abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 785 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Už jste někdo počítal cenu software pod widlema?

    20.7.2005 01:49 | Přečteno: 2653× | Začátky

    Pročítal jsem si recenzi na SuSE Linux 9.3 na zive.cz a velmi mě zaujala diskuze k recenzi. Autor recenze se tam hádá se čtenáři a obhajuje windows. Já osobně jsem ještě před 14dny jel pod woknama na 100% a s kamarády jsme řešili otázky ohledně cen SW

    Proto mě tak zaujala výše zmíněná diskuze (nachází se ke konci stránky) a sepsat některé údaje. Pevně doufám že na mě nepošlete polici po tom k čemu všemu se zde přiznám.

    Tak začněme. Jako ceník jsem použil výchozí od firmy mironet. Beru jako výchozí pc pro rodinu o 4 členech kde dva lidé pracují s pc aktivně. Takže, to máme MS Windows XP home oem 2395Kč, dále máme na výběr, chci jen psát základní dokumenty? řekněme že ano a že mi stačí osekané MS Office 2003 pro studenty a učitele Czech CD 2793Kč. Tím máme základní systém. A co filmy? SW pro přehrávání DVD pouze za 132Kč, Pokud si chceme něco vypálit, musí nám stačit schopnost widlí vypalovat, jinak nás AheadNero stojí 294 pro DVD. A máme SW pro normální rodinku kde se nikdo pc moc nevěnuje. Bohužel ted přicházím na řadu já a to, co se mi občas hodí. Protože nechci pořád reinstalovat tak "levný" systém, hodí se mi nějaký firewall a antivir. Za určitou dobu jsem vystřídal všechny možné programy a zatím se mi ze všech nejvíc zamlouvá Norton Internet Security 2005 CZ za 3883Kč, tím si jsem alespoň trošku jist určitou bezpečností, ovšem tento program vyžaduje již lepší počítačovou gramotnost. A co dále? Tak když už mám ten digitální foťák tak si ty fotky chci nějak upravovat že, k tomu sestra studovala grafiku a proto potřebuji Adobe Photoshop a Ilustrator dle oficiálních stránek AI 21140Kč a AP 21480Kč a to vše v češtině. No, a tím si sestra může sem tam přividělat nějakým tím návrhem pár stovek. Zato já jsem se ve škole učil s Delphi, za to bych vysolil 29100Kč (Delphi 8). Teď tak přemýšlím že ty programy které používám jen párkrát do měsíce by vyšli jen asi na pár tisícikorun a proto je nebudu rozvádět.

    Když to shrneme tak pro rodinu které stačí Windows, office, video a vypalování a antivir s firewallem to dělá 9497Kč, pokud by dotyčným stačilo jen AVG tak by to bylo asi o 2000 méně

    Pokud ale mají tu smůlu, že obě děti potřebují programy které jsem tam vypsal, vyjde to o něco více....81217Kč To je pálka co? Za tohle vybavení se nemusí stydět ani nějaká nahrabaná firma.

    Ovšem my jsme pouzí studenti a nám stačí pouze starší (a levnější) produkdy. Kde by jsme na tohle asi vzali peníze? Kdybych k tomu přičet cenu lepšího pc kolem 30000Kč tak to už je asi lepší koupit si auto z bazaru. Ale další rána, co když si na tom drahém pc někdo rád zahraje nějakou hru? No to je bomba, zrovna ted vyšlo něco nového tak si to jdu koupit, dalších 1599Kč (ne, opravdu nevím kolik stojí nová hra protože za a) mě to neba a za b) na to mám slabý komp). A ted je těch her víc...

    Už radši s tím dost, kdo má počítat a hlavně kdo na to má vydělávat. Nedávno byl v deníku Metro sloupek od nějakého chytrého pána, který kritizoval ty, co si stahují a vypalují filmy a hudbu. Mám spočítat kolik hudby a kolik filmů mám doma a kolik by mě stálo placení všeho co poslouchám a na co koukám? Ne, opravdu se mi do toho nechce. Asi bych se sám divil. Radši se všech zeptám, a ruku na srdce, vy z vás co ještě používáte windows, kolik sw máte koupeno a kolik vypáleno od kamaráda, kolik toho jste si stáhly. Kolik programů máte načerno. Ano, jedni vše, jedni sem tam něco, a pár jedinců má VŠE ZAKOUPENO.

    Kdo dočetl až sem, tomu gratuluji, jen dodám, toto je jeden z důvodů, proč jsem za ty poslední dva týdny postupně zvolil Linux jako svůj výchozí systém. Místo Photoshopu Gimp. Místo MS Office, OpenOffice, místo delphi se naučím C+ nebo se na to vykašlu. Zavirovaným emailům se budu smát a když už si konečně najdu čas na nějakou tu hru, moje distribuce pár kravin obsahuje, ale protože mě to přestane bavit tak budu dělat něco užitečnějšího. Ano, přecházím na linux a tím se zbavuji problému. Jen se budu hádat s lidmi co je lepší. Samozřejmně že nic. Ale já budu říkat: "A co je levnější...."

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    20.7.2005 02:05 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Gimp pod windows
    No ono pokud by si chtěl ušetřit pod těma woknama tak tam můžeš taky použít ten GIMP, ale neznám náhradu za to Delphi takže i tak by to stálo dost peněz. :-D
    20.7.2005 02:10 Jindřich 'GoldenShit' Plešinger | skóre: 16 | blog: Nevěřící | Dolní Bousov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gimp pod windows
    Jak nahradit Delpi? FreePascal + Lazarus pod Win, nebo radeji C/C++ Dev-cpp. Téměř každý program pod Linux funguje i pod Windows. Na stadování používám wget. GnuWin32
    LINUKS = Lidová Nacionálně Ultralevicová Komunistická Strana
    21.7.2005 14:50 janek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gimp pod windows
    Zapomínáte na Borland Kylix 3 Open Edition.
    31.8.2005 10:41 outrage | skóre: 20 | blog: Outrage's Blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gimp pod windows
    Tusim, ze Delphi 6 je free.
    Není-li to pravda, je to velmi dobře vymyšleno.
    20.7.2005 02:06 Jindřich 'GoldenShit' Plešinger | skóre: 16 | blog: Nevěřící | Dolní Bousov
    Rozbalit Rozbalit vše Windows
    Na MS Windouws používám Gimp, Bluefish, Inkscape, OpenOffice.org, Maxima, wxMaxima, Scilab, MPlayer, XnView, Dev-cpp, Avast, interní Firewall (WinXP-SP1), Ad-Aware, CCleaner, RegCleaner, XP-AntiSpy.

    Proč tedy za každou cenu přecházet pod Linux? Linux také používám, ale podle mě je žravjejíší při udržení stejného komfortu. WinXP si umím ošetřit tak, že prostě zavirovaný není a jede svižně. Linux mám raději v konzoli nabo maximálně X11 a fluxbox. Tam je rychlejší a méně žravější a tam využívám jeho výhod, ale KDE nebo Gnome? Vypadá dost dobře ale ... .
    LINUKS = Lidová Nacionálně Ultralevicová Komunistická Strana
    21.7.2005 14:51 janek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows
    Proč?! Třeba, že licence WinXP není zadarmo.
    Saljack avatar 14.9.2005 14:03 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Windows
    1.)Definice jako udržení komfortu mi připadá jako pěkná blobost. 2.)A zavirovanej je. 3.)Někdo kdo napíše, že windows sám o sobě se dokáže ošetřit sám je .... a nemá cenu se s nim bavit. Toť vše
    Sex, Drugs & Rock´n Roll.
    20.7.2005 03:37 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Jde to i levněji a ani to moc nebolí
    Delphi bývalo pro některé účely zdarma, šlo tuším o verzi Personal (Delphi 6 a 7 určitě, jak je to s aktuální verzí, to nevím). Záleží, co s tím chcete dělat (jestli to má být studijní materiál, nebo zdroj obživy).

    Photoshop, jak tu padlo, je částečně (ne-li úplně) nahraditelný GIMPem, dobře posloužit můžou i programy firmy Zoner nebo známý Paint Shop Pro.

    Co se týká firewallu a antiviru, možná že levnějším řešením by byly produkty firmy Kerio (pro osobní použití tuším zdarma) a antivirus NOD32 (o tom, co je lepší, nebudu spekulovat, od toho máme recenze).

    A kancelářského softwaru je k dispozici hromada, velmi dobře použitelný je OpenOffice (zejména verze 2 beta), pokud není třeba tvořit prezentace, máme tu i Microsoft Works.

    Přehrávání DVD s malou pomocí zvládne i Windows Media Player (totéž filmy i s titulky), navíc k většině moderních grafických karet takový software dostanete zdarma.
    20.7.2005 09:05 Filda
    Rozbalit Rozbalit vše prehravani DVD Re: Jde to i levněji a ani to moc nebolí
    AFAIK k prehravani DVD je potreba mpeg2 kodek kterej je licencovanej a za prachy takze WMP ho sam od sebe neprehraje, je potreba nainstalovat napr. winDVD. Rad bych se mylil, opravite me nekdo?
    herne the hunter avatar 20.7.2005 17:54 herne the hunter | skóre: 10 | tor lara
    Rozbalit Rozbalit vše Re: prehravani DVD Re: Jde to i levněji a ani to moc nebolí
    afaik dvd prehrava media player classic. viz http://sourceforge.net/projects/guliverkli/
    i am herne the hunter and you are a leaf driven by the wind.
    21.7.2005 19:31 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: prehravani DVD Re: Jde to i levněji a ani to moc nebolí
    FreeDVD codec to řeší myslim poměrně obstojně. Navíc, jak už jsem řikal, prakticky ke každý současný grafický kartě dostane člověk přehrávač DVD, protože skoro každá současná karta má HW dekodér MPEG2 a kodeky v těch komerčních aplikacích to dokážou využít.
    20.7.2005 03:40 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Delphi a Linux
    Mimochodem, Delphi se nemusíte vzdát ani v linuxu, zkuste Kylix. Není to žádná sláva a programy v něm napsané potřebují k běhu několik knihoven, ale jde to.
    20.7.2005 07:29 ZAH | skóre: 43 | blog: ZAH
    Rozbalit Rozbalit vše Přehnané náklady
    To co jste počítal je určitě přehnané. I pro windows je svobodný software a tak vlastně hlavním a skoro jediným nákladem jsou windows. Antiviry pro domácí použití, jsou některé zdarma, se spoustou hardware se dodává relativně kvalitní soft (Syn k úpravě obrázků používá stařičký editor od Adobe, který jsem koupil s scanrem, bylo tam i české OCR). Open office již dneska překonává Ms office. Gimp pracuje dobře i windows. Osobně tvrdím, že i v prostředí OS windows se nemusí krást a dá se vybavit SW za přijatelnou cenu. U firem je to sice složitější a něco dražší, ale také řešitelné. Hlavní důvod, který nutí uživatele počítačů krást SW, vidím v podivném pudu a touze, mít na disku co nejvíce SW. Lidem je jedno, že na většinu nainstalovaného sw se neumí pořádně ani podávat natož s ním pracovat, že hry, které stáhl neumí hrát,že stažené mp3 by přehrál za několik set hodin atd.
    20.7.2005 10:19 imro | skóre: 19 | blog: hovado
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehnané náklady
    No to ano.Ale dajme tomu,ze na zaklad potrebujes nejakych 10 000 Czk za software.Ak niekto zaraba 10 000 Czk za mesiac,tak je to jeho cela vyplata.Podla priemernej mzdy je 10 000 Czk asi 2/3 z priemernej mzdy.Novy Zeland je krajina,ktora puziva najmenej nelegalneho softwaru na svete,ale paradoxne,maju tam ten software najdrahsi na svete.Takze nieco take,ze ak budeme puzivat legalny software tak pojdu ceny dole je asi blbost.Skor ide o to,ze ta budu chciet vyzmykat este viac.Mimochodom,viete si predstavit,ze v takej Indii alebo Brazilii kde je nenormalna chudoba daju 310 dolarov (co je asi 10000Czk) na software?
    21.7.2005 14:58 janek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehnané náklady
    Výpočet je nesmyslně přehnaný, i na platformě Win se dají náklady minimalizovat. Zásadní úspora je v rozdílu ceny vlastního OS, která vynikne při více počítačích v rodině. A to je dnes už běžné. Koncept Linspire, kdy licence a podpora je pro všechny počítače domácnosti a dostává se balík základních aplikací včetně snadné instalace dalších je určitě výhodnější. A stále se dá ušetřit prací na sobě ;-) a zvládnout běžné distribuce. Pro děti od určitého věku to může být i zábava ;-)
    Luk avatar 20.7.2005 08:48 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Corel místo Adobe
    Místo Photoshopu + Illustratoru lze koupit CorelDraw (obsahuje mj. i Photopaint), funkcemi i komfortem je plně srovnatelný (v mnohém i lepší), stojí cca polovinu. Navíc není třeba mít nejnovější verzi, a starší verze jsou výrazně levnější (předchozí verze, tedy 11, je pod 5000 Kč).
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    20.7.2005 09:02 ParadoX | skóre: 20 | blog: Paradox
    Rozbalit Rozbalit vše Přehnaná cena
    Ano, trošku uznávám že jsem bral produkty, které jsou nejspíše nejdražší a sám používám některé freeprodukty. Ovšem pokud se sestra učí na škole 3 roky sw od Adobe, je lepší prostě dělat s tím adobe hlavně pokud později bude ve firmě kde s ním bude dělat. Jinak Delphi se dříve dělilo na 3 odnoží ale pokud vím tak žádné zdarma nebylo. Jinak chci také uvést že vše co jsem vypsal tak nemám protože by jsme museki asi prodat dům, a když už, stačí koupit cd a....

    No ten článek prostě byl k zamyšlení nad tím, že plno lidí se bouří nad tím, že všichni stahují nelegální software ale přece jenom některým lidem nic jiného nezbývá když chtějí dělat s programy se kterými umí, nebo které jsou nejrozšířenější...
    Don´t worry, be happy.
    20.7.2005 10:24 imro | skóre: 19 | blog: hovado
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehnaná cena
    Ano,a taktiez ma vedia rozosmiat prispevky typu ze na vsetko mozeme pouzvat nieco free a tak sa vyhnut pouzivaniu nelegalneho softwaru.Tak preco sa tie free programy nevyucuju na skolach?Preco som nuteny pracovat od zakladnej skoly v skolstve na Windowsoch,pouzivat Microsoft Office,Adobe atd?Skuste poslat zlozitejsi dokument vytvoreny v Open Office statnej sprave a moze sa vam stat,ze vam pride uctenka zaplatit velke penale,lebo pani uradnicka to vo svojom M.Office nevedela otvorit a tak ste nejaku ziadost vlastne ani neodoslali?Alebo skuste takyto dokument poslat napr. sudu.Sa vam moze stat,ze sudny spor prehrate iba koli tomu.
    Luk avatar 20.7.2005 10:37 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehnaná cena
    Skuste poslat zlozitejsi dokument vytvoreny v Open Office statnej sprave...
    Pošlu ho v libovolné verzi MS Office a vsadím se, že ho také nikdo neotevře. Proč? No, v každém SW je nejméně jedna chyba :-)
    skuste takyto dokument poslat napr. sudu
    To bych ani nezkoušel. Když se řekne soud, už slyším ten klapot mechanického psacího stroje. Taková je realita.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    20.7.2005 10:48 Bubak | skóre: 16 | blog: Čtvrtá cenová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehnaná cena
    No tak tohle by zase rozesmalo me, kdyby me to nerozbrecelo...

    Leto budiz povoleno
    ... máš jen mrtvou kočku a poškrábanýho jezevčíka ...
    20.7.2005 21:23 anicka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehnaná cena
    to se mi nechce verit, ze by byl nekdo ve skole nuceny pouzivat proprietarni software. Po maturite na gymplu mam dva roky, za celou dobu studia me nikdo nikdy nenutil pouzivat Windows a MS Office (nebo aspon mit ho doma, ve skole jsme na tom samozrejme delali). Protokoly z laborek a dalsi slinty jsem psala v AMS TeXu...

    Btw, ve skole nas ucili programovat na FreePascal.
    Luk avatar 20.7.2005 22:04 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehnaná cena
    Samozřejmě, že ve škole od nikoho nesmí chtít konkrétní program. Buď ho zajistí ve škole (pro plnění úkolů i mimo výuku), anebo by ho škola musela pořídit (samozřejmě i případně s OS ;-)). A navíc, kdo nemá počítač (což u nepočítačového oboru není výjimka), bude dělat co?
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    20.7.2005 23:10 ParadoX | skóre: 20 | blog: Paradox
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehnaná cena
    ty se tomu směješ ale já chodím na elektrotechnickou průmku a před dvouma rokama nás tam učili v MS Office 97
    Don´t worry, be happy.
    21.7.2005 00:26 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehnaná cena
    ze by byl nekdo ve skole nuceny pouzivat proprietarni software.
    což takhle povinný seminář z Matlabu?

    ano, byla možnost psát semestrálku ve škole v labu, kde byl Matlab legálně, ale získat tam místo bylo netriviální, o komfortu práce ani nemluvě, takže otázka za zlámanou grešli bez nápovědy publika - copak asi postižení studenti na koleji kopírovali, myslíš, že nějakou "neproprietární" náhradu Matlabu, která má čistě náhodně stejnou syntaxi a pracuje stejně?
    John DOE avatar 20.7.2005 13:01 John DOE | skóre: 13
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehnaná cena
    Existuje verze Delphi 2005 Personal. Ta je zdarma pro studijní účely, ale dá se objednat pouze jako CD od Borlandu, stáhnout nelze. Někde jsem však zahlédl reklamu na Chip 5/05, kde by měla být na doprovodném DVD. JD
    21.7.2005 15:04 janek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přehnaná cena
    Delphi je a bylo (s malými pausami) prakticky vždy k dispozici v ořezané verzi zdarma, dokonce vyšlo i jako příloha Chipu ve verzi 5 (pokud si pamatuji). Nebo bylo za symbolickou cenu, ale to byl i Visual Basic tuším ve verzi 6. Adobe si kupují profesionálové, kteří si s jeho pomocí vydělávají. Škola, která nepracuje s jeho alternativami (ať už Corel nebo Macromedia), je přinejmenším podivná.
    Heron avatar 20.7.2005 10:33 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Zda se mi to malo
    Nemuzu si pomoct, ale bud nam neco zatajujete, nebo na kompu nic nemate :-).

    Pred lety (no uz je to docela dlouho) jsem si takhle spocital vsechen vypaleny soft co mam doma a ktery jsem mel alespon kratce nainstalovany a vysla me cifra kolem 5MKc... Holt vsechny ty verze profesional, enterprise, architect edition, server edition neco stoji :-).

    Dneska jsem na linuxu, cisty a mam pocit, ze mi vubec nic nechybi, coz jsem ve windech nikdy nezazil.
    20.7.2005 11:12 saboter | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Troška ti zmenším cenu :)
    Delphi je tiež pre študentov za pár šupiek 2000-3000 Kč. Hneď máš ušetrené. A pod linuxom môžeš fičat na Kylixe (ale aj ten je pekelne drahý :( ... )
    20.7.2005 11:16 saboter | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Troška ti zmenším cenu :)
    Ech, najprv som si mal prečítat celé fórum už sa to tu spomínalo. Sorry. :D
    Dalibor Smolík avatar 20.7.2005 11:16 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Kolik vlastně stojí soft pod Windows?
    Dovedou mě iritovat lidé (i v mém blízkém okolí), když tvrdí, že nutně potřebují MS Office a Open Office je prostě na nic a Linux stále pokulhává a dohání Windows a produkty Microsoftu. Pak se jich zeptám, kdo software platí. Většinou firma ...
    Pokud si to má člověk platit ze svého, začne přemýšlet úplně jinak. Teď nemám na mysli domácí uživatele, ale malé firmy, které by měly mít na veškerý sw licence (pravděpodobnější možnost kontroly). Když má 5 strojů a na každém jednu MSO - to vyjde na balík a peněz není nikdy nazbyt.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    Dělal jsem přes půl roku na tom, abych sehnal na Wokna náhrady za všechny programy, co potřebuju a používám tak, abych měl všechno freeware nebo open-source, případně pár blbin shareware. Není to nemožné - v tuto chvíli mám všechno pod Woknama (jediná placená položka) zcela legální, vira jsem neviděl už pěkně dlouho... Jinak odpůrce Linuxu nejsem - naopak :-)
    20.7.2005 12:52 Filda
    Rozbalit Rozbalit vše muzika a video
    Ano par veci mam kradenejch, poradite cim je nahradit na linuxu? Vegas video - filmova strizna, SoundForge - uprava samplu, Reason - syntetizator, ale musi umet spolupracovat s midi klavesama a mym debilnim usb2midi intefacem
    20.7.2005 13:08 Kryštof D. | blog: kryblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: muzika a video
    timhle se bohužel nezabývám :-) možná někdo jiný...
    20.7.2005 14:06 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: muzika a video
    Vegas video - filmova strizna,
    Cinelerra?
    SoundForge - uprava samplu, Reason - syntetizator,
    stačí si vybrat
    ale musi umet spolupracovat s midi klavesama a mym debilnim usb2midi intefacem
    hmm ... a nestačilo by provozovat MIDI přes zvukovku? (prakticka každá má MIDI port ...)

    - nemyslím si, že by koupě nepodporovaného šmejdu byla dostatečným argumentem pro pirátění výše jmenovaných programů
    20.7.2005 15:33 Filda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: muzika a video
    Cinelerra vypada moc pekne, rozhodne ji vyzkousim. Mas s ni nejaky zkusenosti?

    Nahradit SoundForge asi nebude takovej problem, ale vsechny sw syntaky (hlavne free) co sem videl staly za starou backoru. Cekal jsem konkretnejsi radu, tenhle web uz znam, ale vsechno vyzkouset zatim nestiham.

    A midi port, rad bych, bohuzel to mam pripojeny k notebooku a ten jaksi midi portem neoplyva.

    Rozhodne to nema bejt argument, proto se pidim po nahradach.

    Luk avatar 20.7.2005 17:25 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: muzika a video
    Cinelerra vypada moc pekne, rozhodne ji vyzkousim.
    Cinelerra bohužel vypadá jako většina podobných programů, které člověk najde u čerstvě koupené low-end kamery - tzn. jako omalovánky. Ale i jinak mi prostě nesedne. Jinak pod Linuxem běhá ještě MainActor, ale to už je placený program.

    Ono ani pod Win to není zrovna růžové. Jediný rozumně použitelný SW je Adobe Premiere, ovšem poslední verze vyžadují aspoň 1 GB paměti a procesor >3 GHz, jinak si člověk ani neškrtne (resp. si mezi kliknutími myší nebo stisky kláves může jít uvařit kafe).

    Co se týká synťáků, není až tak problém se samotným SW, jako spíš se soundbankou. Banky, které jsou volně k dispozici, bohužel skutečně moc kvalitou neoplývají.
    ...pripojeny k notebooku a ten jaksi midi portem neoplyva.
    A midi port na PCMCIA kartě by se nedal někde sehnat? Věřím, že ano (i když pak je tu ještě záležitost kompatibility).
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    21.7.2005 00:50 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: muzika a video
    Jediný rozumně použitelný SW je Adobe Premiere,
    hm, svého času vypadalo U-Lead Media Studio stejně jako Premiere a mě osobně přišlo o kousek lepší ... ale to bylo kolem verze 2.5, o pár let později jsem dostal k FireWire řadiči MediaStudio verze asi 6 a to byly omalovánky, ve kterých se nedalo nic udělat, ani nahrávat v plném rozlišení kamery (i když to byl asi problém wokenního ovladače - no, zlatej Linux a dvgrab ;-)) ... pravda, to byla nějaká home verze, plná verze si možná část funkcionality starých verzí zachovala, ale když si vezmu, co uměla stará Premiere 3.0 LE, kterou jsem dostal k video (nikoliv grafické!) kartě někdy kolem 1995, tak opravdu vidím spíš "zpětkrok" než pokrok :-(
    21.7.2005 00:41 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: muzika a video
    Cinelerra vypada moc pekne, rozhodne ji vyzkousim. Mas s ni nejaky zkusenosti?
    to, že mi to sežralo veškerou paměť a pak se to nehýbalo :-) ... na novém počítači jsem to ještě nezkoušel, v Gentoo není pro amd64 stable a mám jiné starosti ... ale demíčka vypadají slušně a prý se to používá i profesionálně ...
    ale vsechny sw syntaky (hlavne free) co sem videl staly za starou backoru.
    otázka potřeb ... aneb není synťák jako synťák - já bych si to představoval jako soft, kde vezmu vlnu určitého tvaru, udělám jí obálku, a pak na to můžu skládat modulace jinejma vlnama (každá také s vlastní obálkou), tohle skládám s dalšíma vlnama, až mi vznikne zvuk, po kterém toužím ;-)
    Cekal jsem konkretnejsi radu, tenhle web uz znam, ale vsechno vyzkouset zatim nestiham.
    viz výše, konkrétní rada je závislá na konkrétních potřebách ... snad jedině s tim SoundForge, já jsem nedávno potřeboval vytáhnout dvě písničky z prastarý pásky na CDčko, použil jsem Audacity a celkem positivně mě překvapil jeho filtr šumu (že ostatní činnosti, tedy ořez, ekvalizace, troška komprese a normalizace byly v pohodě snad ani nemá cenu psát :-))
    A midi port, rad bych, bohuzel to mam pripojeny k notebooku a ten jaksi midi portem neoplyva.
    aha ... no jak psal kolega, karta do PCMCIA je též varianta ...
    16.11.2005 12:59 Holly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Už jste někdo počítal cenu software pod widlema?

    1. jak na platforme Windows tak na platforme linux se necha sehnat placene a neplacene reseni vetsiny problemu

    2. system Windows se musi platit, nektere distribuce Linuxu se musi platit take

    3. profesionalni programy pro editaci videa a zvuku - ty opravdu dobre.. nechaji se sehnat jak na Linux, tak na Windows, nicmene na Windows je jich vice a behaji na nich lepe (soucasna GUI Linuxu zatim jeste maji co dohanet)

    4. bezpecnost systemu a viry... problem je umisten mezi zidli a monitorem, bez ohledu na system

    5. placeny produkt ma v cene i profesionalni support... U neplaceneho produktu vam ji tezko nekdo da ve stejne mire

    6. MS Office vs Open Office... Pokud chce Open Office prorazit, meli by se zamerit hlavne na dohnani Excelu - je to celkem bez debat nejlepsi program Office

    7. Podpora noveho hardware - pod Linuxem je to zatim VELMI VELKY problem

    8. User friendly - na cele care vitezi Windows

    9. Site - pro sitovou spravu (servery, administrace atd..) je celkem vhodnou volbou Linux

    10. Kazdy ze systemu je vhodnejsi pro neco jineho... Nebudu stavet webovy server na windows, zrovnatak nebudu zkouset designovat 3D modely pod linuxem.

    20.11.2005 20:06 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Už jste někdo počítal cenu software pod widlema?
    budu stručný, už se toho tu naflamovalo dost (ostatně u těch bodů také nejsou důkazy pro jednotlivý tvrzení ;-))
    3. profesionalni programy pro editaci videa a zvuku ... nicmene na Windows ... behaji na nich lepe
    kokotina
    4. bezpecnost systemu a viry... problem je umisten mezi zidli a monitorem, bez ohledu na system
    jestliže systém nutí uživatele pracovat standardně "pod rootem" (s admin právy - a to dělají všichni windowsáci, které osobně znám), pak je problém v systému, bez ohledu na - či právě s přihlédnutím k? - (pravdivému) tvrzení, že nejslabším bezpečnostním článkem je vždy uživatel ...
    5. placeny produkt ma v cene i profesionalni support... U neplaceneho produktu vam ji tezko nekdo da ve stejne mire
    viz bod 2., potažmo 1.
    6. MS Office vs Open Office... Pokud chce Open Office prorazit, meli by se zamerit hlavne na dohnani Excelu - je to celkem bez debat nejlepsi program Office
    kokotina - co z věcí, které OOCalc neumí a Excel ano, potřebuje uživatelská většina?
    7. Podpora noveho hardware - pod Linuxem je to zatim VELMI VELKY problem
    pominu-li, že pod Window$ je problém podpora jakéhokoliv hw :-), pak rozdíl je minimální; jediná komplikace je, že je vhodné se před nákupem poinformovat, jak to s kompatibilitou je
    8. User friendly - na cele care vitezi Windows
    kokotina (pokud za "být user friendly" nepovažujeme to, že se Wokna učí na školách a vůbec jsou všude, takže známé prostředí je víc "user friendly" než neznámé ...)
    10. Kazdy ze systemu je vhodnejsi pro neco jineho... Nebudu stavet webovy server na windows, zrovnatak nebudu zkouset designovat 3D modely pod linuxem.
    konečně rozumná myšlenka, leč zkažená dodatkem za výpustkem - ani jedno z toho není problém
    Michal Wirth avatar 24.11.2005 14:54 Michal Wirth | skóre: 26
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Už jste někdo počítal cenu software pod widlema?
    jestliže systém nutí uživatele pracovat standardně "pod rootem" (s admin právy - a to dělají všichni windowsáci, které osobně znám), pak je problém v systému, bez ohledu na - či právě s přihlédnutím k? - (pravdivému) tvrzení, že nejslabším bezpečnostním článkem je vždy uživatel ...

    souhlasim, na WIN opravdu musim delat pod admninistratorem, abych nemusel neustale resit problemy, ze mi nejde ta a ta aplikace kvuli opravneni

    pravda je, ze samotny uzivatel je sam o sobe bezpecnostim rizikem (uz jenom pro to, ze pocitac pusti :-) ), LINUX toto riziko minimalizuje hluboko pod nebezpecnou hranici, coz se o WIN neda ani zdaleka rici
    Důležité se časem stává absurdním, absurdní se časem mění v důležité.
    27.12.2006 20:02 tatr456
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Už jste někdo počítal cenu software pod widlema?
    souhlasim s clankem

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.