abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 763 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Pohov, rozchod

    19.2.2005 11:14 | Abc | Komentářů: 5, poslední 22. 2. 2005

    Je to snad nějakou předjarní náladou? Nebo mi jen zcela obyčejně straší ve věži... Za poslední týden jsem se více či méně aktivně zapojil snad do půl tuctu flamewarů. Až je mi stydno. Obyčejně se nad zběsilými internetovými hádkami pousměji a jdu dál. Tentokrát však ne. Cosi mě nutí reagovat. A pak samozřejmě sklízím, co jsem zasel. Nebo je to tím, že mi chybí pořádná hádka. Hádám se rád - ale tím myslím rozumné hádky. Ty, které mají naději na rozuzlení. Na nalezení nejlepšího řešení. A mohl bych přeci vědět, že jakmile se zdravá hádka zvrhne do flamování, žádný rozumný konec ji nečeká.

    Měl bych si dát mokrý hadr na hlavu a místo hloupého přilévání oleje do několika ohňů se radši věnovat něčemu smysluplnému.

    Také se někdy přistihnete, že se zcela zbytečně necháváte vtáhnout do nekonečné hádky kvůli nepodstatné drobnosti?


    Pište, lidi!

    13.2.2005 12:50 | Abc | Komentářů: 4, poslední 13. 2. 2005

    Chtěl bych opět všechny aspirující autory vyzvat, aby pro abclinuxu.cz napsali nějaký ten článek. Neustále se snažím nacházet a oslovovat nové autory, kteří by svým dílem (a za sympatickou odměnu) přispěli k rozšiřování informačního potenciálu portálu. Každý nový článek se zařazuje do sbírky, která pomáhá začátečníkům i zkušeným uživatelům. Se zavedením blogů se navíc ukazuje, že je mezi vám mnoho takových, kteří nejenže mají, co říci, ale umí to i dobře podat.

    Pro ty, kdo by měli zájem psát, ale neví, kde začít, mám připraveno množství různých témat, ze kterých si mohou vybrat. Kromě toho můžeme zajistit k recenzím zajímavý hardware nebo komerční software.

    Takže se neostýchejte ozvat.


    Hezká hračka - xvidcap

    11.2.2005 15:37 | Abc | Komentářů: 5, poslední 13. 3. 2005

    To mě vyloženě potěšilo. Taková roztomilá hračka. Vyzkoušel jsem to kvůli článku o novinkách v KDE 3.4, ale dovedu si představit i daleko praktičtější využití.

    Musel jsem sice překonat drobné chybky (z nichž největší byla špatný poměr stran výsledného videa - to mencoder napravil velmi rychle). ale už se těším, až do takového videa nahraji různé návody. Ještě zbývá dořešit optimální metodu komprimace výsledného souboru. Jaký kodek pro to použít?


    Už toho nechte!

    11.2.2005 14:21 | Abc | Komentářů: 5, poslední 22. 2. 2005

    Lidovci a část pravicových poslanců opět zablokovala přijetí zákona o registrovaném partnerství. Sněmovnou se prý po oznámení těsného výsledku hlasování (o jeden hlas) rozlehl potlesk vítězných odpůrců. To má být nějaký důvod k veselí? Sakra, o co vám jde? Netvrďte, že o tradiční rodinné hodnoty. A už vůbec nepoužívejte argument o zdravém rozumu.

    Když může nějaký zákon určité skupině lidí pomoci, ale na druhé straně nikomu jinému neuškodí... proč ho nepřijmout? Protože tu máme samozvané ochránce takzvaných dobrých mravů. Správná katolická morálka?

    Už takhle to se mnou hýbe vzteky, a přitom snad ani osobně žádného homosexuála neznám (aspoň o tom nevím). Kdyby se mě to osobně týkalo, tak bych sbalil fidlátka a šel to zkusit jinam. Protože u nás to v téhle otázce vypadá na dlouhý středověk.


    Barvičky

    10.2.2005 12:19 | Abc | Komentářů: 2, poslední 10. 2. 2005

    Včera byl příšerný den. Hektický, zmatený a nepříjemný. Probudil jsem se s kapitální rýmou a pocitem kocoviny, ačkoliv jsem večer předtím nic nepil. Nic jsem nestíhal, na spoustu věcí zapomněl.

    Takže dneska se to snažím brát všechno hezky popořadě. A kupodivu to vychází. Hlava mě nebolí a mám radost z malých blbinek. Když jsem si všiml, že vyšla nová verze Bash-Scripting Guide, nakoplo mě to k tomu, abych si dal čtvrt hodinky pauzu, vyhledal tam příslušné escape sekvence a obarvil si výstup malého skriptíku, ve kterém se ztrácím téměř každý den. Skript mi kontroluje velikosti obrázků (a v případě potřeby vytváří náhledy), které budou součástí článku - a vypisuje HTML, které mohu rovnou vrazit někam do textu. Už jsem tu psal, že nejsem žádný programátor, takže mi odpusťte dětinské barvičky. Pomáhají mi s orientací a navíc z nich mám dětinskou radost.


    Nabodeníčka

    8.2.2005 11:06 | Abc | Komentářů: 12, poslední 9. 2. 2005

    Nestačím se divit... nové blogy rostou jako houby po dešti. Jak psal thingwath - Ne všechno je dobré číst (jo jo, taky už se pakuju). Ale najdou se tu také velmi dobré věci. Ať už někdo zapisuje všechny fígle, které by nerad zapomenul, nebo hodnotí, kde se co šustne.

    Ale jedno mi vysvětlete... proč polovina lidí píše bez háčků a čárek? V diskuzích bych to ještě jakž takž chápal - z dob vlády usenetu má mnoho lidí zafixováno, že na netu se debatuje v ASCII. Ale když se píše článek... Nebo dokonce vlastní jméno v profilu. To už je vyloženě škoda.


    Jaderné noviny

    5.2.2005 12:34 | Abc | Komentářů: 1, poslední 5. 2. 2005

    Zacku Brownovi, resp. jeho skriptům, dělaly potíže české znaky v překladech Jaderných novin, a proto se nejprve nová přeložená čísla přestala na stránkách kerneltraffic.org objevovat a pak už dokonce stáhl z webu úplně všechny překlady. Předpokládám, že překlady do jiných jazyků postupně odumřely a čeština pro změnu prováděla psí kusy s jeho nástroji.

    Zack bohužel neměl čas zkoumat, kde má ve skriptech nebo šablonách chybu, takže jsem byl nucen začít všechny české znaky převádět na HTML entity. Fuj. Zkonvertoval jsem asi 70 vydání zpátky, aby na webu KT bylo pro začátek aspoň něco (Czech Archives). A teď budu muset vyhrabat staré XML zdrojáky přeložených JN, abych je mohl prohnat konverzí. To je přímo nechutné, co ty entity z českého textu udělají...


    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.