abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 6
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 33
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 808 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Videokamera: Kdo mi poradi?

    28.11.2007 06:35 | Přečteno: 1562× | Linux

    Potrebuju si utridit a vyjasnit jakou a proc mam koupit

    Rad bych se mistniho technicky vzdelaneho osazenstva pozeptal jake jsou druhy, kategorie a nejbeznejsi pouziti. Ve fotakach se orientuju, fotim rad, vyznam se ve znackach a je mi vcelku jasne co bych na co pouzil a proc. Naopak o videokamerach nevim ani prd. Manzelka navrhla, ze si navzajem dohromady koupime k vanocum videokameru, na takove nejake 'domaci' pouziti. Videa z vyletu, decka, blbosti, pouziti spis vyjmecne nez casto. Prijde mi to jako fajn napad, ale chci se o nich napred neco dozvedet.

    Jake jsou dneska nejbeznejsi zaznamova media? Zere to karty nebo nejake USB pameti? Nebo to primo pali na CD/DVD? HDD? Nebo oldschool paska? Jake jsou vyhody a nevyhody jednotlivych systemu? Co je hlavni pokrok za poslednich par let? U fotaku bych se koukal na optiku, mechanickou kvalitu a az jako posledni az na nejake megapixely, cim se meri kvalita videokamer? Jake jsou cenove kategorie? Existuje neco jako kategorie u fotaku? Subkompakt, kompakt, prosummer, a pak poradne delo (DSLR)?

    Dalsi vec je potom samotne pouziti, technicke veci jsou jednoduche, v tom nebudu mit problem, ale jak je to s filmarskou abecedou? Vite o nejakem webu, kde se clovek naucit tocit (a strihat) tak aby se na to dalo koukat vic jak 30 sekud a clovek neumrel nudou...takova ta pravidla, co se striha se zatmivackou, co ostre, co pripadne s efektem. Kdy udelat celek, kdy polocelek, kdy detail a jak delat kompozici kdyz se obrazek hejba...

    Aplikaci na strihani jsem si uz vybral, spokojim se s tim, co jsem dostal se svym macbookem, s balikem iLife, je sice jednoduchy, ale urcite bude par let trvat nez moje schopnosti prerostou omezeni toho baliku a nez se jim budu citit limitovan. Ono koneckoncu vic zalezi na talentu a te kreativni casti hlavy nez na tom se dohadovat a machrovat co je lepsi (nebo svobodnejsi) kus softwaru. TeX/LaTeX taky 'sam' nenapise o nic lepsi diplomku nez stara verze MS Office, je to jen vercajk...        

    Hodnocení: 71 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    28.11.2007 07:44 mrw
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokamera: Kdo mi poradi?
    I když jsem já sám pro seme ještě kameru nevybral, když listuju letákem, nebo jsem v obchodě, uvažuju, co bych si koupil, kdybych měl moc peněz nazbyt.

    1.Co se týká kvality obrazu, mohl by si lehce člověk myslet, že bude mít obraz jak břitva ostrý, podobně jako když sleduje fimové DVD. Má-li kamera rozlišení 720*576 a DVD také, měly by z toho "téct" stejně kvalitní obrázky. Rozhodně ne!

    Filmová DVD velkých společností jsou často snímána jinou technikou, nebo je to naskenovaný klasický film políčko po políčku, to celé upravené a potom to jde na DVD. Naše domácí DVD budou proto podstatně horší kvality.

    2.DV magnetická páska nabízí pořád nejkvalitnější záznam bez ztrátové komprimace, na počet spotřebovaných GB je však nejnáročnější. Do Linuxu se záznam dostává přes "ohnivý drát". Zkontrolovat na internetu funkčnost pod Linuxem je více, než doporučeno.

    3.DVD, popřípadě miniDVD. Hezká myšlenka, ale mpeg2 komprese je ztrátová a potřebuju-li delší nahrávku na miniDVD musím nastavit horší kvalitu.

    4. HDD kamery. Opět mpeg2 komprese, takže byť jde o novinku oproti DV páskám, vítězí pořád "stará" DV páska. Jde ale nastavit vyšší kvalitu - vyšší datový tok a pro domácí potřeby určitě stačí. Navíc 30GB s mpeg2 záznamem stačí pro rodinné zábery téměř na "celý rok", DV páska má max. 60 minut? Pohyb po scénách je na HDD rychlý, pásku musím přetáčet. Jak ale dostanu mpeg soubory z kamery do Linuxu nevím a zatím po tom pátrám. V počítači se stříhá mpeg hůře, než DV, protože obsahuje klíčové snímky a zbytek je "dopočet". DV obsahuje snímek za snímkem nekomprimovaně a lehce se stříhá s přesností na snímek.

    Já sám jsem rozhodlý pro HDD kameru, kvůli velkému místu a pohodlnému "posunování"

    5. Filmařský kumšt. - Záběr by neměl být delší, než 8s - až na vyjímky.

    - Kameru držíme klidně a klidně pohybujeme. Netřepeme!

    - Nepřípustné jsou záběry, kdy točíme kameru dokola a dokolečka, přičemž se filmař otáčí kolem své svislé osy. Divák je dezorientovaný

    - Zoom buď jen přiblížení, nebo oddálení. Ne dohromady!

    - Pozor na "středovky" a celkovou kompozici záběru - to znáte z fotek.

    - Zpracování na počítači. Stmívačka na začátku a konci významných scén. Čím méně efektů, tím líp!!! Jinak jednoduché prostřihy. V jednoduchosti je krása.

    - Prohédněte si podrobněji "jinýma" očima nějaký hezký cestopisný dokument na ČT2, jak pohybuje profesionální kameraman kamerou, jak jsou udělané střihy, kolik titulků a efektů je použito, jakou má kompozici scény.

    To je vše. Prosím zkušenější, aby opravili moje omyly.
    satanatas avatar 28.11.2007 09:33 satanatas | skóre: 14 | blog: vše co můžete s klidem hodit za hlavu ze světa linuxu i jiných světů | Graveyard
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokamera: Kdo mi poradi?
    jedině páska to jistí, možná hdd, ale dvd nebrat. zaznamenává se digitálně, většinou prokládaně.pásky jsem používal 90ti minutové. dřív byly stejné pásky určené pro analogový záznam, pár jsem jich koupil, byli levnější, než ty určené primárně na digitální záznam. snímací čip je buď jeden(obyč. kvalita) nebo tři(na rgb,dražší). pro ztahování a upravování v pc zvlášť disk s velkou kapacitou.při točení používat křišťálovou kouli pro předvídání toho co se na scéně stane, dělat co nejpomalejší pohyby, minimálně zoomovat. na střih použít Kino, trošku netradiční ovládání, jen pár důležitých funkcí, ale prostě Kino rulez:-). co nejmíň efektů a prolínaček, občas přihodit nějakou muziku, pokud se to ovšem hodí. asi tak, moje zkušenosti, možná se v něčem pletu.
    Luk avatar 28.11.2007 10:17 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokamera: Kdo mi poradi?
    dvd nebrat
    Přesně tak. Sice mám páskovou kameru (starší, ještě na D-8, ale jde o totožný datový formát jako u Mini DV), ale často pracuji se záznamy natočenými na DVD kamerách. Chybovost úděsná (často musím DVD strčit do několika různých mechanik, než se mi podaří na x-tý pokus přečíst soubor), kvalita nepříliš vysoká, na médium se vejde velmi málo (typicky 30 minut - režim SP).

    Pro toho, kdo chce záznam stříhat a dál zpracovávat, doporučuji pásku, případně i HDD (s tím, že bude točit na max. kvalitu). Kdo chce jen natáčet a pak to uchovávat, ať si pořídí jednoznačně HDD kameru.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    28.11.2007 10:07 miso | skóre: 36 | blog: iSCSI_initiator_howto | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokamera: Kdo mi poradi?
    Jak ale dostanu mpeg soubory z kamery do Linuxu nevím a zatím po tom pátrám.
    U mna sa kamera tvari ako usb-mass storage (trosku pomalsie ako fire-wire, ale nemam konektor)
    Project Satan infects Calculon with Werecar virus
    Luk avatar 28.11.2007 10:33 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokamera: Kdo mi poradi?
    Kameru držíme klidně a klidně pohybujeme. Netřepeme!
    Proto se lépe točí těžší kamerou. Na druhou stranu z ní zase brzy bolí ruce a je to prostě obecně závaží navíc.
    Nepřípustné jsou záběry, kdy točíme kameru dokola a dokolečka, přičemž se filmař otáčí kolem své svislé osy. Divák je dezorientovaný
    ...a slabší nátury mohou dokonce vrhnout :-D

    Zoom buď jen přiblížení, nebo oddálení. Ne dohromady!
    Dohromady to nejde ;-) Není chybou přiblížit, pak nějakou dobu snímat, a pak zase oddálit. Ale měla by být několikasekundová prodleva, jinak může nastat opět předchozí případ.
    Zpracování na počítači. Stmívačka na začátku a konci významných scén. Čím méně efektů, tím líp!!! Jinak jednoduché prostřihy. V jednoduchosti je krása.
    Přesně tak. Bohužel svět si žádá nejen implantaci hrbu, ale i kýčovité efekty. Proto jimi amatérské stříhací programy přímo hýří, místo aby nabídly kvalitní nástroje pro střih. Jak jsem před rokem chválil Premiere Elements 3, včera jsem nainstaloval demoverzi čtyřky a zděsil jsem se. Nejenže je instalačka desetkrát (!) větší (a lze ji stáhnout jen Akamai Download Managerem přes IE), GUI třikrát pomalejší a mnohem hůře použitelné, ale hlavně to obsahuje mnohem víc těch kýčovitých hrůz.

    Pro častější práci s videem doporučuji zakoupit samostatný velký a rychlý disk (případně RAID, ale to už je extrém) jen pro střih. I kdyby to mělo znamenat nákup o něco levnější kamery, pořád se to vyplatí. Je to dobrá prevence komplikací, které nastanou, když v kritickou chvíli chybí potřebné GB na disku. Navíc použití samostatného disku je i rychlejší než ukládání na disk, kde je systém.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    28.11.2007 20:40 jarda | skóre: 22 | blog: nadoraz | Chomutov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokamera: Kdo mi poradi?
    Taky se asi hodí externí mikrofon, mám ve zvyku komentovat "výkony" natáčených a můj hlas musím v audacity srovnávat na nějakou rozumnou hlasitost protože z DVD v původním stavu je to dost hrůza. Vítr taky dělá ošklivé zvuky.
    Připíjím na krásu našich koní a rychlost našich žen.
    Luk avatar 28.11.2007 20:58 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokamera: Kdo mi poradi?
    Především ho ale ta kamera musí podporovat. Levnější modely často nemají možnost připojení externího mikrofonu.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    xvasek avatar 28.11.2007 09:07 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokamera: Kdo mi poradi?
    Já poradím jenom jednu věc - záznamové médium. Měla by to být páska, protože AFAIK je to jediné médium, které ukládá obraz bez ztrátové komprimace. Na pásku se vejde myslím okolo 30GB (+- hodina a něco) a je relativně levná (okolo 300Kč). Pokud se použije médium se ztrátovou kompresí, bývá problém se střihem - musí se to rekomprimovat znovu.

    Co se týká serverů - kámoš točí hodně a vyskytuje se na tvfreaku.
    28.11.2007 09:14 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokamera: Kdo mi poradi?
    > Měla by to být páska, protože AFAIK je to jediné médium, které ukládá obraz bez ztrátové komprimace

    To je nesmysl. V obou pripadech se ukladaji obecna digitalni data a je na kamere, zda uklada MPEG kompresena data nebo jina. Samozrejme je ale mozne, ze z nejakych obskurnich duvodu kamery, ktere maji harddisk, neumoznuji zapisovat jina nez MPEG data.
    xvasek avatar 28.11.2007 09:26 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokamera: Kdo mi poradi?
    Hm, wikipedia píše, že MiniDV definuje zároveň i standard pro formát dat - tzn. že pásky natočené v různých kamerách jdou přehrát jedním zařízením. (Stranou teď ponechme fakt, že je technicky možné na pásku nahrát obecná binární data.) O formátech ukládání na disk nic nevím.
    satanatas avatar 28.11.2007 09:36 satanatas | skóre: 14 | blog: vše co můžete s klidem hodit za hlavu ze světa linuxu i jiných světů | Graveyard
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokamera: Kdo mi poradi?
    moc taky nevím, používal jsem dv1 a dv2, u jednoho tuším bylo omezení na soubor o 1GB. obrovské množství dat, ale práce celkem jednoduchá a rychlá, dokonce sem původně stříhal na amd 700MHz s 20GB diskem celkem bez problému :-}
    Luk avatar 28.11.2007 10:19 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokamera: Kdo mi poradi?
    U videa podle standardu DV (a.k.a. IEC 61834) se používá ztrátová komprese založená na DCT (a tedy velmi podobná MJPEG) se základním datovým tokem 25 Mb/s. Na disk se ukládá obvykle ve formátu MPEG-2, tzn. ve stejném jako na DVD, ale lze běžně používat vyšší toky (např. 9 Mb/s), aniž by vznikaly problémy s prostorem (přece jen 30GB disk je něco jiného než malé DVD s kapacitou něco přes 1 GB).
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    satanatas avatar 28.11.2007 11:43 satanatas | skóre: 14 | blog: vše co můžete s klidem hodit za hlavu ze světa linuxu i jiných světů | Graveyard
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokamera: Kdo mi poradi?
    no s tím dvčkem sem to používal právě u toho Kina, to je primární formát pro něj.
    28.11.2007 14:14 Espinosa | skóre: 24 | blog: Espblog | London
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokamera: Kdo mi poradi?
    To je taky jediny format se kterym umi Kino interne pracovat ;-)
    28.11.2007 12:15 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokamera: Kdo mi poradi?
    Na technetu letos vysel clanek s odpovedmi na vetsinu otazek. Jinak mam miniDV, pripojuji se pres USB, prilozeny software mi nevyhovuje, pouzivam jej jen na stazeni dat z kamery do souboru. Avidemux pouzivam na zmenseni a ulozeni kratsich zaberu do nekolika megabajtove podoby pro web, ale s ovladanim hodne bojuji. Ted chci sestrihat dve pasky s miminem na DVD jako vanocni darek, radsi jsem si objednal nejaky komercni program pro strih, jsem zvedav, zda uspeju.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    JiK avatar 1.12.2007 05:05 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokamera: Kdo mi poradi?
    28.11.2007 14:11 Espinosa | skóre: 24 | blog: Espblog | London
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokamera: Kdo mi poradi?
    Pokud s kamerou kamerou budete cestovat, nemáte jinou volbu než kazety. Kazety jdou sehnat skoro všude, i v exotických krajinách, internetová kavárne, kde vám nechají domů poslat gigabajty nebo vypálit hory DVD těžko.

    Pokud se s kamerou budete motat v dosahu počítače, ideálně vašeho, je HDD kamera dobrá volba.

    Pomalé převíjení pásky mě moc netrápí, prímárně je proces takový: dotočím celou kazetu, stáhnu do počítače, kazetu zrecykluji nebo strčím do archivu. Stručně – prakticky nepřetáčím.

    AD formáty, Není mpeg2 jako mpeg2 co se kvality týče. Encoding mpeg2 hodinového záznamu se na na výkonném počítači trvá několik hodin pokud nastavíte vysokou cílovou kvalitu, i při standardním rozlišení, tady několikanásobek délky, Mpeg2 kamera to musí zvládat v reálném čase, při zlomku procesorové kapacity a příkonu energie. Je jasné, že musí dojít k nějakým kompromisům co se týče kvality.

    Také DV *je ztrátový* formát, principielně podobný mjpegu, V praxi méně ztrátový a co hlavně, byl od začátku vymýšlen pro kamery, je optimalizován pro zařízení s omezenými zdroji, relativně slabým procesorem atd. Platíte za to vysokým datovým tokem, 60min záznamu, 1 kazeta = cca 15 - 20GB (max). Připravte si hodně diskového prostoru.

    DV nicnémě míří pomalu na smetiště dějin. HDV (High Definition DV ) je už založené na mpeg2. Datový tok DV ve HDTV rozlišení je prostě neakceptovatelný, použitím mpeg2 komprese stáhnou datová tok zpátky na úroveň DV, takže se to prakticky dá ukládat na stejný materiál.

    Všechny běžné konzumní kamery točí prokládaně, i ty mpeg2 i ty DV. Takže se připravte na nějaké ty trable. Aplikovat např efekt na prokládaný materiál je řádově složitější (z hlediska SW) než progresivní, takže si dobře zkontrolujte jak dobře váš encoder zvládá interlaced materiál. Nebo převeďte na progressive, ale to má zase jiné mouchy.
    Luk avatar 28.11.2007 15:19 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokamera: Kdo mi poradi?
    Takže se připravte na nějaké ty trable. Aplikovat např efekt na prokládaný materiál je řádově složitější (z hlediska SW) než progresivní
    A nejen to...
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    satanatas avatar 28.11.2007 16:05 satanatas | skóre: 14 | blog: vše co můžete s klidem hodit za hlavu ze světa linuxu i jiných světů | Graveyard
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokamera: Kdo mi poradi?
    no zmiňované Kino u efektů a přechodů má možnost renderovat taky do prokládanýho.
    jo a na čem to budete přehrávat? jestli v televizi, tak si napřed otestujte co z toho vyleze, sám sem se nestačil divit když sem vyrobil několik "dokonalých" dvd, které na některých přehrávačích vypadali děsně.
    Luk avatar 28.11.2007 17:45 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokamera: Kdo mi poradi?
    To, o čem jsem před tím zhruba rokem psal, je hlavně problém při střihu současně z DV a DVD kamer. Mají totiž různé pořadí půlsnímků. Teď zrovna mi tady běží převod surového materiálu z DVD kamery do DV formátu (kvůli rychlejší práci oproti MPEG-2) - současně se provádí právě prohození půlsnímků, aby to bylo kompatibilní s materiálem z DV kamery.

    V podstatě nezáleží, jaké pořadí má výsledné DVD. Musí se to ovšem správně nastavit (konkrétně je to tzv. TFF flag, logická hodnota udávající, zda jde jako první lichý půlsnímek), aby přehrávač věděl, jak to má zpracovat. Běžně prodávaná DVD (stejně jako DVD z kamery) mají tento příznak nastaven, čili začíná se lichým půlsnímkem. Pokud se to nastaví blbě, obraz se třese.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    JiK avatar 28.11.2007 19:24 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokamera: Kdo mi poradi?
    mozna ted polozim dotaz, ze ktereho uplne cisi naivita, ale jak je to s DVDckama? Je jasne, ze prave DVD bude muj preferovany finalni vystupni format pro zeditovane video, a tak bych se rad dovedel, zda je DVD stejne vsude na svete? Je kompatibilni mezi PAL a NTSC? Jaky ma rozliseni kamera, DVD a televize a jak dlouho to vydrzi dobudoucna, abych nekoupil neco co uz dal neprehraju - za rok nebo dva.

    Bude mi sestrihane DVD hrat v USA i v Evrope? Barevne, se zvukem a bez nejakeho vyrezu? Vim, ze jsem kamaradovi posilal muzikal Chicago a zvladl jsem zrusit region ochranu a tak mu to sice hralo, ale v telce mu to presto fungovalo jen cernobile (a prvni 3/4 hodiny si myslel ze je to autorsky zamer)
    Luk avatar 28.11.2007 20:56 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokamera: Kdo mi poradi?
    zda je DVD stejne vsude na svete? Je kompatibilni mezi PAL a NTSC?
    Není. Kompatibilní je kontejner (formát souborů), kompresní metoda obrazu (MPEG-2) a formáty zvuku (PCM a MPEG-2; může se používat ještě AC3). Rozlišení a snímková frekvence se liší podle TV normy.
    Jaky ma rozliseni kamera, DVD a televize a jak dlouho to vydrzi dobudoucna
    Pro normu PAL je rozlišení 720x576 a 50 půlsnímků/sec. NTSC má jiné parametry, půlsnímků je 60, rozlišení menší než PAL (z hlavy nevím). Vydrží to asi nafurt, než převládne Blu-Ray nebo HD-DVD.
    Bude mi sestrihane DVD hrat v USA i v Evrope? Barevne, se zvukem a bez nejakeho vyrezu?
    Na počítači ano. U stolního přehrávače záleží na tom, jestli příslušné normy podporuje. Některé přehrávače prodávané v Česku (včetně těch šmejdů za pár stovek) umí NTSC, ale zdaleka ne všechny.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    JiK avatar 28.11.2007 22:18 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokamera: Kdo mi poradi?
    ok, Luku, dekuju za rychlokus, zacina mi to byt jasnejsi, rikas, ze to NTSC DVD evropske levne prehravace povetsinou 'umi', jak to delaji? jak udelaj ze 720 x 480 tech PALovych 576 radku? Brute force prepocet kazdeho pulsnimku? Neco jineho co nevim? A to "umi" znamena, ze to bud pujde nebo nepujde vubec anebo to muze skoncit jako u toho Chicaga, ze bude fungovat, zvuk taky, ale holt to bude cernobile??? Z nejakyho naprosto nepochopitelnyho duvodu?
    Luk avatar 28.11.2007 23:07 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokamera: Kdo mi poradi?
    rikas, ze to NTSC DVD evropske levne prehravace povetsinou 'umi', jak to delaji? jak udelaj ze 720 x 480 tech PALovych 576 radku? Brute force prepocet kazdeho pulsnimku? Neco jineho co nevim?
    Jsou dvě možnosti - buď to "umí", tedy to normálně zpracují a pošlou do televize v NTSC, včetně příslušné modulace barevného signálu (a pokud TV umí NTSC, zobrazí se to správně, jinak ne). Anebo to skutečně umí, a potom převzorkují každý půlsnímek na rozlišení PAL a nějak také naloží s kmitočtem (prostým zahazováním nebo interpolací půlsnímků). Ještě existuje kompromis PAL60, kdy se frekvence půlsnímků nemění - některé TV si s tím poradí, některé ne. Jinak tohle všechno píšu jen v teoretické rovině, nemám s tím žádné osobní zkušenosti.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    xxx avatar 29.11.2007 14:38 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokamera: Kdo mi poradi?

    Ja bych se prokladaneho modu nebal. Dneska se s nim tak nejak pocita, takze zpracovani vetsinou dopada dobre. Je samozrejme nutne hlidat jestli se to nerozbilo, ale vetsinou se to nestava. Navic metody na zruseni prokladani jsou dnes uz docela propracovany.

    Please rise for the Futurama theme song.
    Beetljuice avatar 28.11.2007 23:14 Beetljuice | skóre: 26 | blog: BeetljuiceBlog | Bílina
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokamera: Kdo mi poradi?
    Zajímavý článek je na Linux Expres Snad pomůže.
    Aj dont spík ÍÍngliš :-(
    xxx avatar 29.11.2007 14:31 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokamera: Kdo mi poradi?

    Taky bych doporucil pasku. Nedavno jsem si hral s nejakou HDD kamerou od Sony (~40.000czk) a ackoliv jsem nastavil to nejlepsi co slo v DV modu, tak na obrazu byla videt znatelne komprese. Nutno podotknout, ze kamera umela i HDV a ze i na to co vylezlo z DV modu nebylo spatne, ale material pro strih bych si predstavoval jinak.

    Nezadnedbat optiku. Pokud budes tocit hodne venku, je dobre zjistit, zda-li se da na kameru pridat polarizak. ND filtr taky neni k zahozeni kdyz ho kamera ma.

    Posledni dobou se hojne objevuje CMOS snimaci cipy. Pokud budes tocit za sera, tak se radeji CMOS vyhni. 3CCD je tri 3CCD.

    Urcite se vyhni kamere co dotykovy display. S takovou kamerou neda poradne tocit jen na hledacek. Navic je to ovladani znacne nepohodlne furt neco mackat nehtem na display. (Podle me je teda tenhle system uplne <|>, ale mozna ma i nejake zastance.

    Vyvazeni bile je dobre mit po ruce. (Teda kamera by urcite mela mit moznost nastavit wb zcela manualne.)

    Jo a nenapsal jsi kolik hodlas do kamery investovat.

    Please rise for the Futurama theme song.
    JiK avatar 29.11.2007 14:54 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokamera: Kdo mi poradi?
    vim, netusil jsem jaky jsou cenove rozsahy, ted jsem trochu prolezl amazon a ceny jsou mezi 180 a 1200 dolary, takze tipuju ze se stejne kamery v evrope (s eurosocialistickou prirazkou) prodavaji mezi 9 a 35 tisici. Bohuzel ale nevim, jake jsou kategorie, u fotaku vim, ze DSLR proste bude stat nejmin 800 babek a kompakt je za 300 uz predrazeny a tenhle prehled mi u kamer chybi.
    Luk avatar 29.11.2007 15:35 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokamera: Kdo mi poradi?
    Nejlevnější kamery jsou tu někde okolo 5 tisíc, horní hranice téměř neomezená ;-) Kdo si chce točit jen nějaké záběry na dovolené, stačí mu levná kamera za 10-15 tisíc, příp. i méně (zajímavá hračka je např. Sony DCRHC47). Kdo chce ale tvořit něco lepšího, mít kvalitní obraz (lepší optika, tříčipové snímání, kvalitní optická stabilizace), nastavovat si ručně různé parametry a používat příslušenství (filtry, mikrofony, reflektory apod.), měl by počítat s částkou od 25 tisíc nahoru.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    xxx avatar 30.11.2007 22:13 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokamera: Kdo mi poradi?

    Jeste jsi psal, ze fotis. Tam me jeste napadlo zkusit priblizit cenove relace ve srovnani s fotakama. Do 800 USD by to mohl byt takovy kompakt. Od 800 USD neco jako takove ty falesne zrcadlovky a na 2000 USD zacinaji neco co by se dalo nazvat zrcadlovkama.

    Od kompaktu necekej zadne zazraky. U falsneych zrcadlovek to zacina byt zajimave. Nabidnou ti uz nejake pokrocilejsi manualni nastavovani, ale vysledky cinnosti bodou limitovane vetsinou jejich velikosti. No a od tech 2000 zacina to zajimave. Zcela manualni mody. Ostreni a zoom na objektivu (obcas i clona). nastaveni vseh mozneho... Jinak to srovnani je dost obtizne protoze tou casti trid kterou jsem se tady pokusil nastinit to nekonci, ale jen zacina (takze od 10.000 USD ...).

    Zatimco u fotaku, kdyz si koupis zrcadlovku, tak dostanes zaklad co pouziva i uplny profesional. Jenom na ni ma drazsi skla, a jine vymozenosti. U kamer, tak kde zacina profesional.... tam se radsi ani nedivam

    Ha ted me jeste napadla uzitecna vec na kterou se zamerit. Je dobre kdyz ma kamera zoom, kde se rychlost zoomu ovlada tim jak moc se stlaci to zoomovaci tlacitko. Kdyz pak clovek neco priblizuje oddaluje, tak to muze delat tak jak potrebuje, navic ke konci muze plynule zastavit, nebo naopak zoom plynule zahajit...

    Please rise for the Futurama theme song.
    Luk avatar 30.11.2007 22:55 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokamera: Kdo mi poradi?
    Ha ted me jeste napadla uzitecna vec na kterou se zamerit. Je dobre kdyz ma kamera zoom, kde se rychlost zoomu ovlada tim jak moc se stlaci to zoomovaci tlacitko.
    A také, jak je takové tlačítko (páčka) citlivé. Já mám totiž kameru, u které je to hodně citlivé a snadno se stane, že to zmáčknu příliš a jede to moc rychle.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    JiK avatar 1.12.2007 03:27 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokamera: Kdo mi poradi?
    Da se tohle nejak vycist v recenzich nebo to musim jit vyzkouset do obchodu, kde tu kameru maji?
    xxx avatar 1.12.2007 10:08 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokamera: Kdo mi poradi?
    No tu citlivost si asi budes muset zkusit sam. To jestli je ten zoomovaci cudlik uplne plynulej, popripade kolik ma poloh, se da vycist z popisu prodoktu a manualu na netu.
    Please rise for the Futurama theme song.
    4.12.2007 11:55 Espinosa | skóre: 24 | blog: Espblog | London
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokamera: Kdo mi poradi?
    Vyber si cenove pasmo a pak si precti recenze, kde je videt jaky obraz kamera skutecne dava, pri jakych situacich, aberace a tak, no to uz budes vedet. Par dobrych se najde i na ceskem webu. 3 cipova nemusi davat lepsi obraz nez jednocipova.

    Muj tip: Zvlast u levnejsich kamer si dej pozor na hlucnost motorku (hlavne pasky ale asi i HDD), tiche sceny pak nejsou tiche sceny :) Je to takovy rusivy zvuk. Napriklad Sony, i ty levnejsi jsou dobre odhlucnene.

    Ja tocim hlavne na cestach, udalosti jdou rychle na nejake doladovani neni cas takze me jemnejsi funkce (vyvazeni bile) nezajimaji. Zoom a maximalne tak manualni focus.
    Luk avatar 4.12.2007 14:28 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokamera: Kdo mi poradi?
    Napriklad Sony, i ty levnejsi jsou dobre odhlucnene.
    Kamera Sony, kterou má já, zrovna moc odhlučněná není (možná bych dokonce řekl, že to je společně s příliš citlivou páčkou zoomu její největší neduh). V každém případě, co se týká značek, tak z kamer, které jsem kdy vyzkoušel, mi kamery Sony připadaly jednoznačně nejlepší (jak kvalitou obrazu, tak ergonomií).
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    xxx avatar 4.12.2007 17:39 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Videokamera: Kdo mi poradi?
    Vyvazeni bile neni zadna jemnejsi funkce :-). On je pak samozrejme rozdil, pokud mas tyhle funkce po ruce, nebo nekde hluboko v menu. Protoze pokud se vyvazovani bile omezi na "najdi vhodny bily neleskly objekt a podrz todle tlacitko na boku", tak je to neco jineho, nez zmacknete menu, vyberte ... (nedejboze na touchscreenu).
    Please rise for the Futurama theme song.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.