abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 21:33 | Komunita

    Fedora 40 release party v Praze proběhne v pátek 17. května od 18:30 v prostorách společnosti Etnetera Core na adrese Jankovcova 1037/49, Praha 7. Součástí bude program kratších přednášek o novinkách ve Fedoře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 21:11 | IT novinky

    Stack Overflow se dohodl s OpenAI o zpřístupnění obsahu Stack Overflow pro vylepšení OpenAI AI modelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:55 | Nová verze

    AlmaLinux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4 (Mastodon, 𝕏). S kódovým názvem Seafoam Ocelot. Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:11 | IT novinky

    Před 50 lety, 5. května 1974 v žurnálu IEEE Transactions on Communications, Vint Cerf a Bob Kahn popsali protokol TCP (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | Zajímavý článek

    Bylo vydáno do češtiny přeložené číslo 717 týdeníku WeeklyOSM přinášející zprávy ze světa OpenStreetMap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:00 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová stabilní verze 2.10.38 svobodné aplikace pro úpravu a vytváření rastrové grafiky GIMP (GNU Image Manipulation Program). Přehled novinek v oznámení o vydání a v souboru NEWS na GitLabu. Nový GIMP je již k dispozici také na Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 00:22 | Komunita

    Google zveřejnil seznam 1220 projektů od 195 organizací (Debian, GNU, openSUSE, Linux Foundation, Haiku, Python, …) přijatých do letošního, již dvacátého, Google Summer of Code.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    5.5. 22:22 | IT novinky

    Na základě DMCA požadavku bylo na konci dubna z GitHubu odstraněno 8535 repozitářů se zdrojovými kódy open source emulátoru přenosné herní konzole Nintendo Switch yuzu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    5.5. 00:33 | Nová verze

    Webový prohlížeč Dillo (Wikipedie) byl vydán ve verzi 3.1.0. Po devíti letech od vydání předchozí verze 3.0.5. Doména dillo.org již nepatří vývojářům Dilla.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    4.5. 15:00 | Komunita

    O víkendu probíhá v Bostonu, a také virtuálně, konference LibrePlanet 2024 organizovaná nadací Free Software Foundation (FSF).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (8%)
     (15%)
     (15%)
    Celkem 123 hlasů
     Komentářů: 8, poslední 4.5. 08:25
    Rozcestník

    Volné odpoledne

    10.1.2011 21:26 | Přečteno: 1202×

    Čekám doma na instalatéra, který má přijít ve velmi „šikovném” čase aby vyměnil vodoměr. Doufal jsem že tu milou povinnost za mne vezme Babeta, jenže je nemocná. Rita je v práci a tedy nejdu na skupiny. Judita to vezme za mě. Takže jsem využil příležitosti a^cestou domů v netradičním čase si koupil dvě knihy v knihkupectví Karlovy University v Celetné ulici. Občas tam rád chodím. Mají tam knihy, které většinou jinde nemají a dá se tam bezvadně hrabat a hledat.

    Jedna se jmenuje: „Vědomý business.” A zlákala mě k ní předmluva Tomáše Sedláčka a to že ji vydal Portál. Ten většinou špatné knihy nevydává a Sedláček je snad natolik seriozní, že by nic blbýho nedoporučoval. Říkám si, že neškodí se občas podívat jinam, jak ten kšeft dělá konkurence, co konkurence učí. Napsal ji ekonom Fred Koffman, a já zjišťuji čím dál tím víc, že ekonomové opravdu pracují s různými prostředky. Což je správné. Druhá se jmenuje „Nudge-šťouch” a je velmi zajímavá, trochu psychologie, trochu ekonomie atd. Zrovna kapitola „pomyslné účetnictví”, mi objasňuje, z jakého důvodu mi není líto utrácet za knížky peníze z účtu, na který mi chodí peníze za mé prodané knihy. Vlastně už dávno jsem si řekl, že tenhle účet je vlastně účet ze kterého budu hradit své vzdělávací aktivity.

    A když si jako mnozí jiní lidé rozdělím své peníze, na jednotlivé hromádky, které jsou na různé účely, je jasné, že peníze co jsou na jídlo za knížky neutratím. Moje pomyslné účetnictví mi to nedovolí. Takhle to má prý velká část lidí. Podobně jako podniky. Peníze se rozdělí na různé položky a pokud je položka na zábavu vyčerpaná a v položce na jiné výdaje je dost, firma nikdy, nebo jen málokdy řevede peníze do jiné položky, třeba na nákup dárků pro zaměstnance.

    Peníze za knížky příjemně přibývají, zatím víc,než stačím utratit. Vůbec jsem nečekal, že ten prodej půjde tak dobře. I přesto, že jsem nic nedal do distribuce. Ani tomu nedělám reklamu. Zřejmě jsem se trefil do poptávky. Navíc se množí dotazy na to kdy budu dělat další kurs asertivity. Budu, na jaře. Teď bude 19 a 20 ledna. Další bych udělal tak kolem dubna. Nemusím se zrovna přepínat. Klienti utěšeně přibývají. Většinou už se jedná o lidi, kteří nebyli členy komunity v Bohnicích. Tohle je na tom nejpotěšitelnější. Lidé přicházejí a většinou neodcházejí.

    Jo ekonomie to je věda. Si říkám, ještě k tomu když se začne zabývat emocemi a dalšími lidskými vlastnostmi, jako je spořivost a rozmařilost, tak se to dá docela číst. A když si uvědomím kolik ekonomové vzbuzují vášní, pak je docela zábava být ekonomem. Jestli se znovu narodím, podle reinkarnační teorie, pak chci být ekonomem. Zatím jim nejsem Takhle si budu jen tak číst ty věci co mě zajímají. Vybírat si hrozinky. Jako třeba tahle, to mě také skutečně zaujalo:

    Obvykle se předpokládá, že zvýšení mezd je dosaženo na úkor zaměstnavatele. K tomu může samozřejmě dojít po krátkou dobu nebo za zvláštních okolností. Pokud jsou mzdy zvýšeny ve firmě, která se nachází v konkurenci s jinými firmami, že nemůže zvýšit své ceny, bude zvýšení mezd provedeno na úkor jejich zisků. Takovýto vývoj ale bude méně pravděpodobný, pokud ke zvýšení mezd dojde v celém odvětví. Pokud se odvětví nestřetává se zahraniční konkurencí, může být schopné zvýšit ceny a přesunout zvýšení cen na spotřebitele. Protože spotřebitelé jsou většinou pracujícími, jejich reálné mzdy budou sníženy, protože budou muset platit za příslušný výrobek více. Je pravda, že v důsledku zvýšených cen může poklesnout prodej výrobku tohoto odvětví, takže o příslušnou částku poklesne také objem zisků v tomto odvětví. Podobně se však sníží i zaměstnanost a celkový objem vyplacených mez v daném odvětví.

    Pro ty méně chápavé, nejsem autor tohoto odstavce, tím je Henry Hazlitt. Jen mě zaujal. Ale ono je to jedno, můj přítel vozík, dad a další to stejně nevezmou na vědomí a dál mi budou pod blogy psát svá „vyznání lásky.” Sice se opakují, jsou více méně předvídatelní, co napíší, ale pokud mají z toho radost, nechť si užijí.

           

    Hodnocení: 30 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Marcela* avatar 10.1.2011 21:58 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Volné odpoledne
    A když si uvědomím kolik ekonomové vzbuzují vášní, pak je docela zábava být ekonomem. Jestli se znovu narodím, podle reinkarnační teorie, pak chci být ekonomem.
    Aha, tak proto se zajímáte o ekonomii! :-) Už to asi začínám chápat.
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    10.1.2011 22:05 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Volné odpoledne
    Jo je zábava sledovat, jak všichni, když nějaký renomovaný ekonom, něco napíše, ta ostatní mnohem lépe vědí jak to je. Ale většina z nich ani nikdy neřídila firmu, natož stát.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    10.1.2011 23:01 Jan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Volné odpoledne
    Jinak jsem moc rád, že nadchází éra tabletů. Po tabletu totiž toužím už opravdu hodně dlouho a rád se tedy na této módní vlně svezu. Zajímalo by mě ale co vymyslí dál...
    11.1.2011 08:49 MVR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Volné odpoledne
    Podnik muze zvysit mzdy pouze za predpokladu ze se nezamestnanost snizila natolik ze o praci v podniku neni zajem, zamestnanci odchazi, jinde plati vic, potrebuji prilakat nove zamestnance. To se stalo pred rokem u nas. Dnes to vypada jinak, stagnujici ekonomie se zacina odrazet i u nas. Podnik aby mohl dodrzet smlouvu se zamestnanci, tedy udrzet mzdy na stejne vysi jako doposud, snizuje pocet zamestnancu (podle delky pracovniho pomeru). Resi to prevodem zamestnancu do jinych pobocek (mistnich, do jinych mest, do jinych zemi). Uvolnena mista nabizi zbylym zamestnancum. Problem je ze mista ktera se uvolnila nejsou pro nektere zamestnance vhodna, odvolavaji se ke vsem certum, nic naplat. Nevim jestli je to jen prvni vlna nebo bude nasledovat dalsi. Vladne vseobecna deprese, nikdo si neni jisty jak dopadne v nove, obtiznejsi pozici, jak ji zvladne, jestli ji zvladne, jestli ma zazadat o prevod jinam ve stejne pozici kterou doposud drzel nebo vzit nabizenou horsi pozici a cekat na lepsi casy (na jaro). Jak to vsechno dopadne ukaze cas.
    belisarivs avatar 11.1.2011 10:08 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Volné odpoledne
    Trolling is a art.
    IRC is just multiplayer notepad.
    kotyz avatar 11.1.2011 11:04 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Volné odpoledne
    AN art! :-D
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    11.1.2011 11:10 Linuxák se vzděláním
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Volné odpoledne
    spíš - The art (dzíárt) :-)
    belisarivs avatar 11.1.2011 15:12 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Volné odpoledne
    U mad?
    IRC is just multiplayer notepad.
    11.1.2011 17:50 Linuxák se vzděláním
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Volné odpoledne
    WWOI?
    belisarivs avatar 11.1.2011 15:11 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Volné odpoledne
    ;-P (trollface)

    Problem?
    IRC is just multiplayer notepad.
    belisarivs avatar 12.1.2011 11:06 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Volné odpoledne
    IRC is just multiplayer notepad.
    kotyz avatar 12.1.2011 11:15 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Volné odpoledne
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    belisarivs avatar 12.1.2011 21:21 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Volné odpoledne
    Jo. Presne. Nemohl jsem to najit.
    IRC is just multiplayer notepad.
    11.1.2011 20:59 MVR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Volné odpoledne
    Gaining experience in other fields may be difficult, yet it is the only way to the top. Have been there, have done it.
    12.1.2011 02:00 نشيد لتعليم الحروف الهجائية
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Volné odpoledne
    mluf cesky a ti perli v amerycki slabikar hod svynym
    12.1.2011 02:04 نشيد لتعليم الحروف الهجائية
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Volné odpoledne
    spatne posral to v ceki slabikar tobre je ze chod svyne
    belisarivs avatar 12.1.2011 10:59 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Volné odpoledne
    Why is you not speak English?
    IRC is just multiplayer notepad.
    belisarivs avatar 12.1.2011 11:03 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Volné odpoledne
    IRC is just multiplayer notepad.
    12.1.2011 18:17 نشيد لتعليم الحروف الهجائية
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Volné odpoledne
    Why is you not speak English?

    شما باید فارسی یاد بگیرند ، انگلیسی هنوز روی درخت زندگی می کردند، زمانی که ما به تمدن بزرگ جهان
    belisarivs avatar 12.1.2011 21:24 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Volné odpoledne
    Na Perstinu dlabu. Zato ty ani v apatyce nekoupis co ti nebylo dano shury.
    IRC is just multiplayer notepad.
    Dalibor Smolík avatar 12.1.2011 23:52 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Volné odpoledne
    Stejně tam má hrubky :-D :-D
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    13.1.2011 00:01 نشيد لتعليم الحروف الهجائية
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Volné odpoledne
    :-) :-) :-)
    13.1.2011 07:00 MVR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Volné odpoledne
    و خداوند به من گوش من دو شتر بده. برای یادگیری هر چیزی برای ما ندارد و در درختان
    11.1.2011 18:47
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Volné odpoledne
    Doufal jsem že tu milou povinnost za mne vezme Babeta, jenže je nemocná.

    No vida, jak se hodí ve stáří najít vlastní dítě. Asi je rozumná, a radši se hodila marod :-).

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.