abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 2
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 27
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 795 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Učí mě zloději šetřit

    14.1.2012 03:29 | Přečteno: 2118×

    Šel jsem onehdy na skupinu a měl jsem chuť na bagetu s tuňákem. Stavil jsem se tedy při vystupování z Metra v trafice, kde tyhle bagety mají, vzal jednu z regálu, šel ke kase, a prodavačka mi povídá svým východoslovanským přízvukem. „Padesát osm korun.” Podivil jsem se, neb stávala čtyřicet devět. Podivení jsem vyjádřil nahlas slovy: „Jste nějak podražili.” A dostalo se mi odpovědi: „To ty daně.”

    Položil jsem bagetu na pult, slušně pozdravil a odešel. Přeci jen, cestou je ještě jeden obchod, stačí si koupit za cirka patnáct korun dvě bagety, za šestnáct až dvacet korun šunku, nebo uzeného tuňáka, nůž sebou nosím, mám několik kapesních nožů, bagety rozkrojit, šunku či tuňáka vložit umím, k tomu jeden dva banány, nebo jablko a už je hotovo a jsem na stejné ceně. S minimální námahou se najím lépe. Pochopitelně jsem tak učinil. Inu ministr financí a zloději mě ještě naučí lépe šetřit. A efektivněji využívat získané suroviny.

    To, že jsem nechal bagetu na pultě nezapříčinilo zdražení. Jsem smířený s tím, že momentálně vláda, co vládne, vládne mizerně, zvyšuje daně, ač slibovala, že nebude. Tedy ceny se zvýší. Jde jen o kolik? Tohle mají v rukách ještě i jiní. Kecy, že platím malé daně mě neberou, stát má podle mého mínění zbytečně moc peněz, kterými plýtvá, ale řekl jsem si, že ze sebe zas až takového vola dělat nemusím. Počítat umím, zvýšená cena o devět korun, neodpovídá čtyřem procentům DPH.

    Takže, výrobce a prodejce se chce napakovat, což může chtít, ale bez mé účasti. Demokracie a kapitalismus mají jednu velkou výhodu. Příležitostí jak se nenechat okrást jsou stovky. Stejně tak, že existují stovky příležitostí jak si pomoc. Pochopitelně pro schopné, ti méně schopní, méně pracovití, ti co očekávají spasitele, co jim něco přinese, ti ne, ti budou na tom stejně, nebo hůř. Bohužel. Hlady ale neumřou. Bohudík.

    Levicoví intelektuálové to sice vidí jinak, ale levicové intoše neberu vážně. Pořádný kapitalismus ještě nezačal a ten paskvil a hra na kapitalismus, co nám vnutili levicoví intoši, ten nikdy nebude fungovat. To jsou jen strašáky na prosťáčky, kteří uvěří tomu, že intoši vědí jak to bude za třicet, čtyřicet, padesát let vypadat. Nikdo neví, jak to bude vypadat letos. Natož za padesát let. Líbily se mi slova, která jsem četl v Konzervativních listech v článku Karla Ledvinky „Státní dluhopisy ve prospěch občanů?” Slova, která s ním sdílím.

    Proto bychom měli donutit současnou politickou reprezentaci k tomu aby šetřila a sama se chovala skromně, aby nevydávala další 250 miliardové zadlužení za úspěch. Aby začala uskutečňovat starou pravdu, že co předtím někdo skutečně nenašetřil, nelze půjčit. Protože když úvěr nepřinese do reálné ekonomiky reálné zdroje, je to úvěr uměle vytvořený, navádějící ekonomiku na neudržitelný kurz, který dříve nebo později, skončí krachem. Jinak Karel Ledvinka je ekonom a politik, kdysi poslanec a místopředseda parlamentu za ODA.

           

    Hodnocení: 56 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    14.1.2012 03:39 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Mě už to učí šetřit deset, patnáct let. :(
    14.1.2012 03:50 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Jo jo, dělám taky takové pokusy. Ale zatím prosperuji.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    14.1.2012 05:41 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Jo jasne, "levicovi intelektualove" vam vnutili ten "falesny kapitalismus". To jste me teda pobavil (i kdyz je to asi podobne smutne, jako budou ty historky, co uslysime za 50 let o globalnim oteplovani, az lidem zacne opravdu tect do bot). Pritom naopak od zacatku varuji pred tim, ze akumulace kapitalu ma nevyhnutelne politicke dusledky..
    14.1.2012 06:16 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Ano, vy jste nezklamal, ale vy si pletete pojmy. Kapitalismus je úplně něco jiného, než vy vůbec předpokládáte.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    14.1.2012 09:40 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Mozna by bylo dobre precist si clanek na Wikipedii o kapitalismu. Tam zjistite, ze to oznaceni vzniklo pro existujici system, zadny ideal.

    Ale odhlednu-li od tohoto, ja chapu, co chcete. Vedu se stejnym clovekem jako vy, i kdyz o dost chytrejsim, diskusi na toto tema v praci.

    Jen mi prijde smutne, ze nekteri lide pak obvinuji z toho, ze neco nefunguje, stejne lidi, co pred tim varovali.
    14.1.2012 10:20 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Já jsem o ideálu nemluvil. Ale o jasně nastavených pravidlech a o co nejméně penězích v moci státního úředníka. To o dost chytřejší znamená, že souhlasí s vámi? V čem se ta chytrost ukazuje? Ve zvládání životní zátěže, sociální dovednosti, nebo znalosti logiky, matematicky či v čem? Jak víte jak jsem málo chytrý? Z čeho usuzujete, že mluvím jinak než vy? Ve svém povolání jsem svými klienty považován za dost chytrého. Proto jich mám tolik. Chcete říct, že jste chytřejší než moji klienti? Pokud ano v čem se to prokazuje?
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    14.1.2012 11:17 tak tak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Jak víte jak jsem málo chytrý?

    Čtením takových blábolů bohatého kapitalisty-dlaždiče o ekonomice ;-). Hezká přihrávka na smeč.
    14.1.2012 11:29 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Ne, chytrejsi je v tom smyslu, ze je s nim zajimavejsi diskuse, ktera, prestoze byla misty velmi ostra, se nezvrhla do osobnich utoku. Ale nazory ma podobne jako vy, je zastancem rakouske skoly a tech libertarianskych nesmyslu.

    "Já jsem o ideálu nemluvil. Ale o jasně nastavených pravidlech a o co nejméně penězích v moci státního úředníka."

    To je hezke chtit. Otazka je, jak dlouho takovy system vydrzi v prostredi, kde se ty penize akumuluji predevsim za ucelem moci, byt mimo ten stat.
    14.1.2012 13:39 Martin Petr | Třinec/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    chytrejsi je v tom smyslu, ze je s nim zajimavejsi diskuse, ktera, prestoze byla misty velmi ostra, se nezvrhla do osobnich utoku
    Nádherně řečeno. Mě vaše debaty (myšleno JS vs. Jílek) fascinují. Z tvých politických a ekonomických názorů mi jako správnému "modrému komsomolci" (jak o mě kdysi prohlásil Phantom Alien) vře krev, přesto ti, co se týče slušnosti vystupování a schopnosti argumentovat, musím vždycky v diskuzi fandit. Vy dva jste holt úplně rozdílná liga a to je asi důvod, proč ty debaty vždycky dopadají tak, jak dopadají. :-)
    14.1.2012 11:52 abc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Tak jsem rad, ze jsem se ted vzbudil do takhle bajecneho cteni o kapitalismu v podani moviteho JJ. Ve svém povolání jsem svými klienty považován za dost chytrého. Proto jich mám tolik. Chcete říct, že jste chytřejší než moji klienti?

    :-) :-) :-)

    Tim je asi postizen cely problem JJ - pohybuje se cely zivot mezi fetaky, alkoholiky a blazny a ti ho povazuji za chytreho. Nasel si pravdepodobne jedine prostredi pro jednookeho viteze.
    14.1.2012 12:01 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    nevypadáš, že by si byl chytřejší než moji klienti, to ani náhodou. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    14.1.2012 07:21 Vo co de?
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Akumulace kapitalu se nejlepe ukazuje v zaostalych zemich. 'Zlatem ovesene' mamy vlaci tucty deti kost a kuze do taboru utecencu. Stejne tak je to s oteplovanim. Benatcanum tece do bot, nestezuji si, prizpusobili se. Zemska osa se pohybuje, nekde bouchne super vulkan, prijde doba ledova. Muze se to stat zitra, za padesat, za sto let. Do sta let muze byt planeta vlivem zvysujici se radioaktivity zpoloviny vylidnena. BTW, kdykoliv nekdo spusti povyk o nicem, bezne je to o necem co ma ten povyk zakryt.
    14.1.2012 12:21 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    A on nekdo tvrdil, ze akumulace kapitalu je jediny zpusob, jak uchvatit politickou moc? Nebo ze CO2 je jediny zpusob, jak vyhubit lidstvo? Samozrejme ze ne, ale tohle jsou veci, o kterych vime a s kterymi muzeme neco delat.
    belisarivs avatar 14.1.2012 08:18 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    i kdyz je to asi podobne smutne, jako budou ty historky, co uslysime za 50 let o globalnim oteplovani, az lidem zacne opravdu tect do bot
    Zaspal jsi dobu. Ted uz jsou to "klimaticke zmeny". Asi opatrna priprava na prehozeni kormidla.
    IRC is just multiplayer notepad.
    14.1.2012 09:48 Tomáš | skóre: 31 | blog: Tomik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    +1

    Přesně tak, až se pro změnu začně ochlazovat, bude se o tom těžko mluvit s nálepkou "globální otepování". Klima se mění pořád, takže o klimatických změnách se dá kecat taky pořád.
    14.1.2012 11:05 afgsdfg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Me spis prijde, ze tys akorat (stejne jako spousta jinych) slysel/cetl jenom to, cos chtel. O tom, ze tzv. globalni oteplovani jsou extremni vykyvy pocasi se mluvi od zacatku. Ty ses akorat, pravdepodobne pod vlivem lidi, co by nejradsi vykaceli a znicili celou planetu pro zisk, nalepil na slogan "globalni oteplovani" a udelal sis podle toho nicim nepodlozeny, povrchni, nazor (ze prece globalni oteplovani je oteplovani a bla bla bla) a tedka delas chytryho.
    14.1.2012 11:34 Thorby | skóre: 4 | blog: thorby
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit

    Prečo človeka, ktorý má problém s klimatickými zmenami, automaticky označiť za ničiteľa planéty? Možno bude prekvapením, že planétu ničia aj iné a očividnejšie veci ako zvyšovanie CO2 v atmosfére. A možno nebude prekvapením, že keď sa rieši CO2, neostáva toľko zdrojov na riešenie iných (očividnejších) ničiteľov.

    I tak mi však uniká zmysel kopania do niekoho, kto, aj keď možno ako oponent, upozorňuje na zastaralú terminológiou.

    14.1.2012 11:42 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Ne, on nemluvi o vas uzitecnych idiotech, ale o tech, co tu protiklimatologickou kampan organizuji.
    14.1.2012 11:46 Thorby | skóre: 4 | blog: thorby
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Prečo ma obviňuješ z popierania klimatickej zmeny?
    14.1.2012 12:05 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Mozna ze nejsi. Pak se omlouvam.

    Ale se stejnym argumentem prisel uz drive pan Lomborg, a pomerne nedavno ten nazor prehodnotil. Navic je to jen takova vymluva - ve skutecnosti totiz nikdo moc neinvestuje ani do reseni toho, co nazyvas "skutecnymi problemy", at uz je to cokoli. :-) (Protoze tam se zase vymlouvaji na neco jineho, urcite i na to, ze musi bojovat s AGW.)

    A k tomu souslovi "globalni oteplovani". Je to proste oznaceni zmen, ktere se deji, radove o rad az dva rychleji, nez zmeny zname z historie (samozrejme pro lidi je tezke ty rady rozeznat u takto pomalych jevu). Nikdy to nebyl zadny vedecky termin, a pojem "klimaticke zmeny" vymysleli odpurci, aby to neznelo tak neprirozene (coz na tom, ze to neprirozene je samozrejme nic nemeni).
    14.1.2012 14:37 kolemjdouci
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Četl jste názory p. Motla ke GW ? Fanatický pohled z obou stran zkresluje poznání skutečného stavu.

    Tady nejde o to, jestli civilizace ovlivňuje průměrnou teplotu na Zemi. Tady jde o míru, která se jí přisuzuje. Trochu mi to připomíná zákaz prodeje žárovek z ekologických důvodů, přičemž podíl spotřeby el. energie na svícení je marginální a výroba a likvidace zářivek jako náhrady zatěžuje životní prostředí dokonce víc.

    14.1.2012 16:21 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    No, nazory Motla mi prijdou dost extremni. Cetl jsem nejakou jeho tvorbu, kde se snazil neco vyvracet (tedy jeden z mala argumentu), a se statistikou to bylo slabe. Nezbyva nez odkazat na toto vlakno.

    Mne osobne pozice, ze "oteplovani se deje ale lidstvo v tom nema prsty" pripada jeste hur udrzitelna nez "oteplovani se nedeje" (kterou v podstate titiz lide zastavali predtim - nahoda?). Predtim totiz aspon slo tvrdit, ze jde o konspiraci vedcu, a byt logicky konzistentni (byt slo o konspiracni teorii). Nazor, ze za oteplovani nemohou lide je ale bohuzel v rozporu s fakty, protoze my umime docela dost presne rict, kolik CO2 je potreba na ohrati planety o urcitou uroven, a umime docela presne rict, kolik CO2 lide vypustili, a umime docela presne jine faktory vyloucit (jako proc za tim neni vliv Slunce zvladne pochopit i skolak). A jelikoz fakta uznavate (oteplovani verite), tak jste v rozporu logicky sam.

    Jinak to co rikate s temi zarivkami je nesmysl. Jenom cena, kterou zaplatite za elektrinu pri provozu bezne zarivky je nekolikrat vyssi nez cena, za kterou si ji koupite. Bohuzel na vyvraceni tohoto jednoho memu jen vam jsem spotreboval vice energie, nez puvodni autor na jeho rozsireni. ;-) A tuhle uvahu muzu udelat bez Wikipedie, kde najdete vsechna relevantni fakta a odkazy.
    14.1.2012 13:41 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Pritom naopak od zacatku varuji pred tim, ze akumulace kapitalu ma nevyhnutelne politicke dusledky..
    A proč máš pocit, že to je problém výhradně (nebo hlavně) kapitalismu?

    Já si myslim, že akumulace kapítálu, potažmo moci, je problém v podstatě jakéhokoli systému. Snad kromě poustevnictví.
    14.1.2012 14:05 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    V každém systému jsou zloději a poctiví lidé, jenže některé systémy jsou zlodějské ze samé podstaty. Terd mám na mysli ten socialiastický. Takž je dost těžké být poctivý ve zlodějském systému a jedost těžké diskutovat s lidmi a považovat je za normální, když zlodějský systém hájí.

    Tewnhle patvar mezi kapitalismem a socialismem, trpí všemi neduhy zlodějského socialismu a málo využívá těch předností kapitalismu. Ale je pořád lepší, než ten socialismus. To málokdo, kdo socialismus nezažil nechápe. Je lepší v minimálně dvou věcech. Svobody projevu, svobody pohybua vlastně bych přidal další věc. P/ořáíd ještě mají kurážní lidé mnohem více svobody poctrivě vydělat více než je průměr. Ovšem s rizikem, že jim to nemusí vyjít. Takže ti, kteří hájí ten přerodělovacíé mechanismus, osobně za chytré nepovažuji.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    14.1.2012 14:19 kolemjdouci
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    .. Takže ti, kteří hájí ten přerodělovacíé mechanismus, osobně za chytré nepovažuji.
    Za chytré, resp. vychcané, bych je považoval, protože mají reálné šance se v něm etablovat jako "černí" pasažéři, tzn. bez reálně měřitelných výstupů nebo přidané hodnoty v něm pohodlně přežívat, nejčastějc jako bezpáteřní žvanilové.
    14.1.2012 16:47 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    A princip presumpce neviny povazujete take za spatny z techto duvodu? Ze pokud dojde k omylu, vyhraje ten spatnak?
    14.1.2012 14:19 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Nevim jestli to bylo vidět, ale ptal jsem se uživatele JS. Viz odkaz 'výše'.
    14.1.2012 16:46 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Takže ty, kteří hájí ten přerozdělovací mechanismus, osobně za chytré nepovažuji.
    Pro me za me. V te spolecnosti jsou namatkou Einstein, Weinberg, Masaryk, Capek, Chomsky.
    14.1.2012 16:31 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Nemam, ale v jinych systemech (jako napriklad feudalismu) ten mechanismus akumulace moci prostrednictvim kapitalu zastinuji jine socialni mechanismy.

    V demokratickem systemu by to pak az takovy problem nebyl, bohuzel skutecnou (= primou) demokracii (a eventualne ekonomickou demokracii, jak nekteri moderni autori rikaji socialismu) moc zatim nemame.

    No a pak samozrejme jsou zde lide, jako je pan Jilek nebo ten kolega v praci, jejichz spolecnym rysem je, ze maji jasny absolutni moralni nazor, a moralni pohled jinych, byt odlisny jen v 1%, neuznavaji. Ti pak samozrejme budou mit vzdycky problem se dohodnout a budou vsechny systemy povazovat za represi.
    14.1.2012 11:24 Rover623
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Zdá se, že jste nepochopil současnou ekonomiku, úvěry se vytvářejí z ničeho a tudíž nepřináší nic kromě bezcenných peněz (pořád je to jen pomalovaný papír, který v případě extrémního propadu nemá žádnou cenu).
    14.1.2012 14:10 kolemjdouci
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Proč se stravujete takovým podřadným blivajzem, jako jsou ty bagety v trafikách a proč řešíte pakatel 9 Kč, když jste tak úspěšný (terapeut, seriál v televizi) a jistě máte prostředky na kvalitnější stravu ?

    Pokud Vám vadí, že se na tyto a podobné osobní věci dotazuji(í), tak proč se tu jak na běžícím pasu vypisujete ze svého soukromí ?

    14.1.2012 14:13 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Protože chci a protože do toho nikomu nic není, co jím a nebo nejím a pokud to komukoliv vadí, může jít klidně o blog dál.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    14.1.2012 14:23 kolemjdouci
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Promiňte, ale připadáte mi jako exhibicionista, který při zatčení po odhalování se na veřejném místě se hájí tím, že ty které pohoršuje pohled na jeho ohanbí se měli dívat jinam ;-)
    14.1.2012 15:08 Hrabosh | skóre: 26 | blog: HBlog | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit

    ... případně jako ženská, co si vezme šaty s výstřihem až k zemi a pohoršuje se, že jí tam chlapi koukají :-)

    To jsem psal já ... to není bordel, to je modulární!
    14.1.2012 14:32 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Proč se stravujete takovým podřadným blivajzem, jako jsou ty bagety v trafikách a proč řešíte pakatel 9 Kč, když jste tak úspěšný (terapeut, seriál v televizi) a jistě máte prostředky na kvalitnější stravu ?
    prodpokladam, aby mohl za par mesicu oprasit svou serii clanku na tema: ,,shodil jsem 10 kilo za ctrnact dni, protoze jim jenom pohankovou kasi a jsem svobodny a nikdo me v tom nebude omezovat''
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    14.1.2012 15:30 Michal2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Bagetu ti zdrazili o ~18 %, baba ti tvrdi, ze to je kvuli ctyrprocentnimu zvednuti DPH a ty ji to nejen sezeres ale jeste navic o tom napises canc. Gratuluji.
    14.1.2012 15:45 mich | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    A pak si pan Jílek nemá připadat jako nejinteligentnější osoba v diskusi, když se najdou i tací, co neumí číst. V článku je například věta:
    Počítat umím, zvýšená cena o devět korun, neodpovídá čtyřem procentům DPH.
    Takže to nesežral.
    je to teď v módě, na žive o tom furt píšou
    14.1.2012 15:57 miriam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Tak sežral dědek bagetu, nebo ne?
    14.1.2012 16:31 M-train | blog: finance
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Udělal si jí doma jako správný kapitalista, během přehrabování se v ušetřených miliónech - čti pořádně :-)
    Nobody can give you as much as I can promise you
    14.1.2012 17:18 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Vozejku, evidentně si nejpitomější člen diskuse, ale to je tvůj problém. Vylešti si vozejk, úklidový ekonome. :-) Tomu hochovi, co se ptal proč píšu o svých stravovacích návycích, odpovím, protože chci a protože to není nic nepatřičného, skutečně je lehký rozdíl napsat "měl jsem chuť na bagetu s tuňákem" a ukazovat péro na ulici. Pokud mít chuť na bagetu a popsat stravovací návyky není nic nepatřičného na rozdíl od ukazování péra na ulici mladým holkám, což je dokonce trestné, nejen nepatřičné, pak ti odpovím. "Nic ti do toho není, proč dělám, to či ono."
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    14.1.2012 17:46 M-train | blog: finance
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Jeníčku, ještě něco o tom, jak si představuješ kapitalismus. Třeba jak zrovna tobě vadí, když tě v konzumu obsluhuje dívka z tvého rodného regionu - je vidět, kam jste to oba poctivou prací dotáhli. Na chudou prodavačku a bohatého kupujícího kapitalistu.
    Nobody can give you as much as I can promise you
    14.1.2012 17:53 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    vozejku, poznámka o vychodoslovanském přízvuku je projev nelibosti? Panečku, že by ti z toho krabicovýho už takhle hrabalo?
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    14.1.2012 20:12 Trained.Monkey | skóre: 12 | blog: monkey
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    LOL :-)
    14.1.2012 18:33 McDonald
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    n-ee, bageta dožrala dědka
    14.1.2012 17:20 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Ale už sem si zvykl, že někteří zdejší matematici, neovládají čtyři základní početní úkony jako je, sčítání, odčítání, dělení a násobení. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    robotics avatar 14.1.2012 17:08 robotics | skóre: 29 | blog: o_vsem_moznem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Funguje vůbec někde ve světě ten dokonalý kapitalismus? Pochybuji.Kapitalismus stejně jako komunismus selhal. Je čas na něco nového.
    14.1.2012 17:13 M-train | blog: finance
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Souhlasím s tebou, už dlouhodobě tu variantu něčeho nového sleduju na Číně. To se nedá zaškatulkovat, co se tam dlouhodobě děje, ani si nemyslím, že to experti zvnější umí vyhodnotit.
    Nobody can give you as much as I can promise you
    robotics avatar 14.1.2012 17:51 robotics | skóre: 29 | blog: o_vsem_moznem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Na čínu bych se vykašlal, tam vystřízlivění a pád držkou na zemi přijde taky brzo. Viz. města duchů.
    14.1.2012 22:44 Vo co de?
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Cina konecne pochopila ze je komunizmus neuzivi, neni z ceho brat. Presedlali na kapitalizmus, jsou to jen zacatky. Technologie vyspelych zemi jednoduse okopiruji, postavi tovarny, produkuji, prodavaji pod vyrobni cenu, vyrazuji puvodni svetove vyrobce z procesu, ztraty na konci roku odepisou. System je kapitalisticko-feudalni. Polovina Ciny doposud zije feudalnim systemem, feudala nahrazuje vojsko, pravni system. Lidsky zivot nema cenu. Tresty za lehka provineni jsou brutalni. Rocne odpravi 10 000 'provinilcu' verejnou exekuci. Podivejte se na reportaze z tovaren kdo v nich pracuje. Vysoke vzdelani stale jeste existuje jen pro urcitou vrstvu. Nekdy si pri praci tise zanotuji uryvek z nejake symfonie, Korejci okamzite reaguji nazvem symfonie, komposera. Od vzdelaneho Cinana podobnou reakci neocekavam. Cina si podle me verejny obdiv nezaslouzi.
    14.1.2012 17:24 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    No, tak kapitalismus zatím evidentně neselhal tak jako jiné systémy, resp. jejich instance, nicméně i kdyby ano - tyhle řeči o tom, že je "čas na něco nového" moc nemaj cenu, když nevíme, co má být to nové.

    Nedávno tu padl onen citát AE: vize bez implementace je halucinace.
    14.1.2012 17:50 M-train | blog: finance
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Čas na něco nového je asi fráze, souhlas, ale ta Čína mne napadla tím, že nejde obvyklou cestou, která se učí na školách, nebo doposud realizovala v jiných zemích.
    Nobody can give you as much as I can promise you
    robotics avatar 14.1.2012 17:50 robotics | skóre: 29 | blog: o_vsem_moznem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    To je pravda, ono, dokud lidi budou lidmi, tak selže každý systém :-D
    16.1.2012 16:09 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Muselo by to být něco samostabilizujícího. Tj. aby vojebávání systému nepřinášelo ekonomické výhody.
    14.1.2012 19:49 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Ja bych rekl, ze kapitalismus uz selhal. V podstate to selhani vyvrcholilo velkou hospodarskou krizi ve 30. letech. V tech uspesnych zemich se pak transformoval na urcitou formu socialni demokracie (vice ci mene formalizovanou). V ni nakonec ovsem prvky kapitalismu prevazily take, a selhava znovu.

    O Cine moc nevim, ale jestli to ma byt "ten novy" system, tak jsem mozna radeji pro ten stary.
    14.1.2012 22:01 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    No, tak to je pak otázka definicí...

    K Číně +1.
    14.1.2012 20:38 cba
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    ...když nevíme, co má být to nové. ...

    je to mozna pro nekoho prekvapive, ale ten nejpromyslenejsi navrh, ktery byl kdy vysloven je cesko-zidovskeho puvodu. Jeho autor - Ota Sik - uz ho zacal uskutecnovat, ale Soveti to stacili 1968 jeste zarazit.
    14.1.2012 23:18 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    To me zajima, je k tomu nejaky odkaz?
    14.1.2012 23:55 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    A, uz jsem nasel. Hm. V podstate byl zastance toho, cemu se dnes obvykle rika "ekonomicka demokracie". I kdyz si myslim, ze to funguje a zda se docela pekne, vetsina lidi bohuzel je na to zatim nezrala (ne ve smyslu povahy, ale v tom, ze o tom nevedi a tak to proste nechapou).
    14.1.2012 19:49 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Funguje. Pro kazdeho, kdo si to dovede zaridit.

    Bud muzete nadavat anebo analyzovat+sbirat penize ze zeme.

    gf
    15.1.2012 00:03 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Trochu slabe kriterium. Kaddafiho rezim take fungoval - pro Kaddafiho. Stejne tak ten Stalinuv pro Stalina, etc. Proste kazdy rezim funguje pro ty, co si to "dovedou zaridit".

    Co vase deti, rodina, znami? Vsechny obstarate? Co po vas zustane? Cim budete travit cas? Bojem o to si to zaridit, nebo necim zajimavejsim? A co ti zajimavi lide, ktere nepotkate treba jen proto, ze v tom boji proste padli prilis brzy? V techto kvalitach se prece ty systemy lisi..
    14.1.2012 17:45 sasula
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    DPH se zvýšilo o čtyři procentní body. Výrobce baget nakupuje suroviny od dodavatelů. DPH se přece neuplatňuje až na zboží, které si kupuje koncový spotřebitel, ale i na zboží, které si kupuje výrobce od dodavatele, ne? Dodavatelé tedy mohou zvýšit kvůli vyšší DPH zvýšit ceny jednotlivých složek bagety. Zvýšení se tak může nasčítat na cestě od prvovýrobce až ke konečnému prodejci.

    Další problém je to, že zvyšování daní vytváří tlak na zvyšování mezd. Takže výrobci mohou zvýšením DPH vznikat i další nepřímé náklady.

    Nazývat výrobce nebo prodejce zlodějem se mi zdá poněkud unáhlené. Na bagety přece nemá nikdo žádný monopol, není to ani věc k životu nezbytná. Ponechme jim proto právo stanovit si cenu, jak chtějí.

    Je ovšem samozřejmě v pořádku prohlásit, že se nám zdá něco příliš drahé.
    14.1.2012 17:48 M-train | blog: finance
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Tvůj příspěvek je na profesora Jílka možná příliš laický, tendenční a levicový.
    Nobody can give you as much as I can promise you
    14.1.2012 17:55 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    že by součet nákladů díky zvýšení DPH dosáhl osmnácti procentní výše? Pokud to máte podložené, jistě mi tu teorii doložíte, vozejk vám může pomoc, třeba vám skočí pro bagetu. A dostane díško.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    14.1.2012 18:09 cba
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    ..DPH se přece neuplatňuje až na zboží, které si kupuje koncový spotřebitel, ..

    prave ze DPH je dan, ktera se uvali az na koncoveho spotrebitele, to je jeji smysl.
    14.1.2012 18:48 sasula
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Tak to přesně není, viz http://cs.wikipedia.org/wiki/Da%C5%88_z_p%C5%99idan%C3%A9_hodnoty

    Ale ve výsledku to vyvrací, co jsem napsal. Díky.
    14.1.2012 18:52 M-train | blog: finance
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    V principu jsi ale tu podstatu nabalování daně popsal správně, zejména doprovodných nákladů a labour costs. Ostatně nejde o matematickou veličinu, ale způsob praktického použití laviny (stejně jako při přechodu na €).

    Nobody can give you as much as I can promise you
    14.1.2012 19:19 cba
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    ze to v delsim horizontu zpusobi zvyseni vyrobnich nakladu (protoze zamestnanci=koncovi spotrebitele) s tim bych souhlasil. Ale urcite ne za 2 tydny od okamziku navyseni dane. V tomto pripade si myslim prodejci snazi vytriskat kratkodobe trochu zisku, nez pujdou dolu.

    Smozrejme, ze na autora blogu (kez by tak inteligentni byla vetsina lidi) si neprijdou a byli po zasluze ztrestani uvedomnelym ucastnikem trhu. Presto jsem ale presvedcen, ze velka vetsina lidi, kteri maji zapotrebi nakupovat neco takoveho (jeste k tomu v trafice) to klidne zaplatila a zaplati. Proto si myslim, ze ta prodavacka v trafice si rekla, kdyz nekoupil tenhle, koupi jinej blb.
    15.1.2012 12:11 abc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    No tady se resi konkretni situace blby a nezdravy bagety, kde je na rozhodnuti kazdeho, jestli to vubec chce jist, za kolik, resp. jestli je ochoten investovat extra cas na shaneni neceho jineho.

    Uvedomely ucastnik trhu bohuzel u vetsiny podstatnych nakladovych polozek zadnou volbu nema, at si namlouva, co chce - doprava, energie a milion dalsich produktu se proste v klidu zdrazuji diky monopolnimu (faktickemu) postaveni na trhu. Ostatne i ty prosly bagety ma jeden nejmenovany dodavatel docela hezky zmaknuty, staci se zastavit u jakehokoliv pumpy ci non-stopu.
    15.1.2012 12:59 cba
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    ano, s tim souhlasim. Nechal jsem se unest v mem komentari tou DPH problematikou a v tu chvili mi nenapadlo, jaka je to malichernost.

    Mozna by nebylo od veci rozebrat nekde jinde, zda je take spolecensky relevantni, aby se z konzumenta stal vyrobce+konzument, jak vlatne nabada autor blogu. Vubec mi napada, ze nejaka 'konkretni' situace je casto pisatelem povazovana automaticky za nejaky model vhodny nasledovani. Napr. autor pise, ze ssebou stale nosi nuz. Hned jsem si rekl, kolik takovych lidi je. A jestli chce autor sdelit, ze mame nyni vsichni nosit ssebou noze, protoze vlada jen zdrazuje?
    15.1.2012 15:14 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Uvedomely ucastnik trhu bohuzel u vetsiny podstatnych nakladovych polozek zadnou volbu nema
    No, jak doporucuje pan Kysilka, pokud nemuzete tu vec nekupovat (jde napriklad o jidlo) nebo se vam nechce vyrabet levneji (jelikoz treba zastavate nazor, ze ekonomika by mela existovat pro vas a ne vy pro ni), muzete jeste donutit zakazniky, aby to zaplatili, tedy, pokud jste zamestnanec, stavkovat za vyssi mzdy. A tady uznavam, ze to opravdu Cesi zatim moc nedelaji.
    14.1.2012 20:54 Tomáš | skóre: 31 | blog: Tomik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    V případě, kdy výrobce i jeho dodavatelé jsou plátci DPH, všichni operují s cenami bez daně a teprve na konci se přičte DPH. To bude asi i tento případ. Takže výrobci se nic nezměnilo, jen prodejce místo 10% přičte 14%, takže cena by se měla zvednout koeficientem 114/110. Nicméně všichni rádi zvednou ceny a svedou to na daně (jenom stát jakožto výběrčí daní to má naopak -- zvedne daně a svede to na ceny .)
    14.1.2012 17:57 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    zdravim,

    padly tu slova o kapitalismu. Nemam nic proti setreni, ale dost casto to moc nevyresi.

    Zakladem kapitalismu je investovani a zvyseni obratky penez/prostredku. Nejdriv neco musite dat a pak muzete neco ziskat.

    Pro nekoho nema dany mezni uzitek bageta o 10Kc drazsi. Pro nekoho nema dany mezni uzitek starat se o to, ze bageta stoji o 10Kc vice.

    A asi zakladni chybejici vec z pohledu kapitalismu: Co jsem udelal proto, aby mi zdrazeni veci xyz nevadilo ?

    Me taky neustala zdrazeni netesi. Ale zabyvam se tim, jak vydelam.

    gf
    14.1.2012 18:03 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    To já taky rád vydělám, a docela klidně i ušetřím náklady. Nestěžuji si, že vydělávám málo, ale jak zamezit zdražování? Jedině tím, že předraženou věc, nechám prodejci. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    14.1.2012 19:58 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Zabranit zdrazovani ? Bud nekupujte anebo to nechte zaplatit zakazniky anebo vyrabejte levneji. Zdrazovani je doslova o tom, co si lide nechaji libit. A cesky clovek si toho necha libit hodne.

    Zdrazovani = naklady. A staram se spise o to, jak mit vyssi prijmy.

    A hlavne necekejte, ze to vyresi stat.... Tak nejak mam pocit, ze ceskej clovek se snazi prijit na to, jak by se to ci ono dalo delat v politice. Ale realizace a vysledky jsou za posledni skoro nulovy. Obavam se, ze ani jeden clovek z techto diskuzi zakony a statni narizeni nijak nezmenil. Spise plati a plati.

    No a nebo muzete zkusit ovlivnit vyznamne procento populace svymi nazory. Treba par desitek procent. Treba se to povede.

    A jeste jedna vec, proc jsme drazi ? Vyridit v Cesku obchod, to je drina. Spoluprace v 1/2 pripadech neni na dostatecne urovni. Lidi nedomysli veci do konce. Nespolupracuji. Fakt se nedivim, ze jsme drazi a ze zdrazujeme. Protoze to "zere" znacne cas jen ten obchod zrealizovat, ne-li vubec dohodnout. A kdo to zaplati - no prece zakaznik = zejmena nizsi a stredni trida.

    gf
    gtz avatar 14.1.2012 21:12 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Proč se divíte, že to bylo zdražené? Copak v té trafice nemají u toho chlaďáku cedulku? Ale to jedno, já tyto bagety nějak nemusím, a ani se z toho nějak moc nedá najíst (jako nouzovka jo). Na té dani něco bude, i ten bagetník má své dodavatele, kteří zdražují. Když má jen 3 dodavatele a ti zdraží o 4% tak i on musí zdražit o podobný poměr. Ale stále je to pro ně výhodný business.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Gilhad avatar 15.1.2012 13:08 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    pokud ma 3 dodavatele, kazdy z nich zdrazi o 4%, tak pokud bagetnik taky zdrazi bagetu o 4% tak muze dat zamestnancum o 4% vic na vyplatu a jeste bude mit o 4% vetsi cisty zisk
    15.1.2012 15:07 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Tohle (rozdeleni marze ve vyrobnim retezci) je jedna ze 2 veci, co me primela divat se na "ucebnicovou" ekonomii kriticky pred cca 10 lety nazpet.
    15.1.2012 16:09 M-train | blog: finance
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    rozdeleni marze ve vyrobnim retezci

    Asi jsi neměl na mysli pouze výrobní řetězec, ale máš nějaký odkaz na procentní složení marže v různých odvětvích? Přiznávám, jsem línej to sám hledat, ale teď mne to zaujalo.
    Nobody can give you as much as I can promise you
    15.1.2012 17:52 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Nemam.
    gtz avatar 15.1.2012 18:17 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    myslíte, že to jde takto? Nejde. Každá firma má různý podíl nákladů a všeho ostatního a marže se odvíjí dle konkurence a tedy dle trhu. Pamatujete si, že před mnoha lety byly marže v IT na HW kolem 11-30% a dnes jsou jen někde kolem 3% (myslím marže distribuce-velkoobchody). A myslím, že složení marže je i součástí obchodního tajemství té oné firmy. Proč by se to mělo někde zveřejňovat. Nejsme přece blbí, abychom řekli konkurenci jakou máme marži.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    15.1.2012 20:02 M-train | blog: finance
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    složení marže je i součástí obchodního tajemství té oné firmy.

    Tak ona si to konkurence celkem snadno zjistí, něco na sebe firmy prásknou samy v některých rozhovorech, takže třeba spotřební zboží, sportovní výrobky nebo textil jsou někde mezi 50% až 200 % (pochopitelně se to velmi pružně mění po uvedení novinky na trh). A zatím rozhodně vyšší doma, než v cizině. A přiznávám, že docela zírám na tebou uvedenou marži u HW - je jenom v Čechách, nebo to je bajvoko stejný i jinde na trhu?
    Nobody can give you as much as I can promise you
    gtz avatar 15.1.2012 20:30 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Distrubuce HW jako taková byla slušným kšeftem, ale ty jako distributor to koupíš někde v NL, dovezeš to sem dále to prodáš někam do VO. Marže se kdysi pohybovaly cca 10-11% (to co měl distributor než to prodal VO), v poslední době se tyto marže hodně snížily až na životní minimum cca 3-5%. U distributorů se to tak zase moc nebere, skoro vždy dostaneš zpětný bonus dle odběrů, ale stejně jsi na cca 6-8%. Podobné marže jsou i venku tam je konkurence o hodně větší než u nás. U nás je distributorů pár a ti mezi sebou bojují o to dodávat tam nebo tam. Např. u disků byla marže mezi VONC z NL a prodejem zde při odběru cca 10ks někde kolem 4,5%. VO si na to nasadí běžně 8-11% a pošle to dále. To se ale týká jen disků, mb apod. u spotřebáků, myší, kablíků apod. bývá marže v řádu 80-200%. Je to tam jak někde na tržišti, smlouvá se a zjištuje kam až druhá strana je schopna zajít.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    15.1.2012 20:38 M-train | blog: finance
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Díky za vysvětlení z týhle branže, zrovna z toho NL známým vozím věci, které mi dají na seznamu.

    Kamarád vlastnil dost dlouho českýho Apple, a říkal mi, že ty jejich ceny jsou opravdu všude v Evropě stejný.

    Takže to asi znamená buď žít z obratu (velký zvířata) nebo ze servisu a doplňků. Vím, že takhle to mají venku nastavený třeba prodejci aut, zatímco doma ještě furt drží nehoráznou marži.
    Nobody can give you as much as I can promise you
    gtz avatar 15.1.2012 20:45 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Nehorázný marže jsou jen u nějakého spotřebního zboží, proto se mobily apod. kupují hodně z venku. Většina lidí žije i z zpětného rabatu (dle toho co dosáhneš).
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    16.1.2012 11:27 M-train | blog: finance
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Šel jsem si ještě zahrát badminton, tak reaguju až teď, z nějaké nudné porady.

    Chápu ten proces, u spotřebního zboží pochopitelně rabat (v mý oblasti) zpětně není, takže tam to musíš osolit na začátku, abys byl ve finále v plusu. Prostě - co koupí módní magoři na začátku, to udělá zisk z celé objednávky. Hlavně u sezónního zboží je ten risk při odběru obrovskej.
    Nobody can give you as much as I can promise you
    gtz avatar 16.1.2012 16:39 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    No zpětný rabaty jsou 1x ročně a tedy musíš toto vše táhnout z vlastních peněz. Proto to někteří distributoři prodávají za doporučené ceny. Sezónní zboží jako hadry, boty apod. tak tam se dá hodně blbě prodělat. Ale např. u aut/mopedů/skůtrů z venku se dá jen vydělat. Jeden člověk dovezl odněkud 10 ks starších VESP nasadil na to jen 30% marže a lidi u nás mu málem urvali ruce. A byli rádi, že ušetřili cca 40% :-)
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    16.1.2012 16:53 M-train | blog: finance
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Ja tohle znám u nových, nepoužitých aut, situace je stejná a rozdíl je ještě větší. Musíš to ale mít hodně dobře ošetřený smluvně (plus zálohy), jinak se ti stane, že dovezeš zcela nový auto pro někoho, aby vydělal on i ty, ale ve finále se to dozví oficiální dovozce, srazí pro konkrétní případ 40% svý marže (furty v mastným zisku) a dovezený auto zůstane neprodaný. U těch dražších aut (ale i jiných, zbytných položek) jsou v Čechách pořád neskutečný marže.
    Nobody can give you as much as I can promise you
    gtz avatar 16.1.2012 18:08 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    ale mít hodně dobře ošetřený smluvně (plus zálohy)
    znám, jeden známý vozil z Itálie Lancie+Alfy a vybíral na auta 60% zálohu. Tedy cenu za kterou on to koupil někde ve fabrice. A většinou vždy byl zákazník vysmátý, protože koupil auto o hodně levněji než u nás. Když se podívám na nějakou alfu tak jsem tam viděl celkem slušný model za cca 450000,- u nás toto auto stálo v prvotní výbavě někde k 750000,-. Ostatní auta VW/OPEL/VOLVO jsou k mání venku za podstatně lepší cenu. A modely aktuální rok-1 ještě o kus lepší.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    16.1.2012 18:53 M-train | blog: finance
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    I když předpokládám, že ta nákupka byla bez a prodejk s DPH, tak to měl hodně slušný, hlavně jestli se mu jich dařilo dělat víc najednou, kvůli přepravě a pojištění. U těch 3 zmíněných značek byl do loňska na trhu rozdl ještě větší, třeba u XC90 přes půl mega, teď se český prodejci probrali a trochu to srazili dolů, takže zazobaný místní strejda zvažuje, jestli ušetřit nebo si nechat auto s pompou předat v autosalonu.
    Nobody can give you as much as I can promise you
    gtz avatar 16.1.2012 20:06 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Celkem se mu dařilo, nyní to dělá jen občas, protože se stará o rodiče. Ta cena v té Itálii byla včetně DPH. To byly auta která měla najeto cca 3-10 km a stály u jednoho prodejce za výlohou. Prostě normální prodej, žádná cena z fabriky. Tehdy to potěšilo, protože ve fabrice se daly sehnat možná o něco levnější, ale tam ty ceny byly právě bez daně. Jinak všechno výstavní modely s 100% TOP výbavou.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    gtz avatar 15.1.2012 18:14 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Proč by někomu dával větší plat? On jen řekne, když se ti zde nelíbí tak běž někam jinam. Na pracáku je lidí dost. A to je realita
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    pavlix avatar 15.1.2012 19:07 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Proč by někomu dával větší plat? On jen řekne, když se ti zde nelíbí tak běž někam jinam. Na pracáku je lidí dost. A to je realita
    A realita je ta, že když na ten vyšší plat máš, tak si můžeš dovolit to říct, můžeš si dovolit si vyposlechnout, ať jdeš, a co víc, můžeš jít, a dostaneš ten vyšší plat.

    Neplatí to, pokud jsi lama. Neplatí to, pokud už teď máš na svůj post vysoký plat a rozšířením toho druhého případu je, že bez změny zaměření či oboru to neplatí ani pro člověka, který trefil obor/pozici, která je totálně zabitá.

    Pak záleží tak na tom, jak moc omezíš geografickou i praktickou oblast ve které práci hledáš. Na Ostravsku se práce sice sežene... ale už ne tak lehce jako jinde... a už si nemůžeš třeba vždycky vyskakovat s platem. Na karlovarsku taky žádný zázrak. A ne každý je ochotný přesídlovat třeba jen v kraje, nedej bože v rámci republiky.

    I jako živnostník zvažuju, které z velkých zákazníků opustím z důvodu nedohodě o penězích. U jednoho jsem vydržel rok z důvodu co kdyby náhodou bylo mrtvé období, tak ať mám aspoň něco... ale nakonec se zadařilo :). Ale faktem je, že mi ta celkem volná spolupráce nebránila pracovat s jinými.

    Poznámka pro lidi typu „chytrému napověz“. Kamarádovi jsem takhle před časem rok našeptával, že pracuje silně pod cenou, seznámil ho s pár lidmi, pro které by mohl pracovat. Moje kontakty ho nezaujaly. Ale zatlačil, že chce vyšší plat.

    A jak to dopadlo? Přišel se na něj podívat někdo z vedení, kdo že to chce přidat... přidal mu, rozšířil mu kompetence a začal ho posílat na zahraniční cesty a zvát na velké porady.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    =^..^= AmigaPower® avatar 14.1.2012 22:10 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Co si stěžujete? Je to stejná forma kapitalismu kterou tady představujete Vy, nabídka - poptávka, dokud budou lidi co ty bagety budou kupovat, prodejce bude prosperovat, stejně tak jako lidi kupující Vaše knížky, chodící na vaše terapie, nebo bude televize ochotná Vám zaplatit honorář za účinkování v jejím pořadu. Vaše rozhořčení nechápu...
    15.1.2012 00:06 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Já jsem rozhořčený? Jen jsem popsal metodu změny v situaci, která mi přišla nevýhodná pro mne. Takže jsem jen konstatoval, že nevýhodná situace se při trochu přemýšlení stane výhodnou, a zbude to zboží tomu, kdo se chce rychle napakovat. Pokud ho prodá tobě, nic proti tomu. Na to oni spoléhají, že nějakého hejla najdou, ale nemusím jím být já. Tečka
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    =^..^= AmigaPower® avatar 15.1.2012 00:19 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Takže vy je tady veřejně nazýváte zlodějema, ale přitom v podstatě nenamítáte nic proti tomu co jsem napsal. Hmmm, nečekal bych že to přiznáte...
    15.1.2012 00:11 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    V momentě, kdy odmítneš první nabídku, protože jsi přesvědčený, že není jediná možná, stal ses svobodným a můžeš klidně přestat říkat, tak jako to říkají většinou ti méně chytří. "Oni nám nedají, oni nám zdražují...." a začneš říkat. "Ja jsem si t nechal líbit zdražování, tak to drahé." Přestaneš říkat. "Češi jsou národ ovcí" a začneš říkat. " V téhle situaci jsem se bud jako ovce zachoval, nebo nezachoval."
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    =^..^= AmigaPower® avatar 15.1.2012 00:21 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Ekonomiku a finance opravdu doučit nepotřebuju mistře...
    15.1.2012 00:23 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    neučím ekonomiku, jen popisuji výsledky změny postoje. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    =^..^= AmigaPower® avatar 15.1.2012 00:26 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    založte si církev... :-D
    15.1.2012 00:27 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Mě ta, co v ní sem, docela stačí.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    =^..^= AmigaPower® avatar 15.1.2012 00:32 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Jehovisti už nejsou in, moh byste se prohlásit za svatýho muže a konečně nějak zoficializovat cvůj kult... ;-)
    15.1.2012 00:37 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Že bys mi dělal proroka?
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    =^..^= AmigaPower® avatar 15.1.2012 00:40 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    za kolik? :-D
    15.1.2012 00:45 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Jo hochu, já proroka ani kult nepotřebuji, to je tvůj nápad s církví a nabídka na svatého muže, takže klidně vytvoř církev, shromáždi ovečky a musejí tě uživit. :-) "Písmo svaté" v podobě mých textů by si měl, tedey už ti jen zbývá, přesvědčit ty ovečky. Řekl bych že bych ti ty písma pronajímal a dělili bychom se 90/10. Já devadesát ty těch destet. Můžeš se dát do práce. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    =^..^= AmigaPower® avatar 15.1.2012 01:01 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Církve, to už je pasé, teď jedou občanský združení ;-)
    15.1.2012 01:07 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Tam se se svatostí nechytáš.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    =^..^= AmigaPower® avatar 15.1.2012 01:14 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Já? Snad Vy, ne?
    15.1.2012 01:21 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Já nepotřebuji ani církev, ani proroka, co bude hlásat za prachy moji svatost, zbytečná činnost, ale pokud bych na ni vydělal, nebráním ti. Mám čtyři krásné dcery. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    =^..^= AmigaPower® avatar 15.1.2012 10:31 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    To tady ale přece víme všichni, i to že máte zasklenej balkón a umřelo Vám víc známech než Marcele. Ste prostě nejlepší, nikdo na Vás nemá, všichni ostatní sou blbci, socani a vozejci...

    15.1.2012 10:46 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    TAK VIDÍŠ, TEBE SEM ZROVNA ZA BLBCE NPOVAŽOVAL, ANI NĚKTERÉ DALŠÍ. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    =^..^= AmigaPower® avatar 15.1.2012 11:27 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Za posledního asi půl roku ste se změnil v jízlivýho egocentrika, speciálně u Vás mně to sere, protože ve Vás ten potenciál fakt je a timhle si jenom škodíte...
    15.1.2012 13:46 .
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Za posledního asi půl roku ste se změnil v jízlivýho egocentrika

    Pokud by byl pan Jílek sám se sebou spokojený,necítil se osamocený,nikdy by z něj nekapala jízlivost.Nepodsouval by své pocity ženám,které ho opustily./Jo jo,těm hlavně patří jeho zášť, zloba a blogy/ Nějak se z toho marasmu musí vypsat.Myslím,že tak to i chápou jeho přítelkyně,které ho zaváží vánočním cukrovím,zvou ho do Kanady a poskytují mu různé úlitby. Všechny to jsou odkvetlé kopretiny,vyzobané slunečnice,ale jsou mu nakonec jediné věrné.Už z toho důvodu by měl psát o ženách ,co mají natočeno víc na tachometru ,s úctou.
    15.1.2012 15:58 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Dekuji za interpretaci. Mate-li zajem, vasimi slovy o vyzobane slunecnice, smele do toho. Cukrovim me obdarily damy podstatne nizsiho veku. :-) Jinak "jizlivy" jsem celozivotne. Chapu ze vam to vadi. Ale je mi jedno, co tu komu vadi.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    15.1.2012 10:52 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    a pro ty dcery a vnuky se mi peníze hodí. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    =^..^= AmigaPower® avatar 15.1.2012 11:30 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Chvásty, chvásty, chvást, já mam Vaše prachy v prdeli a řek bych že už tim nehrotíte ani vozejka a jemu podobný, protože je to furt to samý dokola a žádnej přínos...
    16.1.2012 09:42 pedro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Mně to připadá, že si tak trochu pletete ideály s realitou.

    A) Ten Váš bagetový případ - no to je právě ten kapitalismus, proč by si při příležitosti zvýšení DPH prodejce čehokoliv nenasadil 2x tolik, když zákazník zaplatí...

    B) Úplně totéž stát - proč by ti borci ve vládě drželi svůj volební program nezvyšování daní a poklesu zadlužení, důležitější je, že oni se mají dobře, kmotři se nažerou na státních zakázkách, kamarádi budou pro ministerstvo o stovkách kvalifikovaných zaměstnanců zpracovávat nějakou "analýzu", spolustranící dostanou posty neuvěřitelně placených politických poradců... Kapitalismus jako vyšitý.

    Takže bych z toho udělal jediný závěr. Běžnému občanu již nezbývá, než konečně pochopit pravou podstatu kapitalismus a přestat si nechat neustále kálet na hlavu... Takže s tou bagetou jste to udělal dobře, ale jinak mi obsah článku uniká.
    16.1.2012 10:54 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Člověk, který nemá ideály a zároveň se nedrží reality, moc si v tom životě neužije.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    16.1.2012 11:25 pedro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Nebudu se snažit odpovědět na větu, jejíž smysl neodkažu jednoznačně určit.

    Nicméně ještě k tomu závěru mého vlastního příspěvku. Průser se má asi takto. Vy jako Jílek si můžete nakrásně říct, že zdražení bagety je zlodějina, stejně tak si můžete říct, že vláda neplní svůj program. Dokonce můžete být tak dobrý, že se nenecháte při příštích volbách přesvědčit kampaní a ani za půl roku, když půjdete okolo a budete mít vážně chuť, si tam tu bagetu nekoupíte. A je to k ničemu, protože co rozhoduje je kolektivní akce.

    Někteří lidi, které vy byste označil za levicové intelektuály, například píšou, že kapitalismus nebude nikdy pořádně fungovat, protože na jedné straně máte vysoce organizovanou skupinu "kapitalistů", na druhé naprosto neorganizovanou skupinu běžných občanů. Levičáci si často myslí, že tohle dilema lze řešit skrze stát (někde to asi funguje, někde trochu, u nás prokazatelně vůbec). Závěr který z toho plyne pro pragmatika (nebo pravičáka, co na stát nevěří) je jedině, že se musíte nějak dostat na stranu té skupiny, co má přirozenou výhodu. Takže prostě nekupovat bagetu nic neřeší i když je to dobré gesto.
    16.1.2012 12:50 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Já myslím, že to je jediný řešení, jak změnit cenovou politiku. :-) Pouze k tomu získat dost dalších.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    16.1.2012 12:59 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    U O2 stačilo, když se dost velká skupina namíchla a začala odcházet, najednou začalo O2 uznávat reklamace, vracet peníze atd. Mě osobně vrátili 40 000 Kč, sice měli kecy ve smyslu, že sice nemusí, ale přeji si dobré vztahy se zákazníky. Kecy mě nebraly, 40 litrů mě potěšilo. :-) Jsem přesvědčen, že pokud držím peníze já, tak oni je potřebují ze mě dostat. A podle toho se mohu chovat. Já i další. Kdyby je nepotřebovali, tak mě nebudou se pokoušet deptat reklamou, nabídkami a všichni ti namachrovaní vozejkové, prostě dřív nebo později utřou hubu. Jestli se něčeho bojí, tak, že zákazník přejde jinam. Neboli více zákazníků.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    16.1.2012 13:32 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    V Respektu byl onehdá článek o tom, jak nějaký osvícený úředník řešil telekomunikace pro úřad a vypsal místo klasického zašmodrchaného výběrového řízení v podstatě aukci, kde řekl operátorům, že bere toho, kdo nabídne nejlepší cenu. Operátoři se ve slevování předháněli tak, že nakonec zlevnili 8×.

    Občas si říkám, jestli by nebylo od věci udělat něco podobného coby občanskou iniciativu, problém je, že 1) by se to muselo dobře zorganizovat a 2) muselo by se přidat dostatek lidí...

    Čili ano, je to prostě o tom, jestli se dostatek lidí dostatečně namíchne...
    Marcela* avatar 16.1.2012 13:45 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Nejúčinnější bude, když se každý sám za sebe bude chovat přirozeně, podobně jako ve zde uvedené modelové situaci s bagetou :-)...Čili nenechat si kakat na hlavu, přemýšlet o věcech.

    Jak říkal Masaryk, nebát se a nekrást :-). A pak tolik nehrozí, že budeme okradeni.
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    16.1.2012 14:12 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Když si něco nekoupím, tak mě nikdo ani neokrade na ceně, to je přeci jasný jak facka, nebo ne? :-) Ani se nemusím bát, že mě někdo bude k něčemu přemlouvat, když tam nevlezu. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    16.1.2012 14:13 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    To nebyla modelová situace, to byla zcela reálná situace, pouze sem se nenechal nachytat vlastním pocitem viny, že se přeci neposeru z devíti korun.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    belisarivs avatar 16.1.2012 16:19 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Mam pocit, ze uz byla nejaka iniciativa s timhle neco udelat. Neco ve smyslu: "Je nas X tisic a chceme nejakou dobrou nabidku."

    Utreli hubu. Pro? Operatori si rekli, ze nekde uz jsou nebo k nekomu stejne pujdou a ze tedy v podstate nic neztrati.

    Ja bych to udelal jinak.

    Nasel bych si nejaky rozumny tarif a rekl bych: "Je nas X tisic, nasli jsme si tento tarif a toho a toho dne na nej prejdeme, pokud nenabidnete nic lepsiho."

    For je v tom, ze zatimco predchozi akce nikoho neohrozovala, ta druha varianta uz by prospela jednomu z nich a ostatnim ublizila. Dost dobry motivacni faktor, IMHO.
    IRC is just multiplayer notepad.
    16.1.2012 16:28 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Nasel bych si nejaky rozumny tarif a rekl bych: "Je nas X tisic, nasli jsme si tento tarif a toho a toho dne na nej prejdeme, pokud nenabidnete nic lepsiho."
    Ano, přesně tak, muselo by to být závazné, lidi, kteří by se do iniciativy přihlásili, by to museli udělat závazně s tím, že do toho a toho dne opravdu přejdou na nejvýhodnější nabídku, a to záavzně na dobu předem stanovenou, čili upsali by se na určitou dobu. A vítězný operátor by pochopitelně nesměl ten tarif zdražit nebo jinak znevýhodnit po minimálně stejnou dobu.
    Marcela* avatar 16.1.2012 20:32 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Kluci, ale tohle by nebylo vůbec zapotřebí, kdyby v téhle oblasti tel. operátorů fungovalo skutečně tržní prostředí. Pak by lidi přirozeně tíhli k té nabídce, která by byla nejvýhodnější. A nemuseli by zakládat nějaká sdružení. Jenže zatím to vypadá tak, že tu je jakási dohoda o cenách a ty jsou uměle drženy nahoře, v porovnání se zahraničím.

    Takže pokud by byl nějaký rozumný tarif nalezitelný, lidi by si ho již našli, si myslím...
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    16.1.2012 20:42 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    16.1.2012 20:46 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Kdyby fungovalo skutečně tržní prostředí? No popsaný nápad je jedna z možností, jak toto prostředí zkusit navodit... Jinak jiné nápady, jak to udělat, jsou samozřejmě vítány.
    Marcela* avatar 16.1.2012 21:38 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Jistě, každý nápad je dobrý. Já mám jen takový nějaký odpor k organizovaným skupinám, spíš je mi bližší individualismus..:-)

    Jinak odkaz od děda.jablko je celkem zajímavý, dole je návod jak tlačit na operátory. V podstatě jsem podobným způsobem vyjednala snížení ceny. Sic jsem byla neznalá a měkká, povedlo se mi cenu snížit jen o 40% místo 50% a jen na rok, no budu muset zas trošku zapracovat, rok skoro uplynul... :-).
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    belisarivs avatar 16.1.2012 22:19 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Já mám jen takový nějaký odpor k organizovaným skupinám, spíš je mi bližší individualismus..:-)
    A proto vzdy prohrajete proti tem co se zorganizuji. ;-)

    Jinak, po tom, jak jste horovala pro kamery vsude a malem bystte nechala deti ocipovat, tak mi ta veta prijde trochu nonsense.
    IRC is just multiplayer notepad.
    Marcela* avatar 17.1.2012 10:06 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    A dejte pokoj :-). Nejsme ve válce a já ani s nikým nic nehraju. Jen se snažím chovat tak, aby to bylo pro mne co nejvýhodnější a dělám to tak, jak mi to vyhovuje a třeba i baví.

    Jediná věc, kde uznávám organizaci jako poslední možnost pohnout se zazděnou situací, jsou ekologické akce/nebo tlaky na levárny v územním plánování. Tam bych se klidně připojila, aspoň na chvíli, kdy by bylo potřeba. V téhle oblasti se ukázala užitečnost a smysl zakládání občanských sdružení. Jako např. akce pro zachování klánovického lesa, aby ho nezprznili na golfový park. Nebo akce Šumava, měla jistě smysl. A to na začátku vypadala tak marně... Či jiný příklad, jak hrstka "ekoteroristů" dokázala zamezit vraždění nebohých velryb pro japonské mlsné jazýčky. Takže pro tyhle akce ano :-). Do té doby nepomáhaly oficiální výzvy, nóty, protesty, diskuse, prosby..

    Pro kamery všude? No na veřejných prostranstvích, chodbách domů, úplně s klidem. Osvědčili se a to velmi dobře. Vím, že mě tu za tyhle slova tady na abíčku asi "profackujete" :-), ale nic naplat, jejich pozitivní přínos pro ať už bezpečnost či dodadečné rychlé dohledání různých xindlů je neoddiskutovatelný. V okolí vchodu do školy taky ano, opět pro bezpečnost a také usnadnění komunikace, zpřehlednění pohybu osob na citlivém místě. Komu to asi tak může vadit? Snad se tam nikdo nesvlíká, nedělá sex aj. intimní potřeby. :-) Nějaké fatální nevýhody omezující osobní svobodu /kromě gaunerů/, zatím žádné nevypluly.

    Málem očipovat? Když řeknu ne, znamená to snad málem ano? :-)
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    Marcela* avatar 17.1.2012 10:13 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    A trošku jsem nepochopila souvislost mezi odporem k začleňování do organizovaných skupin a schvalováním kamer v ulicích, ale to je jedno :-)
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    belisarivs avatar 16.1.2012 22:17 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Ta podminka kdyby v téhle oblasti ... pohrbila zbytek toho co jste napsala. Nefunguje to, tak si to proste lidi vynuti a smitec.
    IRC is just multiplayer notepad.
    16.1.2012 16:49 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    A nebo muzete prijit, je vas X tisic, zalozit si akcni vybor, znarodnit operatora a nastavit si jakou cenu budete chtit..
    16.1.2012 17:25 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Socialismem do otroctvi. Co se da ukrast, promarnit, promarni se. Zlodejsky system. V kapitalismu kradou jednotlivci. Socialismus je zalozeny na zlocinu, zlodejny a otroctvi.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    belisarivs avatar 16.1.2012 18:38 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Samozrejme. Proc chodit do prace, kdyz si muzu jit penize ukrast.

    Mas takovehle sebeshazovani zapotrebi?
    IRC is just multiplayer notepad.
    belisarivs avatar 16.1.2012 18:39 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Hm. Ted mam pocit, ze ten blabol na ktery jsem reagoval napsal nekdo jiny a jenom pouzil prezdivku JS. Protoze ten tak blby IMHO neni.
    IRC is just multiplayer notepad.
    16.1.2012 20:58 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Ne, nenapsal, byla to jenom ironie a cekal jsem, kdo se prvni chyti. :-)

    I kdyz neco do sebe to ma. Lide chteji tyto problemy resit slozite. Misto abyste chteli podnik, nad kterym mate jako zakaznici primou kontrolu, resite nejake petice a odchody, a resite, jak zaridit, aby lide soutezili tak nejak proti svym zajmum. Pripomina mi to lidi, co chteji politiky k necemu donutit pomoci soudu (ze je jako zavazou smlouvou), ale prima demokracie se jim zajida. Pritom to je proste to nejjednodussi reseni.

    Ale pro poradek, pokud to nekdo nevzal ironicky. Jsem proti akcnim vyborum vseho druhu a jakymkoli revolucim. Ono dat totiz nekomu moc nebo zbran do ruky, aby hajil muj zajem, to je prave recept na katastrofu. A taky si myslim, ze to hlavni pouceni z ery totality neni to, ze selhal levicovy koncept, ale ze selhala "revolucnost". Ta je nebezpecna, a na obou stranach.
    16.1.2012 21:04 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    I kdyz neco do sebe to ma. Lide chteji tyto problemy resit slozite. Misto abyste chteli podnik, nad kterym mate jako zakaznici primou kontrolu, resite nejake petice a odchody, a resite, jak zaridit, aby lide soutezili tak nejak proti svym zajmum.
    Uff. Tak ona ta petice / iniciativa má jednu drobnou výhodu: v podstatě se dá okamžitě realizovat. Jak bys realizoval tvůj plán to by mě opravdu zajímalo...
    16.1.2012 21:12 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Ja jsem popsal niz. Soukrome firmy se proste museji bat, ze se lide nastvou a tu revoluci udelaji. Jak myslis ze fungoval Zapad 50 let? Nemusite ji delat, staci jenom naznacit, ze by to slo..
    16.1.2012 21:32 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Ale neber to co rikam uplne vazne. Nemam to promyslene, jsem rad dabluv advokat, a jsem trochu unaveny. Jen chci lidi popostrcit, aby zkusili nad problemem premyslet nejak - lateralne - vuci tomu, co tvrdi oficialni propaganda o tom, jak funguji trhy a vymluvami proc u nas nefunguji.
    16.1.2012 21:05 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Selhal levicový koncept, protože ten vede lidi jen do podřízenosti a zbavuje je svobody rozhodování a staví je do jedné latě. Demokracie a socialismus se zcela vylučuje. To už vidíme teď.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    16.1.2012 21:10 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Tvrdite vy, protoze nevite, co znamena slovo "socialismus".
    16.1.2012 21:20 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    To vím, jsem ho čtyřicet let prožívál :-) Jinak v Británii, také fuguje Royal Mail, prý i v neděli.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    16.1.2012 21:25 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Britanie je myslim dost jiny pripad. Tam prave moc lide kontrolu nad tamni vladou nemaji, je tam velka socialni nerovnost a vsechno ovladaji finance. City je jako Wall Street.
    16.1.2012 21:32 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Naštěstí se v Británii chovají podle svých představ , nikoliv podle vašich představ o rovnosti. Vaše pojetí rovnosti vede jen k rovnosti bídy a chudoby všech účastněných, tedy mimo verchušky. Zatím je v této zemi v tuhle chvíli nejvyšší životní úroveň v jejich dějinách. Až to dostanou nadšenci vašeho typu do rukou, bude po té životní úrovni veta.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    16.1.2012 21:35 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Děláš si srandu? V Británii tě například zabásnou na pár dní a projdou všechny tvoje věci jenom za focení kamer a jiné "podezřelé" aktivity, nedovolí tam šifrování (resp. musíš na dotaz vydat heslo) a podobné věci... Takhle si svobodu opravdu nepředstavuju.
    16.1.2012 21:37 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Já jsem třikrát celou Británii prošel pěšky, moje dcera a zet tam žijí roky, nic o zavírání za focení kamer jsem neslyšel. Možná máš jiné informace. Ale pokud se dodržování zákona, právních jistot týče, tak je tam jiná liga než tady.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    belisarivs avatar 16.1.2012 22:28 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    A maslo jste si nozem na verejnosti namazal? Ja jenom, ze tam pomalu potrebujete zbrojak i na priborak a po segre chteli nejake doklady, ze je plnoleta, kdyz chtela koupit vterinak.

    Na nejake noseni rybicky v kapse zapomente (a kdyz uz to delate, tak vezte, ze nelegalne a moc se o tom nesirte.
    Já jsem třikrát celou Británii prošel pěšky, moje dcera a zet tam žijí roky, nic o zavírání za focení kamer jsem neslyšel.
    Ja jo. Chlapik si delal nejake fotky mesta, nekdo si ho vsiml v kamere a myslel si, ze planuje utok a foti kanaly pro ulozeni naloze a tak ho benga na 30 dni zmizeli. Jenom tak. Protoze si nekdo neco myslel.

    Opravdu povazujete moznost, ze vas jenom tak z prdele zabasnou na 30 dni a pak se ani neomluvi za svobodu a demokracii? Ja jenom, ze to docela pripomina to co bylo tady.
    IRC is just multiplayer notepad.
    17.1.2012 05:10 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Tak, co se zbraní týče, vím, že je to tam přísné, to ostatní mi není známo. Jinak jsem veřejně fotil a nikde mě nikdo nezbalil. To jen tak na okraj, příborák mi dali v každý hospodě, hůlkami jsme nejedl, kapesním nožem jsem si na veřejnosti chleba mazal. Naposledy jsem tam byl v létě v roce 2010. Tady vás klidně drží ve vazbě rok a také se vám neomluví. Nebo v minimálních případech.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    16.1.2012 21:08 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    A protoze nejlepsi obrana je utok, provedu rovnou ofenzivu. Ten muj vyse zmineny kolega se me ptal, jake statni podniky jsou ve Svycarsku. Ja nasel dva - drahy a posta. Lide by si tam urcite mohli odhlasovat vznik statniho podniku pro cokoli dalsiho. Ale asi nemuseji, protoze tam to "skutecne trzni prostredi", jak zminovala vyse Marcela, uz totiz maji.

    A proc ho tam maji? Protoze kazdy potencialni vlastnik nejake sluzby ve Svycarsku moc dobre vi, ze kdyby na to prislo, tak si to ti lide odhlasuji. A pak proti dobre rizenemu statnimu podniku nema sanci, protoze ten jede za naklady. Takze si radeji da sakra pozor, aby k tomu nedoslo. U nas je ovsem "statni podnik" sproste slovo a pak se nedivte, jak to vypada (no i s tou kontrolou je to problem, pointa je, ze vetsina lidi zalozenim verejne firmy hrozit nebude). Coz je system, ktery prosazuji. Statni podniky konkuruji privatnim a ty privatni statnim. Obe strany se navzajem drzi v sachu.
    16.1.2012 21:23 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Ano, vy mi budete tvrdit, že si odhlasují blbou soukromou služnbu na dobrou státní a nepočkají na krach té blbé soukromé., kterou bezproblémově nahradí jiná soukromá dobrá. Jo jo. Je vidět, že socialistický zápal vám nechybí. Já po státním podniku netoužím, jen mi tahá peníze z kapsy. Je neefektivní.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    16.1.2012 21:27 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Marcela a Kralyk uz se na ten krach O2, po kterem bude nahrazen necim lepsim, jiste tesi. :-) Tomuhle prave rikam "kapitalisticky fatalismus". Proc se snazit, kdyz to neviditelna ruka trhu nejak zaridi.
    16.1.2012 21:32 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    No, takže v podstatě jde o to zlepšit fungování státu, potažmo zlepšit společnost - dbát na takový věci jako zodpovědnost a další morální kvality. Jsem určitě pro, nicméně myslím, že s tou "dražbou" by člověk dosáhl výsledku dřív, nicméně ono se to vzájemně nevylučuje...
    xxx avatar 16.1.2012 21:34 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Proti statnimu podniku nema sanci predevsim proto, ze jede za min nez naklady. Svycarske drahy dostavaji dotace na provoz. Kupodivu ale na rozdil od tech ceskych za neco stoji. Jen mam obavu, ze kvalita sluzby tim padem nebude nutne zaviset na tom, zda-li je statni nebo neni. Takze ve spasu v podobe narodnich podniku bych prilis neveril.
    Please rise for the Futurama theme song.
    16.1.2012 23:38 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Asi dostavaji dotace, ale to je pak uz otazka, jak se to bere (je dost mozne, ze bez tech dotaci by nemohli udrzet tak kvalitni sluzby jen za trzni cenu, treba pokryti). Stejne to nakonec plati svycarsky obcan. Takze stiznost "je to za min" neni docela na miste - to jen ukazuje, ze je to v podstate lepsi model, alespon pro dany ucel (pokryti, dejme tomu).

    Jinak presne o to mi slo - myslim, ze je potreba vzajemna konkurence podniku statnich a soukromych, jinak se to zvrhne. A samozrejme u tech statnich museji mit obcane nad nimi skutecnou kontrolu, ne jako u nas.
    17.1.2012 07:36 Thorby | skóre: 4 | blog: thorby
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Stejne to nakonec plati svycarsky obcan. Takze stiznost "je to za min" neni docela na miste - to jen ukazuje, ze je to v podstate lepsi model, alespon pro dany ucel (pokryti, dejme tomu).

    Že zákazník (ktorému na to dopláca občan) platí menej, nemusí znamenať, že je to lepší model. Z pohľadu ekológie a ekonómie môže byť dotovaná železnica zlý model.

    Ja by som to radšej označil za "iný model".

    17.1.2012 19:18 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Apropos, my o vlku, a mezitím...

    Marcela* avatar 17.1.2012 20:15 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Jen do nich! Prima odkaz, králíčku.:-)
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    =^..^= AmigaPower® avatar 18.1.2012 07:03 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Jo králíčku, jo?! :-D už jste zapoměla na básničku? :-D
    Marcela* avatar 18.1.2012 09:29 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Jakou básničku, drahouši? :-)
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    =^..^= AmigaPower® avatar 18.1.2012 18:27 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Na tu, co sem Vám napsal...
    Marcela* avatar 18.1.2012 18:41 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    To je důvod neříkat králíčkovi králíčku? :-)
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    =^..^= AmigaPower® avatar 18.1.2012 21:15 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    No, zní to dost šibalsky, zvedá se mi hladina testosteronu, že bych žárlil..? ;-)
    Marcela* avatar 19.1.2012 10:10 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Pozor, aby vám ta hladina nepřetekla ;-).
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    =^..^= AmigaPower® avatar 19.1.2012 23:41 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    1 kafe
    18.1.2012 18:58 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Hele já nejsem ten zlej, to Dag, ten už si s ní píše maily :-D
    =^..^= AmigaPower® avatar 18.1.2012 21:13 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Já budu zlejší, já si s ní budu psát smsky :-D
    16.1.2012 12:41 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    k tomuto tematu se hezky hodi popularni dokument ukazujici, jak je to vlastne s temi racionalnimi ekonomickymi rozhodnutimi a jake to ma dusledky
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    16.1.2012 15:29 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Učí mě zloději šetřit
    Dobry odkaz.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.