abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Austrálie - letenky (adrenalinový sport)

    21.1.2009 04:00 | Přečteno: 1480× | Osobní | poslední úprava: 20.1.2009 07:53

    Pokud si dobře vzpomínám, tak poslední týden srpna byl zároveň posledním týdnem toho bláznivě výhodného kurzu amerického dolaru. Tuším, že to jednu dobu bylo dokonce pod 15 Kč za dolar. Tak přesně v tu dobu jsem si našel na expedia.com úžasně výhodné letenky.

    Série o Austrálii

    1. (Silvestrovské) stěhování do Austrálie
    2. Austrálie - školy (Student Agency a ti druzí)
    3. Austrálie - letenky (adrenalinový sport)

    Za necelých 24 tisíc by nás dostaly až na Nový Zéland (samozřejmě s tříměsíčním stop-overem v Sydney). Jenže v tu dobu ještě nebylo jisté vízum, takže jsem je raději nekoupil. To byla chyba, jelikož americký dolar pak začal stoupat a z výhodných letenek byly rázem dosti nevýhodné. A na jiných rezervačních stránkách – rozuměj takových, kde by se platilo v měně, která tolik neposílila – (včetně např. expedia.de) se mi ten samý itinerář nepodařilo rezervovat.

    Nedlouho na to jsem však objevil hezkou nabídku od Korean Air. Sice pouze do Sydney, takže přesun na Nový Zéland by bylo potřeba řešit samostatně, ale nevadí. Hlavně, že za dobrou cenu. Rozhodl jsem se je hned koupit. Ale ouha – potřebujeme 4 letenky, protože do Sydney s námi letí naši dva kamarádi. A na pořízení všech 4 letenek najednou mi nestačí transakční limit na kreditce. A přes telefonní rezervační centrum (kde bych mohl platbu rozdělit na dvě různé karty) koupit nejdou, resp. jdou, ale za vyšší cenu než přes internet.

    OK, budu gamblovat. Koupím tři naráz a pak samostatně ještě jednu. Snad mi rezervační systém nabídne stejně nízkou cenu i na tu čtvrtou. Jde se na věc: Vyplnit jména, detaily o kartě, odkliknout, OK, rezervace potvrzena. Teď tu čtvrtou. A sakra, cena je o tisíc euro vyšší. Jsme v loji. Petrova přítelkyně asi poletí jinak... No dobře, neházet flintu do žita. Možná jen rezervační systém zareagoval na nenadálou poptávku (tři koupené letenky) a vyšrouboval cenu. Do týdne to třeba spadne zpátky. I to se stává. Rezervační systémy občas zvednou cenu i podle počtu lidí, kteří daný let vyhledají – ani si nemusí letenku rezervovat. Hmmm, takže to bych to měl ten týden vydržet a ani nekontrolovat, jestli už cena neklesla...

    K čertu s tím. Zkouším to druhý den, jsem dost nervózní a cena je samozřejmě stále astronomická. Další den totéž. Do háje! Co když ten let mezitím vyprodají? Pro jistotu tedy volám na telefonní rezervační linku Korean Air a rezervuji pro Petrovu přítelkyni letenku tam. Naštěstí není nutné ji hned platit jako na webu, stačí do dvou měsíců. Je to sice o dost levnější než cena, kterou mi to teď nabízí na webu, ale zároveň tak drahé, že by tím zmizela veškerá výhodnost nákupu letenek u Korean Air (když by se to rozpočítalo na všechny čtyři letenky). Plán je takový, že pokud se podaří koupit letenku přes web, telefonní rezervaci zase stornuji.

    Abych přišel na jiné myšlenky, tak aspoň zatím registruji Milou do frequent flyer programu Korean Air (nedokázal jsem se odtrhnout od koreanair.com). Je to sice stejná aliance jako ta, co v ní je ČSA, ale frequent flyer program od ČSA mi leze na nervy, navíc jsou jejich lety předražené. Pokud s ČSA někdy poletím, tak si to raději nechám napočítat na SkyPass od korejských aerolinek.

    Milá je zaregistrována a já se nemohu udržet a zkouším zase vyhledat ten osudný let. A – co to vidím?! Je tam původní nízká cena. Tak takhle to je – stačilo vyhledávat přihlášený jako jiný člen klubu a už to zase nabízí nízkou cenu. Fajn, není nutné dumat nad tím, proč by to nenabídlo stejnou cenu jednomu člověku dvakrát. Honem rezervovat. OK, potvrdit, vyplnit, eh? Co to... A kruci. Nemůžu koupit jedinou letenku pro osobu A, když jsem přihlášená jako osoba B. Umožní to jen koupit letenku pro sebe a případně pro další lidi. Ale ne jen pro někoho jiného. Doprčic.

    No jo, řešení je jasné – tak honem zaregistrovat ještě Petrovu přítelkyni. Ahoj, prosím tě, kdy ses narodila? Jo, jasně, potřebuji to kvůli letence. Vysvětlím později. Zatím. Tak fajn, zaregistrováno. Vyhledat let a... hurá, opět to nabízí nízkou cenu. Tak do toho. Potvrdit, vyplnit kreditku, odeslat. A... cože?!#@#$%!? Není možné platit za vlastní letenku cizí kartou? Jděte s tou bezpečností do háje! Uff, OK, naštěstí jde zaškrtnout, že se majitel karty dostaví na letiště k odbavení, aby potvrdil, že se nejednalo platbu kradenou kartu. Fajn, žádný problém, vždyť chceme letět stejným letadlem, budu tam, potvrdím, nebojte. Úúúfff.

    Tak to bychom měli. Ještě to nevím, ale zítra začnu řešit zdražené školné od SA, viz jinde.

    Za dva dny (když už je vyřešené školné) přišel mail od pana nebo paní Fukuda Lisako:

    This is Korean Air Internet Ticketing Team in Dublin.
    First of all, we would like to thank you for using www.koreanair.com.

    However, your booking requested at our European regional site as below, CANNOT BE PROCESSED with a ticket issue due to cardholder’s name unmatched with the passenger. At Korean Air website, we regard the security of credit card payment as the prime objective in preventing the loss by any credit card misuse. In order to fulfill this mission, we screen any purchase request made by a third-party credit card and prohibit the ticket issue on those requests. Our credit card payment policy has been restricted since summer 2007 and the following warning message is supposed appear during each internet booking procedure.

    Payment with a third party card is strictly prohibited.

    (Ve zkratce význam v češtině: Vaši rezervaci nelze zpracovat, protože platba kartou třetí strany je striktně zakázána. Je to pro vaše dobro.)

    Cože?! Ale vždyť se tam píše, že pokud se majitel dostaví, tak je to OK... No nic, zvedám telefon a volám Korean Air (naštěstí mají 800 číslo, i když mě odtud vždy přepojili na globální rezervační středisko). A vysvětluji a vysvětluji a vysvětluji a vysvětluji. Chápavý chlapík (podle přízvuku Angličan) v rezervačním středisku chápe situaci a říká, že se poradí s nadřízeným a zavolá mi zpátky. A ještě něco Jamese trápí: Slečna R. už na tomto letu má rezervovanou letenku přes telefonní rezervační centrum. Co je tohle za bordel? Zase vysvětluji. OK. Mezitím píšu odpověď na e-mail Fukudovi, abych to posichroval ze všech stran.

    Za chvíli volá James z rezervačního centra a povídá, že je vše zařízeno a žádný problém, druhou (telefonickou) rezervaci už stornoval. Říkám mu tedy pro jistotu o mailu, který jsem už stihl odeslat Fukudovi, aby v tom neměli zmatek. James slibuje, že to všechno pošéfuje a že si nemám dělat starosti. Jsem celý blažený a když se loučíme, tak povídám: A hele, nemohl bych si rovnou rezervovat sedadla v letadle? Já vím, že na webu to bude možné až 60 dní před odletem, ale říkal jsem si... – Ale jistě, kde byste chtěli sedět? - Jamesi, miluju tě.

    Příště už konečně vyrazíme na cestu.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    21.1.2009 06:47 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Austrálie - letenky (adrenalinový sport)
    Krása :-) Pokud tohle bude každodenní ranní speciál, tak se mám u snídaně na co těšit... :-)
    21.1.2009 22:08 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Austrálie - letenky (adrenalinový sport)
    Každodenní asi ne, ale v mezičase jsem dal dohromady pár postřehů z linux.conf.au - později o tom taky ještě napíšu, takže tohle je něco jako preview :-).
    21.1.2009 11:07 CET
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Austrálie - letenky (adrenalinový sport)
    Teda fakt bych necekal, ze v takovym systemu, kterej ridi letiste a letadla, muze bejt takovej bordel.
    alblaho avatar 21.1.2009 12:42 alblaho | skóre: 17 | blog: alblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Austrálie - letenky (adrenalinový sport)

    Nepleteš si řízení letového provozu (ŘLP) a rezervační systémy? Ujišťuji tě, že s tím, co řídí letiště a letadla Robert do styku nepřišel :-)

    To mi připomíná takové ty zprávičky o tom, jak námořnictvo UK má v jaderných ponorkách Windows a BMW bude používat Linux. Odpalování raket a řízení reaktoru by Windows nikdo nesvěřil, stejně jako řízení ABS Linuxu. Ale na vedení skladu a zobrazování mapičky Windows i Linux pochopitelně stačí.

    Jen tak pro zajímavozt. Temelín řídí tři obrovské plechové skříně, ve kterých je v assembleru napsaný v ROMce vypálený soft, pohání to procesor 486. Pak je tam ještě jedna skříň s nějakým PowerPC pro případ, že by v těch intelech byla chyba.

    21.1.2009 12:49 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Austrálie - letenky (adrenalinový sport)
    Jen tak pro zajímavozt. Temelín řídí tři obrovské plechové skříně, ve kterých je v assembleru napsaný v ROMce vypálený soft, pohání to procesor 486. Pak je tam ještě jedna skříň s nějakým PowerPC pro případ, že by v těch intelech byla chyba.
    Vůbec není podstatné v jakém jazyku ten řídící software je napsaný, ale kdo ho napsal... :-)
    alblaho avatar 21.1.2009 13:02 alblaho | skóre: 17 | blog: alblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Austrálie - letenky (adrenalinový sport)

    Spíš jak zajistil, aby to bylo správně. K tomu mám dobrou historku:

    E. W. Dijkstra byl v roce 1969 na konferenci NATO o sw inženýrství.
     Potkal tam jistého Joeala Arona, který byl zodpovědný za software k
     projektu Apollo.

    (...)
    JA: Každý let Apolla vyžadoval, abychom napsali asi 40000 řádek nového
    kódu.
    EWD: Hmm. To je dost. A jak jste to zajistili?
    JA: Zajistili co?
    EWD: No že ten kód byl správně.
    JA: Správně?? Při jednom výpočtu orbitu se nám stalo, že Měsíc místo
    aby  loď přitahoval, tak ji odpuzoval. Zjistili jsme to _náhodou_ 5
    dní před
    startem Apolla 11.
    EWD: Ehm... No tak to měli ti kluci nahoře štěstí.
    JA: No to tedy jo.

    21.1.2009 12:42 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Austrálie - letenky (adrenalinový sport)
    Tedy by se asi hodila prima linka na Jamese, vsechno poresi, vsechno zaridi a jeste se zasmeje.
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    21.1.2009 18:01 hydrandt | skóre: 35 | blog: Kanál | Herzogenburg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Austrálie - letenky (adrenalinový sport)
    Tenhle seriál mi 100% připomíná moje přípravy na cestu do USA. Čachrování u koho koupit kterou letenku, čekání na jistá víza, změny cen, trable s platbou kartou apod. Ještě jsem k tomu měl bonus, spolucestujícího, se kterým byla domluva jako.. jak hrom.

    Díky za tu nostalgii : )
    I am Jack's wasted life.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.