abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 5
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 32
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 805 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace

    3.1.2009 14:27 | Přečteno: 3341× | Linux | poslední úprava: 11.1.2009 17:35

    Spojenci ve druhé světové válce bojovali proti Hitlerovi a jeho vazalům a jejich cílem byla bezpodmínečná kapitulace Německa. Operace Sunrise je krycí název jedné z nejtajnějších operací tajných služeb v době konfliktu. Byla až tak tajná, že se informace o ní rozhodl zveřejnit až americký prezident Clinton v roce 1998.

    Na západě svítá, Ascona, Švýcarsko

    V únoru 1945 stojí německá fronta před úplným zhoucením. Na obou frontách se Spojencům daří německá vojska zatlačovat zpátky k domovu. 21. února přijíždí do Švýcarska italský baron a fašistický sympatizant Luigi Parrilli. Je to úspěšný obchodník spolupracující s SS a SD v severní Itálii. Za baronem stála velká část SS, Vatikánu a velké množství amerických podniků. Ve Švýcarsku měl předložit nabídku kapitulace německých armád v Itálii. To vše výměnou za to, že příslušníci SS nebudou pronásledováni za své válečné zločiny a bude jim po válce zaručena beztrestnost. Také se spoléhají na to, že budou hrát svoji úlohu i v poválečném Německu.

    Allen Dulles

    Zástupcem v jednáních na americké straně ve Švýcarsku je Allen Dulles. Od roku 1943 byl diplomatem v Bernu a před válkou renomovaný advokát na Wall Streetu. K jeho klientům patřily největší německé průmyslové koncerny. Za války působil jako zástupce OSS (Office of Strategic Services) a po válce dokonce jako šéf CIA. Dulles věděl, že i ve válce hrají peníze poměrně důležitou roli a na jeho výplatní listině bylo již za války několik kvalitních esesáků.

    SS-Obergruppenführer Karl Wolff

    Už na počátku roku 1945 svět věděl o organizovaném vyvražďování lidí v koncentračních táborech. Také se vědělo, že nejvíce se na tom podíleli příslušníci SS. V jedné vile v severní Itálii si SS zřídilo své velitelství. Zde se usídlil SS-Obergruppenführer Karl Wolff, kterého Hitler jmenoval nejvyšším zástupcem SS a policie v Itálii, a zároveň ho jmenoval generálem zbraní SS. Hitler si Wolffa velice cenil jako obratného diplomata, který byl jakýmsi prostředníkem mezi Hitlerem a Himmlerem, u kterého i kdysi začínal svou kariéru jako adjutant.

    Snění o tisícileté říši v květnu 1939 - zleva Heinrich Himmler, Reinhard Heydrich, Karl Wolff a neznámý asistent.

    27. února informuje baron Parrilli Wolffa o schůzce s Dullesovým sekretářem, ke které došlo v Luzernu. Wolff vydá rozkaz k urychlenému zahájení diplomatických jednání s Američany. 3. března dochází k další tajné schůzce v Luganu. Američané oficiálně požadují pouze bezpodmínečnou kapitulaci Německa. Žádají také, aby bylo zastaveno stíhání Židů z celé Evropy a aby byly zastaveny všechny vojenské operace proti partyzánům. Karl Wolff si je vědom, že zdaleka ne všechny tyto podmínky může splnit. I když byly tyto podmínky z větší části pro Wolffa nepřijatelné, tak je zčásti splnil. Postaral se, aby velitel italských partyzánů byl převezen do Švýcarska, a udělal i několik dalších ústupků. Říšský vedoucí SS Himmler však jedná mezitím sám na vlastní pěst se západními spojenci, a jeho reakce na Wolffova jednání je zuřivá. Podobný názor zastává i šéf Hlavního úřadu říšské bezpečnosti (RSHA) Ernst Kaltenbrunner, pod jehož působnost spadá i Gestapo a SD.

    Do jednání znovu vstupuje baron Parrilli, tentokráte již v kněžském převleku. V tomto převleku se může cítit dobře, je totiž i papežovým soukromým poradcem. V květnu 1944 měl Wolff tajnou audienci u papeže Pia XII., který je též také někdy označován jako "Hitlerův papež". Pius XII. informoval generála SS o tom, že Vatikán je připraven učinit cokoli ke zkrácení bojů na západní a jižní frontě a zastavení postupu sovětské armády. 8. března se v Curychu setkává generál Wolff se zástupcem vedoucího rozvědky USA Allenem Dullesem již osobně. Sověti se o tomto jednání díky zprávě amerického velvyslance v Moskvě. Ministr zahraničí Molotov nebyl v otázce jednání v zásadě proti, pouze dal podmínku, že se jednání zůčastní i sovětští důstojníci. Odpověď Američanů byla jasná a zřetelná: Ne.

    19. března dochází k další přísně tajné schůzce ve švýcarské Asconě. Wolff je sice generálem zbraní SS, ale bez souhlasu vrchního velení skupiny armád na jižní frontě nemůže žádnou kapitulaci nabízet. To mohl udělat pouze polní maršál Albert Kesserling, kterého ale mezitím převelel Hitler na západní frontu. Američany však zajímá i něco jiného. Chtěli by vidět vojenské mapy německých armád, které měl Wolff u sebe. Generál SS neváhá a mapy předloží. V polovině března je i Wolffovi jasné, že s Třetí říší je konec a že Německo nezachrání ani tajná zázračná zbraň slibovaná Hitlerem. Spojenecká vojska na západě postoupila k řece Rýn, a sovětská vojska se blíží k Berlínu. Wolff je Hitlerem povolán do Berlína, aby vyklopil pravdu o tajných jednáních ve Švýcarsku. Wolff o schůzce v Asconě takticky před Hitlerem pomlčí a nezapomene připomenout, že Himmler a Kaltenbrunner jednali se západními spojenci také. Hitler povolí Wolffovi další jednání, ale zakáže mu již další cesty do Švýcarska. Nastává patová situace - Stalin pod vlivem zpráv o jednání Američanů s esesáky hrozí odstoupením z protihitlerovské koalice. Situaci zachrání Winston Churchill, který se ve Washingtonu zasadí o to, aby operace Sunrise byla zastavena.

    12. dubna umírá americký prezident Franklin Delano Roosevelt. Roosevelt jako zastánce bezpodmínečné kapitulace Německa striktně odmítal jakoukoli formu jednání s nacistickým režimem. Po smrti Roosevelta se kontakty Američanů s SS znovu zintenzivňují. Výsledkem toho je, že 29. dubna se podaří podepsat kapitulaci všech německých vojsk na italské frontě. Kapitulaci sice podepíší zástupci wehrmachtu v civilním oblečení z pověření maršála Kesserlinga, ale Kesserling kapitulaci zatím neuznává. Německá vojska wehrmachtu i SS kapitulují, a díky tomu americká a britská vojska bezpracně osvobozují města v severní Itálii.

    30. dubna spáchá Hitler v Berlíně sebevraždu. Nyní už i polní maršál Kesserling souhlasí s kapitulací vojsk v itálii. V severní Itálii a Rakousku se nechává zajmout 800 000 německých vojáků a kolují zvěsti o tom, že brzy potáhnou společně s Američany proti Rusům. SS-Obergruppenführer Karl Wolff po skončení války přetrvává dál v Bolzanu, a dál nosí svoji uniformu SS. Všichni, co se podíleli na operaci Sunrise, byli skutečně po válce odměněni a získali beztrestnost. Byli přijati do americké armády, a nebo jim byla poskytnuta obchodní podpora. Karl Wolff se dostal poté do amerického zajateckého tábora, kde trávil svůj čas v izolaci.

    Norimberské loutkové představení

    V Norimberském procesu neseděl Karl Wolff na lavici obžalovaných, ale jako svědek proti válečným zločincům. A tak se druhý muž v hierarchii SS a člověk, který měl na svědomí 300 000 životů v koncentračním táboře Treblinka, nedočkal v Norimberku žádného potrestání. Za celou SS, SD a Gestapo byl v Norimberku odsouzen pouze Ernst Kaltenbrunner, který se dočkal trestu smrti na šibenici. Byl to rozhodně nepohodlný svědek amerického vyjednávání s esesáky. Himmler se ocitl na sklonku války v britském zajetí. Britové zahrabali říšského vedoucího SS kdesi na vřesovišti na neznámém místě. I v tomto případě mohou vznikat dohady, že Himmler nespáchal údajnou sebevraždu cyankáli, ale byl odstraněn jako nepohodlný svědek a vyjednavač. Ministr průmyslu a hlavní architekt Albert Speer sice vyjádřil v Norimberku svoji lítost nad německými válečnými zločiny, ale po dvaceti letech si spokojeně užívá života ve Velké Británii, kde také v roce 1981 umírá. Jako jediný byl v Norimberku odsouzen na doživotí Rudolf Hess, který si jako jediný z odsouzených také skutečně svůj trest odpykal. Že by měl Hess takový velký podíl na válečných zločinech, když odletěl v roce 1941 do Velké Británie vyjednávat mír? Asi ztěžka, když se koncentrační tábory začaly budovat v masovém měřítku až po jeho odletu. Jen to byl další nepohodlný svědek, který kdyby promluvil, tak by se mohly dostat na povrch zajímavé skutečnosti. Rudolf Hess umírá jako stařec v západoberlínském vězení Spandau v roce 1987 za velmi podivných okolností. Těžko se asi mohl oběsit, když kvůli svému zdravotnímu stavu nemohl vstát ani z postele. Jako byl Rudolf Hess anglofil, tak britská královna matka byla značně germanofilní, a vítala Nevilla Chamberlaina, když se vracel z Mnichova po podepsání Mnichovské dohody v roce 1938. Kapitulaci Nevilla Chamberlaina před Hitlerem schválila britská monarchie, veřejně a před jásajícími davy, dříve, než se premiér podrobil nepříjemné povinnosti vysvětlit tuto kapitulaci parlamentu. Že by i Karlu Wolffovi slušela oprátka za 300 000 životů? Rozhodně ano, ale díky přímluvě Allena Dullese se tak nestalo kvůli tomu, že Wolff slíbil doživotní mlčení o operaci Sunrise. Karl i po válce doufal, že bude působit jako spolkový ministr kultury.

    Kdyby Wolff stanul v Norimberku jako obžalovaný, vyšlo by na povrch, že docházelo tajně k protisovětským jednáním, což bylo porušení spojenecké smlouvy z Casa Blancy, což by vrhlo stín na křišťálově čisté a neomylné americké tajné služby. Nutno podotknout, že divadlo sehráli i sověti, kteří měli o Wolffovi také své informace. Wolff byl v roce 1949 odsouzen pouze za členství v SS. Protože ale byl 4 roky v internaci, tak byl hned vzápětí propuštěn na svobodu. Karl tak mohl po propuštění začít podnikat v reklamě. Po zbytek života zůstává nadšeným obdivovatelem Adolfa Hitlera. Před soud za válečné zločiny je Wolff postaven až v roce 1961 v době, kdy je jeho opatrovník Allen Dulles sesazen z pozice šéfa CIA. Teprve teď je SS-Obergruppenführer obviněn z vraždy 300 000 Židů. Stejně jako Rudolf Hess a spousta dalších válečných zločinců trpí ztrátou paměti a tvrdí, že s holocaustem nemá nic společného. Soud ho ale i přesto poslal na směšných 15 let do káznice.

    Washington dlouho mlčel o tom, že hlavy amerického průmyslu i hlavy americké armády podporovaly Hitlerovu snahu vymýtit komunismus svými kamaradenschafty s nacisty. Archivy amerických tajných služeb nechal zveřejnit až prezident Clinton v roce 1998. Ukazují na kontakty Američanů a SS. Po válce se z válečných zločinců a esesáků stala celá síť antikomunistů.

    V posledních měsících války samozřejmě hrozilo nebezbečí, že se německá vojska stáhnou do Alp, což by znamenalo prodloužení války. Bylo by tím ohroženo i území neutrálního Švýcarska, které ale svým zprostředkováním rozhovorů na svém území porušilo svou neutralitu. Rozhovory zprostředkovával Švýcar Max Waibel. Hrozilo i nebezbečí, že města na severu Itálie a hlavně přístav Terst osvobodí Titovi partyzáni. Díky operaci Sunrise k tomu nedošlo, a americká a britská vojska vpochodovala vítězoslavně do měst severní Itálie. Jestli byla operace Sunrise hrdinný protikomunistický odboj, nebo bratříčkování s esesáky, na to ať si odpoví každý sám. A tak nakonec byli všichni spokojeni: Švýcaři, Američané i Britové, že dobyli bezpracně severní Itálii, ale hlavně byli spokojeni esesáci, kteří našli záchranný kruh v americkém zajetí. Jen ti sověti trošku okrouhali mrkvičku: bojovali až do trpkého konce, zatímco Američané uzavírali pakty s esesáckými generály. Takže i tuto skutečnost lze přičíst k sovětským válečným ztrátám.

    Zdroje:


    Já jsem informace čerpal hlavně z německého televizního dokumentu Operace Sunrise. Tyto informace lze konfrontovat samozřejmě i s jinými články na Wikipedii. Informací není mnoho, a jsou dost kusé. I na českém internetu lze najít několik informací. Jedná se hlavně o článek Karla Pacnera na idnes. Pacner je sice autorem mnoha knih o kosmonautice, ale pokládám za lepší zdroj informací německý nezávislý dokument, než dopisovatele svazácké Mladé fronty. Karel Pacner se samozřejmě snaží dělat z operace Sunrise hrdinný protikomunistický odboj. Zvýrazňuje úlohu českého radisty ve službách OSS Václava Hradeckého. Dokonce tvrdí, že se jednání ve Švýcarsku zůčastnili i sovětští zástupci. Z dokumentu Operace Sunrise vyplývá, že nikoliv.

    Filmový klub

    Stierlitz

    A nebyl bych to já, kdybych nepřidal i nějaký zajímavý film. Je vcelku pochopitelné, že se filmového zpracování operace Sunrise nechopili soudruzi z Hollywoodu. O tomto pojednává sovětský válečný seriál 17 zastavení jara (17 moments of spring). V roli agenta Otto von Stierlitze, standartenfǔhrera SS a SD se snaží překazit plány západních mocností plukovník Maxim Isajev. Jedná se samozřejmě o seriál, a tak je to třeba hodnotit s nadhledem. Ač má tento seriál silný ideologický podtext, a dějem se neustále prolíná lidové vypravěčství, tak je mnohem uvěřitelnější a sledovatelnější, než všechny ságy o Jamesu Bondovi dohromady. Jakýsi "trailer" lze shlédnout na youtube a i českou ukázku. A tak své povídání zakončím vesele. Jako o každém správném agentovi i o Stierlitzovi kolovalo spousty vtipů. Několik z nich:

    Ke Stierlitzovu domu přijel automobil. Z vozu vystoupili tři gestapáci a začali bušit na dveře. „Nikdo není doma,“ zavolal na ně z okna Stierlitz. Gestapáci se otočili a odjeli. Tímto způsobem je Stierlitz vodil za nos už pátý měsíc.
    Stierlitz flámoval. Ve vojenské blůze, v ruských holínkách. Na stole láhev vodky a slané okurky. Stierlitz prozpěvoval ruské písně. Naproti seděl se skloněnou hlavou Müller a zamyšleně hleděl na Stierlitze. Vypravěč: „Ten den byl Stierlitz k prozrazení tak blízko, jako ještě nikdy předtím.“
    Stierlitz přistoupil ke dveřím a tiše je otevřel. Světlo se rozsvítilo. Stierlitz dveře zavřel – a světlo zhaslo. Stierlitz znovu otevřel dveře – světlo se rozsvítilo. Opatrně dveře zavřel – světlo zhaslo. Stierlitz velmi opatrně otevřel dveře – světlo se rozsvítilo. Dveře zavřel – světlo zhaslo. „Lednička,“ pomyslel si Stierlitz.

           

    Hodnocení: 83 %

            špatnédobré        

    Anketa

    Měla operace Sunrise pár týdnů před koncem války svůj význam?
     (18 %)
     (76 %)
     (9 %)
     (20 %)
    Celkem 45 hlasů

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    unknown_ avatar 3.1.2009 14:54 unknown_ | skóre: 30 | blog: blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace
    Ono je to tutlani pravdy bohuzel aj dneska. A navic lidi si mnohdy neumi najit info. Jednou nekdo prohlasil, ze do Pentagonu narazilo letadlo, a dotedka tomu vetsina lidi veri... smutny
    emorjino avatar 3.1.2009 15:10 emorjino | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace

    Se ti divím, že to sem pořád cpeš... Pořád tam máš hromadu pravopisných chyb. Imho je zažité pojem Waffen-SS nepřekládat. Luftwaffe se taky nepřekládá.... A víc už do tebe rýt nebudu, on se toho určitě ochotně ujme někdo jiný...

    Mám rád Kubuntu, KDE (AmaroK obzvlášť), Firefox, Jabber, Wikipedii, Last.fm, Frozen Bubble.
    Darth Phantom avatar 3.1.2009 15:18 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace
    Najdi aspoň jednu pravopisnou chybu a ukaž ji. Jinak nevím, co sem cpeš Waffen-SS a Luftwaffe a v jakém kontextu. Plácáš pantem naprázdno.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    3.1.2009 16:36 Roger | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace

    "aby byli zastaveny všechny vojenské operace" - o moc dal jsem to nedocetl...

    Darth Phantom avatar 3.1.2009 16:42 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace
    No výborně. Začneme hledat v článku pravopisné chyby, když ty faktické už nemůžeme najít. Jestli je chyba v jednom slově "hromadou" pravopisných chyb, tak to potom ano. Emorjinovy pravopisné choutky ale uspokojím a chybu opravím.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    3.1.2009 19:16 Roger | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace

    "Najdi aspoň jednu pravopisnou chybu a ukaž ji."

    Kratka pamet?

    Darth Phantom avatar 3.1.2009 19:21 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace
    Nechci si být sprostý, ale co ty tady v této diskuzi pohledáváš? Hledáš pravopisné chyby? Sám neumíš napsat ani háček a čárku.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    pavlix avatar 5.1.2009 10:44 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace
    Pokud vím, tak sis o to sám řekl :).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    3.1.2009 19:18 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace
    Nejdřív řekneš "najdi pravopisnou chybu" a když to někdo udělá, tak se rozčiluješ. Někdy by stálo za to rozmyslet si, než něco řekneš.
    Quando omni flunkus moritati
    Darth Phantom avatar 3.1.2009 19:24 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace
    To snad nemá ani cenu komentovat. Začal zase "hon na lišku" a hledání pravopisných chyb. Dementní blbeček trekker se pustil do práce.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    pavlix avatar 5.1.2009 10:45 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace
    Jo táák, když dojdou argumenty, tak se začne nadávat :). How easy.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Darth Phantom avatar 5.1.2009 11:06 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace
    Až dodáš ty milý pavlixi jediný argument a ne spamování blogu bláboly, pak budu jen rád. How easy, dodat nějaký argument, jenže to jediné ti právě chybí :)
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    3.1.2009 15:12 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace

    Já jsem informace čerpal hlavně z německého televizního dokumentu Operace Sunrise. Tyto informace lze konfrontovat samozřejmě i s jinými články na Wikipedii

    Televizní dokumenty a Wikipedie mohou být dobré zdroje pro obecný úvod do problému. Pokud se ale chceš opravdu něco dozvědět, tak je nutné přečíst nějaké knihy. Dnes je bohužel normální, že si někdo přečte článek na Wikipedii a na jeho základě dělá dalekosáhlé závěry, případně si splete Spitfire s Hurricanem.

    Ministr průmyslu a hlavní architekt Albert Speer sice vyjádřil v Norimberku svoji lítost nad německými válečnými zločiny, ale po dvaceti letech si spokojeně užívá života ve Velké Británii, kde také v roce 1981 umírá.

    Klasický případ tvého zkratkovitého uvažování. Speer sice zemřel v Británii, ale jinak žil v Německu. Do UK jel udělat rozhovor pro BBC a tam náhle zemřel. Tato informace je dokonce uvedena na Wikipedii, ale to by ses musel namáhat.

    Jako jediný byl v Norimberku odsouzen na doživotí Rudolf Hess, který si jako jediný z odsouzených také skutečně svůj trest odpykal. Že by měl Hess takový velký podíl na válečných zločinech, když odletěl v roce 1941 do Velké Británie vyjednávat mír? Asi ztěžka, když se koncentrační tábory začaly budovat v masovém měřítku až po jeho odletu. Jen to byl další nepohodlný svědek, který kdyby promluvil, tak by se mohly dostat na povrch zajímavé skutečnosti.

    Jaké zajímavé skutečnosti mohl Hess prozradit? Pokud existovala taková hrozba, tak by neodsoudili na doživotí, ale k trestu smrti, případně by mohl být zastřelen "na útěku" atd.

    Jako byl Rudolf Hess anglofil, tak britská královna matka byla značně germanofilní, a vítala Nevilla Chamberlaina, když se vracel z Mnichova po podepsání Mnichovské dohody v roce 1938. Kapitulaci Nevilla Chamberlaina před Hitlerem schválila britská monarchie, veřejně a před jásajícími davy, dříve, než se premiér podrobil nepříjemné povinnosti vysvětlit tuto kapitulaci parlamentu.

    Opět překrucuješ fakta. Mnichovská dohoda byla pozitivně přijata nikoliv kvůli sympatiím k Hitlerovi, ale protože lidé nechtěli další válku. Mysleli, že Mnichovem ji odvrátili. Z pohledu UK navíc nešlo o kapitulaci, protože Británie neměla s ČSR žádnou smlouvu, na rozdíl od Francie.

    Darth Phantom avatar 3.1.2009 15:35 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace
    Pokud se ale chceš opravdu něco dozvědět, tak je nutné přečíst nějaké knihy.
    Kolik si přečetl knih o operaci Sunrise? Já žádnou, protože jsem žádnou knihu na toto téma v knihkupectvích neviděl.
    Dnes je bohužel normální, že si někdo přečte článek na Wikipedii a na jeho základě dělá dalekosáhlé závěry, případně si splete Spitfire s Hurricanem.
    No comment. Hádat se o Spitfirech a Hurricanech s tebou rozhodně nebudu.
    aké zajímavé skutečnosti mohl Hess prozradit?
    Jaké asi. O svém vyjednávání o separátním míru s Velkou Británií. Proč ho neodsoudili k trestu smrti? Protože na něj kromě Mein Kampfu skoro nic neměli. Bylo lepší ho hezky ubytovat doživotně ve vězení.
    Opět překrucuješ fakta. Mnichovská dohoda byla pozitivně přijata nikoliv kvůli sympatiím k Hitlerovi,
    Opět blábolíš nesmysly. Ať to bylo jak chtělo, tak ty davy jásaly. Snad mi tady nebudeš vyprávět o pohnutkách jásání davů. Davy i královna se hluboce mýlily.
    A proč to všechno dělám? Abych vylákal z bunkru zakuklené esesáky, jako si ty. Jsem si zcela jist, že pro tebe operace Sunrise znamená hrdinný protikomunistický odboj a Karl Wolff je pro tebe národní hrdina.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    3.1.2009 15:52 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace

    Kolik si přečetl knih o operaci Sunrise? Já žádnou, protože jsem žádnou knihu na toto téma v knihkupectvích neviděl.

    Něco jsem o této události četl, ale už je to dlouho a moc si toho nepamatuji. A právě proto o tom nepíšu do blogu.

    Jaké asi. O svém vyjednávání o separátním míru s Velkou Británií. Proč ho neodsoudili k trestu smrti? Protože na něj kromě Mein Kampfu skoro nic neměli. Bylo lepší ho hezky ubytovat doživotně ve vězení.

    Hess zjevně žádný separátní mír nevyjednal. Odsoudit Hesse k trestu smrti by nebyl problém. Teoreticky byl muž číslo 2 nacistického Německa a také byl shledán vinným v prvních dvou bodech obžaloby. Provaz by nikoho nepřekvapil.

    Opět blábolíš nesmysly. Ať to bylo jak chtělo, tak ty davy jásaly. Snad mi tady nebudeš vyprávět o pohnutkách jásání davů. Davy i královna se hluboce mýlily.

    V čem se neshodujeme? Davy jásaly, protože byl zachován mír. Byla to chybná představa, ale v té době to málokdo viděl.

    Darth Phantom avatar 3.1.2009 16:15 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace
    Něco jsem o této události četl, ale už je to dlouho a moc si toho nepamatuji.
    Právě proto, že informací je poskrovnu, tak stojí za to o tom napsat blog.
    Odsoudit Hesse k trestu smrti by nebyl problém.
    Za co? Za Mein Kampf? Jaké zločiny Hess spáchal? Jestli si dobře vzpomínám, tak si se kdysi rozepisoval o tom, že Hess nebyl až tak významný muž a že jeho vliv upadal. Teď už tvrdíš, že byl 2. mužem v Říši. Jen si vsunul do své věty kouzelné slůvko "teoreticky".
    V čem se neshodujeme? Davy jásaly, protože byl zachován mír...
    Já si myslím, že se shodujeme. O sympatiích k nacismu a Hitlerovi na straně Velké Británie si začal psát až ty. Něco v tom smyslu, že se to snažím naznačit já. Nic takového jsem nenapsal, a ani si to nemyslím.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    3.1.2009 18:19 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace

    Za co? Za Mein Kampf? Jaké zločiny Hess spáchal? Jestli si dobře vzpomínám, tak si se kdysi rozepisoval o tom, že Hess nebyl až tak významný muž a že jeho vliv upadal. Teď už tvrdíš, že byl 2. mužem v Říši. Jen si vsunul do své věty kouzelné slůvko "teoreticky".

    To je právě otázka úhlu pohledu. V praxi Hessův vliv ke konci upadal a na nejhorších zločinech se nepodílel. Ale až do svého letu byl teoreticky stále mužem číslo 2. Takže kdyby nacistickou dvojku popravili, nikdo by se ničemu nedivil.

    3.1.2009 19:18 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace
    Právě proto, že informací je poskrovnu, tak stojí za to o tom napsat blog.
    Který vzhledem ke své informační hodnotě situaci nijak nevylepšuje...
    Quando omni flunkus moritati
    Darth Phantom avatar 3.1.2009 19:20 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace
    Nezlob se na mě, ale ty si fakt dement, kluku.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    3.1.2009 19:23 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace
    A už je to tady. Argumenty došly, přicházejí osobní výpady a urážky.
    Quando omni flunkus moritati
    Darth Phantom avatar 3.1.2009 19:34 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace
    Co zpochybňuješ na mém blogu, ty debílku? Jednu pravopisnou chybu a výklad neutrality Švýcarska? To se na mě nezlob, ale žádné protiargumenty si nepředložil, a tak moje oslovení jsou zcela na místě.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    Darth Phantom avatar 3.1.2009 19:39 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace
    Rychle začni hledat na wikédii, ať něco najdeš. Třeba k tomu dojde až ke čtvrté hodině ranní, kdy tak obvykle činíš. Můžu tě ale ujistit, že nic nenajdeš.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    pavlix avatar 5.1.2009 10:48 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace
    Nic hledat nemusí... na nadávky není potřeba odpovídat ničím víc než lítostivým úsměvem :).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Darth Phantom avatar 5.1.2009 10:55 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace
    Díky za příspěvky. Další znalec a kabrňák se pustil do práce. Jen pokračuj, to už je třetí příspěvek o hovně. Nějaká psychické postižení jako u kolegy trekkera?
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    3.1.2009 15:56 koffr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace

    Abych vylákal z bunkru zakuklené esesáky, jako si ty. Jsem si zcela jist, že pro tebe operace Sunrise znamená hrdinný protikomunistický odboj a Karl Wolff je pro tebe národní hrdina. 

    Nezdá se ti, že seš trochu ukřivděnej?

    Darth Phantom avatar 3.1.2009 16:01 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace
    Nezdá se ti, že seš trochu ukřivděnej?
    Ne, nezdá se mi to. :)
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    3.1.2009 15:51 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace
    Bylo by tím ohroženo i území neutrálního Švýcarska, které ale svým zprostředkováním rozhovorů na svém území porušilo svou neutralitu.
    Jak přesně? Zprostředkovat rozhovory na svém území není žádné porušení neutrality.
    Quando omni flunkus moritati
    Darth Phantom avatar 3.1.2009 15:59 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace
    No jak se to veme. Švýcarsko dost riskovalo, a jednáním na svém území podle mě svou neutralitu porušovalo. To záleží na tom, jak se na to člověk dívá.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    3.1.2009 16:06 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace
    Takže nejdřív napíšeš, že Švýcarsko svou neutralitu porušilo zprostředkováním rozhovorů, načež se ukáže, že ji porušilo podle tebe. No jestli je podobně objektivní i zbytek textu, tak by na začátku mělo být upozornění, že se nejedná o popis historické události, ale o úvahu.
    Quando omni flunkus moritati
    Darth Phantom avatar 3.1.2009 16:20 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace
    Jasně, už to zase začíná, hledání nedostatků. Začneme opět u počítačových her Return to castle Wolfenstein, a skončíme u tvaru křídel Spitfiru. Na svém názoru nic neměním, určité porušení neutrality to rozhodně je. Pořádně to ještě jednou překontroluj, cenzore trekkere.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    3.1.2009 19:21 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace
    Hezké. Kdyby takhle na kritiku reagovali pisatelé odborných knih, hodily by se ty knihy akorát na podpal nebo místo toaletního papíru...
    Na svém názoru nic neměním, určité porušení neutrality to rozhodně je.
    Podle tvého názoru a to je tak všechno. Není náhodou ten důvod, proč se rozhovory konaly ve Švýcarsku, právě jeho neutralita? Na jiné než neutrální půdě by se totiž nikdo nescházel.
    Quando omni flunkus moritati
    23.2.2009 02:12 Petr Liška
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace

    Zprostředkování rozhovorů NENÍ porušení neutrality. Švýcaři za 2.sv.války zprostředkovali-umožnili  mnohem více jednání.

    Také domluvili s Němci i Brity, že 1x týdně létalo civilní letadlo Swissair-u linku do Londýna - nikdy nebylo sestřeleno ani Němci, ani Brity.

    Tím letadlem za 2.sv.válku cestovalo asi nemálo špionů, vyjednavačů atp..

    Veškerá činnost Mezinárodního výboru červeného kříže za 2.sv.války prováděná jeho zaměstnanci-Švýcary na území německém, okupovaném Němci, britském atp.atd. byla odvážnou činností za dodržování principů neutrality.

    Pokud nějaké vojenské letadlo narušilo vzdušný prostor Švýcarska, bylo vyzváno k přistání a pokud tak pilot neučinil, švýcarští stíhači se ho pokusili sestřelit, a to jak letadla Luftwaffe, tak letouny americké. Někdy byli (např. 2 Švýcaři americkými stíhači P-47(čiP-51?)) sestřeleni, ale výhradně NAD ŠVÝCARSKEM.

    Tj. Švýcarsko si svoji neutralitu chránilo i aktivní vojenskou činností včetně ostré střelby. Na rozdíl např. od Irska...

    Darth Phantom avatar 3.1.2009 15:59 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace
    Ne.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    Dalibor Smolík avatar 3.1.2009 16:56 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace

    Díky za zajímavý článek, který jsem si s chutí přečetl. Měl bych jen dvě drobné připomínky:

    Mnichovská dohoda dopadla tak, jak dopadla z důvodu absolutní nechuti Anglie a Francie k další válce. Je nutné si uvědomit, že oběti v obou zemích v letech 1914 - 18 byly skutečně obrovské.  Všichni doufali, že to bude poslední válka na světě a uplynulo sotva 20 let  a hrozila další.  Vlády jí chtěly zabránit za každou cenu, sympatie k Hitlerovi hrály jen podružnou roli.

    Rudolf Hess po celou dobu svého věznění zarytě mlčel o svých záměrech při letu do Skotska - spíš byl zájem o to, aby promluvil než aby mlčel. Není mi jasné, proč byl (pravděpodobně) zavražděn až v roce 1987, když k tomu mohlo dojít kdykoliv před tím.  Rozhodně ty nejdůležitější válečné události - včetně koncentračních táborů - se udály až po jeho zajetí.

    Sedmnáct zastavení jara jsem sledoval - byl to velmi dobře udělaný seriál.

     

    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    Darth Phantom avatar 3.1.2009 17:27 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace
    Rudolf Hess po celou dobu svého věznění zarytě mlčel o svých záměrech při letu do Skotska
    No to je právě to. Hess mlčel celou dobu jako partyzán. Proto bylo asi lepší ho uvěznit, než aby zpíval na veřejnosti jako ptáček. Proč byl zavražděn (pravděpodobně) až v roce 1987, je taky dost velká záhada.

    K tomu 17 zastavení jara. Asi je jen málo čtenářů, kteří tento seriál znají, protože ho nahradil na televizních obrazovkách James Bond a MacGyver. Je to velice vydařené špionážní drama (až na ideologický podtext) a Vjačeslav Tichonov v roli Standartenfuhrera Stierlize byl jakýsi předlistopadový James Bond. Jezdil v Mercedesu a pil koňak :). Oproti debilním zápletkám s atomovými bombami v Jamesovi Bondovi je tento seriál mnohem uvěřitelnější.

    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    Darth Phantom avatar 4.1.2009 12:07 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace
    No celý Ruda Hess je prostě jedna velká záhada.Možností je spousta. Třeba ve vězení promluvil, ale nebylo záhodno aby mluvil i jinde, a hlavně na veřejnosti. Faktem zůstává, že aniž mu byl prokázán jakýkoli zločin, tak jako jediný z nacistických pohlavárů seděl až do konce života ve vězení. Není to zvláštní?
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    4.1.2009 15:33 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace

    Faktem zůstává, že aniž mu byl prokázán jakýkoli zločin, tak jako jediný z nacistických pohlavárů seděl až do konce života ve vězení.

    Kdybys sis něco nastudoval o Norimberském procesu, tak bys tohle nemohl tvrdit. Vezmu to stručně. Existovaly čtyři body obžaloby (účast na spiknutí proti míru, příprava a vedení útočné války, válečné zločiny, zločiny pro lidskosti). Hess byl shledán vinným v prvních dvou bodech, což docela sedí. Druhá věc je, nakolik byl celý Norimberský proces v souladu s právem a tady bychom se mohli dostat na tenký led. Některé věci byly dost pochybné, např. soud nebyl nestranný, protože vítězové soudili poražené, všechny čtyři body obžaloby by perfektně padly na sovětské představitele, retroaktivní platnost zákonů je normálně nepřípustná atd. Ale asi to jinak nešlo.

    Jako docela kontroverzní mi přijde odsouzení Julia Streichera k trestu smrti. Streicher sice byl nechutný antisemita a vydával hnusný časopis Der Stürmer, ale jinak nic nespáchal.

    Darth Phantom avatar 4.1.2009 16:07 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace

    Proč z toho děláš, že nevím nic o Norimberském procesu? Začínáš už mě s tím pěkně srát, protože si tady hraješ na Všeználka, co ví všechno nejlíp. Samotný Norimberský proces byl pouhé divadlo, jak jsem již naznačil, v tom se shodneme. Zločince, kteří se na nic nehodili, se podařilo poslat na šibenici.

    Masové vrahy jako Karl Wolff se podařilo zakrýt díky Američanům. Mnozí z vrahů našli své uplatnění i po válce u amerických soudruhů. Třeba takový lyonský řezník Klaus Barbie pracoval pro Brity i pro Američany. Walter Schellenberg, další významný esesák a gestapák jakbysmet. Další bezejmenní esesáci našli své místo v americké armádě. Wernhera von Brauna si také Američané odvezli sebou domů. Bez esesáka von Brauna by si ty rakety mohli v USA tak možná představovat.

    Jako pátý bod obžaloby bych v Norimberku přidal krytí a napomáhání nacistickým zločincům, které Američané z velké části naplnili. Přestaň prosím vykládat něco o tom "kdybys něco nastudoval"a o bodech obžaloby, nevím kde si to vzal, Všeználku.

    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    4.1.2009 16:43 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace

    Přestaň prosím vykládat něco o tom "kdybys něco nastudoval"a o bodech obžaloby, nevím kde si to vzal, Všeználku.

    Vzal jsem to v tvém příspěvku. Tvrdil jsi, že Hessovi nebyl prokázán žádný zločin, což zjevně není pravda.

    Darth Phantom avatar 4.1.2009 16:58 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace

    Ano, žádný zločin Hess pravděpodobně nespáchal. Kdyby ale měl příležitost, tak by jich pravděpodobně dost, jenže nemohl, protože byl skoro celou válku v Británii.

    Na základě nějakého spiknutí "proti míru" by se dali odsoudit téměř všichni. Za takové spiknutí by se podařilo odsoudit i babičku Waltera Schellengerga.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    Jakub Lucký avatar 3.1.2009 18:01 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace
    jojo, Stierlitz, to byl kabrňák...
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    Darth Phantom avatar 3.1.2009 18:20 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace
    Ty o tom něco víš? Podle tvého věku bych odhadoval, že si viděl tak maximálně MacGyvera. Stierlitz a James Bond je prostě introdukce cizí kultury pomocí televizních obrazovek. Takto vidím dnešní televizní a filmovou produkci já.
    Stěží jde sledovat v jakoukoli denní či noční hodinu něco jiného než americký seriál nebo film o amerických superhrdinech. K tomu se už začínají přidávat i německé seriály Kobry 11 a Doktor z hor.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    Jakub Lucký avatar 3.1.2009 18:54 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace
    Nikdy jsem neviděl žádný díl, ale znám Stierlitze jako takového, hlavně díky tomu, kdo vytvořil stránky o něm (poznal jsem ho jako hráče internetovky DarkElf)

    Ale je pravda, že TV mě krmila právě McGyverem etc...
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    3.1.2009 19:39 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace
    ?

    :-)
    Darth Phantom avatar 3.1.2009 19:49 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace
    Jo, ty stránky jsem taky viděl. Něco z toho je pravda, něco ne. Většina vtipů se nazakládá na pravdě. Příslušníci SS třeba nenosili běžně černou slavnostní uniformu, jak je vidět v seriálu.
    To jsou ale různé drobnosti, které lze najít na každém filmu. Myslím, že debilit v MacGyverovi a Bondovi by se našlo mnohem více. Ale chápu, že je lepší si prohlédnout nějaké amatérské stránky, než se podívat na seriál z nenáviděného Ruska. Sám si zcela jistě neviděl ani minutu z tohoto seriálu.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    Grunt avatar 3.1.2009 20:01 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace
    Myslím, že debilit v MacGyverovi a Bondovi by se našlo mnohem více.

    Cože? Chceš snad říct, že se jaderná hlavice nedá deaktivovat švýcarským nožíkem a nebo že nejde narvat atomovku do švýcarského nožíku či spíše anglického pera?

    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Darth Phantom avatar 3.1.2009 20:07 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace
    Tato diskuze začíná být velice zábavná. Ano, taky se jde vyprostit z lavice (s pouty na rukou a nohou) a v poslední vteřině se zachránit před rozčtvrcením od kyvadla se sekerou. To všechno umí MacGyver. Nevzpomínám si, že by Stierlitz něco takového uměl. Ale pokud se ti ty kraviny líbí, tak ti to v žádném případě neberu :-)
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    Grunt avatar 3.1.2009 20:12 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace
    Ale pokud se ti ty kraviny líbí, tak ti to v žádném případě neberu :-)

    Ne, jen nepoužívám smajlíky.

    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    unknown_ avatar 3.1.2009 20:51 unknown_ | skóre: 30 | blog: blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace
    Ze se nejak vyznas... To by me zajimalo kolikrats uz deaktivoval, nebo aspon videl jadernou hlavici.
    Grunt avatar 3.1.2009 20:56 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace

    Opravdu by byl rozdíl kdybych za kus tak přiblblého textu, který snad ani nelze brát vážně přihodil nějakého ještě přiblblejšího vyculeného smajlíka?

    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    unknown_ avatar 3.1.2009 21:14 unknown_ | skóre: 30 | blog: blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace
    Aha, promin, ta ironie mi nejak nedosla.
    který snad ani nelze brát vážně
    S ohledem na to, co se tady bezne vyskytuje za blbce, tak bych se ani nedivil tomu, kdyby to nekdo vazne myslel.
    3.1.2009 21:24 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace
    Problém je v tom, že v poslední době došlo k inflaci přiblblých textů jelikož které lidé jako Pahntom_Alien a JiK (pokud to není jedna osoba) myslí vážně.
    Darth Phantom avatar 3.1.2009 22:16 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace
    Co to žvaníš, nejsi ožralej? Nějaké příklady inflace přiblblých textů by nebyly? Pokud ne, přiblblý budeš zřejmě ty. Tvůj příspěvek je opravdu úžasný jak z hlediska češtinářského, tak z hlediska myšlenkového :)
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    3.1.2009 22:24 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace
    Tvůj příspěvek je opravdu úžasný jak z hlediska češtinářského
    Zajímavé. Takže když ti někdo kritizuje blog kvůli pravopisu, je podle tebe dementní blbeček, kdežto když ty kritizuješ příspěvek v diskuzi kvůli pravopisu, tak jsi co?
    Quando omni flunkus moritati
    Darth Phantom avatar 3.1.2009 22:33 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace
    Bože, za co mě trestáš :-). Vždy připravený trekker je připravený na stráži. Už si našel něco závadného v článku? Co si asi může člověk odnést z podleshova příspěvku, to nevím (gramaticky a významově). Ty si dost pošahaný, a už ti nezbývá nic jiného, než pravopis. Ale jen piš dál, jsem moc zvědav, co z tebe zase vyleze, ty fašounský šmejde :)
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    vencour avatar 3.1.2009 23:06 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace

    Abych nebyl ryze mlčící většina ... tak si jen povzdechnu, že když se někdo cítí, vidí, být nad věcí, tématem, tak může ta vazba A (horší) - B (lepší) chápána i tak, že se buď jeden zkouší, trestá, něco přehlíží, nevidí, stejně tak jako v buddhismu přichází v dalším životě nějaké zhodnocení. Prostě nechápu, že se tady vyskytne jedinec s takovym chovánim. Třeba to je taky zkouška ...

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    Darth Phantom avatar 3.1.2009 23:14 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace
    Hezky řečeno. Až bude to cítění, vidění a přehled nad věcí trekkera podpořen nějakými argumenty, tak to bude ještě lepší. Jen si povzdechni, proč ne. Dokud bude milý trekker zpochybňovat smysl celého článku přihlouplým papouškováním o pravopisu, tak budu klidně dál používat tyto přívlastky.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    pavlix avatar 5.1.2009 10:55 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace
    trekker se tu zatím projevoval jako vcelku inteligentní bytost
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Darth Phantom avatar 5.1.2009 10:58 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace
    4 příspěvek :-D. Ty si zatím projevuješ jako ehm... pavlix.net. Já už se tomu fakt směju, až se za břicho popadám.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    3.1.2009 20:36 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace
    Podle mě jde především o byznys. Američané prostě umí udělat komerčně úspěšné filmy a seriály. Televize to kupují, protože něco vysílat musí a US produkce zjevně nabízí nejlepší poměr cena/výkon. Sledovat to nemusíš, dnes je spousta jiných možností.
    Darth Phantom avatar 3.1.2009 20:46 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace
    Podle mě jde především o byznys.
    To nepochybně. Podle toho kvalita produkce také vypadá. Ne každý je tak inteligentní, aby rozpoznal debilní filmy a seriály (ve své podstatě propagandistické) od kvalitní produkce. Jiné možnosti jsou, to ano. Výsledek toho všeho ale jsou oblbnuté davy, jako na prvomájovém průvodu. Od mateřských školek až po náctileté.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    3.1.2009 21:24 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace
    To je otázka typu, jestli bylo dřív vejce nebo slepice. Koukají lidé na hloupou produkci, protože je televize tak zblbla nebo televize vysílají blbosti, protože to lidé tak chtějí? Já se přikláním spíš k té druhé možnosti. Když začala začátkem 90. let vysílat TV Nova, tak měla prakticky okamžitý úspěch, přestože publikum ještě nemohlo být zblblé americkou produkcí.
    Darth Phantom avatar 4.1.2009 13:26 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace
    tak zblbla nebo televize vysílají blbosti, protože to lidé tak chtějí?

    Já bych to spíše definoval tak, že jinou možnost prostě lidé nemají, protože se v televizi nevysílá nic jiného, než přihlouplé americké seriály. Respektive jinou možnost mají, ale televize pořád zůstává hlavním masmédiem pro široké masy.

    Jak jsem již podotkl, k této produkci se začínají přidávat i německé filmy, jenom v nich místo doktora Mengeleho vystupuje Doktor z hor. Z pomocníka ostrahy koncentračních táborů německého ovčáka se stal Komisař Rex. Ruský film se vysílá jednou ročně na svátky, a to Mrazík. Podivuhodný obrat v televizní produkci.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    unknown_ avatar 4.1.2009 13:43 unknown_ | skóre: 30 | blog: blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace
    Podivuhodný obrat v televizní produkci.
    A nejen tam. Naprosta vetsina lidi si neuvedomuje, ze prakticky vsude se po 89 nic nezmenilo. Jenom znaminko.
    Fluttershy, yay! avatar 3.1.2009 20:52 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace
    Roosevelt se píše s jednoduchým "v".
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Darth Phantom avatar 3.1.2009 21:00 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace
    Jojo, máš recht.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    4.1.2009 14:23 Karel Benák | skóre: 8 | blog: benyho
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace

    Článek je to poměrně pěkný, ale jak tak sleduju diskusi, autor nepřipouští že by se v něčem mohl mýlit a okamžitě příslušného kritika napadá a osočuje. Inu, tohle je dnešní styl diskuse, který spočívá v diskreditaci oponenta a jeho případné eliminaci. Nic si z toho milý autore nedělej, přesně tenhle styl používají ekologové, euronadšenci, eurokrati (ti co s lidmi o EU nediskutují, prostějim to přikáží a hotovo), euroskeptici apod.

    Láska je jako prd, když hodně tlačiš tak z toho bude ...
    Darth Phantom avatar 4.1.2009 14:36 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace
    Připouštím mýlku. Pokud ale někdo označí díky pravopisné chybě a výkladu jednoho faktu celý můj blog za pochybný, tak mi holt ujedou nervy. Ten člověk to totiž činí neustále, a spočívá už v tom smysl jeho života. Klidně řekni, co se ti na článku nelíbí, a já budu s tebou ochotně diskutovat. Nebudu ale diskutovat o pravopisné chybě v článku s desítkami faktů a stovkami slov.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    4.1.2009 17:30 ---- | skóre: 23 | blog: -
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace
    Správně! +1
    pavlix avatar 5.1.2009 10:57 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace
    Tak zkus svoje nervy držet na uzdě... a třeba budou mít tvoje komentáře nějakou užitnou hodnotu.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Darth Phantom avatar 5.1.2009 11:01 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace
    Pátý příspěvek! Díky, velký osvícenče za tvoje názory. Sám sice víš o tématu zcela kulový, ale přispěchal si s osvícenými radami. Ještě jednou díky!
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    Darth Phantom avatar 5.1.2009 11:19 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace
    Ty už dokonce studuješ i na gymnáziu! Ještě jednou díky milý pane profesore pavlixi za tvoje rady, uhrovitý mladíčku z gymnázia v Prague 6. Ale jsem rád, že jsem se dobře pobavil.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    Dalibor Smolík avatar 5.1.2009 11:25 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace

    Kouknul jsem se na stránky ... Pavlix studuje na Karlově univerzitě, gymnázium Arabská je již minulostí (na budovu se téměř dívám z okna svého bytu a svého času tam chodila do školy moje sestra:-))

    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    Darth Phantom avatar 5.1.2009 11:35 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace
    Jojo, možná už prvním rokem na univerzitě. To slovo Arabská bych moc nevytahoval, nebo sem příjde zakrslý spratek freshmouse se svými fašounskými výlevy, a JiK se svými plakáty a obrázky teroristů :)
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    5.1.2009 18:42 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace
    Když už proti někomu jako argument používáš to, kde studuje, tak by ses možná mohl podělit o to, co jsi vystudoval ty. Ať můžeme srovnávat.
    Quando omni flunkus moritati
    Darth Phantom avatar 5.1.2009 18:57 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace
    Může tě poprosit, aby si se začal ukájet i něčím jiným? Skoč si si na starou, tedy jestli nějakou máš. Věnuj se v noci i jiným věcem, než vyhledávání mých příspěvků.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    4.1.2009 18:37 tdx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace

    Možná ani netušíte, jak blízko jsou si James Bond a Rudolf Hess ;-) Alespoň se případně mrkněte na heslo Ian Fleming na anglické Wikipedii. Jestli se k tomu dostanu, mám v jedné knize o okultismu ve Třetí říši pár zajímavých, i když nejspíš ne úplně věrohodných informací.

    Darth Phantom avatar 4.1.2009 19:07 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace
    No okultismus měl jistě nesporný vliv na šéfa SS Heinricha Himmlera a možná i na samotného Hitlera. Já jsem se teď pustil do četby knihy Jitro kouzelníků. Zatím mě to moc nebaví, ale asi i tam se najdou nějaké zajímavé skutečnosti.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    Darth Phantom avatar 4.1.2009 19:09 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Operace Sunrise - Tajemství jedné kapitulace
    Špatný odkaz. Jitro kouzelníků.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.