abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 695 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    (Silvestrovské) stěhování do Austrálie

    19.1.2009 04:16 | Přečteno: 1553× | Osobní | poslední úprava: 21.1.2009 05:09

    Minulý (teď už vlastně předminulý) rok jsem popisoval zážitky z krátkého pobytu v Anglii, letos jsme vyrazili do Austrálie. Odlétali jsme 31. 12. 2008 večer, ale plánovat jsem začal už s větším předstihem, protože s vízy je velká legrace.

    Série o Austrálii

    1. (Silvestrovské) stěhování do Austrálie
    2. Austrálie - školy (Student Agency a ti druzí)
    3. Austrálie - letenky (adrenalinový sport)

    Kočky

    Dlouho jsme nemohli vyrazit na delší dobu do vzdálené země, protože jsme si nevěděli rady s našimi dvěma kočkami (kočka a kocour). Minule jsme to vyřešili tak, že jsme je vzali s sebou. Bylo to sice jen za lamanšský kanál, ale i tak to bylo byrokracie, razítek, očkování a podobných věcí tolik, že bych to nikomu nepřál. Do Austrálie jsme si je prostě s sebou vzít nemohli. Australské podmínky pro dovoz čehokoliv organického (včetně lidí) jsou opravdu velmi přísné.

    Zkusmo jsem spočítal, na kolik by vyšlo povinné ubytování v karanténě po příjezdu koček do Austrálie. Když jsem s tím skončil, zalapal jsem po dechu a usoudil, že pokud se nebudeme stěhovat už navždy, tak s námi kočky jet nemohou. Nehledě na to, že by byla dost otrava, kdyby v té karanténě strávily třeba polovinu doby, po kterou budeme v Austrálii my.

    Někdy v létě se nám však podařilo najít spolehlivého člověka, který slíbil, že se zabydlí v našem bytě a o kočky se postará. Ideální. A myslím, že výhodné pro obě strany. Možnost bydlet v prostorném, moderně vybaveném bytě výměnou za krmení a rozmazlování koček, to bych také bral. Bohužel mi to zatím nikdo nenabídl...

    Víza

    Turistická víza do Austrálie lze už nějaký ten rok pořídit přes internet. Dříve se za to platilo a každou žádost posuzoval člověk, nikoliv jen počítač, ale časy se změnily a teď už je to zadarmo a posuzování provádí stroj, takže je celá věc obvykle hotová za pár dní. Jenže... tato běžná turistická víza mají následující podmínku: Maximální doba pobytu 3 měsíce v kuse (obyčejně s možností opakovaného vstupu po dobu jednoho roku). A my jsme chtěli v Sydney pobýt 6 měsíců. Nabízí se to, co asi napadne každého: Přijet na 3 měsíce, pak si udělat týdenní výlet třeba na Bali a pak se na další tři měsíce vrátit. Má to však háček – stejná věc napadla i imigrační úředníky, takže je u tohoto typu víza výslovně uvedeno, že nemá být používáno tímto způsobem, a že to je kontrolováno.

    Hmm, tak jinak. Zkusíme prodloužená turistická víza. I taková věc existuje. Sice už není vyřízení tak přímočaré a ještě se za žádost platí, ale za to je možné získat vízum pro 6 i víceměsíční pobyt. Jenže ouha – má to dva háčky: Jednak se při pobytu na prodloužené vízum nesmí studovat déle než 3 měsíce (a Milá velmi chtěla chodit do školy) a ještě ke všemu je nutné vyřídit velkou hromadu byrokracie (včetně lékařské prohlídky, jež zahrnuje i rentgen plic kvůli tuberkulóze...), která nebude zadarmo.

    Tak tedy studentské vízum. Je to sice také otrava, také se nevyhneme lékařské prohlídce, ale bude oficiálně možné strávit ve škole více než 3 měsíce (a školy vyžadují potvrzení, že je tam člověk legálně). Výhoda studentského víza spočívá v tom, že stačí, když si ho vyřídí student – přímý rodinný příslušník může do Austrálie vstoupit na to samé vízum. Vzhledem k tomu, že mi Milá už skoro před dvěma lety kývla na mimochodem pronesenou nabídku sňatku (ale podpořenou prstýnkem s blyštivým kamínkem), tuto podmínku jsme splňovali.

    Ukázalo se však, že náklady na vyřízení tohoto víza jsou vysoké – a to jak finančně, tak časově. A já už chtěl mít všechno vyřízené, abych se mohl začít shánět po letenkách, možnostech ubytování atd. Tak jsem vymyslel malý úkrok stranou. Nebudeme se s Australany dohadovat, jestli nás k sobě na půl roku pustí, nebo ne – a místo toho si ten půlrok rozdělíme na dva čtvrtroky: jeden v Austrálii, druhý na Novém Zélandu.

    Po chvilce počítání, googlení a kombinování jsem zjistil, že zpáteční letenka ze Sydney na jižní ostrov Nového Zélandu (do Christchurch) vyjde o trochu levněji než všechny poplatky spojené se získáváním australského studentského víza. Bylo rozhodnuto. Od ledna do konce března v Sydney, od března do konce června v Christchurch.

    Vyplnil jsem tedy sáhodlouhé formuláře pro obyčejná turistická víza a za dva dny to bylo hotovo. Čas začít seriózně hledat dostupné letenky, zjistit, jak se to má se školami, a vymyslet, jak a kde budeme bydlet. O tom bude další zápis.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    19.1.2009 07:52 zdenek-hbr | skóre: 10 | blog: .
    Rozbalit Rozbalit vše Re: (Silvestrovské) stěhování do Austrálie
    Udelal bych to obracene :-) V breznu zacina na NZ podzim kdezto v austrosce bude furt jeste teplo :-) A proc zrovna Christchurch?
    19.1.2009 08:21 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: (Silvestrovské) stěhování do Austrálie
    Taky jsem uvažoval o prohození pořadí, ale chceme si trochu užít australské léto. A pak budeme mít dobrý pocit, že se vrátíme z té novozélandské zimy do Čech do léta :-)

    Christchurch proto, že na jižním ostrově jsme ještě nebyli. V Aucklandu a okolí už to trochu známe, takže jsme chtěli vidět něco nového.
    19.1.2009 08:39 zdenek-hbr | skóre: 10 | blog: .
    Rozbalit Rozbalit vše Re: (Silvestrovské) stěhování do Austrálie
    Jestli znate ACK tak to se vam bude v Christchurch hodne libit :-) Jinak doporucuju Nelson. Tam je hodne pekne. Queenstown taky neni spatnej, ale je tu hodne draho.
    19.1.2009 12:53 hydrandt | skóre: 35 | blog: Kanál | Herzogenburg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: (Silvestrovské) stěhování do Austrálie
    Dobrý zápisek, těším se na pokračování!

    Mám ty cestopisné nějak rád, jestli já rád necestuju...
    I am Jack's wasted life.
    19.1.2009 15:08 anicka | blog: ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: (Silvestrovské) stěhování do Austrálie
    Až se vrátíte, půjčíte nám toho člověka? Hned bych jela na NZ, ale máme tu v Praze dvě kočky... :-)
    ^D
    19.1.2009 18:08 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: (Silvestrovské) stěhování do Austrálie
    Už jsem říkal že mám hodně dovolené? :D
    19.1.2009 18:11 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: (Silvestrovské) stěhování do Austrálie
    Hmm já jedu asi na 2 měsíce do města odkud Linus Torvalds vzešel.. :D
    Hobit avatar 19.1.2009 22:04 Hobit | skóre: 7 | blog: Kdo si hraje, nezlobí
    Rozbalit Rozbalit vše Re: (Silvestrovské) stěhování do Austrálie
    Ten rentgen na TBC se da udelat zadara, kdyz zacnete darovat krev, nabizej to pri prvnim odberu automaticky. Takze kdyz neni clovek nejak zdravotne omezen, udela neco dobreho pro ostatni, ma snimek zadara a jeste si to muze odpocitat z dani. ;o)
    19.1.2009 22:51 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: (Silvestrovské) stěhování do Austrálie
    A takový rentgen pak uznají australští imigrační úředníci? Protože jim nejde o jen tak nějaký rentgen - chtějí vyšetření v předem schváleném zařízení. Pokud vím, tak v ČR je těchto schválených doktorů méně než prstů na jedné ruce (už jsem tu legraci před pár lety podstoupil).
    Hobit avatar 24.1.2009 11:33 Hobit | skóre: 7 | blog: Kdo si hraje, nezlobí
    Rozbalit Rozbalit vše Re: (Silvestrovské) stěhování do Austrálie
    Ups, svou radu beru zpet. Koukam, ze jsem naivni a ze na ryzovani penez si vyjdou urednici (zde i doktori) vstric i napric kontinenty. ;o(

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.