi zaregistrovaných karet, každá Mifare karta je unikátní. A ve své vlastní databázi si pak subjekt může ke kartě přiřadit osobní údaje nutné pro správnou funkčnost služby, kterou pomocí karty poskytuje.

    Koncepce OpenCard je jinde - osobní údaje jsou centralizované a svázané s konkrétním typem karty (resp. vydavatelem karty) a to je nesmysl a zbytečná redundance. A navíc má nad mými osobními údaji kontrolu subjekt, kterému (apriori a úmyslně) nedůvěřuji.

    Nabíjení přes Internet je taky trochu overkill, pořád je tam celkem nesmyslná nutnost kartu "validovat", což je pro mě ekvivalentní s nákupem karty papírové (prodejní místo mám kousek od bytu a proces nákupu papírové kartičky je stejně rychlý, ne-li rychlejší, než nákup přes internet a následná validace - jinými slovy, přidaná hodnota čipové karty je nula, což je obrovská škoda).
    Je vám méně než 30 ? (jsme vrstevnící => budeme si tykat) : (jsem pro vás bažant => můžete mi tykat);
    9.6.2011 21:53 Filip
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak nemít OpenCard
    Já se na opencard dívám perspektivou člověka, který stával urputné fronty na papírky, takže přidaná hodnota je pro mne značná.

    A kromě toho, mám dojem, že se magistrát nedozvěděl nic zásadně tajného. Když už má někdo přístup k jeho databázi, není pro něj problém si ani jinde zjistit moje RČ a bydliště. Že mají moji fotku, tím se vytrestali sami.
    10.6.2011 11:21 Dworkin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak nemít OpenCard
    Jedna + Jedna = Dvě ->

    magistrát, město potažmo stát získá přehled kdo kam cestuje. RFID + Jméno...za chvíli v metru a i jinde přibudou kamery co dokáží přiřadit jménu tvář.....a pak se jen zamyslet:

    každý den jedete stejnou trasu jen jednou za 14 dnů z ničeho nic vystoupíte na jiné zastávce, třeba za milenkou. Sofware na indetifikaci takovýchto neobvyklých chování není nic složitého a hned jste vydíratelný..a to je jen špička Orvellovského ledovce..
    10.6.2011 12:33 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak nemít OpenCard
    Nejsem přívržencem velkobratrských technologií a nemám radost z takhle zpackaných technologií jako cajzlkárd, ale člověku co takhle potají vystupuje za milenkou, to vydírání patří :)))
    10.6.2011 15:18 Dworkin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak nemít OpenCard
    Nepatří. Vůbec to byl příklad přímočaré zneužitelnosti z osobního života po kterém okolí nic není...každého věc jak ma poskládaný život a třeba tam milenka není ale chodí se pravidelně na pokr...Nicméně lepší příklad..z charakteru průchodu přes čtečky rfid čipů bude lehce dohledatelný vzorec chovaní a už je zde prostor pro zcizení, prodání databáze komukoliv kdo si třeba vytipuje kdy je vhodné vás vykrást. Ale třeba to tak nebude a je to 'hodná' technologie aby chránila náš svět před námi samými..
    Luk avatar 10.6.2011 17:43 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak nemít OpenCard
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    10.6.2011 17:45 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak nemít OpenCard
    Žít stylem, že se stydím za to, co dělám nebo naopak provádím nekalosti a tajím je před ostatními mi taky nepřijde OK, stejně jako věšení kamer všudemožně... takže ono taky všeho s mírou. Zneužití ve formě vykradení sice možné je, ale IMHO všichni zloději použijou daleko jednodušší a primitivnější způsob na zjištění, zda jste doma a vykradou vás stejně :)
    Luk avatar 10.6.2011 20:16 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak nemít OpenCard
    Žít stylem, že se stydím za to, co dělám nebo naopak provádím nekalosti a tajím je před ostatními mi taky nepřijde OK
    Jenže to, co se považuje za "nekalosti", se liší podle prostředí, kde člověk žije. Je-li někdo například ze silně katolické (nebo třeba muslimské) rodiny, mohou jeho bližní za "nekalosti" považovat řadu věcí, které nevěřící člověk (nebo člověk jiné víry) vůbec neřeší. Takže i když nejde o žádné nezákonnosti, může být prozrazení nějakých nasbíraných informací docela velký problém.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    10.6.2011 20:37 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak nemít OpenCard
    To je zase otázka nějakého vzájemného respektu... věřící lidé by měli u svých blízkých (kteří věřící nejsou) takové chování tolerovat... jen mi prostě přijde, že dělat něco takhle tajně není zrovna šťastné řešení (koneckonců se to často proflákne i bez velkobratrských technologií)...
    pavlix avatar 10.6.2011 23:11 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak nemít OpenCard
    věřící lidé by měli u svých blízkých (kteří věřící nejsou) takové chování tolerovat...
    To je tak vágní věta, že vlastně neznamená vůbec nic.
    jen mi prostě přijde, že dělat něco takhle tajně není zrovna šťastné řešení (koneckonců se to často proflákne i bez velkobratrských technologií)...
    Tak ona ta velkobratrská řešení vedou o krok dál. Dokážou třeba odhalit nějaké „nekalé chování“, které dělá 80% lidí, jen se dodnes nedostali k tomu se veřejně dohodnout, že se budou otevřeně tolerovat, když už to „všichni“ dělají :).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Jendа avatar 11.6.2011 00:09 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak nemít OpenCard
    magistrát, město potažmo stát získá přehled kdo kam cestuje
    Proto vymyslel pan Faraday klec. Já ji tedy používám hlavně z toho důvodu, že se bojím, že mi RFID čipy na ulici někdo zapne (ač paranoidní, nemyslím si, že už je na každém rohu čtečka, která sleduje pohyb karet po městě - alespoň zatím).
    pavlix avatar 10.6.2011 00:03 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak nemít OpenCard
    Já teda nevidím jediný smysl v tom nutit každého, ať si pořídí další čipovku. Pokud by nešlo jen a pouze o zlodějinu, veřejně by se vyhlásil podporovaný standard a každý by měl na výběr, jestli použije čipovku, co už má, nebo si poběží zařídit novou.

    Když to dokáže pražská technická knihovna... tak (pokud by to nebyla zlodějina, jak už jsem říkal), si to řešení mohlo město objednat od té knihovny (nebo stejného dodavatele).

    Když jsem přišel do technické knihovny, dali mi vybrat mezi použitím Opencard, kartou ČD, ISIC a pořízením nové karty. Takže technicky vzato to očividně jde.
    Teď by jen vznikla další škoda tím, kdybychom opencard ze vzdoru nepoužívali.
    Opencard jako taková nepřináší oproti ostatním kartám jednu jedinou výhodu, teda kromě toho, že s ní šlo vyškrabat díru na odtok financí do soukromých kapes.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Jendа avatar 11.6.2011 00:03 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak nemít OpenCard
    (viz invalidátor)
    Pro uživatele bez účtu na Ubuntu.cz je na obrázku vyfocený spadlý openkrad validátor s kouskem okýnka oznamujícího pravděpodobně nějakou chybu týkající se .NET Frameworku.
    11.6.2011 07:53 Filip
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak nemít OpenCard
    Safra, pardon. Příště to hodím na imageshack.
    xkucf03 avatar 11.6.2011 17:32 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak nemít OpenCard
    Příloha:
    Nebo do přílohy ;-)
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Luk avatar 9.6.2011 21:50 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak nemít OpenCard
    Vyhovuje mi, že si u dopravního podniku objednávám i platím kupon čistě přes internet.
    Ale pak je stejně potřeba si ho pomocí validátoru "aktivovat".
    Dost pochybuji o možnosti přečíst číslo při průchodu nějakou bránou, je obložena kovem a dalšími třemi kartami s čipem. Proti zavedení turniketů se stavím jednoznačně.
    Už dnes se používá OpenCard v "turniketech". Při cestování autobusy linek 3xx, 4xx a 6xx je potřeba při nástupu přiložit kartu ke čtečce.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    9.6.2011 21:57 Filip
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak nemít OpenCard
    S výjimkou autobusu číslo 666 v přikládání karty stále nevidím problém.

    Veškerá paranoia by se podle mého měla zaměřit jednak na internetový provoz, jednak na rozeznávání obličejů kamerami. Je to reálný koncept a dává podrobné informace o pohybu a činnosti osoby. Kamer je po městě, že není kde plivnout. Princip opencard mi nedělá starost.
    Luk avatar 9.6.2011 22:29 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak nemít OpenCard
    autobusu číslo 666
    Satanův bus :-D
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Luk avatar 9.6.2011 22:30 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak nemít OpenCard
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Jendа avatar 11.6.2011 00:17 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak nemít OpenCard
    Linka 188: 18=AH 88=HH; trasa: Pankrác (věznice) - Michelská plynárna - Židovské hřbitovy.
    Luk avatar 11.6.2011 00:42 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak nemít OpenCard
    Mám pocit, že tahle Hitlerova linka už se kdysi řešila. Podobně jako třeba prací prostředek Merkur (perioda oběhu 88 dní ... HH) s podtitulem "Bílá síla" :-D
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    9.6.2011 23:04 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak nemít OpenCard
    S výjimkou autobusu číslo 666 v přikládání karty stále nevidím problém.

    No ale to prikladani karty je v podstate to same co turnikety, a pri plosnem zavedeni to v podstate znamena, ze by DP ziskal pomerne presna data o pohybech jednotlivych lidi po Praze.

    Oproti tomu rozpoznavani obliceju a automaticke sledovani kamerami je, co jsem slysel od lidi, co se tim zabyvaji, zatim znacne nerealisticke (na rozpoznavani obliceju beznym kameram zdaleka chybi rozliseni, automaticke sledovani pohybu se umi leda v pripade, kdy ma nekdo obleceni jasne odlisne barvy ci se pohybuje po prazdne ulici ...).
    Luk avatar 9.6.2011 23:59 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak nemít OpenCard
    Oproti tomu rozpoznavani obliceju a automaticke sledovani kamerami je, co jsem slysel od lidi, co se tim zabyvaji, zatim znacne nerealisticke (na rozpoznavani obliceju beznym kameram zdaleka chybi rozliseni, automaticke sledovani pohybu se umi leda v pripade, kdy ma nekdo obleceni jasne odlisne barvy ci se pohybuje po prazdne ulici ...).
    To je teď, ale vývoj jde rychle kupředu. Není to tak dávno, kdy jsme kamery neřešili, protože jich bylo po Praze jen pár (hlavně v metru a na velkých křižovatkách), v menších městech a na vesnicích prakticky vůbec. Navíc byly výhrady analogové a bez záznamu. Dnes jsou kamery i v horní dolní, mívají záznam a mnohem vyšší kvalitu než dříve. Čili za nějakých 5-10 let už to bude opět někde jinde.

    Mimochodem ... kamery ... úřady si pořídily kamery proti dopravním přestupkům a ono to nejde tak snadno, jak by si někdo představoval. Tak se upraví zákon, zavede presumpce viny a je to.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    10.6.2011 08:52 sidik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak nemít OpenCard
    Mě osobně vadí, že kvůli kartě, která slouží jen jako uložiště jízdného, musím bůhví komu sdělit jméno, adresu, datum narození, email, mobil a číslo OP nebo pasu. WTF kurva? Od začátku do konce naprosto nepotřebné údaje. Stačila by přece fotografie a karta je automaticky nepřenosná.

    Navíc jim člověk musí odsouhlasit že si s tím můžou dělat v podstatě cokoliv. Za 900 mega je to pěkná zmrdovina. Děkuju nechci. Po zdražení jízdného asi začnu chodit pěšky nebo z nich budu zkoušet vyrazit normální papírové měsíční jízdenky. OpenCard si rád odpustím.
    9.6.2011 21:31 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak nemít OpenCard
    zdravim,

    rad bych Vam poradil. Chce to par veci, jak se vyhnout opencard.

    1) auto rozhodne nekupovat. V Praze jsou kamerove systemy a mohl by jste prijit o svoje soukromi a svobodu. K tomu, aby jste mel ridicsky prukaz, tak musite dat sve osobni udaje a tudy cesta nevede.

    2) Metrem bych taky nejezdil. Jsou tam kamery a muzete byt monitorovan.

    3) Zahodte nebo okamzite vypnete mobilni telefon. Operator Vas take muze sledovat.

    4) Penezmi platte v rukavicich, protoze na nich muzete zachovat otisky a muzete prijit o svobodu a muze Vas nekdo vysledovat.

    5) Chipove karty, co mate, zahodte a zruste. Precijenom jste asi vlozil nekam osobni udaje a ty mohou byt zneuzity. A muze nekdo monitorovat Vas pohyb. Treba mista, kde platite.

    6) Zkusil bych zavodne delat beh. Casem po nejakem treningu se budete moci pohybovat po Praze vyssi rychlosti.

    PS: odpoved odpovida kvalite Vaseho prispevku. Kdybych vedel, ze se neurazite, tak Vam reknu, ze se mate lecit na paranoiu a mene cist Blesk.....

    gf
    9.6.2011 21:40 Exik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak nemít OpenCard
    4) odporúčam zvážiť platbu kartou... spravidla nezanecháva odtlačky prstov a pokiaľ majiteľ karty nie je v hľadáčiku LEA, riziko párovania separátnych podkladov od obchodníka s podkladmi od banky je relatívne nízke (zatiaľ).
    gtz avatar 9.6.2011 21:53 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak nemít OpenCard
    ad 3)
    Policie se velice diví, že jim operátoři nechtějí dávat informace. Ono to bude asi tím, že nyní již nemusí.

    Ale dlouho to nevydrží, protože se zase chystá nějaká jiná úprava
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Luk avatar 9.6.2011 21:53 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak nemít OpenCard
    6) Zkusil bych zavodne delat beh. Casem po nejakem treningu se budete moci pohybovat po Praze vyssi rychlosti.
    V Praze jsou kamerové systémy a za pár let budou umět kontinuálně sledovat pohyb člověka po ulicích. Čili tudy cesta nevede ;-)
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    9.6.2011 22:09 mozog | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak nemít OpenCard
    V Praze jsou kamerové systémy a za pár let budou umět kontinuálně sledovat pohyb člověka po ulicích. Čili tudy cesta nevede ;-)
    Tohle by mohlo resit nejake kryti obliceje, treba takhle. :-D
    Luk avatar 9.6.2011 22:31 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak nemít OpenCard
    To bude brzy zakázáno.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    10.6.2011 13:49 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak nemít OpenCard
    není třeba, již teď lze člověka slušně poznat podle způsobu pohybu ... a kór běžců po Praze moc nepotkávám (třeba včera jen dva, a to jsem šel celkem slušnou štreku)
    Luk avatar 10.6.2011 14:13 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak nemít OpenCard
    již teď lze člověka slušně poznat podle způsobu pohybu
    To lze, ale zatím se to dá různými způsoby ošálit, i když nemusí být zrovna příjemné/pohodlné (kamínky v botách, závaží různě po těle, gumy na vhodných místech oblečení...).
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    pavlix avatar 10.6.2011 00:06 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak nemít OpenCard
    Oni ti muslimové vědí, co dělají. Teda aspoň jejich ženské.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Petr Tomášek avatar 11.6.2011 21:03 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak nemít OpenCard
    Spíš takhle
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    10.6.2011 13:41 M-train | blog: finance
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak nemít OpenCard
    4) Penezmi platte v rukavicich,

    To nestačí, bacha na DéeNÁ :-)
    Nobody can give you as much as I can promise you
    10.6.2011 21:31 Matlák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak nemít OpenCard
    no nechtěl bych zkoumat ten výslednej vzorek po pár desítkách lidí a zjišťovat jestli to nějakej člověk měl v ruce, natož ve staré rukavici... od mašinek ala Gattaca a centrálního registru genomů jsme ještě hodně daleko :-)
    9.6.2011 21:32 Exik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak nemít OpenCard
    V nemenovanom krajskom meste na západe Slovenskej republiky, kde funguje MHD Trenčín - organizačná zložka spoločnosti SAD Trenčín, a.s. - už nejakú dobu vydávajú čipové karty s fotkou, ktorá fotka sa vyhotovuje pri požiadaní o čipovú kartu priamo danou spoločnosťou (uložená na jej počítačoch...)

    Istej osobe sa to nepáčilo, oprela sa do toho a teraz, zrejme ako jediná osoba z vyššie nemenovaného mesta, používa čipovú kartu bez fotky.

    Takže asi toľko na tému oupnkárd.
    gtz avatar 9.6.2011 22:38 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak nemít OpenCard
    holt paní nebo slečna se držela zásady líná huba, holé neštěstí.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Max avatar 9.6.2011 22:44 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak nemít OpenCard
    Tak to je hodně stará věc a mluví se o ní v podsvětí od osudného dne, kdy byl opencard nuceně nasazen, tj, definitivně zrušena klasická časová kuponová jízdenka, což bylo před rokem a půl.
    Mluvilo se o tom i tady na ábíčku. Další věcí je, že lze použít i anonymní opencard ,která je také o trošku dražší jak klasická (asi je to ekvivalentem přenosného kuponu).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Luk avatar 9.6.2011 22:47 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak nemít OpenCard
    Další věcí je, že lze použít i anonymní opencard ,která je také o trošku dražší jak klasická
    Dost dlouho anonymní OpenCard vůbec nevydávali, přestože na ni bylo různě odkazováno.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Josef Kufner avatar 9.6.2011 23:00 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak nemít OpenCard
    Až na to, že anonymní opencard je na nic, protože ta jízdenka se prodává i papírová (teda aspoň doufám).
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    9.6.2011 23:23 mikky | skóre: 25 | blog: Ghlog | M. L. - Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak nemít OpenCard
    přeně tak, pro anonymní kartu se kupujou kupony za stejnou cenu a tu kartu si člověk musí zařídit na magistrátu (nebo někde jinde, ale ne u DPP)
    Je vám méně než 30 ? (jsme vrstevnící => budeme si tykat) : (jsem pro vás bažant => můžete mi tykat);
    Max avatar 10.6.2011 08:17 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak nemít OpenCard
    Ano, prodává, také jsem to napsal do závorky, že je ekvivalentem pro přenosný kupon.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    9.6.2011 23:16 Bubak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak nemít OpenCard
    Proste zacni jezdit na cerno, kdyz te chytnou zaplat pokutu. Zadnou smlouvu ci zakon tim neporusis.
    9.6.2011 23:25 mikky | skóre: 25 | blog: Ghlog | M. L. - Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak nemít OpenCard
    jo, nad tim sem taky přemýšlel.. ale od nového roku sem byl revidován tolikrát, že už by se mi to nevyplatilo. Přitvrdili chlapci...
    Je vám méně než 30 ? (jsme vrstevnící => budeme si tykat) : (jsem pro vás bažant => můžete mi tykat);
    10.6.2011 07:24 Filip
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak nemít OpenCard
    To se tu řešilo. Můj dojem je, že porušíš smlouvu, jen jsou v ní současně i ošetřeny sankce za porušení.
    10.6.2011 07:38 vlanav | skóre: 24 | blog: Dlouhý den
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak nemít OpenCard
    Dle http://aktualne.centrum.cz/domaci/regiony/praha/clanek.phtml?id=689197 má být během měsíce k dispozici už i anonymní OC za stejnou cenu. Něco málo je také na stránkách ÚOOÚ.
    10.6.2011 12:30 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak nemít OpenCard
    Hmm, podle toho článku jsem ovšem nepochopil, zda ta cena se vztahuje na pořízení karty (normální opencard je zadarmo, anonymní něco stojí) nebo na cenu toho MHD kuponu, který je pro anonymní dražší...
    10.6.2011 13:53 optim | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak nemít OpenCard
    Ona je anonymní a „anonymní“ (taky jsem slyšel pojem anonymizovaná). Ona „anonymní“ nemá být úplně anonymní, máš na ní mít natištěno své jméno a fotku, ale nemá mít osobní data nahraná na bezkontaktním čipu. Ale jak už tak bývá zvykem, červen je tady a karta nikde.
    10.6.2011 12:52 KS | skóre: 10 | blog: blg | Horní polní u západní dolní
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak nemít OpenCard
    Bral bych to z jiného konce. Přestěhuj se tak, abys nemusel nikam dojíždět a žádký kupón nebude třeba. Toto jsem učinil ke své maximální pokojenosti.
    Pochybnost, nejistota - základ poznání
    xkucf03 avatar 10.6.2011 18:52 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak nemít OpenCard
    Přesně tak, anonymní tramvajenka je jediné* řešení, sám jsem spokojeným uživatelem :-)

    *) no dobře, ještě je možné jezdit na kole, autem nebo na motorce, ale většina z nás se aspoň někdy MHDčkem přepravovat potřebuje a jednotlivé jízdenky se nevyplácí už při relativně malé frekvenci.
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.