abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.4. 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    23.4. 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    23.4. 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 721 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Menu v icewm

    17.4.2007 13:21 | Přečteno: 1805× | blog | Výběrový blog

    Jak jsem slíbil (http://www.abclinuxu.cz/forum/show/168981), tak činím. Zkusil jsem popsat možnosti menu v IceWM.

    Po letech mnoha letech používání počítače jsem získal některé návyky. Jedním z nich je používání kvalitního menu ve window manageru. Nejprve jsem používal zejména WindowMaker, tam je velmi dobré menu, ale já jsem jej tak nějak pomíjel a používal převážně dock. Pak přišlo období s IceWM, kdy jsem měl k dispozici ikony na liště a pak také ikony na ploše zajištěné aplikací Rox. Jenže plocha je sice dobrá úvodní spuštění hlavní aplikace, ale pak je neustále zakryta nějakými okny a tudíž je víceméně nepřístupná a na liště je omezené místo. Vím o tom, že jsou klávesové zkratky které ji dokáží vytáhnout do popředí, ale to mi připadalo nepohodlné, když jsem si chtěl jen spustit další okno s dalšími potřebnými daty a ono najednou všechno zmizelo. Nevím zda jsem začal používat počítač intenzivněji nebo prostě jen jiným způsobem, takže jsem objevil kouzlo menu.

    Postupně jsem začínal více a více používat menu až nakonec jsem odboural ostatní způsoby spouštění aplikací a používám už téměř výhradně menu. (A samozřejmě klávesové zkratky.)

    Nedávno jsem narazil na text ukazující, že někteří lidé považují IceWM za window manager druhé kategorie, který se nedá pořádně nastavit a nemá pořádné menu. Myslím že to není pravda, IceWM podle mého názoru má možnosti menu velmi dobré a pokusím se je popsat.

    Statické menu

    Základní statická forma menu vypadá takto:

      prog "Terminál rxvt" "xterm" rxvt
      prog "Gvim" "vim" gvim
      menu "test" "folder" {
         prog "OpenOffice" "ooo_gulls" openoffice
         prog "Lyx" "emacs" lyx
      }
      prog "ROOT terminál" "control-center" rxvt -bg darkred -e su -
    

    Na prvním místě je klíčové slovo prog nebo menu které říká, že se jedná o spuštění programu, nebo submenu, které uvozuje vnořené submenu. Pak následuje nadpis položky, pokud obsahuje mezeru nebo jiné "speciální" znaky, musí být v uvozovkách, jinak uvozovky nejsou povinné. Následuje ikona.

    Ikona může být název ikony dle konvence IceWM (viz. manuál) nebo to může být i obecně jakýkoliv grafický soubor ve formátu xpm s plnou cestou nebo bez cesty pokud se nachází v IconPath. Pokud je IceWM kompilováno s podporou Imlib jsou podporovány další grafické formáty - bmp, jpeg, ppm, tiff, gif, png, ps, xpm. Pokud se uživatel nechce ikonou zabývat, napíše jako název ukony pomlčku a žádná ikona není zobrazena. Zajímavou sbírku ikon lze najít na http://bbs.cvut.cz/~covex/icewm/iceicons/.

    Pak následují složené závorky v případě submenu nebo příkaz pro provedení.

    Speciální položky

    Součástí menu mohou být některé speciální položky.

    separator slouží k vytvoření oddělovací čáry v menu.

    runonce slouží ke zvláštnímu způsobu spouštění položek. Ono once napovídá, že se IceWM podívá, zda již neexistuje okno zadané třídy a pokud ano, nespouští další program, ale jen okno vytáhne do popředí.

      runonce "title" icon_name "res_name.res_class" program_executable options
      runonce "title" icon_name "res_name" program_executable options
      runonce "title" icon_name ".res_class" program_executable options
    

    restart slouží k přechodu do jiného wm. IceWM se ukončí a je nahrazen zadaným wm.

      restart "title" icon_name program_executable options
    

    Vložené soubory

    A nyní se dostáváme k zajímavějším možnostem menu. Bohužel dále uvedené možnosti mají jedno nepříjemné omezení - nejdou použít jako seznam položek v exitující větvi (sub)menu, ale jen jako samostatná submenu. Takže nelze napsat část větve staticky, pak zařadit např. dynamické položky a pokračovat zase statickými položkami na stejné úrovni.

    Vložení dalšího souboru snad není třeba nijak upřesňovat funkce je zřejmá.

      menufile Programs folder programs
    

    Bude vytvořeno subnemu "Programs" s ikonou "folder" a jako položky se natáhne obsah souboru programs. Pozor na jednu vlastnost - obsah souboru programs se natáhne jen při vytváření menu - typicky při prvním zobrazení, další změny změny v souboru programs se pak již nepromítnou do dalšího znovuvytvoření menu. Kdy to bude závisí na nastavení IceWM - u mne při každé změně hlavního souboru. Restart IceWM, samozřejmě, nové natažení menu vynutí kdykoliv.

    Takto je třeba možno vkládat do menu součásti společné více uživatelům.

    Generované menu

    Menu lze i generovat programem. Položky se čtou ze standardního výstupu.

      menuprog Gnome folder icewm-menu-gnome1 --list 
    

    Místo programu icewm-menu-gnome1 --list, lze dosadit jakýkoliv vlastní generátor menu. menuprog se spouští též jen jednou při vytváření menu stejně jako v předchozím případě při vkládání souboru. Takže tato varianta není tak úplně dynamická.

    Dynamické generované menu

    A nyní se konečně dostáváme ke skutečně dynamicky generovanému menu.

    Syntaxe je následující:

      menuprogreload title icon timeout command
    

    Timeout je zadáván v sekundách a určuje dobu platnosti položek získaných z výstupu příkazu. Pokud je timeout 0, pak se příkaz spouští při každém zobrazení podmenu.

    Něco málo mnou používaných příkazů jako ilustrační příklad (exec v druhém řádku není příkaz, ale název ikony - obrázku ozubeného kola ;-) ):

      menuprogreload "Procházet..." folder 0 dirBrowserMenu.sh /home/martin roxopen.sh
      menuprogreload "Procesy" exec 0 process.sh 
    

    První položka umožňuje rekurzívní procházení adresářů, druhá je jednoduchý správce procesů.

    Pokud někoho zajímá jak takový script vypadá, tady je dirBrowserMenu.sh:

      #!/bin/bash
      # Popis:
      #       $1 - adresář k prozkoumání
      #       $2 - příkzaz pro otevírání souborů
      
      echo prog \"Otevřít...\" "folder" $2 $1
      echo separator 
      
      find $1 -maxdepth 1 -mindepth 1 -type d -not -name '.*' \
        -printf "menuprogreload \"%f\" folder 0 $0 \"%p\" $2\n"
      
      echo separator 
      
      find $1 -maxdepth 1 -mindepth 1 -not -type d -not -name '.*' -not -name '*.clean' \
        -printf "prog \"%f\" file $2 \"%p\"\n"
    

    a tady je process.sh:

      #!/bin/bash
      top -U`whoami` -b -n1 | tail +8 | sed '/^[^[:space:]]*$/d' | \
      awk '{print $1 " \"" $12 " (" $9 "; " $8 "; " $6 "; " $4 ")\"" }' | \
      while read PID CAPTION; do
        echo menu $CAPTION \"-\" {
        echo   prog '"renice +5" "-" renice +5' $PID
        echo   prog '"kill" "-" kill' $PID
        echo   prog '"kill -9" "-" kill -9' $PID
        echo }
      done
    

    Nedělám si žádné nároky na úplnost a neprůstřelnost, ale u mne to funguje v dostatečné míře.

    Jak vidno je menu v IceWM je jednoduché a přitom má dostatečné možnosti. Takže si každý snadno může menu vyrobit podle svých potřeb.

           

    Hodnocení: 91 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    David Ježek avatar 17.4.2007 20:28 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu v icewm
    no koukám že se k tomu nikdo nemá, tak to řeknu já: díky moc, icewm plánuju na jednu šunku a tohle se mi bude hodně hodit.
    Josef Kufner avatar 17.4.2007 20:30 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu v icewm
    Jojo, IceWm má výborné menu. Ještě dolním, že v názvu položky lze použít podtržítko a tím nastavit klávesu na kterou bude položka reagovat (podtržené písmenko).

    A taky si přihřeju polívčičku: Pokud chcete pohodlně vybírat kam se připojit po ssh nebo zapínat/vypínat síťovky v Debianu (i s profilama), tak mám pár věcí na svém webu.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    18.4.2007 13:57 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu v icewm
    Dekuji pekne za vysvelteni ;)

    Nevyjadril jste se, zda vam ten gnome2icewm script funguje. Takze kdyby nekomu ne, tak muze pouzit primitivni skript, ktery jsem narychlo spichnul, abych nemusel psat menu rucne.
    18.4.2007 14:11 Martin Lebeda | skóre: 22 | blog: Martinuv_blog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu v icewm
    Nemám gnome a tudíš nepoužívám gnome2icewm. Ani to nikde netvrdím - používám výhradně vlastní scripty.
    22.10.2007 15:32 ahlstrom | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu v icewm
    Ja icewm nepouzivam na sunce ale na svem pocitaci na kterem delam denne, musim rict ze lepsi window manager jsem nevidel. Musim rict, ze jak vidim nektere ty windowsaky jak si zapnou ve skole notebook a jak jim najede graficke prostredi, tak musi jeste dalsi 3 minuty cekat nez se jim zastavi disk. S linuxem, a zvlaste s IceWM mohu pracovat ihned po najeti Xwindow

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.