Byl vydán Mozilla Firefox 145.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání a poznámkách k vydání pro vývojáře. Ukončena byla podpora 32bitového Firefoxu pro Linux. Přidána byla podpora Matrosky. Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 145 bude brzy k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.
Lidé.cz (Wikipedie) jsou zpět jako sociální síť s "ambicí stát se místem pro kultivované debaty a bezpečným online prostředím".
Byla vydána nová verze 4.4 multiplatformního integrovaného vývojového prostředí (IDE) pro rychlý vývoj aplikaci (RAD) ve Free Pascalu Lazarus (Wikipedie). Využíván je Free Pascal Compiler (FPC) 3.2.2.
ASUS má v nabídce komplexní řešení pro vývoj a nasazení AI: kompaktní stolní AI superpočítač ASUS Ascent GX10 poháněný superčipem NVIDIA GB10 Grace Blackwell a platformou NVIDIA DGX Spark. S operačním systémem NVIDIA DGX založeném na Ubuntu.
Desktopové prostredie Trinity Desktop vyšlo vo verzii R14.1.5. Je tu opravená chyba v tqt komponente spôsobujúca 100% vyťaženie cpu, dlaždice pre viac monitorov a nemenej dôležité su dizajnové zmeny v podobe ikon, pozadí atď. Pridaná bola podpora distribúcií Debian Trixie, Ubuntu Questing, RHEL 10 a OpenSUSE Leap 16.
Grafická aplikace Easy Effects (Flathub), původně PulseEffects, umožňující snadno povolovat a zakazovat různé audio efekty v aplikacích používajících multimediální server PipeWire, byla vydána ve verzi 8.0.0. Místo GTK 4 je nově postavená nad Qt, QML a Kirigami.
Na YouTube lze zhlédnout Godot Engine – 2025 Showreel s ukázkami toho nejlepšího letos vytvořeného v multiplatformním open source herním enginu Godot.
Blíží se konec roku a tím i všemožná vyhlášení slov roku 2025. Dle Collins English Dictionary je slovem roku vibe coding, dle Dictionary.com je to 6-7, …
Cloudflare Radar: podíl Linuxu na desktopu dosáhl v listopadu 6,2 %.
Chcete vědět, co se odehrálo ve světě techniky za poslední měsíc? Nebo si popovídat o tom, co zrovna bastlíte? Pak doražte na listopadovou Virtuální Bastlírnu s mikrofonem a kamerou, nalijte si něco k pití a ponořte se s strahovskými bastlíři do diskuze u virtuálního piva o technice i všem možném okolo. Mezi nejvýznamnější novinky patří Průšovo oznámení Core One L, zavedení RFID na filamentech, tisk silikonu nebo nový slicer. Dozvíte se ale i
… více »
Tiskni
Sdílej:
Jdu spát ve dvě, vzhůru jsem v osm.
. Trpěl prý na průdušky a měl alergie.
.. těch náhražek je teď hrozná spousta (ne ze soji, spíš pšenice).. něco se dá jíst, něco ne, u něčeho jsem si musel 2x přečíst složení, abych se ujistil - až tak podobná chuť to byla.. vlastně čemu se divím.. je to hodně o koření.. Mucosolvan je strašná prasárna.. to už do držky vážně nestrčím.. to už radši Kuc-kuc čaj drahej jako kráva, podobně nedobrej, ale zato pomáhající s každým šálkem..
.
PS: My se napařujeme nad hrncem s mořskou solí, o bramborách jsem ještě neslyšela.
.
Takže, když se chce, tak to jde. Nebo sójová pomazánka, mňam! I dceři chutná, a přitom je mlsná jako kočka.
Jinak výborné použití sojového masa v podobě granulátu je v přidání do sekané, karbanátků. Jsou pak lehčí, jemnější.
Běžně používám tzv. sójové mléko, místo kravského, po kterém je mi na zvracení a mám po jeho požití knedlík v krku. Ze sójového vařím i puding, či ho přidávám do bramboráku atd.
Takže říct o výrobcích ze sóji že je to blbost či fanatismus, to zní tak nějak demagogicky.
soja může být mnoho podob a to že je to tady "novinka", neznamená, že třeba v orientální kuchyni.. "Dobré sojové maso v česko-německé kuchyni aby pohledal" říkám já
"jo s tím fanatismem je to fakt. Vzpomínám si jak se před lety objevili sojoví apoštolové. Propagovalo se sojové všechno a nejvíc úplně blbosti jako je sojové "maso""
já jsem neřek že soja a výrobky ze soji jsou blbost či fanatismus.Já neznám nikoho, kdo by tvrdil, že sójové maso je nerozeznatelné od pravého. I když v některých přídadech by se to i říct dalo. Tam, kde se jedná o dochucované směsné masné výrobky, je ta podoba velmi srovnatelná. Víte, ty vaše nakvašené úvahy svědčí spíš to tom, že tyhle výrobky nemáte pořádně prozkoumané. Máte k nim prostě dopředu odmítavý postoj. A ochutnávat je pro skepsi zřejmě ani nebudete. Podobně jako pro skepsi šmahem nevěříte v rozmach elektromobilů či fotovoltaiky. Takže máte vymalováno. A kdo má jiný názor, bude mu nakopáno nebo přinejmenším vysmáto... Nechci vás ještě víc rozlítit, ale řeknu vám pravdivou taškařici, co se mi povedla
:
Můj táta miluje uzeniny. Párečky, salámky. O sóje má podobnou, předem odmítavou představu, jako vy. Jednou jsem schválně donesla sekanou (sójovou), a neprozradila, že je bez masa. Prostě jsem řekla, že nesu sekanou, jestli si dá. Jistěže dal. Pochutnal si na ní, a když jsem mu pak řekla, že byla sójová, nevěřil. Prý tam museli přidat maso, tohle prý nebyla sója.
Sója přeci musí být hnusná
...
Neříkám, že mi chutnají veškerá sojové výrobky. Ne, tak jako mi nechutnají veškeré masné. Vybírám si, co mi vyhovuje.
. Netvrdila jsem, že je v ní maso. Pak by se možná dalo o podvodu hovořit.
jen důkaz o kvalitě dochucovadelTak do sójové sekané se dávají pouze přírodní dochucovadla, a koření, nikoliv tu směsici chemikálií jakou používají v masokombinátech. Takže máte svým způsobem pravdu. Jen zas mi uniká, co je na tom špatného. Když zachutnala i mému tátovi, zarytému odmítači soji a dychtivému požívači uzenin...
Debilové mi znechutili sojové maso lživou propagandouJá věřím tomu, co si sama zkusím a vezmu si z toho, co se hodí, co je využitelné. Kašlu na propagandu. Mám ráda v životě pestrost, a to i v jídle, a sója tu pestrost příjemně rozšiřuje. Dokonce v bezmasém krmu, což je báječné.
Docela se kašička dá jíst, ovocné ingredience jsou osvěžující, syté oříšky tam pasují. V bříšku je po jejím snězení lepší pocit než po rohlíku s máslem a se sýrem. A pocit hladu nenastává již hodinu po snídani, ale až za dvě.
.
!